Painea cu untură – secretul unei vieți trăite fără frică

 

Urmăreşte întreg materialul video sau descarcă varianta mp3.

Fă împreună cu mine exerciţiul şi răspunde într-un comentariu la întrebările ce ţi le-am pus.

O zi minunată şi lipsită de frică!

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

160 de răspunsuri

  1. In aramaica, Iisus a folosit cuvantul "gamla". El are trei intelesuri.
    1.camila
    2.franghie
    3.barna
    Variantele 1 si 3 nu au nici o legatura logica cu urechea unui ac. Asa ca, cel mai probabil, Iisus s-a referit la o franghie, care poate avea o asociere rationala cu urechea unui ac.
    Spun asta aici pentru a ajuta comunitatea, stiu ca aceasta informatie nu ajunge la urechile celor care nu au o pasiune pentru religie, asa cum am eu.
    My recent post Any Given Sunday (1999)

  2. felicitari pentru materialul de durata mai redusa. 20 min e OK. Materialele prea lungi sunt greu de urmarit si iti ocupa pre mult timp. Sa nu imi spui ca pentru dezvoltarea personala trebuie sa-ti faci timp zilnic. e minunat sa traiesti fara frica. eu cred ca traiesti fara frica atunci cand esti entuzismat de ceva si dai curs acelui ceva indiferent ca e vorba de iubire, de un hobby, de initiativa particulara, de compasiune.

  3. Felicitari Pera! Liberi ne-am nascut, uneori pierdem intelesul acestui cuvant! Descatusarea tuturor posibilitatilor, potentialelor de care dispunem individual tin de armonizarea propriului ritm cu universul. Cand vom face ceea ce trebuie pentru noi, inima noastra, iubirea se dezvolta si se va deschide catre viata si ceilalti oameni. Constientizarea energiei prin legea rezonantei pozitive ne va ajuta! Puterea noastra sta in prezent, si in constiinta noastra, transmiterea si reincarcarea energetica. Acceptarea pur si simplu este nemarginita.

  4. Bun materialul Pera, ca de obicei :).
    Daca as trai fara frica in acest moment, as indrazni sa-mi exprim parerea cu voce tare idiferent care ar fi imprejurarile.
    Sper ca incet incet sa ajung sa fac asta.

  5. Foarte interesant materialul. Intradevar un om de succes chiar daca pierde totul se poate ridica din nou intr-un timp foarte scurt deoarece e fara frica. Mersi ptr exercitiul d la final

  6. Super educativ! Am pierdut destul din teama de a nu pierde altceva..mai am pana sa simt ca fac absolut toate alegerile din iubire (credinta). Daca ar fi sa nu existe frica in secunda asta, m-as reorienta profesional in primul rand.
    Mi-a placut fff mult materialul (ca o paranteza: nu te-am mai urmarit un timp, dar chipul tau exprima libertate si sanatate, se vede o diferenta).

  7. Mi-a placut mult acest material. Azi dimineata cand l-am vizionat ma simteam foarte rau … sunt singura de mult timp, am avut mereu numai relatii pasagere si am ajuns in punctul in care nu mai pot, in care simt ca m-am impotmolit si nu mai pot iesi dintr-un tipar repetitiv al relatiilor esuate.
    Sunt liber profesionista si recent am pierdut si o importanta colaborare, deci sunt in situatia de a nu mai avea nimic. Mult timp am trait si eu cu temerea ca voi pierde iubirea, voi pierde locul de munca si pana la urma fricile s-au adeverit …. poate ca m-am concentrat prea mult asupra fricilor, in loc sa traiesc pur si simplu. Acum sunt in situatia de a lua totul de la capat din nou. Dar am convingerea ca munca si perseverenta vor da roade. Asa sper!
    Multumesc Pera pentru materialul care mi-a dat un pic de speranta!

    1. nu ai piedut totul, doar ai lasat sa plece ceea ce nu era pentru tine! cand vei intelege asta vei gasi alta cale de a avea totul. poate nu asa cum astepti ci doar asa cum cere sinele tau. veronica

  8. Draga Pera,
    Foarte fain articolul! Citatul din Dune, litania impotriva fricii, m-a pus si pe mine pe ganduri cand am citit prima oara capodopera lui Herbert. Am avut o perioada in viata mea cand ma gandeam foarte des la el. Acum am alt antidot mai bun, melodia „Dont worry, be happy” http://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU
    Un mic comentariu pe marginea articolului. Libertate toala nu exista, poate doar prin moarte 🙂
    Chiar si cand mancai paine cu untura erai dependent de mama ta, de camera in care stateai, de cartile citite. Cum ar fi fot viata ta daca ai fi perdut atunci TOTUL? Nu se stie … insa inclin sa cred ca ar fi fost metafizica, transcendenta, libera total prin moarte fizica sau spirituala 🙂
    Nu cred ca exista viata traita fara nici-o frica, insa putem sa controlam aceaste frici fiind recunoscatori mereu pentru ce avem implicit, pentru lucrurile marunte din viata noastra, chair daca acestea sunt banale (ca suntem sanatosi, ca putem sa mergem, sa simtim mirosul florilor, sa auzim natura in miscarea ei). Antidotul la firca este recunostinta.
    Numai bine,
    Mihai

  9. REAL SI SAVUROS ..IN COMPLETARE O RECOMANDARE TARDIVA POATE PENTRU TINE(AVAND IN VEDERE PREOCUPARILE SI INTERESUL TAU ,JUDECAND DUPA MATERIALUL DE FATA)DAR UTILA ZIC EU PENTRU ”COMUNITATEA ALFA”Louise L. Hay – You Can Heal Your Life

  10. Cred ca teama de care vorbesti in material apare in momentul cand inconstient crezi ca nu meriti cu adevarat acele lucruri bune care ti s-au intamplat , mai ales daca in copilarie ai avut multe lipsuri.Te simti coplesit ca toate acele lucruri la care ai visat si care te puteau face fericit ti s-au indeplinit si nu sti cum sa le gestionezi mai departe , mai exact cum sa ti le pastrezi.
    Cred ca aici intervine cat de multa incredere ai in tine, curajul de a trece peste aceasta teama si sentimentul ca orice ti s-ar intampla nimic nu va schimba ceea ce valorezi tu ca om in acel moment.

  11. Buna,
    bun materialul tau in sensul ca am trait aceasta libertate acum ceva timp si am fost foarte fericita. As vrea sa fiu eu insami , sa spun ceea ce gandesc fara teama ca sunt respinsa sau ca ranesc pe cineva si se va supara, ma va judeca gresit, o sa aibe o impresie proasta despre mine. Astea sunt toate problemele care ma tin pe loc momentan. Citesc azi sunt ok dar as vrea sa schimb ceva si nu stiu cum.Sa ma schimb pe mine ca sa am rezultate pozitive. Vreau sa devin stewardeza si nimeni din apropiatii mei nu cred in mine, ca pot ajunge asa ceva. Nu sunt urata, nu sunt proasta …atunci de ce nu as putea? Ma dor foarte tare aprecierile celor din jur si cateodata ma descurajeaza. Mai tot timpul imi spun ca nu pot face una sau alta .Cum sa fac sa nu mai imi pese si sa-mi vad de visele mele, sa le fac sa se implineasca?
    Numai bine,
    Gabi

    1. Pur si simplu sa ii ignori, si sa iti urmezi visele.
      Cei care te descurajeaza sunt "hoti de vise", renunta la parerile lor si lupta pt visul tau, daca tu vrei sa fi stewardeza trebuie sa iei viata in piept si sa mergi pe calea asta, altfel o sa ramai cu regretul ca nici macar nu ai incercat si cu vorbele oamenilor din jor.
      Lasai pe cei de langa tine sa "fluire" si tu ocupate de visul tau, la final ei vor ramane cu fluieratul si tu o sa iti indeplinesti visul 🙂

    2. Fara sa vreau sa-ti cataloghez anturajul in ceea ce ma priveste daca ai in jurul tau oameni care nu te incurajeaza si nu-ti creaza confortul psihic necesar esti intr-un anturaj nepotrivit. Ce poti face? Pas cu pas sa te indepartezi de ei, sa incepi sa cunosti alte persoane incet incet, dar pe acestea din urma acum le poti alege dupa dorinta sufletului tau. SUCCES

  12. Daca n-as avea teama as schimba facultatea, sunt la automatica si nu-mi place deloc, am posibilitatea sa ma transfer la mecanica dar teama ca nu o sa gasesc de lucru sau o sa gasesc prost platit ma opreste. Da stiu, stiu ca o afacere este mult mai buna mai ales ca-ti ofera o oarecare libertate si independenta dar din anumite motive mintea mea este axata pe serviciu, aicea cred ca sunt de vina societatea mai ales parintii mei care de cand eram mic imi tot ziceau : invata ca sa ai un servici bun si sa nu ajungi ca noi; atunci ei aveau slujbe naspa ca sa zic asa, drept rezultat toata viata mea am fost priintre ai mai silitori elevi , iar cand a fost sa-mi aleg o facultate cum puteam s-o aleg pe alta inafara de cea care se zice ca-ti ofera cele mai mari salarii si beneficii dupa terminare ?! Nestiind atuncea ca o sa-ti sacrifici libertatea si mai ales timpul liber pt „beneficiile astea” . Problema la mine probabil este ca nu-mi stiu vocatia, in perioada liceului eram foarte introvertit si pasionat de chestiile astea tehnice dar acuma m-am schimbat radical , iar facultatea asta nu coinciide cu personalitatea mea actuala. De fapt singurul lucru pt care as fi dorit sa merg la mecanica este pt ca este mai usoara nu pt ca ma pasioneaza in vreun fel. Ma gandeam ca mergand acolo si avand mai mult timp liber o sa ma pot ocupa de lucrurile care-mi plac dar simt ca doar bat pasul pe loc .

    1. @PAUL- stai pe o mina de gold!!!avand acces la tehnologie si la informatie ,sincer ma mir ca esti atat de descurajat; cu IT-ul iti poti” follow the dream” si cand spun asta iti dau un scurt expl. al unui absolvent la matematica care are trei catedre la univ.in Chicago dintre care una este la Fac. de medicina!!!! duh!!! cum? foarte simplu:pe cand era stud.la mate. o profa. ia propus sa stud. si statistica;a plecat cu bursa de studii in SUA ,in ISLANDA etc si asmd revenind in SUA dupa doctorat si… long story short a ajuns sa aplice matematica – statistica – in medicina -mai exact despre DNA pt. prevenirea ,combaterea bolilor genetice!ASA CA NU MAI PLANGE, BURTA PE CARTE -IT-ul- ESTE O MINA DE AUR POTI SA LUCREZI(aplcabilitate) IN ORICE DOMENIU ,DAR CA MECANIC… NU PREA…lasa facebook-urile ,gosssip-ul si informeaza-te nu numai in lb. romana ci si in lb.engleza etc.SUCCES!!!and don’t forget: WORK SMART is better than WORK HARD! GOOD LUCK!!!!

  13. O sa ma eliberez de teama de a vorbi din interior in fata unui grup de 20-25 oameni si o sa ma eliberez si de teama de a incepe o afacere online profitabila, eliberandu-ma de toate gandurile ca o sa esuez. Sa ai inspiratie in continuare! Numai bine!

  14. Sa stii ca si eu nu am cam nimic…dar am temeri pentru ca sunt pe cale de a obtine anumite lucruri: o fata extraordinara(pe care o cunosc), faptul ca mi-o iau altii inainte pentru ca stiu ca acum e momentul meu sa ma ridic din toate punctele de vedere si mi-e teama sa nu trec de el, mi-e teama sa nu ma mai dezamgesc inca odata pentru ca ar fi una din cele mai mari dezamagiri pe care le-am suferit datorita mie, mi-e teama sa nu-mi creez dusmani doar pt ca simt o anumita ura, furie, frustrare in mine si uneori complexe de inferioritate si cum pot sa zic ca n-am prieteni(adevarati), dusmanii ar fi ultimul lucru pe care mi-l doresc acum avand in vedere ca n-am putere si ma vor distruge rapid. Asa macar sunt linistit doar foarte lipsit de libertate din cauza banilor si relatiilor. Imi simt viata parca cenzurata. Si e trist ca ajung sa ma bucur de putinele lucruri de care s-ar bucura un copil sau nici macar acela ca poate are mai multe ca mine.
    Intotdeauna am simtit si mi s-a parut si aveam dreptate mai mult sau mai putin ca ceilalti din jurul meu pe care ii vedeam(mai multi de 90%) aveau efectiv mai multe decat mine. Indiferent ca avea o jucarie mai faina sau mai multe sau mai multe si faine, iar acum e vorba de experiente, de calatorii, de relatii sociale si gagici, de bani, de distractii, de un calculator mult mai bun, avand in vedere ca al meu imi mananc nervii uneori ca merge mai greu. Si multe altele…cu toate astea…ai dreptate! Chiar n-ar trebui sa-mi fie FRICA! Sa-mi bag p**a in ea de frica ca nu mi-a adus nimic bun! Eu oricum supravietuiesc asa ca, acum nu-i vad rolul. Iti multumesc pentru articolul asta. Prinde bine mai ales de dimineata. O zi faina sa ai!

  15. Interesant video-ul felicitari.
    Totusi afirmatia cu "Nu am voie sa-mi fie teama…"
    e ca si cum mi-as spune "nu accept faptul ca imi este teama".
    Apoi tu stii ca tot ce nu acceptam la noi, trece in umbra,
    si tot se manifesta pana la urma frica aia pe care n-o accept,
    daca nu prin fapte, poate printr-o boala… sau ceva de genu.
    Mai degraba as folosi o afirmatie de tipul:
    "Desi simt aceasta frica care ma paralizeaza si pe care n-as vrea s-o simt, decid sa actionez cu curaj."
    Am convingerea ca atata timp ca condamnam anumite impulsuri dinauntrul nostru, rezultatele pe care le obtinem sunt iluzorii.
    Toate cele bune
    My recent post Vindecarea la nivel interior: Bucuria pentru viata

  16. Excelent articol!
    Atunci cand pierzi totul, obtii ceva nou, mult mai bun.
    In Legea Atractiei este o parte care nu a fost spusa in filmul The Secret, una din aceste parti ne spune ca atunci cand esti gata sa pierzi ceea ce-ti doresti, atunci obtii acel lucru.
    E nevoie mereu sa fim detasati!
    Acum si eu simt o libertate, poate nu in intregime, dar mai mult decat jumate la sigur!
    Mereu am incercat sa fiu sincer si sa spun ce gandesc si simt la moment, pe multi i-a suparat asta, am pierdut asa si amici, dar acum privind in urma inteleg ca asa a trebuit sa fie.
    Sa nu va fie frica sa pierdeti ceva sau chiar totul! Da, va doare la inceput, dar apoi va veni timpuri mai bune, e nevoie doar de rabdare.
    Dupa ploaie mereu apare curcubeul!
    My recent post Vreau să te ajut!

  17. Pera ,Pera, baetica,sti tu oare sa na-i frica.Tu ne spui o vorba doua,vrem esenta sa cunoastem.Si nu din limbi straine,ci din fapte si trairi.Am si eu o intrebare,poti vorbi la fiecare.Cu invatatura ta,psihologia si cu doamna Biblia.Amindoua merg mana in mana.Pentru invatatura noua,Si apoi pui tu intrebari,ceri raspunsuri si pareri.Ca sa vezi ce gol e omul.Osimpla intrebare pt fiecare;Ce stie sa faca,cu dezvoltare,cum o face si de ce o face.Asta tine pt tine.Dar un lucru stiu foarte bine,omul creat de Dumnezeu e ce-l mai bun lucru din lume fara frica ca in gradina din Eden.Frica este manipulare.poate mai vb de nu te superi pe mine.Mergi inainte ca mergi bine .

  18. Buna.
    In primul rand vreau sa te felicit pentru tot ceea ce faci. Esti grozav! Nu pot sa nu ma simt incurajata sau sa am macar o doza de speranta cand deschid site-ul acesta. M-a ajutat enorm si , zic eu, am evoluat imbucurator.
    Ca sa raspund la acest exercitiu e nevoie sa precizez ca m-am gandit mult la aceasta intrebare. SI nu numai aceasta. Mai sunt multe, ca de pilda: Daca ai stii ca ai sa mori intr-un timp scurt, ai avea regrete? Daca da, care? Daca banii si timpul n-ar fi o problema, ce as face in acest moment? Unde m-as afla? Cu cine as fi?
    sunt intrebari care iti dau de gandit asupra a cine esti…
    Fiind adolescenta, schimbarile de spirit sunt foarte imprevizibile iar acum simt ca nu imi pasa de ce cred cei din jur. Simt ca am rupt orice bariera, ca sunt o pasare libera in imensitatea cerului. Si e un sentiment indescriptibil. Pur si simplu esti incarcat cu o energie iar timpul si problemele pt tine sunt o binecuvantare. Salutari.

  19. Interesant. Ascultand mesajul imi dau seama ca am ratat multe ocazii in viata mea ( profesionale , iubire , anturaj ) din cauza sentimentului de frica . Tarziu mi-am dat seama ca oricum nu aveam ce pierde . As vrea sa recomand tinerilor si parintilor sa incurajeze si sa sustina initiativele copiilor lor si sa nu-i sperii cu raspunsuri de genul " da e o idee, dar daca nu…… " , mai ales cand nu ai ce pierde . Ceea ce simt eu acum nu stiu daca este teama , dar sigur este un rezultat al acestui sentiment care m-a stapanit multi ani .

  20. Sentimentul care ma stapaneste este un complex de inferioritate care ma impiedica si nu-mi da curajul sa ma manifest si sa ma exprim . Exemplu : nu fii prea iubareata ca poti fi considerata penibila , nu te lipi de un anumit anturaj ca nu ai banii lor si nu poti tine piept cheltuielilor si extravagantei grupului , nu-ti face propria afacere ca nu ai relatiile necesare care sa te promoveze , nu te comporta liber asa cum ti-ai dori ca cineva te poate discuta etc. Ce as face daca as scapa de teama : as lucra la relatia mea cu sotul meu , m-as imbraca sexi si l-as uimi cu o cina romantica dupa care nu as mai lasa problemele financiare , de organizare a gospodariei sa intervina in relatia intima , la servici as pune mana pe telefon si i-as suna pe toti din baza de date sa le descriu cu ce ma ocup acum si sa-i intreb daca activitatea mea le poate folosi in activitatea lor, as relua viata sportiva pe care am dus-o multi ani si plimbarile lungi impreuna cu familia . Dupa cum am citit : as canta ca si cand nimeni nu ma aude , as dansa ca si cand nimeni nu ma vede .

  21. Frica face parte din 90% din procesele noastre emotive si rationale.
    Frica exista in constientul si subconstientul uman pentru a ne asigura supravietuirea.
    Deci in unele cazuri frica e importanta, insa doar frica instinctiva!
    A trai fara frica dupa parerea mea inseamna a nu te constrange singur si a iti elibera intregul potential.
    Interesant articol 😉

  22. Foarte interesant articolul acesta referitor la frica de pierdere…
    Mai era un citat sau o vorba care spunea ca "nu poti sa pierzi ceea ce nu ai deja" si daca iti dai seama ca fiecare "lucru" pe care il ai nu este cu adevarat al tau ci doar te poti folosi de el atunci cand traiesti atunci frica de a-l pierde nu mai are sens.
    Mi-am notat si eu citatul acela despre frica ca sa-l folosesc personal sau pentru altii.
    "Fii fara frica :)"
    My recent post Capitolul 2 – Merituozitatea Ta In Legatura Cu Afacerile (varianta video)

  23. Cand vezi ca ceea ce faci nu-ti iese, cazi si mai ales daca asta are legatura cu iubirea, cu sentimentele tale. Chiar daca incerci din nou la un moment dat tot ajungi sa iti fie greu. Singurul lucru bun pe care poti sa il faci atunci e sa risti, doar ca ti-e frica. In acel moment, trebuie sa privesti ceea ce iti doresti si sa iti dai seama ce vezi. Daca vezi ca acea persoana te priveste cu drag, iti zambeste sau daca vezi ca acel lucru pe care ti-l doresti ti se potriveste simti o noua putere in tine. O putere care vine datorita faptului ca vezi ca esti acceptat asa cum esti si atunci te simti mai liber. Asa vad eu lucrurile, doar ca apare o problema si aceea se cheama nesiguranta … nesiguranta ca merita sa te dedici acelui lucru.
    Intotdeauna am trait cu teama si, am trait si sentimentul de a pierde totul, desi aveam multe lucruri numai ca nu le vedeam, nu le bagam in seama, dar nu ma simteam liber ci ma simteam ca intr-o inchisoare pentru ca am ajuns sa fiu foarte deprimat pana intr-o zi cand mi-am dat seama ca nu are rost, ca imi fac rau mie si celor dragi si atunci am cautat cum sa fac sa fiu acceptat asa cum sunt.
    Si acum asta fac in fiecare zi, doar ca nu sunt sigur pe mine asta e problema, nu sunt sigur ca ma pot dedica lucrurilor pe care mi le doresc.
    Libertatea apare cand esti sigur pe tine, orice ar fi, orice ti s-ar intampla, nu neaparat cand pierzi. Frica da e o problema, dar nesiguranta e una mai mare. Despre asta m-ar ajuta tare mult daca ai face un material.
    Multumesc pentru toate lucrurile pe care le faci pentru noi, Pera, si pentru ca ne ajuti sa crestem. Spor la multe materiale in continuare 🙂 !

  24. De regula spun ceea ce gindesc iar ca si rezultat lumea zice ca sint nesocial si lipsit de tact … ma face asta curajos?
    Toata libertatea si eliberarea de frica se pot aplica atita timp cit esti sau traiesti singur draga Pera. Daca ai copii nu vei fi niciodata liber si fara griji (asta ca sa nu spun frica).

  25. Ok, cand nu avem prea mult de pierdut, nici frica nu este mare, dar cand avem miza mare… alta este situatia…
    Citeam mai sus, cineva vorbea despre Filmul/ cartea The Secret, intr-adevar este foarte interesanta viziunea de acolo, asupra fricilor: noi suntem oglinzile exteriorului, ce vezi urat in oglinda ti-este frica sa accepti… de aceea totul se amplifica, prin reflexie… si din ce iti este frica din ce fricile se aduna se amplifica….
    Solutia? Ignora, ocoleste, elimina cauza acesteia si… vei fi fericit!
    Citeam de curand ceva special, de Osho, despre "Bucuria, fericirea care vine din interior" si acolo, la un moment dat Osho vorbeste despre intilnirea dintre Diogene- un cersetor si marele Alexandru Macedon, primul considerandu-se cel mai fericit om din lume si cel de-al doilea, culmea cel mai nefericit… Nu ti se pare bizar ca un supraom care a cucerit un imperiu, sa fie mai nefericit decat un cersetor?
    Si Alexandru s-a rugat: Te rog doamne, intr-o viata ulterioara , fa-ma Doamne Diogene!
    Diogene i-a raspuns: De ce trebuie sa astepti atat? , poti fi Diogene , chiar acum, arunca-ti hainele in raul acesta si uita de tot de cucerirea lumii! Asta este pura prostie si tu o sti! Vin-o aici linga mine, intinde-te la soare si odihneste-te.
    Bineinteles ca Alexandru, nu a acceptat si a raspuns: Multumesc . Mu pot sa o fac chiar acum, dar , ma duc sa cuceresc si apoi… ma voi odihni!
    Deci, dragul meu Pera….. prin urmare este alegerea ta, personala sa fi fericit sau sa-ti ignori fricile… si-n definitiv nu e chiar atat de greu.Este asa?

  26. As incepe totul de la inceput, dar cu totul pe alt drum, sa fiu doar eu insusi, sa citesc caci a inceput sa-mi placa asta, as termina relatia, as lasa pritenii ce nu am dorinta sa-i vad sau sa-i aud. Nu vreu acasa. Am citeva versuir invatate:
    "de poti risca pe-o carte, intreaga ta avere
    si tot ce-ai strins o viata sa pierzi intr-un minut
    si atunci fara a scoate o vorba de durere
    sa incepi agoniseala cu calm de la inceput"
    Pera ma bucur ca am gasit un om pe care de mult vroiam sa-l gasesc, esti cu adevarat un mentor

  27. Merci Pera pentru material.
    M-ai intarit gandul ca drumul pe care am aflu acumu este drumul spre libertate, spre visele mele. Am zis vise pentru ca am mai multe, si stiu ca se indeplini toata le timpul lor, trebuie doar sa ne luptam pentru ele. Mi-a placut matrialul si m-a motivat puternic azi. 🙂

  28. Daca ar disparea teama, intradevar m-as simti liber, nu as mai tine cont de ce gandeste lumea despre mine, probabil mi-as rezolva mult mai usor problemele (imagine de sine, seductie, …).
    (Pana acum pentru mine a fi liber a insemnat "sa nu-mi pese de ce gandeste lumea despre mine" – nu am reusit inca sa obtin acea libertate 🙂 ).

  29. Daca traiesti cu teama traiesti nefericit
    Daca ti-e teama ca spunand adevarul sau acel "te iubesc" pierzi ceva…inseamna ca nu ai acel ceva(ai doar o iluzie)
    Eu am "luptat" cu propria-mi familie pentru dreptul de a trai fara teama ( de ce zic ceillalti,de singuratate,de loc de munca,etc)
    Am ales sa fiu sincera cu mine in primul rand si sa caut oamenii care sa ma aprecieze pentru onestitate,de restul nu am nevoie ca prieteni,vor ramane unostinte 🙂

  30. Ca de obicei un articol care vine din suflet..Cuvinte suplimentrare nu si-ar avea rostul.La fel ca si tine imi urmez visurile,cu toate ca am bete in roate puse cat cuprinde..si stiu ca voi gusta cat de curand din libertatea de care vorbesti..Nu te lasa de ceea ce faci!!!!!

  31. foarte bun materialul; imi place ca intotdeauna esti sincer in ceea ce spui si nu-ti e teama ca poti fi criticat de altii. Si eu am avut o perioada in viata cand n-am avut nimic, cand ma intrebam cine sunt si incotro ma indrept, si incercam sa gasesc solutii la problemele pe care le aveam eu pe vremea aceea. Si am gasit in cele din urma; cea mai mare teama a mea pe care o aveam atunci era teama de a esua, de a nu-mi indeplini scopurile; nimeni nu credea ca pot sa reusesc, nici macar parintii mei și mi-am creeat asa o ,,bariera" de a respinge in mod voit, cu toata inima mea acele comentarii care nu era pe aceeasi lungime de unda cu ceea ce gandeam eu. Si in cele din urma am ajuns acolo unde imi doream. Cred ca cel mai bine ar fi sa ne ascultam pe noi insine, sa ne ascultam inima si indiferent de ce zic altii sa facem ceea ce ne dorim. 🙂

  32. Este foarte interesanta experienta ta. Mi-a adus aminte de mine 🙂 Acum mai aproximativ 4 ani am pus punct unei casnicii de toxice care dura de 9 ani. Aveam atunci un copil de 3 ani. Abia ma intorsesem la serviciu dupa perioada de ingrijire a copilului. Eram apatica. Nu aveam grija de mine. Nu aveam un strop de incredere in mine insa aveam multa frica. Cumva am reusit sa transform frica asta intr-o motivatie care m-a determinat sa ma misc. Era cumva o frica ca de moarte. Nu ma mai recunosteam. Imi aduceam vag aminte de cea care fusesem la 22 de ani. Mi-am spus ca mai bine mor decat sa traiesc o viata asa si ca oricum trebuie sa fac o schimbare. Am declansat valuri in jurul meu. M-am luptat cu munti de violenta verbala si fizica. Am stiut ca pastrandu-mi calea pe care m-am hotarat sa merg voi reusi. Cumva (desi stiu ca Legea Atractiei e la mijloc) mi s-a oferit un nou post in aceeasi institutie, mai bine platit, si asta imi permitea sa imi cresc singura copulul si sa fac fata cheltuielilor de judecata cu tot tacamul. Am suferit o depresie teribila din care tot eu am iesit. Am inceput sa caut, sa ma cunosc. Am inceput cercetarea din interior. Asa am realizat ca ma pasioneaza intelegerea naturii umane. Nu stiu daca reusesc sa explic dar era ca si cum m-as fi detasat de corp si as fi devenit propriul meu psiholog. Era vocea interioara cu care m-am sfatuit pe tot parcursul drumului. Am stat trei ani pe unde am putut ( la mama, la sora mea). Am lasat in apartamentul la care plateam ratele la credit totul. Cand am plecat de acasa mi-am luat doar haine de vara. Stiu cum este sa fii singur, stiu cum este sa nu mai ai nimic decat visele. Pentru ca stiu asta nu imi mai este teama pentru ca sunt ferm convinsa ca as putea lejer sa o iau de la zero pentru ca adevarata putere de regenerare este in mine. Depind doar de mine. 🙂

  33. f bun articol,felicitari,dar ar fii bine daca am stii cum sa invingem frica si cum sa anihilam energiile negative ale hotiilor de vise ce iti taie pofta de a trai.

  34. nu pierzi nimic daca gandesti ca nu pierzi si ca totul iti merge bine. cand ai inceput sa gandesti ca pierzi vei pierde. conteaza sa iubesti si sa nu urasti ,conteaza sa nu-ti fie frica si niciodata sa te gandesti ca nu vei reusii, todeauna cand faci un lucru ,sau orice faci sa fii sigur ca reusesti si vei reusii.totul este in mintea
    noastra ,daca avem taria si puterea si convingerea ca vom reusii vom reusii , daca traim cu temerea cu frica si cu convingerea ca nu vom reusii .cu adevarat nu vom reusii

  35. Pita cu unsoare o mananc si azi, zilnic, este placerea mea si nu uitati ca nu creste colesterolul. Este sanatoasa.
    Pera am o intrebare pentru tine, mai ai putere sa te ralaxezi psihic, sa inveti si tu de la altii, sa nu te mai raportezi numai la propriile tale experiente ( care din nefericire au fost experiente negative, triste, in copilarie, iar adultul este rezultatul copilariei traite) ? Nu traiesti prea mult in trecut? nu esti prea marcat de propriile tale experiente? Eu apreciez din tot sufletul sinceritatea si puterea ta de daruire, dar cred ca ai si tu nevoie de sprijin, nimeni nu poate trai singur sau numai virtual.
    La neamul meu de la tara am vazut ca, fratele mai mare din sirul de frati, cel care a renuntat la multe oportunitati din spirit de sacrificiu pentru familie si neam, la o anumita varsta devenea un mic dictator pentru cei mai apropiati, pentru cei mai neimplicati in perioada de sacrificiu.

  36. Eu as face parasutism, bungee jumping, si m-as lua la intrecere pe circuit cu Mihai Leu, dar trebuie bani domnule :D. Dragut articolul, stimulant…

  37. Tare imi face impresia ca toate invataturile tale sunt la un nivel declarativ mai mare decat la nivel sentimental. Orice experienta cu rezultat nul sau negativ este o pierdere, de timp, consum psihic, sau pierdere sentimentala, undeva ramane o trauma, fie ca o recunoastem sau nu, dar reactionam in consecinta. Esti un suflet bun dar vrei sa pari mai tare decat esti in forul tau emotional.
    Si tu esti un suflet si sper ca nu te supara faptul ca si profesorul trebuie sa invete de la elev si vai de parintele care nu asculta de copii (cam asta era ideea)

  38. Nimeni nu este singur pe lumea aceasta! asta inseamna ca oricand putem pierde pe cineva drag si de asta trebuie sa ne fie frica.
    Eu cred ca o anumita doza de frica, se numeste precautie, a lupta pentru ce vrei sau pentru ce ai.

  39. Ai pus punctul pe rana, in cazul meu. Intotdeauna am simtit o frica in a contacta oamenii, acel prim pas, intotdeauna am avut si inca am o frica de seful meu (oricare ar fi el). Frica de a o da in bara, frica de a pierde jobul.
    Maine o sa-mi dau demisia, un lucru pe care il aveam in minte de o perioada dar nu am indraznit sa-l fac.
    Mersi

        1. Bravo tie, felicitarile mele. Nu uita cand o usa se inchide le observi pe toate celelalte care sunt intredeschise si care-ti pun la incercare curajul de a intra iar in subsidiar "audaces fortuna iuvat" soarta ajuta pe cel indraznet spunea Alexandru Macedon.
          Mult succe si grija mare
          ARC

  40. Frumos articol.
    Fara teama cred k as fii un tip mult mai sociabil, as vrea foarte mult sa intru in vorba cu orice fata kre mii se pare atragatoare si sa incerc sa am o discutie „favorabila” mie.

  41. ai prezentat ideea asta excelenta
    am patit ce ai patit si tu(la o scara mai mica sa zicem) dar pana acum n am reusit sa explic senzatia aia de frica continua care duce la lipsa poftei de viata
    ai tot respectul meu
    mult noroc in continuare

  42. Daca as lasa fricile deoparte, as strange cartoane doze si PET-uri, atata timp cat e necesar ca sa invat sa imi fac o afacere din asta, fara sa pun la suflet remarcile celor din jur si ale apropiatilor si privirile oamenilor.
    Mi-as incepe viata sexuala, si as practica materialele de seductie.
    As pune pret pe ce-mi doresc eu cu adevarat, pe ce-mi place mie, si pe visurile mele.As lucra necontenit la visurile mele, la starea mea de bine, la atmosfera si mediul meu de lucru si de dezvoltare.
    Pera, imi place foarte mult perspectiva din care prezinti, ideea de libertate, si povestea ta. Devii tot mai priceput si la materialele video.
    Precum ai tu ca reper "Painea cu untura", asa am eu merele verzi si corcodusele, cirese, caise, diverse fructe. Erau nenumarate diminetile si zilele in care mancam doar ce furam de prin gradinile oamenilor, si stateam in pom si observam lumea de acolo. Atunci ma simteam eu liber. Nu detineam nimic, si nimic nu ma detinea pe mine. Eram Liber.
    Am citit undeva o vorba de genul : "Noi nu posedam nimic. Insasi ideea de posesiune e gresita." Eu interpretez cam asa: Lucrurile pe care le am, imi sunt incredintate o vreme, si depinde de mine sa le administrez cat mai bine, sa imi fac bine treaba cu ele. De unele ma atasez, dar in viata sunt si despartiri. Constanta din viata mea sunt eu.
    Schimb jacheta preferata, patul, adidasii se rup, un prieten se muta in America, Invatatorul iasa la pensie, toate, lucruri importante…care mi-au fost incredintate o vreme. Cand toate trec, raman doar eu. E nemaipomenit sa te simti liber, atunci cand reusesti asta, in timp ce ai toate aceste lucruri.
    Multumesc pt articol!

  43. Da Pera … da .. stiu exact despre ce vorbesti, been there, done that si a fost un moment in care mi s-au deschis ochii, cand am pierdut totul si acum m-am ridicat mult peste cum eram inainte sa pierd totul.
    Citeste-mi jurnalul de pe AS 🙂

  44. 🙂 Educativa postarea ta 🙂 Deci anul trecut la un moment dat aveai cam tot ce-ti doreai, o relatie/iubita, afacerea mergea bine, tu lucrai la dezvoltarea ta, aveai o viata sociala satisfacatoare, erai sanatos……Insa te-ai trezit ca nu mai erai fericit. Adica nu-ti mai doreai ceea ce aveai deja 🙂 (cam ca intr-o casnicie…..lupti pt persoana iubita si dupa ce "o ai"…..cum sa o mai doresti ca o ai deja? :)) ) Tzzzzzzz…..bad-bad 🙂
    Sa inteleg ca repetam ciclurile : paine cu untura- lupta pentru existentza si zbatere pentru iubire,bani,vocatie deci dorintza si actiune versus: le ai deja ……stagnare, insatisfactie in timp destul de scurt …….si pierderea a CE AI pentru ca nu mai stim sa ne bucuram de ce avem ??!!! Hmmmmmm
    E un pic de ceata in cum vad eu ? 🙂
    Dincolo de ce spui si cum spui Pera, e multa lupta… ti-ai cam slefuit uneori existenta pana la sange. Te-ai asezat un piculetz pt putin timp intr-un tipar ce credeai ca-ti garanteaza satisfactia si fericirea ca apoi sa fugi din el ca-ti luase libertatea (de a alege , de a lupta, de a creste in continuare) 🙂
    Probabil o sa mai cuget si am sa revad materialul tau 🙂 (fara niciun strop de analiza personala) 🙂
    Iti supun acum atentiei tie si oamenilor minunati pe care ii atragi o povestioara plina de talc :
    " “Un om de afaceri american statea langa chei, intr-un mic sat mexican
    de coasta, cand un pescar isi trage barca la mal. In barca erau cativa
    pesti frumosi. Americanul il felicita pentru pestele prins si il
    intreaba cat timp i-a luat sa-l pescuiasca.
    – Foarte putin, a raspuns mexicanul.
    – De ce nu stai mai mult pe mare sa prinzi mai mult peste ? a intrebat
    atunci americanul.
    – Mi-ajunge sa-mi intretin familia, i-a raspuns pescarul.
    – Si ce faci in restul timpului ? a vrut sa stie omul de afaceri.
    – Dorm pana tarziu, pescuiesc putin, ma joc cu copiii, imi fac siesta
    impreuna cu nevasta-mea, in fiecare seara ma plimb prin sat, beau un
    pahar de vin si cant la chitara cu prietenii.
    – Domnule, am o viata plina si sunt foarte ocupat, a incheiat pescarul.
    – Uite, il ia peste picior americanul. Am studiat Economia la Harvard
    si te pot ajuta. Ar trebui sa pescuiesti mai mult si cu banii pe
    care-i castigi in plus sa-ti cumperi o barca mai mare. Cu ceea ce
    castigi de pe urma barcii mai mari iti poti cumpara cateva barci si
    mai tarziu chiar o flota de pescuit. In loc sa vinzi pestele prin
    intermediari, il poti vinde direct la o fabrica, iar mai tarziu iti
    poti cumpara propria fabrica de prelucrare a pestelui. Ai putea astfel
    controla produsul, procesarea si distributia. Va trebui sa pleci din
    sat, sa te muti in Mexico City, apoi la Los Angeles si, mai tarziu, la
    New York, de unde iti vei conduce afacerea tot mai infloritoare.
    – Si cat va dura sa fac toate astea , senor ? intreaba pescarul.
    – Vreo 15-20 ani, raspunde americanul.
    – Si apoi ?
    – Apoi vine partea cea mai buna, rase americanul. Iti vinzi afacerea
    si devii foarte bogat , ai lua cateva milioane.
    – Milioane, senor ? se mira pescarul. Si dupa asta ?
    – Dupa asta te retragi din afaceri, te muti intr-un satuc de pescari
    pe malul oceanului si te scoli tarziu, pescuiesti putin, te joci cu
    copiii, iti faci siesta impreuna cu sotia, te plimbi seara prin sat,
    bei un pahar de vin cu prietenii, cantati la chitara….
    Preluare de pe blog : Cristiana Alexandra Levitchi „
    Multam pt rabdarea de a citi postarea mea kilometrica 🙂
    irina m.

  45. Mie nu mie frica ca Dzeu este cu mine ,EL imi da putere ,am incredere in mine si cu ajutorul lui imi indeplinesc ceea ce este bun pt mine ,binecuvantarea iubirii ,multe creatii din iubire din linistea sufleteasca .D ZEU sa ne binecuvinteze .

  46. buna pera!vreau sa-ti multumesc pentru toate materialele pe care le postezi si vreau sa sti ca imi sunt de mare ajutor in rezolvarea unor probleme cu care cred ca se confrunta foarte multi din noi!legat de frica cred ca mai intai trebuie sa o invingem ca dupa aceea sa vedem ce putem face cu libertatea.in momentul de fata nu pot da un raspuns concret referitor la ce pot face cu libertatea!ms mult

  47. Daca m-as elibera de frica i-as spune ca il iubesc foarte mult…Dar el a gresit,simt ca nu merita sa ii spun asta acum…suntem despartiti,tristi ,pustiiti… Daca m-as elibera de frica as fugi cu cei cativa bani pusi deoparte pe care ii am intr-o alta tara cateva zile.Daca m-as elibera de frica m-as inscrie intr-un program de voluntariat pentru Africa sau poate ca mi-as urma visul si a-si incerca sa dau la Teatru…Cate as mai face…dar am atat de mult de lucrat la mine…

  48. foarte tare ma baiatule!… eu sunt un golan care oricum asa traiesc, si multi din categoria mea sociala fac asta, dar nu o fac constient, o fac instinctiv…e important insa sa o faci constient pt ca doar atunci poti sa atingi perfectiunea, altfel mai falsezi pe alocuri…oricum, foarte tare materialul.
    misto si chestia din Dune de la final doar ca nu e buna ca exercitiu pentru inlaturarea fricii pentru ca contine negatii, chiar incepe cu o negatie, iar subcontientul nu cunoaste negatia. pentru inlaturarea fricilor trebuiesc folosite AFIRMATII de genul "Sunt curajos!". Subconstientului daca ii spui "Nu mi-e frica" el retine "Mi-e frica" pt ca el nu lucreaza cu negatii.

  49. Salut Pera,
    mare dreptate ai cand spui ca la momentul in care dispare frica, apare libertatea. Am trait pe pielea mea aceasta experienta, chiar daca o teama mica generata de instinctul de conservare tot exista. Problema nu-i ca exista vreo teama sau nu, cat mai ales cum sa reactionam si sa controlam aceasta temere fie ea mare si/sau mica.
    Singura modalitate care cel putin la mine a dat rezultate a fost sa nu-mi incarc mintea si sufletul cu nici o teama, constientizand clar ca pana la coma glasgow 3, nimic mai grav nu are cum sa se mai intample si cum dupa coma glasgow 3 urmeaza glasgow 2 care-i deja moartea cereberala, cu adevarat nu mai conteaza ce se intampla iar urmare acestei atitudini "no fear" toate au mers ca unse, iar daca nu au mers ……….le-am uns eu ca sa mearga mai bine.

  50. Cu toate acestea-i inca posibil sa am o anumita retinere sa spun lucrurilor pe nume, mai ales atunci cand adevarul poate sa raneasca pe cei din jurul meu, dar pe deplin constient fiind ca pana la urma a iubi (nu neaparat in sensul de iubire de cuplu) cu adevarat o pesoana si in felul acesta fiind preocupat de binele ei CU ADEVARAT MAI BINE AFLA ADEVARUL DE LA TINE, CU TOATE CA IN PRIMA FAZA AI TOATE SANSELE SA TE CLASIFICE CA SI DUSMAN.
    Ce as face daca as fi liber, cred ca exact ceea ce fac acum IUBESC PE TOATA LUMEA, cu toate ca nu pot sa ma consider cu adevarat liber, cat timp inca nu sunt seful meu complet ….
    In ceea ce priveste painea cu unsoare, chiar aseara am bagat doua felii……….. chiar daca nu am avut atatea varietati de mirotenii pentru consum, dar macar am avut ceapa verde…..
    In ceea ce priveste ceea ce as face eu daca nu as avea nici o temere….
    I-AS IUBII CU TOATE FIINTA MEA PE TOTI CEI DIN JURUL MEU, DACA VREODATA AR INCETA DOAR SA PROFITE, dar din pacate se pare ca aceasta nu se intampla, ori poate cei din jurul meu nu sunt persoanele potrivite …..?

  51. Dragule, doresc sa te felicit pentru articolul scris si pentru minunata ideea a programului Impulsul, un program cu adevarat inedit si necesar mai ales in Romania si nu numai ……
    O seara minunata si grija mare
    Salut si mie
    ARC

  52. Pera, este fantastic materialul. Daca mi-ar disparea teama…m-as muta in alt oras, m-as inscrie la jurnalism (macar pentru sufletul meu) si as spune mai des ce gandesc sau ce simt. Traiesc cu speranta ca o sa le fac intr-o zi! 🙂 Felicitari si multumesc ca impartasesti cu noi toate experientele, cunostintele tale. Un tratat despre arta de a trai liber si din care regasesc cate ceva in materialul tau este cartea lui Osho – "Arta de a trai periculos",pe care o recomand.
    "Eu raspund numai in fata inimii mele, in fata nimanui altcuiva."
    Mult succes si abia astept urmatorul articol!

  53. Consider ca atunci cand esti tu insuti, si accepti tot ceea ce esti, impacat fiind cu toate lucrurile din viata ta, nu iti este teama. Teama vine din lipsa libertatii, din faptul ca uneori noi insine ne constrangem, negam, refulam…asadar vom scapa de teama cand vom fi noi insine si vom exprima acest lucru fara constrangeri interne sau externe. Exprima si intelege ceea ce simti. Indrazneste sa fii TU si astfel vei scapa de teama, iar apoi vei fi liber sa iei cele mai bune decizii pentru tine.

  54. Edificator exemplul cu pita si untura ; cred ca multi dintre noi trec la o perioada prin asta ( studentie,blugi rupti….carti…) ; in acelasi timp nu cred ca este un "pacat" sa-ti doresti anumite lucruri materiale care te vor putea face sclav ; problema este cum faci sa te bucuri de bunurile materiale si in ce relatie esti fata de ele ; mai explicit : daca alergi toata viata dupa achizitionarea unui Bugatti il vei avea (folosindu-ti puterea vointei ) si poate ,sau nu,va merita efortul – ramane de vazut,dar ce fac mai departe ? Aici se termina viata ? Consider ca trebuie sa ne urmarim impulsurile cat mai CONSTIENT ; atata timp cat suntem atenti la tot ce facem este in regula ; nu trebuie sa ne temem de dorinti ; vreau sa fac asta ,o fac dar constient ; iese – merg mai departe,nu -merg iarasi mai departe – cred ca si asta este o dovada de curaj ; insasi aceasta insiruire de dorinti este poteca vietii ( la 20 vrei ceva,la 30 vrei altceva ,la 40 vrei ceva diferit – de ce nu ? ) daca pierd,nu-i nimic,o iau de la capat si iata dovada de CURAJ ! Fac ce vreau si daca nu-mi iese nici dupa 50 de ani – o voi lua de la capat ! mai bine asa decat sa nu fac nimic caci si asa nu are rost ! Este vorba si de putin discernamant aici .

  55. toate materialele tale sunt extraordinare, pline de adevar dar greu cu teoria in viata de acum plina numai de compromisuri!
    felicitari pentru tot ce faci, ne aduci cu picioarele pe pamant !
    CORNELIA

  56. Super tare articolul. Nu mi-a mers sa accesez link-ul de pe yahoo, dar a mers de pe facebook… Despre teama pe care o am in mine pot spune ca mi-e teama sa incep viata de la zero din cauza starii de sanatate; cu toate ca nu am suficienti bani ma simt confortabil in situatia actuala, situatie care, totusi, as vrea sa o schimb, dar nu stiu cum. As vrea sa ma mut intr-un oras care imi place, as vrea sa incep o afacere despre care invat continuu si stiu multe lucruri, as vrea sa am o viata plina de activitate, sa fac sport, sa inot zilnic, sa ii ajut pe cei care sunt mai slabi, doar ca acum eu sunt cel slab si plin de frica. Mi-e frica de esec, mi-e frica sa nu ma imbolnavesc, dar am speranta si credinta ca intr-o zi voi reusi sa fac tot ce mi-am propus. Sper si cred ca voi rezolva problema aceasta. Multumesc, Pera, pentru toate articolele minunate si sper ca intr-o zi sa pot sa-ti fiu recunoscator pentru tot ceea ce faci. Mult succes si ai grija de tine!

  57. Pera pot sa spun ca am inceput sa traiesc fara frica, mai exact sa am curajul sa fac ceea ce simt pe toate planurile de cand ti-am descoperit blogul. Multumesc

  58. Interesanta povestea, desi cam lunga. Si eu am trait fara atasament de fenomene externe ca bani sau afectiunea altora. A fost o intoarcere la sine si a fost minunat. Probabil am atins o stare de zen. Oricum era o beatitudine rezultata din sentimentul multumirii de sine ca urmare a impacarii cu sine de dupa intelegerea si acceptarea de sine. A fost minunat.
    Azi trebuie sa lucrez si sa caut gagica pentru sex. Ambele activitati ma fac sa ies din starea ce am avut-o candva.
    Ca sa lasi teama sa treaca prin tine si sa nu-ti spuna nimic trebuie sa fii detasat de efectul actiunii. Evident o actiune poate reusi sau nu, insa cand te legi mental de un efect scontat rezultatul poate fi distrugator emotional cand ai parte de un alt rezultat.

  59. superb materialul! frica o sa existe mereu in viata noastra,important e sa ne dam seama de ea sau de ele si sa le invingem! parerea mea e ,ca cea mai mare frica a noastra e frica de nu fi iubiti si acceptati de cei din jurul nostru….

  60. Esti putin egoist Pera. Eu as spune ca este foarte usor sa fii curajos cand nu ai nimic de pierdut… Cred ca cei care sunt deja parinti si au o familie inteleg despre ce vorbesc…

  61. Mi-am dat seama ca de mica traiam cu teama de a nu supara pe nimeni, asa ca orice lucru iesit din rutina zilnica ma deranja oarecum. Am stat la bunicii mei primii 6 ani din viata si nu aveam decat o prietena, maxim doua. Venind inapoi la oras la ai mei, pentru ca trebuia sa incep scoala, am trait cu o frica nedeclarata de a nu deranja lumea, cu sentimentul ca trebuie sa ii multumesc pe toti. In timp am demonstrat ca pot sa fac multe, ca ma ridic cu mult deasupra altor oameni, numai ca si asta era tot din cauza faptului ca iarasi voiam sa ii multumesc pe toti. Am trecut peste multe, am prins curaj, mi-am facut prieteni, am plecat din tara cum mi-am dorit…dar pana si acum simt ca ma leg pra mult de oameni, ca ma darama de tot o relatie pierduta, ca nu am incredere destula in mine. Cu alte cuvinte, sunt victima perfecta a celor care vor sa profite. Imi trebuie un timp sa am incredere in cineva, dar apoi acel cineva devine indispensabil. Si am un job nasol, cu oameni care nu gandesc prea mult, simt ca ma afund si mai tare….dar trebuie sa gasesc o iesire si stiu ca o s-o gasesc. Multumesc penru toate articolele, Pera!

  62. Bun material, îmi aduc aminte când am citit Dune, mi s-a părut genială rugăciunea, chiar vroiam s-o notez undeva pentru că mi se părea atât de potrivită pentru ceea ce simțeam. Acest lucru se reflectă în viața mea în fiecare zi și totul duce la frustrări. În ultima vreme chiar simt că parcă primesc un mesaj din partea providenței care îmi spune să nu-mi mai fie frică. Acum o săptămână săream de pe un ponton de vreo 8 metrii înălțime într-un lac, neștiind ce mă așteaptă jos. Am o frică groaznică de înălțimi, și trebuia să mi-o înfrâng. La fel m-am hotărât să mă bag într-o afacere care foarte probabil nu-mi va mai permite să fac ceea ce fac acum cu toate că din punct de vedere material stau foarte bine și acum. La fel și cu femeile, deși aici am perioade și perioade, acum m-am mai potolit cu „agățatul” dar aveam o perioadă în care sufeream de o timiditate dureroasă. Până când, într-o zi, mi-am luat inima-n dinți și m-am dus la o masă cu trei fete superbe și m-am băgat în seamă, m-au respins la modul urât, dar brusc, am simțit că mi-a trecut frica. Am înțeles că au fost niște vorbe care nu mă afectează cu nimic. În seara aia am luat vreo 3 numere de telefon de la niște fete foarte drăguțe. Nonșalanța care o dobândisem devenise un punct de atracție extraordinar, deși cu două ore înainte nu reușeam să atrag o privire nici de la femei mediocre (și nu vreau să mă laud dar chiar arăt bine). Este foarte greu în schimb să ajungi la acea stare, suntem programați de societate să ne fie frică, să nu renunțăm la siguranță și asta devine o apăsare și o frustrare foarte mare. De aceea cred că n-am reușit încă să mă las de alcool și în weekend abuzez în continuare. Tot simt nevoia să evadez din realitate și singurul motiv este acela că nu mă simt mulțumit de nimic, deși am aproape tot ce-mi pot dori, oricum mult mai mult decât majoritatea.
    Dar ca răspuns la întrebări, aș merge la toate fetele care le văd pe stradă și-mi plac și aș vorbi cu ele, cine știe, poate și la băieți (în ideea de a deveni amici, nu în sens homosexual). Relațiile sunt de mai multe feluri. Cred că le-aș spune alor mei că-i iubesc, ceea ce n-am mai făcut de pe la 13 ani și acum am 27. Aș continua cu afacerea proprie dar aș renunța la frica pe care o simt și care îmi reduce avântul. Poate aș încerca să devin actor. Ah, mai sunt multe…
    Păcat (nu chiar păcat, dar vei înțelege ce vreau să spun) că ai așa multe comentarii și nu vei putea răspunde la foarte multe, mi-a plăcut mult materialul și ține-o tot așa. Începusem să nu te mai urmăresc ca înainte, dar cu materialul acesta m-ai „recucerit”.

  63. m-as duce direct la fata dupa care sunt nebun si as saruta-o, fara sa imi pese. nu sunt destul de bun pt ea, nu ma compar nici cat negru sub unghie cu prietenul ei, dar, dupa cum spun americanii :"She drives me crazy". chiar o face.
    i-as spune bunica-mii ca ii multumesc pt tot ceea ce a facut si face pt mine, dar ma sufoca.
    i-as spune lui taica-miu ca e cauza pt care familia mea e asa cum e. si ca e un ignorant. si ca l-am urat din tot sufletul pana la un punct
    le-as spune colegilor mei parveniti si cu nasu pe sus ce cred despre ei.
    Dar nu am curajul asta. sunt un las. In momentul de fata nu am nici un prieten, deoarece am incercat sa raman impartial. Nu m-am implicat. Nu stiu ce vreau.
    Sunt un las. Si abia astept sa ies din coconul meu sa arat lumii ce pot cu adevarat. Pana atunci imi ramane doar speranta

  64. Termen scurt: mountain bike, observatii astronomice, aventuri, etc.
    Termen lung: independenta financiara.
    Pentru mine: sa traiesc intens, fara frica si cu placere drumul pana la independenta financiara si sa ma bucur de rezultat (alaturi de prietenii adevarati si persoanele care ma sustin si incurajeaza).

  65. Salut, Pera!
    Imi place asocierea care ai facut-o in titlul articolului.
    Eu cred ca trebuie sa folosim frica in avantajul nostru, nu sa scapam de ea. Uneori frica ne poate motiva, mai ales atunci cand realizam ca nu avem nimic de pierdut.
    Pera, la baza acestui material sta o veche zicala din popor:
    „De ce tii frica, nu scapi!!!”

  66. Eu efectiv nu am ce pierde : sunt licean ( 17 ani ) si nu am bani, nu am iubire, singurul lucru pe care il am este curajul. Eu nu am painea cu untura, eu am painea cu cartifii prajiti si cartile + calculatorul ( conectat la internet ).
    Parintii mei sunt sclavii bancilor ( BRD, BCR, BT ) si nu vreau sa ajung ca ei ! Eu vreau sa-mi traiesc viata liber, sa fiu iubit pentru ceea ce sunt si sa calatoresc.
    Cam atat de zis ! Minunat material
    Respect,
    Cristi – inca un suflet liber 🙂

  67. nu cred ca exista moment in viata in care sa nu poti pierde nimic. poate doar daca esti un personaj scos dintr-o opera a marchizului de sade, cineva ce doarme pe strazi, alergic la caini(ca sa nu poti avea chiar nici un suflet langa tine) si in faza terminala a unei boli
    in schimb cred ca te poti bucura de ceea ce ai acum, fara a incerca sa anticipezi viitorul

  68. tot timpul am trait cu acest stres:
    sa nu deranjez, sa nu supar, sa nu stric,
    asa am fost educata…
    in mediul asta am crescut…
    persoana mea totdeuna a fost pe locul doi
    si nu pot fi altcumva

  69. Frumos articolul. Teama nu-mi lipseste, mi-am asumat de mult timp consecintele curajului de a fi eu, de a spune adevarul si ma bucur sa am in jurul meu numai oameni care rezoneaza cu mine, restul se elimina singuri. 🙂

  70. salut Pera…cand am deschis mailul de la tine nu voiam sa iti raspund, voiam sa vad ce idei mai ai si sa le impartasesc cu , colegii mei de la job….dar am vazut ca ai citat din Dune litania impotriva fricii!!!!!!!foarte tare.
    am citit seria si acum am cumparat seria Preludiul Dunei:Casa Harkonen, Casa Atreides si Casa Corrino…pe care de altfel le-am citit si am in plan sa cumpar Jihadul Butlerian si celelalte carti din aceasta serie…chiar daca nu sunt scrise de Frank herbert ci de fiul lui si de un admirator al lui.
    …incepusem sa-mi pierd interesul pt herbert pt ca nici un prieten de-al meu nu citise si vorbeam la pereti…se pare ca nu am prietenii potriviti….
    tocmai m-am intors de la un interviu de promovare ii spun eu (sunt director intr-un magazin de retail in Constanta si vreau sa „promovez director de magazin in alt magazin pe care il deschidem in curand tot aici…locatie noua, echipa noua…intelegi tu promovarea) si ma simt putin descurajat pt ca nu m-am ridicat la nivelul asteptarilor mele. La iesirea din sala am pufnit in ras. eram langa actualul si viitorul meu sef (daca promovez), si acesta nu cred ca a inteles reactia mea. Radeam pt ca stiam ca asta e doar o experienta de viata si pot invata multe din ea, actuala firma nefiind singura de pe lume…
    …am cam luat-o braila, ce voiam sa iti spun e ca ma bucur ca un om cu realizari pe plan personal ca tine a considerat ca e relevat sa citeze dintr-un roman SF pe un site de dezvoltare personala.
    Toate panzele sus!

  71. foarte elegant.din fericire se pare ca eu cam asa m-am coordonat pe parcursul vietii pana acum (am doar 26 ani)fara frica de nimnic si ma bucur sa vad si sa aud ca e in regula asa de la oameni mai experimentati ca mine, dar din pacate si eu am momentele mele de restriste si de acum poate le voi trece cu mult mai multa usurinta. multumesc si felicitari

  72. Am avut perioada in viata mea cand nu mi-a fost frica de nimic. Dar au revenit vremurile de dinainte si ma intrebam ce e cu mine. Uite am descoperit prin acest articol ce s-a intamplat. Referitor la ce as face: as infrunta persoanele superioare, care m-au supus tacerii, si as face tot ce mi-ar trece prin cap, si AS GANDI CU VOCE TARE absolut tot ce imi trece prin minte.

  73. dupa tot acest material
    as putea spune anumitor persoane cat de patetice si
    nelipsite de educatie : insa nu isi dau seama ca prin atitudinea lor fata de altii resping persoane care le pot fi cu adevarat prieteni
    si se aleg cu prieteni care defapt prieteni doar la nevoie

  74. As spune la orice interviu la care m-as duce, ca in facultate am fost o putoare ordinara si ca am luat nemeritat diploma de inginer. I-as spune fetei pe care o plac, ce simt pentru ea.

  75. stiu ce inseamna sa nu ai nimic.Iubesc libertatea.Inteleg curajul.E prima oara cand aud ca mai sunt sii altii.Cu cat suntem mai multi cu atat mai bine.Ma bucur mult.

  76. Pera, iti dau dreptate in totalitate dar latura practica lipseste.Din ceea ce tu spui in acest post eu inteleg in felul urmator: noi oamenii ne definim prin ceea ce avem si aici ma refer la bunuri materiale, relatii, etc in loc sa iesim in fata cu personalitatea noastra, abilitatiile, vocatia etc.Cand punem mai mult accent pe lumea exterioara, care nu depinde in totalitate de noi devenim niste sclavi in opinia mea si cand se intampla sa pierdem tot ce avem numai atunci ajungem la esenta fiintei noastre adica la ceea ce suntem.Cand nu ne mai raportam la lumea exterioara ajungem liberi si putem trai exact asa cum vrem.Cand putem raspunde la intrebarea „cine sunt eu” suntem liberi.Problema este ca nu am intalnit pe nimeni care sa poate raspunde.Tu poti?

  77. Am vizionat filmuletul tau, si sincer am ramas dezamagit… eu zic ca gresesti putin conceptul de libertate…. sa fi liber, inseamna sa ai si bani si timp in acelasi timp. daca vrei iti imprumut o carte… lasa-mi o adresa si ti-o trimit prin posta… dar ma astept sa mi-o trimiti inapoi dupa ce o citesti.
    Am mai scris asta, esti foarte bun, dar iti lipseste vehicolul cu care sa schimbi lumea!

  78. Nu ai pierdut TOTUL.Şi bine ar fi să nici nu pierzi totul – aici intră şi abilităţile fizice, şi cele psihice. Ştii cineva înţelept spunea că nu poţi pierde ceea ce nu ai. Am ascultat materialul cu maxim interes, am repetat incantaţia finală docilă, cu o doză de optimism. (Aici încap multe tehnici de autosugestie).
    Răspuns la întrebarea ta: aş scrie.
    Până atunci, mai citesc. 🙂 Mai ales că acum am descoperit acest site, până una-alta, sunt curioasă.

  79. E spectaculos cum viata ne face codouri exact cand suntem pregatiti sa le apreciem. Pera, ce sa zic cred ca nu intamplator te-am descoperit si in fiecare zi lupt cu mine si cu fricile mele pentru a-mi dobandi libertatea si pot sa spun ca nu e deloc simplu. Am un singur lucru doar al meu si acesta e o certitudine ca posed un „foc” launtric pe care habar n-am cum sa-l exploatez mai bine zis sa-l daruiesc prin actiunile mele. Simt nevoia sa vb scurt despre mine: pana nu de mult i-mi placea sa cred ca sunt bine desi ceva i-mi spunea ca trebuie sa fie mai mult de atat, ca pot mai mult. Am o familie reusita un sot minunat si 2 fete una de 8 ani si una de 9 si jumatate care sunt 2 ingerasi. Luna aceasta mi-am pierdut locul de munca, lucram in proiectare, mergeam cu placere la locul de munca, o data cu instalarea fricii in mintea mea cu privire la pierderea locului de munca pe fondul diminuarii contractelor, nu a intarziat sa apara rezultatul evident de ce ti-e frica nu scapi. Fiind o fire optimista am inceput sa cred cA defapt aceasta pierdere este o oportunitate sa ma analizez sa ma cunosc si sa fac ceva (nu stiu ce), sa-mi gasesc adevarata vocatie. Ma bucur ca te-am ” intalnit” si sper sa-mi fii mentor in adevaratul sens al cuvantului. Desi familia, prieteii sunt alaturi de mine am un spatiu in sufletul meu in care sunt singura si constienta ca lupta e doar a mea. Habar n-am cum sa actionez, spre ce sa ma indrept, parca nu mai stiu nici ce-mi place, as vrea sa gasesc o metoda sa ma linistesc in interior sa ma eliberez de toate fricile sa instaurez pacea in sufletul meu si credinta ca voi gasi drumul.
    Pera i-mi place mult insufletirea cu care vorbesti, evident e invelisul pasiunii.
    Multumesc sincer.

  80. Daca nu as mai avea frica as face tot ce mia-m dorit de o viata sa-i infrunt pe toti care ma critica sa-i spun fete pe care o plac ca o plac si as continua munca pentru a deveni un psiholog. Pentru ca omu cat traieste invata si as fii dispus sa risc totul pentru a castiga sau a pierde tot ce am.

  81. iti multumesc !!! ma regasesc in tot ce spui. am 47 de ani si realizez acum ca am trait in frica pina acum. imi place mult materialul prezentat, de tine. esti foarte bun ! sper sa am si eu puterea sa schimb. stima si respect.

  82. acum, daca o sa-mi inving teama… voi merge la sala, voi iesi dintr-o relatie in care ma simt sclav, si voi incerca sa traiesc liber !!! iti multumesc.

  83. In general sunt sincera daca as fii libera as :urca pe un munte nuda in vf lui si as striga :SUNT LIBERA !!!SI AS ASTEPTA ECOUL ….NEPASATOARE SI NEINFLUENTATA DECAT DE VANTUL CE IMI ALINA SUFLETUL

  84. ERA DOAR UN VIS CE AM SPUS MAI SUS DAR AS DESCHIDE UN CABINET DE PIHOLOGIE SI AS LUA TOTUL DE LA O.IAR CE AM SCRIS MAI SUS A FOST PRIMUL IMPULS

  85. Ah,DOAMNE,bine le mai spui-Pera!
    Felicitari pentru tot!
    Cred ca realizezi ca pe aceasta cale ne vei schimba multora calea.Sper ca si a mea sa ia o noua intorsura.Asa de mult mi-as dori sa nu mai am dependinte…Dar in urma materialelor tale am inceput sa fac pasi…marunti,dar siguri.
    Multa bafta!
    Te imbratisez cu mult drag!

  86. Buna Pera…
    Eu, daca nu as mai avea nici o frica (temere), as face urmatoarele:
    Referitor la sport, as practica sporturi care implica multa adrenalina. Mi-ar placea sa ma dau cu parapanta sau sa sar din avion cu parasuta:) Ar fi senzational!
    Eu cu nutritia stau bine:) in sensul ca nu am probleme de greutate, mananc orice, nu sunt mofturos(m-au invatat parintii sa nu fiu asa:P ). Per ansamblu, la capitolul nutritie stau bine, numai ca as vrea totusi sa nu mai mananc chiar orice, ci ceea ce imi face bine la organism si in cantitati normale. Mai am de lucrat la acest capitol, insa nu am nici o frica legata de nutritie.
    Buun…legat de iubire, de relatii, as face si as spune persoanei iubite tot ce am pe suflet, tot ce ma macina, oricat de insemnat sau neinsemnat ar fi acel lucru, fara sa ma gandesc…oare ce crede acum despre mine ca i-am zis asta? I-as spune „te iubesc”, fara sa imi fie frica de urmari…Mi-as exprima sentimentele liber.
    Legat de bani, daca nu mi-ar fi frica, mi-as infiinta propria mea afacere(chiar daca nu as avea capital, as face rost), mi-as cumpara tot ceea ce imi place, fara frica despre ceea gandesc ceilalti despre mine daca imi cumpar un lucru scump sau mai iesit din comun, un lucru cu care ies din tipare:)
    In ceea ce priveste personalitatea si autenticitatea mea, pot spune ca daca nu mi-ar fi frica, as spune sefilor mei ceea ce gandesc despre ei; cand nu imi convine ceva comunic si celorlalti; cand nu vreau sa fac un lucru, nu il fac, si cu asta basta; cand vreau ceva cer; cand vreau sa ma duc sa intru in vorba cu o fata, ma duc si vorbesc cu ea.
    Bineinteles ca as putea sa mai spun multe, dar din pacate timpul ma preseaza, asa ca acesta este un rezumat la ce cred eu despre mine ca as face in lipsa fricii. Multumesc…

  87. Salut, Pera!
    Daca as trai fara frica:
    – m-as desparti de actula prietena
    – as cheltui toate economiile fara sa-mi pese de ziua de maine
    – as instiga cat mai multa lume sa traiasca fara frica|!!

  88. Un articol interesant. Dar …
    Eu sunt de părere că nu pot elimina frica. De cate ori vreau sa fac ceva, intervine frica. Şi cu cât miza este mai mare cu atât frica este mai mare.
    În concluzie, a trăi fără frică înseamnă a nu face nimic.
    Poate nu văd eu bine lucrurile, însă la acest moment aşa simt.

    1. Liviu si eu am observat la mine ca atunci cand reusesc sa faci ceva chiar daca mi frica…acesta se diminueaza si foarte rar dispare definitiv:D…si in cazul in care dispare creierul nostru gaseste alta frica la fel sau chiar mai puternica decat precedenta…;)

  89. deci….. cand am repetat dupa tine mi s-a facut pielea de gaina si pe sirea spinari am simtit un fior rece…. acuma m-as putea lupta si cu base si cu toti pentru salvarea rosiei montane si asta am sa si fac(mi-avenit si o idee genuala pt asa ceva)

  90. Daca as depasi frica .. daca as avea curajul sa o simt, sa o las sa treaca peste mine si prin mine, ..si apoi as ramane doar eu, atunci:
    -> as avea curajul sa spun ‘nu vreau’ sau ‘nu imi pasa’, cand cineva (apropiat) vrea sa-mi iroseasca timpul
    -> as avea curajul sa ma exprim liber, sa fiu cine sunt cu adevarat
    -> as actiona, hotarat, si determinat.
    -> as fi perseverent, si as continua pana cand imi ating obiectivele
    -> as fi puternic, mi-as permite puterii mele interioare sa se exprime
    -> as fi mai fericit, si nu numai pentru ca as putea sa realizez mai multe lucruri, ci mai ales pentru ca mi-as demonstra mie insumi ca pot sa fiu eu insumi in ciuda a ceea ce ar putea zice altii
    -> si mai ales, m-as simti puternic pentru ca mi-as demonstra mie insumi ca am puterea interioara cu care sa infrunt orice ar putea aparea in viata mea

  91. Daca nu mi-ar fi frica as pleca imediat in America!Inainte nu vroiam dar acum ma gandesc de 3 ani la chestia asta!Asta simt s afac!Meseria mea ma indeamna la asta:actrita,si daca nu mi-ar fi frica de reusita chiar as reusi in meseria asta!!!!!!!Multumesc pt punerea problemei!

  92. Ca de obicei, fantastic clipul urmarit!
    Atit de originale sint material´lele pe care ni le oferi cu atita generozitae.
    Sint convinsa ca fiecare dintre noi se regaseste intr-un pasaj din tot ce spui aici.
    E unul dintre cele mai frumoase materiale!..
    In legatura cu pasajul initial refritor la metafora Biblica.
    Anul asta am participat la o liturghie cind un preot cu har a explicat metafora cu bogatul si camila.
    Si ce am aflat f. interesant, Acul prina care trece camila este de fapt o poarta f strimta prin care ea nu poate trece.
    Sa auzim numai de bine si ..e minunat ca te pot citi, draga Pera!
    Cu drag,
    Cristina

  93. Merci Pera,
    Mi-ai dat curajul sa imi planific mai asiduu un fel de fuga de acasa: sa plec in lume pentru 6-12 luni, cu un buget minim.
    E un vis de mai bine de 8 ani pe care nici nu am avut curajul sa il pomenesc oamenilor din jurul meu.

  94. Bu.na Pera,
    Cea mai mare frica a mea, si probabil necostientizata si a multor alti oameni este MOARTEA. Dar chiar n-am curajul sa experimentez asta:) desi cei care au experimentat moartea clinica se pare ca nu mai au teama de viata de dincolo..

  95. Ai mare dreptate cele mai bune afaceri si cele mai minunate relati din viata mea au fost atunci cand nu am mai aveam nimic de pierdut …

  96. Daca nu as avea frica as renunta la job dar mi-e frica ca nu am cu ce-mi plati cursurile de dezvoltare personala. Daca nu as avea frica de esec as vorbi deschis cu orice si sincer. Daca nu as avea frica as fi liber, independent finanacar, sanatos, atragator si iubit, daca nu as avea frica …

  97. Iubirea este opusul fricii… nu am privit niciodata din unghiul acesta atunci cand am „cugetat” despre iubire ori frica. Acum, imi arati deja o alta latura pe care o pot privi cu ochii mintii si ai sufletului si incep sa-ti dau dreptate. Atunci cand inveti sa iubesti cu adevarat tot ce exista in jurul tau si-n tine si iubirea te inunda, atunci te deschizi, renunti la orice teama si inveti sa iubesti oricum si orice… si reusita, dar si esecul, frumosul dar si uratul… pur si simpli traiesti iubirea si te eliberezi de frici, temeri…
    Dintotdeauna am crezut ca m-am nascut cu „minunatul” dar de a-mi fi teama de orice este nepalpabil: teama de esec, teama de a fi EU, de succes, de a-mi infrunta, in idei macar, familia, teama, teama, teama… Si tot dintotdeauna am luptat cu mine, cu aceasta stare, cu aceste temeri ce ma inconjurau… am reusit sa-mi dizolv mare parte din frici si astfel am putut sa experimentez LIBERTATEA; si am tot facut asta pana cand am nascut; am nascut o frumoasa fetita si odata cu ea mi-au revenit si temerile pe care le cunoscuseram candva si altele-n plus pentru ca da…”acum nu ma mai am doar pe mine, o am si pe ea, care va suporta consecintele actiunilor mele – bune sau mai putin bune”.
    Si asa au mai trecut, aproape inutil, niste ani iar acum am luat-o de la capat, renasc precut pasarea Phoenix si-mi anihilez fricile una cate una. Ca sa incep acest proces am avut nevoie sa primesc un ultimatum al vietii… altfel ma complaceam de minune.
    Daca nu as fi avut toate fricile astea… as fi indraznit sa trec la partea a treia legata de vocatie si mi-as fi valorificat talentul de a fi un bun life coach si psihoterapeut si as fi avut o cariera de succes in sensul acesta.
    Daca nu mi-ar fi fost atat de teama de esec si poate de bani, nu m-as mai fi confruntat astazi cu stresul ratelor sau cu refugiatul in platoul cu dulciuri. Si cate si mai cate lucruri bune ma asteapta fara aceste temeri… Insa asa cum spuneam, pas cu pas, le rezolv si „Impulsul pentru vocatia ta” este un inceput bun.
    Pera, materialul tau este unul foarte bine realizat si-l apreciez cu atat mai mult cu cat a reusit sa-mi „miste” sufletul si m-a facut sa scriu mult mai mult decat de obicei… iti multumesc 🙂

  98. Salut! Da e mare lucru sa traiesti fara frica !
    Sunt cateva lucruri care le-as face dintre care unul sigur: sa plec de acasa sa fiu pe picioarele mele, sa spun tuturor ce ma deranjeaza fara teama de a-i supara sau deranja,as face sport fara teama ca sacrific din timpul dedicat familiei, mi-as schimba profesia .
    Din ce imi dau seama viata mea este ghidata de teama….grav…trebuie sa fac ceva!!!!

  99. Daca nu as mai avea frica, as vorbi raspicat atunci cand cred ca sunt neindreptatit, sau atunci cand vad ca se greseste. As spune ceea ce am de spus si nu as mai lasa lucruri pretinse a fi spirituale sa imi influenteze viata si practic, sa decida pentru mine. As spune ceea ce cred. Daca nu as mai avea teama, as incepe sa fac acei bani de care am nevoie, dar care personalitatea mea nu este capabila inca sa ii gestioneze. Daca nu as mai avea teama, mi-as lasa adevarata personalitate sa se exprima, fara sa ma intereseze de prejudecatile altora. Daca nu as mai avea teama, as actiona decis, m-as duce la fata de care imi place si i-as spune „eu vreau sa fiu cu tine”. Daca nu as mai avea teama, mi-as face acei prieteni si acele grupuri sociale care m-ar implini si care m-ar ajuta sa ma dezvolt. Daca nu as mai avea teama, as face sport in fiecare zi, as alerge si as merge ore intregi pe bicicleta. Daca nu as mai avea teama, as indrazni sa fiu autentic si sa nu ma mai conformez ideilor si principiilor altor oameni doar ca sa ma fac placut. As fi sincer cu mine si cu cei din jur, si le-as spune ceea ce cred eu despre lucruri, si poate, atunci, voi schimba ceva si voi face o diferenta. Daca nu as mai avea teama, as aborda si cunoaste suficient de multe femei ca sa am o viata sexuala implinita. Daca nu as avea teama, as pune muzica si as mixa. Daca nu as avea teama, as inota in ape adanci. Daca nu as avea teama, as deveni extrovertit si social.

  100. daca nu as avea nicio teama in mine legata de orice domeniu de activitate, cred ca as fi cea mai tare persoana pe care o cunosc si o voi cunoaste vreodata. mi-as urma vocatia, pe care inca nu o stiu, indiferent de ce s-ar intampla, indiferent ca as muri, doar nu as avea nicio teama… as deschide o afacere pt care as munci atat de mult incat sa ajunga la o talie mondiala, sa fiu cel mai bun in ceea ce fac, in prezent si de ce nu si in istorie, as iubi pe toata lumea fara sa imi fie teama ca ma va rani cineva, as da tuturor ajutorul meu fara a astepta nimic in schimb sau fara sa imi fie teama ca nu mai am pt mine… si multe altele 🙂 e foarte tare sa traiesti fara teama 🙂

  101. Despre frica… frumos articol si foarte interesant! Am o povestire de relatat in legatura cu frica: imi doream foarte mult sa invat sa inot, dar, bineinteles ca imi era frica! si m-am luptat ceva timp cu dorinta si cu frica , pana la urma a invins dorinta si s-a mai intamplat ceva- s-a anulat FRICA! aveam vreo 10 ani. Ideea care e: atata timp cat bagi in seama FRICA nu realizezi nimic, oricat de mult ti-ai dori ceva. daca spui de ex: imi doresc sa fac cutare lucru, dar….nu-l vei face.daca spui ca : imi doresc cutare lucru si apoi pui punct, sunt mari sanse , chiar foarte mari sa se indeplineasca!
    P.S. cand am invatat sa inot singurul meu gand era ca trebuie sa invat si atat! din mintea mea a disparut Frica!

  102. Tot despre Frica: avem tendinta sa credem ca in continutul fricii ar salaslui doar consecintele negative ale faptelor pe care suntem pe cale sa le punem in practica dar din pacate nu e asa. Continutul fricii e mult mai amplu si implicit mai periculos: in frica se ascund multe din frustrarile noaste trecute, multe complexe s.a.m.d., deci frica are un aliat foarte puternic: e vorba de subconstientul nostru, acolo unde salasluiesc aparent tacute frustrarile, mecanismele de aparare, complexele, dependentele, tendintele, obiceiurile etc.Atunci cand constientizam frica de fapt scoatem la iveala toate cele de mai sus, de aceea ne trage atat de tare in jos si este atat de puternica. Ca sa o combatem trebuie sa nu ne gandim nici macar o secunda , sa o ignoram total din constiinta,iar toata energia noastra sa fie directionata spre SCOP!

  103. Daca mi-as invinge frica te-as suna si ti-as spune : Pera, te iubesc ! Esti cel mai bun si mai pe intelesul nostru psiholog. Iti multumesc ( si sunt sigura ca nu numai eu ) pentru tot ce faci pentru noi. De aproape 3 ani ma ajuti sa ma dezvolt. Si cand imi voi descoperi si valorifica vocatia, imi voi aminti mereu ca jumatate din ce am, ti se datoreaza tie, pt ca tu esti cel care mi-a deschis ochii. Iti multumesc inca odata, si te respect cu toata inima mea!

  104. Cand nu voi avea nicio teama (si asta se va intampla destul de curand) o sa ma duc sa vorbesc cu orice fata frumoasa de care imi va place.Voi spune mereu tare,fara frica,opinia mea si o voi apara.Cand vreun comportament sau ceva din atitudinea unei persoane nu imi va placea,ii voi spune.Voi incerca fara teama zecile de lucruri pe care le consider ca ar fii vocatia mea,fara teama ca intr-ul final as putea esua sau reusi.

  105. Impresionant de puternic material! Mulțumesc Pera, din suflet, din inimă!!!.
    Dacă aș ști că nu am nicio frică și niciun fel de teamă, aș îndrăzni ca:
    în relația mea de cuplu să nu mai fac compromisuri și să lupt cât de dureros ar fi pentru libertatea de a fi eu însumi și a nu-mi reprima sentimentele, perversitatea sexuală și poftele sexuale, dorințele mele de afirmare și personalitatea mea de bărbat.
    în comunicarea cu ceilalți să nu am rezerve în a-mi exprima ADEVĂRATUL punct de vedere, indiferent de ce va spune lumea și cu ce ochi mă va privi, cum voi fi perceput și interpretat. Celor câtorva persoane care le am în viața mea și cărora mult timp nu le-am spus adevăratele păreri și impresii, le-aș spune verde în ochi și voi ști astfel că cei care sunt de partea mea și care țin cu adevărat la mine ca prieten, amic și pur și simplu om, vor rămâna alături de mine și mă vor accepta așa cum sunt și știu că acest lucru va deschide nenumărate noi oportunități în relațiile noastre.
    aș îndrăzni să-mi apăr drepturile și comfortul personal atunci când sunt impus să fac ceva ce eu nu vreau.
    în comportamentul meu aș îndrăzni să fiu agresiv și gentil atunci când voi simți acest lucru, aș îndrăzni să mă exprim, indiferent care oameni sunt în jurul meu și aș face-o cu pasiunea care zace în mine și arde nebun în inima mea. 
    în relațiile cu alte fete, aș spune verde în ochi și aș fi autentic, pentru că nu am nimic de pierdut dacă am curajul să fiu EU, așa cum sunt într-adevăr. Aș spune ce gândesc, cum simt și aș avea curajul să cer ceea ce vreau. 
    în relațiile cu ceilalți oameni, aș avea mereu curajul să spun ceea ce am de spus, chiar dacă știu că nimeni din jur nu va accepta părerea mea și chiar dacă nimeni în jurul meu nu va fi de partea mea.
    aș avea curajul și tupeul ca în toate relațiile mele să fiu cu inima deschisă și să fiu autonom. Să nu cer aprobările nimănui și să nu mă simt lipicios – să fiu eu, așa cum sunt, pentru că libertatea este cea mai importantă valoare pentru mine.
    Vreau să fiu liber. Cu adevărat liber.

  106. Multumesc Pera,
    Ma confrunt cu frica de pierderi. Am pierdut mult in viata.Si mi-am legat sufletul de ele.  In acest moment ma confrunt cu pierderea unui cabinet, loc in care mi-am desfasurat job-ul. Articolul tau m-a facut sa inteleg ca, comoara suntem noi cu tot ceea ce ne reprezinta, personalitate, abilitati. Si ca eu am facut acele lucruri si am nevoie de curaj sa merg mai departe, de a nu ramane in zona de confort, sa invat ca a evolua nu inseamna sa te legi emotional de obiecte, persoane, ci puterea de-a fii liber. Multumesc inca o data!

  107. Suntem sclavi a ceva si nu avem curajul de a renunta la acele lucruri .Teama pierderi locul de munca zona de confort in care ne aflam si multe altele ne inpiedica sa fim asa cum ne dorim ,cum visam, sa facem cea ce ne place.,Sa fiu libera ,eliberata de tot si toate inseamna sa fiu creativa sa face lucrurile din placere fara compromisuri cu timpul meu cu sanatatea ,cu starea emotionala sa nu mai aprob prostiile unora sa nu mai depind de mofturi lor

  108. Mi-am dat seama ca nu am ce sa pierd , nu am aproape nimic, insa imi e frica sa construiesc ce visez, si voi schimba asta, iar din ceea ce am si ma multumeste voi pastra si voi imbunatatii.

  109. Nu sunt o persoana foarte curajoasa,dar m-am despartit de iubitul meu de cateva luni dupa o relatie de cativa ani pentru ca nu aveam aceleasi idei. Incerc sa mananc sanatos asta si pentru ca am o problema cronica veche de 23 de ani. Dar sunt momente cand nu am curajul sa spun nu.

  110. Dacă stau să mă gândesc bine , am și eu câteva temeri ….având în vedere că sunt într-o relație cu un bărbat (soț și soție ) relație în care deși ne iubim , am senzația că soțul meu are și un soi de dependență față de mine de aceea mi-e teamă că , în eventualitatea unei separări nu ar rezista și ar claca din toate punctele de vedere .A avut câteva crize (colapsuri )în momente care avea senzația că mă va pierde și ma-u speriat .Mi-e teamă , că aș putea avea pe conștiință ratarea unui om pe care îl iubesc .Mi-e teamă că nu voi reuși să mă ridic la nivelul de părinte ideal pe care mi-l doresc ptr copilul nostru și de factorii mult prea mulți care pot interveni în fericirea lui .Mi-e teamă să iubesc așa cum simt nevoia să o fac , pe cei din jurul meu pentru că oamenii geloși sau egoiști nu vor înțelege că o femeie poate iubi în multe feluri , fără a fi o femeie de moravuri ușoare ,Mi-am descoperit , nu demult pasiunea de a scrie poezie și mă ține ceva pe loc pentru că după ce am lansat primul volum , deși n-am primit păreri negative de la cei din jur , nici nu mi-au confirmat printr-o investiție minimă , încrederea lor în talentul meu de a scrie versuri și parcă mi-e teamă să conving că eu chiar pot scrie bine .Mi-e temă de fanatici religioși care nu dau nici o șansă unui om care nu vrea să practice religia .Mi-e temă pur și simplu de oameni răi pentru că știu că există și care m-au rănit în trecut , fără să fi avut vreo vină …..DAR , mă străduiesc să trec peste toate aceste temeri , ptr că știu că de asta depinde fericirea mea!

  111. Daca nu mi-ar fi frica, as actiona spre binele meu si al celorlalti, si nu mi-as mai autosabota actiunile. De fapt asta o sa si fac, o sa spun ce comportamente si situatii ma fac pe mine sa-mi pierd energia, fara frica, si o sa fiu deschisa sa primesc si opiniile celorlalti fara sa o iau pesonal. In modul asta voi reusi sa ies din acest cerc vicios, si nu voi mai pierde energie aiurea. Imi doresc sa nu-mi mai fie frica ca voi fi ranita de comportamentul cuiva.

  112. daca „nu mi-ar fi freca si as trai fara frica” as pleca im lumea larga si mia-as baga p°°°°°°° in toti. imi place aventura si pericolul

  113. buna seara Pera ,un material foarte bun ,ma dus in timp ,am revazut din nou acele clipe care nu mi-as dori sa mai trec vrodata ,2008 un an groaznic simteam ca a venit sfarsitul ptr mine daca continui asa ,un an intreg de frica si temeri ,dar a venit o zi o ultima ora si am hotarat ,,GATA ,sa terminat ,am lasat tot am plecat pe drumul meu ,fara nimic ,am inceput de la 0 ,nu spun ca a fost usor ,au fost momente ca simteam ca nu rezist ,,plangeam f mult ,dar atata incredere am avut in mine, am reusit si vreau sa continui si aici am nevoie de ajutorul tau .si-ti multumesc.

  114. Am tot felul de frici care, sa fiu sincera s-au inmultit cu varsta. De timp mi-e cel mai frica, pentru mine parca s-a accelerat si nu-mi ajunge ziua de multe ori, sa termin tot ce mi-am propus. Si cred ca am si obosit din cauza monotoniei din viata mea.

  115. Sunt intru totul de acord cu tine…in tot ceea ce ai spus dar ce se intampla atunci cand ajungi in situatia in care „TU” nu iti mai apartii, si ma refer la cel putin o situatie (dar care poate fi extrapolata in functie de situatie):
    1. Cum iti poti alunga frica daca esti o femeie sau barbat (ma rog) in a carei grija sunt alte vieti, care depind de tine (copii mici, parinti batrani, bolnavi, handicapati) a caror viata, sanatate, viitor depind 100% de tine, de puterea ta de munca, de ceea ce poti aduce pe masa, de scolile, spitatele pe care trebuie sa le platesti ca ei sa poata creste, trai sau insanatosi????
    In acel moment nu-ti mai poti permite sa te gandesti la tine, nici sa pierzi tot ce ai ca sa o iei de la 0, sa-ti iei timp si avant sa i iei de la inceput. Eu una nu-mi pot permite luxul sa ma gandesc doar la mine, la libertatea si la visele mele, pentru ca la un moment dat in viata am ramas singura cu 2 copii mici in grija. Nu mi-am putut si inca nu-mi permit luxul sa ma gandesc la ce vreau eu de la viata. Copii mei trebuie sa manance zilnic (si nu doar paine cu untura si sare) care trebuie sa sae imbrace, care trebuie sa mearga la scoli (cel putin pana incep sa traiasca pe propriile lor picioare). Nu-mi permit luxul sa pierd tot ce am acum, casa, serviciu, banii putini, ca sa-mi regasesc libertatea, pentru ca nu am cum. Copiii depind 100% de mine, parintii mei sunt batrani si au si ei nevoie de ajutorul meu….asa ca…cel putin teoria asta cu renunta la tot ca sa-ti castigi entuziasmul nu tine (cel putin la mine) si ma gandesc cu teribila frica sa nu cumva sa pierd ceva din ceea ce am pentru ca as trage dupa mine alte vieti care nu au nici o vina ca au venit pe lume sau prea batrani ca sa suporte „nebunia” mea cu libertatea si entuziasmul.
    Da, mi-e frica de o posibila pirdere care ar putea sa-i faca sa sufere pe cei care depind de mine.
    Asta este…

    1. Interesanta abordarea ta.Am trait si eu perioada painii cu untura,dar aveam o perspectiva.Acum,cand am trecut de 50 de ani si am pierdut tot,pentru ca am avut prea mult grija altora,cum s-o mai pot lua de la capat? M-am pierdut pe drum si pentru vocatia mea e prea tarziu.Peste tot se cauta fete tinere.Si cand sa mai fac eu alta scoala ca s-o pot lua de la capat…Ganduri bune din partea mea!

  116. daca asi fi fara teama as face caun copil toate porcariile si incercarile care nu s-au facut sau trait si sincer pana in maduva oaselor un fe de principiu de-a meu luat din experienta si auzite
    cum zice si osho sau de la cine le-o luat nu stiu dar imi place adevaratul iluminat lasa tot ce are pentru a sti un lucru nou
    asu spiritualitatea se treieste in fiecare secund asfel ii doar prefacatorie

  117. Dacă nu mi-ar fi teamă m-aș apuca să fac sport, aș renunța la prietenii pe care-i am, aș da o șansă unei relații de lungă durată, aș învăța mai mult și mi-aș urma visul fără dubii

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.