Stiai ca poti sa faci infarct daca nu iti urmezi visurile?

De ce unii oameni supravietuiesc cu bine unei boli iar altii mor in urma aceleiasi afectiuni?

Pentru ca nu boala conteaza ci personalitatea si sufletul uman.

Boala este doar un mesaj si asa cum unii mor de la o simpla gripa, altii supravietuiesc cancerului.

Stilul de de viata iti influenteaza starea de sanatate si asta e o afirmatie ce poate fi foarte greu negata.

Exista numiti factori de risc privind atacurile de inima.

Nutritia, activitatea fizica, obiceiurile sunt esentiale in reducerea colesterolului si a simptomelor asociate cu infarctul.

Cercetarile au arata ca majoritatea atacurilor de inima se produc lunea de dimineata intre orele 8-9. Cei mai multi dintre oamenii care au suferit atac de cord lunea de dimineata au recunoscut ca munca pe care o fac nu ii implineste, ca nu si-au urmat visurile si sunt coplesiti de un sentiment de lipsa de putere pentru a schimba situatia.

Din punct de vedere medical, atacul de inima reflecta ingustarea orizonturilor, ganduri pesimiste si stil de viata nesanatos care se reflecat in ingustarea vaselor de sange ce duc sangele spre inima .

Influenta psihicului asupra bolilor fizice este de necontestat. Este celbru efectul Placebo in care la 30% dintre pacientii carora doctoral le-a spus ca vor fi bine si ca primesc un medicament minune s-au vazut semen vizibile de insanatosire desi nu au primit nici un medicament, decat niste pastille fara vreun effect.

“Boala este cel de-al cincilea nostru anotimp. “Emil Cioran

Asa cum bine a realizat marele filozof, cand ne inbolnavim primim o sansa. Sansa de a ne uita la viata noastra cu alti ochi.

Cand suntem furiosi si nu stim sa ne exprimam furia, cand iubim si nu ni se raspunde cu iubire, cand suntem stresati si nu gasim o cale de a ne elibera de stres, atunci ne inbolnavim.

Aparitia bolilor in corpul fizic inseamna de regula prezenta unui dezechilibru la un nivel mai profund. La modul ideal, echilibrul trebuie restabilit la cel mai profund mod cu putinta, in psihicul si spiritul nostru.

De exemplu, cunosc o femeie care in momentele mari de stres si momentele in care nu se simte protejata, face candida. O ciuperca ce apare la nivelul organelor sexuale si care provoaca mancarimi, disconfort, o impiedica sa aiba contact sexual si ii provoaca o stare de iritare permanenta.

Ce este interesant, e ca momentele cand face candida sunt momentele in care are o cearta mare cu partenerul ei de cuplu, cand se afla in fata unei situatii foarte stresante, gen examen important la care nu a invatat sau cand simte ca ii lipseste sentimentul de securitate in familie si cuplu.

Boala aceasta o obliga sa se trateze, sa se linisteasca, si deasemena  ii obliga pe membrii familiei si  pe partenerul ei de cuplu sa ii ofere atentia si sentimentul de securitate si stabilitate care probabil lipsea pana in acel moment.

Asadar, boala are un mesaj si pentru cei din jur si pentru aceasta femeie.

Pentru a rezolva aceasta problema, nu este deajuns ca femeia sa ia tratamentul prescris de medic, pastille si spalari interne.

Boala va reaparea pentru ca nu s-a lucrat la CAUZA bolii, si anume lipsa unui sentiment de siguranta care sa vina din interiorul femeii pe care sa nu sa il astepte de la cei din jur.

O alta poveste ne spune ca un barbat afacerist nu poate accepta decat foarte greu orice forma de asociere si refuza orice ajutor chiar si din partea familiei sale in problemele casnice. Vrea sa le faca singur pe toate si vrea sa controleze totul.

Este convins ca doar el poate duce lucrurile la bun sfarsit. Se enerveaza repede si devine foarte nerabdator cu cei care nu ii inteleg instructiunile simple si care nu fac cum spune el.

Intr-o zi el lesina la birou si se trezeste cu partea dreapta a corpului paralizata.

A suferit un atac cerebral in care I s-a spart un vas de sange in cap. Recuparera este lenta, trupul l-a tradat. Acum trebuie sa se bazeze pe cei din jur ca sa se imbrace, sa manance, pentru a se face inteles. Este obligat sa simta cum e sa fii dependent si sa ii lasi pe altii sa faca treaba in locul tau. Nu mai are control deloc si nu ii convine insa e uimit de faptul ca si altii pot sa faca o treaba buna fara sad ea el ordine. Multe atacuri cerebrale ii lovesc pe oamenii care vor sa controleze totul, nu vor sa delege sarcini si dau ordine toata ziua. Mesajul bolii l-a facut pe barbat sa mediteze un pic la felul in care isi traieste viata si I s-a oferit sansa schimbarii. Daca ar fi stiut sa citeasca semnele pe care coprul i le oferea putea sa faca schimbarea inainte sa fie lovit fizic.

In doctorului Christine R. Page, “ La frontierele sanatatii – de la vindecare la totalitate” ne sunt date urmatoarele afirmatii:

  1. Boala este o manifestare a vietii, insemnand ca e momentul unei schimbari si o sansa pentru cresterea sufletului nostru.
  2. De cele mai multe ori boala apare la nivel spiritual si psihic si abia apoi la nivel fizic. Orice boala poate fi prevenita daca stim sa citim “ semnele” ce vor duce in cele din urma la manifestarea fizica a suferintei noastre.
  3. Daca pentru vindecarea bolii nu se lucreaza si la nivel psihic, sunt toate sansele ca in ciuda tratamentului medicamentos aceasta boala sa apara din nou.
  4. Semnalele din corp ne spun ca lipseste ceva si ne fac sa ne indreptat atentia spre zona de dizarmonie.
  5. Mesajul poate fi folosit doar pentru tratarea cauzei fizice, lucru pe care majoritatea oamenilor il fac, adica merg la doctor. Totusi, cu putina intelegere putem trata adevarata cauza, cea psiho-spirituala si ne asiguram astfel ca boala nu va mai aparea.
  6. De cele mai multe ori, boala actioneaza ca un purtator de cuvant, afirmand lucrurile care nu pot fi spuse altfel. Din pacate, daca mesajul nu este inteles, schimbarile fizice pot fi ireversibile, silind individual sa poarte o povara mai grea decat ar fi fost nevoie.
  7. Boala nu e numai un mesaj ci ne indica si intrumentul prin care poata fi tratata.

S-ar putea sa te imbolnavesti fizic daca abuzezi in urmatoarele feluri de:

Corpul tau fizic

  • Mâncam în exces.
  • Mâncam lucruri despre care stim ca nu ne fac bine.
  • Nu ne respectam regimul de viata.
  • Spunem ca vom face exercitii fizice, dar nu ne tinem de cuvânt.
  • Nu ne facem destul timp pentru odihna si recreere.
  • Ne autoabuzam prin tigari, alcool sau droguri.
  • Ne criticam, atunci când ne privim în oglinda.
  • Suntem mai atenti la defectele pe care le avem, decât la frumusetea noastra.
  • Acceptam sa fim atât de ocupati, încât sa nu putem simti semnalele trimise de corpul nostru.
  • Ascultam dialogurile interne de dispret de sine.

In relatii

  • Nu petrecem timp cu cei dragi.
  • Ramânem în relatii cu oameni care ne abuzeaza fizic  sau emotional.
  • Facem cu prietenii – sau pentru ei -lucruri pe care nu dorim sa le facem.
  • Facem sex, atunci când nu-l dorim.
  • Îi bârfim pe ceilalti.
  • Nu ne aratam sentimentele.
  • Nu ne oferim intimitate, atunci când ne-o dorim.
  • Nu respectam întelegerile si angajamentele cu ceilalti.
  • Pretindem ca ne plac unii oameni, atunci când nu este adevarat.
  • Ne depasim limitele personale, sau ne compromitem  integritatea.
  • Facem ca nevoile altora sa fie mai importante decât ale noastre.

Financiar

  • Cheltuim mai mult decât câstigam.
  • Ajungem sa avem datorii pe cartea de credit. (Sau în  alta parte)
  • Mintim în legatura cu venitul nostru.
  • Nu economisim bani.
  • Nu ne dam seama cât cheltuim.
  • Furam.
  • Ne ignoram datoriile.
  • Nu ne platim facturile la timp.

Cel mai important pas de actiune este sa cauti pe internet cartea doctorului Christine R. Page, “ La frontierele sanatatii – de la vindecare la totalitate”.

Apoi, te rog sa scrii intr-un coment despre situatii asemanatoare, despre ce probleme psihologice, emotionale si spirituale crezi ca ti-ar putea afectata sanatatea in viitor. Suntem aici sa ne educam impreuna si sa ne ajutam.  Exemplele si povestile tale pot arata cuiva intr-o situatie asemanatoare o cale de iesire.

