Ce nu te omoară te lasă bolnav, slăbit și vulnerabil

Există un singur fel de a obține ceea ce vrei în viață, fie că sunt lucruri materiale – ca banii, spirituale – ca iubirea sau orice altceva, între ele.

Această cale este demonstrată științific și blindată de experimente cu echipamente de milioane de dolari, cele mai noi descoperiri în neuroștiințe, iar în rândurile care urmează am să-ți explic această cale.

Pe măsură ce câștigăm experiență de viață, ne dezvoltăm abilități, ne educăm, învățăm, evoluăm, trecem prin eșecuri și înregistrăm victorii, abilitatea noastră de a avea mai repede și mai ușor ceea ce ne dorim, crește.  

În mod normal, la 30 de ani ar trebui să câștigi mai mulți bani decât făceai la 10 sau la 20.  

De asemenea, la 40 de ani ar trebui să știi mai bine ce alegeri să faci în privința partenerului de cuplu, comparat cu alegerile de la 15 sau 25 de ani.  

Legat de sănătatea ta, parcă devii mai atent și mai chibzuit pe măsură ce înaintezi prin viață și constați că viața e fragilă.  

Ei bine, deși omul în mod normal ar trebui să evolueze constant, să se dezvolte constant, deși viața lui ar trebui să devină din ce în ce mai bună, fericirea lui – mai mare și rezultatele lui – mai mari, de multe ori putem vedea că se întâmplă un efect invers.  

De multe ori, oamenii încep să trăiască din ce în ce mai rău.  

Sărăcesc, în loc să devină prosperi, se îmbolnăvesc, în loc să devină mai puternici, se înrăiesc, în loc să trăiască cu mai multă iubire.  

Poate pentru prima oară în istorie, civilizația vestică are dovezile științifice nu doar pentru a ne arăta de ce lucrurile merg înspre rău în loc să meargă înspre bine, dar primim și vestea bună că putem să facem schimbările necesare pentru a întoarce lucrurile în favoarea noastră.  

Ce nu te omoară te lasă bolnav, slăbit și vulnerabil

"Ce nu te omoară te face mai puternic" este rareori adevărat, și asta ne demonstrează știința. În studiul copilăriei adverse, precum și în studii suplimentare s-a arătat că până la vârsta de 18 ani poți să trăiești traume psihologice foarte puternice, ca, de exemplu:

  • să crești în sărăcie;

  • să fii agresat și umilit la școală de colegi sau profesori; 

  • să trăiești într-un cartier sau într-un grup social violent; 

  • să ai un părinte alcoolic sau dependent de droguri sau jocuri de noroc; 

  • să pierzi un părinte prin divorț, separare, moarte sau abandon; 

  • să ai o persoană bolnavă psihic în familie; 

  • să fii bătut constant; 

  • să fii umilit constant; 

  • să îți vezi mama agresată de tatăl tău. 

Trăind aceste traume la vârste când creierul nostru este în plină creștere, formare și transformare, învățăm să trăim într-o frică permanentă, într-un stres continuu, neștiind de unde vom fi loviți din nou.  

Și aici începe drama.

Corpul nostru fizic este foarte strâns legat de emoțiile noastre și, mai exact, din partea creierului nostru responsabilă de emoții pleacă spre toate organele noastre interne legături care fac orice emoție să fie resimțită direct în corp.  

Când ți-e rușine, te înroșești. Când ți-e frică, simți o apăsare în piept. Când te îndrăgostești, simți fluturi în stomac. 

poza1

În această ilustrație din cartea "The body keeps the score" (Corpul păstrează scorul), carte considerată biblia traumelor psihologice, putem vedea cum emoțiile afectează direct fizionomia noastră, glanda tiroidă, inima și plămânii, sistemul digestiv.  

Ei bine, atunci când există traume, emoții și amintiri care ne-au rănit tare de-a lungul vieții, și asta în mod repetat, creierul nostru începe să emită hormoni ai stresului permanent și este afectată "frâna" prin care acest hormon este eliberat sau nu.  

Imaginează-ți că vezi un urs într-o drumeție prin pădure. Este eliberat hormonul stresului care îți provoacă în corpul fizic un răspuns de "luptă sau fugi". Probabil că o iei la fugă sau urlii la urs ca să îl sperii și, cel mai probabil, ajungi acasă și vei avea o poveste interesantă de spus. Acum, creierul închide robinetul la hormonul stresului și totul revine la normal.  

Ei bine, în cazul traumelor psihologice, e ca și când stai singur într-o cabană, în vârf de munte, și știi că un urs se învârte prin jurul cabanei încercând să intre. Nu știi când și dacă va reuși, așa că ești permanent într-o stare de frică și stres.  

În momentul în care ai suferit o traumă, creierul tău se va comporta ca și când permanent, pe undeva, te pândește un urs. Permanent vor fi eliberați în corp hormoni ai stresului care cresc aciditatea în organism și asta duce la:

  • boli cronice

  • boli ale sistemului imunitar

  • cancer

  • atac de cord

  • inflamații cronice

Oricât de sănătos mănânci, oricât de mult mergi la medic și oricâte pastile bagi în tine, otrava este permanent produsă, chiar în creierul tău, și eliberată în corp.  

De aceea, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este să îți aduci creierul, mintea și emoțiile într-o stare psihologică de bine, în care în corpul tău sunt eliberați hormonii sănătății și nu cei ai bolii. Așa cum corpul nostru este direct afectat de minte și de emoții, la fel este starea noastră psihologică, și apoi rezultatele noastre în lumea reală.  

  • Cum va lua decizii un om fără încredere în sine și permanent trăind cu frică? 
  • Cum se va comporta cu cei din jur un om care simte că poate fi trădat oricând? 
  • Cum va prospera și evolua un om care se teme să nu fie rănit din nou și să nu repete suferințele? 

Pentru că nu am fost învățați să ne vindecăm de trecut, suferim în prezent și ne distrugem întreg viitorul.  

Poți să obții ce vrei într-un singur fel (demonstrat științific).

Există salvare și, din fericire, tot ce ți-am spus în anii aceștia pe blog-ul Personalitate Alfa, în cărțile și în cursurile mele, este adevărat.  

La orice vârstă, în orice condiții, poți întoarce totul în favoarea ta.  

Și, din nou, știința vine în ajutorul nostru.  

Secțiune în creier 

poza2

Majoritatea creierului nostru rațional nu are nicio punte de legătură cu creierul emoțional, acolo unde se află toate suferințele și problemele noastre, cu excepția părții din cortexul prefrontal, numită centrul conștiintei de sine. Această parte este singura din creierul rațional care este legată de partea emoțională.

Prin activarea acestei părți din creier, care ne ajută să ne dăm seama de ce anume se întâmplă în interiorul nostru, putem să ne autoobservăm și să ne autoanalizăm. Această capacitate se numește introspecție.  

Cu ajutorul acestei părți raționale putem să privim emoțiile noastre, traumele și experiențele și le putem înțelege, iar apoi vindeca, astfel încât să ne schimbăm întreg destinul.  

Introspecția este, deci, capacitatea de a privi în interiorul meu și a înțelege ce se întâmplă cu gândurile și emoțiile mele.  

Acest lucru a fost demonstrat științific, cu ajutorul echipamentelor de milioane de dolari, însă alții au știut cu mult înainte, datorită geniului lor.  

Ca de exemplu, Carl Gustav Jung, care a spus "Cine se uită în afară visează, cine se uită înăuntru, se trezește".

Prima mea carte, Personalitate alfa, are subtitlul "Descoperă comoara ta interioară". A fost intuiția că în noi se află toate răspunsurile pe care le căutăm.  

Acum, după 10 ani de zile, când avem toate argumentele și nici chiar cei mai sceptici oameni nu mai neagă importanța lumii noastre interioare în viața de zi cu zi, nu ne rămâne de făcut decât să apăsăm accelerația și să ne luăm înapoi toată puterea pierdută, să ne vindecăm, și apoi să ne facem viața pe care o visăm. Adică să mergem printre greutăți, spre stele.  

Poate ai simțit și tu, ca și mine, de multe ori, că deși depui eforturi mari pentru a progresa, pentru a obține ceea ce îți dorești, progresul este greoi sau inexistent. Ba uneori poate chiar te simți dat înapoi.  

Ei bine, asta se întâmplă pentru că toate traumele noastre, care au lăsat urme adânci în felul în care funcționează creierul și emoțiile noastre, sunt fiecare dintre ele ca o piatră de moară.  

Cum poți să alergi când ai pietre de moară la gât? Cum poți să urci munți sau să zbori cu pietrele de moară după tine?

Mai degrabă te îneci și ești doborât.  

De aceea spun că ce nu te omoară, rareori te face mai puternic. De multe ori te slăbește, te îmbolnăvește și te traumatizează într-un fel care te va afecta pentru tot restul vieții. Asta dacă nu folosești singura cale posibilă de a lega ceea ce simți, emoțiile tale, de puterea ta mentală, de a înțelege, de a vindeca aceste emoții și traume, iar astfel să devii, poate pentru prima oară după copilărie, cu adevărat liber.  

ALFA – Bătălia cu demonii interiori și Printre greutăți spre stele

Până acum ți-am dat doar frânturi din primul volum al cărții alfa și poate că te întrebi cum anume se leagă toate aceste bucățele între ele.  

Am să îți explic acum.  

Primul volum, Bătălia cu demonii interiori, este un roman psihologic în care vei vedea cum ajunge un om să aibă 8 din 10 la scorul traumelor până la vârsta de 18 ani și cum anume îl afectează asta în toate aspectele vieții. Financiar, relațional, emoțional și mental, la capitolul sănătate fizică și în toate domeniile vieții de care noi toți suntem legați. Pentru că e un roman, învățămintele din el le vei extrage tu, în urma lecturării. Cartea are 370 de pagini și tocmai a fost dată la tipografie.  

Al doilea volum, Printre greutăți spre stele, este dezvoltare personală la cel mai profund nivel. Prima oară vom seta fundația prin explicarea și dezvoltarea a 29 de abilități pe care le consider vitale în obținerea oricărui rezultat în viața reală, cea de zi cu zi, iar apoi îți voi da să faci 3 experimente în viața ta, experimente pe care eu le-am făcut deja, cu rezultate uimitoare.  

Îți voi propune câte o metodă prin care, foarte concret și specific, să obții rezultate în domeniul banilor, al iubirii și al sănătății fizice.  

Dacă vreodată au existat îndoieli că prima oară trebuie să te ocupi de interiorul tău și abia apoi poți ataca provocările vieții exterioare, ele au fost spulberate de știință, de experimente publicate în cele mai prestigioase jurnale ale lumii. Îți voi vorbi și despre ele în materialele care urmează.

Acum, dacă ai orice fel de întrebări legate de viziunea pe care ți-am expus-o mai sus, m-ar ajuta să îmi dai un reply la acest e-mail, iar eu îți voi răspunde cu plăcere la orice întrebări ai.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

4 răspunsuri

  1. Buna ! Eu sunt in ceea ce ai numit ” noaptea neagră a sufletului ” si de doua luni nu reusesc sa ies din ea , nu reusesc sa vad nici o luminita ! Am avut doua nopti crunte in aceasta perioada in care am vrut sa ma sinucid ….singurul lucru care m-a împiedicat sa fac lucrul asta sunt cele doua fete ale mele , gândul ca le-as provoca lor o trauma uriașă …doar ele ma tin in viata …Am trecut prin multe in ultimii 3 ani si toate au facut din mine , care eram o femeie cu picioarele pe pământ , un om pe care nu il mai recunosc , un om distrus , care nu își mai dorește nimic si care nu mai visează la nimic ….

  2. Very efficiently written information. It will be supportive to everyone who usess it, including myself. Keep up the good work – i will definitely read more posts.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.