Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Prima căsătorie să fie cu tine însuți

Când m-am întâlnit prima oară cu Oxana, mi-am dat seama că mă completează într-un mod extraordinar.

Ea era incredibil de disciplinată iar mie îmi lipsea disciplina.

Ea mânca foarte sănătos, eu de abia începusem procesul de slăbire şi aveam obiceiuri alimentare foarte proaste.

Ea era foarte harnică, productivă şi eficientă, eu lucram în funcţie de dispoziţie şi inspiraţie, având zile întregi în care deşi mă agitam, nu puteam spune la sfârşit de zi ce am realizat concret.

Lista e lungă, însă ideea e că aveam senzaţia că mi-am întâlnit sufletul pereche pentru că – în sfârșit – cineva părea că mă completează perfect. Ea era răspunsul la toate slăbiciunile mele.

Am tânjit şi eu după jumătatea mea chiar dacă de multe ori râdeam de cei care sperau că există aşa ceva, iar acum – ironia sorţii! – aveam puternica senzaţie că fata asta e peste tot ce am simţit şi întâlnit până acum.

Pune asta la pachet cu îndrăgostirea şi poţi înţelege de ce am făcut tot ce a depins de mine să o aduc de la 1100 de kilometri şi să o iau de soţie. Și am reuşit.

Ce s-a întâmplat în următorii 2 ani a fost că Oxana mi-a dat cel mai mare şi frumos cadou legat de evoluţie şi dezvoltare personală pe care îl puteam primi, iar acum e timpul să îl împărtășesc și cu tine. 

Pe măsură ce trecea timpul, prin discuţii, eforturi comune şi chiar certuri sau crize relaţionale, am început să îmi dezvolt calităţile pe care le admiram la Oxana.

Încet şi sigur, am început să îmi dezvolt obiceiurile sănătoase pe care le admiram la ea, să devin disciplinat şi să îmi fac treaba indiferent de toanele pe care le aveam. Am descoperit că tot ce era în Oxana şi credeam că eu nu am, aveam şi eu.

Asta e definiţia admiraţiei: iubim calităţi pe care alţii le au şi credem că noi nu le avem.

Surpriză: tot ce admirăm la alții conținem și noi în stare latentă, adică avem un potențial adormit ce așteaptă să fie trezit. Nu am putea recunoaşte toate aceste lucruri dacă nu le-am conţine şi noi.

Cei din jur sunt oglinda noastră şi cea mai puternică şi limpede oglindă este omul care ţi-e cel mai aproape în viaţa de zi cu zi.

După câţiva ani, vreo trei, am descoperit că tot ce admiram în Oxana am putut trezi şi identifica şi în mine, iar ea a fost catalizatorul. Mi-am dat seama că suntem cel mai atraşi exact de oamenii care au potenţialul de a ne ajuta să evoluăm cel mai mult şi cel mai repede.

La început aveam nevoie de Oxana pentru că intuiţia îmi spunea că are cel mai important rol în viaţa mea în acea perioadă. Într-o zi, m-am trezit că aproape tot ce admiram în Oxana acum aveam în mine şi în plus, tot ce era bun în Pera era tot acolo.

M-am trezit un om mult mai bun şi am înţeles că sufletul pereche este întotdeauna în noi, iar cei din jur cu cât sunt o oglindă mai bună, cu atât ne atrag mai mult şi ne ajută să trezim în noi adevărata noastră putere – aceea de a deveni complet şi de a nu rămâne doar o jumătate.

Într-o zi, m-am trezit complet şi, mai mult, liber.

Oxana m-a ajutat să trezesc în mine puteri pe care nu le bănuiam şi, deşi nu pot să vorbesc în numele ei, senzaţia este că ajutatul acesta a fost reciproc.

„Întâlnirea dintre două personalităţi este asemănătoare contactului dintre două substanţe chimice: dacă există vreo reacţie, ambele se transformă.” C. G . Jung

Şi ea a trezit în propria ei persoană lucruri adormite, cel mai important fiind poate capacitatea de a visa, de a acţiona fără teama de eşec, de a nu se mai lăsa oprită de perfecţionism, de a lăsa deoparte scepticismul, de a face efortul de a vedea dincolo de ce se vede cu ochiul liber – toate aceste calități pe care îndrăznesc să mi le atribui.

În ziua în care m-am trezit complet şi liber, mi-am dat seama că pot să plec de lângă Oxana şi ea poate să plece de lângă mine şi amândoi am fi puternici, liberi şi ne-am putea crea viaţa pe care o visăm.

Acum, nu mai era o nevoie turbată de a fi împreună, ci a devenit o alegere conştientă.

În ziua în care mi-am dat seama că Oxana nu doar că m-a ajutat să fiu complet şi liber, ci mi-a dat puterea de a fi singur şi să pot pleca oricând doresc într-o lume în care foarte mulţi încearcă să manipuleze slăbiciunile partenerilor pentru a-i ţine lângă ei, am înţeles pentru prima oară semnificația unor cuvinte care sună atât de absurd aparent până când nu le trăiești la nivel de experiență:

„Dacă iubeşti pe cineva, lasă-l să plece, fiindcă dacă se va întoarce, va fi pentru totdeauna al tău. Şi dacă nu se va întoarce, înseamnă că nu a fost niciodată al tău.” - Khalil Gibran.

În ziua aceea, am ales-o pentru a două oară pe Oxana ca fiind partenera mea de viaţă, însă acum nu era nevoie de hormoni sau dorințe, ci am ales-o din inimă – conștient și lucid.

Dincolo de această mică poveste introductivă, vreau să subliniez un lucru.

Încă o dată: în noi e tot ce avem nevoie, însă nu ne-a învăţat nimeni lucrul acesta. Tot ceea ce cerem cu atâta disperare uneori celor din jur, prima oară trebuie să ne oferim nouă înşine.

Prima căsătorie trebuie să fie cu tine însuţi.

Ce îţi doreşti de la partenerul ideal?

Să aibă grijă de tine?
Să îţi acorde atenţie?
Să îţi spună cuvinte frumoase?
Să îţi ofere cadouri?
Să te încurajeze şi să creadă în tine?

Continuă tu lista.

Ei bine, toate aceste lucruri trebuie să le faci tu pentru tine ÎN PRIMUL RÂND.

Tu trebuie să ai grijă de tine, nu să te distrugi cu vicii şi obiceiuri proaste. Nimeni nu te va trata mai bine şi nu va avea mai multă grijă faţă de tine decât vei avea tu însuţi. Și cum ar putea? Dacă tu fumezi, te poate convinge cineva că nu e bine? Dacă te neglijezi, poate cineva să te convingă că e bine să faci schimbări înainte să îți dorești tu schimbarea?

Tu trebuie să ai grijă de viaţa ta financiară şi dacă tu nu înveţi să îţi câştigi banii de care ai nevoie, să economiseşti şi să fii o persoană responsabilă cum crezi că va veni cineva să facă asta în locul tău?

Poate dacă are anumite interese, altcineva va avea grijă de tine financiar, însă să vezi ce distractiv va fi când interesul nu mai e şi tu rămâi în fundul gol, fără să ai abilităţile necesare pentru a-ţi purta singur de grijă. Ajungi cerşetor.

Cauţi validarea şi aprobarea celor din jur?

„Ai cea mai mare putere atunci când nu mai cauţi şi nu mai ai nevoie de aprobarea şi validarea din exterior” spune Caroline Myss, și asta pentru că îţi oferi tu singur permisiunea, validarea şi aprobarea.

Îmi dau eu mie voie să gândesc, să simt şi să mă comport într-un anume fel şi niciodată societatea, grupul, familia, tribul, anturajul nu îmi va da voie să gândesc, să simt şi să mă comport ca o personalitate.

Când nu mă mai conformez, de abia atunci devin o personalitate şi întotdeauna tribul mă va respinge pentru că am încălcat regulile grupului şi am ales individualitatea.

De abia atunci am devenit o personalitate, un individ şi de abia de atunci am cu adevărat putere.

„După tot ce am făcut pentru tine” – aşa sună cel mai des întâlnit reproş şi ăsta e semnul că acum eşti o personalitate.

Tu vei trăi cu tine toată viaţa, indiferent cât de departe mergi în lume sau pe cine ai alături. Tu eşti primul tău partener în viaţă şi vei rămâne cu tine garantat pentru tot restul vieţii așa că ai face bine să devii cel mai bun partener al tău, să trezești la viață sufletul pereche din tine, adică partea adormită din sufletul tău care acum e doar pe jumătate trează.

Și știi care este prima și cea mai importantă calitate a unui suflet pereche?

De câte ori ţi-ai spus în mintea ta că de luni te apuci de sală, te laşi de fumat, începi un nou obicei şi ai eşuat în a ţine această promisiune?

De câte ori ţi-ai promis că nu vei mai tolera lipsa de respect şi totuşi nu ai făcut nimic atunci când din nou şi din nou ţi s-a arătat lipsă de respect?

De câte ori ţi-ai făcut promisiuni legate de bani, sănătate, iubire şi le-ai încălcat?

Crezi că aceste promisiuni rămân fără consecinţe?

Cu fiecare promisiune făcută ţie şi neonorată, spui spiritului tău că nu te poţi baza pe tine să faci ce ţi-ai propus şi că eşti o persoană slabă, incapabilă şi lipsită de valoare.

Şi ghici ce vei atrage în viaţa ta? Exact oamenii şi situaţiile care îţi vor repeta acest mesaj până când suferinţa ta este atât de puternică încât te face să te revolţi şi să schimbi totul în viaţa ta.

Maturitatea înseamnă să îţi ţii promisiunile făcute ţie nu din cauza ruşinii sociale, ci pentru că ştii care sunt consecinţele asupra psihicului şi a fericirii tale.

Exerciţiu pentru creşterea stimei de sine: nu mai fă promisiuni pe care le încalci, în primul rând faţă de tine.

Când crezi că poţi încălca o promisiune pe care ţi-ai făcut-o ţie pentru că „nu ştie nimeni”, spiritul tău este ştirbit şi rănit pentru că începe să realizeze că tu nu te poţi baza pe tine. Preţul e uriaş şi nu şi-l permite nimeni.

Aşa că data viitoare când îţi promiţi că faci ceva, fă! De dragul tău şi pentru binele tău.

Aşa-i că vrei ca cei din jur să nu îşi încalce promisiunile faţă de tine?

Orice suferinţă ai în viaţa ta sau te temi să aduci în viaţa ta, va veni înzecit tocmai ca să te ajute să rezolvi această suferinţă şi temere o dată pentru totdeauna şi– mai mult – să te facă să realizezi că dacă e vreo problemă, tu eşti autorul şi soluţia în acelaşi timp.

Când tu îţi faci ţie promisiuni şi le încalci, vor apărea în viaţa ta oameni care îţi vor face promisiuni şi le vor încălca.

Când tu te trădezi pe tine, vor apărea oameni care vor trăda. Când tu te-ai abandonat, apar oameni care te vor abandona din nou și din nou și orice suferință ai, recunoaște-o ca pe un mesaj și fiecare om care te face să suferi – un mesager, iar mesajul este unul:

„Vrem să fii bine, însă ești orbit de valul iluziei, iar noi am venit să îți ridicăm vălul iluziei și să te facem să vezi, să te trezești, să devii o ființă conștientă”.

Știu că ce îți spun eu nu este nici ușor de digerat și nici ușor de aplicat, dar mai știu că dacă ești acum aici și citești, și eu sunt un mesager.

„Sufletul pereche este cel care te face să crești cel mai mult.” ― Caroline Myss

Lasă-mi un mesaj și spune-mi dacă te regăsești în rândurile de mai sus.

Per asper ad astra

Pera Novacovici

P.S.

Să devii o personalitate, o individualitate, nu este deloc ușor pentru că primul lucru care se va întâmpla va fi că cei din jur – tribul tău, familia ta, anturajul tău, partenerul sau partenera de cuplu – nu vor vedea cu ochi buni schimbarea ta.

Într-o zi vei veni acasă și vei spune:

„Hei, mi-am dat seama că și eu sunt o persoană importantă, că merit iubire, atenție și fericire și aș vrea să schimb regulile după care am funcționat până acum”.

Nu este o schimbare deloc ușoară și aș vrea azi să înțelegi ce implică schimbarea vieții tale în bine, care sunt o parte din schimbările prin care treci – mai ales în relațiile cu cei din jur. Cărțile mele au rolul de a fi un ghid pentru munca interioară precum și pentru depășirea obstacolelor ce apar când începi să te schimbi, obstacole care vin de multe ori exact de la cei mai apropiați oameni de până atunci.

Toate lucrurile despre cum să devii o personalitate alfa, puternică și încrezătoare în forțele proprii le poți învăța din cărțile Personalitate Alfa și Ghidul unei Personalități Alfa.    

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții