Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Scrisoare către viitorul lider alfa

Îţi scriu acest mesaj pentru că am nevoie de tine.

Am avut întotdeauna nevoie de tine şi voi avea întotdeauna nevoie de tine.

Noi doi avem un parteneriat şi suntem legaţi de nişte valori superioare.

Amândoi vrem să fim oameni mai buni. Amândoi vrem să ne dezvoltăm şi să creştem, avem o fire curioasă şi o minte deschisă pentru lucrurile noi ce ne pot îmbunătăţi viaţa. Amândoi cel mai probabil vrem să fim o inspiraţie pentru cei în jur şi avem cel puţin câteva persoane foarte dragi pentru care suntem dispuşi să facem orice.

Probabil şi mie şi ţie ne place să citim sau să consumăm materiale educaţionale şi amândoi simţim că e loc de mai multă practică şi experimentare în vieţile noastre.

Avem multe lucruri în comun care ne leagă şi avem lucruri unice care ne deosebesc.

În toate domeniile vieţii mele sunt retardat, mai puţin unul.  Asta pentru că pe măsură ce a trecut timpul în viaţa mea, mi-am dat seama că treaba mea nu este să fac câte ceva din fiecare într-un fel mediocru ci să fac un singur lucru cât de bine pot şi să sper că voi face un schimb echitabil cu alţi oameni asemeni mie.

Până acum a funcţionat acest principiu.

La sală nu aş avea motivaţia şi disciplina necesară pentru a face treaba dacă nu aş avea antrenor care să mă îndrume.

Aproape toate aspectele afacerii mele sunt preluate de oameni pasionaţi în acele domenii pe care odată le făceam singur, de nevoie.

Marketing, distribuţie, financiar, tehnic.

Dacă nu ar fi soţia mea aş neglija multe alte aspecte ale vieţii mele care îmi fac mare plăcere şi îmi sunt foarte folositoare însă nu le-aş face dacă nu aş fi împins de la spate.

A durat 10 ani să creez relaţii profunde cu oameni care au talent, pasiune şi s-au îmbunătăţit permanent pe felia lor, domeniul lor, şi azi facem toţi un schimb echitabil, în care fiecare oferă celuilalt ceea ce are mai bun. Niciunul dintre noi nu ar putea funcţiona la fel de bine fără celălalt şi am înţeles că deşi ne aflăm într-un echilibru foarte fragil, din această relaţionare, întrajutorare reciprocă, susţinere şi încurajare, fiecare om care apare în plus în această echipă, familie, trib aduce o valoare uriaşă întregului grup şi toţi suntem oameni mai buni, mai productivi, mai puternici, mai prosperi cu fiecare om de calitate care începe să îşi aducă contribuţia în acest ecosistem.

Ceea ce eu ofer oamenilor din jur, singurul lucru la care nu sunt retardat, e psihologia, educaţia, dezvoltarea personală.

M-am angajat în cercetarea acestei ”ştiinţe despre suflet” pentru că am simţit că este chemarea mea, vocaţia mea.

În acest domeniu, pot să îmi depăşesc condiţia şi să muncesc mult peste limitele mele fizice, mentale sau emoţionale. Aici sunt motivat intern cum nu sunt în nici un alt domeniu și aici mă simt responsabil 100%.

Pe lângă asta, treaba mea este să fiu un scrib.

Adică să păstrez şi adun cunoştinţele şi informaţiile folositoare celor din jur şi să pun la dispoziţie o ”bază de date”, dacă vrei să-i spui așa, a înţelepciunii umane care să ne servească pe toţi, să ne elibereze de suferinţe şi probleme şi să ne împuternicească pentru a ne atinge visurile şi obiectivele.

Acum că ţi-am explicat extrem de pe scurt filozofia relativ simplă după care mă ghidez şi care văd că dă roade hai să îți rezum într-o frază.

Relaţii puternice şi profunde cu oameni specializaţi pe un domeniu al lor în care au pasiune, talent, ambiţie, vocaţie sau cum vrei tu să îl numeşti.

Hai să îţi spun ce mi-aş dori eu de la tine.

Ce mi-aş dori de la tine este să îţi ocupi propriul tău loc în acest ecosistem.

Vreau să devii un membru al haitei alfa însă pentru asta simt că trebuie să îţi explic foarte clar şi limpede ce înseamnă asta.

Dacă te uiţi cu atenţie la formularea mea am spus ”să îţi ocupi”. Nu să te fac eu, să îţi dau permisiunea sau să aştepţi vreo binecuvântare.

Aşadar, primul lucru pe care vreau să ţi-l cer este  să fii o persoană proactivă.

Am păţit de-a lungul vieţii să văd oameni irosindu-se nu pentru că nu ar fi destul de harnici, inteligenţi, competenţi, ambiţioşi ci pentru că aşteptau aprobarea. Aşteptau să li se dea voie să treacă la acţiune, să ceară, să facă.

Uneori stăteam faţă în faţă cu oameni cu un potenţial extraordinar care se uitau în ochii mei şi îmi cereau :”Spune-mi ce să fac!”

Am făcut asta. Le-am spus ce să facă. Şi nu au făcut.

Ştii de ce?

Pentru că eu nu voi şti niciodată ce se află în inima omului, ce trăiri, amintiri, dorinţe şi frici se află acolo. Cel puţin nu voi şti niciodată mai bine decât posesorul acelei inimi şi de aceea, spre dezamăgirea unora, am încetat pentru totdeauna să mai spun cuiva ce să facă.

Să fii o persoană proactivă, şi asta ţi-o spun din experienţa trăită de mine şi cu peste 20 de oameni în acest moment în echipa/familia/haita noastră, înseamnă să îţi alegi o felie, un domeniu pentru care să îţi asumi responsabilitatea şi să faci acel domeniu să fie AL TĂU.

Chiar dacă tu faci parte dintr-o viziune mare, dintr-o echipă în care acţiunile fiecărui membru au reverberaţii în întreg sistemul, există o bucată ce este doar a ta şi pentru care trebuie să îţi asumi responsabilitatea 100%.

Pentru că tu ai talent, pasiune, motivaţie, ambiţie în acel domeniu pe care tu l-ai ales pentru tine, nu e nimeni mai bun sau mai competent şi potrivit decât tine pe acea bucăţică. De aceea, nu poţi aştepta să ţi se spună ce să faci pentru că nu e nimeni mai îndreptăţit decât tine ca să ştie ce, cum, cât şi cu cine să faci treaba care îţi aparţine şi pentru care eşti responsabil.

Ca să îţi dau un exemplu concret, în munca mea, la început făceam tot, de la împachetat cărţi, la marketing, blogging, scris, citit, web design.

Pe măsură ce am înaintat şi ne-am dezvoltat, au apărut oameni mai buni şi mai potriviţi ca mine pe fiecare bucată.

Azi, eu nu ştiu să fac un borderou pentru Fan Curier. Nu ştiu să setez o reclamă pe facebook ca să aibă impact maxim. Nu ştiu să fac partea financiară a afacerii.

Nu ştiu să fac majoritatea lucrurilor pentru că le-am lăsat altora mult mai pricepuţi ca mine care şi-au asumat responsabilitatea pentru asta. Ei mă pot învăţa pe mine, nu invers.

Eu am păstrat un singur lucru:  scrisul şi cititul.

Pentru asta îmi asum eu responsabilitatea total şi aici investesc energia, timpul şi resursele mele. Să creez şi să transmit mesajul.

Revenind la mine şi la tine, lecţia proactivității este cea mai preţioasă lecţie pentru tine pe care ţi-o pot transmite.

Nu aştepta să ţi se spună ce să faci. Fă!

Testează. Experimentează. Produ rezultate. Eşuează, asumă-ţi responsabilitatea şi începe din nou.

Indiferent în ce poziţie eşti acum în viaţă, alege-ţi câmpul de bătălie şi consideră că îţi aparţine şi eşti stăpânul pe bucata aceea. Înfige-ţi steagul în vârful dealului şi spune :

”Aici e casa mea. Aici eu sunt stăpânul!”

Şi acesta este primul pas pentru a deveni lider, pentru a avea rezultate şi pentru a face parte dintr-o familie ca şi cea pe care ţi-am descris-o succint mai sus.

Indiferent dacă viziunea alfa pe care ți-o prezint este aproape de sufletul tău sau îți dorești să pui umărul pentru a clădi orice altă viziune, te asigur că ce ți-am zis aici este regulă valabilă in orice comunitate care a existat vreodată și care a realizat ceva pe acest pământ.

Indiferent din ce oraș ești, îmi doresc să creem un suport si un grup de susținere reciprocă pentru că motivul principal a reușitei și al eșecului în dezvoltarea personală este existența sau inexistența unui grup de sprijin.

Mă interesează într-un comentariu mai jos să îmi spui dacă până acum ai fost o persoană care mai mult aştepta să i se spună ce să facă sau a preluat frâiele şi a făcut ce a considerat că e potrivit să facă fără să aştepte aprobarea.

Te rog, nu îţi fă griji indiferent de răspuns. Şi viaţa mea se împarte în două părţi. Prima, în care nu ştiam pe ce lume trăiesc şi făceam TOTUL pe dos, provocându-mi doar probleme şi suferinţe.

A doua parte a vieţii, când m-am trezit după o doză suficient de mare de suferinţă, necesară aş spune pentru trezire, când am fost şi eu la rândul meu îndrumat, ghidat şi educat de alţii pe a căror umeri m-am ridicat.

Acum, sunt aici pentru tine ca să te ridici urcând pe umerii mei. De aceea te rog să laşi orice urmă de ruşine deoparte. Aici nu te judecă nimeni şi primul test al familiei/tribului/haitei alfa este să ne putem deschide unii în faţa altora.

Lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi în care parte a vieţii tale eşti acum? Cea în care aştepţi aprobarea şi să ţi se spună ce să faci sau deja faci indiferent de factorii din jurul tău? Vreau să înţeleg peisajul şi mediul în care te găseşti acum şi de aceea vreau să îmi zici ce crezi despre prima lecţia a proactivității despre care ţi-am vorbit mai sus.

Cum poate te aştepţi, am deja scrise şi următoarele lecţii pe care eu le consider extrem de importante pentru paşii pe care vreau să îi facem împreună în acest an 2016, un an al comunităţii alfa.

Pentru asta însă e nevoie să văd interesul tău şi cel mai bine poţi să îmi arăți interesul tău lăsându-mi un comentariu şi dând un share acestui material pentru ceilalţi oameni din tribul nostru.

Dacă vrei să facem împreună acest an al comunităţii, îţi voi detalia viziunea mea în continuarea acestei scrisori către viitorul lider alfa, marţi, 19.01.2016.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții