Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
3 feluri în care îţi ratezi viaţa (deşi le poţi evita uşor)

 Majoritatea oamenilor sunt adormiţi în domenii ale vieţii în care ar putea străluci.

 Atunci când ai obiceiuri proaste care îţi distrug sănătatea şi fericirea eşti adormit. Dacă te-ai trezi o clipă să vezi cum îţi dai cu ciocanul peste degete, sunt sigur că nu ai mai face acest lucru.

 Atunci când suferi din cauza lipsei de bani şi zilnic faci activităţi care te ţin departe de libertatea financiară, la fel, dormi. Dacă te-ai trezi, ai începe să îţi investeşti timpul şi energia în activităţi care te-ar apropia de stilul de viaţă pe care îl vrei.

 Atunci când nu mai înţelegi nimic din iubire şi relaţii, iarăşi dormi. Dacă te-ai trezi, ţi-ar fi foarte natural să iubeşti şi să fii iubit.

 Fiecare dintre noi doarme în anumite domenii. Unii poate dorm în toate domeniile vieţii.

 Azi vreau să îţi vorbesc despre trei tipuri de ratare pe care le-am observat, ratare care se datorează tocmai acestui somn în care ne aflăm, deşi avem ochii deschişi.

 Analizând mai atent aceste 3 tipuri de ratare, am observat că ele se potrivesc cu un alt tipar despre care vorbesc de ani buni de zile.

 Din punctul meu de vedere, o versiune foarte simplă a unui om complet este descoperă – dezvoltă – valorifică.

 Descoperă cine eşti, dezvoltă ceea ce eşti şi apoi culege roadele — valorifică.

 În cele 3 tipuri de ratare despre care îţi voi vorbi şi în care se vor regăsi foarte mulţi oameni, lipseşte una din cele 3 componente.

1. Să te naşti talent şi să mori speranţă (lipseşte dezvoltarea) 

2. Să fii un expert frustrat (lipseşte valorificarea)

3. Perseverent pe un drum greşit (lipsește descoperirea) 

Toate aceste trei tipare pot fi evitate cât timp înţelegi o structură simplă.

În viaţă ai nevoie să descoperi cine eşti, ce talente ai şi ce îţi doreşti de la viaţă.

Apoi ai nevoie să dezvolţi ceea ce ai primit ca şi dar, să îţi antrenezi şi creşti abilităţile, capacitatea de a produce valoare.

Apoi ai nevoie să culegi roadele, să valorifici toată munca, să ai impact, să câştigi bani şi un stil de viaţă optim.

Pe scurt, formula este Descoperă, Dezvoltă şi Valorifică – DDV.

În continuare îţi voi arăta ce se întâmplă când lipseşte doar una din componente.

1. Să te naşti talent şi să mori speranţă (lipseşte dezvoltarea) 

Aici îmi vine în minte un exemplu elocvent, fotbalistul Ionuţ Luţu.

Talent cu carul, denumit “noul Hagi”. 

A fost unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti români din ultimii 20 de ani, dar spiritul său de aventurier l-a împiedicat să se realizeze. I s-a spus „Hagi-Luţu" graţie driblingului său halucinant, cu care i-a cucerit instantaneu pe suporterii echipelor la care a activat. L-au iubit până şi fanii altor cluburi. Asta şi pentru că el a văzut mereu fotbalul ca pe o poezie. N-a ştiut să fie serios nici măcar înaintea celor mai importante partide din viaţa lui, a fost tot timpul un tip vesel şi pus pe şotii. E conştient că ar fi putut să ajungă un mare fotbalist, dar nu regretă foarte multe lucruri. De fapt, are un singur mare regret, acela că nu a câştigat suficienţi bani încât azi să poată trăi fără prea multe griji.

Ce s-a ales de el în ciuda talentului imens dar nemuncit?

„Başcanii din film au câte un aghiotant, un om de încredere atât de loial, că nici nu se căsătoreşte şi se sinucide dacă-l supără pe şef. Mă întrebam dacă aş putea să găsesc şi eu o astfel de persoană, când Dumnezeu mi l-a scos în cale pe Luţu! El e omul meu de încredere acum, are grijă de toate: îmi ţine butonii şi-i lustruieşte, are mereu DVD-uri la el. Când cer un film, pac, Luţu îmi întinde DVD-ul!”, explica Becali, în urmă cu ceva timp, motivul angajării fostului fotbalist.