Cu respect,

Pera Novacovici

Programul noului nostru bootcamp, care va fi la Straja: http://www.personalitatealfa.com/blog/bootcamp-6-personalitate-alfa-descopera-ti-vocatia-si-transforma-ti-viata/

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

22 de răspunsuri

  1. Buna Pera,
    Am fost mereu o fire sensibila, bolnavicioasa. De mica, reuseam sa ma racesc de la orice adiere de vant. Tot cam asa sunt si in prezent numai ca acum incerc sa am mai multa grija de mine. Cu toate acestea, cam de pe vremea cand am inceput cursurile la facultatea de psihologie si stiintele educatiei :), am inceput sa imi dau seama de mecanismele interioare care imi dicteaza starea de bine / rau. In timpul facultatii, pentru ca faceam ceea ce ma pasioneaza cel mai mult pe lumea asta si eram implinita, pot sa spun ca am fost "perfect" sanatoasa. Ulterior, cand am intrat in campul muncii si m-am confruntat cu o serie de dificultati, am inceput rand pe rand sa sufar de diferite afectiuni, de genul infectiei la rinichi. Exemplul cel mai concludent este unul de actualitate: din motive financiare m-am mutat in Bucuresti si am lasat in urma Brasovul atat de drag, si, surprinzator am reusit sa racesc destul de puternic de 2 ori consecutiv, in 2 luni. Totul pe fondul unui sentiment de frustrare si neputinta de a imi gasesc drumul, de a lucra in domeniul care imi place… Si care ma "ajuta" sa castig kilograme in plus ..

  2. imi plac foarte mult articolele tale
    am avut si eu probleme de genul : de fiecare data cand eram stresata de ceva, trebuia sa fac ceva dar imi venea greu sa incep sau trebuia sa am de a face cu oameni noi imi aparea un fel de alergie. am facut tot felul de teste dar nu eram alergica la nimic pana la urma doctorul mi-a spus ca ar putea fi de la stres si dupa ce am relizat chestia asta am inceput sa ma autolinistesc, sa iau lucrurile asa cum sunt fara sa ma gandesc cu teama la ce trebuia sa fac si intradevar alergia nu a mai aparut.
    rezolvarea la problema mea a venit tot de la mine, si acum nu numai ca alergia a disparut dar fac totul cu mai multa usurinta si nu mai consum atat energie cu stresul.

  3. 'Ramânem în relatii cu oameni care ne abuzeaza emotional'eu asta am facut mai ales pt ca persoana era chiar tatal meu deci se intampla de mica…apoi i s-a alaturat si mama…..probabil prima intamplare in care m-au abuzat ingrozitor emotional a fost pe la 9-10 ani cand m-au intrebat:"Tu cu cine ramai,cu mine,maica-ta sau cu taica-tu?"atunci mi-am dat seama ca nu aveu nici o mila de mine si ca ii interesa cine ma castiga!!!!ulterior poate si-au dat seama…nu stiu…acum dupa multi ani totul e ok dar nu am sa uit niciuodata aceasta abuzare emotionala!americanii procedeaza altfel….mult mai bine pt copil!acum la 3 de ani nu-mi dau bine seama unde m-a influentat negativ acest abuz…..poate ai tu,pera cum sa-mi spui…sau care e parerea ta!merci!cu bine…..bravo fara lingusiri pt tot ceea ce esti si faci!

  4. Buna Pera,
    Articolul este grozav. Ma ajuta la fel ca toate celelate sa constientizez situatia in care ma aflu in prezent, precum si in cum am ajuns in acest punct.
    Daca e sa imi fac o evaluare dupa criteriile de mai sus, sincer ma mir cum de mai sunt in viata si culmea cu analize medicale ok.
    Imi asum toata respunderea pentru tot ceea ce fac, si mi-e clar ca ceea ce experimentez acum este consecinta actiunilor mele trecute.
    Tocmai pentru ca stiu pericolul la care ma expun am cautat si am ajuns sa corespondez cu tine si echipa cu care lucrezi.
    Ceea ce ma pune pe ganduri si imi da o permanenta stare de ingrijorare este ca desi stiu ce am de facut, totusi nu gasesc determinarea , vointa si concentrarea necesara sa actionez.
    Tu cum te-ai convins pe tine insuti sa treci de la inactiune la actiune?
    Cum as putea sa gasesc un antrenor?

