Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Ştii în ce te-ai băgat? - ce va face din tine personalitate alfa

Vreau să lămurim pentru început ce este şi ce nu este personalitate alfa 

E important să înţelegi ce facem, care este viziunea noastră şi să decizi dacă vrei să faci parte din ea sau nu.

La început, viziunea mea legată de personalitate alfa a pornit de la teoria testată şi aplicată  pe propria mea piele cum că poţi obţine orice îţi doreşti în viaţă dezvoltându-ţi trăsăturile de personalitate.

Varianta simplistă ne spune că Personalitate alfa porneşte de la liderul haitei de lupi sau câini în care există o ierarhie în care, de obicei, există o pereche alfa.

Rolul lor principal de lideri este grija pentru binele şi prosperitatea grupului şi, pe lângă această responsabilitate supremă, au şi drepturi specifice la mâncare şi împerechere.

Pentru specia umană, lucrurile nu sunt deloc atât de simple, însă putem lua aproape tot din regnul animal şi putem găsi corespondent în specia umană.

Şi noi funcţionăm în grupuri şi avem lideri. Şi noi avem indivizi cu statut social înalt care îşi asumă mai multe responsabilităţi şi/sau drepturi.

Pornind de la grupul mic al unei familii în care există o ierarhie - mamă, tată, copii şi bunici, continuând cu grupuri mari - societăţi întregi, putem vedea cum liderii adevăraţi domină prin personalitatea lor în primul rând.

Acum, ceea ce am descoperit foarte repede este complexitatea acestei filozofii la oameni - de la lucruri simple precum statut social şi sex, am ajuns la o viziune care porneşte de la origini şi duce fiinţa umană până la latura sa spirituală.

Personalitate alfa 1.0

Putem spune că varianta 1.0 a personalităţii alfa, luând ca exemplu mamiferele care au un comportament social foarte asemănător cu al oamenilor, avea 2 mari domenii:

1. Statut social (lider, genele cele mai bune)

2. Sexualitatea (atracţia sexuală, perpetuarea speciei)

Acum 12 ani, descoperind puterea personalităţii în viaţa noastră — a oamenilor — am observat ce anume face ca unii oameni să aibă parte de o viaţă sexuală mai împlinită,  de respect, de abundenţă în viaţa lor şi am descoperit trăsăturile de personalitate specifice versiunii alfa pentru oameni.

Personalitate alfa 2.0  

Astfel, a luat naştere cartea Personalitate alfa - descoperă comoara ascunsă din tine  în care avem 6 domenii despre care putem spune că este personalitate alfa varianta 2.0, versiunea pentru oameni.

Primele două domenii erau ”comoara interioară” care urma să fie exploatată:

1. Încrederea în sine (de nelipsit pentru o personalitate alfa).

2. Inteligenţa emoţională (o trăsătură vitală pentru succesul în lumea oamenilor).

Acestea două (lumea noastră interioară) sunt legate de lumea exterioară printr-o punte care e dată de următoarele 2 domenii:

3. Comunicarea

4. Personalitatea

Personalitatea este practic manifestarea a ceea ce noi avem în interior, cu bine şi rău.

La sfârşit, avem rezultatele obţinute prin exprimarea (sau neexprimarea) acestei comori interioare, rezultate care se văd explicit în domeniile:

5. Iubirea (atracţia sexuală şi relaţiile de cuplu)

6. Statutul social (banii, respectul)

Personalitate alfa 3.0 

După ani de zile de lucru cu oamenii, experienţa m-a dus la o rafinare şi o completare a viziunii alfa în care am adăugat ceea ce cred că este versiunea 3.0 a personalităţii alfa, viziunea pe care am ilustrat-o în cărţile Ghidul personalităţii alfa şi Turnul evoluţiei alfa   în care structura este după cum urmează:

 • Sănătate
 • Bani, statut
 • Sex, relaţii
 • Trib, socializare
 • Comunicare
 • Emoţii
 • Personalitate
 • Leadership
 • Motivaţie
 • Încredere în sine
 • Iubire
 • Vocaţie
 • Mental
 • Spiritualitate

Ordinea pentru personalitate alfa 3.0 este exact aceasta, pornind cu sănătatea.

Aceste concluzii le-am tras după ce am urmărit timp de 10 ani problemele și provocările pe care le întâmpină oamenii, după ce am urmărit cele mai importante modele de structurare a dezvoltării personale și spirituale, de la chackrele tibetane până la piramida nevoilor lui Abraham Maslow.

Această variantă este cea mai apropiată de ceea ce eu numesc omul complet și astfel, ajungem la concluziile mele cele mai recente.

Personalitate alfa 4.0 

Ce anume este de fapt personalitate alfa în specia umană, la 12 ani de la nașterea ideii?

Personalitate alfa este UN STIL DE VIAȚĂ care are anumite caracteristici.

În acest stil de viață, omul care este împlinit și fericit este o personalitate alfa.

Oamenii împliniți sunt exemplele de urmat și noii lideri în această lume.

Când sunt împlinit, părerea celor din jur contează cel mai puțin, frustrările și lipsurile nu mai există pentru că altfel aș avea goluri și nu aș fi împlinit.

Personalitate alfa 4.0 este omul superior care este recunoașterea faptului că omul are și spirit și trup și că doar respectând ambele dimensiuni voi ajunge la acea împlinire care scapă atât de multor oameni azi.

Personalitate alfa 4.0 onorează tot ce ține de latura umană — sănătatea corpului fizic privit ca și vehicul pentru suflet și spirit, sexualitatea, banii și orice alte aspecte materiale — în lipsa cărora omul este FRUSTRAT.

Frustrare înseamnă „lipsa a ceva” și cât timp omul resimte lipsa a ceva, el nu este împlinit, energia lui este consumată pentru a umple acel gol și astfel el nu poate funcționa la adevăratul lui potențial.

Exercițiu de logică

Demonstrația simplă și logică ce ne arată că trebuie să oferim o importanță majoră lumii materiale este dată de următorul exercițiu.

Scoate sănătatea fizică din întreaga poveste și spune-mi cum anume vei funcționa în această lume, fiind fericit, împlinindu-ți misiunea și făcând orice altceva?

Când ești pe moarte sau bolnav grav, toată munca omului pe pământ își pierde sensul pentru că orice ar putea construi nu mai are relevanță pentru omul în sine.

Apoi, scoate banii din ecuație. Cu buzunarele goale, ce vor face 99% din oameni? Se vor așeza în poziția lotusului să mediteze în timp ce îi doare burta de foame, în timp ce poate familia lor suferă de foame?

Aproape sigur nu. Aproape sigur, energia omului lipsit de bani se va duce înspre a asigura pentru sine și cei apropiați minimul pentru supraviețuire.

Apoi, dă-i omului sănătate și bani destui cât să nu sufere, care va fi următorul pas firesc?

Relațiile. Va căuta iubirea, relaționarea, cuplul, sexul. 

Există etape absolut firești în evoluția omului. Treaptă după treaptă, omul pornește de la lucruri foarte ancorate în pământ — sănătatea trupului său fizic, mâncarea, acoperișul deasupra capului, un partener de viață — și apoi, dacă obține împlinirea relativă în aceste domenii, continuă să urce.

Și urcă pe treptele evoluției până când ajunge aproape de împlinirea potențialului său.

Metafora și jocul de cuvinte aici sunt foarte interesante.

Cu cât omul urcă mai sus, cu atât coboară mai mult. 

Pentru că vocația și spiritul omului se află adânc în lumea interioară în care trebuie să cobori.

Și acum că am ajuns la vocație, vreau să îți spun de ce consider eu vocația ca fiind lucrul pe care omul,  așa cum îl cunoaștem noi azi prin știința și bunul nostru simț, ar trebui să își concentreze întreaga atenție și energie din prima clipă în care poate face acest lucru.

Dacă omul este materie și spirit, vocația înseamnă domeniul, știința, starea în care omul trăiește sincer și cu respect față de ambele sale laturi. 

Vocația nu este altceva decât spiritul omului manifestat în materie pe acest pământ.

Omul cu vocație transformă iubirea pe care o are prin muncă și servește întreaga planetă.

La început, poate să se servească doar pe el. Apoi, văzând ce funcționează și cu ce rezultate, vrea să ofere un pic și celor mai apropiați. Făcându-i pe aceștia fericiți și încurajat fiind de sentimentul de împlinire supremă pe care omul care dăruiește îl are, poate îndrăzni mai mult și poate ajunge chiar, într-o zi, la valorificarea maximă a potențialului său pe pământ.

Și anume, să servească întreaga lume cu darul său prin trăirea vieții pământești în fiecare clipă în armonie și acord cu puterea sa interioară, a spiritului, sufletului și a inimii sale.

Cu alte cuvinte, personalitatea alfa 4.0 ține cont de latura umană, precum și de cea spirituală a omului — îmbinarea celor două rezultă ceea ce noi numim vocație.

În încheiere, vreau să îți prezint câteva legi care sunt caracteristice personalitatii alfa 4.0.

Legile personalității alfa 4.0 

1. Drumul contează, nu destinația. Poți pierde tot, dar contează ceea ce ai devenit pe drum.

2. Misiunea și vocația noastră sunt cele mai importante și ele dau sens fiecărui lucru mărunt din viața noastră. Fără acest sens, trăim permanent cu sentimentul că lipsește ceva.

3. Caută mai puțin echilibru și mai multă aliniere. Personalizează-ți stilul de viață. Nu trebuie să ai cantități egale din orice lucru pe lumea asta pentru a fi fericit. Alinierea înseamnă să ai acele lucruri potrivite pentru tine pentru a te simți împlinit și poți să nu ai nimic din celelalte lucruri.

4. Evoluează câte puțin zi de zi. Depășește-ți limitele puțin câte puțin.

5. Nu face celorlalți pe plac, fii sincer, dar pe cât se poate dezvoltă-ți compasiunea.

6. Fii dispus să schimbi totul în viața ta.

7. Nu folosi familia ca scuză.

8. Nu te pierde în rutina zilnică, sarcini și obligații fără să te întrebi: „cu ce servesc acțiunile tale scopul suprem?”

9. Misiunea individuală este să evoluăm. Misiunea spirituală este să facem lumea mai bună. Nu putem face una fără cealaltă.

10. Vocația pentru începători:

- caută cea mai mare problemă din viața ta.

- rezolvă problema.

- documentează soluția și povestea ta de succes (scris, video, audio).

- dă mai departe.

Spiritualitatea poate fi doar o dovadă de lașitate atunci când nu e cea mai înaltă formă de manifestare umană.

Nu fugi de problemele lumii. Fii spiritual salvând lumea de suferință, nu fugind ca o găină.

Nu există spiritualitate fără materialism pentru ființa umană.

Ești materie. Ai un corp — fă ceva cu el. Ai mâini, creier (teoretic) ca să creezi cu ele. Ai talente înnăscute pentru ce? Ca să rămâi în zona de confort așteptând ziua când vei crăpa?

Spiritualitatea fără fapte este pistol cu apă, pământ de flori.

Spiritualitatea se vrea manifestată.

Să întorci spatele suferințelor acestei lumi în timp ce faci parte din ea este cea mai mare dovadă de lașitate.

De aceea consider că demersul nostru, personalitate alfa, este cea mai înaltă manifestare spirituală posibilă.

Da, fii în cea mai bună formă fizică a ta.

Da, fă cât de mulți bani poți.

Da, dezvoltă-ți personalitatea.

Da, trăiește relațiile la maximum.

Da, construiește și creează.

Da, crește permanent și evoluează.

Da, descoperă-ți vocația.

Pentru că doar astfel îți poți aduce contribuția cu adevărat în această lume.

Cea mai înaltă formă de spiritualitate nu este să îți crească aripi de înger, ci să ai mâinile pline de pământ. Aceasta este misiunea ta în această viață și este o misiune comună cu fiecare om de pe pământ.

Ceea ce vreau eu este simplu dacă e privit de sus.

Vreau oameni care au parte de tot și știu că este posibil.

Vreau să văd oameni care au sănătate, iubire, bani, vocație și care se simt atât de împliniți încât în mod natural simt nevoia să dea mai departe din preaplinul lor.

Spune-mi, tu ce vrei?

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

P.S. Nu uita să adaugi la noua versiune a personalității alfa orice simți că ar trebui adus ca și completare. Ce te face pe tine să te simți alfa?

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții