Prima căsătorie să fie cu tine însuți

Când m-am întâlnit prima oară cu Oxana, mi-am dat seama că mă completează într-un mod extraordinar.

Ea era incredibil de disciplinată iar mie îmi lipsea disciplina.

Ea mânca foarte sănătos, eu de abia începusem procesul de slăbire şi aveam obiceiuri alimentare foarte proaste.

Ea era foarte harnică, productivă şi eficientă, eu lucram în funcţie de dispoziţie şi inspiraţie, având zile întregi în care deşi mă agitam, nu puteam spune la sfârşit de zi ce am realizat concret.

Lista e lungă, însă ideea e că aveam senzaţia că mi-am întâlnit sufletul pereche pentru că – în sfârșit – cineva părea că mă completează perfect. Ea era răspunsul la toate slăbiciunile mele.

Am tânjit şi eu după jumătatea mea chiar dacă de multe ori râdeam de cei care sperau că există aşa ceva, iar acum – ironia sorţii! – aveam puternica senzaţie că fata asta e peste tot ce am simţit şi întâlnit până acum.

Pune asta la pachet cu îndrăgostirea şi poţi înţelege de ce am făcut tot ce a depins de mine să o aduc de la 1100 de kilometri şi să o iau de soţie. Și am reuşit.

Ce s-a întâmplat în următorii doi ani a fost că Oxana mi-a dat cel mai mare şi frumos cadou legat de evoluţie şi dezvoltare personală pe care îl puteam primi, iar acum e timpul să îl împărtășesc și cu tine. 

Pe măsură ce trecea timpul, prin discuţii, eforturi comune şi chiar certuri sau crize relaţionale, am început să îmi dezvolt calităţile pe care le admiram la Oxana.

Încet şi sigur, am început să îmi dezvolt obiceiurile sănătoase pe care le admiram la ea, să devin disciplinat şi să îmi fac treaba indiferent de toanele pe care le aveam. Am descoperit că tot ce era în Oxana şi credeam că eu nu am, aveam şi eu.

Asta e definiţia admiraţiei: iubim calităţi pe care alţii le au şi credem că noi nu le avem.

Surpriză: tot ce admirăm la alții conținem și noi în stare latentă, adică avem un potențial adormit ce așteaptă să fie trezit. Nu am putea recunoaşte toate aceste lucruri dacă nu le-am conţine şi noi.

Cei din jur sunt oglinda noastră şi cea mai puternică şi limpede oglindă este omul care ţi-e cel mai aproape în viaţa de zi cu zi.

După câţiva ani, vreo trei, am descoperit că tot ce admiram în Oxana am putut trezi şi identifica şi în mine, iar ea a fost catalizatorul. Mi-am dat seama că suntem cel mai atraşi exact de oamenii care au potenţialul de a ne ajuta să evoluăm cel mai mult şi cel mai repede.

La început aveam nevoie de Oxana pentru că intuiţia îmi spunea că are cel mai important rol în viaţa mea în acea perioadă. Într-o zi, m-am trezit că aproape tot ce admiram în Oxana acum aveam în mine şi în plus, tot ce era bun în Pera era tot acolo.

M-am trezit un om mult mai bun şi am înţeles că sufletul pereche este întotdeauna în noi, iar cei din jur cu cât sunt o oglindă mai bună, cu atât ne atrag mai mult şi ne ajută să trezim în noi adevărata noastră putere – aceea de a deveni complet şi de a nu rămâne doar o jumătate.

Într-o zi, m-am trezit complet şi, mai mult, liber.

Oxana m-a ajutat să trezesc în mine puteri pe care nu le bănuiam şi, deşi nu pot să vorbesc în numele ei, senzaţia este că ajutatul acesta a fost reciproc.

„Întâlnirea dintre două personalităţi este asemănătoare contactului dintre două substanţe chimice: dacă există vreo reacţie, ambele se transformă.” C. G . Jung

Şi ea a trezit în propria ei persoană lucruri adormite, cel mai important fiind poate capacitatea de a visa, de a acţiona fără teama de eşec, de a nu se mai lăsa oprită de perfecţionism, de a lăsa deoparte scepticismul, de a face efortul de a vedea dincolo de ce se vede cu ochiul liber – toate aceste calități pe care îndrăznesc să mi le atribui.

În ziua în care m-am trezit complet şi liber, mi-am dat seama că pot să plec de lângă Oxana şi ea poate să plece de lângă mine şi amândoi am fi puternici, liberi şi ne-am putea crea viaţa pe care o visăm.

Acum, nu mai era o nevoie turbată de a fi împreună, ci a devenit o alegere conştientă.

În ziua în care mi-am dat seama că Oxana nu doar că m-a ajutat să fiu complet şi liber, ci mi-a dat puterea de a fi singur şi să pot pleca oricând doresc într-o lume în care foarte mulţi încearcă să manipuleze slăbiciunile partenerilor pentru a-i ţine lângă ei, am înţeles pentru prima oară semnificația unor cuvinte care sună atât de absurd aparent până când nu le trăiești la nivel de experiență:

„Dacă iubeşti pe cineva, lasă-l să plece, fiindcă dacă se va întoarce, va fi pentru totdeauna al tău. Şi dacă nu se va întoarce, înseamnă că nu a fost niciodată al tău.” – Khalil Gibran.

În ziua aceea, am ales-o pentru a două oară pe Oxana ca fiind partenera mea de viaţă, însă acum nu era nevoie de hormoni sau dorințe, ci am ales-o din inimă – conștient și lucid.

Dincolo de această mică poveste introductivă, vreau să subliniez un lucru.

Încă o dată: în noi e tot ce avem nevoie, însă nu ne-a învăţat nimeni lucrul acesta. Tot ceea ce cerem cu atâta disperare uneori celor din jur, prima oară trebuie să ne oferim nouă înşine.

Prima căsătorie trebuie să fie cu tine însuţi.

Ce îţi doreşti de la partenerul ideal?

Să aibă grijă de tine?
Să îţi acorde atenţie?
Să îţi spună cuvinte frumoase?
Să îţi ofere cadouri?
Să te încurajeze şi să creadă în tine?

Continuă tu lista.

Ei bine, toate aceste lucruri trebuie să le faci tu pentru tine ÎN PRIMUL RÂND.

Tu trebuie să ai grijă de tine, nu să te distrugi cu vicii şi obiceiuri proaste. Nimeni nu te va trata mai bine şi nu va avea mai multă grijă faţă de tine decât vei avea tu însuţi. Și cum ar putea? Dacă tu fumezi, te poate convinge cineva că nu e bine? Dacă te neglijezi, poate cineva să te convingă că e bine să faci schimbări înainte să îți dorești tu schimbarea?

Tu trebuie să ai grijă de viaţa ta financiară şi dacă tu nu înveţi să îţi câştigi banii de care ai nevoie, să economiseşti şi să fii o persoană responsabilă cum crezi că va veni cineva să facă asta în locul tău?

Poate dacă are anumite interese, altcineva va avea grijă de tine financiar, însă să vezi ce distractiv va fi când interesul nu mai e şi tu rămâi în fundul gol, fără să ai abilităţile necesare pentru a-ţi purta singur de grijă. Ajungi cerşetor.

Cauţi validarea şi aprobarea celor din jur?

„Ai cea mai mare putere atunci când nu mai cauţi şi nu mai ai nevoie de aprobarea şi validarea din exterior” spune Caroline Myss, și asta pentru că îţi oferi tu singur permisiunea, validarea şi aprobarea.

Îmi dau eu mie voie să gândesc, să simt şi să mă comport într-un anume fel şi niciodată societatea, grupul, familia, tribul, anturajul nu îmi va da voie să gândesc, să simt şi să mă comport ca o personalitate.

Când nu mă mai conformez, de abia atunci devin o personalitate şi întotdeauna tribul mă va respinge pentru că am încălcat regulile grupului şi am ales individualitatea.

De abia atunci am devenit o personalitate, un individ şi de abia de atunci am cu adevărat putere.

„După tot ce am făcut pentru tine” – aşa sună cel mai des întâlnit reproş şi ăsta e semnul că acum eşti o personalitate.

Tu vei trăi cu tine toată viaţa, indiferent cât de departe mergi în lume sau pe cine ai alături. Tu eşti primul tău partener în viaţă şi vei rămâne cu tine garantat pentru tot restul vieţii așa că ai face bine să devii cel mai bun partener al tău, să trezești la viață sufletul pereche din tine, adică partea adormită din sufletul tău care acum e doar pe jumătate trează.

Și știi care este prima și cea mai importantă calitate a unui suflet pereche?

De câte ori ţi-ai spus în mintea ta că de luni te apuci de sală, te laşi de fumat, începi un nou obicei şi ai eşuat în a ţine această promisiune?

De câte ori ţi-ai promis că nu vei mai tolera lipsa de respect şi totuşi nu ai făcut nimic atunci când din nou şi din nou ţi s-a arătat lipsă de respect?

De câte ori ţi-ai făcut promisiuni legate de bani, sănătate, iubire şi le-ai încălcat?

Crezi că aceste promisiuni rămân fără consecinţe?

Cu fiecare promisiune făcută ţie şi neonorată, spui spiritului tău că nu te poţi baza pe tine să faci ce ţi-ai propus şi că eşti o persoană slabă, incapabilă şi lipsită de valoare.

Şi ghici ce vei atrage în viaţa ta? Exact oamenii şi situaţiile care îţi vor repeta acest mesaj până când suferinţa ta este atât de puternică încât te face să te revolţi şi să schimbi totul în viaţa ta.

Maturitatea înseamnă să îţi ţii promisiunile făcute ţie nu din cauza ruşinii sociale, ci pentru că ştii care sunt consecinţele asupra psihicului şi a fericirii tale.

Exerciţiu pentru creşterea stimei de sine: nu mai fă promisiuni pe care le încalci, în primul rând faţă de tine.

Când crezi că poţi încălca o promisiune pe care ţi-ai făcut-o ţie pentru că „nu ştie nimeni”, spiritul tău este ştirbit şi rănit pentru că începe să realizeze că tu nu te poţi baza pe tine. Preţul e uriaş şi nu şi-l permite nimeni.

Aşa că data viitoare când îţi promiţi că faci ceva, fă! De dragul tău şi pentru binele tău.

Aşa-i că vrei ca cei din jur să nu îşi încalce promisiunile faţă de tine?

Orice suferinţă ai în viaţa ta sau te temi să aduci în viaţa ta, va veni înzecit tocmai ca să te ajute să rezolvi această suferinţă şi temere o dată pentru totdeauna şi– mai mult – să te facă să realizezi că dacă e vreo problemă, tu eşti autorul şi soluţia în acelaşi timp.

Când tu îţi faci ţie promisiuni şi le încalci, vor apărea în viaţa ta oameni care îţi vor face promisiuni şi le vor încălca.

Când tu te trădezi pe tine, vor apărea oameni care vor trăda. Când tu te-ai abandonat, apar oameni care te vor abandona din nou și din nou și orice suferință ai, recunoaște-o ca pe un mesaj și fiecare om care te face să suferi – un mesager, iar mesajul este unul:

„Vrem să fii bine, însă ești orbit de valul iluziei, iar noi am venit să îți ridicăm vălul iluziei și să te facem să vezi, să te trezești, să devii o ființă conștientă”.

Știu că ce îți spun eu nu este nici ușor de digerat și nici ușor de aplicat, dar mai știu că dacă ești acum aici și citești, și eu sunt un mesager.

„Sufletul pereche este cel care te face să crești cel mai mult.” ― Caroline Myss

Lasă-mi un mesaj și spune-mi dacă te regăsești în rândurile de mai sus.

Per asper ad astra

Pera Novacovici

P.S.

Să devii o personalitate, o individualitate, nu este deloc ușor pentru că primul lucru care se va întâmpla va fi că cei din jur – tribul tău, familia ta, anturajul tău, partenerul sau partenera de cuplu – nu vor vedea cu ochi buni schimbarea ta.

Într-o zi vei veni acasă și vei spune:

„Hei, mi-am dat seama că și eu sunt o persoană importantă, că merit iubire, atenție și fericire și aș vrea să schimb regulile după care am funcționat până acum”.

Nu este o schimbare deloc ușoară și aș vrea azi să înțelegi ce implică schimbarea vieții tale în bine, care sunt o parte din schimbările prin care treci – mai ales în relațiile cu cei din jur.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

72 de răspunsuri

  1. Salut Pera! Un articol foarte bun. De fiecare data ma regasesc in articole de genul asta si de abia acum, dupa multi ani de intrebari pe care mi le adresam, gasesc adevaratele cauze si efectele si imi dauseama ca intr-adevar e asa.Nu mi-am oferit mie nimic din ce cer de la partener. De fiecare data mi-am zis ca nu merit (desi maica mea de fiecare data imi zicea sa ma recpompensez pentru tot ce obtineam, facultate, master, doctorat) si de fiecare data ziceam ca nu e mare lucru cand am obtinut ceva, cand am sa obtin ceva mai mult si mai bun atunci am sa ma recompensez sau alte chesii. BUn asa, eu admir inteligenta si simtul umorului, astea doua le admir in partenerul meu, practic le idolatrizez, insa eu am impresia ca nu le am deloc pe astea doua, se vede ca sunt prea ascunse sau poate sunt la un nivel mediu si de asta nu le observ, dar legea spune – ca celalalt e oglinda voastra, – urmeaza sa mai caut sau se vede ca ma uit de jos in sus si nu invers si de asta nu descopar lucrurile astea la mine. Pera, esti foarte bun, Iti multumesc pentru tot ce faci!!!

  2. Un articol excelent, mă regăsesc în el mai ales în partea cu promisiunile și consecințele lor nu tocmai plăcute… faci i treabă grozavă ;).
    Am nevoie de un sfat, vreau să îți cumpăr o carte, care este prima pe care mi-o recomanzi? Nu știu pe care s-o aleg „Ghid personalității alfa” sau „Personalitatea alfa” ?

  3. E un articol care daca il recitesti si il intelegi te ajuta enerom, cand esti confuz, reciteste-l si te va ajuta sa mergi spre destinatia potrivita 😀

  4. “Dacă iubeşti pe cineva, lasă-l să plece, fiindcă dacă se va întoarce, va fi pentru totdeauna al tău. Şi dacă nu se va întoarce, înseamnă că nu a fost niciodată al tău” …..asa am procedat si eu,desi nu citisem nimic,habar nu aveam de aceste lucruri,..dar tb sa ies cumva din acea casnicie,care devenise atat de toxica pt mine incat imi afecta sanatatea,incepusem sa merg pe la medici de vreo 2 ani,fara rezultat,insa….imi iubeam obsesiv sotul chiar daca stiam ca este intr-o relatie extraconjugala si ca nu era prima data,fugeam de singuratate si aveam o frica imensa ca voi ramane singura pt tot restul vietii si ca valoarea mea este zero fara el …hm!,zic acum :)….deci,i-am facut bagajul si i-am zis sa plece la ea,timp de 3 luni,fara sa avem contact absolut deloc,gandind ca dupa acest timp ,daca ma iubeste se va trezi si va veni inapoi,sau chiar mai devreme,sau daca nu este asa…va ramane acolo pt totdeauna…..si asa a fost,pt ca dupa 2 saptamani,de revelion, cred ca am fost singura persoana careia nu i-a scris o urare…a motivat ca a respectat conditiile puse de mine….in fine!………..am trecut,nu a fost usor dar asa este, ma regasesc in totalitate in ceea ce ai scris aici….nu ma respectam,nu avem incredere in mine,nu ma valorizam si am incalcat multe promisiuni facute mie
    ….

  5. si da!..si ceea ce ai scris ca suferintele vor veni iar si iar pana vom recunoaste mesajul este adevarat,din pacate pt noi….am suferit cateva luni bune dupa cineva care credeam eu ca ,,m-a abandonat,,… si el!..si ma intrebam de ce?…de ce mi se intampla acelasi lucru? ….si de ce a aparut aceasta persoana in viata mea,doar pt a ma face sa mai sufar inca o data ?!!!!….dar poate nu intamplator te-am descoperit ,acum cred ca nimic nu e intamplator,si citind si ascultandu-te mi-am dat seama ca eu trebuia sa inteleg ceva din aceste suferinte,ca sunt doar niste lectii pe care viata mi le da repetitiv pana cand voi intelege mesajul…asta am inteles eu in acea zi si atunci toata suferinta a disparut brusc,doar pt ca am inteles….si de atunci am inceput sa merg pe un alt drum,paralel cu cel pe care mersesem pana in acea zi…am inceput sa lucrez la evolutia si dezvoltarea mea pe toate planurile ,atat cat inteleg eu sa o fac singura,doar documentandu-ma aici din experientele altora si in primul rand din ceea ce transmiti tu …..multumesc!

      1. nu,…m-a abandonat pt ca eram un om ,,problema,, :)…nu eram la acelasi nivel de dezvoltare si nici macar cu cele doua puncte admise sub,asa cum zice Pera…..acum as fi fost pregatita pt acea relatie,atunci,nu….

        1. Te imbeti cu apa de ploaie. Daca el a fost la un nivel mai inalt asa cum spui te ajuta sa te dezvolti. Daca n-a facut-o , a vazut ca nu are cu cine sau si el la rindul lui a ales PROST si atunci n-a fost cu nimic mai sus decit tine.

  6. Ma regasesc foarte bine in randurile scrise de tine… nu e lucru usor sa iti conturezi personalitatea… si ma gandesc la momentele cand cu adevarat m-am apart pe mine insami si am cerut respectul ce consider ca mi se cuvine… si dupa asa „lupta” grea vine un moment in care trebuie sa aleg din nou… propria integritate sau asa zisele beneficii materiale? … la prima vedere partea materiala ar avea prioritate, altfel planurile nu mai ies… dar o astfel de hotarare e atat de dureroasa si face ca tot zbuciumul, toata lupta sa fie zadarnica… si ceea ce avea sa fie evolutie e de fapt un pas inapoi… tiparul clasic… vrem o schimbare, actionam si apoi ne lasam intimidati de consecinte… multe nefiind luate in calcul … si dam inapoi… putini sunt cei care te incurajeaza sa iti mentii atitudinea, sa mergi pana la capat! Multumesc!

    1. Asa este Violeta, vrem si bani si sot si copii si casa si animale si prieteni si sanate maxima si frumusete si succes, TOATE deodata, dar de fapt ar fi bine sa te/ne multumim cu doar citeva dintre ele, sa excelam vizibil in acele „materii” care ne sunt croite si voite de la nastere, cele ce ne fac placere cu adevarat, hobby urile noastre, etc, care apoi vor aduce si banii, nu avea grija, ca deci ei vor veni

  7. da,intradevar ma regasesc perfect in randurile tale,de multa vreme duc o lupta crancena,pentru ca am ajuns sa nu mai stiu cine sunt si ce vreau,sunt divortata de doi ani,in primul an al libertatii mele ,am abuzat foarte mult de simple lucruri pe care le vedeam necesare pe vremea aceea,nu am stiut,si nici acuma nu stiu sa.mi gestionez libertatea,lucrurile de care am abuzat erau mancarurile ce nu mi le.am permis timp de 25 de ani din diferite motive care atunci mi se pareau okk,dar anul acesta am inceput sa.mi pun intrebarea;cine sunt eu???ce vreau???raspunsul era si este nu stiu,am incercat metode si exercitii ce candva ma implineau,am esuat bineinteles,dar pot sa.i spun cum vreau,acel licar din viata mea a aparut doar ca nu stiu sa fac o flacara macar din ea,am intilnit un om deosebit,gandiriile,mentalitatiile noastre sunt total diferite,si cerintele desigur,El a reusit si il admir ca a putut sa treaca un pic mai usor asupra frustariilor si trairilor negre din viata sa,nu doresc sa ma schimb pentru ca asa cum spune.am am ajuns la intrebarea;cine sunt EU????dar doresc sa aduc imbunatatiri in viata mea pentru a ma regasi,nu mai am cum sa fiu aceea persoana care am fost,si sincer,nici nu mai doresc,vreau doar sa fiu EU!!!!!!!!!!!!!!multumesc

  8. Excelent articolul, sunt etape din viata mea ce le-am regasit aici.
    Dar ce inseamna faptul ca eu am ales ca fiu casatorita cu mine si libertatea mea si niciodata cu cineva?
    Iubesc, mi-am intalnit sufletul pereche, insa eu am ales sa nu ma casatoresc asa cum face toata lumea.
    „Pana ce moartea ne va desparti” nu este pentru noi.

      1. Suntem suflete pereche.
        Iubire neconditionata, libertate si evolutie.
        Ceea ce Dumnezeu a unit, ramane unit. Niciun om, nicio institutie, nicio religie, nicio situatie de viata, nu va reusi sa desparta doua suflete pereche.
        Iubirea adevarata este eterna.

      2. Casatoria asa cum o avem acum e doar o conventie inventata de curand la scara istoriei. Ce legatura cu sufletul pereche? Astea sunt niste stereotipuri de toata jena care ni se repeta de catre mama, tata, prietene, societate si asa mai departe „ca asa face toata lumea”. Irina , eu zic sa mai citesti o data articolul lui Pera ca nu stiu daca i-ai inteles esenta. Si just for the record , cele mai fericite cupluri care le cunosc , s-au casatorit tarziu sau deloc.

        1. Pun si eu 2 cuvinte, si imi sare lumea in cap! Stefan, eu nu vb de articolul lui Pera, ci despre ceea ce cred eu, personal, ca ar trebui sa existe. Adica, daca nu iti place fraza”sufletul pereche” poate vrei , eu stiu, jumatatea ta, si cu astea vreau sa spun ca, as vrea eu sa gresesc, dar noi umanii o cautam mereu, toata viata, chiar casatoriti fiind, si nu e sigur ca o vom gasi vreodata, chiar inainte de moarte…. Dar eu sunt si romantica

  9. Pera m-am abtinut de nenumarate ori sa iti spun ce gindesc. Din bun simt si ca sa nu stirnesc tot felul de intrigi mai ales cu cei ce te citesc dar,….GATA !
    Iti spun doar atit. Esti IDIOT. Daca ma vei intreba de ce sau imi vei cere argumente ti voi raspunde cu mare placere. Asta va arata ca esti un ALFA. Daca vei ignora comentariul meu iseamna ca esti ca si ceilalti ce te citesc. O leguma care incearca o schimbare.

    1. Daca tu crezi ça poti face ceea ce face Pera, te inseli. Pera face un lucru pentru care il respect foarte mult. El vrea sa ajute pe cei care s-au ratacit sau care nu inteleg cum functioneaza anumite legitati, ceea ce ma indoiesc ça unul ça tine ar putea sa o faca. Déci, il lasi pe Pera in pace si-ti vezi de ale tale, daca ai rezlizat tu multe in viata nu zi decat sa te lauzi prietenilor tai si sa nu vii cu replici idioate acolo unde nu e cazul. Sau poate ça vrei si tu sa te bagi cumva in seama, ça altfel nu ai unde, ciné te asculta…

      1. Nu e vorba de ce anume face, ci despre FELUL in care o face. N-am sa ma inchin niciodata la omisiuni flagrante sau erori. Se pare ca nu prea ai retinut multe din ce a scris el de-a lungul timpului si…..unde sint critici E LOC DE MAI BINE. Adica de evolutie. Restul comentariului tau e NUL. vorbe sa te afli in treaba. Eu m-am exprimat foarte clar: „daca imi cere argumente ii raspund cu mare placere” Pina acum n-a facut-o. DE CE?? Ar iesi din zona de confort? Nu se leaga cu marketingul lui? E las??? Nu stiu. Doar el poate sa raspunda.

        1. Nelu , e usor sa critici public si sa arunci chestii fara argumente care se „presupune” ca le-ai da numai lui Pera in privat. Vrei sa vorbesti cu Pera? Mergi la oricare din evenimentele lui si poarta o discutie fata in fata de la barbat la barbat decat sa te ascunzi in spatele vreunui nickname si comentariu malitios pe net.
          Eu zic sa pui mana de asemenea pe orice carte de psihologie sa citesti cum se cheama ce faci tu acum/ S-ar putea sa nu-ti placa ce vei citi si in ce te vei recunoaste, daca ai curajul sa o faci. Si sa fiu sincer , chiar ar fi frumos ca Pera sa nu-ti raspunda niciodata , pt ca nu asa „atragi atentia” cuiva , mai degraba demonstrezi altceva. Jung a spus ca tot ce atacam este o reflectie la ceea ce ne deranjeaza la noi insine.
          Te las deci sa admiri insultele „zona de confort” , „las” etc. , intrucat te-ai autocaracterizat intr-un mod cel putin agresiv, ceea ce denota traume interne ale caror cauze poate ar fi bine sa le investighezi.
          Iti doresc sa-ti gasesti pacea interioara si echilibrul , toate cele bune.

          1. Stefane n-ai inteles nimic din ce am scris. Mai citeste de vreo 10 ori si nu te rezuma doar la un cuvint. Lui Pera i-am propus intilniri fata in fata de nenumarate ori pe email dar se pare ca NU VREA decit discutii protocolare sau sa isi tina discursurile. In rest tot ce ati comentat voi sint acele intrigi pe care le-am evitat pina acum, iar criticile voastre la adresa mea si elogiile aduse lui Pera sint in speranta ca va va „picura’ ceva MOCA de la el.

  10. Pera, multumesc! Cuvintele tale sunt ecoul subconstientului meu, pe care evitam sa il ascult. Acum stiu si inteleg si incerc sa ma inteleg in toata plenitudinea mea, asa cum nu a reusit sa ma inteleaga nimeni, niciodata. Inca oadata: iti multumesc! Felicitari pentru profunzimea cu care au realizat acest articol!

  11. Un articol minunat, e adevarat ca intr-o relatie in care ambii evolueaza relatia respectiva iti aduce multumire, dar de obicei suntem obisnuiti sa primim in viata si apoi sa dam si aici cred ca gresim.

    1. Aparent asa e cum spui „suntem obisnuiti sa primim in viata si apoi sa dam”. Iti dau un exemplu, la indemina tuturor, unde lucrurile se intimpla invers si totusi nu obiectam si nu facem mofturi. Cind te angazezi undeva, iti gasesti un Job, Prima fata DAI – munca si dupa aia PRIMESTI – salariul.

  12. Ma regasesc in acest articol si apreciez citatul:”Daca iubesti cu adevarat pe cineva, lasa-l sa plece.Daca se va intoarce, va fi pentru totdeauna al tau, iar daca nu se mai intoarce, inseamna ca nu a fost al tau!”

  13. Buna. Foarte frumos articolul si extrem de adevărat. Eu una mă regăsesc in el si chiar a consolidat anumite gânduri. Felicitari.

    1. Pe mine una ma contrariaza comentariul d-lui Nelu, dar nu sunt deloc o intriganta,probabil ca mai toti care -l citim pe Pera.Ceea ce mi se pare consternant este faptul ca d-nul respectiv se foloseste de „epitetul” IDIOT fara sa aduca argumente, provocandu-l pe autor la un „duel”nejustificat si pueril.Adica in traducere libera:”esti un idiot, ori daca crezi ca nu-i asa cum spun EU,demonstreaza ca nu esti……(si)leguma !”.Extrem de urat d-le, daca nu sunteti in asentimentul autorului,nu inteleg de ce-l mai lecturati. Ori daca o faceti doar de dragul de a-i masura gradul de idiotenie, de ce nu atacati in privat???

      1. Mai citeste odata ce am scris. Mai ales inceputul unde mentionam ca m-am abtinut de nenumarate ori. Pe de alta parte I-am provocat pentru ca de-a lungul timpului argumentele mele au ramas fara ecou. Mai mentionez ca nu am spus ca tot ce face el e aiurea. In general tot ce face e foarte bun DOAR ca face multe omisiuni si pe ici pe colo am vazut si contredictii intre ideile si sfaturile lui. Cit despre expresia ”esti un idiot” a fost doar o alta manusa aruncata. Una mai dura vazind ca pe celelalte l-ea ignorat.

  14. Da on primul rad esti o prsoana realest tot ce ai scriso in radorle mai sus sunt lucrorcu advarata coracte eu prsonal ati mulsumesc marau am de invatiat multa din ce scri te aprciaz te admar @ de astaz ma puna pe gandor si ciar trbuia sa citesc de mai mult ora ca sa inra in capu mau si sa practac ce ne ai indamna o zi frumasa minonata si scuza ciar stiu ca scriu cu grasal dar asta e

  15. Dragă Pera, te felicit atât ptr acest articol dar mai ales ptr schimbarea ta personala de a vedea ceva frumos la sufletul tău pereche și de al urma. Aceasta calitate nu numai ca ai crescut enorm în ochii, în inima sufletului pereche dar ești un exemplu extraordinar ptr toți bărbații /femeile care țin de orgolii și nu văd acest Bun agur la o cealaltă persoana .
    De ce spun asta. …Și sa nu fiu înțeleasă greșit dar eu 20 de ani am stat așteptat ca fostul soț sa vadă ceva bun în mine. ….Faptul ca eu I am jurat ca îl voi iubi mereu indiferent ce va fii ăsta mă făcut sa rabd sa îndur sa nu îl las sa plece .simțeam vedeam ca nu sunt iubita însă așa frumos juca rolul de actor fata de orice alta persoana în plus în jur arata ca el mă iubește însă așa cum ai spus lasă l sa plece ca dacă te iubește vine înapoi. ….Mi am luat inima în dinți și am zis ori cu el ori fără el tot singura și toate mi le fac și le gândesc așa ca un om în plus în casa ce rost are??.. îmi reduc din munca. …Și l am lăsat sa plece ……Și plecat a fost uitând de cât de mult l am iubit ,uitând de ai noștri copii, uitând de casa noastră și de tot …De tot și toate ,chiar și de datoriile făcute de o viață împreună ….Am rămas, cu 2 fetițe ,cu datorii, fără un cent, cu toate datoriile și fără mâncare la copii. Toți îmi spuneau ești puternica treci peste ,mă enervam îmi era greu ca nu știam și nu puteam sa le spun ca nu am bani și mâncare la copii .Am stras din dinți și am tras de mine sa fiu ceea ce eram ce sunt și nimeni nu poate sa-mi ia ce este al meu ……El a plecat ,era împins de sora lui ….sora era mai importanta. ….oare ce sa mă doară mai mult ca a plecat? Sau sora lui era totul iar eu și copii am fost nimic în fata lui? ??
    Oamenii buni, așa cum a zis Pera NU VA LĂSAȚI INFLUENȚAȚI. …..urmati-va instinctul personalități voastre. ….
    Pera ai valoare și ai tot respectul meu .
    Mult succes și din ce în ce mai mult.

  16. Am luat cartea personalitatea alfa
    nu stiam daca ghidul personalitatii sau aceasta dar pana la urma am luat o pe aceasta.abia astept sa o citesc.am luat o de cateva zile pt ca te am descoperit de curand si imi place mult cum relatezi.si daa ma regasesc mult mai ales la partea cu promisiunile
    si am zis sa nu mi mai fc daca nu le indeplinesc.ziceam eu dupa capul meu ca nu e bine dar nu aveam o explicatie asa detaliata.iti multumesc pt tot!!! Nu am citit eu prea multe carti de dezvoltare pers dar cu tine mi s a intamplat ca m a trezit asa si tin minte si mi se deruleaza ce citesc

  17. Normal ca ma regasesc ,, fftate Pera in minunat de real mai ales cel cu gelozia skimbari perfonale de catre cei fi jur ffadevarat si dureros.

  18. Ma reasesc perfect in articolul tau , Pera . De curand a intrat o persoana in viata mea care implineste exact ceea ce mi-am dorit eu sa am alaturi si cu toate astea nu sunt fericita si nu ma simt bine langa ea , desi este eu om minunat -insa din respect pentru mine nu pot ramane cu el pt ca nu ma simt bine . Acum constientizrz a doar eu pot sa aduc in viata mea ceea ce imi doresc si ca dei din exterior primesc ce vreau asta nu ma ace sa ma simt fericita, multumita de mine , ci doar ceea ce realizez pe propriile forte ! Multumesc:)

  19. Salut, Pera.Mi-a placut ce-ai scris, dar nu inteleg cum ai atras o persoana care era opusul tau. Nu atragem persoane care sunt oglinda noastra?Iti multumesc.

    1. Nu te-am facut pe tine sau alti cititori idioti. M-am adresat direct lui Pera. Si cum am mentionat si la alt conebtariu, a fost o manusa „mai dura” aruncata lui Pera. Atit si nimic mai mult.

      1. Nelule, ti s-a pus pata rau! nu ramane nici o virgula pe aici fara replica ta! nu putem fi toti la fel, nu poate cuprinde un om TOATE nevoile celorlalti, face si Pera cat poate, si face mult si bine, doar ca un procent, printre care si tu, nu rezonati cu el, pentru ca functionezi pe alte frecvente! du-te Nelule pe alte site-uri unde iti gasesti frecventa pe nivelul tau!

        1. Am raspuns doar celor ce au facut referie la mine sau mi s-au adresat, vazind ca nu mi-au inteles comentariul. Comentarii ca si acesta al tau par mai degraba niste sterotipuri in lipsa unor argumente sau poate ca nu ati inteses nimic din ce scrie Pera de atita timp. Sinteti lipsiti de sinceritate si asta e o badjocura mai mare decit cuvintul ‘idiot’.

  20. Pera, dragule, in sfarsit ma simt atinsa profund de acest articol al tau … insa trebuie sa recunosc ca nu le-am citit pe toate … So, am fost de curand la o testare psihologica la care psihologul mi-a pus vreo 4 semne de exclamare la raspunsul „Vreau sa fiu apreciata”. Pana sa ajung acasa, pe drum m-am tot gandit, am si plans, insa am si realizat dureros de clar semnificatia acelor semne. Si mi-am mai amintit ca am mai fost la un terapeut celebru, insa cu ego-ul mult prea sus pentru aceasta profesie, si care mi-a spus ca nu ma iubesc … printre altele … Ma doare enorm, pentru ca am inteles cat timp am pierdut si cate sanse nu le-am vazut ori le-am vazut prea tarziu. Am inceput sa citesc mai mult, dar in primul rand sa dau filmul vietii mele inapoi si sa vad macar o parte din greselile facute din acest motiv. Iti multumesc si felicitari si pentru titlu.
    P.S. Am avut un vis in care subconstientul mi-a transmis mesaje importante, insa nu cred ca le-am descifrat pe toate … mi-ar placea sa ti-l povestesc si mi-ar placea sa-l folosesti in cartile tale. Sun fericita ca am inteles macar o parte, desi n-au fost pozitive.

  21. … Cam exagerat un pic (și interpretabil) pentru ne-inițiați,dar conține un MARE sâmbure de adevăr:OMUL PE PAMANT NU POATE AVEA ACCES LA FERICIRE DACA NU SI-O CEEAZA.
    Dar sa fie una adevarata,nu doar o iluzie.
    A fost un moment cand am incetat sa cred in viitor,si,mai grav,am incetat sa visez si sa sper. M-am dedicat realitatii,si doream sa-mi petrec toata viata alaturi de (acea) ,,realitate” (ca mesaj de la cei din jur,fireste). Pana intr-o zi cand am intrat profund in interiorul meu,si am depasit acel tipar. Mi-am dat seama ca REALITATEA nu inseamna doar aparentele,dificultatile si stereotipiile din prezent. Mi-am dat seama ca realitatea presupune mai mult decat individul care arunca cu injuraturi pe strada,mai mult decat intamplarile negative prezentate la stiri (si cu care de multe ori nu avem niciun lucru in comun,si nu trebuie sa ni le punem pe toate la cap,din fericire);realitatea inseamna mai mult decat femeia care ma blestema in gura mare pe strada fiinca am calcat-o,fara sa fiu atent,pe pantof. Realitatea inseamna ceva mai mult decat impozitele platite pentru re-inarmare,decat preturile afisate la raft,decat o sotie care te paraseste si pleaca dupa aventura ei de-o noapte,pentru ca la nici trei zile mai tarziu sa constientizeze cine a iubit-o cu adevarat.
    Pe scurt,exista si lucruri frumoase pe acest Pamant. Tot ceea ce a adus Creatorul Pamantului in existenta e bun,frumos si perfect,in afara de om,care fiind atras la pacat de catre ,,tatal minciunii”,a pacatuit grav impotriva Creatorului sau,si a adus asupra omenirii cele trei boli cronice de care omenirea,cu de la sine putere,n-are nici-o sansa pentru a scapa:problema imbatranirii,a bolilor si a mortii.
    De cand exista psihologi si oameni de stiinta,de ce n-au fost capabili nici pana astazi sa raspunda la intrebarea simpla:,,De ce moare omul”? Dumneavoastra puteti raspunde sigur la aceasta intrebare? Care ar fi solutia la perenitatea existentei umane?
    Va multumesc,domnule Pera,si va astept cu interes raspunsul.
    Cu stima,Pop Mihai/

  22. Mamaaaaaa ce de fete (femei) nefericite in dragoste avem pe aici! Dragele mele M. Preda a zis: „Daca dragoste nu e , nimic nu e!”. Meditati la aceasta afirmatie! Lasati dracului articolul lui Pera! Din punctul meu de vedere articolul este bun deoarece evidentiaza faptul ca trebuie SA TE RESPECTI! Voi folositi cele scrise in articol pentru a va oferi voua insiva o scuza (sau mai multe) pentru relatiile nefericite pe care le-ati avut si pentru situatia mizerabila in care va aflati si vai… ce lupt eu! si ce fac eu…! TREZITI-VA! RESPECTATI-VA!
    fetele – DACA DRAGOSTE NU E, NIMIC NU E!

    1. Valeria,
      D-le Mutu. …articolul D-lui Pera este foarte bun dar ptr ca este specificat cât de cât orgoliul barbatului ăsta nu va place? ??
      Intradevar, dacă dragoste nu e, nimic nu e. ..
      Dar dacă barbatii (vb din punctul meu de vedere ) Nu ar purta masca pe față și orgoliu exagerat în inima Îți spun că nu ar exista femei (fete ) Nefericite.
      Acest articol o este alegere ,dacă vrei îl citești dacă nu la gara. ……Nu este articol sa ne judecam care și cine este mai tare în gura, D-le Mutu. ….
      Nu rade și nu te mira de ciobul spart !!…Fără sa vrei te vei tăia. ….
      Ce ușor e sa judecam! !
      Ce greu ne cultivam! !!
      Tot binele

  23. Oameni dragi, citesc tot felul de insulte și provacari la acest articol. …..deși nu înțeleg de ce?
    D l Pera a scris un articol psihologic. ..Titlul articolului este foarte important iar descrierea articolului are legătură cu titlul , analizarea este foarte importanta iar legătură între titlu și conținut este superba.
    Concluzia e foarte simplu dacă îți place să citești psihologie.
    Tot respectul D-l Pera.
    Tuturor numai bine.

  24. Da, Pera, ce spui in acest articol este perfect adevarat. Este o vorba pe net, in zilele aste : nu-mi caut jumatatea pentru ca eu sunt intreg, nu sunt o jumatate.
    Ma ajuta mult vorbele tale, ma incurajeaza sa merg pe drumul meu….

  25. Pera…esti un om extraordinar….calitatea ta este de a scoate la lumina ceea ce noi nu vedem in noi.Mie una mi-ai schimbat radical viziunea asupra multor aspecte ale vietii.Esti precum Alchimistul.Tot ce ne lipseste este chiar langa noi,dar noi suntem orbiti.Iti doresc mult succes!

  26. Da ma regasesc in aceste randuri scrise de tine, e intradevar greu sa faci schimbari, sa devii o personalitate alfa si am observat ca daca incerc sa fac ceea ce ma face pe mine ma face fericita, cei din familie nu ma vad cu ochi buni. Ei au o conceptie mai ciudata, asa cred eu, sunt tot timpul atenti la gura lumii, aspect pe care eu il ingnor (gura lumii). Oare am inceput munca deja pentru o personalitate alfa, desi stiu ca nu sunt decat la inceput pentru ca mai am mult de lucrat cu mine insumi?

  27. Salut Pera! Ai mare dreptate, de fiecare data cand imi fac o promisiune mie am tendinta sa o incalc (nu ma voi mai impaca cu partenerul atata timp cat noi ne-am despartit, imi voi schimba serviciul – si tot acolo sunt, si multe altele). De data asta se va produce o schimbare, voi fi mai independenta si mai inrezatoare in fortele mele proprii. Cu totii trebuie sa constientizam ca ce facem din instinct poate nu e bine si ca trebuie sa ne schimbam in asa fel incat sa fim bine noi cu noi insine.

  28. Da dupa 20 de ani de munca (ca orbul numai sa fie bine familiei,NUMAI OBOSEALA SI MUNCA MULTA si de mine nu am avut grje DELOC sa fiu eu fericita.Cu ce ma-m ales in (casnicie)? sa muncesc ca robul si ATAT.Daca eu nu ma-m ingrijit,nu ma ingritit nimeni .Asa este Pera ai dreptate,iti multumesc.

  29. Salut Pera. Am citit articolul și pot sa spun ca l-am citit cu sufletul deschis, pt ca mi-am dat seama rapid de ce nu am încredere în mine și o stima scăzută fata de propria persoana.
    Mi-am făcut multe promisiuni în trecut , o parte le-am respectat și altele nu le-am respectat, iar la o scurta trecere în revista a promisiunilor făcute fata de mine ,îmi dau seama ca balanța înclină în partea negativa.
    Astfel am reușit sa conștientizez mai profund unde am nevoie sa muncesc cu mine însumi mai mult și sa fiu mult mai atent cu ceea ce îmi promit sa fac sau sa nu fac.
    Mulțumesc mult și mă simt bucuros ca te-am ales drept mentor în dezvoltarea mea ca persoana și barbat.
    P.S – când revin în oraș îmi doresc sa am plăcerea sa stăm la o discuție.
    Mult succes în continuare.

  30. Cum este mai bine: sa te completezi cu persoana de langa tine sau sa ai lucruri in comun – mod de gandire, obiceiuri, etc.?

  31. Buna Pera! Super bun articolul…ma regasesc in tot! Faci o treaba foarte buna si iti multumesc! Voi face tot ce imi sta in putinta pt a ma educa corect si stiu ce am de facut datorita tie!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.