Luţu a ajuns în serviciul finanţatorului Stelei la recomandarea unui prieten comun, care i-a spus lui Becali că fostul fotbalist are probleme financiare. Sursa aici

 „Dacă nu apărea varianta asta cu Gigi Becali, nu ştiu ce-aş fi făcut. Problema nu mai eram eu, ci cei doi copii, tatăl meu, mamele copiilor mei. Am multe responsabilităţi. Repet, omul ăsta chiar m-a scos dintr-o situaţie disperată. Eu de la el nu mai plec niciodată!”

Cei mai buni fotbalişti ai planetei, Cristiano Ronaldo şi Messi, se antrenează zilnic, toate cele 7 zile din săptămână, între 5 şi 7 ore pe zi.

Cu alte cuvinte, deşi au talent nativ, îl dezvoltă muncind zilnic.

Am ales exemplul acesta pentru că există foarte multă informaţie pe internet despre asta, însă este limpede că această regulă este aplicabilă în orice domeniu.

Poţi să ai talent cu carul, dacă te mulţumeşti cu laudele primite la început de drum, dacă te culci pe o ureche, căderea va fi foarte dureroasă şi vei sfârşi cu foarte multe regrete şi foarte puţine realizări.

Este un păcat mare să ştii care ţi-e talentul şi să îl laşi adormit.

2. Expertul frustrat (lipseşte valorificarea) 

Aici intră o foarte mare categorie de oameni, foarte competenţi, însă incompleţi.

Păcatele lor nu sunt mai mici decât ale celor din prima categorie.

Cu ego-ul umflat cu pompa, aceşti oameni se simt îndreptăţiţi ca roadele muncii lor să le fie servite sub nas ca unor sultani autosuficienţi, ca unor zei care privesc de sus omenirea nevrednică.

Aceşti oameni au petrecut mult sau chiar foarte mult timp dezvoltându-şi abilităţi. Sunt experţi în domeniul lor de activitate, de la profesori universitari, oameni de ştiinţă, la medici şi ingineri — îi întâlnim în orice domeniu al vieţii.

Au investit zeci de ani în antrenamentul şi educaţia lor, însă acum sunt extrem de frustraţi şi şi-au îndreptat furia spre exterior.

Lumea e de vină pentru că ei nu sunt compleţi, pentru că munca lor nu este valorizată şi apreciată la adevărata valoare, în timp ce alţii — mai slabi ca ei — par să culeagă roadele cu o uşurinţă dezarmantă.

Ceilalţi sunt hoţi, profitori, oportunişti care pun pe primul loc banul. Oamenii sunt proşti în marea lor majoritate şi nu ştiu să aprecieze ADEVĂRATA valoare.

Acestea sunt cuvintele experţilor frustraţi:

„Am muncit o viaţă întreagă şi acum primesc un şut în fund”;

„Am investit în educaţia mea o căruţă de bani, timp şi energie şi nu sunt apreciat la adevărata mea valoare”;

„Oamenii din ziua de azi nu mai apreciază ceea ce este cu adevărat valoros”.

Ceea ce e important să înţeleagă aceşti experţi este că în viaţă, responsabilitatea nu ţi-o poţi asuma în proporţie de doar 50%... sau 75%... sau 90%.

Responsabilitatea ţi-o asumi complet sau deloc.

Şi aşa cum majoritatea care citesc blogul personalitate alfa deja ştiu, când nu ne asumăm complet resposabilitatea, şi-o asumă alţii pentru noi şi astfel vieţile noastre nu ne mai aparţin.

Să îmi asum responsabilitatea până la capăt ca şi expert înseamnă că după ce am muncit să mă dezvolt, sunt responsabil şi de valorizarea a ceea ce am dezvoltat.

Să mă promovez pe mine, serviciile mele, produsele mele, numele meu, brand-ul meu, ţine tot de mine, expertul. Dacă nu crezi în asta şi ai convingeri care spun altceva, priveşte în buzunarul tău şi vezi cu câţi bani rămâi în urma muncii tale.

Îţi convine? Dacă da, te felicit. Dacă nu, te provoc să îţi reconsideri poziţia.

Experţii frustraţi fac munca foarte bine până în punctul în care vine vremea culesului recoltei. Când vine vremea culesului, ei consideră că nu mai este treaba lor şi întorc spatele roadelor muncii lor spunând „acum e treaba oamenilor să vină şi să facă restul”.

Şi oamenii vin şi încep să ia roadele şi pleacă fără să le plătească.

Apoi expertul frustrat spune :„Hoţii!”. Oamenii nu sunt corecţi.

Păi nu era gard, nu era niciun semn care să spună că roadele costă ceva, nu era nimeni care să îşi asume proprietatea şi nu era niciun paznic.

Să aştepţi ca alţi oameni să cadă pe spate de uimire în faţa valorii tale şi să îţi facă statuie doar pentru că tu ai învăţat 10 ani cum se face un lucru e ca şi când ai avea încredere în ursul flămând că nu se va atinge de stupul cu miere de albine.

Este ÎMPOTRIVA naturii să aştepţi să culeagă altcineva roadele pentru tine şi apoi să primeşti tu partea leului.

Ca să scapi de frustrările acestea ce vin din nefinalizarea muncii tale, e important să înveţi să îţi valorifici munca până la capăt.

Îţi place sau nu, asta înseamnă:

- să ştii să îţi vinzi marfa (vânzări)

- să ştii să ajungi la oamenii care au nevoie de tine (marketing)

- să îţi creşti reputaţia (branding personal)

- să automatizezi sisteme care să te înlocuiască şi să producă pentru tine (antreprenoriat).

Aceasta este lumea nouă în care deja trăim şi cine nu se adaptează, moare frustrat.

3. Perseverent pe un drum greşit (lipsește descoperirea) 

Ai mers la şcoală. Ţi-ai dezvoltat abilităţi. Ai muncit din greu şi acum ai un job, o firmă sau o activitate însă te-ai blocat. Nu îţi place în mod deosebit ce faci, simţi că deşi munceşti foarte mult şi eşti secătuit de energie, rezultatele întârzie să apară.

Aştepţi cu nerăbdare weekend-ul şi concediile ca să te relaxezi după ce ai muncit din greu. Activitatea ta zilnică ţi se pare epuizantă şi o povară de care de-abia aştepţi să scapi.

Deşi eşti harnic şi perseverent, nu eşti împlinit şi fericit şi simţi că oricât de mult vei trage, nu îţi vei realiza visurile cele mai mari.

Dacă te regăseşti printre aceste simptome, s-ar putea să investeşti tot ce ai mai bun într-un drum ce duce spre o prăpastie.

S-ar putea să te chinui să urci o scară şi când vei ajunge în vârf să îţi dai seama că era rezemată pe un perete greşit. 

Există oameni care trag tare de ei, investesc în educaţia lor, muncesc din greu dar sunt asemenea legendarului Sisif - după ce rostogolesc bolovanul până în vârful muntelui, acesta se rostogoleşte înapoi şi în ziua următoare munca începe de la zero.

Ca şi meşterul Manole — ceea ce construieşte ziua, se dărâmă noaptea.

Dacă nu simţi tragere de inimă pentru ceea ce faci, dacă nu simţi pasiune, dacă nu experimentezi starea de flux atunci când faci activitatea principală — stare care face să pierzi noţiunea timpului — atunci ai toate şansele să fii o persoană perseverentă însă pe un drum greşit.

Şi oricât de mult te-ai dus pe un drum greşit, întoarce-te.

Să faci acelaşi lucru şi să speri alte rezultate este nebunie.

Aşadar, oamenii care nu şi-au descoperit pasiunea, talentele, vocaţia, care nu au „de ce-ul” foarte clar stabilit, vor afla în curând că merg prin viaţă cu pietre de moară atârnate la gât.

O viaţă fără sens ne distruge, oricât de harnici şi perseverenţi am fi.

Înainte să investeşti ani din viaţa ta într-un domeniu, activitate sau afacere, asigură-te că ai un sâmbure de pasiune şi spirit pentru lucrul căruia îi vei dedica o mare parte din viaţa ta.

Formula succesului: DDV – descoperă, dezvoltă, valorifică

Un om complet, lipsit de frustrări, are în viaţa lui toate cele trei domenii.

Şi-a descoperit pasiunea, vocaţia, talentele. Munceşte ca un fanatic pentru a fi din ce în ce mai bun în ceea ce face. Înţelege cum funcţionează schimbul corect în acest univers, în natură şi în lume, şi învaţă să facă acest schimb astfel încât el, familia lui şi viaţa lui să înflorească.

Pentru a deveni un om împlinit și lipsit de frustrări am pentru tine cartea Impulsul pentru vocația ta ce-ți va servi ca ghid în cele trei etape ale obținerii succesului: DDV – descoperă, dezvoltă, valorifică

Aş avea nevoie să îmi spui dacă te-ai identificat în materialul de azi şi în ce etapă simţi că te regăseşti cel mai mult? Eşti blocat undeva anume? Sunt lucruri care îţi lipsesc şi despre care nu am pomenit nimic?

Lasă-mi comentariul şi întrebările tale în secţiunea de sub articol.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții