De ce merg oamenii la psiholog si cu ce se aleg?

De cele mai multe ori, oamenii sunt împinși să ceară ajutor și să scape de suferință, uneori insuportabilă. E adevărat că există și excepții. 

La fel ca în sport, unii se trezesc dimineață să facă performanță nu pentru că îi doare neapărat ceva ci pentru că au o foame interioară ce nu poate fi stăvilită altfel. Dar noi ceilalți reacționăm mai degrabă împinși de suferință decât chemați de visuri de performanță. 

Primul exemplu pe care l-aș da sunt chiar eu. 

Îmi place uneori să mă văd cu un performer, dar adevărul este că toate realizările mele pe care eu le consider mari își au izvorul în suferință. Mi-am dorit să am sănătate cât mai bună doar când la 30 de ani. Bani. Relații.

Cei mai mulți oameni sunt așa. Am observat că viață este un foarte bun terapeut care îți arată calea dacă ai ochi și urechi să percepi. 

Cele 2 mari schimbări

  • atitudinea
  • abilitățile

Primul lucru pe care viață îl vrea schimbat la ține este atitudinea de victima. 

Cât timp doar te plângi că viață e nedreaptă, relațiile tale nu se îmbunătățesc în mod magic, banii din cont nu se înmulțesc și sănătatea ta fizică și psihică nu merge spre bine.  Ba chiar dimpotrivă, am putea spune că toate acestea merg spre mai rău. 

Până când într-o zi când poate dai de o carte, de un prieten, de un ghid sau mentor care te inspiră să schimbi ceva legat de atitudinea ta. Iar acea schimbare este chiar una foarte profundă, și anume ATITUDINEA de victimizare trebuie să moară. 

Și atitudinea de CREATOR al realității să se nască. 

Putem să fim deacord că victima neajutorată și omul cu putere personală și încredere în sine sunt 2 oameni profund diferiți. 

Ce s-a întâmplat aici? A avut loc o TRANSFORMARE profundă.  Ceva vechi a trebuit să moară pentru că ceva nou să se nască. 

Al doilea lucru pe care viață ține neapărat să ne învețe e că avem nevoie să dezvoltăm ABILITĂȚi. 

Începând din primele luni de viață, nou născutul învață să meargă pe jos. Cade de 1000 de ori, se ridică de 1001 de ori. Cu ce atitudine?

Cu optimism, speranța și în joacă. Învățăm să vorbim, să scriem, să citim de cele mai multe ori în joacă.  Învățăm să mergem pe bicicletă, să butonăm un calculator sau să citim o carte prin antrenament și dezvoltare a abilităților noastre, zi de zi. 

Dar într-o zi ceva se întâmplă. 

Ajungem să uităm partea asta a vieții și ajungem să credem că alte lucruri importante, cum ar fi:

  • sănătatea
  • banii
  • relațiile

Au cumva un alt mecanism de funcționare. Ajungem să credem că pentru aceste lucruri, nu avem nevoie să dezvoltăm abilități.  Și asta e cu adevărat o tragedie. Am putea să învățăm cu plăcere, bucurie și în joacă despre relații, bani și sănătate și totuși ajungem să suferim incredibil într-o depresie tăcută pentru că am uitat ceea ce viață ne-a învățat încă de la început. 

Adevărul este că poți avea cam orice lucru îți propui cât timp dezvolți abilitățile necesare. Un om care nu a cântat în viață lui la un instrument și unul care știe să cânte foarte bine la vioara sau pian, am putea spune că au trecut printr-o transformare. 

Ai dobândit o nouă abilitate și asta te-a transformat profund. 

Că și concluzie, viață ne-a învățat două lucruri. 

  1. Avem nevoie să dobândim o atitudine sănătoasă și să dezvoltăm abilitățile necesare și astfel vom putea să tindem spre fericire și împlinire. 
  2. Viață este un continuu proces de transformare și dacă mă tem de asta, nu voi putea să mă vindec și evoluez. 

Ce s-a întâmplă de am uitat aceste lecții superbe ale vieții?

Ele sunt și azi permanent sub nasul nostru. Însă percepția noastră este alterată. 

Stăm prea mult cu ochii în ecrane, aveam prea multe traume și dependențe, suntem prea prinși de conflicte fără sens că să na putem întoarce la calea simplă a vieții. 

De asta e nevoie să ne vindecăm. Și de asta terapia transformațională este cea mai firească și naturală formă de terapie pentru că imită însăși mecanismele vieții.  Dacă ți-am trezit interestul, aș vrea să te invit la un webinar gratuit despre cum funcționează această terapie transformațională. 

Fie că vrei să aplici această formă de terapie pe ține că și client fie că ești un specialist care și-ar dori să ajute alți oameni prin această terapie, webinarul de joi, 29.09.2022 de la ora 11 va fi o introducere excelență în această formă de terapie. 

Ce zici?

Ne vedem la webinarul gratuit?

Te poți înscrie aici: bit.ly/3xNczFx

Dacă ai orice fel de întrebări le aștept aici

Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.