O fi nesimtire, neputinta sau soarta nemiloasa?

O legenda spune ca inventatorul jocului de sah, un indian pe nume Sessa, a mers la regele lui cu acest joc minunat si a fost intrebat ce doreste in schimb.

El a spus ca vrea 1 bob de grau pentru prima patratica a tablei de sah.

Doua boabe de grau pentru a doua patratica si sa se tot dubleze numarul boabelor pana la ultima patratica, a-64-a a tablei de sah.

Regele a ras si a cerut sa ii fie indeplinita dorinta.

Cand au ajuns cu numaratoarea la jumatatea patratelor de pe tabla de sah, numarul boabelor de grau numara 4,294,967,295 de boabe de grau, aproximativ 100.000 de kilograme. Productia anuala a Indiei azi este de 1.200.000 de kilograme.

Totusi, șocul de abia acum urmeaza.

Au tot dublat boabele de grau si cand au ajuns la sfarsit, contabilii regelui s-au trezit ca au de dat 18,446,744,073,709,551,615 boabe de grau.

In kilograme, asta insemna 461,168,602,000 tone.

Adica de 1000 de ori mai mult decat productia mondiala din 2010.

Aceasta este puterea progresiei geometrice si a unui principiu psihologic despre care vreau sa vorbim azi.

Compound effect

In romana traducerea este un pic mai dificila.

Traducerea libera a efectului de ”compound” ar insemna un efect de amplificare, un amestec, o adunare care creste in progresie geometrica.

Einstein spunea ca cea mai puternica forta din univers este ”compound interest”, adica dobanda care se adauga la suma initiala si apoi dobanda se aplica la noua suma rezultata.

Daca am 100 de lei si primesc dobanda 10%, am 110 lei. Apoi dobanda de 10% se aplica la suma noua de 110 lei si rezulta ca noua dobanda este de 11 lei si am adunat 121 de lei la care se aplica din nou 10%.

Cresterea este mica la inceput insa pe masura ce trece timpul, ca si in povestea cu sahul, rezultatele sunt de proportii galactice.

 

Poate te intrebi ce legatura are povestea de pana acum cu titlul.

E nesimtire, neputinta sau soarta nemiloasa?

Mi-am pus intrebarea asta azi pentru ca pur si simplu nu stiu daca oamenii sunt constienti sau nu de felul in care apar suferintele si problemele in viata lor. 

Cand asculti un om care are o problema, auzi de obicei motivele pentru care acea problema a aparut si obstacolele cu care se confrunta.

Am 3500 de euro datorie.

Am 28 de kilograme in plus si sunt bolnav, lipsit de energie si chef.

M-a parasit!!! M-a tradat!

Nu imi gasesc job.

Au auzit cu siguranta variatiuni pe aceasta tema, probleme cotidiene ale oamenilor ce tin de viata de zi cu zi.

Ceea ce mie mi se pare suspect este ca problema este prezentata ca si cand a aparut BRUSC.

Problema este un eveniment care a aparut in viata noastra si ne strica socotelile.

Este ca un GHINION aparut pe neasteptate, ca un spion ce a stat ascuns si ne-a prins pe nepregatita masa fara sa ne dea sansa sa ne aparam.

Si nu pot sa nu ma uimesc de ce potential urias are omul cu mintea si sufletul lui si cat de prost pare in acelasi timp, in anumite momente ale vietii.

Da, sunt de acord ca in viata se intampla accidente si nu e nimeni scutit de ele.

Hai totusi sa privim acum problema ta cea mai mare.

Gandeste-te care e cea mai mare durere/problema/obstacol din viata ta.

…..

….

….

Te-ai gandit?

Ok.

Acum hai sa ne gandim cum a aparut aceasta problema.

Am sa iau 3 probleme foarte generale insa tu pastreaza problema ta particulara in minte.

Eu am sa aleg datorii, boala si despartire.

Ce cred eu personal este ca problemele din viata noastra, cele mai multe dintre ele, apar exact ca si in acest efect ”compound”. Mici greseli facute constant care isi amplifica puterea zi de zi si luna de luna pana cand devin un monstru urias caruia nu ii mai putem face fata.

 

Cum au aparut datoriile?

Te-ai trezit la usa cu postasul care te-a deranjat din viata ta de 5 stele si te-a anuntat brusc ca tocmai ai o datorie?

Sau poate ca datoriile au fost acumulate printr-un proces de durata ce a durat saptamani, luni sau ani de zile?

Nu cumva a fost un proces de durata si constant? Nu cumva au trecut multe luni sau chiar ani in care ai acumulat datorii, sau ai trait peste puterile tale? Nu cumva ai ignorat realitatea si fara sa iti pui pe hartie veniturile si cheltuielile ai avut asteptari nerealiste si astfel te-ai trezit tot mai adancit in probleme financiare?

Cum au aparut 10-20-30 de kilograme in plus sau o boala?

Poate te-ai trezit intr-o dimineata cu toate kilogramele in plus. Sau poate cu o boala grea.

Sau POATE, zic si eu, timp de luni si ani de zile, ai mancat cu 100 de calorii in plus, sau ai fost supus stresului, zi de zi, luna de luna si an de an.

Intr-o zi, GHINION, faci diabet, infarct sau comotie cerebrala. Sau te trezesti cu 30 de kilograme in plus.

Cum s-a ajuns la despartire si tradare?

Poate ca cel cu care erai in relatie, a innebunit subit.

Dupa ani de zile de lapte si miere, o relatie perfecta nu doar pe facebook ci si in pat, bucatarie si in viata de zi cu zi in care dadeai nota 10 zilnic relatiei tale, persoana cu care erai in relatie s-a uitat in ochii tai si ti-a spus ”te urasc si vreau sa mori”, si-a luat lucrurile si a plecat.

Sau POATE, zi de zi, saptamana de saptamana si luna de luna, poate an de an, au fost sadite seminte ale neintelegerii, ale resentimentelor, ale lucrurilor nespuse, ale nevoilor nesatisfacute, ale egoismului, ale manipularii si ale prefacatoriei.

Desi au existat semne, ele au fost ignorate pentru ca e mai comod decat sa confrunti o realitate incomoda, sa schimbi ceva sau sa imbunatatesti.

Si apoi, dupa multe luni si ani de zile, o scanteie face ca intregul butoi cu pulbere sa explodeze.

Am dat doar niste exemple

Mai sus, am inventat eu niste exemple. Poate exista un numitor comun cu propriile tale experiente sau poate nu.

As vrea insa sa privesti la cele mai mari probleme si suferinte ale tale si sa iti spui tie cu maxima sinceritate daca exista cumva posibilitatea sa fi ajuns la aceste probleme si suferinte printr-un proces de durata sau problemele au cazut din cer, neanuntate, ca un blestem si o pedeapsa din partea zeilor capriciosi.

Si daca exista posibilitatea ca intr-adevar, problemele si suferintele tale sa fi aparut printr-un proces de durata, cum anume crezi ca ai putea sa le rezolvi printr-o miscare de o zi?

Cand oamenii au o problema, ei cauta SOLUTIA.

Solutia este echivalentul pastilei magice.

Merg la un expert care imi va prescrie cea mai rapida cale pentru ca eu sa scap de suferinta.

Noi vrem un SFAT sau o SOLUTIE pentru o problema care a fost nevoie de timp, energie si repetitie indelungata ca ea sa apara si sa creasca.

Si necazul stii care e?

Ca oamenii petrec 10 ani cautand solutia rapida si magica, cand in 2 ani de munca si perseverenta si-ar fi rezolvat problema si apoi ar fi trait restul de 8 ani in prosperitate, fericire si sanatate.

Cand vorbim de efectul de compound, trebuie sa vorbim de alte cateva lucruri

1. Dopamina si nevoia de mister, nou si aventura

2. Obiceiurile

3. Motivatia

4. Vointa

5. Disciplina emotionala si comportamentala

… si multe altele care scapa marii majoritati a oamenilor.

Esti interesat sa discutam despre cum poti sa aplici in viata ta acest efect de compound cu efecte pozitive de data asta?

Lasa-mi un comentariu si spune-mi ce parere ai si daca exista interes, dezvoltam subiectul.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

133 de răspunsuri

  1. Salut Pera! Mi se pare foarte tare conceptul asta pe care l-ai abordat. Poate ca ar trebui sa ne gandim mai des la lucruri marunte pe care sa le facem zi de zi decat megaproiecte care sa ne faca sa ne simtim coplesiti. Te rog sa mai scrii despre „compound effect”!

  2. Exact articolul de care aveam nevoie am si uitat treba asta,cu cat comunici mai mult cu atata devii mai bun in comunicare, cu cat faci maimulte lucruri pentru ati imbunatatii viata cu atata iti creste dorinta de a face si mai multe.

  3. Da…sunt de acord cu ceea ce spui, draga Pera. Problemele si necazurile nu sunt niste blesteme sau ghinioane aparute peste noapte…ci doar niste consecinte ale unor fapte ale noastre efectuate in mod gresit.
    Ma intereseaza cum sa aplic acest efect de compound in viata mea i tr.un mod pozitiv Si am nevoie de sprijinul tau…asa ca astept mailul :).
    O zi placuta!

  4. Salut Pera,
    Da, e foarte interesant subiectul si vreau sa-l dezvolti mai in profunzime.
    Ce parere ai despre cartea lui Darren Hardy- ‘The compound effect’?
    Nesimtire, neputinta sau soarta nemiloasa? Cred ca niciuna dintre ele ci mai degraba lipsa directiei in viata si contagiunea cu cei inconstienti si iresponsabili care si-au ratat viata si voit sau nevoit, vor ca si noi sa-i urmam….acel spirit gregar.
    As vrea sa ne vorbesti despre LENE SI ABANDON(renuntare) si cum romanul face din orice sarbatoare motiv sa se imbuibe cu carnati, mici, fripturi la gratare…..Urasc gratarele si truismele, si de aceea de obicei cand sunt astfel de zile, ma rup de grup si prefer sa fac altceva.
    Multumesc ca ma inveti mereu!
    O zi plina de bucurie!

  5. Ciao draga Pera,,m-a pus pe ginduri articolul tau,sa stii ca nu sintem constienti de ceea ce facem,,,nu realizam,iti spun din experienta mea de 54 de ani,,,pina nu am inceput dezvoltare personala, acum 2 ani,mai serios de un an incoace,nu gindeam, mergeam pe pilot automat ,,nu stiam despre cauza si efect,,ca majoritatea oamenilor,,eu as fi interesata de continuarea articolelor pe aceasta tema,,tre sa ma reinventez din nou si am nevoie si de informatii si experiente traite,sa am clar ce am de facut pt a deveni cine vreau sa devin,,mersi ,

  6. Interes exista, Pera, dar toti cautam solutia „Sesam deschide-te!” Acea solutie minune care sa iti rezolve toate situatiile, in care te afli si nu ai dori sa fii, peste noapte.
    In schimb cred ca e nevoie de responsabilitate pentru propria viata, vointa, perseverena si rabdare pentru a reusi.
    Vorba lui Lorand: „Intreaba-te care sunt 5 lucruri care, daca le faci in fiecare zi, te vor ajuta sa ajungi la destinatie?”

  7. Ai mare dreptate Pera! Esti foarte talentat si se simte cat de mult pui suflet in ceea ce faci, lucru care mi se pare extraordinar si tin sa-ti multumesc pentru fiecare lucru pe care il faci pentru oameni! Subiectul propus de tine este foarte interesant si mai ales faptul ca nici nu realizam de cele mai multe ori aceste lucruri, de aceea ma simt norocoasa ca am ocazia sa fiu iluminata zi de zi de o persoana atat de speciala ca tine. Asa ca iti multumesc din nou pe aceasta cale! Abia astept sa dezvolti subiectul si sa aflam care este si latura pozitiva!

  8. Traducerea corecta a efectului COMPOUND este PROGRESIA GEOMETRICA. Avand ca rezultat efectul de bulgare de zapada, care creste incet la inceput, dar tot mai repede la un moment dat, pana la dimensiuni care il fac nemanevrabil.

    1. Sau sirul lui Fibonacci : În șirul de numere al lui Fibonacci, fiecare număr reprezintă suma a două numere anterioare, începând cu 0 și 1. Astfel, șirul incepe cu 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 etc
      Cu cât este mai mare valoarea unui număr din cadrul acestui șir, cu atât mai mult se apropie de corelația supremă două „numere Fibonacci” consecutive din șir, numere care se împart prin ele însele (aproximativ 1 : 1,618 sau 0,618 : 1).

    2. „efectul de bulgare de zapada” este bun in general. problema apare cand este scapat de sub control si, „se duce la vale” inghitind si distrugand orice ii apare in cale. Cu cat valea (caderea) mai lunga cu atat devine mai mare si mai distrugator in final.

  9. Felul in care gandim si actionam, determina calitatea vietii noastre si rezultatele.
    Gandirea este cea care schimba chipul umanitatii.
    Gandesc- vorbesc- actionez- obtin! Simplu!
    Nu sunt de acord cu amanarea recompensei pentru ca asta ar duce la acumulare de frustrari, de oboseala si de diminuare a motivatiei interioare si la acel efect de burnout.
    Trebuie intotdeauna pastrat un echilibru.
    Accentul trebuie pus pe calirea vointei si a autocontrolului.

    1. De curand” am aflat,,si eu ca am 30kg in plus ,un sot care ma insela ,si copii care nu ma respecta,e foarte greu pt mine sa inteleg ce a ” cazut,,peste mine ,am crescut de la 11 ani fara mama ,cu un tata alcoolic si doi frati mai mici ,fara o educatie ,si fara scoala!Doar uneori intuitia ,pe langa Dumnezeu m-a scapat din multe !Iti multumesc ca existi ,si atat cat atarna de mintea mea incerc sa schimb cate ceva in viata mea si in casa mea!Iti multumesc!

  10. Ne trăim viața în modalități diferite din care una este de obicei dominantă, o perioadă mare de timp am avut ca scop doar satisfacerea nevoilor de bază și am consumat resurse importante de timp și energie pentru satisfacerea acestor nevoi, apoi am învățat că dacă doresc să îmi promovez starea de sănătate trebuie să îmi focalizez atenția și pe alte componente de exemplu, îmi conștientizez în mod explicit cele cinci valori pe care le am, îmi identific punctele tari pe care le am și îmi organizez activitățile în jurul acestor puncte tari îmi listez comportamentele care îmi provoacă plăcere ca să le implementez ca recompense… etc

  11. Da, pana si regele Indiei a luat tzeapa… :))) Iar expertii lui abia de la jumatatea drumului au inceput sa ia problema in serios… Numai ca targul fusese facut si inapoi nu mai puteau da nici ei… de mandrie, de rusine, de neputinta… :))) Sperau int-un miracol sau sperau sa-i tzina balamelele, sa nu prinda sfarsitul….
    Intr-un final… „Dumnezeu cu mila!” si „Scapa cine poate!”
    Problema e ca nimeni dintre oamenii obisnuiti nu se gandeste la asta si nu poate anticipa the compound effect, ci doar cei ce-s interesati sa-l produca …..

    1. Ai punctat excelent aici: ”Problema e ca nimeni dintre oamenii obisnuiti nu se gandeste la asta si nu poate anticipa the compound effect, ci doar cei ce-s interesati sa-l produca …..”
      Ca sa putem beneficia de acest efect, trebuie sa fim total implicati si interesati sa il producem

  12. pai, 🙂 …se pare ca unora ne lipseste vointa de a ne debarasa de obiceiurile vechi,de a gasi motivatia pt. a merge mai departe,pt. ca pt. asta avem nevoie de curaj sa descoperim noul,sa ne aventuram,sa spargem acele bariere invechite….si cu toate astea ne dorim sa fim mai educati ,mai echilibrati emotional,pt ca vrem sa ne schimbam,avem nevoie de schimbare….nu este usor pt ca problemele nu au aparut peste noapte,asa este…..dar sunt multi curajosi,sa stii,suntem multi care vrem sa ne schimbam :)….avem doar nevoie de un mic impuls….si uite,lectiile tale vin pt multi la momentul cel mai bun…..mi-ar placea sa te aud in direct,poate vei ajunge si prin Bucuresti :)….

  13. Buna Pera sigur ca vreau sa ne spui si efectele pozitive ale acestui efect.Esti minunat in ceea ce faci in faptul ca gratuit ceea ce nu fac multi incerci sa schimbi gandirea si mentalitatea noastra invechita.Bravo iti multumesc si sunt sigura ca vei ramane in inima multor oameni prin faptul ca vrei sa ii schimbi in bine.

  14. Salut Pera! Un articol care ma trezit si care ma face sa-mi regândesc micile obiceiuri. Aștept si următoarele articole de aceasta data cum sa aplicam pozitiv acest efect. O zi minunata!

  15. Nici ca putea fii spus mai bine. Viata mea descrisa intr-o pagina. M-as bucura sa dezvolti subiectul in viitor.

  16. Foarte pe placul meu..dar solutii reale? Inteleg ca nu se repara intr-o zi ce s-a acumulat in ani…dar care e startul? De unde incepem reparatiile?

  17. Eu sunt de parere ca viata noastra arata mai degraba a sirul lui Fibonacci, decat compound effect.
    Pentru ca de ex eu am astazi 52 de kg iar maine voi avea la fel ci nu o sa ma trezesc cu 104kg peste noapte.
    Asa sirul lui fibonacii spune ca astazi sunt ceea ce fac azi + ziua precendenta.
    Asa ca daca ieri am actionat corect, astazi ma mentin la 52 de kg….iar daca astazi mananc mai mult ca de obicei am efectul lui fibonacci in fiecare zi mai grasa cu x grame…..
    Acel compund effect este mai degraba o iluzie, ceva ce suna a pastila magica si de necontrolat.
    Voi ce spuneti?

    1. Gina, ce esti tu , voit, gandit, poate fi un Fibonacci, ce se intampla peste limitele tale de control poate deveni un compound…..

      1. Viata noastra este asa cum suntem, nu asa cum este!
        Adica viata nu ni se intampla….
        BIneinteles ca exista si imprevizibilul, neprevazutul….dar hai sa fim seriosi, nu vine nicio avalansa peste noi asa din senin….si daca totusi vine un cataclism ceva aia este, ne adaptam noilor conditii daca scapam cu viata.
        Dar viata noastra de zi cu zi, noi o construim.
        La volanul vietii noastre noi suntem!

        1. Da este adevarat ce spui, insa toate sunt interconectate. Compound-ul vine din faptul ca de exemplu a fi mai gras poate aduce si alte afectiuni , care apoi isi lasa amprenta asupra capacitatii de munca sau asupra relatiilor personale si asa mai departe, incat din ce in ce mai mult toate acestea ne apasa din ce in ce mai mult prin efectul lor cumulat care atrage din ce in ce mai multe lucruri rele. In aparenta este doar un fir Fibonacci, probabil ca pe iluzia asta si mizam, ca de maine ne vom schimba, ca daca azi am mancat mai mult maine vom face mai mult sport si vom da jos kilogramele, dar nu prea se intampla asta nu? Reusim sa slabim si sa ne mentinem asa nu prin salturi, ci printr-o viata echilibrata, prin schimbarea stabila a modului de viata, deconstruind putin cate putin din conglomertatul ce ne apasa. Noi suntem la volan, bine zis, dar asta nu inseamna ca nu putem pierde controlul! Tocmai asta se intampla in compound

  18. Buna Pera, Clar ca ai dretate, eu cunosc aceasta tema sub denumirea de ‘Legea Efectului Compus’ si cum în viata nu exista decât drumul spre ‘crestere’ sau cel catre ‘moarte’, aceasta lege functioneaza atât catre ‘crestere’ cât si catre ‘moarte’. Daca coroboram acum cu metoda ‘Slefuitorului de Diamante’, fiecare cuanta fie ea ‘pozitiva’ sau negativa’ poate fi asimilata cu o samânta care este plantata (si sunt 65 de seminte în fiecare secunda), care creste în subconstientul nostru, iar într-una din zile ‘planta’ este asa de mare încât se loveste de ‘constient’, iar 6 secunde mai târziu se materializeaza (fie ca e bine pentru noi sau rau). Ce trebuie sa facem? Sigur ca „un stejar nu mai poate fi împins înapoi în ghinda”, dar începând de ‘acum’, putem fi mult, mult mai atenti ‘ce plantam’, pe de o parte (solutia este valabila pentru viitor) si o data depistata problema (datorii, supraponderabilitate, probleme în relatie), sa ne bucuram de ele, sa ne concentram pe ele si sa le ACCEPTAM (ele sun oricum acum si aici). Sa identificam cauza problemei si de acum încolo sa nu mai alimentam „obiceiul nedorit” si cu cât mai mult efort depui sa nu mai faci gresala ‘o data recunoscuta’, astfel aceasta se transforma conform ‘Geshe Michael Roach’ întro „gaura neagra karmica”, care rezoneaza cu greselile trecutului de acelasi fel, le atrage înauntrul ei si astfel le anihileaza. La mine a functionat: timp de câtiva ani mai ales în lunile mai calde obisnuiam sa beau câte o ‘bericica’ pe seara pentru destindere, dar dupa 3-4 ani m-am trezit „peste noapte” cu o burta serioasa si 13 kg. prea mult. Cu metoda susamintita am acum 14 kg. mai putin si deci sunt mult mai multumit cu starea mea de wellness. Altfel explicat, aceasta metodica am gasit-o si în cartile tale aceste solutii ceea ce denota ca adevarul universal, ramâne universal. Totusi sunt curios cum doresti sa mediezi discutia acum lansata în continuare 😉

    1. Multumesc Marian pentru feedback ul tau. Vreau sa dezvolt subiectul sa vedem cum practic si concret sa aplicam aceasta lege universala in viata noastra de zi cu zi, cu efecte practice

      1. Simplu! Desfiintam toate automatismele din subconstientul nostru si actionam constient in fiecare zi.
        Ce fac astazi ma apropie sau ma departeaza de telul meu?
        Sa actionam constient, sa gandim –- multi sunt lenesi in gandire si nu se mai gandesc.
        Ganditi, informati-va corect si total si apoi actionati.

  19. Daaaaa
    vreau detaliii, pentru ca perfecta dreptate! Si pentru ca tu esti modelul perfect, care ai evoluat cu munca zilnica si dai dovada de experienta si profesionalism in ceea ce faci!

  20. Acel compound effect este folosit de camatari si in afaceri dubioase.
    Aici, subiectul era despre noi si viata noastra.
    Ceea ce suntem si devenim, in masura actiunilor noastre si in directia stabilita de noi.
    Restul sunt povesti.

  21. Gândim în jur de 60 000 de gânduri pe zi și 90 % sunt la fel ca și cele de ieri. Aceste gânduri pot să fie în zone negative pozitive sau neutre. Eu sunt singura care prin gândurile mele îmi creez realitatea și contextul în care trăiesc. Dacă eu îmi creez realitatea mea înseamnă că nu pot să dau vina pe ceilalți pentru ce mi se întâmplă. Recunosc însă că port în neantul subconștientului meu povara unui trecut aspru și gri când am avut ca modele comportamentale persoane anxioase, deprimate și delăsătoare și am primit ca lecții criticile, nepăsarea și disprețul lor. Unii oameni sunt prosperi fiindcă știu să cultive în interiorul lor starea de prezență, așa fac și eu…. mintea mea nu pleacă în trecutul meu,nu pleacă în viitorul meu, când doresc să fac ceva ci rămâne în prezent.

    1. raspunsul e „motivatia”.
      orice evaluare, orice stare orice cautare, orice transformare… are la baza motivatia. plus
      „maxim de rezultate cu minim de energie consumata”. legile naturii.

  22. ‘O fi nesimtire, neputinta sau soarta nemiloasa?’
    Am gasit raspunsul: Este inconstienta = Lipsa unei atitudini conștiente, raționale față de realitatea înconjurătoare; stare sufletească în care omul nu-și dă seama de actele sale.(dex)

    1. Pera, te rog mult de tot sa abordezi si acest subiect: un articol despre lenea in gandire, despre cum sa ne informam corect si complet si cum sa ne ferim de dezinformare.
      Oameni buni, nu mai luati totul de bun, ci ganditi inainte. Trece-ti totul prin filtrul mintii voastre si nu va mai lasati intimidati de titlurile pompoase ale unora.
      O mare parte din lume se comporta de parca ar fi hipnotizati, si mai mult de atat predomina acel spirit gregar….turma de oi.

  23. Treaba e foarte simpla. Maninci pina sa te saturi nu sa iti imbuib burdihanul cu laturi. Cind esti capabil sa faci diferenta intre a fi satul si burta plina, nu vei mai aduna calorii deloc.

      1. Salut Lizzy, te rog, impartaseste-ne si noua experienta ta!
        uite iti dau un exemplu: sa zicem ca, cumpar o oaie si un berbec si se inmultesc….pana fac o turma si mai apoi…il las pe becali in urma$$$$$ hahahaha;))))
        Acest exemplu de proliferare, multiplicare sau compound effect este un exemplu bun?
        Adica investim in ceva care sa creasca, sa se inmulteasca?

      1. Vorbim de kg in plus, dar si daca acceptam compromis dupa compromis, sau ne complacem in minciuna, esuam la fel de lamentabil in relatiile noastre.Cred ca trebuie sa-ti pastrezi anumite principii, un echilibru emotional, poate greu de realizat, dar nu imposibil…

      2. Pera, din cauza ta, maine cand ma voi urca pe cantar in loc de 52 kg voi avea 51kg, pt. ca toata ziua de azi m-ai facut sa ma gandesc la acest „compound effect” si cred ca o sa visez si la noapte… hahahha
        As vrea totusi un exemplu concret care nu mai poate fi gestionat.
        Multumesc, Pera!

        1. Pai de ex. atunci cand fiind prea gras dupa un timp te-ai imbolnavit la inima si articulatii si nu mai poti sa faci exercitii care sa iti consume din grasime si trebuie sa te bazezi numai pe rabdatul de foame, care la un moment dat te duce la gastrita si atunci nu mai poti sa slabesti si te ingrasi la loc! Sau cand sotul isi gaseste pe alta si te lasa cu doi copii, atunci poate ca devii slaba stravezie dar asta si mai rau iti face ca nu mai ai forta, nu mai esti nici atractiva.
          Poti oricand sa gestionezi in sensul de a incepe sa deconstruiesti bulgarele de greseli, doar ca e din ce in ce mai greu sa ajungi la rezultate vizibile, caci incurcatura prinde in ea si chestii externe asemeni unei tornade.

      3. Draga Pera ,
        Este pentru prima data când citesc despre tine și trebuie să recunosc că îmi place cum scrii.
        Îmi place în general sa citesc povețe ,dacă le pot spune asa, și de fiecare data când citesc, recunosc atât greșelile, cât și lucrurile bune pe care le fac. Mă frapeaza însă de fiecare data comentariile. Da, din fericire suntem cu toții diferiți, insa cred cu tărie ca , atâta timp cât nu suferim de o boala care sa ne afecteze gandirea, fiecare dintre noi știe în orice secunda dacă face bine sau rău ceea ce face. Problema e de ce continuam în ceea ce facem rău conștient atât noua înșine, cât și altora. De ce avem nevoie de alții și de scrisurile altora sa reacționăm, atâta timp cât știm la tot pasul către ce ne îndreptăm. Apreciez persoanele care scriu bine și spun frumos lucrurilor pe nume, dar nu pot sa-i înțeleg pe cei care prind un fir și încep și ei cu variațiuni pe aceeași tema. Suntem o nație căreia îi place sa vorbească mult, sa se plângă mult, sa povestească experiența personala ca fiind mai presus decât oricare alta. Ce scriu cei ca tine se citește, se rumega și dacă da Domnul se aplica din secunda următoare. Sunt unii care reacționează ca și când atunci pe moment au început sa realizeze ce-i cu viața lor. Mă revolta sa văd atâta ingratitudine. Viața e un dar, un dar individual, de care fiecare individ în parte trebuie sa se îngrijească cu responsabilitate. Viața nu este un efect de turma și nu poate fi tratata în gloata.

  24. Excelent subiect! Chiar as vrea sa discutam despre acest compound effect cu rezultate pozitive si cum sa il aplicam in viata de zi cu zi pentru a obtine aceste rezultate, evident, in timp si cu rabdare.

  25. Chiar daca este dur reflecta realitatea. Ati punctat foarte bine. Interesant e cum reusim totusi sa slabim 25 -30 kg si dupa ceva vreme sa revenim in situatia de dinainte. Eu am facut greseala asta de doua ori pana acum. Sper ca pe viitor sa-mi schimb radical perceptia si sa numai fac aceeasi greseala.

  26. Pera, va fi o discuție tare aprinsa ,..De ce spun asta? ? În acest compound, îl amesteci cât vrei ,îl învârti pana amețești. …Dacă nu ai acea reacție chimică, soluția ca sa obții acest compound. …pe care îl vrei din inima sa îl obții. ……
    Eu 20 de ani, am tot amestecat, când am amețit complet mi am dat seama ca reacția chimica nu exista. …..akum dacă mă întrebi de ce am tot amestecat 20 ani? ?din simplu și prost obicei ce crede omul ,speranța moare ultima. …..Ei bine ,eu nu mai cred în speranțe. ……Am aruncat speranța și îmi educ faptele. ……..sfatul meu personal :acționezi -rezolvi. …….speri în magic și miracole te prostești pe zi ce trece.
    Pentru mine ,FERICIREA înseamnă LINIȘTEA SUFLETEASCA.
    Numai bine ,tuturor.
    Respect și felicitări, Pera

    1. Valeria, faptul ca existi este deja un miracol! Bucura-te!
      Niciodata sa nu incetezi sa speri si sa visezi!
      Greseala la tine a constat ca ai gresit reteta, iar reactia chimica nu a avut loc.
      Exemplu: Ca sa obtin ceva, trebuie sa stiu ce anume vreau. Vreau sa fac ciorbita de vacuta! La ciorbita de vacuta am nevoie de urmatoarele ingrediente: x, y, z….etc. Ingredientele sunt abilitatile, cunostintele tale, iar gatitul este actiunea. Daca ma apuc sa pun banane, cacao, capsuni in reteta pt. ciorbita de vacuta, normal ca nu o sa mai obtin acea ciorbita….sau daca gresesc cantitatile si timpul de fierbere.
      Inainte sa actionezi, trebuie sa stii, adica sa gandesti, sa te informezi, sa te educi incontinuu, iar apoi actionezi cu discernamant si astfel rezultatele vor fi pe masura asteptarilor tale.
      Chimie exista, formulele n-au fost bune! Nu renunta la visurile tale!
      Lucreaza la tine, spera, si bucura-te din tot sufletul!

      1. Gina, Îți mulțumesc mult. …tocmai amestecam ingredientele dar observam ca mai trebuie ceva ,descopeream adăugăm dar expira celalalte și tot așa. ….pare atât de simplu dar sa trăiești sa simți vezi cu ochii Cum ruginești …..Gina, sunt convinsa ca ști exact ce spun …..Și apreciez calitatea cuvintelor tale …..akum sunt altfel. ……..Ceea ce am învățat ….Nu mai adaug ingrediente ptr a obține o crema. ……nu……
        Încă odată Îți mulțumesc ,Gina

  27. Foarte bun articolul si cu siguranta tot ce urmeaza poate sa aduca rezultate in vietile noastre.Multumesc.Spor la scris:)astept continuarea.

    1. eu cred in ideea de soarta. cum zicea cineva, intr-un film: voi aveti iluzia ca alegeti. da, v-am dat voie sa va alegeti pasta de dinti, cum sa va imbracati, chestii d-astea marunte. Ca specie, ca planeta ati fi disparut demult daca va lasam pe voi sa decideti chestiile cu adevarat importante…”
      Pana si Iuda trebuia sa faca ce a facut, nu avea de ales….
      Iar noi, degeaba vrem cate o chestie, daca nu e sa fie nu va fi, cu toata incapatanarea noastra…. fiecare lucru mare la timpul lui …

  28. Cred ca ne e nici una din variantele de mai sus, nu cred ca este de vorba de rea-vointa ci mai degraba de comoditate, obisnuinta, si lipsa constientizarii. Gresim fara sa ne dam seama ca gresim sau cand si cu ce gresim. Poate de multe ori e greu sa ne raportam la ceilalti, la realitatea lor, si nu reusim sa intuim catre ce directie o sa evolueze lucrurile.
    Apoi, obiceiurile rele se aduna, incetul cu incetul pana ajung sa ne sugrume. De la lucruri evidente ca obiceiurile nesanatoase, la tipare de gandire negative, prejudecati si auto-limitare. Si, da gandesc ca oricine poate oricand schimba „macazul” si transformand lucrurile pentru sine si pentru cei din jur.
    Cum zice si zicala: Diavolul se ascunde in detalii.

    1. Sunt de acord cu tine.Si eu am analizat de curand cateva din problemele pe care le am sau le-am avut si am ajuns la concluzia ca nu aveau cum sa pice din cer. Mi-am analizat comportamentul de peste ani si chiar eu am participat la aparitia multora dintre ele datorita obiceiurilor, principiilor, confortului etc pe care le aveam.
      Bine ca m-am trezit!
      Abia astept continuarea!

  29. Da. Articolul ma ajuta in primul rand…sa ma trezesc ACUM la realitate si sa fac lucruri pentru a nu amplifica problemele existente deja.
    Deci, la munca cu mine!

  30. Buna Pera! Efectele negative le-am trait, vreau schimbarea inspre bine. Ce e nevoie sa fac sau sa schimb sa nu mai repet greselile trecute, asta m-ar ajuta. Sa vad cum le pot corecta. Multumesc

  31. Buna seara Pera, ai foarte mare dreptate pentru modul in care expui lucrurile…spiritul tau de observatie asupra comportamentelor noastre ne ajuta sa reflectam mai mult asupra greselilor voite sau nevoite din viata noastra…aceste „mici” greseli ce se amplifica an de an si ne tormenteaza fiind greu de indreptat, dar cu credinta , vointa si sfaturi din partea unor persoane ca tine, sunt convinsa ca le putem depasi .

  32. Buna, imi place mult ce scrie-ti, cum scireti si cum cu exemplele dumneavoastra ne faceti sa vedem lumea altfel, cu alti ochi.Sa intelegem multe lucruri prin care multi am trecut si nu le-am inteles si nu am stiut sa mergem mai departe de multe ori.Imi place ce ati scris mai sus si sunt total de acord , mi-ar placea sa mai citesc despre subiect. Va multumesc pentru ca de multe ori citind ce scrieti ,am gasit glas gandurilor mele si simtirișlor mele. Va multumes!!!!

  33. Da ! Perfect adevarat.
    Dupa parerea mea, solutia este in primul rand auto-observarea si identificarea comportamentului initial care s-a insumat. Apoi, inlocuirea lui cu un alt comportament care, insumat, sa ofere opusul, ceea ce ne dorim. Spre exemplu, daca ne dorim iubire, vom incepe in a lucra pentru a ne creste stima de sine. Lucru care, sub efectul bulgarelui de zapada, va conduce la alegeri de viata si alimentatie mai sanatoase, la respect si empatie fata de altii. Aceasta ne va face mai impliniti, fericiti cu noi insine si vom atrage inconstient aprecierea si admiratia celor din jur.
    Oare am prins ideea ..?

  34. Buna Pera
    Da ar fi tare interesant sa vorbim si despre efectele pozitive pe care am putea sa le obtinem. Eu am inceput de ceva timp sa imi formez cateva mici obiceiuri care in timp imi vor aduce incredere si speranta ca pot trece pe un alt nivel superior. Zi de zi, bob cu bob, si la un moment dat realitatea va fi alta, mai buna.
    Respect pt ceea ce faci!

  35. E nesimtire. Zi de zi faci greseli pe care nu le bagi de seama Si le ignori si intr-o „Buna” zi Te trezesti cu problema. Uneori…problema spare relativ…destul de repede. Oare opusul problemei poate spares la del de repede

  36. Extrem de interesanta abordarea ta! Eu cred ca sunem extrem de focusati pe lucrurile care ne consuma energie mentala si fizica si nu gasim timp de a ne constientiza si de a reface cu adevarat energia pierduta.
    Trecem indiferenti prin viata ,ignorand esentialul si rareori ne dam seama ca doar de noi depinde sa ne desteptam,mereu vedem piedici puse de altii ignorand adevarata problema-egoul nostru.

  37. Da, problema mea a fost legată de neputinţă. Frica de a face pasul eliberator, lipsa curajului de a lupta cu răutatea şi dispreţul celor din jurul meu, lipsa curajului de a elimina gândurile negative şi în plus ideea, că de!!!..soarta este de vină. Acum privesc cu detaşare problema şi cred că soluţia a fost să-mi recunosc slăiciunea, de a nu reacţiona, cu curaj şi a nu lupta cu propriul meu adevăr, pentru a-i schimba direcţia către sufletul meu (deşi am fost o neînfricată luptătoare cu „morile de vânt” )

  38. Buna, Pera! Am citit o parte dintre comentariile de mai jos. NU cred ca ma aflu (cel putin, nu acum) sub influenta vreunui compound negativ, mai degraba ma aflu pe un ”platou”, o zona a plafonarii, in care nici nu urc, nici nu cobor si simt nevoia de schimbare. Imi doresc ceva mai mult pe toate planurile: personal, familial, financiar etc.

  39. Salut, Pera, da chiar ma gandeam inainte de a ajunge la sfarsitul articolului cum ar fi sa fac „reverse process”, adica treaba asta cu compountul sa lucreze in favoarea mea? Poate ca gradul de toleranta la scaparile mele ma determina sa le repet fara sa cumulez consecintele. Dar daca putem face ‘scapari’ in sens folositor noua, ca si impotriva noastra, atunci cum sa le facem pe alea bune? Ca si sugestia, daca ceea ce ne repetam are rezultate, atunci sa repetam lucruri utile si pozitive, in loc de cele inutile si negative. As vrea sa aflu mai multe despre asta.

  40. Mult adevăr în articolul tău , mi-as dori să aflu cum să aplic in viată aceste tehnici…mulțumesc pentru luminare!

  41. Cred ca totul se bazeaza pe ‘efectul de compound’.
    La fel cum spune si citatul lui Hunter S. Thompson: „Every man is the sum total of his reactions to experience. As your experiences differ and multiply, you become a different man, and hence your perspective changes. This goes on and on. Every reaction is a learning process; every significant experience alters your perspective.”
    Toata viata noastra, skill-urile pe care le dobandim, domeniile in care devenim buni, chiar experti. Totul tine de combinatia continua de aptitudini pe care ni le dezvoltam, de revelatiile pe care le avem si in final de marele puzzle la care adaugam incontinuu mici piese in cursul vietii, ca sa creem o imagine cat mai clara in mintea noastra.

  42. Ar fi fain sa avem in scoala o materie la care profesorul sa le spuna elevilor: cum vrei tu sa fii cand vei fi mare; vrei sa fii obez…uite ce ar trebui sa faci; miscare deloc,mancare cat incape,jocuri pe calculator si tv,nelimitat…poti incepe chiar acum…rezultate rapide.Poate asa o parte ar constientiza efectele actiunilor pe care le fac azi.

  43. era o explicatie… nu stiu sa o descriu exact si in termeni profi… dar scria intr-o carte ceva cam asa: tot ce e de la Dumnezeu e unic, singular, Dumnezeu e unul si atat. Dracii, sunt mai multi. Ei actioneaza de obicei in grup. Facand o paralela, tot ce e bun, crestere, progres, desteptare, vin una cate una, pe rand, sau una dupa alta, se acumuleaza, pe cand ce e rau „navaleste, explodeaza in mii de bucati, se aduna, se inghesuie
    una peste alta”. Se zice „fericirea”, e la singular , si „necazurile”, deci la plural. Ati vazut voi fericirea sa „navaleasca”? Nu numai necazurile…. Fericirea e si una si scurta si rara….
    Cam asa ceva cu compound-ul… eu il cred a fi numai negativ, nu si pozitiv…..

    1. Daca privesti lucrurile din perspectiva religioasa atunci trebuie sa nu te opresti la jumatatea drumului ci sa iei in calcul toate ideile principare ale respectivei religii. Dumnezeu este unul, in sensul unui principiu, adica Iubirea, Binele- unul in sensul ca nu este si bine si rau si mai putin bine ci doar Bine.
      Despre rau chiar Einstein a spus ca nu exista ca entitate, el fiind numai lipsa binelui (si a demonstrat logic asta!). Cei despre care spunem ca sunt rai de fapt au alungat Binele, Iubirea. De asta religia spune ca si pe ei trebuie sa ii iubim. Si de asta spunea Iisus ca sta la usa sufletului nostru si bate asteptand sa ii deschidem, caci avem liberul arbitru. Opusul fericirii nu sunt necazurile, doar ca ele alunga fericirea.
      Deci paralela asta cu Dumnezeu unul si necuratii mai multi nu cred ca e corecta, daca stai si te gandesti si ingerii sunt mai multi, iar divinitatea este oricum un mister neinteles care oricum nu ni se prezinta singurar ci sub forma Sfintei Treimi.
      DAR observatia ca necazurile par a veni navala iar binele cate putin cred totusi ca e buna, doar ca explicatia ei nu a fost chiar corect prezentata. Daca revenim la Sfanta Invatatura, aceasta spune si ca a fi mai bun inseamna sa muncesti mai mult, sa suferi mai mult, caci cu cat mai sus te inalti pe aceasta „scara” cu atat mai expus esti iar cei necurati vor incerca sa te smiteasca. Si poate din cauza asta nu simtim fericirea ca venind cu surle si trambite si cu alai mare, asa cum vine un necaz care aduce cu el altele. Dar, sa ne amintim ce spune religica, ca nici Mantuitorul nu a venit cu alai (oare intamplator?!). Pentru cei ce urmeaza calea Binelui intr-adevar spune religia ca in lumea aceasta sunt niste fericiri (care sunt si enumerate) caci Fericirea cea vesnica se spune ca nu va fi pe lumea aceasta.
      Acum desigur sunt foarte putini carora sa le vina usor sa creada pana la capat toate astea cu lumea cealalta samd, dar daca nu mergi decat pana la jumatea tunelului sa nu te surprinda cand intelegi lucrurile gresit cu privire la ce e dincolo (era o poveste cu niste oameni in pestera care nu iesisera de teama umbrelor lor proiectate in lumina focului, caci credea ca acelea sunt niste fiinte uriase care traiesc afara) Cam asa si cu noi, fie credem in ce nu vedem si atunci stam linistiti, fie credem doar in ce vedem si atunci ne zbuciumam. Dar atentie, caci credinta incompleta e si ea pedepsita, cum s-a intamplat cu Moise care desi a vazut taramul promis nu i s-a ingaduit sa intre in el.
      IN CONCLUZIE eu cred ca doar in aparenta nu exista compound in sens pozitiv, caci asa simtim noi. Si intr-o oarecare masura asa este, caci pana la urma si compound-ul asta este un fel de pastila magica, adica ceva ce excede efortului si controlului nostru. Oricum ar fi insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa tindem spre bine, spre a face lucrurile cum trebuie, caci asta este in puterea noastra. Pana la urma Binele este oricum in noi, nu trebuie sa il mai bage cineva cu vreo palnie prin compound, numai ca atunci cand ne intoarcem fata de la el noi lasam raul ca creasca asemeni bulgarelui de zapada. Deci cred si eu ca e complicata discutia asta cu existenta compound-ului pozitiv, adica aceea ca binele aduce cu sine mai mult bine in proportie multiplicata, dar cred ca sigur putem spune ca binele cu cat e mai mult cu atat lasa mai greu raul sa patrunda . Ca de exemplu daca suntem sanatosi putem munci mai mult, suntem mai bine dispusi deci mai intelegatori si ne atragem mai putine antipatii, smad. Tot timpul pe drumul asta va pandi si raul, dar asta este, compound poziti v nu este in sensul unui tren in care te urci si gata astepti cu burta in sus ajungerea la destinatia finala Fericirea, e mai degraba o biata caruta pe care cand o tragi, cand o impingi, unii mai imping alaturi de tine, altii iti dau branci, dar in final nu conteaza unde si cum a ajuns caruta ci contezi tu, cat de bun sau rau este la final si ce ai lasat in urma ta.
      Astept si eu cu nerabdare explicatiile tale Pera, despre compound-ul de sens pozitiv!

  44. Exact de asta am nevoie acum! Chiar vreau sa aflu cum se aplica efectul de compound obtinand efecte pozitive,si sunt dispus sa fac orice este necesar sa imi corectez viata!

  45. Buna Pera, chiar eram foarte suparat si am dat peste acest articol din greseala,si e fix ce mi se intampla mie, e adevaratce spui ca doar in timp poti sa faci progres,astept cu nerabdare dezvoltat articolul.

  46. Salut Pera! Foarte interesant conceptul de compound,ma intereseaza mai mult efectul de compound cu efecte pozitive as vrea mai multe detalii.

  47. Ma incadrez la primul exemplu,bine inteles acumulate in timp si repetand gresala dupa gresala. Am descoperit in urma cu doi ani ca exista carti de dezvoltare personala si tot citind am realizat cat debine mi-ar fi folosit sa le fi citit pe la 20 de ani dar …nici o data nu-i prea tarziu.Mi-am schimbat modul de-a gandi,obiceiuri ,alimentatia, muncesc mult investesc in mine .Am doua defecte de care nu scap si pe care nu le aveam inainte AMANAREA si LPSA DE ACTIUNE. Ma mobilizez f bine si actionez cand e cutitul la os si rezolv orice problema dar oare de ce AMAN atat .Imi doresc tare mult sa scap de amanare si sa trec la actiune in timp util dar nu stiu cum.Orice articol este o gura de oxigen.Multumesc.Astept cu nerabdare continuarea. Tot respectul ptr munca dumneavoastra!

  48. Salutare Pera,
    M-a intrigat articolul tău, aștept cu nerăbdare următorul articol care se pare că va fi despre „cum poți să aplici în viata ta acest efect de compound cu efecte pozitive de data asta”. 😉

  49. Salutare Pera, sunt autodidact sau cel putin asa ma consider. Nu suport sistemul de invatamant si nu am simtit satisfactie nici in generala si nici in liceu insa am doua vise pe care nu le pot atinge fara asta, cum as putea sa ma motivez cand stiu clar ca viata mea ar fi mult mai ok daca as face acest sacrificiu. am terminat 12 clase am luat bacul la doua materii iar media generala mi a iesit 5.95 🙁 nu pot scapa de acest impas, sunt deja in al doilea an in care il dau.

  50. Buna seara.
    Chestia importanta e ca necazurile pot sa ne suprinda (aproape) instantaneu,in aproape orice domeniu sau imprejurare a vietii,pe cand problemele,asa cum ati subliniat,apar treptat in viata noastra,guvernate fiind de multi factori,insa,din nefericire,in aproximativ 48% dintre cazuri ni le provocam,chiar fara sa ne dam pe deplin seama,sau cel putin s-o recunoastem,in ani de probleme mici lasate ,,la voia intamplarii” (a se citi corect:lasate sa se acumuleze,intocmai cum lasam virusii electronici sa se acumuleze in calculatorul de-acasa,ne-mai-gasind timp,sau mai degraba ocupandu-ne de lucruri mai marunte,il lasam fara antivirus ani buni,pana si cel mai priceput personal de la service nu le mai poate veni de hac,si pierdem astfel bunatate de calculator,printr-o prostie.
    Asa e si in viata.

    1. Buna,
      Da, adevarat. Am convingerea ca daca exista educatie inca din copilarie bazata pe valori, constienta, constiinta, prezenta de spirit omul se poate dezvolta astfel incat acest efecte sa fie mult, mult diminuate. Toate cele bune, tuturor!

  51. Pera draga!
    Esti minunat!
    Pui atat de bine punctul pe i, ne arati atat de bine unde anume gresim, ne stimulezi atat de mult sa ne gandim mai in profunzime la viata noastra, la alegerile noastre, la consecintele pe care ni le creem, incat ai devenit din ce in ce mai mult ceea ce vroiai sa fii inca de la inceput: UN REVOLUTIONAR!
    Il meglio deve ancora venire 😉
    Te pup (desi nu te cunosc personal) si mi-ar face foarte mare placere sa te cunosc intr-o zi!
    Mi-ai schimbat viata, mi-ai dat speranta, m-ai educat si m-ai facut sa te(ma) apreciez si sa te(ma) respect dince in ce mai mult!
    Iti doresc o zi faina (cum zici tu) si tine-o tot asa!
    Te pup,
    Cu drag,
    Ana
    P.S. te-ai gandit sa iti traduci si sa iti promovezi lucrarile si in alte limbi? 😉

  52. Salut Pera.Nu te-am citit de mult,insa mi-au placut mult ultimele 2 articole(acesta si cel despre dusmanul fericirii-dopamina).Mi-ai luminat seara,multumesc!

  53. Da Pera, ai perfectă dreptate, problemele nu apar peste noapte ci se creează în timp, eu în momentul ăsta mă confrunt cu despărţirea de prietenul meu după 11 ani de convivenţă. Despărţirea în sine nu a avut încă loc dar se va produce curând fiindcă între noi s-a ridicat un zid pe care eu nu-mi mai doresc nici să-l dărâm, nici să-l trec. Cauza principală este lipsa de comunicare, care apoi a dus la frustrări, nemulţumiri nespuse, nevoi nesatisfăcute şi uite aşa am devenit doi străini, deşi trăim în continuare sub acelaşi acoperiş. Culmea e că el pare să nu-şi dea seama, e mult prea prins de problemele vieţii (care nu sunt puţine). Nu-l urăsc, ba din contră, ţin foarte mult la el şi aş vrea să-l ştiu fericit, numai că eu nu-i mai pot da fericirea de care are nevoie fiindcă eu nu mai sunt fericită alături de el. Mi se rupe inima când mă gândesc să-l părăsesc, deja amân de foarte mult timp decizia asta dar simt că se apropie timpul să fac pasul, mă simt oarecum vinovată faţă de el deşi nu ar trebui fiindcă sentimentele nu pot fi controlate de voinţă, am multă afecţiune pentru el dar nu mai este acea dragoste care face ca un bărbat şi o femeie să rămână împreună… C’est la vie.

  54. Salut, Pera !
    Si totusi , exista si cazuri -ca al meu -cand pica cite-o nenorocire peste noapte , desi trebuie sa recunosc ca tot din vina mea (credulitate) , mai pe scurt am fost escrocat cu o suma mare de bani .Desi am initiat caile legale de rezolvare a situatiei, sansele sint foarte mici de recuperare a banilor si asta imi blocheaza alte chestii , imi incurca viata . Care ar fi atitudinea sanatoasa in cazul asta ?
    Astept continuarea , e f. interesant , multumesc pt ca exista oameni ca d-ta .

  55. Buna Pera! Articolul tau m-a facut sa realizez multe lucruri de care nu eram constienta, asa ca , te rog sa imi scrii si despre efectele pozitive.Multumesc anticipat.

  56. Bună. Acest articol m-a pus pe gânduri, recunosc că de multe ori mi-am pus, oarecum, această întrebare. Fiind de ani în căutarea unor soluții pentru un trai decent și.. liniștit și echilibrat, am putut să observ că nu le pot avea pe toate în același timp și abia aștept să dezvolți aceste lucruri.
    Mulțumesc 🙂

  57. Buna Pera!
    ,,Problema” e ca nu imi gasesc acel suflet pereche, tot dau de persoanele nepotrivite, ori am standardele prea ridicate, ori mediul e de vina. Este asta o problema? Am 21 de ani, dar nu am avut nimic serios pana acum si ma entuziasmez imediat, chiar cineva mi-a spus ,, nu pune sentimente, nu vreau sa suferi” si am impresia ca ,, toti sunt la fel” , ,, toti vor acelasi lucru” sau asta mi se demonstreaza. Sa fie de vina aceste convingeri ?Am citit tot ce am prins despre relatii, dar inca nu a aparut ce voiam eu. 🙁

  58. Buna, Pera!! M-a intrigat acest concept!! Astept cu nerabdare sa mai citesc despre ele cu despre cum sa beneficiez despre efectele sale pozitive!!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.