Solutia la “Nu am timp!”

Cand eram mic, in prima banca din clasa nu ma plangeam ca era prea grea matematica, nici ca era prea mult de invatat.

Singurul lucru care mi se parea injust era faptul ca NU AM TIMP. Nu aveam timp sa ies cu prietenii, nu aveam timp sa joc un baschet si clar nu aveam timp sa invat pentru bacalaureat. A urmat facultatea si acel NU AM TIMP a devenit un stindard sub care imi duceam viata. Nu aveam timp de prieteni, nu aveam timp de sport, nu aveam timp sa fac nimic cu viata mea.

Undeva prin ultimul an de facultate, cand incercam sa balansez examenele, proiectele personale, cele 3 servicii, licenta si, ca un veritabil student, weekenduri in care ieseam si ma distram am avut o revelatie. Ce faceam eu era sa ingramadesc cat mai multe lucruri in viata mea, lucruri marunte si insignifiante, lucruri care adunate, nu mai lasau loc pentru ceea ce era cu adevarat important

Rezultatul?

Daca la inceput ma laudam cu cate faceam ei bine dupa cativa ani in acel ritm nebun a inceput sa-mi scada energia, sa nu mai am timp sa ma bucur de toate realizarile mele. Ironic, nu? O atitudine buna pe care o am in viata mea e sa iau lucrul la care ma pricep cel mai prost si sa ma dedic rezolvarii lui, sa-l transform intr-un hobby. Asa ca m-am pus pe treaba:

  • am citit cele mai bune carti in domeniu
  • am invatat, testat si aplicat sisteme
  • am inteles principii

Si acum vreau sa va prezint cele 3 principii care au avut cea mai puternica influenta asupra timpului meu.

1. Initiativa curenta

Te-ai intrebat vreodata de ce amani proiectele mari si complicate? De ce le lasi pe mai tarziu, cand iti spui ca sigur vei avea timp sa le faci pentru ca in ultima parte a zilei sa-ti promiti ca le vei realiza dimineata urmatoarea?

Dimineata este cea mai productiva parte a zilei si noi o umplem de sarcini usoare, de obiceiuri neproductive precum verificarea mailului, Facebookul si cititul glumelor.

Incepem cu munca abia dupa-masa, cand mintea ne e lenesa dupa mancare si suntem complesiti de rusine, rusine ca am amanat atat de mult.

Vreau acum sa faci un exercitiu de imaginatie.

Pune-te in persoana ta de maine: primul lucru cu care iti incepi ziua e sa lucrezi o ora la cel mai important lucru pentru tine. Lasi urgentele deoparte, amani intreruperile pentru o ora si te concentrezi sa realizezi acel lucru care l-ai amanat saptamani intregi. S-a terminat ora, te simti satisfacut si iti deschizi mailul, stai pe Facebook si pentru prima oara dupa ani si ani de munca simti ca ai meritat pauza asta.

Te vezi facand asta? E doar o ora din zi, o ora pe care o dedici telului tau cel mai grandios. Gandeste-te cate vei realiza numai cu acea ora in fiecare zi.

2. Sparge proiectele mari in sarcini mici

Haide sa luam un exemplu concret. Un lucru care pare dificil de realizat si totusi altii il realizeaza cu usurinta: cum sa scrii o carte in 30 de zile. Cea mai buna carte de Time Management in opinia mea este Do It Tomorrow de Mark Forster. Cartea are 200 de pagini. Sa spunem ca vrei sa scrii o carte similara si-ti treci in lista de sarcini: "scriu o carte". Pun pariu cu tine ca aceasta sarcina va fi amanata zi de zi, luna de luna pe motiv ca nu ai timp sa te apuci de ea. Observi o problema aici? Ce s-ar intampla daca ai imparti acea sarcina in urmatoarele:

  • aleg 3 idei foarte utile pe care vreau sa le transmit prin cartea mea (1h)
  • scriu un rezumat la prima idee (1h)
  • aleg cele 3 subcapitole pentru ideea respectiva (1h)
  • scriu un rezumat la primul subcapitol (1h)

Creierul nostru are tendinta sa nu actioneze pe sarcini abstracte, pe proiecte iar daca-i dai sa scrie o carte se blocheaza, nu stie de unde sa apuce problema. Dar ce se intampla cand imparti acel proiect in mai multe sarcini care tin un timp definit, o ora maxim? Sa-ti aloci o ora pe zi (in special dupa ce ai citit despre initiativa curenta) e floare la ureche. Nu-ti ingreuna viata, sparge proiectele mari in sarcini mici care stii ca le poti realiza cu usurinta.

3. Lucreaza in explozii la sarcinile pe care le eviti

Cu totii avem lucruri pe care nu vrem sa le facem. Fie ca e un pas important (dar nedorit) catre visul nostru, fie ca e munca de rutina sau chiar si curatenie aceste lucruri trebuie duse la indeplinire. Putem sa le amanam acum dar va veni momentul in care vom fi fortati sa le realizam. Citeam articolul unui prieten legat de sport, tipul spunea ca nu ai nevoie de timp pentru a face sport, poti sa faci miscare in timp ce-ti cureti camera: faci o flotare pentru a ajunge intr-un unghi mai dificil, te misti mai repede cand dai cu aspiratorul si uite cum ai inceput sa transpiri! Tipul a facut o recadrare a situatiei, el castiga timp facand sport. Acelasi principiu poti sa-l folosesti la orice sarcina complicata. O transformi intr-o proba de viteza si lucrezi la ea intr-o explozie de productivitate:

  1. iei un timer (cel mai probabil ai unul pe celular)
  2. il setezi la 25 de minute
  3. dai start si lucrezi neintrerupt si concentrat la sarcina curenta
  4. dupa cele 25 de minute faci 5 minute pauza

Ar trebui sa termini sarcina intr-o ora (doua sedinte) iar daca crezi ca e prea mare, te folosesti de principiul doi pentru a o imparti in sarcini realizabile. Rezultatul este o zi in care esti cu adevarat concentrat pe ceea ce ti-ai propus, chiar daca iti apar piedici in cale.

Ce am invatat din acest articol

Initiativa curenta, sparge proiectele mari in sarcini mici si lucreaza in explozii sunt 3 tehnici care m-au ajutat enorm sa recapat controlul vietii mele si sa ma orientez pe ceea ce-mi doresc. Nu iti cer sa le practici pe toate, nu-ti cer sa iti creezi un obicei in a le folosi dar alege una, una singura, si incearc-o incepand de maine. Scrie-mi mai jos daca a dat rezultate si, doar atata timp cat iti ofera rezultate, foloseste-o! Daca vrei sa stii cum sa castigi o ora pe zi, cum sa ai timp pentru a realiza ceea ce-ti doresti si a scapa de stres viziteaza-mi blogul: http://castigatimp.ro

Articol scris de Vaida Bogdan

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

31 de răspunsuri

  1. Da e ok multumim Pera , ca ne impartasesti din experintele tale.
    Daca eram o floare imi doream apa , daca eram un crin imi doream ca cineva sa imi simta mirosul, dar sunt un suflet care cerseste putina dragoste nu stiu poate nu merit eu stiu , dragi prieteni sa nu intelegi gresit, viata a fost parsiva cu mine asa ca va iubesc si va doresc numai bine .
    MIH.

  2. Felicitari pentru articol.Multa lume se confrunta azi cu aceasta problema, se plang ca nu au timp.La mine cel mai bine a functionat sa-mi divid sarcina principala in sarcini mai mici si astfel am capatat mai multa productivitate si timp pentru mine.
    My recent post Cum te afecteaza rezultatele de la BAC?

  3. A II-a tehnica o folosesc fara sa fi stiut vreodata ca exista si teorie pentru asa ceva. Pur si simplu asa imi place sa ma organizez si da intr-adevar rezultate.
    M-am gandit de ceva timp sa o incerc si pe prima (tot fara sa fi primit sfaturi) si acum cred ca voi incerca maine dimineata.
    My recent post Batranii din ziua de azi

  4. Bogdan ai ceva esenta ,am simtit de cum te-am vazut. Invat engleza si fac sport dimineata ,pentru ca am principii si disciplina.

  5. super articol Pera,
    multumiri inca o data pentru TOT.
    Peoblema cu timpul care nu mai ajunge chiar ma framanta.
    La munca s-au facut atatea restructurari, personalul s-a imputinat drastic si sarcinile celor putini ramasi s-au inmultit foarte tare.
    Acasa iarasi treaba de zi cu zi si trece mult prea repede timpul.Am sa incerc sa pun in aplicare cele de mai sus.Multumesc mult inca o data.

  6. Interesant articolul…. chiar aveam nevoie de putina lumina in haosul din gandurile mele… Tocmai am realizat ca prea putin timp acord placerilor si prea mult din timpul meu daruiesc rutinei…
    Felicitari autorului articolului 🙂 si multumire lu Pera, pentru toate eforturile lui de a ne lumina 🙂

  7. intai o mica corectie, se scrie corect: "in sarcini mici PE care stii ca le poti realiza cu usurinta." (Traiasca Acuzativul !!)…
    apoi, totul tine de prioritizare prietene, fizic NU ai timp sa faci tot ceea ce-ti doresti in cursul unei zile, intelegi ideea…
    succes !

  8. Punctul 2 e de fapt tehnica pomodoro, pentru care puteţi accesa http://www.pomodorotechnique.com/
    De fapt, pomodoro înseamnă 4 cicluri a câte 25 de minute de lucru, separate de câte 5 min pauză. După 4 cicluri faceţi o pauză de 15 minute. Pentru mai multe detalii puteţi descărca un pdf interesant de la adresa de mai sus

  9. raman la prerea ca aceste articole sunt destinate oamenilor singuri care nu au un servici…….doamne…cum poti spune ca diminetata primul lucru care-l faci este sa-ti ferifici facebook-ul…si alte balatrii care tin de TIMPUL LIBER….who the fuck has that?……eu dimineata ma trezesc la 6 si am juma de ora la dispizitie sa ma pregatesc de serviciu….sa duc copilul la gradi si sa incep serviciul….stresant de altfel…unde pana la 5 abia daca te duci la wc…si cand terminic la 5…o iei de la capaty…….ia bebele de la gradi….mananca…fa-i si lui de mancare…..treaba in casa…si ajungi la ora 10 extenuat candte bucuri ca bebele doarme si iti poti indeplini acele nevoi umane….ce tin de igiena…si te bucuri ca in sfarsit e o zi in care poti dormi 6 ore pe nopate (asta daca nu plange bebele)…spune-mi tu mie avuma despre ce timp vorbesti?

  10. Ma regasesc perfect in articolul de mai sus..aveti perfecta dreptate..las totul mereu pe ultima suta de metri..ma aglomerez..devin foarte agitata..nu mai am timp de nimic..Dumnezeu m-a salvat de fiecare data..dar cand faci totul la timp ai o liniste si o multumire extraordinara..Voi incerca sa ma schimb.Incep acum!ma apuc de treaba!

  11. Super intereant si util articolul,ai mare dreptate PERA ,multumesc ca ne dati si noua din experienta voastra extraordinara de psihologi,dar in special experienta de oameni care isi organizeaza viata cu succes!toate bune

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.