  5. Buna Pera
    Ma bucur ca te acorzi atentie si acestei laturi deoarece starea de sanatate si dezvoltarea personala sunt mana in mana, sau in sinergie interdependenta,vorba lu iliescu.
    Sunt de acord ca starile psihice si emotionale au influenta asupra corpului, practic il modeleaz ,lucru demonstrat stiintific de doctorul Hamer , cel care a pus bazele noii medicine.
    insa la partea nu 'mesajele vietii' nu putem generaliza. Cu fapt cu Viata insasi ne invata prin boala nu sunt de acord, mai debraga invatam noi de la viata.
    Adica nu putem zice trufasul va fi umilit odata sau asupritorul va deveni asuprit. in fine astea-s altceva
    Oricum e incontestabil faptul ca atribulete 'rele' nu ne sunt niciodata spre sanatate, ci din contra spre boala.
    Sunt adeptul acestei viziuni asupra sanatatii deoarece m-a ajutat sa-mi inbunatatesc sanatea intr-un mod in care nu credeam ca se poate. Ceea ce ma ajutat foarte mult a fost sugestionarea pozitiva: repetarea afirmatiilor pozitive cu voce tare(schimbarea credintelor)
    Mie greu sa explic straile sufletesti, insa e un sentimentde genu: acum am inteles cum sta treaba iar acum am totul sub control. Nu stiu cum sa explic.
    Dau un exemplu care mi-a facut mie primul click in sensul asta.
    – Sa ne imaginam ca sunetm rataciti intr-o padure din Africa unde un animal salbatic si infometat sa indreapta periculos spre noi.
    – Cand il observam speriati o luam la fuga instinctiv si sistemul nervos simpatic isi intra in rol.
    – sistemul nervos simpatic e partea sistemului nervos (care printre altele) ne mareste sansele de supravietuire cand suntem in pericol prin:
    + cresterea batailor inimii si a ritmului de respiratie pentru a avea cat mai mult oxigen si nutrienti necesari muschilor
    + directionarea sangelui spre principalalel grupe musculare pentru a mari forta si viteza
    + incetinirea sau oprirea totala a sistemului digestiv pentru a nu consuma nutrientii si oxigenul pentru muschi
    + se elibereaza glucoza(zaharul din sange) in sange pentru a da un energy boost suplimentar
    + se produc hormonii epinephrina si norepinephrina pentru a creste ritmul cardiac(plus alti hormoni stimulatori)
    + marirea pupilelor pentru a imbunatati vederea, absolut necesara in caz de lupta sau fuga
    Asadar este in avantajul nostra ca sistemul nervos simpatic sa functioneze in situatii de urgenta insa…
    …este in dezavantajul nostru ca in momentele de nesigurata din viata de zi cu zi(serviciu,cearta cu familia,prietena etc) sa se desfasoare aceleasi procese insa la un nivel mic dar constant(ca picatura chinezeasca). Asta de fiecare data cand simtim tensiune,nesigurata,axietate sau cu alte cuvinte stress.
    In concluzie putem lua orice medicament si cea mai sanatoasa mancare atata timp cat sistemul digestiv lucreaza pe low(=> corpul nu asimileaza nutrientii, plus boli de stomac,de intestin, constipatie, paraziti, flora intestinala dezechilibrata, etc etc) iar nivelul de zahar din sange este mult peste normal(=imunitate scazuta, circulatie proasta, diabet etc,etc) deoarece starea de sanatate nu se va inbunatati.
    Exemplul de mai sus e superficial deoarece lucrurile sunt mult mai profunde in acest domeniu dar in acelasi timp simple(daca luam exemplul unui copil de 5-6 ani).
    Asadar mai multe informatii in domeniu :
    1. http://www.vitalitate.com/noua_medicina.htm
    2. http://video.google.com/videoplay?docid=-41872351
    3 .http://www.youtube.com/watch?v=NrArNjsXrR0&feature=related

  6. Buna Pera,
    iti citesc articolele de ceva vreme si trebuie sa recunosc ca intr-un fel sau altul ele imi vorbesc. Si daca doar imi confirma faptul ca nu sunt singura care trece prin provocari; si daca doar imi confirma ca fac ceea ce trebuie pentru a fi emotional sanatoasa.
    Am stiut din totdeauna ca echilibrul este vital si important si nu mi-as fi imaginat niciodata ca lipsa lui poate duce la o… boala. Deseori am ales sa ignor semnele pe care corpul mi le-a trimis; am ignorat nevoia de a avea grija de mine, gandindu-ma mai intai la ce se astepta de la mine. Pana cand, anul trecut am cedat. M-am imbolnavit. Inca inainte de a mi se descoperi conditia, ajunsesem intr-un punct in care am avut sentimentul de: asta e! gata!! Daca nu reusesc sa imi regasesc echilibrul nu mai e nimic pentru mine. Daca nu reusesc sa-mi schimb atitudinea fata de mine voi dat de d….. Si dadusem. 1 luna dupa acest atac de panica, cu referire la viata mea, am aflat ca ma imbolnavisem de cancer. Si cu asta pot sa-ti sustin afirmatia: aparitia bolilor in corpul fizic inseamna de regula prezenta unui dezechilibru la nivel mai profund: in psihicul si spiritul nostru. Cel putin in cazul meu a fost.
    Am stiut in momentul in care mi-am aflat diagnosticul ca va depinde doar de mine daca ma voi recupera. Mi-am lasat corpul pe mana oncologului dar psihicul era ceva care tine doar de mine. Am inceput sa ma gandesc la mine ca la cel mai bun prieten al meu, asa cum nu o facusem niciodata. Am invatat sa ma cunosc, sa nu ma mai mint, sa-mi recunosc limitele, sa-mi cunosc dorintele si sa nu-mi ignor nevoile. Am inceput prin a indeparta oamenii care imi aduc energie negativa; am continuat prin a-mi exprima sentimentele, a-mi onora nevoile. Cate un pas in fiecare zi, cateodata doar jumatate de pas si chiar daca cateodata pasii sunt micuti ei au fost si sunt puternici & siguri. Mi-am regasit echilibrul si viata. Trebuie sa recunosc ca nu este usor si ca din cand in cand mai cad in capcana vechilor obiceiuri – pe care le-ai enumerat atat de bine mai sus – dar recunosc foarte usor cand acest lucru se intampla si redresez. Mi-am castigat dreptul de a refuza un lucru pe care nu doresc sa il fac, dreptul de a fi alaturi de mine mai mult, dreptul de a fericita si implinita.
    O carte care m-a ajutat sa inteleg legatura dintre boala si psihic a fost cartea Dr. David Servan – Schreiber – Anticancer. Invinge prin mijloace naturale (Ed. E Francisc) Este o carte care descrie aceasta relatie dintre psihic si boala & cum anume ne putem intari: fizic si psihic.

  7. Buna ziua,
    In primul rand vreau sa zic ca, articolul asta este foarte bun , de fapt toate articolele scrise de Pera sunt bune si prind bine la orice om care le citeste.
    Acuma legat de subectul asta cu boala si psihicul , vreau sa spun o fapta reala din viata mea care este legata de tatal meu. Cand eram mai mic , pe la 16 ani, tata avea un bar …..si pe vremea aia, ca si acuma furnizorii aduceau marfa direct la beneficiar, dar intr-o zi un furnizor, nu stiu daca intentionat s-au accidental l-a inselat pe tata cu cateva lazi de bauturi alcolice….nu mai stiu exact cat si cum, doar ca pe factura era mai mult trecut decat i-a predat i-a predat furnizorul. Au trecut cateva ore si tata a inceput sa isi dea seama ca a fost inselat si din momentul ala s-a suparat foarte tare, nu era suparat pe fatul ca a pierdut niste lazi de bautura, era suparat doar pe faptul ca a fost inselat si nu a fost destul de atent. Vreu sa va zic ca , chestia asta atat de tare la macinat pe dianuntru, incat a 2-a zi cand mergea cu mama cu masina , a facut comotie cerebrala la volan si noroc ca era mama in dreapta si a reusit sa ii redreseze masina ca sa nu faca accident. Dupaia la dus la spital, di dupa aproximativ o saptamana de stat in spital a decedat. Acuma stau si ma intreb, oare a meritat stresul care a dus la deces pentru niste nenorocite de la lazi de bautura….?

  8. Foarte interesant articolul, cred ca multa lume nu este obsinuita sa asculte micile indicii pe care i le da psihicul si fizicul inainte sa fie prea tarziu. Eu am obsrvat pe pielea mea ca de fiecare data cand sunt extrem de stresata sau suparata (de ex in sesiunea de examene, sau dupa ce am o cearta cu ai mei, sau cand trebuie sa particip la un eveniment important si mi-e frica sa nu fac fata) ma imbolnavesc foarte usor. Aici intra orice de la raceli, gripa, pana la gastrita. De exemplu intre ulcer si stress s-a demonstrat ca exista o legatura directa pt ca atunci cand psihicul nostru e stresat comanda stomacului sa produca mari cantitati de acid gastic, care rod mucoasa si pana la urma o perforeaza. Cel mai tare am clacat inaintea unui concurs: era vorba de o Simulare a Parlamentului European (eu sunt studenta la stiinte politice). Din cauza fricii am clacat asa de tare incat pe langa faptul ca psihic m-am simtit incapabila sa particip, am inceput sa ma simt rau, sa fiu racita, nu puteam decat sa zac in pat din cauza a ceea ce se intampla in capul meu.
    Dar totusi, ai grija si nu amesteca sfaturile tale, care sunt majoritatea foarte bune, cu misticismul! Pentru fiecare boala exista o cauza, iar medicina a facut suficiente progrese incat sa depisteze cauza.
    Si in plus vreau sa iti atrag atentia ca la multe boli, cauza nu e starea noastra psihica ci factorii de mediu sau mostenirea genetica. De ex nu poti spune ca otravirea cu metale grele ar fi din cauza psihicului sau ca boala Huntington e din vina celui care o are. Deci nu poti generaliza.
    Exista totusi, documentat in medicina, faptul ca exista o legatura stransa intre ulcer, gastrite, diabet si stress si de asemenea intre tensiunea arteriala si accidentele vasculare si stari de nervozitate si suparare. Dar mecanismele astea nu functioneaza intr-un mod mistico-misterios ci sunt niste procese clare pe care daca studiezi niste anatomie, neurologie si te gandesti si la evolutia omului de-a lungul celor aprox 200.000 de mii de ani de cand exista homo sapiens sapiens, au foarte mult sens si logica.
    O parte din articol a fost simply bullshit: demonstreaza-mi mie legatura dintre lipsa de economisire si ce boala imi poate cauza asta, de exemplu. Eu nu cred ca exista.
    Tu dai oamenilor sfaturi bune si pertinente dar te rog, ai grija si cum le formulezi. Fa-i pe oameni sa isi foloseasca raiunea proprie nu sa asculte orbeste de articolele tale pentru ca asa ai zis tu. Si ei pot cerceta, se pot documenta mai departe, iar tu sa stii ca le faci cititorilor un foarte mare bine daca ii faci sa aiba incredere in ei si sa gandeasca rational.

  9. De curand am citit o carte legata de subiect : Autovindecarea si personalitatea; Friedman, Howard S, editura Humanitas. Aici se explica foarte detaliat legatura psihic, stres, sistem imunitar.
    Nu prea sunt de acord cu exemplul candidozei. Parerea mea este ca fie vindecarea nu a fost completa, fie partenerul e purtator, datorita unui tratament neadecvat sau a lipsei lui.Sunt de acord ca poate fi influentata, in cazul in care reapare, de stres, oboseala. Dupa tratament se cere intarirea sistemului imunitar si chiar repetarea tratamentului 3 luni la rand. Ar fi de preferat ca atitudinea sa fie una pozitiva si optimista pe tot parcursul tratamentului….si multa, multa odihna si relaxare.
    In orice caz, psihicul este o metoda de preventie a unei boli si de prelungire a vietii. Cunosc diabetici care sunt mult mai optimisti si cu mai multa viata in ei decat multi omeneni sanatosi.Raspunsul este echilibrul, atitudinea optimista si activa.

  10. Salut ,
    intradevar stresul poate avea un efect foare neplacut si cateodata de durata daca nu este gestionat corect cu buna stiinta .
    Eu am avut mari probleme in a imi gasi directia in viata pentru ca imi place sa fac foarte multe lucruri si imi pierd repede interesul pentru lucrurile care cu oarecum putin timp inainte ma entuziasmam , iar acest fapt ma adus fata in fata cu o serie de manifestari uneori chiar violente ale corpului la starile prelungite de stres si agitatie prin care treceam . Probleme de genul gastrite , nevralgii intercostale si nu in ultimul rand atacuri de panica au inceput sa isi faca aparitia in viata mea izolandu-ma incetul cu incetul de restul lumii , acest lucru ducand iarai la o accentuare a lor . Mi-a luat ceva timp sa imi dau seama de legatura dintre minte si corp , dar acum stiu ca pentru a te bucura cu adevarat de ce ai in viata trebuie in primul rand sa te accepti pe tine asa cum esti si sa te iubesti pentru toate defectele si calitatile pe care le ai ( inca lucrea la asta . nu e intotdeauna usor sa tii minte ca tu esti cel mai bun prieten al tau ) .
    Noi ca si oameni avem doua parti . Partea psihica , care este reflectata de personalitatea individuala a fiecarui om si partea fizica reprezentata de corpul nostru . Copul fiecarui om poate fi privit ca un prieten care este langa noi la bine si la rau , care se bucura cand suntem fericiti si sufera atunci cand mintea noastra este incarcata de probleme. El este copilul din noi . De el avem grija in fiecare zi asa cum am avea de un copil si pe el in invatam in fiecare zi cate ceva asa cum am invata un copil pentru ca acel copil in functie de felul in care a fost invatat sa se descurce in mediul in care se gaseste asa va continua sa actioneze pana la sfarsit sau pana in momentul in care noi hotaram sa il educam diferit . Asa ca puteam sa-l invatam pe copilul nostru al fiecaruia sa manance mai bine, sa faca execitii fizice si sa se relaxeze si observam ca dupa o perioda de timp ( 21 de zile dupa unele cercetari si 5 zile dupa altele ) reusim sa ii formam noi obiceiuri . 21 de zile de " cicalire " constienta pentru o viatza de trai sanatos . Suna destul de bine .
    In ceea ce priveste stresul cauzat de nemultumirea creata de lipsa de actiune sau complacere in situatia data , de cele mi multe ori frica este cea care ne tine in loc . Dar odata invisa acesta frica se transforma in respect fata de propria persoana .
    Cea mai usoara metoda pe care am invatato de a invinge o frica este de a o constientiza si de a o imparti pe categorii . De exemplu :
    Frica de a vorbi cu femei frumoase
    1 . frica de a vorbi cu 3 femei frumoase 100%
    2. frica de a vorbi cu o femeie frumoasa 70 %
    3. frica de a vorbi cu 3 femei obisnuite 50 %
    4 . frica de a vorbi cu o femeie obisnuita 40 %
    5 . frica de a vorbi cu o caserita draguta 30 %
    6 . frica de a vorbi cu o caserita obisnuita 10 %
    De aici , incepand cu cel mai mic nivel de frica faci acel lucru pana te simti confortabil cu el . Odata ce te simti confortabil cu el treci la urmatorul 🙂
    Sper sa va fie de folos .
    P.S. multumesc de articol Pera si pentru ceea ce vrei sa faci . E grozav sa primesti cate o perspectiva diferita din cand in cand , pentru ca de multe ori nici nu realizam situatia in care am ajuns si ne miram de lucrurile care incep sa mearga din ce in ce mai rau , Numai bine

  11. Citind articolele tale si observand atitudinea ta fata de viata si fata de oameni ma umplu de bucurie la gandul ca un om atat de tanar ca tine reuseste sa puna il lumina reflectoarelor (adica a propiei noastre constiinte) un set de valori care parea uitat de cei din jur. Ma bucur sa regasesc toate aceste valori in care eu continui sa cred, dar care erau marginalizate si transformate in lucruri perimate de catre cei crescuti fara de repere.
    Avem nevoie de oameni tineri si frumosi ca tine, si cand spun frumosi, nu ma refer la frumusetea efemera, subliniata de cosmeticate sau "toale" de ultima moda, ci ma refer la frumusetea care vine din curatenia sufleteasca, din asumarea vietii proprii cu bune si cu rele, din intelegere si educatie, din dorinta de a te transforma, de a-ti atinge potentialul.
    Felicitari draga Pera,

  12. Problema mea este in primul rand instabilitatea emotionala, orice ar face persoana iubita, cat de neinsemnat ar fi, chiar daca ea nu-si da seama, daca pe mine ma deranjeaza, intru intr-o stare urata de tot de depresie, nu stiu cum sa scap de chestia asta, uneori ma termina… as aprecia un sfat. 🙂

  13. Sunt nespus de bucuros ca ASA CEVA este si in psihologie. IN sfirsit aceasta informatie ajunge si in miinile celorlalti pe care beletristica. Succes! Sunteti bravo! va multumesc.

  14. Salut Pera,
    Vreau sa spun si eu un lucru, inainte de toate exista Dumnezeu si de fapt nu corpul nostru ne trimite acele semne, ci Dumnezeu. Daca toti oameni l-ar iubi pe Dumnezeu inainte de toate si cand spun Dumnezeu ma refer la viata, pentru ca El asta este viata care ne insufleteste pe toti si tot ce ne inconjoara iar aceasta iubire sa fie dezinteresata. Te salut, numai bine si bafta in continuare faci o treaba minunata!

  15. Salut Pera, pot spune despre mine k nu am avut probleme de sanatate majore, eu lucrez 10-11ore/zi fizic,dar dupa si-n timpul unei depresi prelungite cca un an jumate, am simtit un disconfort digestiv, balonari,uneori dureri inesplicabile foarte ascutite in stomac.Am fost intr-o situatie financiara dificila care m-a blocat emotional,pshic eram foarte nervos si nu mai reuseam sa-mi revin, sa-mi urmez visurile.Intr-un fel decazusem k om pt k am avut incredere in oamenii.Fara sportul minim de intretinere,alimentatie la nimereala si mancam foarte repede si stresul pe deasupra am acumulat toxine in corp.Mi-am dat seama de asta si am inceput o cura de detoxifiere cu ceai verde si exercitii de intretinere pt k una e sa muncesti, sa stai in picioare in jur de 9-10 ore si altceva e sa faci sport sa respiri din toti plamani si pot spune k simt o revenire fizica. Cum tu spuneai intr-un articol despre starea de bine, sa ai un confort financiar si corpul tau sa radieze de sanatate atunci poti sa-ti urmezi visurile cu toate ,,panzele sus,,!!! Salutare, astept si articolele urmatoare numai bine!

  16. Eu am o problema serioasa cu sexul opus, am ajuns la 32 de ani sa nu mai gasesc niciun motiv serios pt. care sa ma mai apropii de o femeie, oricat m-as gandi, imi vine imi minte acelasi lucru, anume ca femeia are un singur rol, de a trage un barbat in jos,a-l distruge, a-i manca banii, a-i scoate peri albi din cap cu fitzele ei si gesturile neintelese, a-l determina sa fie cat mai harnic,competitiv pe plan financiar, ca sa nu mai lungesc vorba, in orice femeie tanara nu vad altceva decat cel mai mare dusman potential.Colegii mei de munca sunt pur si simplu ingroziti, parintii la fel, rudele, nimeni nu ma mai intelege cu atat mai mult cu cat sunt un tip (relativ) ok din toate punctele de vedere.Dar eu ma gandesc ca cele mai multe femei frumoase sunt proaste (parca ar fi o regula nescrisa), majoritatea celor inteligente emotional sunt din cele neatragatoare, iar femei de calitate sunt atat de putine incat nici nu merita deranjul de a te da jos din pat pentru a le cauta.Exista concurenta prea mare pentru acele femei si cred ca si stresul mentinerii relatiei pe masura.
    Lucrez la unchiul meu si zilele trecute omul mi-a zis ca va angaja curand doua persoane tinere de sex feminin si cea care va accepta sa faca sex cu mine va ramane in continuare la lucru iar eu daca o voi refuza o sa ma ia la bataie si "sa nu cumva sa ma mai prinda pe-acolo si sa ma duc dracu'".Acum chiar ca nu stiu ce sa fac in situatia asta…va dati seama ca nici nu vreau sa aud de asa ceva. Voi ce ziceti?

  17. D fiecare data cand sunt stresata slabesc foarte mult si eu sunt o persoana care ma stresez de felul meu,bani,relati,o cearta cu prietenii totul pun la suflet. stiu ca am avut anul trecut o perioada foarte grea in care am slabit enorm si asta doar pentru ca eram nemultumita de locul de munca si de nu mai aveam timp de mine. acum datorita articolelor tale am invatat ca cea mai importanta persoana sunt eu si invat sa am grija de mine,sa ma iubesc,sa fiu atenta la nevoile mele nu ma mai stresez atat din cauza banilor incerc sa gasesc solutii cum sa i inmultesc sa mai am un venit suplimentar dar totusi e greu sa ma controlez cand 31 de ani am gandit asa,as aprecia foarte mult daca ai avea un sfat pentru mine.

  18. @ cristi
    Iti dai seama ca, daca tatal tau ar fi avut problema ta, erau sanse ca tu sa nu existi acum, nu? 🙂 Spui ca o femeie te determina sa fii harnic si competitiv? Si ce dracu e rau in asta? Daca nu ar exista competitie, eu personal as trai degeaba.
    Eu vad in femeie cea mai frumoasa imagine, ca un peisaj montan care ma asteapta sa il explorez. Cui pwla mea ii mai pasa de stres si bani, cand timpul un lux pe care nu ni-l mai permitem?
    Sa traiti repede!

  19. @Marius,
    daca eu nu mai eram acum nu mai constientizam prostia si nesimtirea oamenilor , batranetea, moartea, nepotrivirile dintre sexe, neajunsurile vietii etc. si evident nu as mai fi suferit din cauza lor.Tu aplici principiul "bea si veseleste-te cat esti tanar" care duce la datorii si pasive pe termen lung si in final la sentimente de vinovatie si neimplinire;doar daca nu esti un baiat de bani gata.In ceea ce ma priveste , de cand am lasat femeile deoparte am inceput sa prosper si chiar sa fiu mai "implinit".Stiu ca nu e o implinire totala dar mai stiu si ca nu pot avea de toate in viata asa ca am aplicat principiul selectiei.Femeile se afla in coada listei.Poate n-ai observat ca mai ales ele actioneaza conform zicalei "la placinte inainte, la razboi inapoi" .Ai vazut tu vreo fata sa ajute un baiat la greu?Noi barbatii suntem carne de tun, de aia traim mai putin ca femeile.In niciun caz nu o sa fie cazul meu.

  20. nu va mai plange-ti atata…merge-ti mai departe orice ar fi,nu lasat nici o boala sa va doboare si o sa vede ca totul o sa fie bine!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.