Pun pariu că nu te poți abține – psihologia recompensei imediate

Există o trăsătură a inteligenţei emoţionale care e probabil cheia între succesul uriaş în viaţă şi ratarea completă.

Lucrul despre care vreau să vorbim azi şi care priveşte direct orice fiinţă umană, este NEVOIA DE RECOMPENSĂ IMEDIATĂ.

Primul lucru care îmi vine în minte este dorinţa mea din copilărie de a fi bogat peste noapte. Mă gândeam în permanenţă la strategii care să îmi aducă bani rapid. Niciodată nu mă gândeam la cum să fac bani mulţi în 5 ani printr-o activitate constantă. Am jucat la loto, pariuri, am sunat le concursuri la televizor, am trimis plicuri prin poştă la tot felul de promoţii şi apoi făceam tot felul de  „combinaţii” cu telefoane, mobilă veche etc.

Orice doar să primesc o recompensă mare şi imediată.

Râd când imi aduc aminte de copilul naiv ce eram, dornic de a face bani. Din ce observ în jurul meu, nu doar copiii şi nu doar eu aveam mentalitatea asta. Este o mentalitate ce o găsim la TOATĂ populaţia globului. Recompensa imediată face ca viitorul să fie ţinut ostatic de prezent.Conceptul psihologic de recompensă imediată se referă la ideea că oamenii vor rezultate imediate, ACUM, fără să aştepte deloc.

Cu mii de ani înainte, în fiecare zi când răsărea soarele, omul trebuia să îşi procure hrană şi să îşi protejeze teritoriul ÎN FIECARE ZI. Avea nevoie de rezultate imediate, altfel pierea. Provocarea pe care o avem azi e că nu mai trebuie să luptăm pentru supravieţuire în fiecare zi, însă creierul nostru funcţionează după acelaşi principiu emoţional al recompensei imediate.

Ce faci cu timpul liber pe care îl ai? Păi dacă ai o carte de credit, te duci la cumpărături să simţi emoţia recompensei imediate. Am scris un articol doar despre marile probleme financiare ale omului în ziua de azi, despre credite şi sclavie modernă, aici : Un pas simplu pentru a deveni un sclav modern

Partea interesantă e că acestă nevoie de recompensă imediată e prezentă în orice aspect al vieţii noastre. Când am mers prima oară la un sport de contact vroiam să învăţ toate schemele tari în prima săptămână. Antrenorul, care era în sportul respectiv de 15 ani, mi-a zis că va dura câteva luni până când o să pot să îmi ţin bine echilibrul, abia apoi trecem şi la tehnică.

Bineînţeles că nu mi-a plăcut sportul ăsta. Întâlnesc zilnic oameni care „nu se pot abţine”. Nu se pot abţine să cumpere, să mănânce, să îşi dorească IMEDIAT rezultate financiare , în relaţii sau în orice domeniu fără să investească timp, energie, muncă.

Am nişte veşti proaste.

Singurul mod în care te poţi bucura de succes adevărat şi în care îţi poţi atinge visurile, este să renunţi la ce îţi dictează creierul de maimuţă, adică recompensa imediată, şi să începi să îţi foloseşti creierul de om, raţiunea, şi să înveţi să amâni recompensa.

E singura cale. Și este dovedit ştiinţific.

Experimentul cu bezele de la Universitatea Standford a studiat impulsivitatea copiilor mici şi apoi le-a urmărit evoluţia în viaţă mulţi ani după aceea. Copii de 4 ani au fost testaţi. Era duşi într-o încăpere cu o masă şi un scaun şi li se spunea că au o prăjiturică pe masă şi că vor fi lăsaţi singuri 15 minute. Dacă atunci când experimentatorul se va întoarce, copilul nu a mâncat prăjitura, va mai primi una şi le poate mânca pe amândouă.

Rezultatele ?

Mai mult de 2/3 din copii nu s-au putut abţine şi au mâncat prăjitura înainte de întoarcerea experimentatorului. Rezultatele peste 20 de ani ? Acei copii care au putut să se abţină au avut în medie rezultate mai bune la şcoală, la muncă, în relaţii şi în viaţă decât cei care nu s-au putut abţine.

Concluzia?

Este VITAL să învăţăm să întârziem recompensa.

Experimentul acesta a fost repetat în Columbia. De de asta filmat cu camera ascunsă. Rezultatele au fost aceleaşi. Există un material de 10 minute foarte amuzant pe Ted Talks, tradus şi în romană cu aceşti copii filmaţi în timp ce rămân singuri cu prăjiturica. Este foarte amuzant de observat cum unii înghit imediat prăjitura când experimentatorul a ieşit pe uşa iar alţii, mult mai puţini, trec prin adevărate chinuri pentru a se abţine.

Aici este link-ul spre acest Ted Talk: Nu mânca prăjiturica ÎNCĂ

Ca şi concluzie la aceste experimente, s-a dovedit că acei copii, puţini la număr care au reuşit să se abţină, şi-au dezvoltat calităţi că asertivitatea, responsabilitatea, au devenit oameni de încredere pe care te poţi baza, dornici să înveţe şiş a evolueze, capabili să îşi rezolve frustrările şi mult mai competenţi în viaţă. Pe de altă parte, cei mulţi, care nu au reuşit să se abţină, au avut asociate nehotărârea, impulsivitatea, încăpăţânarea, depăşiţi de situaţii şi stres, înclinaţii spre gelozie şi invidie, o stimă de sine scăzută şi rezultate slabe în viaţă în general la toate capitolele.

Când ne uităm un pic mai bine la diferenţe, parcă recompensa asta imediată devine un lucru de maximă importanţă ÎN ACEST MOMENT pentru fiecare dintre noi.

Paşi de acţiune

Ce e de făcut atunci?

Primul aş ar fi să începi să te documentezi despre inteligenţa emoţională, dacă nu ai făcut-o deja. Ca să îţi poţi educa o trăsătură de personalitate e important să devii conştient de cum se manifestă ea în cazul tău particular. Nu uita că Google e prietenul tău şi dacă tastezi Inteligenta Emoţională vei găsi foarte multe resurse gratuite despre care poţi să citeşti chiar acum.

Apoi îţi poţi testa nivelul actual de inteligentă şi maturitate emoţională. Inteligenţa emoţională este educabilă şi chiar uşor, poate cel mai uşor din toate trăsăturile de personalitate. E nevoie doar să VREI. Evident, unii dintre noi vor rămâne la fel şi vor spune că dezvoltarea inteligenţei emoţionale nu e o prioritate acum pentru ei.

Prea prinşi de mrejele recompensei imediate vor spune că acum au nevoie urgent de alte lucruri :

– mâncare

– cumpărături

– ţigări, jocuri, orice vicii – nu mă pot abţine

– sex

– credite

Din păcate pentru ei, tocmai lipsa de inteligență emoţională îi va împiedica să obţină satisfacţie şi acele lucruri pe care şi le doresc.

Mărturie:

Am un cunoscut pe care îl urmăresc de ceva vreme. Este un spectacol să îl urmăreşti. Îi explici şi îi arăţi EXACT ce să facă pentru a obţine rezultatul dorit, însă el nu se poate abţine să facă cum îi dictează lui emoţia de moment.

ŞI EŞUEAZĂ.

Şi e resemnat. Şi îi arăţi şi îi explici din NOU. Şi iarăşi eşuează pentru că emoţia de moment l-a făcut să acţioneze altfel decât ŞTIE ŞI EL CĂ E BINE.Nu fi unul din aceşti oameni, care îşi distrug de mai multe ori pe zi orice şansă de a avea cu adevărat succes. Financiar, relaţional, vocaţional.

Fă o investiţie în educaţia ta.

Lao Tse zice „Cel care se cucereşte pe sine este puternic”, iar noi nu cred că putem decât să îi dăm dreptate.

În cartea Personalitate alfa am dezvoltat pe larg acest subiect și numai, vei afla cum poți deveni omul complet care rezolvă orice frustrare şi lipsă din viaţa lui prin dezvoltare personală, prin antrenament şi perseverentă.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

24 de răspunsuri

  1. Azi am fost refuzat de o fata sa iesim la o intalnire, dupa ce totul a fost bine pana acum. Dar nu-i nimic, incercam si alta data. Inca nu am abilitatea suficient de dezvoltata. Ce imi pare bine e ca nu m-a afectat deloc din punct de vedere emotional.

  2. Exceptional articolul!
    Am constatat acelasi lucru de fiecare data cand discutam cu aproape toti prospectii din afacerile mele MLM.
    Te rog sa-mi permiti sa-l trimit mai departe prietenilor mei.

  3. to James_JP : Crezi ca-i bine sa nu fi afectat emotional? Sunt sigur ca esti, insa nu exteriorizezi.
    Important este sa-ti intelegi emotiile si sa treci peste ele in mod pozitiv.
    Este bun articolul insa nu este complet, nu vorbeste despre metodele prin care poti dezvolta rabdarea, ca despre asta este vorba.
    Eu cred ca primul pas consta in a-ti intelege emotiile, apoi sa decizi ce sa faci, insa nu in pripa, dominat de impulsul de moment ci avand in minte o cale de urmat.

  4. Am lucrat in vanzari pana acum o luna,intr-un domeniu unde dupa cum stiti clientului trebuie sa-i oferi o recompensa imediata,in maniera in care produsele tale si serviciile tale,poate bune,mai bune ca ale altora,sunt totusi in ochii clientului similare cu ce vinde si X si Y si Z.De accea,inainte de a reactiona la beneficii,calitati,avantaje,aproape instinctiv,clientii reactioneaza la recompensa imediata indiferent de forma ei.Mi s-a parut dintotdeauna ca asta seamana a instinct primar,a vanatoare de mochisti daca vreti si a prosperitate ptr cine stie s-o speculeze.Se intelege ca am cautat sa nu aplic sub nicio forma o astfel de atitudine in viata mea si de foarte multe ori mi-a iesit.Ei bine,daca ma uit la personalitatea mea zic ca bine am facut.Daca ma uit la celelalte asteptari,mai putin de soft,mai palpabile,ma gandesc ca ceva imi scapa.Dar cred ca lucrul in vanzari are un fel aparte de a interactiona cu constiinta si acum,cand am iesit din asta,astept si decantez si incerc sa o iau usor ca sa inteleg unde ma risipesc.Incerc sa-mi inteleg emotiile si nu e usor…

  5. Inca odata Pera te-ai intrecut cu inca un articol foarte tare. Am mai citit cateva lucruri despre NEVOIA DE RECOMPENSĂ IMEDIATĂ si este total adevarat ce zici tu in acest articol. Pot lua un exemplu clar si cel mai rapid care imi vine in minte: toti care merg la sala si trag 2-3 luni fara rezultate sau chiar daca sunt , sunt reduse ,se plang tot timpul, apoi apeleaza la steroizi, devin imensi fara prea mult efort ca dupa ce se lasa de miscare sa revina de unde au plecat ( in cel mai bun caz ). Stiu ca nu e prea semnificativ exeplul care l-am dat dar e primul care mi-a venit in minte si care conteaza enorm pentru mine. Keep up the good work.
    Respecte Criss

  6. @ Roender:
    Azi dimineata am plans, cred ca din cauza inceperi scolii si a amintiriilor "placute" legate de relatiile mele cu unii profesori. Dar nu cred ca din cauza profesoriilor am plans, ci din cauza ca eu ma las afectat emotional de comportamentul lor abuziv. Iar dupamasa, dupa un somn de 42 de minute(am pus ceasul), m-am ridicat, si cand am chemat-o pe fata respectiva sa iesim, si m-a refuzat, nu am mai simtit impactul ala emotional pe care-l simteam in alte dati. Probabil si ca m-am descarcat si eram "fresh" dupa plansul de dimineata. Mi-am zis, nicio problema, oricum nu trebuie sa ma atasez emotional de ea, merg mai departe.

  7. Ma bucur ca ne ai pus nitel la treaba. Nu stiu daca e o strategie de a ta sa devenim mai implicati in dezvoltarea noastra sau pur si simplu nu ai avut timp sau chef, dar mi se pare o metoda mai eficienta de "predare", sa zic asa.

  8. Stimate domnule Novacovici, asha am o temere cand citesc afirmatii printre care gasesc cuvinte de genul "probabil" si "succes urias in viata"! Imi "miroase" a OSHO. Sau nu sunt capabila sa gust orice gen de spectacol?

  9. inteligenta emotionala!am luat cartea de la biblioteca….mi-am zis ca o voi citi de 2-3 ori!stadiu actual….pe jumatate!sa va explic un lucru practic si probat!cand citesti…incearca sa intelegi!ccand citesti cu muzica…sau cand exista zgomote care iti distrag atentia….nu prinzi nimik…poate doar 50 procente!unchiul meu de 40 de ani si-a bagat nasul in cartea mea…;))n-a inteles nimik(sa se inteleaga ce inseamna sa nu citesti in viata ta)eu am inteles jumate…dar am implementat prea putin!dar m-am oprit!chiar trebuie citita,,,,ptr ce ceea ce spui tu,PERA,aici e superdetaliat acolo!asa ca fratilor….daca cititi…nu o faceti mecanic(creier de maimuta)ca mine!liniste si pace si lectura placuta!de implementat ai nevoie de curaj si rabdare…inca 2 abilitati pe langa altele!concluzia….munca multa-recompense majore(facute cu cap)multitravel=travel degeaba!multumesc Pera de sfaturi!

  10. Servus Pera
    Pera, ai vb despre ce calitati au dobandit copii care sau straduit sa amane placerea de moment. Eu nu`s printre aceia dar incepand de acum voi amana lucrile pe care daca stau sa ma gandesc nu semnifica nimic doar placerea de moment este posibil sa ajung la acele calitati facand asta?

  11. ……draga Pera….am ascultat acuma inregistrarea ta audio despre "frica"… e super tare….sunt o multime de lucruri la care trebuie sa lucrez……shi totushi frica e mai puternica decit curajul meu…..Doamne cite as face acuma daca as avea mai mult curaj….primul lucru cred ca as spune acel "TE IUBESC" sufletzelului care nu mai este linga mn, poate tot din cauza mea…..au fost multe lucruri care a trebuit sa le spun cit am fost impreuna dar shi aici FRICA….am ezitat sa spun lucrurile care nu ar fi permis sa dam shut relatiei noastre….
    ……………………..am incercat de multe ori sa-i vb dar ceva ma opreste….FRICA DE A NU FI RESPINS…..cred ca asta deja e grav…..:(:(:(:(:(:(:(:(……….

  12. Imi place sa cred despre mine ca sunt o persoana puternica si trebuie sa-mi demonstrez asta mie insami , ori de cate ori mi se iveste ocazia, adica zilnic.
    -sunt adepta dietelor si pot sa ma abtin.
    -sunt o persoana perseverenta si fac in fiecare zi o ora de miscare.
    -lucrez in fiecare zi cu 25 de copii si am o rabdare de fier, sunt calma , relaxata si ma simt bine in mijlocul lor.
    -sunt casatorita de 8 ani si nu ne-am certat cu sotul niciodata.
    -imi minimalizez frustrarile si ingrijorarile si sunt foarte optimista in ceea ce priveste obiectevele pe care le avem fixate pe panoul cu obiective

      1. Trebuiesc activate, nimic mai mult. Eu l-am copiat in Word, dupa care la sfarsitul like-lui am dat Enter si s-a activat. S-au se copie like-ul cu copy, dupa care se introduce pe Google si se da cautare

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.