Participă la noua ediție a Școlii Alfa de la Timișoara!

Găsește-ți claritatea într-o lume tot mai plină de zgomot!

Din 3 martie începem o singură grupă de Școala Alfa în noul format, la Timișoara. Sunt doar 20 de locuri disponibile.

Te preocupă o decizie importantă de viață?

Treci printr-o perioadă plină de confuzie și te simți descurajat?

Îți dorești mai multă autenticitate în relațiile cu oamenii apropiați?

Sau poate că pur și simplu ți-ai pierdut busola internă și trăiești o viață plină de stres?

Toate astea sunt lucruri normale în viață. Mai devreme sau mai târziu ele ni se întâmplă. Cum ar fi dacă ți-am spune că există ceva ce poți face chiar acum în relațiile pe care deja le ai, astfel încât să te bucuri de un sprijin real atunci când contează cel mai mult? Am descoperit asta acum câțiva ani și efectiv ne-a transformat relațiile, atât nouă, cât și apropiaților noștri. Îți spunem în continuare despre ce este vorba.

Când te preocupă o decizie importantă de viață cauți să vorbești cu cineva de încredere (precum un părinte, un prieten sau un mentor). La fel și când treci printr-o perioadă dificilă. Uneori găsești sprijin în cineva apropiat. Alteori nu găsești. Iar uneori se întâmplă să nu ai pe nimeni cu care să poți vorbi în siguranță despre ceea ce te preocupă cu adevărat.

De câte ori ai simțit că este mai bine să ”ții pentru tine” ceea ce simți/gândești cu adevărat, de teamă că așteptările celor din jur te vor forța să te conformezi lor? Atunci când te preocupă ceva important, devine esențial să găsești oameni alături de care poți să te deschizi în siguranță. Momente de genul: decizia de a întrerupe o relație serioasă, decizia de a-ți da demisia și de a începe propria afacere, decizia de a te muta într-o altă țară sau pur și simplu o perioadă de reflectare mai profundă la lucrurile importante pentru tine.

Acestea sunt situații în care răspunsurile/soluțiile nu sunt foarte clare și nici ușor de găsit. În astfel de momente îți e mai de folos ca cineva să te asculte și să-ți creeze spațiul necesar ca să te exprimi în siguranță dacă îți dorești asta. Nu ai nevoie de opinii nesolicitate, și nici măcar să te liniștească cineva. Ai nevoie doar de un sprijin uman și autentic iar când îl primești, te simți valorizat ca ființă umană. Iar din postura asta ești mult mai bine pregătit să-ți găsești propriile soluții, special concepute doar pentru tine. Despre asta vrem să-ți vorbim.

Cum știi dacă este pentru tine programul Școala Alfa - Profesorul interior?

Treci printr-o perioadă solicitantă din viața ta (de ex: un proiect solicitant la lucru).

Ai de luat niște decizii importante de viață (să îți schimbi jobul, să pleci într-o altă țară etc).

Te simți singur/ă și nu ai cu cine să-ți împărtășești trăirile într-un mod în care să nu te simți judecat/ă?

Îți dorești să intri într-un un mediu sigur și să îți accesezi propriul tău profesor interior care deja știe foarte bine tot ce ai nevoie?

Ai un vis motivant de care vrei să te apuci, dar nu ai cu cine să îl împărtășești într-un fel care să nu te descurajeze.

Cum știi că acest program NU este pentru tine?

NU îți recomandăm să te înscrii dacă:

Nu treci acum printr-un moment solicitant care te preocupă în mod special: o decizie mai dificilă de viață, un nou proiect de început etc.

Deja vorbești cele mai importante lucruri pentru tine cu oameni care știu să te asculte și să fie prezenți pentru tine, fără să te judece.

În perioada asta ești mai interesat/ă de partea distractivă a vieții.

Deja ai parte de astfel de conversații cu prietenii tăi, te simți sprijinit în mod constant.

Nu îți place să reflectezi înainte de a lua deciziile importante de viață.

Nu te simți pregătit/ă acum să confrunți în mod direct lumea ta interioară, cu tot ce cuprinde ea: părțile ei strălucitoare, dar și cele întunecate.

Cercul încrederii

Acum câțiva ani am descoperit conceptul de cerc al încrederii după modelul creat de Parker Palmer. Totul a început cu un set de principii care sunau foarte bine. Apoi am început să le aplicăm și am fost atât de impresionați de efectul transformativ care îl avea asupra relațiilor noastre, încât am decis să integrăm principiile încă de la prima ediție a Școlii Alfa. Ce a rezultat a fost uimitor: fără excepție, dintre toate lucrurile bune pe care zecile de participanți le-au remarcat în acest program, cel mai apreciat lucru a fost formarea acestui cerc al încrederii. Au trecut 2 ani de la prima ediție, și efectele pozitive continuă și astăzi pentru participanți, și probabil că vor continua pentru toată viața. Pentru că este o abilitate de viață. Încă mai primim mesaje de apreciere pentru efectul transformativ pe care cercul încrederii îl are în viața de zi cu zi, cu prietenii, cu familia sau la lucru.

Dar ce este acest cerc al încrederii? Când ne-a întrebat un prieten să îi explicăm foarte pe scurt ce este acest program, uite ce i-am răspuns:

E ca un program de dezvoltare personală, dar are ceva unic: faci cunoștință cu profesorul tău interior. Și nimeni nu îți dă sfaturi sau opinii nesolicitate. Este doar un grup de oameni normali care se reunesc o dată pe săptămână și discută tot felul de subiecte importante - de exemplu o decizie de schimbare a carierei, de mutare în altă țară sau un succes, vreun plan ambițios.

Dar o fac într-un mod special: cu garanția că nimeni nu ”se bagă” peste el/ea. Ascultă cu respect, atenție și, eventual, adresează întrebări deschise pentru ca omul să își găsească singur răspunsul. Ideea este să nu fi singur, abandonat în momentele importante, dar să ai și încrederea că nu încearcă alții să îți dicteze ce și cum să faci.

Pus în practică în viețile noastre de zi cu zi

Să poți purta astfel de conversații cu angajatul tău, în orice moment, nu este ceva ce oricine poate face fără să se teamă o clipă pentru consecințele negative. Ba chiar mai mult de atât, deseori nici cu prietenii nu se întâmplă o astfel de comunicare. Când el mi-a transmis acele lucruri, a dat dovadă de curaj și s-a vulnerabilizat față de mine, pentru că eu aș fi putut să îl pedepsesc într-o formă sau alta. Iar eu, la rândul meu, când am reacționat astfel, m-am vulnerabilizat față de el, acceptând că am greșit și că trebuie să fac mai bine ce aveam de făcut. De câte ori, ca lideri, ne temem să admitem că am greșit, de teamă să nu ne fie știrbită autoritatea?

Ei bine, a fost o conștientizare foarte valoroasă că ceea ce noi avem acum, ca mediu de lucru, este ceva foarte sănătos. Și din păcate este rar. Toți oamenii care participă în acest mediu se simt în siguranță din punct de vedere psihologic, pentru că au libertatea să fie autentici. Să își exprime punctele forte, creativitatea, entuziasmul, competența etc, dar și punctele slabe, care îi fac vulnerabili: temerile, greșelile etc. Beneficiile pe care le ai atunci când reușești să trăiești astfel în mod continuu sunt de nedescris. Nu cred că le pot pune în cuvinte. Dar dacă ar fi să încerc, aș zice că reprezintă trăirea zilnică a ceea ce mereu ne-am dorit cu toții - acea viață împlinitoare, în care suntem noi, autentici și suntem în siguranță. Este un mod de a trăi cu care pot să fiu împăcat. Dacă îmi trăiesc astfel viața zi de zi, pot fi împăcat în orice moment că am trăit o viață împlinitoare.

