Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Un alt pas simplu pentru a deveni un sclav modern (al familiei și al relației tale de cuplu)

Povestea mea

În timpul facultății de psihologie, în timpul unui curs cu decana mea, care este cel mai tare psiholog pe care l-am întâlnit vreodată, explicam de faţă cu 100 de colege de-ale mele că aproape toţi oamenii caută o relaţie pentru că nu sunt mulţumiţi de viaţa pe care o duc SINGURI, îşi caută parteneri pentru viaţa în doi, gândindu-se că celălalt le va citi gândurile şi le va face viaţa mai bună.

Dar tot ce fac aceşti oameni este să intre într-o relaţie care pe lângă problemele fireşti mai aduc şi problemele partenerului şi acum ai de două ori mai multe pe cap.

Am afirmat că e mai bine să te dezvolţi personal şi profesional prima oară, să fii fericit singur. Adică să faci bani, să te întâlneşti cu cine vrei, să fii şi să te simţi o persoană liberă, să ai hobby-uri, să fii pur şi simplu o persoană fericită.

Şi abia APOI, cauţi pe cineva ca tine, de sex opus, care e tot aşa. După care ALEGI să fii într-o relaţie super faină, în care evoluaţi împreună.
La care profa a zis: "Tu vrei să ai o relaţie post mortem":) spre deliciul întregii audiențe. Ne-am distrat dar eu mi-am menţinut ideea.

Uită-te la oamenii care au relații.

Se trag la răspundere unii pe alţii, nu au timp pentru pasiunile lor pentru că au tot felul de obligaţii care nu le fac nicio plăcere, îşi reproşează tot felul de lipsuri şi neajunsuri, se despart şi se împacă pentru că deja sunt dependenţi de relaţie şi nu mai sunt în stare să aducă ceva mai bun în viaţa lor.

Dacă mai pui la socoteală şi confuzia pe care o fac oamenii între atracţie şi iubire, atracţia dispare în 2 ani maxim şi ăştia sunt căsătoriţi şi cu un copil, apoi nu se mai suportă unul pe altul. Acum poţi să îţi faci o imagine corectă.
Evident, sunt şi cupluri super faine dar puţine şi cred că se încadrează în categoria oamenilor care au avut o viaţă faină până atunci şi apoi au intrat în relaţie. Dar asta e doar intuiţia mea.

Mai întâi ai grijă de tine, de persoana ta şi de propriile "buruieni" înainte să ai pretenţia să mai ai pe cineva în jur care să îţi facă toate poftele :) şi cu care să împarţi totul.

Ţine minte te rog povestioara aceasta pentru că la sfârşit o să îţi spun un mic secret legat de ea.

Afară din zona de confort

Dacă iei 100 de indivizi care încep cu condiţii egale la vârsta de 25 de ani, toţi aceşti 100 de oameni vor crede că vor avea succes în viaţă, au pofta de a trăi, ochii le sclipesc de pasiune, ţin capul sus şi pieptul înainte iar viaţa pare o aventură minunată.

Dar până la vârstă de 65 de ani, unul va fi bogat, 4 independenţi finaciar, 5 încă vor mai lucra şi 90 vor fi săraci lipiţi sau total dependenţi de alţii.
Doar 5 din 100 absolvesc şcoala vieţii.

Ce s-a întâmplat cu visurile lor, cu speranţele, planurile? Cum se poate să fie aşa o diferenţă mare între ce doreau să aibă şi ce au în realitate acum?

Lucrurile nu se opresc aici. Majoritatea oamenilor nu se bucură decât de 5% din satisfacţie, bucurii, sănătate, energie, recompense. Doar 5% din ce am putea avea în decursul vieţii noastre.

Mulţi oameni nu pot să definească succesul. De aceea nu îl ating. Ca să generalizăm la maxim, hai să spunem că succesul înseamnă atingerea unui ideal nobil pentru care luptăm, muncim şi apoi îl atingem.

19 din 20 de oameni nu ştiu de ce se ridică din pat. Urmează-l pe cel care urmează se cheamă jocul, după cum spune Earl Nightingale, părintele dezvoltării personale.

Din clasa 1 omuleţul nostru e înconjurat de băieţi şi fete. E ştiut faptul că suntem media grupului nostru social ca sănătate, succes, fericire. Vorbim, ne purtăm şi avem aceleaşi idealuri ca cei din jur.

Nimeni nu se întreabă "Oamenii pe care îi urmez şi ascult merg spre ce vreau eu să merg?"

Toată şcoală până la 25 de ani se conformează. Apoi se însoară sau nu. Există 95 % şanse ca prima slujbă să fie rodul întâmplării. 40 de ore la lucru pe săptămână apoi mai ai 72 de ore în care poţi face ce vrei în săptămâna respectivă. Ca şi la şcoală, îţi urmezi colegii de lucru. Nu te întrebi dacă e bine sau nu ce faci sau încotro te îndrepţi.

Vii acasă şi zici "Sunt obosit".

Deschizi cutia evadării(televizorul) şi te pierzi acolo. Beneficii? Ochii roşii şi un cap confuz.

Apoi toate astea se repetă 40 de ani.

Dacă tu decizi să-ți trăieşti viaţa astfel e perfect. Dar dacă faci asta că aşa ai ştiut din clasa I, e trist. Pentru că nu aşa se trăieşte. Nu afli cine eşti, nu atingi abisul talentelor tale, nu afli că poţi să iei decizii şi că ai şansele tale.

Foarte mulţi oameni, bărbaţi şi femei, au câteva eşecuri fireşti sentimetale şi apoi găsesc pe cineva un pic mai bun şi se agaţă de el. Preferabil la fel de disperat, în ideea că nu vor găsi ceva mai bun.

Apoi trăiesc să se acuze unul pe altul că şi-au răpit tinereţea, energia şi potenţialul.

Astăzi vreau sa vorbim despre un alt pas simplu pentru a deveni un sclav modern, de data asta al familiei si al relației de cuplu.

Informația

Un prieten de-al meu, Marius, mi-a spus că "o relaţie există pentru ca partenerii să îşi amplifice puterea unul altuia, nu să se facă fericiţi unul pe altul." O să îţi repet asta de câteva ori în acest articol.

"E normal să ai o familie şi copii." Îmi zicea bunica mea în fiecare zi.

"De ce ?" întrebam eu curios.

"Pentru că aşa e normal şi aşa face toată lumea!" răspundea bunica.

Bun răspuns. Dar nu pe placul meu.

De ce e normal? În rândurile ce urmează vom lua nevoile şi dorinţele comune ale bărbaţilor şi femeilor şi vom vedea cum ar trebui să decurgă o relaţie şi o viaţă de familie din perspectiva bunicii mele şi apoi din perspectiva mea.

Ţine minte, va trebui să ne întrebăm permanent : "Acest lucru îmi amplifică sau îmi răpeşte puterea şi energia?"

Lucruri care pot fura sau amplifica puterea personală:

 • Sexul
 • Gătit, spălat, călcat
 • Un sprijin emoțional la nevoie, cineva cu care să îți satisfaci nevoia de comunicare.
 • Cineva cu care să lucrezi cot la cot pentru a construi și crea ceva
 • Copii, urmași
 • Dovada socială
 • Combaterea plictiselii
 • Securitate financiară
 • Nevoi familiale: iubire, susținere, încurajări, încredere, să știu că ma pot baza pe ei cand am nevoie
 • Nevoi în cuplu: respect, încredere, iubire necondiționată, comunicare, muncă, înțelegere, distracție

Acum vreau să luăm aceste lucruri de mai sus și să le vedem din 2 perspective. Perspectiva bunicii mele și a mea. La sfârșit te invit să dai verdictul și să îmi spui ce variantă preferi.

Care sunt trăsăturile unei relații clasice în care devii sclav - modelul bunicii

Sex (sau datoria conjugală)

Într-o relaţie clasică sexul ajunge să fie o rutină. Orgasmul femeii de obicei e o amintire îndepărtată. O facem că aşa "trebuie" şi e singura modalitate prin care mai eliberăm şi noi din tensiune şi stresul cotidian. Bărbaţii ajung să o facă mecanic, ca şi orice nevoie fiziologică iar femeile stau foarte prost la capitolul satisfacţie sexuală.

Între 35-50% din femei au orgasm rar şi sunt nemulţumite de numărul de orgasme iar 15% din femei nu au experimentat deloc orgasmul într-o relaţie conjugală. Doar 35% din femei au constant orgasm vaginal. Motivele eşecului sunt reprezentate de ignoranţă, lipsă de autocunoaştere a propriului organism, temeri, stres. (Informaţii preluate din Disfuncţii orgasmice, Enciclopedia Medicală Medline Plus, Septembrie 2002.)

Gătit, spălat, călcat

Datoria femeii este să se ocupe de treburile casnice, datoria bărbatului e să aducă resurse în casă. Clişeu îmbătrânit. Şi totuşi foarte multe cupluri funcţionează încă după acest principiu. Pentru o ciorbă caldă foarte mulţi bărbaţi sacrifică aproape orice şi multe femei au pretenţia să fie întreţinute în schimbul muncii casnice pe care o prestează. Problema o reprezintă şi educaţia primită de la mame precum şi bărbaţii care încurajează acest tip de relaţie şi comportament. Iar la sfârşit, încep reproșurile. Femeia îi reproşează bărbatului când nu sunt bani, că ar fi muncit şi ea dar bărbatul nu a lăsat-o. Bărbatul se simte încolţit, ca un animal de povară care trage şi aduce în casă doar să satisfacă femeia veşnic nemulţumită. Simte că şi-a răpit şansa de a face ceva cu adevărat măreţ în viaţă pentru ce? Un gătit, un spălat şi un călcat.

Un sprijin emoțional la nevoie, cineva cu care să îți satisfaci nevoia de comunicare. 

Ar fi frumos dacă în cuplu ai avea garanţia că vei avea parte de sprijin emoţional şi comunicare, înţelegere, iubire, respect, încurajări. Problema e însă că mai degrabă te poţi aştepta de la aceste lucruri de la prieteni sau prietene decât de la familie sau parteneri de cuplu. În Grecia antică prietenia era mai presus de o relaţie romantică. Ştiau ei de ce.

Uite-te în jur. Câte cupluri îşi pot da note mari la aceste trăsături? Pentru că nu ştiu cum se trăieşte în cuplu, pentru că nu se educă şi nu se dezvoltă personal, mulţi oameni pică examenele la aceste trăsături extrem de importante în relaţiile interumane. Dacă ar şti să se folosească de aceste trăsături atunci întradevăr oamenii şi-ar amplifica puterea. Însă de multe ori folosesc reversul medaliei şi îşi provoacă suferinţe care îi bagă în depresii, stres şi mai mult, stări de nervozitate.

Cineva cu care să lucrezi cot la cot pentru a construi și crea ceva

Un alt motiv pentru care ne întemeiem familii şi intrăm în relaţii de cuplu. Câţi însă îşi propun idealuri care merită urmate? Aşa cum am vorbit în alte articole, când doi oameni fără scopuri şi visuri intră într-o relaţie de cuplu ce se întâmplă? Ai 2 oameni care se chinuie unul pe altul acuzându-se reciproc de propia nefericire.

Copii, urmași

Din păcate, ca şi când nu ar fi destulă suferinţă între cei 2 oameni din cuplu, aceşti oameni mai fac şi copii. Ca şi psiholog, am rămas mască auzind motive pentru care unii oamenii fac copii:

 • să începem să ne înțelegem mai bine în relație pentru că avem o responsabilitate comună
 • așa e la modă
 • așa trebuie
 • presiunea părinților care vor nepoți

De parcă nu ajunge să îţi porţi propria cruce, mai împovărezi şi nişte tinere fiinţe pentru care nu ştii ce educaţie şi ce condiţii le vei putea oferi. Nu mă interesează dreptul fiecărui om de a face copii atâta timp cât copii ăia sunt condamnaţi de la naştere să fie chinuiţi la rândul lor.  Dacă ai nevoie de permis pentru maşină ar trebui să fie un permis pentru făcut copii. Munca mea principală se îndrepată spre adolescenţi şi te doare capul ce greşeli pot să facă părinţii în privinţa copiilor lor.

Dovada socială - să nu zică lumea că sunt singur pe lume

Pe majoritatea oamenilor dacă îi întrebi ce aşteaptă de la o relaţie de cuplu sau căsnicie o să îţi repete ca papagalii aceleaşi lucruri. Habar nu au, dar la presiunea anturajului şi a familiei îşi găsesc pe cineva "să se aşeze la casa lor".

Oamenilor le e ruşine de ce zic alţi oameni, pentru că aşa e cu oamenii fără personalitate şi coloană vertebrală. Se îndoaie la primul semn de dezaprobare al publicului nemilos. Trebuie să avem o relaţie de cuplu şi să ne facem o familie pentru că aşa am făcut de când ne ştim.

Combaterea plictiselii

Oamenii săraci cu duhul s-au plictisit tot timpul repede. Să nu poţi suporta să fii singur cu tine şi cu gândurile tale e cel mai clar semn de sărăcie interioară şi fugă de ceea ce eşti.

„Am cunoscut un bărbat care şi-a dat douăzeci de ani din viaţă unei zăpăcite, sacrificându-și totul: prieteniile, munca lui, până şi o existenţă decentă, şi care a recunoscut într-o seară că n-o iubise niciodată. Se plictisea, asta era totul, se plictisea, ca majoritatea oamenilor. De aceea îşi făurise cu bună ştiinţă o viaţă plină de complicaţii şi drame. Fiecare vrea neapărat să i se întâmple ceva; aşa se explică cele mai multe dintre legăturile omeneşti." (Albert Camus)

Securitate financiară

Un alt motiv pentru care oamenii intră în relaţii este securitatea financiară.

S-a dovedit că o persoană singură are nevoie de mai puţini bani decât o persoană în cuplu (împărţim venitul pe cap de membru al familiei). Când ai întemeiat o familie şi mai ai şi copii, nu mai poţi să îi spui şefului să se ducă naibii, nu mai poţi să fii o persoană rebelă, nu mai poţi să îţi rişti veniturile încercând să fii antreprenor, să faci afaceri să rişti totul pentru a-ţi atinge cele mai nebune visuri (valabil şi pentru bărbaţi şi pentru femei).

Acum banii care sunt la comun trebuie investiţi în cămin, în termopane, în mobile, în copii. Paradoxul e că neriscând nimic şi neavând afacerea ta, banii vor fi mai puţini şi calitatea vieţii întregii familii va scădea.

Din observaţiile mele, aici femeile sunt de învinuit de cele mai multe ori. Pentru că ele îşi doresc binele familiei şi încearcă să atragă majoritatea resurselor spre îmbunătăţirea căminului.

Pune o femeie să aleagă între investiţia într-o afacere riscantă şi o bucătărie nouă şi spune-mi şi mie ce a ales. Nu generalizez. Cunosc femei geniale care bat bărbaţii la fundul gol când vine vorba de afaceri, investiţii strategice şi disciplină financiară. Însă mecanismul psihologic al unei femei este construit pentru a asigura siguranţă, confortul şi stabilitatea familiei şi al copiilor pe termen scurt.

Aşa că dacă aştepţi stabilitate financiară şi o calitate a vieţii mai bună întemeind o familie şi gândindu-te că veţi avea mai mulţi bani, mai gândeşte-te odată.

Iubire, susţinere, să ştii că te poţi baza pe cineva când ai nevoie

Dacă avem şansa  ne naştem într-o familie în care am fost iubiţi ştim ce înseamnă iubirea, cum se simte iubirea, ce însemană o îmbrăţişare, afecţiune, iubirea necondiţionată, atunci vom şti oferim și să cerem acelaşi lucru în relaţie.

Deşi într-o relaţie de cuplu sănătoasă vei avea parte de ele, nu cere partenerului fie ca mama sau ca tata. Aşa cum ai primit vestea proastă Moş Crăciun un există, iubire ca aia de părinţi nu vei mai întâlni.

Pentru o relaţie de cuplu este amestecată cu iubirea sufletească, spirituală (cea pe care ți-au oferit-o părinţii) şi partea de animal din noi cu gelozie, posesivitate, atracţie sexuală. Nu o mai ai parte de iubirea aia necondiţionată şi pur spirituală, trebuie îţi asumi rolul de adult şi îţi asumi responsabilitatea asta de care tot auzi.

CREŞTI. Maturizează-te şi ţine minte: Într-o relaţie de cuplu partenerii nu sunt acolo pentru a se face fericiţi unul pe altul ci pentru a-şi amplifica puterea unul altuia.

Bun. Am văzut modelul bunicii mele. Acum vedem modelul meu.

Care sunt regulile mele într-o relație modernă care îți amplifică puterea - modelul meu

Sex

Şi bărbaţii şi femeile adoră să facă sex. Este o nevoie de bază a oamenilor şi îmi place să fac sex. Femeia îi spune dragoste, bărbaţii îi spun sex. E totuna doar că sunt perspective diferite din cauza nevoilor şi a creierelor diferite.

Nu îl folosesc ca mijloc de manipulare şi nu accept nici ca femeia să îl folosească. Rolul sexului este să îi ofer ei un orgasm şi să am şi eu unul.

Orgasmul întăreşte sistemul imunitar și încarcă bateriile. Amândoi parteneri sunt super energizati şi puşi pe fapte mari după orgasm. Indiferent că eşti bărbat sau femeie trebuie să înveţi cum să provoci un orgasm partenerului de fiecare dată. Nu mă interesează dacă ai orgoliu şi ţi-e ruşine să întrebi sau să te educi. Ai internet, caută.

Orgasmul e obligatoriu în viaţa ta sexuală. Te face mai tânăr și eliberează stresul. Oxitocina este generată la atingerea cu o altă fiinţă umană, la stimularea sfârcurilor şi a organelor genitale (la femei) şi la orgasmul sexual. E responsabilă cu sentimentul de ataşament pe termen lung. După orgasm vei auzi un singur lucru:"Te iubesc!"

Aşadar, calitatea sexului este esenţială în orice relaţie iar orgasmul îţi amplifică puterea ca individ.

Gătit, spălat, călcat

Există restaurant, înveţi să găteşti singur, avem maşină de spălat, călcător.

Nu i-aş cere niciodată prietenei mele să îmi facă de mâncare, să spele sau să calce. De multe ori face din proprie iniţiativă, alteori mâncăm în oraş şi putem să ne ducem hainele la curăţătorie. Nu am nevoie de o servitoare şi nu o să aştept niciodată de la partenera mea să îşi consume energia, timpul şi resursele cu lucruri din astea mărunte mai mult decât e nevoie. În schimb am să aştept să văd cum investeşte în dezvoltarea ei personală şi profesională.

Un sprijin emoţional la nevoie, cineva cu care să îţi satisfaci nevoia de comunicare.

O persoană care se dezvoltă personal şi profesional va şti să ofere toate aceste lucruri pe care le oferă un prieten adevărat. Calitatea prieteniei într-o relaţie e un indicator foarte bun pentru calitatea relaţiei în general.

Să îţi placă să petreci timpul cu persoana cu care eşti în cuplu, să poţi avea conversaţii interesante şi pline de umor, să existe înţelegere reciprocă, încurajări reciproce, încredere, respect şi distracţie. Lucruri obligatorii fără de care o relaţie este un eşec indiferent de celelalte beneficii. Doar o persoană care se ocupă de dezvoltarea ei personală este capabilă să ofere toate aceste lucruri. Aşadar, dacă nu ştie să se poarte, partenerul de cuplu trebuie educat.

Şi eu am învăţat pentru că am fost un sălbatic şi am învăţat la rândul meu pe alţii.

Cineva cu care să lucrezi cot la cot pentru a construi şi crea ceva

Nu e neapărat ca doi oameni dintr-un cuplu să aibă aceleaşi pasiuni şi aceleaşi visuri. Dar imaginează-ţi cât de mult îşi amplifică puterea unul altuia în cazul în care trag în aceeaşi direcţie pe plan profesional şi se completează reciproc. Dacă ai o pasiune încearcă să găseşti un partener care are aceleaşi pasiuni ca şi tine.

Copii, urmași

Aş face mai degrabă copii decât să mă căsătoresc. Îmi plac copii şi sunt sigur că ai mei vor fi nişte zmei. Dar vreau să îi trimit la înot, să le ofer un mediu în care să îi las liberi să creeze şi să se dezvolte, să înveţe să cânte la un instrument, să îşi descopere şi folosească abilităţile înnăscute.

Nu o să fac copii pentru că "aşa e normal" şi pentru că "trebuie". În afară de asta, psiholog fiind, îmi asum responsabilitatea pentru educaţia şi binele copiilor şi tinerilor din jurul meu. Ştiu din experienţă că un copil e important să fie lăsat să îşi dezvolte abilităţile având provocări şi nu supraprotejat ca să devină un handicapat social. În acelaşi timp e foarte important să nu îl laşi de capul lui şi să se simtă neglijat şi lipsit de atenţie şi iubire.

Fac copii când pot să le ofer un mediu sănătos de dezvoltare, nu îi fac "şi vedem noi după aia"

Dovada socială - să nu zică lumea că sunt singur pe lume

Nu mă interesează părerile celor din jur. Oricum suntem ca într-o junglă şi fiecare îşi urmăreşte propriul interes. Hai să nu fim ipocriţi.

Oamenii care nu sunt buni în seducţie vor susţine că viaţa de cuplu monogamă este cel mai de dorit lucru pentru că ştiu că într-o societate în care fiecare face sex cu fiecare ei vor rămâne pe dinafară. Aşa că se agaţă de o relaţie de cuplu şi acuză libertatea sexuală ascunzându-se în spatele normelor sociale, a religiei, a moralităţii etc.

Oamenii care sunt buni în seducţie şi care au avantaje din acest punct de vedere, femeile foarte atrăgătoare, bărbaţii cu mult succes la femei, vor spune că monogamia e o prostie şi că fiecare e liber să facă ce vrea din punct de vedere sexual. Vor invoca biologia, psihologia, și evoluţia speciei umane în sprijinul teoriilor lor. Pentru că fiecare apară şi susţine sistemul care îi aduce cele mai multe avantaje.

Pentru că părerea fiecăruia va fi subiectivă şi va masca propriul interes, eu aleg să fac ce vor muşchii mei. Dacă mă simt bine într-o relaţie, am o relaţie. Dacă mă simt bine singur, rămân singur. Tot ce fac, fac pentru că simt şi e aliniat cu sentimentele şi valorile mele, nu pentru că e acceptat sau nu social, de anturaj, de religie.

Combaterea plictiselii

Am fost tot timpul o fire curioasă şi mi-a plăcut să caut şi să descopăr secretele vieţii şi ale oamenilor. Atunci când îţi urmezi pasiunea nu te vei plictisi niciodată. Doar oamenii cărora le e teamă de ce vor descoperi despre ei când vor rămâne singuri în cameră cu o oglindă, doar aceia se plictisesc repede şi caută să omoare plictiseala.

Eu nu fac parte dintre ei şi îmi place să petrec timp meditând asupra mea.

Dacă eşti o persoană care se plictiseşte repede, nu o să găseşti salvarea într-o relaţie care să îţi anime existenţa.

Caută cauza plictiselii în tine.

Securitate financiară

Evoluţia profesională este foarte importantă pentru mine. Vreau să ajut atât de mulţi oameni încât într-o zi să se poată spune despre mine că sunt un foarte bun psiholog.

Nu muncesc şi nu produc pentru a avea o relaţie, ci am relaţie pentru a-mi amplifică puterea şi a deveni mai productiv şi creativ în munca mea.

Am un vis şi am să fac tot ce ţine de mine ca să mi-l îndeplinesc. Asta aştept şi de la partenera mea de viaţă. Luptând pentru visul meu îmi fac şi relaţia mai frumoasă. Dacă nu mi-aş urma visul aş dobândi un sentiment de frustrare, de insatisfacţie, aş fi complexat în faţa altor oameni şi aş descarca toată furia pe partenera de cuplu. Ce relaţie aş avea atunci? Nu ar fi nimeni fericit.

Dacă lupt pentru visul meu, mă străduiesc să am afacerea mea, e clar că am şanse mai mari să ajung să am mai mulţi bani şi să am o relaţie de cuplu sau o familie fericită.

Dacă sacrific asta pentru satisfacţia de moment a cuplului şi a familiei, devin de 2 ori sclav. Şi al relaţiei care îmi răpeşte puterea şi al băncilor care îmi iau puţinele resurse.

Cum poţi fi fericit în situaţia asta?

Asta din păcate se întâmplă în cele mai multe cupluri.

Pentru că nu luptăm să devenim puternici şi independenţi aşa cum ne e destinul , singuri, ne aducem slăbiciunile în relaţii pentru a-i nenoroci şi pe cei din jur din cauza slăbiciunilor noastre.

O relaţie dacă nu îţi amplifică puterea, ţi-o scade, asta e clar. Cere tot timpul de la relaţia ta putere, nu pietre de moară atârnate de gât.

Mai bine lupţi singur cu slăbiciunile tale decât să împovărezi şi pe alţii cu sau fără voie. Dacă nu poţi amplifica puterea partenerului, mai bine lasă-l. Eu cer maximul în fiecare zi şi nu am să menajez niciodată persoanele din anturajul meu.

Iubire, susţinere, să ştii că te poţi baza pe cineva când ai nevoie

Până la 7 ani am crescut la bunicii mei. Am cunoscut iubirea necondiţionată, ce înseamnă să fii curat, să ai mâncarea în farfurie în fiecare zi, să ai tot confortul necesar fără să ţi se ceară nimic în schimb.

Apoi am plecat acasă la părinţi, care s-au despărţit când aveam 10 ani. Am suferit foarte mult din lipsă de atenţie şi afecţiune de care nu am avut parte de la părinţi.

Din cauza asta am şi crescut ca un adolescent plin de probleme emoţionale, am relaţionat foarte prost cu fetele, am fost virgin până la 19 ani şi am avut prima mea relaţie de lungă durată la 27 de ani.

Însă atunci când eşti decis să rezolvi o problemă odată pentru totdeauna, când eşti motivat 100% din interiorul tău şi îţi spui că vei rezolva problema indiferent de ce va trebui să faci, nu există obstacol care să îţi stea în cale.

Despre iubire am învăţat că ea nu există în exterior, ci doar în interior.

Îmi place să mi se spună "te iubesc" şi să simt iubirea, însă ştiu că fără iubirea pe care eu o am pentru mine aş fi doar un sac fără fund în care bagi şi nu umpli golul niciodată. Nu am simţit niciodată de la 7 ani iubirea decât când am început să am respect faţă de mine, încredere şi iubire de sine.

Iubirea este doar de un singur fel, necondiţionată. Când îmi iubesc partenera de cuplu o iubesc nu pentru sex, gătit, spălat, călcat, un sprijin emoţional la nevoie, ca să îmi satisfac nevoia de comunicare, cineva cu care să lucrez cot la cot pentru a construi şi crea ceva, copii, urmaşi, dovadă socială (să nu zică lumea că sunt singur pe lume), combaterea plictiselii, securitate financiară şi sprijin, susţinere, încurajări, încredere, să ştiu că mă pot baza pe ea când am nevoie respect, iubire necondiţionată, comunicare, muncă, înţelegere, distracţie.

Toate astea le poţi avea fără să ai o relaţie de cuplu sau o familie al cărei sclav să fii şi dacă eşti într-o relaţie pentru oricare din lucrurile de mai sus, nu te minţi că e iubire. E atracţie sexuală, interes, nevoie, disperare, dar nu iubire.

Partenera o iubesc pentru că e o fiinţă umană care luptă pentru visurile ei, pentru libertatea şi independenţa ei şi iubindu-mă la rândul ei, îmi amplifică puterea de luptă pentru visurile mele, de a fi o fiinţă umană unică şi irepetabilă.

Ai văzut cele 2 perspective. Cea a bunicii mele şi a mea.

Să fiu sigur că nu uiţi. Un prieten de-al meu. Marius, mi-a zis că "o relaţie există pentru ca partenerii să îşi amplifice puterea unul altuia, nu să se facă fericiţi unul pe altul."

Un mesaj pentru femei şi bărbaţi

Pentru femei:

Câte femei nu îşi pierd întreg viitorul ca să urmeze şi să sprijine bărbatul, pentru că după ce el ajunge să aibă succes să o părăsească pentru că e grasă şi bătrână, pentru una mai tânăra şi frumoasă?

Şi cine e devină că tu, femeia, ai mai pus 15 kile pe ţine şi te-ai sacrificat. Ţi-a cerut cineva asta?

Există încă dureros de multe femei pe care mamele le educă spunându-le că succesul în carieră şi în viaţă este asocierea cu un bărbat potent financiar, de succes în afaceri şi cu potenţial.

Oricât de prost e bărbatul, tot are o urmă de orgoliu în el şi când se trezeşte vei fi cârpa lui orice ai face.

Am văzut de nenumărate ori ce înseamnă să fii o femeie la mâna unui bărbat . De la glorie şi statut social la foame nu există decât un pas când îţi bazezi totul pe un bărbat.

Bazează-te pe tine. Ai şanse mult mai mari să păstrezi un bărbat cu bani când ai bani pentru că va ştii că nu te poate controla prin asta.

Şi oricum, daca toate argumentele mele de mai sus nu te conving, mai am unul.

MAMA NATURĂ.

Bărbaţii sunt poligami din punct de vedere psihologic. Le place diversitatea, filmele porno cu actriţe diferite.

Cum zice prietenul meu Daniel, femeia ideală pentru un bărbat este...URMĂTOAREA.

Pentru bărbaţi nu o să mai aduc niciun fel de argumente ci doar pentru femeile care s-au speriat.

Dacă un bărbat este îndrăgostit de femeie, dacă ea respectă toate regulile de mai sus, şi el va respecta relaţia. Dacă sexul cu iubita mea este împlinitor, nu o să fac sex cu altele. O să mai fac glume şi o să mai îmi fugă ochii, dar atât.

Tot timpul voi aprecia femeile cu forme frumoase. Asta e natura mea de bărbat şi aşa va fi.

Să nu te uti după alte femei, dacă eşti într-o relaţie, este impus social, însă nu este biologic şi natural.

Aşadar, ca femeie, dacă îţi bazezi totul pe un bărbat, ai şanse mari să pierzi jocul acesta numit viaţă.

Ca femeie, ai datoria să fii puternică şi independentă singură şi  să nu depinzi de un bărbat niciodată.

Pentru bărbaţi:

Orgasmul sexual - cea mai mare plăcere a omului din punct de vedere psihologic, fizic şi emoţional.

Nu am să întru în detalii, dar o femeie ca să aibă orgasm trebuie să se simtă aliniată din punct de vedere fizic, emoţional şi spiritual.

Fizic - să fie sănătoasă

Emoţional - să aibă un confort minim, un sentiment de securitate şi încredere în partener

Spiritual - să simtă că bărbatul ei are o direcţie spre care se îndreaptă, este lider şi se poate baza că el îşi va urma destinul indiferent de obstacolele care apar.

Într-o relaţie de obicei ce fac partenerii când se văd cu sacii în căruţă? Se lenevesc. Se comportă de parcă scopul lor a fost atins şi acum nu mai e nevoie să facă niciun efort. De aici adevărata dramă a celor mai multe relaţii.

O femeie trebuie să simtă că bărbatul ei este liderul, şeful haitei, acesta fiind unul din motivele pentru care femeia testează constant bărbatul.

Ca bărbat, faptul că ai o relaţie nu îţi dă dreptul să renunţi la munca ta, visurile tale, destinul tău. Dacă poţi să faci asta şi să îi oferi un orgasm femeii tale când faceţi dragoste, îţi garantez că vei avea o relaţie total împlinită şi fericită indiferent de câţi bani aveţi, ce relaţii aveţi cu familiile voastre, indiferent de ce greutăţi se abat asupra voastră. Femeia nu va simţi niciodată nici cea mai mică nevoie să te înşele, pentru că femeile înşeală doar când nu sunt satisfăcute sexual.

Aşadar, dacă poţi să rămâi un bărbat adevărat şi să îi oferi un orgasm, o vei face să se simtă cu adevărat femeie şi îi vei amplifica puterea de a-şi urma pasiunile. În schimb, ea va face tot ce depinde de ea pentru a-ţi întoarce serviciul şi a-ţi amplifica ţie puterea.

Şi acum,

Exercitiul

Întreabă-te, lumea ce te înconjoară, îţi amplifică puterea sau nu? Cauţi să îi faci fericiţi pe ceilalţi şi aştepţi asta de la ei sau vă amplificaţi puterea reciproc?

Ştiu că e un articol foarte lung însă am scris ce aveam în suflet. Mai ţii minte povestea cu care am început? Când eram în anul 2 la facultatea de psihologie şi mi-a zis decana că la ce condiţii am eu, o să am o relaţie aşa ideală după ce am să mor.

Ei bine, nu am ajuns să am relaţia mea ideală post mortem, ci la 28 de ani.

Acum vreau să te ajut pe tine să ai relaţii şi de cuplu şi de prietenie care îţi amplifică puterea.

Ai un checklist.

Verifică aceste caracteristici ale oamenilor ce îţi vor amplifica puterea (aici include membrii familiei, partenera/partenerul de cuplu/anturajul tău).

Scopul. Verifică cine are un scop în viaţă şi cine nu. Niciun vânt nu favorizează o corabie fără un port de destinaţie. Oamenii fără scop se plâng toată ziua, sunt victime şi doar consumă energia celor din jur. Îndepărtează-te de ei şi apropie-te de oameni cu visuri şi scopuri în viaţă.

Atitudinea este cel mai important cuvânt. Oamenii reacţionează şi se comportă cu noi în funcţie de atitudinea pe care o avem. Oamenii care îţi vor amplifica puterea au atitudinea de luptători, sunt ambiţioşi, optimişti şi perseverenţi.

Responsabilitatea. Mediul tău înconjurător este o oglindă lipsită de sentimente a ceea ce eşti tu ca om. Dacă nu eşti mulţumit de ceea ce ai în jur devino mai bun şi ce ai în jurul tău se va schimba. Recompensele noastre sunt conforme cu ceea ce investim.  Un fermier a preluat o fermă părăginită şi distrusă complet şi a transformat-o în 2 ani în cea mai frumoasă şi productivă fermă din ţinutul respectiv. Un preot a trecut pe acolo şi a zis :"Mulţumeşte-i lui Dumnezeu. Ţi-a dat această fermă minunată." Iar fermierul a zis. "Da, aşa e şi îi mulţumesc lui Dumnezeu. Dar să vezi cum arăta când o avea doar pentru el."

Adevărul. Persoanele care sunt sincere şi directe sunt mai de apreciat decât persoanele care preferă politeţea şi te menajează.

Dezvoltare personală şi profesională. Aceasta este o caracteristică vitală pentru orice om care îţi poate amplifică puterea. În cazul tău, compară succesul cu tine însuţi. De la an la an eşti mai bun?

Secretul ciudat. Devii ceea ce gândeşti. Ascultă-i pe oamenii din jur. Cum gândesc despre ei, ce aşteptări şi ce ambiţii au. Ceea ce spun cel mai mult despre ei, ăia vor deveni, şi tu la fel.

Înconjoară-te doar de oamenii care au aceste caracteristici. Ei îţi vor amplifica puterea.

Sper că te las un om mai bun decât te-am găsit.  Dacă consideri astfel şi crezi că ţi-am amplificat puţin puterea prin acest articol, scrie-mi un feedback, pune o întrebare, adu o completare şi amplifică-mi şi tu mie puterea de a deveni mai bun.

Ştiu că nu este uşor să faci anumite schimbări în viaţa ta şi în relaţia de cuplu sau cu cei din jur. Pentru asta am conceput cursul online Marea Iubire, ce este o educaţie completă care te duce de la a fi o persoană puternică pe cont propriu, până la a avea relaţia pe care ţi-o doreşti.

Pentru a te înscrie la curs şi pentru mai multe detalii accesează linkul aici.

Per asper ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții