Slalom printre vicii si cum sa traiesti deasupra dependentelor – partea 1

Eu nu sunt creierul meu.

 Daca as fi fost, eram terminat demult pentru ca am un creier…putin defect.  

 “Dar Pera, scrii carti, ai terminat facultatea, esti psiholog, ai business, ai o sotie minunata, functionezi normal si chiar ai rezultate. Cum e creierul tau defect?”, ar putea intreba cineva. 

 Ceea ce am descoperit in anii trecuti citind si studiind lucruri tot mai profunde despre fiinta umana este ca atunci cand suferi neglijenta, abuz, trauma psihologica la varste mici ca si copil sau chiar ca si tanar, creierul in dezvoltare isi creeaza mecanisme de aparare ca sa faca fata stresului la care este supus. 

 Si astfel, traind intr-o societate in care divorturile, certurile in familie, agresivitatea, stresul sunt o prezenta cotidiana in fiecare familie, majoritatea oamenilor ajung sa aiba anumite vulnerabilitati in 3 parti esentiale ale creierului. 

 Sunt afectate 3 lucruri :
 

  • Sistemul de dopamina
  • Sistemul opioid
  • Autocontrolul


 Dopamina este hormonul motivatiei sau placerii. La creierul afectat de un mediu stresant si traumatizant, nu se dezvolta destui receptori de dopamina deci ca si adult, omul cu aceasta deficienta cauta sa isi stimuleze secretia de dopamina cu substante sau comportamente ce ii provoaca un val de dopamina. 

 Ghici ce provoaca dopamina cel mai mult?

  Drogurile, pariurile, aventurile, banii, cumparaturile, junkfood-ul, relatiile de iubire. Orice ofera o placere in doza puternica si cu efect imediat.

 Odata ce simti acea placere, din substanta sau comportamentul respectiv, cat de greu este sa devii dependent de ea?

 Sistemul opioid produce endorfine, hormonul care e produs in mod natural de creier pentru a alina suferintele fizice si sufletesti. Studiile arata ca centrul durerii fizice si cel al durerii emotionale si sufletesti este acelasi si se activeaza la fel de puternic asa ca “ma doare sufletul” nu e doar o figura de stil, ci o realitate.

 Ce se intampla cand nu ai destule endorfine pentru a alina durerea psihologica cauzata de stres, traume, demoni interiori, tipare relationale toxice care se repeta in viata ta?
Cand vei duce la gura pentru prima oara un pahar de alcool, vei simti o liniste interioara, o pace, o lipsa de stres si frici cum nu ai mai simtit poate niciodata in viata ta. 

 Vei fi liber de demoni si suferinta. 

 Pentru o clipa. 

 Cat de greu va fi sa devii dependent de orice substanta care iti poate oferi alinarea cu doar o gustare?

 Autocontrolul se dezvolta in partea frontala a cortexului cerebral. 

 La creierul afectat el este foarte slab dezvoltat si practic nu putem sa vorbim de alegeri si vointa. 

 Daca ai acest tip de creier, vei descoperi substante si comportamente care iti vor da ceea ce creierul tau nu mai produce in doze suficiente si natural, vei deveni dependent si nu vei avea nicio putere de alegere.

 I-ai spune unui om paralizat in scaun cu rotile ca nu are vointa destula ca sa se ridice si sa mearga?

 Ei bine, sa ii spui unui dependent ca nu are vointa sa se curete de dependentele sale e acelasi lucru. 

 O cruzime izvorata din ignoranta.  

 Jurnalul unui dependent

 Am in lucru un audiobook in care voi descrie toate dependentele mele si lupta de 30 de ani pe care am dus-o si o duc in continuare precum si cele mai importante arme si strategii prin care am reusit sa imi depasesc conditia pentru a-mi urma visurile, pentru a avea relatii super puternice si a putea sa imi fac treaba in timp ce ma bucur de viata la maxim. 

 Mai jos ai o trecere in revista a creierului meu de dependent si sper sa fie de folos celor care vor sa iasa din prapastia dependentelor precum si celor care sunt in jurul lor si isi doresc sa ii ajute. 

 Pentru foarte multi ani nu am inteles dependenta.

 Am crezut ca ma lupt doar cu niste vicii. 

 Credeam ca ma lupt cu zile, luni si ani de stat la calculator in loc sa traiesc viata. Am invins in lupta asta dar razboiul a continuat. 

 Am crezut ca ma lupt cu masturbarea, insa cand am reusit cu greu sa pun frana si sa ma consider invingator, a aparut alt inamic. 

 Pariurile. 

 A trebuit sa pierd mici averi ca sa imi tai orice acces la jocuri de noroc si pentru o vreme scurta, m-am simtit curat, eliberat, invingator. 

 Totusi, cand m-am uitat in oglinda, am vazut ca aveam 25 de kile de grasime in plus pe mine. Eram obez si a aparut un nou inamic de care eram dependent: junk food si sucuri. 

 Un inamic de care nici nu as fi banuit ca poti sa devii dependent. 

 M-am luptat cu el ani de zile, am mers la sala, am citit zeci de carti pe subiect si am lucrat la minte, emotii si spirit si am invins. 

 Dupa 5 ani mancam salata si legumele crude cu placerea cu care altadata mancam kebabul si cartofii prajiti. 

 Nu am apucat sa ma bucur prea mult de momentul de glorie pentru ca sotia mea ma roaga de ani de zile sa renunt la cola. 

 Rareori am reusit sa nu pun gura pe un suc mai mult de o saptamana si cand am reusit, a fost pentru scurt timp pentru ca…nu pot sa beau wisky-ul fara cola. 

 Si astfel, cu toate ca pana la 30 de ani am tras maxim 5 betii si alcoolul nu imi placea la gust si nici cum ma facea sa ma simt, il uram chiar pentru cata suferinta a dus in familia noastra prin tatal meu alcoolic pana la sfarsitul vietii lui, am ajuns sa pot sa beau jumatate de sticla de wisky singur fara sa fiu foarte ametit. 

 A crescut toleranta la alcool si am fost trezit de un prieten care mi-a facut aceasta observatie. 

 Mi-am dat seama ca sunt mult pe drumul dependentei si era normal. Wisky-ul asta era mai bun decat oricare altul la gust si nu ma durea capul de la el. 

 Dupa o zi plina, doua wisky-uri duble sunt exact ce ai nevoie ca sa te poti relaxa si sa potolesti agitatia interioara atunci cand preferi metoda rapida in locul celei corecte. 

 Victorie dupa victorie, viciu dupa viciu invins, iar eu imi sapam groapa tot mai mult. 

 Cum se poate sa pierzi un razboi cu toate ca invingi in fiecare batalie individuala?

 Viciile deveneau mai rele, pagubele mai mari, increderea in mine si puterea creierului meu mai mica. 

 Despre sex si droguri as prefera sa las sa mai treaca timpul pana sa scriu, dar intelegi poate si de ce :).

 Practic, fie ca e vorba de substanta sau comportament, daca provoaca placere sau alina durerea, eu am toate sansele sa devin dependent pentru ca am un creier vulnerabil la orice imi ofera dopamina si endorfine. 

 Unii oameni ar putea spune ca exista si dependente bune, gen mersul la sala, cititul, sporturi extreme si mersul in natura, mancatul super sanatos, etc. 

 Corect. 

 Acum, ca sa lamurim ce e dependenta in discutia noastra de azi, vom defini dependenta asa cum o face Gabor Mate:
 

  • Un comportament sau o substanta de la care nu te poti abtine
  • Ofera placere sau alina durerea temporar, pe termen scurt
  • Iti face rau pe termen lung
  • Cere doze mai mari pentru aceeasi satisfactie


 Astfel, dupa multi ani, am inteles ca lupta cu un viciu nu inseamna nimic. 

 De aceea se spune ca suma viciilor ramane constanta. 

 Suma viciilor va ramane constanta cat timp golul interior ramane constant, cat timp stresul ramane constant, cat timp durerea noastra este constanta. 

 Doar schimbam medicamentele, dar cauza suferintei era acolo. Nu pleca niciunde. 

 Si doar cauta alt medicament fie printr-o substanta sau printr-un comportament. 

 Pana cand nu sunt rezolvate cauzele, doar vom schimba substante si comportamente ca sa realizam ca ne adancim in noaptea neagra a sufletului provocata de dependente. 

 Dependenta in sine este doar un simptom, nu boala in sine. Problema fundamentala este trauma, suferinta si stresul care ne-au afectat in mod profund creierul. 

 Exista salvare, exista vindecare si exista speranta

 Insa e nevoie sa schimbam abordarea. 

 Nu viciul, substanta sau comportamentul sunt problema, ci suferinta, stresul si starea noastra interioara care cere medicamente. 

 Odata ce rezolvi cauza interioara, poti controla orice consum de substanta si orice comportament compulsiv. 

 Mai mult, vei invata sa traiesti deasupra lor, fara efort. 

 In urmatoarele materiale asta imi doresc sa te invat. 

 Cele mai dificile dependente

 Exista 2 dependente foarte dificile. 

 Sexuale si alimentare. 

 La orice alta dependenta, primul pas spre vindecare este abstinenta. 

 De mancare si sex avem nevoie constant si atunci solutia nu este renuntarea totala ci echilibrul. 

 Si asta poate sa vina doar din puterea personala a fiecaruia dintre noi. 

 Si te vei intreba, cum poate un om slabit deja sa iti regaseasca si reconstruiasca aceasta putere personala, cand si creierul lui este vulnerabil?

 O prima solutie

 Inainte sa incheiem, as vrea sa iti dau ceva la care sa te gandesti, o prima solutie nu doar la problema dependentelor ci si a bolilor cronice, a cancerului, a bolilor autoimune. 

 Daca pana acum lipsa de autenticitate era un concept psihologic interesant de discutat, azi este dovedit ca lipsa autenticitatii duce la cancer, boala cronica si dependente.

 ”Cand corpul spune NU”( http://bit.ly/2wD24D0 ) este o carte scrisa de Gabor Mate in care ne explica legatura dintre reprimarea emotiilor noastre care afecteaza sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul digestiv si cel emotional.

 In cuvinte mai simple, ne vindem autenticitatea pentru atasamentul si iubirea celor din jur. Emotiile noastre reale sunt impinse in jos, inghitite si se intorc impotriva noastra cu furie.

 Daca nu dai afara, impingi inauntru. Depresia semnifica ”impingerea in jos” a trairilor noastre reale.

 Daca ne-a lipsit in copilarie si tinerete iubirea, afectiunea si atasamentul sanatos, vom face orice ca adulti ca sa le obtinem si pastram. Ne vom pune orice masca e nevoie si ne vom stradui sa multumim pe toata lumea, sa nu dezamagim pe nimeni pentru o picatura de atentie, iubire si validare.

 Si pentru multi oameni, pretul platit pentru ”a fi placut” si ”a nu supara si dezamagi” este cancerul, boala cronica si dependenta.

 Iar acestea sunt ultimul strigat de ajutor al sufletului, prin corpul nostru fizic, care ne indeamna sa devenim ceea ce suntem cu adevarat, autentici in gand, vorba si fapta.

 De aceea, foarte multi supravietuitori ai acestor boli grave si a dependetelor vor spune ca experienta suferintei a fost un profesor extraordinar care i-a invatat sa se regaseasca si sa renasca.

Care sunt 5 dintre cele mai mari tradari pe care le comitem asupra sufletului nostru pentru ca apoi sa ajungem la boli grele si dependente?
 

  • Grija excesiva pentru altii si ignorarea nevoilor noastre
  • Identificarea cu rolul profesional si responsabilitatea (munca in continuu)
  • Supresia emotiilor negative pentru a nu supara sau deranja
  • Sa te simti responsabil de emotiile altora in timp ce le ignori pe ale tale
  • Convingerea ca nu trebuie sa dezamagesti pe nimeni, deci refuzi sa spui oamenilor NU


 Despre ce discutam joi, in episodul urmator?

 Despre solutii. 

 Cum am supravietuit si prosperat? Cum am reusit cu un scor de 8 din 10 pe scara traumelor din copilarie, cu un creier “handicapat” sa imi depasesc conditia si sa pot ajuta alti oameni?

 Toate astea ti le zic in episodul 2.

 Lumina spiritului tau este mai puternica decat creierul tau, care este doar o unealta. 

 Te las cu acest gand si ne auzim joi. 

 Mi-as dori foarte mult sa citesc cateva randuri despre propriile tale suferinte, dependente si cum ai supravietuit pana acum. 

 Per aspera ad astra
 Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

6 răspunsuri

  1. Foarte interesanta tema dependentelor…Pera nu dezamageste.O analiza,pana acum f exacta .Astept partea a doua cu solutiile.

  2. De mult nu am citit atâtea lucruri deosebit de științific redate cu un limbaj simplu și seducător. Mă bucur că am găsit acest site și sper să mai pot citi și altele

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.