Școala Alfa: Profesorul Interior

După experiențele celor 3 ediții ale Școlii Alfa, în mai multe orașe din țară, am testat mai multe formate și, în urma feedbackului, am decis să păstrăm exclusiv doar esența. De departe, cel mai apreciat lucru a fost cercul încrederii. Așa că, în noul program, am decis să ne concentrăm atenția în totalitate pe formarea unui astfel de cerc.

Asta își propune acest program - ca în decurs de 12 săptămâni să creeze un cerc al încrederii format din participanți. Programul îți oferă un set de abilități de viață pe care le vei putea lua cu tine oriunde vei merge. La început, vei avea nevoie de ghidarea unui facilitator experimentat, pentru că acest mod de relaționare este contraintuitiv. Dar după încheierea programului, vei putea aplica singur principiile în familie, cu prietenii și chiar la lucru. De fapt, vei observa că odată ce trăiești experiența asta, nu vei mai accepta niciodată relații neautentice. Și, foarte important, vei ști exact cum să creezi astfel de relații cu oamenii din jurul tău. Relații care îți încarcă bateriile, în care poți dezvălui în siguranță și bucuriile, și tristețea, și planurile de viitor. Poate că te întrebi dacă nu cumva ai putea găsi acest sprijin și la psiholog. Ne-am gândit și la asta. Și, pe cât este de valoros să mergi la psiholog în diferite momente din viață, realitatea este că acolo nu ai o relație cu adevărat de egalitate, iar munca interioară pe care o poți face este limitată în cadrul ședințelor și în relația pacient-psiholog. Într-un grup precum Școala Alfa: Profesorul Interior ești între egali și poți oricând să îți inviți un coleg la o bere. Deși nu este un scop expres al grupului, deseori am observat că se leagă prietenii între unii participanți. Desigur, totul depinde de ce alegi tu să faci.

În cadrul grupului nu îți predăm ca la școală. Ești în siguranță să explorezi orice soluții îți dorești, să le testezi, să înveți din ele în ritmul tău și să mergi mai departe. Îți vom adresa întrebări deschise, dar niciodată nu îți vom spune noi ce să faci.

Grupul acesta NU este DOAR un grup de suport sau de terapie, deși poate avea efectele astea. Scopul principal este să creeze claritatea care îți permite să îți accesezi propriul profesor interior, propriile soluții. Ceea ce facem timp de 3 luni în cadrul programului pare simplu, dar în ziua de azi este mult mai greu decât pare. Trebuie să reînvățăm să facem asta, în mod sistematic, în toate domeniile importante: în familie, cu prietenii, la lucru etc. Și, odată ce ai trecut prin programul de 3 luni, vei ști cum să îți creezi claritate și să iei decizii asumate oriunde te afli.

Odată ce vei experimenta asta nu vei mai vrea să mergi înapoi la ce era înainte. Este o experiență pe care trebuie să o trăiești ca să o înțelegi cu adevărat, iar cei care au trăit-o deja îți pot confirma. Școala Alfa: Profesorul Interior îți face ție personal foarte mult bine, iar efectul se vede imediat în jurul tău. Vei începe să aplici aceleași principii în interacțiuni diverse, iar oamenii din jurul tău vor începe să remarce ceva: nu vor putea spune exact ce este, dar se vor simți mai bine în preajma ta, mai in siguranță, mai autentici, și se vor întreba cum anume reușești să faci asta. Cu siguranță vor remarca.

Cum se desfășoară Școala Alfa: Profesorul Interior?

Grupul este format din maximum 20 de persoane, care se întâlnesc o dată pe săptămână, câte 4 ore. Întregul program durează 3 luni, cu un total de 12 ședințe. Întâlnirile au loc în zilele de duminică, între orele 18:00 și 22:00. Scaunele sunt așezate în cerc, iar pe lângă coordonarea activităților, facilitatorii participă și ei la tot procesul, la fel ca orice participant.

În fiecare săptămână se discută subiecte importante și relevante pentru grup, și folosim mai multe metode de lucru, cum ar fi discuții deschise cu întreg grupul, exerciții experiențiale, jocuri de rol, momente de introspecție și reflectare. Bineînțeles, totul este pe bază de invitație în cadrul grupului. Nici măcar numele nu va trebui să ți-l spui public dacă nu dorești să faci asta :)

Unii oameni aleg să nu spună niciun cuvânt în cadrul grupului, și totuși se bucură de efectele transformative ale cercului încrederii. Pur și simplu aleg să își observe discret trăirile și să reflecteze singuri. Iar asta e perfect ok.

Rezervă-ți locul pentru Școala Alfa: Profesorul Interior, Timișoara

Din 3 martie începem o singură grupă în noul format, la Timișoara. Participarea la acest program costă 99 Euro/lună (sau 80 de Euro dacă vii cu un(o) prieten(ă)) iar cele 12 întâlniri vor avea loc în serile de duminică, de la 18:00 la 22:00, începând cu 3 martie

Înscrie-te!
(99 euro/lună)
Înscrierea la Școala Alfa se face pe bază de interviu.Invită-ți un prieten sau o prietenă la Școala Alfa, printr-un SHARE!

Cine sunt facilitatorii din Timișoara?

Iustin Negru

membru al echipei Alfa din anul 2013.

Drumul meu în psihologie a început undeva prin toamna anului 2007, când am pus prima dată mâna pe o carte de psihologie. Această întâmplare aparent banală avea să-mi schimbe decisiv drumul profesional, dar și personal. De atunci pot spune că nu mai m-am oprit din explorarea psihologiei.

Plecând de la acea carte, aveam să-mi schimb dorința de a merge la arhitectură, alegând facultatea de psihologie. Pe urmă, în toamna anului 2013 aveam să-l cunosc personal pe Pera Novacovici, care a fost de asemenea o întâlnire importantă, ajungând să lucrez cu el de atunci până-n ziua de azi.

Evoluția mea în cadrul echipei Alfa a fost graduală, de la cele mai elementare acțiuni, de rutină, care la început le făceam pro bono pentru a învăța, până am ajuns, după 3 ani de zile în postura de a coordona grupurile Școlii Alfa de la Timișoara.

Ocupându-mă o bună perioadă de relația cu cititorii și clienții, cererea acestora era uriașă pentru un loc unde oamenii să se întâlnească, să învețe și să progreseze împreună în timp ce stabilesc relații de încredere și prietenie. Astfel, am fost din prima secundă încântat de ideea Școlii Alfa, unde exact asta se întâmplă și pe care am onoarea să o coordonez și unde am bucuria și plăcerea de a-mi transmite cunoașterea dobândită din experiențele de viață, cărțile de psihologie și dezvoltare personală pe care le citesc de la 14 ani și nu în ultimul rând, studiile, cursurile și diferite formări.

Studii cum ar fi Facultatea de Psihologie, cursul de coaching, cursul de NLP Practitioner, formare în psihoterapie transpersonală și formare în psihoterapie integrativă. Mai mi-a fost foarte util voluntariatul în Organizația Studenților de la Psihologie. Dar cu siguranță, ce a avut cel mai mare impact asupra creșterii mele profesionale și personale au fost precedentele ediții ale Școlii Alfa, care au crescut treptat, evoluând.

Pe lângă acestea se mai adaugă nenumăratele cărți, workshop-uri și seminarii de psihologie și dezvoltare personală parcurse până acum, în cei peste 10 ani de când mă preocupă subiectul.

Bogdan Vaida

Bogdan Vaida a dat buzna pe scena trainingului internațional prin 2009 folosind prezentări Powerpoint incredibil de urâte. Din fericire, 2 ani mai târziu, a trecut la traininguri experiențiale și învățare prin practică, metodologii pe care le-a practicat cu devotament în toate trainingurile sale. Cunoscut pentru directivitate și rezultate concrete, studenții lui spun despre el că îți face o schimbare de mentalitate cât ai spune acid dezoxiribonucleic.

Ce face mai concret?

Călătorește prin lume oferind traininguri experiențiale în diverse domenii de la managementul timpului până la tipologii comportamentale și traininguri de traineri.

Bogdan în date concrete:

- Peste 10 000 de studenți din toată lumea în cursurile sale online,
- Peste 40 de țări vizitate în 4 ani (ca trainer, lider de echipă, învățăcel sau organizator de proiect),
- 5 cărți publicate în limba engleză (una ajungând în top 10 Amazon la categoria Home-Based Business iar o alta în curs de publicare în limba română),
- Peste 45 000 de abonați la newsletter,
- 11 cursuri online lansate,
- Trainer de traineri și co-fondator al Școlii Alfa, un sistem revoluționar de auto-educație și dezvoltare personală (6 școli în 4 orașe),
... și în 2017 a bătut recordul mondial de timp petrecut în aeroport. E luuuuuung drumul către trainingul din China.

Principii ale Cercului Încrederii

Dacă vrei să înțelegi puțin mai bine ce înseamnă un cerc al încrederii, te invit să citești mai jos cele 10+1 principii care stau la baza lui!

1

Oferă și primește ospitalitate!

Oamenii învață cel mai bine în spații cu o atmosferă ospitalieră. În acest cerc ne sprijinim reciproc învățarea, oferind și primind ospitalitate.

2

Fii cât mai prezent cu putință!

Fii aici cu dubiile tale, cu fricile și cu eșecurile tale, dar și cu convingerile tale, cu bucuriile și succesele, cu ascultatul tău, dar și cu vorbitul.

3

Ce este oferit în cadrul cercului este prin invitație, nu prin impunere.

Acesta nu este un eveniment de tip ”share or die”, adică ”împărășește sau mori”. Fă orice îți spune propria ta voce interioară și fă-o știind că te bucuri de sprijinul nostru 100%. Vocea ta interioară îți cunoaște mult mai bine nevoile decât le putem ști noi.

4

Vorbește-ți propriul adevăr în moduri care respectă adevărurile celorlalți

Viziunile noastre asupra realității pot diferi, însă a-ți vorbi propriul adevăr într-un cerc al încrederii nu înseamnă să interpretezi, să corectezi sau să dezbați ceea ce spun ceilalți. Vorbește din propriul centru către centrul cercului, folosind propoziții care încep cu ”eu” (cred, afirm, interpretez etc) și având încredere ca ceilalți oameni să-și sorteze singuri informațiile și lecțiile de care ei decid că au nevoie pentru ei.

5

Nu reparăm, nu salvăm, nu sfătuim și nu corectăm pe alții.

Acesta este unul dintre cele mai dificile principii pentru noi, cei cărora ne place să "ajutăm". Dar este vital pentru a încuraja sufletul să iasă la suprafață, pentru a face loc profesorului interior care există în fiecare dintre noi.

6

Învață să răspunzi altora cu întrebări deschise și sincere...

în loc de sfaturi sau corecturi. Prin astfel de întrebări ne ajutăm reciproc să ne ”ne auzim unii pe alții vorbind din profunzime”.

7

Când simți că ți-e greu să nu intervii, să îți controlezi reacția etc, apelează la curiozitate.

Dacă simți să judeci sau să te aperi, întreabă-te: ”Oare ce a adus-o la o astfel de convingere?” ”Oare ce simte el în momentul ăsta?” ”Mă întreb oare ce mă învață propria mea reacție despre mine însumi?” Lasă deoparte judecata și ascultă-i pe ceilalți - și pe tine însuți - mai profund.

8

Ocupă-te de propriul tău profesor interior.

Desigur că învățăm de la alții. Dar pe măsură ce explorăm poezii, povești, întrebări sau tăcerea într-un cerc al încrederii, avem o oportunitate specială să învățăm din interior. Așadar, acordă o atenție deosebită propriilor tale reacții și răspunsuri, celui mai important profesor al tău.

9

Ai încredere în tăcere și învață din ea

În lumea noastră zgomotoasă, tăcerea este un dar, și un mod în sine de a cunoaște. Tratează tăcerea ca pe un membru al grupului. După ce cineva a vorbit, ia-ți câteva momente să reflectezi, fără să umpli imediat spațiul prin vorbit.

10

Păstrează cu strictețe confidențialitatea

Un cerc al încrederii depinde foarte mult de asigurarea că orice am dezvălui rămâne cu oamenii cărora am ales să le spunem acele lucruri - fie în grupuri restrânse, fie în cercul extins - și că nu va fi dezvăluit altora fără permisiunea noastră explicită.

11

BONUS Să știi mereu că este posibil...

Să pleci din acest cerc al încrederii cu orice aveai nevoie când ai venit, și că semințele plantate aici pot continua să încolțească în zilele următoare.

Exercițiu: Oglinda suferințelor mele

Pentru a vedea dacă subiectele pe care le vom aborda la Școala Alfa: Profesorul Interior ți se potrivesc, te invităm să faci următorul exercițiu care este o mică mostră din ce se va întâmpla acolo și pe ce vom lucra.

1

Ia o foaie de hârtie A4 și împarte-o pe orizontală în 3 coloane egale. Prima coloană se numește “Aspecte dureroase pe care le trăiesc în prezent”. A doua coloană se numește “De când mă confrunt cu aceste aspecte dureroase?” A treia rămâne a fi completată mai târziu.

Este foarte important să nu te uiți mai jos pentru coloana a treia!

2

Completează primele două coloane. Scrie tot ce-ți vine în minte vis-a-vis de acele experiențe care în prezent îți produc durere, frustrare sau suferință, completând și a doua coloană, cea în care estimezi de când și în ce context ai observat că au apărut aceste situații.

3

Acum că ai scris tot ce îți provoacă suferință, vezi care dintre ele se leagă. Cel mai probabil este o legătură între mai multe dintre ele. Pe cele care se leagă, unește-le prin săgeți pe foaia de hârtie.

4

Reierarhizează. Acum că ai văzut care se leagă între ele, pune-le în ordinea cauzalității lor. Adică numeroteaz-o cu “1” pe cea care crezi că este rădăcina celorlalte. “2” următoarea în ordinea importanței și tot așa.

5

Acum urmează completarea și celei de-a treia coloane. Aceasta se numește: “Dacă nu aș suferi de (aspectul pe care l-ai identificat la coloana 1) atunci aș…(ce ai face diferit? Cum ar fi viața ta?). Răspunzi la această întrebare pentru fiecare suferință identificată la coloana 1.

6

Cum te simți acum? Ce ai descoperit? Ți-ai dat seama mai precis de unde îți vin anumite frustrări, temeri, suferințe?

Dacă ai nevoie de ajutor la comandă…

Dacă ai întrebari sau dorești informații suplimentare, te rog să il suni pe colegul meu 0742 529 720‬ (Facilitator) și te va ajuta cu mare placere.

Telefon: 0742 529 720‬

Orar: Luni - Joi 10:00 - 17:30

E-mail: iustin@personalitatealfa.com

Rezervă-ți locul din timp pentru cea mai tare ediție de Școala Alfa!Din 3 martie începem o singură grupă în noul format, la Timișoara. Participarea la acest program costă 99 Euro/lună (sau 80 de Euro dacă vii cu un(o) prieten(ă)) iar cele 12 întâlniri vor avea loc în serile de duminică, de la 18:00 la 22:00, începând cu 3 martie

Înscrie-te!
(99 euro/lună)
Înscrierea la Școala Alfa se face pe bază de interviu.Invită-ți un prieten sau o prietenă la Școala Alfa, printr-un SHARE!