Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Plângi că nu ai casa visurilor stând cu fundul pe cărămizi

Vorbeam în urmă cu ceva timp cu un prieten foarte apropiat care îmi povestea despre întâlnirea dintre Jim Rohn şi Anthony Robbins.

Anthony Robbins este azi unul dintre cei mai buni traineri şi vorbitori în public din lume. Vorbeşte pe stadioane ca să încapă toţi oamenii care vor să îl vadă live. La unul din evenimente a vorbit 12 ore în faţa a 15.000 de oameni.

Mulţi oameni îl consideră a fi un om nerezonabil ceea ce pentru mine înseamnă un om pe care îl pot admira.

În cuvintele lui, Tony Robbins spune: ”Sunt nerezonabil legat de ce aştept de la mine şi asta e calea pentru ca oamenii să facă schimbări. Dacă eşti rezonabil, te adaptezi lumii.”

Cu alte cuvinte, să ne adaptăm noi lumii înseamnă să trăim într-o normalitate şi o zonă de confort care nu duce niciunde.

Sunt un mare fan al conceptului ”a-ţi crea propria realitate” şi pe măsură ce trec anii descopăr că devine din ce în ce mai distractiv să creezi tu regulile în loc să urmezi regulile prestabilite de alţii.

Ca să nu deviem de la subiect, Tony Robbins nu a fost tot timpul pe drumul succesului personal şi profesional.

Se află în acest domeniu al dezvoltării personale de peste 40 de ani. E normal să ajungi la rezultate deosebite dacă perseverezi.

Când avea în jur de 20 de ani şi era sărac lipit, Tony Robbins cunoştea un om de succes. Numele lui era Jim Rohn.

Tony l-a întrebat pe Jim care este secretul succesului. Jim a spus ceva ce avea să îi schimbe viaţa pentru totdeauna, şi anume:

”Dacă vrei să fii prosper pe toate planurile, e important să lucrezi la persoana ta mai mult decât la orice altceva lucrezi în viaţa ta de zi cu zi”.

Lucrând la tine, lucrezi pentru a-ţi creşte valoarea şi astfel creşte totul în jurul tău.

Asta este de fapt însumarea pe scurt a conceptului de ”personalitate alfa”. Dezvoltare permanentă şi împlinirea potenţialului cu care te-ai născut.

Te întrebi care ar fi reversul medaliei?

Ce se întâmplă dacă nu faci sport, nu mănânci corect şi nu te odihneşti?

Hormonal începi să ai dereglări. Corpul uman are nevoie de mişcare. Emoţiile pornesc de la hormoni. Endorfinele, hormonii fericirii se produc când corpul face efort fizic. Dacă eşti în depresie sau ai stări emoţionale negative, e probabil pentru că în tine colcăie un haos hormonal.

Dacă eşti o persoană care se îngraşă repede, când vei vedea în oglindă cum ai pus kilogramele, când nu mai îţi stau hainele, când începe să îţi scadă stima de sine şi să ai o imagine de sine proastă, poţi să ştii că deja te-ai setat pe un drum ce duce spre dezastru.

Neavând nutrienţi şi vitamine, energia din hrană, care e combustibilul tău, vei începe să te îmbolnăveşti şi să nu mai fii o persoană productivă. Începi să nu mai fii util ţie şi celor din jur și devii o povară.

Dacă nu te odihnești suficient, te supui stresului. Cortizolul, hormonul stresului, ucide la propriu. Din cauza stresului oamenii clachează cel mai des, îşi distrug relaţii, oportunităţi şi în final, viaţa.

Ce se întâmplă dacă nu lucrezi cu pasiune şi plăcere într-un domeniu integrat în stilul tău de viaţă?

Îmi vei spune că ţi-ar plăcea să faci sport, să mănânci corect şi să te odihneşti ,dar ai un job care te face să fii sfârşit de puteri la sfârşitul zilei şi nu mai ai timp şi chef de nimic. Îmi vei spune că ai nevoie de job ca să te întreţii pe tine şi pe membrii familiei tale.

Perfect până aici, sunt alături de tine.

Însă cum ai ajuns tu în poziţia să ai un job de care depinzi şi care în acelaşi timp te face să postezi pe facebook poze cu ”lunea e naşpa, de abia aştept weekendul.”

Dacă priveşti în urmă vei vedea că ai luat o serie de decizii greşite şi acum eşti într-o capcană din care e tot mai greu să ieşi.

Ei bine, IEȘI.

Dacă vei continua să mergi la un job ce nu îţi face plăcere, în care nu progresezi şi nu simţi că ai oportunităţi de a trece la niveluri superioare de venit, nu doar că starea fizică şi psihică despre care am vorbit mai sus se va înrăutăţi în mod accelerat, însă şi starea ta spirituală va avea de suferit.

Noi oamenii avem nevoie să dăm un sens vieţii noastre. Am stat de vorbă cu oameni care mergeau la job ca nişte zombie fără să îşi pună nişte întrebări elementare.

Ca de exemplu, ”care e planul de progres şi evoluţie mergând la acest job?”. După o discuţie de 5 minute, oamenii îşi dădeau seama că ce cheltuiau pe transport şi mâncare pentru job, îi făcea să lucreze 8-9 ore pe zi, 5-6 zile pe săptămână aproape fără să aibă câştiguri.

Să faci asta ani de zile, nu este un act de inconştienţă gravă la adresa fericirii tale în această viaţă scurtă?

Ai nevoie ca munca ta, care probabil îţi ocupă cea mai mare parte a zilei, să fie o muncă plină de sens, o muncă ce îţi dă sentimentul de împlinire şi oportunitatea de a progresa şi evolua într-un fel măsurabil şi vizibil.

Ce se întâmplă dacă în mediul în care trăieşti este toxic?

Aici mă refer la familie, relaţie de cuplu, locul pe care îl numeşti acasă.

Să definim puțin ce înseamnă un mediu toxic:

- un loc în care părerea ta şi dorinţele tale sunt minimalizate sau ironizate

- un loc în care visurile şi aspiraţiile tale sunt descurajate

- un loc în care ţi se fac constant reproşuri

- un loc în care agresivitatea verbală, emoţională şi fizică este constantă

- un loc în care eşti dependent de altă persoană şi te supui şantajului pentru a putea supravieţui

- un loc în care nu te poţi exprima autentic de frică să nu fii judecat, criticat

- un loc în care simţi ruşine şi nu simţi că eşti ascultat şi valorizat ca fiinţă umană

Ei bine, dacă în locul pe care îl numeşti ”acasă” găseşti unul sau mai multe din simptomele de mai sus, nu poţi funcţiona la potenţialul tău. De fapt, eşti chiar foarte departe de a avea rezultatele pe care ai putea să le ai dacă ai avea linişte sufletească.

Cu toţii avem nevoie de iubire în viaţa noastră. E de preferat să fii singur (poţi să fii foarte fericit și singur) decât să fii într-un mediu toxic fie că e familie, relaţie de cuplu sau orice alt gen de relaţie.

Să recapitulăm

În viaţa ta, ai nevoie de sănătate şi stare de bine din punct de vedere fizic, psihologic şi spiritual.

Ai nevoie de o activitate, o muncă ce are sens pentru tine, ce îţi permite să te dezvolţi şi să evoluezi.

Ai nevoie să câştigi bani din acea muncă pentru ca lucrurile să fie îmbinate sănătos.

Ai nevoie de iubire, începând cu iubirea ce o ai tu pentru tine.

Şi mai pe scurt, vorbim despre sănătate, vocaţie, bani şi iubire.

Ai să rămâi surprins cum se îmbină aceste lucruri între ele.

Pentru a te ajuta să te dezvolți pe cele 3 planuri îți recomand cursul Atitudinea și Mentalitatea învingătorilor - un curs online în care vei învăţa cum să câştigi competiţia cu tine însuţi, să devii o personalitate alfa cu o atitudine de învingător. Vei învăţa să îți aliniezi corpul, mintea şi spiritul pentru a-ţi atinge obiectivele şi pentru a-ţi transforma visurile în realitate. Împreună cu acest curs vei primi și cartea Ghidul personalității alfa.

Ca să fii productiv şi să câştigi bani din munca ta, e nevoie să ai energie care vine din grija faţă de corp. Ca să faci munca din vocaţie, ai nevoie de iubire în suflet pentru că vocaţia este munca făcută cu iubire. Ca să ai relaţii excelente de iubire, prietenie şi colaborare ai nevoie de un stil de viaţă care să îţi permită să întâlneşti oameni extraordinari şi să poţi întreţine şi creşte aceste relaţii.

TOATE aceste lucruri, sunt strâns legate între ele, precum verigile unui lanţ.

De aici vorba că un lanţ este puternic pe cât este cea mai slabă verigă a lui.

La început, metoda mea de evoluţie a fost să iau un domeniu în care am suferit cel mai mult şi să mă dedic exclusiv luni de zile, să citesc şi să aplic tot ce găsesc.

A funcţionat o vreme însă prin această strategie îţi asumi că vei neglija celelalte domenii. Tu trebuie să decizi pentru tine dacă eşti dispus să plăteşti acest preţ, cel puţin pentru o perioadă din viaţa ta.

Acum, am descoperit un lucru extraordinar pe care vreau să îl împărtășesc cu tine.

Noi oamenii vrem rezultate mari şi cât mai rapide iar asta nu e nici un secret.

Totuşi, în viaţa mea, rezultatele mari şi rapide au început să vină cu adevărat când am început să fac lucruri mici şi lent, ZILNIC.

Are sens? Repet încă odată.

Rezultatele mari şi rapide vin atunci când faci lucruri mici şi lent, ZILNIC.

Entuziasmul şi acţiunile ce vin din el sunt minunate. Însă nimic important nu poate fi construit pe fundaţia emoţiilor care fluctuează, vin şi trec. Dacă azi simt entuziasm şi 2 zile nu îl simt, ce fac? Irosesc 2 zile fără să fac nimic?

Mi-am propus să îmi ating obiectivele şi visurile printr-o metodă care deşi pare banală, este extrem de puternică şi culmea, greu de aplicat de marea majoritate.

Mi-am dat seama că această metodă, sau necunoaşterea ei, fac diferenţa dintre un om cu rezultate extraordinare şi unul fără rezultate sau rezultate slabe.

E plin de oameni care în 5 ianuarie merg cu entuziasm la sala de sport, dar garantat 80% din ei nu mai sunt acolo în februarie.

E plin de oameni ce îşi pun obiective şi visuri însă la sfârşit de an văd că nu le-au atins.

Asta pentru că metoda pe care urmează să ţi-o prezint nu are foarte multă emoţie în ea, ci are acţiune şi profesionalism și disciplină uşor de urmat de către oricine.

Motivul pentru care această metodă extrem de puternică nu este aparent foarte atrăgătoare este pentru că oamenii vor mai mult emoţie decât rutină.

Dar dacă îţi spun că din rutina zilnică şi lipsită de emoţii se vor naşte cele mai mari realizări, experienţe şi victorii ale tale?

Principiul cărămidei zilnice

Dacă vrei să faci o casă, te poţi apuca de ea cu entuziasm însă va dura câteva luni de zile sau chiar ani. Care e cea mai rapidă metodă de a termina o casă?

Evident, să lucrezi zilnic la ea. Ce se întâmplă dacă însă lucrezi într-o zi prea mult şi te îmbolnăveşti, sau accidentezi? Sau pur şi simplu nu îţi mai face plăcere şi nu mai ai chef de lucru?

Vor urma zile în care vei stagna şi nu se va întâmpla nimic. Şi din hei-rup în hei-rup, poate vei ajunge să termini casa dar într-un timp mult mai lung.

Aşadar, cum pot să am garanţia că voi avea casă şi în acelaşi timp să fie într-un timp util şi eu să mă simt şi bine în timp ce se construieşte casa?

Să lucrez zilnic, pentru a progresa zilnic, dar în doze potrivite astfel încât deşi zilnic se văd progrese, în acelaşi timp minimalizez riscul să vreau pauze sau să mă accidentez.

Ei bine, acest principiu se aplică în orice vis sau obiectiv ai şi tu în acest moment.

La fel poţi să procedezi în domeniile vieţii de care ţi-am spus mai sus.

În cazul meu, prin această metodă am reuşit să fac sport constant de ceva timp şi să îmi menţin greutatea, deşi efortul depus a fost minim. Am calculat cât de mult sport pot să fac şi cât anume pot să greşesc în alimentaţia mea astfel încât să menţin un progres constant pe un drum pe care să nu mai dau înapoi.

Mi-am dat seama că dacă mănânc dimineaţa ce mi-e poftă dar m-ar îngrăşa, nu se depune nimic şi scap şi de poftă. Altfel m-ar apuca poftele seara şi s-ar depune orice mănânc.

Mi-am dat seama că dacă mă antrenez de 3 ori pe săptămână, este tolerabil şi pot să duc efortul luni şi ani de zile.

Am găsit cărămida mea zilnică pentru corpul fizic iar energia mea este la nivel bun şi foarte bun, nu am mai crescut în greutate de ceva timp deşi eu mă îngraş foarte repede şi mai mult, nu simt că fac vreun efort care să îmi răpească din plăcerea vieţii.

Când vine vorba de munca mea, să scriu 2000 de cuvinte pe zi este cărămida mea zilnică. Înainte mă chinuiam să mă apuc să scriu o carte, aveam 2-3 săptămâni de muncă continuă apoi pauză 2 luni din cauza suprasolicitării. Era un haos în viaţa mea profesională, nu ştiam când să lucrez și când să mă odihnesc.

Azi, scriu 2000 de cuvinte pe zi. Zilnic. Când sunt inspirat, le scriu într-o oră. Când e mai greu, le scriu în 2-3 ore.

În 50 de zile pot avea o carte nouă în acest ritm însă scriu şi articole, transform ce am scris în texte scurte pentru social media, fac materiale audio, cursuri online.

Toate acestea au devenit super uşoare şi plăcute pentru că tot ce trebuie să fac este să pun o cărămidă în fiecare zi şi apoi pot să dorm liniştit că mi-am făcut datoria.

Evident, când te simţi în formă, poţi pune mai multe cărămizi într-o zi.

Am zile în care merg cu bicicleta la sală, fac înot, apoi antrenament cu greutăţi şi apoi alerg 40 de minute. Însă doar când simt că am chef şi când simt că nu îmi afectează rutina zilnică.

Alteori, când scriu, intru în stare de flux şi scriu 10 mii de cuvinte fără să mă ridic de la masă.

Însă aceste zile sunt RARE. Dacă m-aş baza pe aceste momente de productivitate excelentă, aş obţine rezultatele pe care le vreau în 3-4 ani în loc de un an.

Ştiu asta pentru că am trăit în ambele feluri.

Un moment în care ai chef de sport şi mâncare sănătoasă nu poate compensa 3 luni de trăit nesănătos şi sedentar.

10 mii de cuvinte scrise într-o zi nu înseamnă o carte bună sau continuitate în munca mea.

În schimb, dacă vei continua cu paşi mici, delicaţi, zilnici, munca pe care ai început-o poate cu entuziasm, vei obține rezultate ce îţi vor depăşi orice imaginaţie.

Nu trebuie să fii rupt la sfârşitul zilei ca să realizezi lucruri extraordinare.

Nici copacul nu creşte peste noapte dar când creşte un stejar dintr-o ghindă mică, puţini copaci se pot compara cu el. Apa nu sapă şanţuri de pe o zi pe alta însă face prăpăstii în munţi pe măsură ce trece timpul.

Măreţia în această viaţă se întâmplă atunci când zilnic, pentru foarte mult timp, se întâmplă câte un pas mic de porumbel.

Acum, vreau să știu ce întrebări ai ?

Vreau să ştiu care sunt obiectivele şi visurile tale şi care ar fi cărămida zilnică pe care ai putea să o pui pentru a atinge în cel mai scurt timp dorinţele şi obiectivele tale.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții