Și cu ce te ajută asta?

Nu lăsa pe nimeni să te definească. La început ai mintea blocată de convingeri limitative, prima oară de la părinţi.

Apoi şcoala, societate şi mass media. Şi apoi, după ce vezi că ai ajuns în budă cu toate învăţămintele lor, te trezeşti. Şi începi să te întrebi ce te ajută şi ce nu. Atunci e şansa ta să te cureţi de toate prostiile ce ţi-au fost impuse şi să începi să îţi creezi propria lume.

Şi cum începi să îţi creezi propria lume?

Experienţa de acum mă ajută să mă uit în urmă şi să identific nişte paşi:

1. Curajul de a tăia cancerul de la rădăcină

2. Înţelepciunea de a-ţi pune întrebările corecte

3. Disciplina de a implementa noile obiceiuri

4. Compasiunea de a oferi înapoi

Mi-am câştigat dreptul de a certa oamenii care greşesc făcând eu însumi greşelile cele mai mari. Am umblat în papucii omului sărac, în papucii omului supraponderal spre obez, în papucii omului cu sufletul aproape mort şi lipsit de iubire, în papucii omului leneş şi în zona de confort, în papucii omului ce luptă pentru propria supravieţuire fiind în stare să îl lase pe altul să moară, în papucii omului ce nu respectă pe nimeni şi nimic.

Am trecut prin toate astea şi multe altele dar nu m-au doborât şi nici nu m-au făcut mai rău, dimpotrivă.

Mi se întâmplă tot mai des să aud ”Da, Pera, ţi-e uşor să vorbeşti că tu ai, dregi, faci”

STAI PUŢIN!

Păi ce facem, ştergem cu buretele faptul că de la 10 ani am crescut mai mult pe străzi cu băieţii de cartier, că abia la 22 de ani am avut prima oară calculator acasă, că până la 25 de ani am fost sărac lipit şi eram întreţinut de mama care e învăţătoare, că după 5 ani de Politehnică am renunţat cu 5 examene rămase ca să încep de la zero psihologia, că la 27 de ani am avut prima relaţie de cuplu?

Unii oameni sunt obraznici pentru că pentru mine e obrăznicie curată să vii în faţa mea şi să îmi spui că ţie ţi-e mai greu ca altora, că situaţia ta e specială, că pe tine nimeni nu te înţelege şi că şi eu am avut avantaje şi poate de asta am reuşit.

Am să îţi spun imediat cum am reuşit, însă înainte de asta vreau să îţi spun că nu mă interesează că eşti gras, nefericit, lipsit de iubire, sărac, singur, cu tata alcoolic şi mama bolnavă. Şi eu am avut parte de toate astea.

Şi crezi că a venit vreun înger din cer să îmi aducă un card Visa şi mi-a zis ”uite aici un card, du-te şi rezolvă-ţi problemele”

Sau a venit zâna bună şi mi-a zis ”culcă-te liniştit purcelul meu de 90 de kile, dimineaţă te vei trezi la 67 de kile şi cu abdomenul plat”

Nu, nu!

Din rahatul în care eram, m-am ridicat de guler singur şi m-am scos afară.

Şi în continuare îţi zic exact şi cum am făcut lucrul acesta.

1. Curajul de a tăia cancerul de la rădăcină

Am încetat să vorbesc chiar şi cu propria mea mama, deşi locuiam în acelaşi apartament cu 2 camere. Au fost ani de zile în care comunicarea noastră se rezumă la câteva cuvinte pe zi. Nu mai vroiam să ştiu de nimeni şi nimic, m-am ascuns în grotă mea şi am renunţat să mai pun botul la vrăjeală oricărui om sau filozofii.

Mi-am dat seama că am fost otrăvit întreagă viaţă cu sfaturi şi păreri de la oameni care ei înşişi nu avea rezultate cu care să dovedească validitatea teoriilor lor. Sfaturi despre bani de la săraci, sfaturi de iubire de la oameni ce nu puteau să facă o capra să stea lângă ei şi să pască liniştită, sfaturi despre ce sănătos e să mănânci salată seară de la purcei ce lingeau blidele la doişpe noaptea.

Sfaturi despre succesul în viaţă de la profesori ce se aruncau de pe bloc că nu le ajungea salariul, sfaturi despre onoare şi cinste de la hoţi, sfaturi despre stil de viaţă de la oameni ce făceau ulcer din cauza stresului.

Eşti tare în gură dar nu ai rezultate care să arate că eşti într-adevăr competent? Marş de aici. Nu mă intoxică şi păstrează vorbele pentru ţine.

Succesul pentru mine este personalizat şi tot ce pot să fac este să culeg bucatzele de adevăr din experienţă altor oameni şi să le adaug celui mai important lucru: propria mea experienţă de viaţă, propriile valori şi principii.

Am tăiat răul de la rădăcina şi am preferat să rămân singur cu cărţile şi educaţia mea online, să discern singur cine mă poate învaţă ceva şi ce nu .

Crezi că eşti bun de ceva ? Dovedeşte şi apoi exprimă-ţi părerea. Dacă faci invers, nu faci decât să îngroşi rândurile papagalilor mediocrii din această lume.

2. Înţelepciunea de a-ţi pune întrebările corecte

Fiecare are propria experienţă de viaţă şi eu respect asta.

Fiecare are valori şi convingeri, lucruri care îl ung la suflet şi lucruri pe care le dispreţuieşte.

Fiecare are nişte preferinţe muzicale, culinare, religioase, sexuale, spirituale.

Până aici totul e ok.

Dar acum, să ne punem întrebările bune.

Cât de bine mă servesc convingerile şi preferinţele mele? Sunt eu o persoană fericită şi împlinită în acest moment?

Ce rezultate am avut până acum cu ce ştiu eu? Care este gradul de adevăr al principiilor care mă ghidează în viaţă? Am mici succese care să mă încurajeze să continui pe aceeaşi linie sau trebuie să schimb tot ce ştiu şi ce fac într-un mod profund şi fundamental?

Dacă nu ai ceea ce vrei în viaţă, dacă cel puţin nu te îndrepţi spre cele mai îndrăzneţe visuri şi dorinţe ale tale, tot ce crezi tu şi tot ce ştii tu acum, este GREŞIT. Ai eşuat.

Da-i un resest şi ia-o de la capăt. Nu e o ruşine să accepţi o înfrângere cât timp eşti decis să câştigi războiul.

E ruşine să crezi că deţii adevărul suprem şi viaţă ta să fie o mizerie.

Pune-ţi întrebările corecte şi dacă răspunsurile nu sunt pozitive, treci la pasul 1 şi porneşte la lupta din nou, de la zero, dar cu bagajele de cărămizi inutile lăsat deoparte.

3. Disciplină de a implementa noile obiceiuri

Ai tăiat răul de la rădăcină, ţi-ai pus întrebările cele mai bune şi acum o iei de la capăt.

Ce faci acum?

Păi acum e timpul să testezi noile convingeri, preferinţe şi adevăruri din viaţa ta, la care ai ajuns singur sau observând experienţele altora.

Ai nevoie de noi comportamente care să îţi aducă noi rezultate.

Dacă aceste noi comportamente încep să aducă noi rezultate, perseverezi până când noile comportamente devin noi obiceiuri în viaţa ta.

Iar cu noile obiceiuri vine o nouă viaţă. Te schimbi şi te transformi, începi să îţi scoţi la suprafaţă potenţialul adormit şi începi să creezi o nouă lume, o nouă realitate.

Şi astfel devii stăpânul vieţii tale şi al destinului tău, liber de condiţionarea mediului şi a oamenilor din jur.

Dacă cei din jur încearcă să te tragă în jos, tu deja ştii că adevărul tău este mai puternic decât al lor tocmai prin prisma noilor tale rezultate.

Şi astfel, le dai peste botic, punându-le cele mai bune întrebări.

Cât de bine te servesc convingerile şi preferinţele tale? Eşti o persoană fericită şi împlinită în acest moment?

Ce rezultate ai avut până acum cu ce ştii tu? Care este gradul de adevăr al principiilor care te ghidează în viaţă? Ai mici succese care să te încurajeze să continui pe aceeaşi linie sau trebuie să schimb tot ce ştii şi ce faci într-un mod profund şi fundamental?

4. Compasiunea de a oferi înapoi

Acum, viaţa ta e cu totul altfel şi tu zbori în timp ce alţii se târăsc în noroi.

Îţi dai seama că şi tu te târai odată în noroi dar au fost cărţi, mentori, ajutoare care în cele mai grele momente ale vieţii tale au fost acolo ca nişte ghizi şi mesageri răbdători, care ţi-au repetat cu voce şoptită sau cu urlete îngrozitoare un adevăr simplu.

Şi tu poţi! Nu te lăsa bătut. Luptă!

Încurajări care au făcut ca scânteia puterii tale interioare să nu se stingă şi să devină flacără şi apoi foc.

Şi îţi dai seama că ai preluat ştafeta şi că acum, oricât de grea e munca, e nevoie să treci în armata celor care încurajează potenţialul din oameni, lideri prin puterea exemplului care pot să arate rezultate în urma convingerilor şi principiilor pe care le au.

Nu e nimeni de lăsat în urmă şi cu toţii suntem în aceeaşi oală şi până la urmă într-un univers rece suntem singurii care ne putem oferi o mână de ajutor unii altora.

Niciodată să nu mai priveşti indiferent suferinţa altuia şi niciodată să nu mai crezi că eşti prea mic sau slab să oferi ceva semenului tău om.

Da, mulţi sunt răi şi sălbăticiţi dar asta doar pentru că nu e nimeni care să îi înveţe iubirea, compasiunea şi plăcerea de a oferi. Nu e nimeni care să îi înveţe să trăiască, nu doar să supravieţuiască. Şi în afară de noi, nu va apărea nimeni care să ne înveţe ceva, dacă noi înşine nu o facem cu pasiune şi entuziasm.

“A trăi înseamnă a construi poduri peste râuri care seacă”. G.Benn

Poate că munca noastră se va nărui şi tot ce am construit ziua se va dărâma noaptea însă noi ne vom lupta pentru viaţa noastră ”cu dragoste de ea, cu dor” pentru că doar aşa putem sfida răul de care suntem înconjuraţi.

Şi să nu uităm că o singură lumânare poate aduce lumină într-o cameră plină de întuneric.

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

55 de răspunsuri

    1. Ne lasa cumva Pera sa sheruim articolul asta in intregime????este ca un strigat si un ultimatum si cred ca poate deschide multe minti:)

  1. ”M-a uns pe suflet” articolul ăsta! Acum sunt în etapa în care tai răul de la rădăcină. Îmi e greu pentru că ”m-am rupt” de familie și au toți impresia că ”am înnebunit”, dar pentru prima dată în cei 25 de ani ai mei simt că fac ceea ce-mi place. Am energie!  🙂 Mulțumesc Pera!

    1. Pai daca devii independent, si refuzi sa mai fii docil, vei auzi acuzatii cu duiumul. Orice stapan de sclavi face urat cand sclavul indrazneste sa evadeze… Personalitatile controlante se simt nesigure cand pierd controlul, si devin extrem de agresive din aceasta cauza. Cand CONSTIENTIZEZI MECANISMUL, totul devine simplu, si tu devii liber.

  2. Am terminat cartea ta acum aproximativ o luna. M a impresionat. Este o imbinare intre viata ta, experientele traite de tine pe propria ta piele si cunostintele dobandite din cartile citite, din materialele studiate. Pasiunea ta de a impartasi cu mine si cu ceilalti ceea ce ai invatat din viata si auto educare este salutata cu respect si adanca recunostinta. Nu o sa iti ascund faptul ca pentru mine, „guru-ul” meu preferat este si va ramane Eric Thomas, a carui carte cat de curand o voi comanda si o voi citi. Insa as vrea sa stii ca aici in Romania, tu esti al meu Eric Thomas, cu propriul tau stil de a scrie, vorbi si trai si sper ca intr o buna zi sa ne cunoastem personal. Multumesc !

  3. De cate ori scri un articol despre trecutul tau, parca ma regasesc in peste 90% din ele

  4. Foarte interesant acest topic, din punctul meu de vedere, noi, oamenii, evitam sa ne punem intrebari  EXACTE asupra situatiei noastre, pentru ca asta ne va scoate din zona de confort foarte mult, in special daca vom actiona, dar tocmai aici este secretul transformarii defapt.
    De aproximativ 2 ani incep sa imi pun astfel de intrebari si pana acum pot spune ca stiu ce am de facut, am rezolvat o mare parte din problemele mele exact prin aceasta metoda ” De ce se intampla asta in viata mea ? E din cauza mea ? Ma face fericit ? De ce sunt nefericit ? etc ” Totul este sa actionam.
    Desi nu am citit tot ce ai postat pe aici, pot spune ca fiecare topic al tau ma influneteaza masiv in BINE, astfel incat reusesc sa imi deschid noi orizonturi, sau sa mi le confirm pe ale mele.
     
    OFF Topic : ” Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume ” – Gandhi
    Felicitari Pera, esti unul dintre acest oameni ! Toti putem, trebuie sa vrem si sa fim sinceri cu noi !
     
    Adrian

  5. mi aplacut mult articolul f bine punctat!
     
     cel ce nu ştie, dar nu ştie că nu ştie, este periculos – ocoleste l;
     cel ce nu ştie, dar ştie că nu ştie, este neputincios – ajuta-l, învaţă-l să ştie;
     cel ce ştie, dar nu ştie că ştie, este adormit – trezeşte-l;
     cel ce ştie şi ştie că ştie, este înţelept – urmează-l!

  6. Modul perfect de a-mi incepe ziua, articolul asta, vine ca o confirmare la tot ce fac de o vreme buna, in viata mea. Multumim, Pera, esti  ‘adevarat’.

  7. Bun articolul! 😉 A aparut articolul asta intr-un moment potrivit pentru mine, acel moment in care e posibil sa iau o decizie importanta pentru viitorul meu si lumea din jurul meu, in mod special familia (eu stiu ca o fac din dorinta de a ma proteja) s-a trezit sa-si dea cu parerea despre cum e mai bine sa fac , ca ei cred ca asa, ca nu asa , cand eu mereu m-am indrumat singura si am luat decizii singura si am de gand sa le iau singura pentru ca nu ma tem sa-mi asum riscuri sau sa cad si sa ma ridic si etc… Eu pana acum sunt multumita de drumul meu in viata care a constat si in a face greseli dar aceste greseli m-au adus unde sunt si chiar nu regret nimic. 🙂

  8. Super articol, Pera. Ma bucur pentru tine ca ai ajuns ceea ce esti acum. Cu acest mail, am increderea ca imi pot schimba viata de care nu-s deloc multumit. Pe langa faptul ca mi-ai deschis ochii si am orizonturile mai largi, articolul acesta imi umple sufletul si imi da un mega-impuls.
    Iti multumesc.

  9. E genial articolul! Imi place foarte mult cum scri si te admir pentru ceea ce ai realizat. Se vede ca ti-a priit boot-camp-ul :P. Sunt foarte recunoscatoare ca te-am descoperit si iti doresc numai bine.

  10. Stii cum e senzatia cand sufletul pare ca ti se dilata? sunt, probabil, mai putin de 5, lucrurile pe care, facandu-le, simt ca sufletul meu capata volum. unul din aceste lucruri (si primul care m-a determinat sa ma scutur si sa ma trezesc din universul meu mic si inert, in urma cu 3 ani) este exemplul tau. iti multumesc si iti intorc toata recunostinta mea pentru felul in care daruiesti si TE daruiesti celor din jur.

  11. O fi de la …alfacamp … te-ai incarcat de energie …si acum o distribui si la altii!! multumim de sfaturi!

  12. Foarte frumos articolul! De ne-am putea pune dopuri in urechi pana ne dam seama cine suntem fara sfaturile si mesajele „binevoitoare” din jurul nostru….

  13. F bun articolul, si poate nu ai fi atat de autentic si convingator daca nu ai fi trecut tu insuti prin lipsuri si probleme. Experienta ta imi aminteste de parintele Mihail Jar din Banceni, Ucraina (recent devenit episcop vicar), care creste 400 copii orfani sau necajiti pe langa manastire si care intr-un interviu spunea ca el insusi a fost orfan si foarte necajit si il intreba pe Dumnezeu de ce avea o soarta asa rea si si-a putut da raspunsul singur cand a luat pe langa manastire copiii amarati sa-i ajute, ca nu ar fi putut avea compasiune si dorinta de a ajuta daca nu ar fi cunoscut lipsurile si lipsa dragostei. Asa ca ma bucur ca ai avut sansa de a fi necajit pentru ca acum ai puterea sa ii ajuti si tu pe altii!

  14. Intrebarile corecte sunt cel mai greu lucru dupa parerea mea. Cum iti pui intrebarile corecte? Cum stii ca e intrebarea corecta? Care sunt intrebarile corecte care te fac sa evoluezi cel mai repede?

    1. @Florinb 
      Salut Florin,
      Pentru mine intrebarea care functioneaza este: „Sunt AZI mai bun ca si IERI la nivel Fizic, Mental, Emotional si Spiritual?”, „Ce am facut AZI pe cele 4 planuri (din intrebarea anterioara), astfel incat sa obtin maine rezultatul la care doresc sa ajung?”  ( comparatii care le fac doar fata de mine si de rezultatele mele).
       
      Clar, aceste intrebari urmeaza DUPA ce stiu cine sunt, ce viata doresc sa traiesc, unde vreau sa fiu peste 5, 10, 20 de ani…
       
      Mult succes, cu respect, Ildi.

      1. @ildiko31  E foarte buna metoda ta, Ildi, dar cum lupti cu demonii interiori (lenea, descurajarea etc)? Reusesti in fiecare zi sa lucrezi cate ceva pe fiecare plan? Eu am o zi buna, una rea, cam asa e lupta mea…

  15. Multumesc pentru articol domnule Pera. Lasind apostrofarile unora deoparte, chiar si laudele, intr-un cuvint articolul este bun dar poate ca e incomplect. Poate ai spus totul, poate mai trebuie adaugat, si eu cred ca „trebuie”ce nu stiu inca, fiind la prima lectura a lui. De ce spun asta, si poate sa ma injure si pe mine ca pe tine, „e dreptul lui la opinie” atit stie atit spune. Personal lucrez la schimbarea si modelarea mentaitatii mele, cel putin, tinind cont foarte mult de „legea atractiei” -suntem ceea ce gindim, atragem ceea ce ne dorim sau nu, dar care patrunde in mintea noastra si ramine poate uneori involuntar in mintea noastra. Subconstientul nu tine cont ca am spus „da” unui lucru si „nu” altuia, dorit sau ne dorit ace lucru la care ne gindim devine subiect de atractie pentru subconstient si mai devreme sau mai tirziu il vedem manifestinduse in viata noastra si ne intrebam „de ce tocmai mie mi se intimpla acest lucru” raspunsul este unul singur „fiindca l-ai gindit in trecut”. Inchei aici, deocamdata, impresiile mele, si dau un sfat tuturor care citesc aceste rinduri – „mai multa atentie asupra a ceea ce gindim” ffiindca aceea ce gindim – suntem si primim, sa nu ne miram de acest lucru, „e legea atractiei, care vrem nu vrem ea functioneaza pentru fiecare in parte. O SAPTAMINA PLACUTA, BINECUVINTATA SI CU CIT MAI MULTE GINDURI POZITIVE.

  16. Bun. Nu e greu sa parcurgi primii trei pasi…Dificil devine al patrulea care este crucial. Daca il ratam ramanem in pozitia idiotului la fel ca cel se semneaza ShefulTau 🙂

  17. Umm o mica intrebare am si eu:D..deci am citit ceva carti care sa-mi overe putin gram de intelepciune..inca snt invatacel dar daca am pe cineva langa mine care are nevoie de ajutorul meu..ii pot da anumite sfaturi?care sunt bune ca nu ii vreau raul..adica ai spus ca daca nu am rezultate and stuff ar trebui sa s.t.f.u.iesc dar daca asta ar ajuta persoana cealalta sa aplice ea:-? suna prostesc dar de multe ori m-am intrebat daca sunt in situatia sa dau sfaturi dar daca eu nu le urmez asta nu inseama ca sfaturile nu sunt bune :-?..dar incet incet voi urca si eu

  18. Pera, cum ai reusit sa ajungi sa ii respecti pe cei din jur si sa respecti lucruri? Ai scris in articol ca n-ai respectat pe nimeni si nimic… Ce te-a vindecat? Este important pentru mine sa stiu raspunsul tau la aceasta intrebare.

      1. @Pera Novacovici  @TheNextBestThing Aha, ai aplicat ce spun Sfintii Parinti, sa il vedem pe Hristos in fiecare din semenii nostri!

  19. Imi place ca de obicei foarte mult ce scrii.  Zilele trecute mi-a zis la o bere(mai multee)  cel mai bun prieten al meu ca EL ESTE CA SI CO_IELE : PARTICIP DAR NU MA BAG. M-a atins la o coarda sensibila si mi-am dat seama ca de fapt asa sunt si eu. Si ma tot intreb oare cum e sa fii CA SI PU_A : PARTICIP SI MA BAG. Oricum , ca sa iasa totul ok avem nevoie si de C…. si de P…!!!!!!!  Deci impreuna facem treaba buna! Asa functioneaza!

  20. Frumos si util, Pera !  De la voi ( tu si Andreea ) am invatat ca nu trebuie sa las pe nimeni sa ma judece, sa ma supere, sa ma umileasca, sa ma jigneasca.Si daca au facut-o este pt ca eu le-am dat voie.EU, pt ca am crezut ca ei au dreptate,  ca ei sunt mai destepti, mai  cu experienta , ca nu-i frumos sa dai  in obraz, s.a.m.d., pana cand am ajuns sa nu-mi mai pot  spune  parerea niciodata, sa nu am curaj  sa-i contrazic, sa  fiu  mereu  deacord cu ei, ca dee, asa este civilizat si cu bun simt ! O  MARE GRESEALA , dragii mei ! Nu procedati asa, este total in defavoarea voastra,  nu vei mai fi  TU  in  vecii vecilor ! Vei fi  ,, o aia ”  sau  ,, un  ala „, total neimportanti, si  nedemni de luat   in seama ,  un nimeni ! Multumesc inca o data  Pera pt ca ne mai tragi de maneca, sa ne scuturam de reminiscente, sa coboram pe pamant si sa fim NOI, asa cum trebuie sa fim, si sa ne aparam EUL ca cel mai de pret bun ce ni l-a dat Dumnezeu, si sa  nu dam voie  la nimeni sa ni-l  terfeleasca..

  21. Foarte tare articolul! Imi place stilul tau de a scrie. Ma motiveaza si imi da energia necesara de a merge mai departe.
    Keep up the good work.

  22. buun,
     
    candva acum 10 ani am ars toate corabiile si am plecat in lume…. dupa 1 an de zile le-am ars din nou acolo (SI BINE AM FACUT) si m-am intors. am avut o cariera frumoasa cu multe impliniri. am crescut. am intalnit oameni frumosi printre care si voi (+ un psiholog acum prietena buna cu mine care m-a invatat multe secrete, + camellia patrascanu trainer de viata). si acum iarasi am dat foc la corabii. pera si andreea ce multe m=ati invatat. ce curaj am avut.nu mai mergea si am taiat totul de la radacina. si am inchis usile!!!! acum imi caut loc de munca, as prfera in alt oras (stau cu parintii mei si e din ce in ce mai greu). aveti ceva la Timisoara ce mi s-ar potrivi 🙂 mai in gluma, mai in serios :).
    Multumesc cu mare mare drag
    Maria

  23. Si mie mi se pare un articol foarte bun..e uimitoare puterea oamenilor atunci cand isi pun ceva in cap. Am o singura nelamurire: citisem undeva ca trb sa fii cu adevarat in rahat, ca sa se declanseze vointa si puterea de a taia un rau din radacina. E adevarat ca si asta a contribuit la motivarea ta? Si apoi, un mesaj de incurajare pt cei care se compara cu tine: ” Nu iti compara capitolul 1 al tau, cu 20 al altuia”, oamenii trebuie sa inceapa sa creada in ei, e primul pas spre schimbare.
    Numai bine, Andreea S

  24. Este fals ” răul de care suntem înconjuraţi”. Corect este răul cu care ne înconjurăm. Cercul în care alegem să trăim este constituit din oglinzi în care se vede doar imaginea noastră. Dacă în oglinzi se vede ceva rău, atunci aceea este imaginea noastră aşa cum am decis noi să o lăsăm să se vadă.

  25. „o singura lumanare poate aduce lumina intr-o camera plina de intuneric”  …foarte frumos….

  26. Multumesc Pera,ca mi-ai deschis mintea si ca nu mai trebuie sa ma las calcata in picioare de altii.Multumesc ca mai trezit la realitate!

  27. Felicitari Pera,inca un material valoros pentru noi.Multumesc !
    Ma trezeste din amorteala si m-a ajutat sa nu renunt !

  28. Foarte fain . Multumesc pentru fiecare articol. Eu am oarece echilibru in tot ce insemn dar am o ‘foame’ de mai mult pe care nu stiu sa o localizez cumva….sper sa-mi dau seama la un moment dat…

  29. Sunt bucuroasă că pot să mă regăsesc în cele scrise mai sus adică din iulie și până acuma mi-am schimbat anumite obiceiuri rele, de la uitatul aiurea la tv la toate emisiunile prostești, până la numărul de kg la care doresc să stagnez și antrenamentul aferent, am învățat să evit relațiile toxice și să nu fiu eu la rândul meu o persoană care să plictisesc lumea cu lamentările mele, mi-am făcut o listă cu întrebări la care am răspuns mi-am dat seama care sunt lucrurile bune pe care le-am realizat dar și problemele pe care le am și ce soluții să găsesc ca să le rezolv, ce obiceiuri noi trebuie să implementez în comportamentul meu, sport, folosirea eficientă a timpului, stabilirea unor obiective realizabile și afișarea lor pe un panou nu doar scrise intr-o agendă, care sunt pașii concreți pentru atingerea acestor obiective ect.

  30. Iubesc stilul tau si energia ce o simt citind randurile de mai sus!
    Energii de genul au construit lumea! Au dus la descoperirea acelor gadget-uri ce azi ne fac traiul mai frumos, confortabil, etc.
    Energii de genul au schimbat mentalitati.Dar mai ales, au schimbat vieti!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.