Pasul 2 in descoperirea si valorificarea talentelor – Starea de flux sau cum sa te simti cand faci ceea ce iti place

Pasul 2 in descoperirea si valorificarea talentelor – Starea de flux sau cum sa te simti cand faci ceea ce iti place

Pasul 1 il ai aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/cum-sa-iti-descoperi-si-valorifici-talentele-ascunse/

“De ne dorim sa traim cu adevarat

Ar trebui sa incepem sa traim

De nu ne dorim, nu conteaza,

Dar ar trebui sa ne pregatim sa murim” W.H Auden

Viata nu curge de la sine. Totul conspira impotriva ei .  Daca nu ii supraveghem directia, viata ne va fi controlata din exterior. De catre alti oameni, institutii, mass-media, etc.

Sa traim pe deplin, fara irosirea timpului si a potentialului, exprimandu-ne unicitatea, dar participand intim la unicitatea universului este cheia catre o viata implinita.

Cu riscul de a ma repeat, vreau sa insist asupra diferentei dintre fericire si implinire.

Fericirea este o emotie de moment pe care o simtim din cand in cand si este o mare gresela sa cautam sa fim fericiti tot timpul pentur ca nu suntem capabili din punct de vedere biologic sa simtim o emotie tot timpul.

In schimb daca ne propunem sa fim impliniti, acea implinire va veni cand viata noastra este aliniata perfect din punct de vedere fizic, emotional, psihologic, social, spiritual, material. Atunci emotiile bune se vor amplifica iar cele negative se vor diminua. Aceasta este forta implinirii sufletesti in viata.

Si in continuare vom fi fericiti si necajiti, din cand in cand, insa un om implinit are o calitate a vietii MULT mai mare decat un om neimplinit, indiferent de ce emotii de moment apar in viata fiecaruia dintre ei.

Acum, sa trecem la subiectul de azi.

Vreau sa facem cativa pasi pentru intelegerea unui fenomen foarte interesant.

Pasul 1. Studiile ne spun ca babunii ce traiesc in Africa isi impart timpul intre: procurare hranei, consumarea si petrecerea timpului liber

Hai sa vedem ce fac oamenii cu timpul lor:

Activitati productive. Total 26-60%

Munca la serviciu sau studiu – 20-45%

Vorbit, mancat, visat cu ochii deschisi la servici sau scoala – 4-15%

Activitati de intretinere. Total: 20-42%

Menaj ( gatit, curatenie, cumparaturi) – 8-22%

Mancat 3-5%

Spalat imbracat – 3-6%

Sofat, transport – 6-9%

Activitati de petrecer a timpului liber. Total 20-43%

Media ( Tv, citit) – 9-13%

Hobby-uri sport, filme, restaurant – 4-13%

Vorbit, socializare – 4-12%

Lenevit, odihna – 3-5%

Asadar, poate nu suntem chiar atat de diferiti de babuni.

 

Acum sa trecem la pasul 2 al discutiei de azi.

Pasul 2. Meserii cautate de adolescenti:

 

Doctor–10%

Om de afaceri–7%

Avocat–7%

Profesor–7%

Sportiv–6%

Inginer–5%

Sora medicala–4%

Contabil–3%

Psiholog–3%

Arhitect–3%

Altele–45%

Cifrele de aici arata ca ar trebui sa avem de15 or imai multi medici si de 500 de ori mai multi sportivi de perfomanta. Aceste rezultate ne arata ca adolescentii sunt foarte slabi la a-si evalua corect profesia pe care o vor avea in viata.

Pasul 3. Starea de flux

Nu poti atinge starea de flux fara abilitati dezvoltate si fara provocari . Daca ai abilitati foarte dezvoltate intr-un domeniu dar nu ai provocari, te plictisesti. Daca nu ai abilitati dar provocarile sunt foarte mari intri in depresie.

 

 

In cartea sa, Starea de flux, autorul Mihalyi Csiksentmihalyi ( stiu, un nume greu de propuntat 🙂 )  spune ca starea de flux o atingem cand facem o activitate care face ca timpul sa nu mai existe si sa simtim efectiv cand ne aflam intr-0 alta stare decat cea normala, de zi cu zi.

Cu totii simtim aceasta stare, cand practicam un sport, cand ne jucam pe calculator, cand citim o carte foarte buna, cand vedem un film foarte bun, cand ascultam muzica ce ne place foarte mult sau practicam un hobby.

Esenta articolului de azi este ideea e a intra in starea de flux in timp ce muncesti si lupti pentru visul tau.

In sondaje, adolescentii au fost intrebati cand intra in starea de flux(cifrele sunt in procente):

Tabel …………………………………Flux                  Relaxare          Apatie           Anxietate

Jocuri  si activitati sportive           44                         16                   16                  24

Hobby-uri                                              34                         30                   18                  19

Socializare                                             20                         39                   30                  12

Gandire                                                   19                          31                   35                  15

Ascultarea de muzica                       15                         43                   35                    7

Privit la televizor                                13                         43                   38                    6

Asadar, in jocuri si sport, in hobby-uri ne aflam cel mai des in starea de flux.

Sa vedem concluziile:

  1. Nu poti atinge starea de flux fara abilitati dezvoltate si fara provocari . Daca ai abilitati foarte dezvoltate intr-un domeniu dar nu ai provocari, te plictisesti. Daca nu ai abilitati dar provocarile sunt foarte mari intri in depresie.
  2. Ideal ar fi sa putem lucra si sa avem o profesie intr-un domeniu in care avem si hobby-uri.

Exercitiu:

 

Scrie intr-un coment mai jos care sunt hobby-urile tale si cum crezi tu ca ai putea sa ai o profestie in acel domeniu.

NU UITA ce am vorbit la primul pas, in acest articol: http://www.personalitatealfa.com/blog/cum-sa-iti-descoperi-si-valorifici-talentele-ascunse/

Profesia ta trebuie sa faca intr-un fel sau altul, lumea mai buna. Pentru a-ti descoperi talentele ascunse si a le valorifica, trebuie ca prin practicarea vocatiei tale sa faci lumea mai buna.

De exemplu: doctorul vindeca oameni, pantofarul face pantofi buni ( poate fi chiar Gucci :), etc. Am generalizat dar cred ca ai inteles ideea.

Astept cu interes comentul tau despre cum ai putea sa ai o profesie legata de hobby-urile tale si cum ai putea oferi valoare lumii practicand acea profesie.

Cu respect,

Pera Novacovici

Cartea Personalitate alfa – descopera comoara ascunsa din tine o poti  comanda acum: Personalitate alfa – descopera comoara ascunsa din tine

Am lansat oficial editia a-7-a a Bootcamp-ului Personalitate alfa – Puterea ta interioara ( cu rafting si aquapark) despre care poti sa citesti aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/bootcamp-7-personalitate-alfa-puterea-ta-interioara-rafting-si-aquapark/

 

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

56 de răspunsuri

  1. hobby-uri: muzica electronica, scrisul(carti despre viata, aforisme, filosofie, mod de viata, libertate), sporturi extreme pe apa, ciclismul, efortul fizic de anduranta si precizie, calatoriile, fotografia, autoperfectionare in relatiile cu oamenii. Pe locul 1 e muzica, pe care as puta sa o controlez foarte usor si corect deoarece imi place sa creez fericire interioara in jurul meu. Toate astea ma fac sa nu mai simt trecerea timpului. Am foarte putin timp liber sa practic macar unul dintre ele la nivel profesionist deoarece locul actual de munca si de care depinde supraviatuirea mea imi fura foarte mult timp, ma incurca in viata personala, nu imi aduce un venit pentru o viata decenta, iar eu alerg in zece directii din care adun doar amatorism si dezamagire. Apropo…ce urasc cel mai mult este sa fiu angajat pana ies la pensie..de fapt, as mai apuca pensia!

  2. Exact ca si pana acum , articolul a venit exat la momentul cand ma gandeam la asta ! 🙂
    Azi mergeam la scoala ca sa pregatesc un proiect care trebuie terminat pana la sf. lunii. In tren spre scoala,am vazut un film pe iphone. Una din scene era cu un barbat calare pe un cal foarte frumos,(calul, nu barbatul:)– caii sunt pasiunea mea, ca sa intelegi mai bine) si brusc tot drumul mi-am imaginat numai cum ar fi ca eu sa fiu calare pe acel cal si cum as vrea sa gandeam ca as vrea sa alerg pe malul marii si sa rad in vant, etc.. era asa de bine ca simteam ca timpul se oprise si nici nu mi-am dat seama ca am ajuns la scoala si eram asa de fericita de parca chiar eram acolo in scena aia … pe urma mi-am sunat un amic sa-mi faca programare la cursul de echitatie si m-as fi dus chiar atunci. cand m am apropiat de scoala, mi-am adus aminte de proiect… si m-am gandit ca daca as pune macar jumate din energia si entuziasmul de adineauri as termina proiectul ala foarte repede ..
    Si intrebarea mea a devenit : cum putem sa ne focalizam energia (starea de flux) pe chestiile care nu plac neaparat, dar trebuie facute ? Singura idee pe care am gasit-o atunci a fost ca, la urma urmei proiectul ala ma va ajuta pe mine mai tarziu, la examen sau voi invata ceva din el, dar nu pot sa zic ca am fost in stare de flux , pentru ca e normal ca nu toate lucrurile pot sa creeze o stare de flux ..
    Any idea anyone ?

  3. Am mai intrebat si cu alte ocazii dar n-am primit niciodata un raspuns foarte clar.
    Puteti sa-mi spuneti cum s-ar traduce cuvintul " arousal " in contextul diagramei de mai sus ?
    Cineva sustinea ca s-ar traduce stres. Mi se pare nepotrivit.
    Iata si contextul in care am gasit eu cuvintul si n-am stiut ce inteles sa-i dau : Optimal Arousal
    Arousal is the degree or preparedness, alertness and excitement present in a performer who is about to take part in skilful activity. Arousal could be measured by heart rate, muscular tension, respiration and other factors. When arousal is too low then performance will be poor. When sufficiently aroused then performance will be at its best. When over aroused performance also suffers. Athlete is too tense and excited, e.g. tumbled ball, rushed shot. For complex tasks, the optimum level of arousal is less than for simple tasks. Great levels of arousal is needed to perform well in simple tasks
    What happens when players become over-aroused (psyched-out)…
    psyched -out e iarasi un cuvint care nu prea imi dau seama ce corespondent ar avea in limba romana.

  4. Intre timp diagrama din articol apare tradusa in romaneste si comentariul meu anterior pare ciudat , fara legatura cu tema.
    Traducerea arousal – excitare e totusi doar partial buna ( in opinia mea ) ; cred ca s-ar putea gasi un termen mai potrivit sportului , site-ului personalitate alfa. Asa el e mai aproape de Arta seductiei.

  5. Ma bucura faptul ca ai ati ales un astfel de subiect. Este exact ceea ce ma nedumereste pe mine acum. Sunt in primul an de facultate, la drept si nu stiu daca am ales calea cea buna. Imi place sa scriu, sa fiu creativa, prin urmare dreptul nu ar parea alegerea potrivita. Totusi apreciez dreptatea si vreau sa lupt pentru asta, sau ma rog, sa lucrez in slujba dreptatii ar fi un scop nobil. Problema este ca nu stiu daca asta este vocatia mea, daca asta ma va face pe parcursul timpului fericita. Oricum, felicitari in primul rand pentru ca faceti ceea ce iubiti mai mult. NU uit niciodata citatul acesta: „Nu conteaza atat de mult ceea ce faci, ci cata dragoste pui in ceea ce faci”!

  6. Hobby-ul meu este gradinaritul (as putea lucra in gradina si la lumina lumanarii 🙂 ). Am si oarece cunostinte in domeniu, nu atat din facultate (silvicultura) cat din practica prin gradinile altora (care au ramas placut impresionati de rezultat). Anul acesta ma voi inscrie si la cursuri in domeniu, pentru ca am ajuns la concluzia ca daca am hartia, progresez mai usor (si profesional si financiar). Stiu ca nu va fi usor (reclama, asta e bucatica de problema), dar nu e nimic nerezolvabil.

  7. am pictat de doua ori in viata mea si de fiecare data rezultatul m-a speriat pentru ca nu credeam ca poate sa iasa din mine asa ceva…si acele doua dati, au fost printre singurele din viata mea in care nu mi-a trebuit nici sa mananc, nici sa fumez(eram fumatoare inraita atunci), nici nu stiam daca mai e zi sau noapte…nimic, eram eu cu mine…
    as putea sa pictez pereti ca sa ofer frumosul tuturor?

  8. Activitati in care intru eu in starea de flux:
    – fotografia
    – editarea de fotografii
    – editarea video
    – grafica 3D
    – skateboarding
    – snowboarding
    mersi,
    Lucian

  9. Am citit si eu de „transa” asta ( cum ii mai spune Csiksentmihalyi ).
    Ca o descriere mai buna, cand esti in starea de flux, pierzi notiunea timpului sau a spatiului pentru ca esti concentrat la maxim ( dar si relaxat, nu esti concentrat din cauza frustrarii ).
    Era un exemplu frumos. Un chirurg era in timpul unei operatii. Era in starea de flux iar cand s-a terminat a observat niste moloz pe jos ( care cazuse din tavan ). Cand a vazut a intrebat colegii de unde e pentru ca el era atat de concentrat pe operatie ( lucru care ii face si deosebita placere ) incat nu a mai simtit cand a cazut a cea mica parte din tavan.

  10. Buna!:)
    Hobby’urile mele sunt:dansul, desenul,fotografia,limba italiana,astrologia,cercetarea invelisului geografic.
    In concluzie ce profesie pot sa am legata de hobby’urile mele?:))

  11. Imi place mult sa citesc,desi nu o fac atat de des pe cat mi-as dori, in perioada aceasta.Sunt in clasa a12a,iar obiectele mele preferate sunt istoria,filosofia,literatura si vrea sa studiez istoria la facultate.Ma simt cel mai bine cand citesc sau urmaresc documentare,filme de istorie antica si medievala,de mitologii,de cultura orientala diferita de cea occidentala..In fiecare zi visez ca fac altceva-intr-o zi sunt un arheolog care descopera monumente importante in India,in alta zi sunt cercetator care vine cu idei originale in diverse domenii precum istoria religiilor,in alta profesor universitar,in alta sunt realizatoare de documentare,calatorind prin India,China,Japonia sau alte tari din Orient,in alta intreprind misiuni de combatere a saraciei prin rasturnarea unor ordini sociale invechite,nedrepte(ex:sistemul de caste din India),promovand idei similare cu ale tale,Pera, de pe acest blog.De multe ori ma intreb daca nu cumva visele mele sunt prea fanteziste,total nerealiste sau temporare.Cam asta imi place cel mai mult sa fac-sa citesc si sa visez cu ochii deschisi.Imi trebuie o mai buna autocunoastere(sa stiu exact ce vreau si ce-mi place),incredere in sine,curaj,ambitie pt a-mi putea indeplini visele..

  12. Imi place foarte mult sa fac sport, m-am ambitionat singura si am inceput sa fac, am practicat tot felul pana ce am gasit ceea ce imi place foarte mult. apoi, am trecut la alimentatie, tot sg mi-am schimbat, as putea spune, stilul de viata, incat acum sunt un exemplu pt prietenii mei. Chiar am observat ca schimbandu-ma pe mine, i-am schimbat si pe cei din jur, in special familia. Si mai imi plac foarte mult limbile straine, am invatat sg italiana pentru ca o ador. Acum studiez in engleza, pe profil economic. Nu zic, sunt multumita de ceea ce fac, as vrea si sa fiu nutritionist, dar din pacate la noi nu exista nicio facultate de genul asta si nici macar ceva cursuri autorizate.

  13. Salut Pera! Am citit si eu cartea, este una dintre cele mai bune carti din domeniul psihologiei – parerea mea:D
    Apropo de pronuntarea numelui: pe timpul in care era profesor in SUA, acesta le spunea studentilor sa ii pronunte numele exact dupa cum suna cand zici „Chicks send me high” :))

  14. hobby-urile mele sunt:
    -cresterea animalelor
    -echitatia
    -participarea in expozitii canine
    -participarea in expozitii cu gaini 🙂
    -competitii ecvestre
    -expozitii de vaci 🙂
    -dresaj canin
    drept urmare a hobby-urilor mele iesite din comun pt o fata, am ales sa urmez medicina veterinara, pt ca stiu ca m-as descurca foarte bine, si aceasta meserie imi vine ca o manusa plus ca am atestat de tehnician veterinar pt animale de companie :d

  15. momentan sunt cam apatica, desi sunt la facultatea p care am dorit-o sunt umpic dezamagita.din cate tin minte de mica hobby-urile mele erau:
    desenul(mai ales corpul omenesc)
    anatomia sii fiziologia umana
    genetica
    alte stiinte
    nutritia
    psihologia
    mersul pe bicicleta
    plimbatul in parc
    lectura
    discutiile interesante cu alte persoane
    inotul
    daca poate sa mi spuna si mie cineva ce am de ma simt asa aiurea (ca nu cred ca sunt singura care trece prin asta )VA ROG SA MA AJUTATI SI PE MINE!!!

  16. te salut pera.ca hobby-uri..chitara, calatoriile-sa vizitez locuri noi, sa urc pe munti, sa citesc carti psihologice.
    ce mi mai place sa fac..poze la natura, in mod special la cer. se pare ca am intrat intr o stare de flux…am observat ca ma aflu in astfel de stari de fiecare data cand invat lucruri noi despre personalitate.
    Iti multumesc mult pentru simplul fapt ca m ai ajutat sa privesc altfel lucrurile din jur.noroc

  17. Buna….
    Am vrut sa iti scriu de cateva ori pana acum….dar abia aseara, am zis, gata, o fac…scriu si eu ceva…
    Ti-am cumparat cartea "Personalitate Alfa" acum cave timp, dar m-am apucat abia acum sa o citesc. Tot ce citesc inteleg perfect…e foarte adevarat ca doar noi avem puterea sa ne facem viata exact asa cum ne dorim, cum ne-o visam de ani de zile…
    Stii cum ma simt eu….park sunt la o rascruce de drumuri…ma uit in jur dupa ajutor, dupa cineva care sa-mi dea un sfat, si nu e nimeni in jur….doar eu, cu temerile mele…pe care inca nu reusesc sa-mi gasesc curajul de a le depasi…
    Imi doresc sa-mi gasesc vocatia, sa simt ca ceea ce fac in fiecare zi, fac cu placere, sa capat incredere in mine pentru ca mai apoi sa ii pot ajuta pe altii…Nu-i poti ajuta pe altii pana ce tu nu esti un om complet…sau macar sa te afli pe drumul cel bun…
    M-a pasionat dintotdeauna psihologia, dar la 18 ani dupa terminarea liceului nu am avut curajul sa-mi urmez acest vis… Am urmat si terminat o alta facultate, apoi un master…acum am 26 de ani, muncesc, dar fara pasiune, nu gasesc nici o placere in ceea ce fac…
    Si gandul imi zboara din nou la psihologie, la implinire, la imaginea pe care mi-o faurism in copilarie despre persoana care aveam sa fiu la aceasta varsta….si ma doare ca nu am ajuns ce mi-am dorit, ma doare ca nu am curajul sa fac in fiecare zi ce-mi place, fara sa dau nimanui socoteala…
    As vrea sa vina ziua in care sa spun stop, de azi viata mea va fi altfel…de azi, in fiecare zi voi trai o noua experienta, voi alunga monotonia si tristetea…si ma voi implini ca om…si stau si ma gandesc, oare am vreo sansa in domeniu fara facultatea de psihologie? Sau momentul decisiv in care nu mi-am urmat calea, mi-a decis deja drumul in viata…

    1. Sunt inca reflexiva (sau nu asa trebuia?! 🙂 ) in urma a ceea ce am citit pe site-ul tau, de aceea nu am foarte multe cuvinte. Dar am f multe ganduri, care se zbat & se bat 🙂 intre ele pt a iesi la iveala si f multe emotii care le insotesc. Si cred ca asta e cel mai important. Inseamna ca informatia lucreaza. Citesc impreuna cu o prietena materialele tale, apoi discutam impreuna despre ele. Cites si articolele si, proape de fiecare data, si comentariile. M-am regasit aproape complet in acest comentariu al Cristinei (si ca optiuni si ca drum inceput prost si ca pasiune -de nestavilit- pt psihologie si ca varsta si ac temeri)…de aceea ma voi folosi de el. Si te voi ruga sa ne raspunzi si mie si ei… cu acele cuvinte (personalizate) care crezi ca pot conta pt noi in acest punct, dincolo de ceea ce ai spus deja in material.

  18. Da, ce sa spun ca privitor la ceea ce ai scris cred ca, ca hobby as avea muzica, pescuitul, si poate multe altele. Mi-ar bucura mult sa fac ceea ce imi place, sa nu dau socotela nimanui dar sa ma pot ridica cit mai sus pe segmentul pe care mi l-am ales. Atunci cind faci un lucru cu pasiune este clar ca il vei face mult mai usor iar continuarea acestuia in vederea dezvoltari si cunoasterii aprofundate in acel domeniu iti poate aduce mai tirziu rezultatele dorite dar si multumirea sufleteasca. Este adevarat,dar trebuie sa ai perseverenta si ambitie pentru ca mai tirziu acel lucru pe care iti place sa-l faci sa poate aduce si folosea in plan material. Sa poti traii din munca pe care o faci cu placere. Dar, acestea trebuiesc facute inca de la inceput. Atunci cind deja iti stabilesti coordonatele pe care le vei urma in viata. Toate trebuiesc facute la timpul lor. Dar niciodata nu este prea tirziu.

  19. hobbiuri
    – desenul, pictura, lectura, plimbarile…
    profesia care mi-ar aduce satisfactii ar fi una care ar imbina aceste lucruri ce imi plac…

  20. hobby-uri:
    -desenul
    -pictura
    -gradinaritul
    -sportul
    -echitatia
    -sa ma joc cu animalele
    si…nu stiu dc poate fi numit hobby faptul ca-mi place sa ascult si sa comunic cu oamenii:)

  21. Buna Pera ! Sper sa reusesc sa incep sa citesc cartea, laudata de multi…abia astept! Hobby`uri…sportul,comunicarea cu oamenii (daca se poate numi hoby,sa citesc carti de psihologie…

  22. Cel mai mult imi place sa ascult oamenii, sa-i inteleg, sa le inteleg problemele si sa incerc sa-i ajut, dandu-le sfaturi. Apoi imi place sa cant.
    Ma gandesc ca as putea sa devin un bun psiholog si sa consiliez oamenii si poate as putea sa-mi transform talentul din muzica in abilitate si as putea sa cant pentru a bine-dispune lumea. Am 26 de ani, am absolvit Facultatea de Administratie Publica si pana mai ieri credeam ca vocatia mea este sa devin un functionar public respectabil, insa mi-am dat seama acum ca as fi urmat aceasta cariera doar pentru a-i multumi pe parintii mei si pentru a le demonstra ca si eu sunt la fel de buna ca X si ca Y. Dupa ce am citit pdf-ul gratuit "Descopera-ti vocatia", m-am hotarat sa fac niste schimbari in viata mea, chiar daca am 26 de ani. O sa ma inscriu anul acesta la Facultatea de Psihologie si de luna viitoare o sa iau lectii de canto. Asta e ceea ce-mi place si asta vreau sa fac.

    1. Bravo tie, este extraordinar ca ai simti asa un imbold de puternic in legatura cu calea pe care sa (nu) o apuci! 26 de ani e o varsta demna de o constientizare si responsabilizare asupra vietii tale, te felicit!!!

  23. Mie imi place mult sa desenez, am inceput sa fac graffiti acu 2 ani jumate si na incet incet ma descurc si cu desenu. Si na am mai facut si legal si chiar contra cost. La 18 ani vreau sami deschid impreuna cu un prieten un salon de tatuaje si air-brush(Desenat-masini). Momentan ii cea mai buna idee care o am. Respect pentru articol!

  24. Mie imi place mult sa desenez, am inceput sa fac graffiti acu 2 ani jumate si na incet incet ma descurc si cu desenu. Si na am mai facut si legal si chiar contra cost. La 18 ani vreau sami deschid impreuna cu un prieten un salon de tatuaje si air-brush(Desenat-masini). Momentan ii cea mai buna idee care o am. Respect pentru artico

  25. Mie imi place forte mult sa citesc cartii care au personaje caracterizate complex si sa le fac caracterozarea acestora. De asemenea imi place foarte mult istoria, mai ales diferentele dintre epoci, dar si dintre modul de a gandi a oamenilor, Geografiia este o alta pasiune a mea, dar nu muntii si raurile, ci cultura, traditiile, obiceiurile oamenilor respectivi, puterea economica a unei tari, factorii care au favorizat dezvoltarea acesteia.

  26. Sunte fericita ca am gasit aceste posturi ale voastre..pt ca tot timpul am crezut despre mine ca eu n-am ce raspunde la o intrebare de acest gen.. si uite ca da, sunt la fel cu multi altii de-aici:
    Imi place sa ascult muzica anilor 80-90, imi place la nebunie sa dansez, imi place sa pot ajuta oamenii in a gasi o rezolvare la problemele lor, imi place sa ma distrez, sa rad, sa ma prind in jocuri de cuvinte si umor cu ceilalti, imi place enooorm sa privesc cerul, frunzele copacilor, petalele florilor si sa ma emotionez la ce minunati a creat Dumnezeu!!
    Imi place sa creez armonie in jurul meu, sa aduc un plus de armonie in relatiile dintre oameni:)

  27. Mie imi place foarte mult, muntele si mai ales alpinismul, da si sportul si nutritia in general.
    Ma gandesc ca daca devin sufiect de bun in alpinsm, am sa incep sa susitin conferinte motivationale si sa scriu carti, sau as putea sa ofer lumii valoare prin cunstintele mele despre viata sanantoasa si echilibrata, despre cum sa traiesti sanatos si liber in romania.

  28. Talentul meu, mai vechi sa zic, e desenul. Faceam cele mai reusite harti la geografie si imi placeau materiile unde trebuia sa desenam macar un pic. Mai tarziu am folosit desenul pentru tipare si design vestimentar. In particular am facut cateva portrete, inclusiv al meu in oglinda. As fi vrut sa mi-l dezvolt mai mult.
    Muzica imi place la nebunie. Lucrez cu ea, ma inspira. De mica am ureche muzicala, dar atat.
    Comunicarea cu oamenii imi pare un domeniu inepuizabil. Imi place sa-i ascult pe cei mai in varsta cand povestesc pasaje istorice, nici nu simt cum trece timpul. Iubesc copiii si animalele.
    Imi place ortografia, caligrafia, sa citesc.
    Gradinaritul, pescuitul, natura, sa fotografiez.
    As putea scrie carti cu povesti ilustrate de mine.

  29. Am ca hobby-uri cititul si muzica pentru ca ma binedispune si ma relaxeaza, integramele si sudoku – imi dezvolta inteligenta, calatoriile, dansul si interactionarea cu oamenii.

  30. hobby-uri: scris, citit, ascultat muzica rock, viizonat filme cu tenta psihologica sau SF si uneori admirarea diverselor opere de arta(picturi, sculpturi, etc.).
    Bazat pe aceste interese cred ca as putea scrie si publica. Deja am experienta atat pentru proza, cat si pentru poezie, dar am usoare dubii legat de partea materiala a acestei „slujbe”. Evident ca nu permit unui astfel de aspect sa ma descurajeze, doar ca mi se parte mai usor sa caut alte domenii incare sa lucrez. Pe un plan secundar este foarte probabil sa expun munca mea si poate chiar sa obtin profit. Presupun ca depinde mult de cate oportunitati imi voi crea.

  31. salut
    gresesc eu , dar pasul 2 nu era cumva MBTI – Meire Briggs Type Indicated – sper ca am scris corect?
    nu ca ce ai detaliat in pagina aceasta nu ar fi interesant, dar cred ca ai sarit un pas !
    multumesc

  32. Salut, hobbyuri:muzica, psihologia, gimnastica, alergatul, agricultura. Ca sa castig din muzica cred c-ar fi bine sa-mi gasesc un stil care sa prinda(in conformitate cu nevoile oamenilor),sa revolutioneze si sa-mi dezvolt potentialu’ de a-mi exprima si mai bine personalitatea; ceva in genul showman.

  33. Eu sunt pasionat de sport , as putea devein antrenor de fitness , ajutand oameni sa aiva un corp mai sanatos 🙂

  34. Buna Pera,
    eu sunt pasionata de carti , muzica si filme si gatit. mereu mi-am dorit o afacere care sa adune cat mai multe discuri, cd-uri si multe dvd – gen blockbuster si sa se poata bea o cafea in timp ce asculti la casti ce iti place sau sa urmaresti un film. Dar presupune o investitie foarte mare de bani . Imi mai place sa scriu.. cand a, inspiratie scriu poezii – nu stiu cat sunt de bune le-am aratat doar catorva cunoscuti, de asemena gatesc doar pt cunoscuti . Nu am reusit sa scriu o poveste intreaga , mi se pare ca nu ma tin de dialog, mi se pare fada si fara sens. insa cred uneori ca daca as fi in stare sa duc o poveste la capat ar putea sa fie citita ..

  35. Schema asta e geniala. Neavand abilitati dezvoltate in relatiile cu oamenii, socializarea era ceva ce-mi provoca anxietate, acum inteleg de ce, orice comportament extern era o mare provocare pentru mine. Nu ma pot gandi inca la pasiunea mea, prioritatea mea este inca de a-mi dovedi ca ma descurc singura, ca nu am de ce sa-mi fie frica in relatiile cu oamenii (fobia asta a aparut dupa moartea mamei). Acum inteleg ce se intampla.
    Multumesc inca odata.

  36. hobby-uri- lectura din care invat ceva- in special in domeniul dezvoltarii personale si spirituale desen, pictura, micile sau marile provocari ale vietii care imi activeaza creativitatea si efervescenta mentala. ce ma implineste? am descoperit de cca. 2 ani ca impartasirea a ceea ce am acumulat si acumulez ca valoare personala ma implineste. am depasit complexe, temeri (nu pe toate dar toata viata invatam!) si, privind in urma, imi dau seama ce potential extraordinar am lasat sa se piarda din cauza temerilor. nu vreau sa las sa se intample asta altora si, in masura in care pot si mi se permite, voi avea grija sa ajut pe cei ce parcurg acelasi drum sa il parcurga in siguranta, cu eficacitate maxima. cum pot face din asta o sursa de venit care sa imi asigure bunastarea e ceva la care inca nu m-am gandit atent. am cateva idei dar nu sunt legate. stiu ca aici o sa reusesc sa imi alcatuiesc un sistem ordonat care sa includa tot ce ma inspira, ma implineste intr-o activitate care sa imi aduca si bunastarea. e doar o chestie de timp si inspiratie din toate sursele la care voi avea acces.

  37. Un hobby ar fi muzica (electronica) , desi ascult si foarte multe alte genuri cum ar fi funk,jazz,muzica populara romaneasca,pian(favoritul meu),classical etc.Tind sa cred ca am multa cunostinta muzicala si ma incanta ideea de a produce muzica electronica (tech-techno).
    Acum avand in vedere faptul ca si concurenta este mare,trebuie sa exarsez si sa exarsez pana voi ajunge la momentul in care ma voi putea face si cunoscut.In orice caz, trebuie sa fac asta.

  38. inca de pe la 14 ani im doream sa fiu psiholog, bucatar si ceva in protectia mediului care sa fie cu munca de teren si de birou. Ador sa lucrez cu oamenii si ce fac acum na reprezinta, asa a aparut si la test. Am de lucru la cum sa devin independent financiar si sa vina banii chiar daca eu sunt in concediu

  39. Hobby Sportul, îmi place foarte mult să practic sportul, să-l urmăresc.Cunosc ceva fotbal, dar îmi place să fac prietenii să se simtă bine în prezența mea cu glumele pe care le fac, și tind să cred că am o mică înclinație spre Stand-Up Comedy, sau terapeut/maseur că tot am mâini mari :)), artist 😕
    Probabil aș face lumea mai buna prin sfaturile utile din sport, să-i fac să uite de rutină și să râdă puțin, să-i relaxez…

  40. Hobby : Muzica E pe locul 1 , imi mai place si sa alerg si sa fac diverse sporturi dar prefer muzica pentru ca imi este foarte usor sa o invat , stiu ca pot sa am o cariera din asta si pot sa si dezvolt aceasta abilitate , dar intrebarea mea pentru tine Pera este :
    Cum pot sa incep aceasta cariera…. daca poti te rog trimite-mi prin mail pasi sau spune-mi pe scurt 😀 multumesc anticipat 😀

  41. Dear ,Dear ,My dear,
    A-si dori sa va spun cum am fost eu invatata sa intru in starea deflux , invatata de o persoana cu reale calitati de descoperire a ..sufletului omenesc .Sigur si hoobiurile sunt o cale insa presupun eforturi active.Eu am fost invatata dimineata cand ma trezesc sa i-mi aduc aminte de calitatile divine ale sufletului : iata : mila ,milostenia ,iertarea ,nadejdea, RECUNOSTINTA ,IUBIREA ,smerenia,.dreptatea !
    Ma rog Domnului ca astazi sa pot face macar un gest in care sa folosesc una din ele.
    Incercati , nu aveti idee ce castigati( nu nu este stima de sine). .Draga Pera f.f.frumos ceea ce spui ,clar ca numele Lazarev nu i-ti este strain ,.

  42. Castigi bani cu 6 lei investitie. Cea mai noua metoda de a face bani pentru romani. Testat! Chiar functioneaza. Iti poti schimba viata (si portofelul). Depinde numai de tine.
    Ce trebuie sa faci:
    Pasul 1: iei 6 coli de hartie si scrii pe fiecare ” M-am adaugat la lista ta” astfel cel care primeste sa te adauge la listele pe care urmeaza sa le posteze si asa adresa ta va aparea pe multe site-uri/ forumuri; apoi impaturesti fiecare coala atat cat sa intre in plic . Acum iei 6 bancnote de 1.00 leu si pui o bacnota in una din fiecare coli, apoi pui fiecare coala in plic si inchizi plicurile. Ar trebui sa ai acum 6 plicuri sigilate cu o coala si o bacnota de 1.00 leu in ele, cu numele si adresa ta pe ele.(la expeditor pentru a ajunge si pe alte forumuri) Acum trebuie sa trimiti plicurile la urmatoarele adrese : 1) Suhov Valentin, strada Potgoriilor, nr 18b,bl14,sc.a,ap13,et3, Tulcea, Jud. Tulcea cod postal: 820192. 2) Samoila Doina, strada Magura , nr 6, bl. p6s, sc 2 , ap 34 cod postal: 800266, Galati, Jud. Galati. 3) Curticean Monica, strada Clujului, nr 47, Arad, Jud. Arad, cod postal: 310047. 4) Petre Alexandra Elena strada Victoriei , nr 16, bl 32, sc a, ap16, cod postal : 105600 Campina-Prahova, 5) Ionita Violeta strada Tulcei ,nr82, bl76, sc.b,ap.2, Mahmudia, Jud. Tulcea, cod postal: 827310. 6) Coldau nr 12 A, Beclean, Jud. Bistrita-Nasaud
    Pasul 2 : acum tai din lista de mai sus numarul 6 si le duci cu o pozitie mai sus (adica numarul 6 devine 5, 5 devine 4, 4 devine 3 etc.) astfel nr 6 devine liber: completezi cu numele si adresa ta pozitia a 6-a. Daca te vei pune pe alta pozitie diferita de cea de a 6-a , vei castiga cu mult mai putini bani. pentru ca factorul de multiplicare se diminueaza. Acum trebuie sa publici acest anunti pe forumu-uri, newsgroup-uri (sunt foarte multe), 200 sunt atat cat iti trebuie.
    Calculeaza: vei incepe sa primesti bani in cateva zile. De ce? Din cele minim 200 de publicari pe care le-am facut sa zicem ca primesc 5 raspunsuri ( un exemplu foarte foarte mic) Deci am castigat 5.00 lei cu numele meu pe pozitia a 6-a. Acum fiecare din cele 5 persoane care tocmai mi-au trimis cate o scrisoare,publica la randul sau minimul de 200 de articole cu numele meu pe pozitia a 5-a, si primesc si ei cate 5.00 lei. astfel eu primesc 5*5*5 lei 25.oo lei, continuand exemplu cu acest nr mic 5 de persoane care raspund la articol, castigi 125.00 lei (vechi) cu numele meu pe pozitia a 4, 625.00 lei pe pozitia a 3-a, 3125.00 pe pozitia a 2-a, 15625.00 lei pe pozitia 1. Cand numele tau nu se mai afla pe lista poti sa repeti producerea.
    Multi oameni intra pe net si navigheaza asa cum o faci tu acum. Asa ca ce sanse sunt ca lumea sa nu mai trimita niciun ban cand zilnic ni se alatura 20-50.000 de useri? Jocul se bazeaza pe o binecunoscuta lege a multiplicarii. Joaca corect si cinstit! Merita !

  43. Talentul meu cel mai vizibil este legat de muzica, imi place psihologia si sa scriu poezii uneori. Am studiat muzica pana la 15 ani intens, dar parintii m-a trimis spre altceva „mai serios” decat arta. Sunt cadru didactic acum, studiez ca hobby canto-ul periodic. Facand testul de personalitate, mi-a reiesit tipul INFJ, deci spectrul s-a restans: profesor, muzician, consilier, mediator, psiholog. Fac asta in profesia mea, dar parca lipseste ceva: gandul imi ramane tot la a fi artist pe scena…Cum as putea?

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.