Spune ce simţi şi ce crezi – minciuna distruge mai mult decât adevărul

Spune. Exprimă-te. Cu curaj!

Uite la tanti ce grasă e. Tanti…EŞTI GRASĂ! Pentru că mănânci mult şi nu faci sport.

Uită-te la domnu', e sărac şi se plânge toată ziua. Politicienii fură, salariile sunt mici, lumea e în criză.

Domnu'…eşti sărac pentru că acţiunile tale din fiecare zi, săptămână, lună şi an din viaţa ta mai bat un cui la coşciugul vieţii tale din ce în ce mai irosite. Şi nu e de vină guvernul, părinţii sau alinierea stelelor. De vină eşti TU.

Ce ai făcut TU ca să ai bani? Ţi-ai dezvoltat abilităţi, te pricepi foarte bine în vreun domeniu şi te dezvolţi personal zilnic CA SĂ MERIŢI BANI? Nu? Atunci gura!

Nu am chef să ies azi în oraş şi nici să merg în weekend la nuntă cu tine chiar dacă suntem un cuplu. Nu o lua personal, doar că am nevoie să îmi încarc bateriile pentru că mă simt gol pe dinăuntru şi vreau să mă ocup de mine. Dacă te supără lucrul ăsta, poate ar trebui să îţi faci o listă de hobby-uri şi să începi să te mai ocupi şi tu de tine în loc să fii un vampir care îmi suge energia.

Nu îmi plac neamurile, îmi plac mult mai mult prietenii mei. Prefer să îmi petrec timpul cu ei pentru că avem aceleaşi valori.

Dacă ai rămas însărcinată şi ştii că nu poţi să oferi acum copilului o viaţă bună, e mai bine să faci avort. Da, ai să comiţi o crimă. Şi da, vei purta trauma ca şi femeie toată viaţa. Dar un părinte responsabil şi care îşi iubeşte copilul, atunci când ştie că nu poate oferi decât o viaţă plină de suferinţe, mai bine alege răul mai mic. Şi dacă vrei să îmi ţii o prelegere despre etică, morală şi suflete nobile, păstrează-ţi discursul pentru cei 100 de mii de copii abandonaţi din România şi 10 mii de copii ai străzii. (suntem locul 1 în Europa). Tu ce faci pentru ei? Adopţi azi unul?

Nu mai cere sfaturi despre cum să îţi trăieşti viaţa. Ce să spun? Ce să fac? Am voie să fac pișu? Viaţa se trăieşte doar având experienţe personale. Te poţi uita la viaţa altora să înveţi cum se depăşesc obstacole dar va trebui să păşeşti personal în mocirla vieţii.

Stai jos. Am vorbit azi cu doctorul. E un obicei cretin în România ca doctorii să nu spună diagnosticul pacientului ci să îl spună familiei. Ai cancer. Şi mai ai 3 luni de trăit. Cred că e dreptul tău să alegi cum vrei să le trăieşti în loc să te minţim toţi că o să fie bine. Eşti un om liber. Fă-ţi singur alegerile, eu mi-am făcut datoria şi ţi-am spus adevărul.

Ne ferim să spunem adevărul pentru că ne e frică. Nu ne place să îl auzim şi presupunem că nici altora nu le place. Ne gândim că facem rău spunând adevărul însă adevărul ne eliberează de o povară uriaşă.

Minciuna e cea care face rău, nu adevărul. Adevărul se poate să nu îţi convină dar te va face mai puternic. Ştii cine e duşmanul şi cu cine ai de luptat. De multe ori duşmanul e în tine şi e bine ca cineva să îţi reamintească asta.

O personalitate alfa spune adevărul indiferent de preţ.

Ce adevar ai de spus azi?

Pentru a te ajuta să descoperi propriul adevăr am pentru tine cartea Ghidul personalității alfa – pentru lideri născuți din focul acțiunii.

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

52 de răspunsuri

  1. Da Pera!Felicitari!Te-ai apucat de defrisat printre oameni! Cine rezista traieste, cine nu …. ! Putini sunt cei care suporta adevarul si actioneaza in functie de el.Marea majoritate isi iau „jucariile ” si pleaca,probabil in lumea lor.Pleaca din discutie, din relatie … din cuplu….!
    Excelent articolul!De l-ar citi cit mai multi si sa gaseasca simburele de adevar fiecare ptr el insusi!

  2. oare daca doctorul spune familei ca ai cancer si in 3 luni te cari, iar familia iti spune ca ai cancer si mai ai de trait 8 luni (!) sunt curios, oare cat mai traiesti ? :))

  3. eu nu sunt de parere cu tine aici.
    ai auzit de placebo ? ( ma refer la faza cu cancerul )
    exista oameni care se vindeca prin autosugestie de cancer sau de altele, iar tu ca doctor daca ii spui ca mai are de trait 3 luni …
    la cazuri precum saracia sau obezitatea, ai dreptate, dar sunt foarte multe situatii in care adevarul spus in fata o sa-ti bage multe bete-n roate ( iti spun din experienta mea cu profesorii 😀 )
    bafta

    1. In asta consta puterea personala. Cu cat minti mai mult de frica reactiei celor din jur, cu atat esti mai slab si la dispozitia lor. De ce au profesorii putere asupra ta? Ti-ai pus intrebarea asta? Ce te faci cand nu mai ai profesori? Daca pastrezi aceeasi atitudine slugarnica cu toti cei cu care ai un interes?
      Ce fel de om vrei sa fii?

    2. Sunt de acord cu toate, mai putin la faza cu cancerul si sa spuna medicul ca mai ai 3 luni si familia si toti…Atunci renunti la orice lupta evident. Asta mi se pare crud in mod inutil.
      Nu are cum sa te ajute asa ceva spus in fata….decat ca sa crapi mai repede…

  4. „Daca ai ramas insarcinata si stii ca nu poti sa oferi acum copilului o viata buna, e mai bine sa faci avort.”
    Sunt curios cate femei vor reactiona negativ la fraza asta 🙂

    1. Eu de exemplu, voi reactiona negativ la asta 🙂 intamplator eu nu am facut avort si nici nu am avut o viata mai apoi presarata cu petale de trandafir, dar nici nu m-au intepat asa rau in…spinii lor. Si nu am ramas nici inculta nici grasa si proasta si nici cu strungari-nu ca as avea ceva cu ei ,dar nu ne potrivim efectiv-. Ideea este ca suntem destul de CACACIOSI noi ca si oameni, incat sa nu ne asumam responsabilitatea pentru faptele noatre in general , a vorbelor si mai ales pentru efectele lor. si da , spune-i lui TANTI ca e grasa , da nu e nevoie sa fii o drujba care taie si spanzura foloseste spiritualitatea de om. daca am fi mai rabdatori ne-am indrepta prin bine nu prin suturi in… Pa Pa!

  5. De azi dimineata, am refuzat sa-i mai acord atentie unei persoane apropiate, pt ca desi merita parte din atentia mea, nu-mi place cum o cere si cat. Face mereu pe victima, vesnic bolnava de orice boala. Mereu bolile ei sunt mai importante decat orice fac eu si ma intrerupe pe criteriul asta. E ca un copil mic, care face orice nazbatie, ca sa primeasca atentia parintilor …doar ca nazbatia asta e autodistructiva.
    Ma simt mai bine personal, si sper sa se trezeasca si ea la realitate!
    Felicitari pentru articol! Foarte la obiect! Desi uneori ma frustreaza felul in care scrii, cum dai suturi in fund, las site-ul tau deoparte pt o perioada, si mereu revin, pt ca spui clar si direct: Esti o putoare! Esti un muppet! Cauti scuze! Nu fii o gaina! Si am nevoie din cand in cand de un wake-up call. Multumesc!

      1. intr-un alt articol spuneai ca inainte de a critica trebuie sa laudam,si ai dat si exemplu cum se face „imi place la tine asta si asta,insa ar fi bine sa schimbi alta sau cealalta”.Iar in articolul asta spui ca trebuie sa criticam la toate 100% fara nici o remuscare 🙂

  6. Eu intotdeauna am spus adevarul, uneori am fost diplomata, alteori am fost taioasa, caustica. Unii m-au apreciat, putini ce-i drept, altii m-au criticat. Continui sa-mi spun parerea, indiferent cui, in mod obiectiv. Pentru ca prefer relatiile fara amestec prea mare personal. Dar exemplele de mai sus chiar n-au nicio legatura cu a spune adevarul. Sa i spui uneia ca e grasa pentru ca- nu inseanma sa spui adevarul, atat timp cat acel lucru este EVIDENT, sau sa critici pe cineva ca nu are bani din cauza ca… Asta e chiar prea prea de tot.Adevarul nu iese la iveala fara un motiv, si la fel ca un puzzle, trebuie gandit bine inainte sa-l dai afara. :))) Cat despre a cere sfaturi de viata personala, 100 de carti de dezvoltare personala poti citi, daca stai toata ziua in casa si ai avut o copilarie inchisa, totul e degeaba. Partea frumoasa? Ei sunt cei mai fideli clienti ai cartilor de dezvoltare personala 😀

  7. Minciuna distruge mai rau decat adevarul. E de ajuns sa o spui pe prima si apoi reactia e una in lant, urmatoarele vin ca o avalansa. Stiu cum e sa minti „ca sa nu superi”, dar exista minciuni inofensive ? eu cred ca nu! sunt inofensive doar din prisma celui ce le spune si au un efect distructiv chiar asupra mincinosului . Minciuna distruge tot !

  8. Foarte bine Pera! E un articol care ne scutura bine, dar e sanatos.
    Am locuit o vreme intr-un bloc care avea doua banci la intrare. Zilnic o parte din locatarii blocului se strangeau pe bancile de la intrare si stateau acolo la barfe cat era ziua de lunga… chiar si noaptea. Despre ce dracu’ puteau ei vorbi toata ziua? Pai nu stiu ca in acel timp eu lucram la dezvoltarea personala si frecventam cercuri sociale de unde puteam invata ceva.
    Dar daca ne gandim bine, oare despre ce se poate vorbi toata ziua pe banca din fata blocului? barfe despre unul si altul, se mai plange fiecare de ce viata grea are, de cat de corupti sunt politicienii, etc.
    Se mai poate spune si asta: esti sarac pentru ca in loc sa te educi, sa inveti cum sa creezi valoare, tu stai toata ziua pe banca in fata blocului si pierzi vremea cu barfe.

  9. Eu azi am zis cuiva caruia trebuia sa ii dau niste bani ca nu ii pot da acuma pt. ca pur si simplu am eu nevoie de ei si sa fie sanatos, pt ca incepea sa devina nesimtit si aglomerator pe subiectul asta… bine, nu i-am zis chiar asa direct, acuma ii voi spune din nou ca sa ma simt si eu mai bine, muhahaha.. 😀 Tocmai am facut-o si ma simt mult mai bine! 😉

    1. ma tu ai inteles gresit mesajul.da-i banii omului ca nu are legatura sula cu prefectura.
      sa ai viata frumoasa, nu o lua personal.

  10. Excelent articol, mie mi se pare cel mai greu de luptat cu minciuna din capul tau pe care prin repetare ai ridicat-o la rang de adevar, de aceea cred ca si exista multe persoane care parca iti impun sa le minti pentru acesta este modul lor de relationare, oricum si eu am in mintea mea o gramada de convingeri pe care le-am construit prin automintire dar citindu-te pe tine mai fac din cand in cand putina curatenie, multumesc pentru ajutor

  11. Salut Pera,
    in primul rand vreau sa te felicit alaturi de intreaga echipa pentru toate materialele valoroase postate pe site – mi-au fost de mare ajutor de-a lungul timpului ! Ideea postarii zilnice a unor materiale mai scurte din diferite domenii este una binevenita, insa cu rugamintea de a pastra totusi si varianta NOTIFICARII pe e-mail, deoarece sunt numeroase cazurile in care de la job nu ai acces la retelele de socializare (gen FB, Twitter, etc.) sau site-uri ca YouTube, uneori datorita restrictiilor de retea (cei care lucreaza in multinationale cunosc acest aspect :-p ).Si in plus poate nu toata lumea detine un telefon cu acces la Internet.
    Pauzele incununate de astfel de articole valoase sporesc parca si mai mult eficienta si te fac sa lucrezi in continuare cu si mai multa pofta!
    Ne-am obisnuit cu totii cu articolele tale lungi si pline de detalii valoroase si sper sa mai avem parte de astfel de “bunataturi” din cand in cand!
    Multumesc si Dumnezeu sa te binecuvanteze !
    PS. Recenziile cartilor din variate domenii sunt de asemenea binevenite !

  12. Salut Pera,
    Felicitari pt articol!
    Cred ca a nu spune ce te deranjeaza tot minciuna este. Dar pentru mine conteaza si daca persoana careia vreau sa zic ce ma deranjeaza e singura sau nu.
    Eu nu spun cuiva ceva negativ in prezenta altora. Prefer sa spun ce am de spus personal si cred ca a spune ceva negativ unei persoane in prezenta altora o face sa devina defensiva si sa prefere sa-si apere imaginea in loc sa se concentreze pe ceea ce am semnalat eu. M-am surprins si eu facand la fel.
    Cred ca barfa reprezinta minciuna in cel mai distructiv mod pentru ca in primul rand distruge increderea in sine a celui care initiaza barfa si a celor care participa si in al doilea nu rezolva nimic pentru ca persoana care este „tinta barfei” nu are cum sa corecteze comportamentul pentru ca nu stie de existenta problemei.

    1. Si imi plac mult mai mult articolele astea scurte si concentrate pe o idee, mi-e mai usor sa le acord timp :)Felicitari de idee. Am sa ti-o fur :).

  13. Oare? Care adevar? Al tau sau al lui? S-ar putea ca adevarul sa fie undeva la mijloc. Fiecare percepe realitatea altfel. Iti urmaresc blogul de mult timp si inteleg mesajul pe care vrei sa il transmiti. Poate ca ar fi trebuit sa inchei articolul cu un mesaj: Ataca problema, nu persoana!
    Tanti este intradevar grasa, dar s-ar putea sa fie o femeie extraordinara prin frumusetea ei interioara. Pe care adevar sa-l spun?
    Domnul este sarac! Dar de saracie se scapa greu. S-ar putea sa faca eforturi uriase dar conjunctura sa nu-l ajute. Poate este chiar unul care se alimenteaza cu speranta si curaj citind blogul tau! Lui ce ii transmiti?
    Si eu cred ca cel mai des dusmanul este in tine si ca iti trebuie curaj ca sa te lupti cu el. A spune adevarul este o forma de lupta. Dar este lupta ta, nu a celorlalti. Tot de la tine stim ca lumea exterioara este oglinda lumii tale interioare.
    Si eu cred ca atunci cand ai o problema trebuie sa adopti o atitudine transanta. Amanarea nu face decat sa o amplifice si la un moment dat nu o sa le mai poti descurca. Adica rani vesnic deschise.

  14. Salut Pera
    Din tot sufletul cred ca minciuna este distructiva si este bine sa spui adevarul.Eu cred ca trebuie sa spui oamenilor lucrurile clar.Si in primu rand sa nu te minti pe tine.Ai dreptate si cand vorbesti de puterea personala si cred ca aici este importanta aprecierea de sine,faptul ca esti ok tu cu tine insati.
    Da este adevarat ca este greu sa cresti un copil, dar sa faci avort nu sunt de acord.AM vazut prea multe fete care au regeretat din tot sufletul gestul,plus remuscarile..etc..
    As dori sa le trimiti pe e-mail in continuare daca se poate…si multumesc mult.
    Can nu am timp sa parcurg tot ceea ce trimiti , asa pe e-mail pot sa revin de cate ori imi doresc.Iti multmumesc.
    Cu bine!

  15. Pera, as dori notificare pe mail pt fiecare articol, indiferent de marime. Asa am o evidenta, pe mail, a articolelor aparute si necitite. Altfel trebuie sa le caut pe blog. Merci.
    Mi-a placut foarte mult stilul direct si informatia transmisa. Si eu am aceeasi abordare relativa la adevar. Poate nu in formele alea extreme. Se zice ca sfatul il poti da unui om doar cand iti este cerut sau cand viata cuiva este in primejdie. Altfel, sansele sunt minime ca acesta sa fie luat in calcul.
    Numai bine!

  16. citind comentariile tuturor aici, imi dau seama caci toti au o saminta de adevar in ceea ce zic. cei ce sunt mai in virsta, si chiar fara studii universitare, au scoala vietii si e f importanta si aceasta. cu drag si multumiri tuturor, si un PASTE FERICIT!!!

  17. Ai dreptate! E important sa spunem adevarul! E important sa spunem ce gândim și ce vrem sa facem! Acum vreo doi ani nu aveam un job foarte bun din punct de vedere financiar dar era bun pentru mine. eram agent de vânzări și vorbeam cu foarte multi oameni, lucru care m-a ajutat sa trec peste timiditate și ma vindecat de frica de a aborda femeile și lumea în general. Dar din cauza salariului familia (mama și o mătușa) încercau sa-mi găsească ele joburi mai bune. Le-am zis sa ma lase în pace ca nu ma interesează! S-au supărat și mama s-a apucat de plâns! Dar pana la urma a acceptat și cred ca acuma se bucura mult mai mult pentru mine din cauza ca sunt mai dezghețat și în plus gândesc altfel în privința banilor și a felului în care trebuie făcuți. Ei încă nu înțeleg în totalitate ultima parte (cea cu joburile și cu banii) dar vor înțelege în ziua în care voi spune „Am făcut un business de 5000 de euro azi! Hai sa-ți fac cinste cu o prăjitura!”

  18. Trebuie sa spunem ce credem! Indiferent de situatie altfel vom fi tot timpul la dispozitia altora! Acum vreo doi ani aveam un job care nu era foarte bun din punct de vedere financiar dar era bun pentru mine. Eram agent de vanzari si vorbeam cu o gramada de lume si in felul asta am scapat de timiditate, mi-am rezolvat frustrarea in privinta femeilor si nu-mi mai era frica ca o sa fiu respins! Mi-a schimbat viata! Dar din cauza ca nu castigam foarte multi bani familia a incercat sa-mi gaseasca un alt job. Le-am spus pe fata si rastit ca nu vreau sa lucrez acolo unde ma trimit ei si sa ma lase in pace! Maica-mea s-a apucat de plans! Dar pana la urma cred ca si-a dat seama si cred ca ma apreciaza mai mult acum decat acum un an sau doi. Sunt mai dezghetat! Si am si prietena si cred ca s-a luptat mult in sinea ei cu faptul ca nu ma descurc cu fetele! 🙂 Oricum nu astept sa ma inteleaga in totalitate din cauza ca pur si simplu gandesc diferit. Anul trecut m-am apucat de un proiect, am facut 3000 de euro intr-o vara si chiar cand eram la inceput au ras de mine din cauza ca era mai greu cu banii. Le-am spus las ca vedeti voi si asa a si fost. Trebuie sa spui ce crezi altfel vei face tot ce vor ceilalti. Si partea interesanta ca daca asculti de ei si dai gres tot vor arunca cu noroi in tine. Asa ca daca e sa-ti spuna ca ai esuat poti avea macar satisfactia ca ai facut ce ai vrut tu. Ti-ai luat jobul pe care l-ai vrut, ai muncit la proiectul tau, ai umblat cu ce persoane ai vrut tu si te-au facut sa te simti bine. Sa nu credeti acuma ca ii urasc! NU! Ii iubesc si faptul ca sunt de multe ori impotriva felului in care gandesc ma ajuta si ma ambitioneaza sa merg mai departe! Or sa ma inteleaga poate cand o sa le spun „Azi am facut 5000 de euro dintr-un business! Hai la o prajitura ca fac cinste! :)”

  19. Sunt de acord cu marea parte a articolului. Mai putin partea avortul. A nu permite dreptul unei fiinte la viata nu este ceva ce sta in puterea noastra ca oameni, cu atat mai putin daca nu suntem implicati in urmari. Nu-mi omor animalul de companie doar pentru ca nu-mi permit sa-i iau cea mai scumpa hrana. Ci ma adaptez, caut mult pe net, pet-shop-uri, gasesc o hrana mai ieftina si pe care mi-o permit, dar calitativa, care nu-i face rau pe termen scurt sau lung. In nici un caz nu-l inec in cada!
    Poate tu nu ai copii, sau poate chiar tu esti/ai fost/cunosti pe cineva care nu ti-e pe plac in situatia de a alege intre un copil si un avort (si traumele de dupa). Poate nu intelegi ca unii oameni vor vedea in copii lor o motivatie pentru lupta. Stiu, sunt multi abandonati si vor fi mereu. Nu-i adoptam pe toti, unii ajung in strazi, altii comit crime, jafuri, altii isi fac o viata mai buna, chiar daca nu ca tine, „draga” autor, dar fara sa faca rau cuiva. Sau sa decida cine/ce traieste si nu.
    Imi cer scuze daca aceasta ultima fraza pare un atac la persoana, dar nu e. E o replica la afirmatia ta care, sincer, pare a unei persoane care injura un grup si, ca sa se asigure ca nimeni nu-i spune ca greseste si ca face afirmatii false, adauga: „si daca imi spui ca gresesc, atunci TU esti vinovat pentru ca grupul e prost”.
    Sincer, imi place ca ai curajul sa spui cuiva in fata „esti un vampir energetic”, dar n-as vrea sa te am in grupul meu de prieteni daca vei spune vreunei prietene „renunta la copil, nu ai bani sa-l intretii/nu esti pregatita sa aduci un copil in lume”.
    Cum ar fi fost daca mamei tale, afland ca e gravida, un prieten i-ar fi spus cu aprox 9 luni inainte sa te nasti tu: „ar fi mai bine sa te gandesti la avort, nu e un moment bun, nu esti pregatita…”
    PS. Pare un articol scris la nervi, ca o instigare la cearta, asa cum o femeie se uita incruntata la partenerul ei si-i spune: „nu-mi place ca porti camasa alba in casa, de ce n-o porti pe cea albastra? De ce nu castigi mai multe miliarde la serviciu? Gigel de la doua vile mai incolo si-a luat Veyron, iar tu ma plimbi in Phantom?? Esti un badaran!” Imi pare ca esti nemultumit de ceva/cineva si, ca un copil rautacios, arunci jucariile in toate partile si te rastesti la tot ce poate fi vazut intr-un mod negativist, dand vina pe toti din jur. Dar, de data asta, TU esti de vina. GET YOUR SHIT TOGETHER!

    1. Sunt de acord cu adevarul, chiar daca doare, chiar daca te voi pierde si imi vei purta ura ca iti spun ce simt…dar asta este adevarul. Daca adevarul meu nu-ti place, esti liber/libera sa pleci. Voi gasi pe cineva care sa aprecieze adevarul meu.
      Astfel de persoane sunt cele pe care le apreciez (relativ la partea despre adevar).
      Nu mereu vor corespunde parerile oamenilor, dar atat timp cat si le exprima cand apar si sunt siguri ca e o opinie solida, si nu doar ceva trecator, sunt sigur ca vietile lor se vor imbunatati usor-usor. Incepand de la stima de sine, pana la oamenii din jur.

  20. ma bucur ca ai ales o astfel de tema. eu ma framant uneori din punctul asta de vedere pt ca de felul meu sunt taios si transant, cosmetizez aceasta latura a mea dar nu imi iese intotdeauna.sau mai bine zis nu imi iese de multe ori, cred ca de fapt e vorba de un echilibru aici pe care ar trebui sa-l pastram dar e foarte greu, fata de noi cred ca trebuie sa fim drastici, sa cautam adevarul cu orice pret – ai spus bine ca ne elibereaza, indraznesc chiar sa spun ca ne purifica – dar cu cei din jurul nostru trebuie sa fim un pic maleabili si sa ne adaptam la felul de a fi al fiecaruia si sa spunem lucrurilor pe nume dar de asa maniera incat sa nu facem rau celor mai sensibili, un adevar poate face mult rau uneori, unor anumite categorii de persoane. alteori e bine sa fortam aceasta nota si sa spunem adevarul chiar daca persoana din fata noastra nu are disponibilitate pt asa ceva – simti asta. problema e ca nu toti avem aceasta flexibilitate, nici eu nu o am si nici altii, mi se intampla foarte des sa nu rezist acestei dorinte de a spune ce gandesc, fie ca deranjeaza fie ca nu deranjeaza. diplomatia cred ca este foarte necesara in viata si cred ca toti avem de invatat din punctul asta de vedere dar uneori parca e un consum prea mare de energie si totodata ajungi la suprasaturatie, daca iti e felul sa spui lucrurilor pe nume iti vine foarte greu, la un moment dat simti o nevoie imperioasa de fi transant, de a spune ce crezi tu de fapt. e bine? e rau? in ce masura e bine? in ce masura e rau?
    am observat ca si tu pera esti un tip super transant si chiar dur pe alocuri si m-am gandit ca tu ca psiholog ai raspunsurile necesare si ai ales sa fii asa pt ca stii ca asta-i varianta corecta sau e posibil – si psihologii sunt oameni – sa fie o latura pe care nu ai reusit inca sa o slefuiesti, esti tanar si totodata o persoana foarte ocupata, dinamica, cu timpul dramuit in fel si chip si poate ca a fost o latura pe care te-ai focusat mai putin, sau poate e o alegere constienta sa fii asa pentru ca ai ajuns tu la concluzia ca pe tine te ajuta asta mai mult, asta e felul tau si asa te simti tu bine, indiferent de sfaturile mentorilor tai sau de ce ai studiat tu din punctul asta de vedere.
    lumineaza-ma si pe mine daca ai timp, daca nu nu-i nici o suparare, oricum faci mult bine cu site-ul asta.
    multam si multa bafta in continuare.

