Nu-mi da sfaturi, stiu sa gresesc si singur

“Nu-mi dati sfaturi, stiu sa gresesc si singur!”  I. Kant

Competenta naste increderea in sine.

Multi oameni incearca scurtaturi, calea usoara pentru a obtine ceea ce vor.

In:

–      sex, relatii si iubire

–      bani

–      sanatate, nutritie si sport

Toti cautam tehnici si smecherii, pilule magice care sa ne ofere avantaj si sa nu trebuiasca sa muncim prea mult.

Adevarul e ca increderea in sine apare doar cand ne dezvoltam si competenta de a face un lucru. Adica ne dezvoltam abilitatea de a face un lucru.

Dupa ce citesti toata teoria din lume privitoare la lucrurile pe care vrei sa le schimbi in viata ta, vei ramane in acelasi loc unde esti acum.

Exista o singura cale de a–ti dezvolta increderea in tine, abilitatile si competenta si astfel sa ajungi persoana care vrei sa fii sis a ai lucrurile pe care vrei sa le ai.

ESECUL

Spune-mi de cate ori ai esuat incercand sa obtii un lucru si am sa iti spun cat de aproape esti sa obtii acel lucru.

Totusi exista si aici un mic secret.

Sa faci acelasi lucru cand nu ai rezultate si sa esuezi in acelasi mod de mai multe ori  e ca si cand ai un zid in fata si dai cu capul in el poate reusesti sa treci prin zid.

“Am ratat mai mult de 9000 de aruncari in cariera. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori mi s-a incredintat responsabilitatea de a inscrie cosul decisiv, si am ratat. Am esuat din nou si din nou si din nou in viata mea, si de aceea am reusit.” Michael Jordan. In 1999, a fost numit cel mai mare atlet nord American al secolului 20. Esecul este oportunitatea de a lua lucrurile de la inceput intr un mod mai inteligent.

Esueaza cat de repede poti in domeniul in care vrei sa devii bun. Esueaza ieftin si repede ca as poti invata lectia pentru ca drumul tau spre ceea ce vrei in viata trece prin un numar mare de esecuri marunte. Ele sunt oportunitatea ta de a invata si a a evolua.

Oricat de mult astepti momentul potrivit, cand vei incepe, tot incepator vei fi.

Esecul e o idee inventata de oameni, esecul in sine nu exista. Exista un proces de invatare.

In societatea noastra esecul este stigmatizat de parca societatea nu ar vra ca tu sa treci din esec in esec si sa devii o persoana mai buna cu incredere in sine in urma experientelor traite. Daca suferi un esec te opresti din dezvoltare, lasi sa te afecteze intern si nu mai incerci niciodata de rusine.

In schimb daca continui si incerci din nou si din nou, cand te uiti la ce ai invatat esti super-castigat. Ai dobandit ceea ce se cheama EXPERIENTA si poate stii ca e cel mai valoros lucru pe care il poti avea in aceasta viata.

Oamenii care nu vor sa riste si sa sufere sunt cei care nu au nimic.

Ne e teama de esec pentru ca nu vrem as aratam prost, asa ca incercam sa ascundem rahatul sub covor. Daca greseala ar fi incurajata si ai avea curaj sa zici ”nu stiu”, ai putea sa inveti repede sa evoluezi si elimini frica.

Nu e rusine sa zici ”nu stiu”.

E rusine sa taci si as faci aceleasi greseli.

E rusine sa taci pentru ca esti o persoana orgolioasa si ti-e rusine sa ceri ajutor sau o parere.

Teama de a nu te face de ras. Teama de ce zic ceilalti. Nu conteaza ce zic ceilalti. Fa-ti lectiile si evolueaza.

Socrate, ca sa primeasca elevi si discipoli sub aripa lui ii supunea la un test. Ii punea sa leaga un peste mort cu o sfoara si sa il treaga pe strazile orasului in rasul intregii lumi. Astfel ii intarea impotriva parerii celor din jur si se asigura ca vor avea curajul sa isi sustina propriile pareri chiar daca intreaga lume e impotriva lor.

Fie ca esti copil, femeie, barbat sau batran, ca fiinta umana intotdeauna o lupta te asteapta.

 

Nu uita asta niciodata.

“Greselile unui om sunt usile lui spre lumi nedescoperite.” – James Joyce

"Un om poate esua de multe ori insa nu este un ratat pana cand nu incepe sa dea vina pe altceva pentru esecurile lui."John Burroughs

Spune-mi intr-un coment cu ce esecuri te confrunti si care sunt lectiile pe care crezi ca trebuie sa le inveti din esecurile tale.

Cu respect,

Pera Novacovici

Cartea a Personalitate alfa – descopera comoara ascunsa din tine este un manual pentru dezvoltarea personalitatii. Cu teste de evaluare, cu pasi de actiune, exercitii si multa psihologie intr-un limbaj usor de inteles, acesta carte este cel mai bun material despre dezvoltarea personalitatii si a potentialului tau pe care ai sa il gasesti in acest moment in Romania.

Mai mult, poti sa obtii cartea tiparita  Personalitate alfa plus 6 bonusuri

3 carti audio:

1. Personalitate alfa si seductia pentru barbati

2.  Femeia alfa, atractia sexuala si iubirea

3. Ritualul de imperechere la oameni – psihologie
evolutionista

si 3 materiale pdf:

1. Moartea motivaţiei tale şi renaşterea ei

2. Cum să fii lider în haita ta

3. Cum să trezeşti războinicul sau amazoana din tine

Doar aceste bonusurile valoreaza 150 de ron iar cartea tiparita 55 .  Tu poti avea cartea tiparita plus toate 6 bonusuri,  materiale in valoare de 205 de ron la 105 ron ( cu toate taxele incluse)

Afla mai multe si comanda aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/comanda-cartea-personalitate-alfa/

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

26 de răspunsuri

  1. Ai dreptate insa asta deja stiam. Mai greu este sa te aptii de la tentatiile care ti le ofera "greseala". Desi stim ca nu este corespunzator si moral o repetam.,,iar apoi cautam motivatii stupide pt a ne scuza. Asta mi se intampla si mie mereu..nu stiu cand o sa invat din proprile mele greseli

  2. Pera, Pera puiule, ce D faci, conncurenta, e pe + , tu te adresezi cu un soi de "lasati-ma sa va ajut, patetic, incepi sa abuzezi de citate ( bine, asta e semn de prostie, fireste, dar stii ca merge), si in final cve ai ? o liota te oameni nelamuriti ( sa bu spun prostiti de….).Viata ta merge mai departe, ca Angela, dar, daca tu te lauzi cu "stilul de viata", ce crezi ca intelege zambind un oarecare ?

  3. Super ! exact cand aveam nevoie de ceva in genul asta ! Pentru viitor , poti sa explici putin mai clar CUM anume ( concret) sa depasesti momentul de jena si rusine cand iti aduci aminte de esec? ( nu ma refer in fata oamenilor, ci in mintea proprie ?)
    ar fi super interesant de aflat !

  4. Am facut 3 ani de psihologie la Spiru,o universitate mai mult decat controversata.Ceilalti considera asta un esec.Eu nu.Ma pregatesc sa intru la master,desi masterul meu preferat nu are acreditare…Si cu toate astea eu nu vad in asta un esec…Un lucru e SIGUR: orice ar fi,orice ar interveni in viata asta a mea,eu nu voi mai fi angajatul nimanui.
    Am avut o gramada de esecuri pana acum,si cu toate astea ma simt un om grozav;am invatat multe lucruri de la oamenii pe care i-am intalnit de-a lungul timpului,ma simt fericita cand intalnesc oameni cu adevarat deosebiti(ca Pera si Andreea) desi aici ma refer la a cunoaste-stricto senso
    Toate cele bune! Hai sa gandim in termeni pozitivi si totul o sa fie mai mult decat ok…!

  5. Motivatia e ca spalatul, ambele se fac zilnic.
    Buun, intrebarea mea pentru tine, Pera, este : Ne putem „intoxica” ? Poti cunoaste toate aceste exemple, idei motivatoare si in continuare sa stagnezi ?

  6. iti multumesc! in fiecare articol gasesc ceva care sa ma motiveze,sa vreau mai mult de la mine.
    am crescut datorita acestui site,mi am dat seama ca trebuie sa fac in asa fel incat sa ma dezvolt,sa nu ma mai plang,sa prind curaj atunci cand gresesc si sa o iau de la capat,fara frica.
    de multe ori am gresit si au ras altii de mine dar stiam ca e greseala mea,incercarea mea,decizia mea si ca trebuie sa fac acel lucru pana cand am sa reusesc.
    e foarte frumos sa reusesti ceva cand toti nu te cred in stare si s ar cu gura "bai,linisteste te ca nu ai sa reusesti,nu poti!" si sa le dai peste nas cu succesul tau.
    sunt ferm convins ca poti daca vrei 🙂
    imi place la nebunie titlul "Nu-mi da sfaturi, stiu sa gresesc si singur"
    dar bineinteles ca tin cont de cine imi da sfaturi si in ce imprejurare.
    astept urmatorul articol 😀
    cu respect,Bogdan

  7. Mi-e frica de nou… Ma inrosesc, mi-e frica ca o sa tremur, de fiecare data cand ma aflu intr-o situatie noua pentru mine. (De multe ori situatii banale, ca de exemplu ma intalnesc cu un cunoscut pe strada si in capul meu se declanseaza o alarma : O chestie noua se intampla, urmeaza sa te inrosesti, o sa incepi sa tremuri, etc)

  8. salut,eu de cand am inceput sa pun in practica ce zici u pe site imi merge mia bine, in schimb toti ma fac nebun, mama tata sormea…eu is nebun sau eu prea incapabili sa ma inteleaga?

  9. Nu ai de unde sa stii daca o sa esuezi, decat daca incerci. Daca pierzi o iei de la capat draga cipri bv. Eu momentan nu sunt acasa dar sa stii ca aici unde sunt e mai greu ca acasa(in anumite privinte). Bafta.Alexandru are dreptate. Asculta-l pt ca are niste reguli sanatoase

  10. Eu trec direct la subiect:sunt o frustrata care a incercat sa se detaseze de familie in urma cu un an(am plecat cu o bursa Erasmus in Spania).Am plecat pentru ca la sanul familiei mele am avut parte doar de suferinte,nu am fost lasata niciodata sa iau decizii singura,tot timpul maica-mea ,in special* a fost 99%implicata in viata mea.De mica mi s-a interzis tot ce se putea interzice,mi s-a spus ca sunt bleaga,k nu sunt buna de nimic,ca nu merit.Asta de cand aveam 3 ani…nu aveam curaj nici sa plang fata cu taica-meu..si acum paguba e k nici in Spania nu mi-am gasit linistea(am plecat cu niste colege cu care am constatat ca nu aveam nimic in comun…banii nu-mi ajungeau si sincera sa fiu ,am fost lasa…nu am avut curaj sa caut ceva de lucru,pt k nu am mai lucrat niciodata(am 20 de ani).Nu incerc sa-mi gasesc scuze,caut solutii…trebuie sa returnez 3500 de euro celor de la facultate din care mai am ceva(maica-mea o sa-i dea fara sa stie tata dar ma terorizeaza cu asta pe fiecare zi(si am uitat sa mentionez k nici ea nu a mai vrut sa ma lase in Spania..de fapt ea m-a convins sa ma intorc).Am fost cred la un pas de depresie,am stat inkisa in casa cateva luni de zile,singura la craiova,m-am autopedepsit ingrasandu-ma vreo 10 kg …akm sunt ceva mai bine,mi-am mai revenit cat de cat,dar nup sa ma linistesc pt k am pierdut anul 2 de fac,trebuie sa-l repet si intentionez sa ma transfer la alta sectie…sa nu se auda despre asta;sunt dependenta de parerea celorlalti despre mine,mor knd mi se int ceva urat si afla altii…cad la pamant.Te rog ajuta-ma cu un sfat daca poti…iti multumesc ca existi,iti citesc toate materialele.Esti f bun in ceea ce faci!

    1. Iti faci singur rau daca continui cu atitudinea asta, daca te demoralizezi spunandu-ti ca esti lasa,frustrata s.a.m.d nu-mi imaginez cum reactionezi cand ceilalti te jignesc.
      Poate ca ai luat decizii gresite,cum se intelege si din articol,e normal asta dar nu lasa esecurile sa te domine,invata ceva din ele.
      Daca nu lupti ai pierdut deja dar daca lupti e posibil sa razbesti.
      Toate cele bune Pau 🙂

  11. Eu, ma confrunt cu ideea ca am esuat in educarea adolescentului.Totul este o provocare, ma informez, ma straduiesc sa ma adaptez, cred ca ma zbat prea mult sa depasesc perioada asta critica a fiului meu. Cu toate astea, simt ca undeva, mai dinainte, mi-au scapat multe lucruri,din cauza asta simt ca esuez acum. In rest, cu ce zice lumea, intotdeauna am facut cum am simtit eu, indiferent de ce a zis lumea. Sa fiti iubiti si multa rabdare cu cei din jur !

  12. Eu ma alatur la cele spuse de Cosmin:de cind am inceput sa citesc si sa aplic (partial) cele scrise aici (si pe AS) persoanele la imi observa orientarea si convingerea mea nu ma inteleg deloc.Ba kiar imi spun cas nebun,ca realitatea e cruda,ca imi va fi greu in veata datorita faptulu etc. A fost un timp kind kiar ma punea pe gunduri toate astea,insa,raportind cele skrise de tine la realitate pot sa spun ca ai aproape deplina dreptate.

  13. Pera, tine-o tot asa!
    Esti apa sau …medicamentul potrivit pentru toata prostia din jur:)
    Apropos, m-am inscris deja la party, pe primul l-am ratat cu brio ca eram …between jobs:D…
    Ne vedem acolo ?
    Cu stima

  14. @Pau
    M-a impresionat comentariul tau pt ca ai trecut prin ceva asemanator mie dar alegerile au fost diferite de ale mele. mi-ar place sa vorbim, sa ne imprietenim pt ca eu am gasit cateva indrumari care m-au ajutat enorm si vreau sa ti le impartasesc. adresa mail: [email protected]

  15. …greseala cu care ma confrunt e faptul ca atarn de ap 2 ani dupa o fata…nu mai stiu cum sa scap de asta..;)..de fiecare data fac cate cv in plus…evoluez…mai cade o vrajeala..dar nimic serios …iar eu vreau cv serios de la ea…ce trebuie sa fac in privinta asta..??am incercat sa stau cu alta…degeaba..tot la ea ma gandesc…pur si simplu cand sarut o alta fata..ma gandesc la ea..nu mai inteleg nimic..atata teorie si tot degeaba…cand vine vorba de emotii s-a dus pe apa sambetei tot..;)

  16. buna pera…este foarte bine ceea ce faci…este greu sa dai o lupta cu tine insuti si sa o si castigi…platesti uneori destul de mult "maturizarea",de fapt…pretul succesului este scump….dar de cele mai multe ori merita.de fiecare data cand treceam printr un moment greu si poate nu lum cele mai bune decizii de la inceput…dar reuseam sa ma ridic..deveneam si mai puternica si mult mai mandra de mine.am considerat tot timpul viata o competitie…si desi poate uneori oboseam sa tot lupt…si cadeam…dar intotdeauna am gasit in mine puterea aia de a ma ridica si de a spune k pot…TREBUIE SA POT.nu am voie sa renunt….acm ma incearca poate ce a mai grea incercare de pana acm…o sa am un copil…si am sa l cresc singura…pentru ca acm m am trezit la realitate si am avuit curajul sa spun "NU".refuz sa ma mai las manipulata,refuz sa mai sufar,si refuz sa depind de un om ccare nu mi a facut decat rau.nu am facut asta pana acm…a trebuit sa am acest copil ca sa pot sa fac lucrul asta.sa ma trezesc din somnul ala cu okii deschisi in care eram…dar am facuto ..si asta este tot ce conteaza acm…din depresia in care eram…m am trezit intr o zi si mi am facut curaj sa mi asum faptele,sa refuz sa ma mai gandesc doar la mine…sa fiu optimista,sa las la o parte prejudecatile,sa refuz sa ma mai gandesc la ce va zice lumea,la rusinea pe care simt ca le am provocato alor mei…si sa mi cresc copilul singura…mai bine fara tata decat cu un om care nu ne ar fi facut decat rau.e o lectie de viata dura..dar mi o asum.visez la o viata mai buna, aspir la ea….tot ce mi trebuie este sanatate…altceva nu vad ce m ar putea impiedica sa reusesc tot ce mi propun…si sa fiu o femeie multumita de mine,de realizarile mele…fericita…si independenta.am sa va mai tin la curent….pera esti tare!!!

  17. Da…rusinea de a gresi…de a recunoaste ca ai gresit. Eu aici am probleme…daca recunosc ca gresesc insemna ca nu sunt chiar atat de buna cum credeam, insemna ca nu sunt perfecta, sau cel putin sunt pe drumul cel bun sa devin perfecta. Articolul e super…ma gandesc ca daca tu ai ajuns sa gandesti asa, oricine poate gandi asa..deci se poate….Zi buna si spor.

    1. Nu cred ca e o mare problema sa recunoscti ca ai gresit, problema e sa nu recunosti . Insa, intotdeauna va fi cineva care va dori sa iti reaminteasca ca nu esti perfect, ca nu esti bun.. un om frustrat mai pe scurt 🙂

  18. Eu, desi am o varsta venerabila, recunosc ca gresesc mereu, cel putin intr-o anume problema. Mereu sunt prinsa cu garda jos. E vorba de relatiile cu ceilalti. ofer, dialoghez, las celuilalt dreptul la opinie, dar ma trezesc tradata. Nu stiu ce sa mai fac ca sa nu gresesc. Ma ingrozeste faptul ca mi se vor mai intampla lucruri urate ca acelea prin care am trecut, fiindca nu am procedat cu calm , detasat, ci am sarit in sus de doi metri.

  19. Multumesc ptr toate acestea.Am trecut printr-un divort acum mai multi ani.Mi-am crescut copilul cu ajutorul familiei,mi-am schimbat profesia din industrie in sanatate,din sanatate in invatamant,unde lucrez de 14 ani.Sunt o persoana careia ii place sa socializeze, imi cunosc atuurile,am ceea ce se chiama atractie, si tousi sunt singura.(de fapt sunt cu mine insumi, ma simt bine si asa si totusi ….Sunt constienta ca in timp am format tot felul de programe cu orgoliul, limitarile impuse de altii si chiar de mine insumi.Deci lucram…..

  20. Mi se intampla sagresesc la lucru, nu pot sa zic ca sunt greseli care nu s-ar p[utea remedia , insa pentru seful meu intotdeauna is uriase si duse la extreme. In acel moment, ca multi alti oameni ajungi sa crezi ca totul e o eroare in jurul tau si ca nici acele lucruri bune pe care le faci nu sunt chiar atat de bune. In momentul urmator, dau o „geana” pe site-uri de psihologie, ca acesta de altfel si incep sa reinviu, sa inteleg ca poate si greseala e produsa de anumiti factori de stres, ca greseala e o cale spre invatare. Problema e ca astazi sunt optimista, maine la lucru ma transform in acea persoana care nu are chef de nimeni, recalcitranta si care isi asteapta ora 6 sa nu mai vada anumite persoane.
    Esecul cred ca provine si din alte surse, nu doar din nestiinta sau neatentie.
    Voi ce spuneti?

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.