  21. poate adevarul spus intr-un mod frumos, diplomatic ar fi ok… sau jumate de adevar.. merge? 😛

    1. da, ai dreptate, cred ca de cele mai multe ori adevarul trebuie spus,trebuie sa avem insa grija la felul cum il spunem, la atitudine adica, un adevar spus frumos, calm, nu pe un ton acuzator, e super.
      daca mai strecuram si o avertizare fina inainte de enunt (imi cer scuze, nu vreau sa ma intelegi gresit samd) cred ca e si mai bine, iar jumatatile de adevar sunt pt situatii mai delicate, persoane mai sensibile, pt discutii de grup, socializare mai superficiala, nu pt discutii de suflet, in care ambele persoane sunt deschise la comunicare, nu exista acea teama de a nu fi inteles gresit sau sa nu rada de tine. ai dreptate in concluzie.

  22. Sant perfect de accord cu aceasta atitudinea. Daca nu ne-am mai minti unul pe celalalt ,sub tot felul de scuze, am reusi sa privim situatia asa cum este si poate mai curand am lua decizia salvatoare.
    Multumesc ca te ocupi cu aceasta.

  23. Esti dur! Hardcore!! Arghhhhh!! Imi place 🙂
    Un sfat: pune butoane sociale si in partea de jos a articolelor dar si in partea stanga. Doar trebuie sharuite de cat mai multi oameni.
    Si legat de adevar, mai bine un adevar crud decat o minciuna frumoasa. Oamenii sunt prea subiectivi si se concentreaza pe ceea ce vor sa auda mai mult decat pe ceea ce trebuie. Pă ei!!!

  24. ”O personalitate alfa spune adevarul indiferent de pret.”
    Fraza corecta ar fi ”O personalitate alfa spune adevarul indiferent de pretul pentru altii”.
    Pentru ca adevarul este ca o personalitate alfa e un sociopat functional, declarat si mindru de a fi sociopat.
    El/ea este cel mai bun. Stie intotdeauna ce e mai bine, nu are nici-o empatie pentru cei din jur.
    Si niodata nu e vina lui. Never, ever.
    Master of the house, king of the castle, head of the pack and so on….
    E OK…nu putem fi toti la fel.
    Singura problema? O personalitate alfa nu poate supravietui decit in grup. Singur va muri si se va ofili.
    Pentru ca singurul fel de a supravietui pe care o personalitate alfa o cunoaste este sa ii inrobeasca pe cei din jurul lui.
    Personalitatile alfa sint ”bullies” cu diploma si inteligenta.
    Nu e vina lor. Sint un produs al societatii bazate pe competitie cu orice pret, un produs aberant al legii darwiniene. Vina e a noastra, cei care ii acceptam.

    1. Sunteti psiholog?! Cu siguranta ! Unul care poarta ” ochelari de cal” , inflexibil, insensibil, inuman! Eu cred ca sunteti visator, la o lume perfecta! Asta este adevarul , a ceea ce gandesc despre dvs. Lucrez cu oameni de peste 15 ani si interactionez cu fiecare persoana chiar si 2/3 ore. Fiecare individ in aceasta lume, are cel putin un motiv pentru care nu poate spune intotdeauna adevarul si ceea ce simte, asa cum isi doreste si isi imagineaza in forul interior . Nici dvs si nici cei care sustin acest lucru, nu spuneti adevarul si ceea ce simti ,in toate contextele vietilor voastre. Cu siguranta au fost, sau vor
      fi situatii, cand veti spune cu jumatati de masura sau veti fi nevoit , chiar sa mintiti.
      Sunt curioasa daca atunci cand va exprimati parerile si va descrieti sentimentele cuiva, va asigurati ca si realitatea e conform gandurilor . Culmea ar fi grasa sa faca sport si sa abia alte prb pe care nu doreste sa le faca cunoscute( unora ca dvs) si sa vedeti doar ca mananca; iar saracul poate stie sa faca mai multe decat stiti dvs cu toate cartile pe care le-ati citit, si sa fie acolo undeva acel singur motiv care nu-i permite sa castige mai multi bani, sau ii castiga dar banii se duc pe alte probleme…si vine unu sincer si alfa pana la Dumnezeu sa dea cu paru si sa lase in urma vorbelor lui directe exprimate cu mult curaj, care il lasa pe cu adevarat ” saracul om ” cu unele rani sufletesti sau mai stiu eu in ce fel. Nu stiti viata ce va poate rezerva, si cum va puteti schimba aceste principii fixe.Poate experientele vietii v-au facut sa fiti asa, s -au poate meseria asta de psiholog. Stiu si eu?! Nu ati fi singurul care practica si are si ceva probleme, pe care ar trebui sa si le rezolve inainte de a ajunge sa ofere sedinte de terapie, sau sa mai dea si sfaturi despre cum ar fi bine sa facem.
      Ati dat exemple strict din experiente personale, si puteti sa va exprimati cum vreti fata de oamenii din viata dvs. si in general, daca asa va place,asumandu-va orice pret si fiind o persoana alfa, cu capul in nori care nu se gandeste la consecinte.
      Oricat de mult apreciez oamenii sinceri, exista totusi o limita pt orice. Iar oamenii fara limite , nu au decat sa -si tina adevarul pe care vor sa-l spuna asa cum gandesc si simt pt ei, decat sa raneasca si sa distruga cu acel adevar o viata , sau sa zguduie din temelie o persoana cu psihic slab. Uneori minciunile si ocolisurile sunt necesare pt un echilibru si pt a nu distruge in mod constient vieti. Si eu imi doresc sa-i spun de nenumarate ori fratelui meu, tot ceea ce gandesc, asa cum gandesc si cum simt. Dar nu pot, sa-i spun unei persoane cu probleme psihice, tot ce gandesc despre ea, atunci cand imi cere pareri sau avem diverse discutii, pt ca sunt constienta ca i-as produce un ” knockout mental” mai rau decat situatia in care se afla. A fost o persoana normala pana in urma cu cativa ani, si deseori imi doresc sa-i spun:
      ” imi este dor de fratele meu cel sanatos,inteligent si foarte talentat , si sufar enorm sa te vad ca o leguma si inapt pt tot restul vietii” , etc…. Si exemplele pot continua! Cu siguranta m-as simti eliberata( pe moment) caci apoi, apare la mijloc legea ” cauza-efect” . Nimic nu este si nu va ramane fix in aceasta lume, in special gandirea oamenilor, deoarece mintea este un labirint cu multe surprize, chiar si pt cei care traiesc cu impresia ca se cunosc foarte bine si nimic nu-i poate surprinde. In special pt dvs. care traiti si va ghidati dupa anumite tipare fixe ( spune ce simti si ce crezi-minciuna distruge mai mult decat adevarul) … da! In unele cazuri. La fel se poate intampla si invers. Alb sau negru, bun sau rau, adevar sau minciuna, etc…toate astea exista cu un scop in universul asta, pt a se gasi calea de mijloc si a alege sa fii echilibrat si cenzurat in unele contexte, nu sa tai si sa spanzuri cu adevarul si personalitatea ta alfa.
      Asadar, fiti cum vreti sa fiti! Ma bucur ca exista unitate in diversitate si nu gandim toti ca dvs, caci s-ar alege praful.
      In concluzie sustin ideea de a spune adevarul, atata timp cat pot sa imi asum pretul , NU INDIFERENT DE PRET. Sa-ti fie indiferent inseamna sa nu iti pese de nimeni si nimic, sa ai propriile legi si principii morale. Spui ce ai de spus si in urma ta potopu…Doamne fereste!
      ” O personalitate alfa este aceea care alege si actioneaza constient , asumandu-si pretul faptelor si vorbelor”

  25. Iubita mea a avut cancer la colon acum 5 ani, si din cauza asta nu mai poate avea copii, si are un sac pe abdomen, atasat de capatul colonului printr-o gaura in abdomen pentru toata viata, ca sa poata supravietui. Ea mi-a spus povestea ei si tot adevarul atunci cand ne-am cuplat, iar eu am decis totusi sa merg cu relatia inainte ca ma bateam cu pumnul in piept ca eu sunt omul superior si asta e un test pentru mine, SA II SPUN ACUM CA EU M-am gandit mai bine si CHIAR IMI DORESC COPII SI ca asta e foarte important pentru mine, si ca sunt nehotarat cu privire la relatia noastra.

  26. Adevarul este ca esti „un cretin” si nu ma simt deloc bine ca afirm acest lucru, dar am experimentat si de data aceasta efectul asa zisului „adevar”. Ce este Adevarul?

  27. 82031 727394Excellent blog here! Also your web site loads up quick! What host are you making use of? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quick as yours lol 658788

  28. I found your weblog site on google and check some of your early posts. Continue to preserve up the extremely very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading much more from you later on!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.