7 trăsături ale unui om prost şi cum să le eviţi

A venit şi ziua în care scriu un articol despre prostie. Îmi doream de mult timp însă acum am avut ocazia.

Vei afla în continuare punctul meu de vedere asupra prostiei şi ce poate fi făcut în privinţa ei.

În primul rând, nu sunt de acord cu generalizarea termenului „prost” sau „proastă”.

Nu poţi spune despre un om că este pur şi simplu prost.

Pentru că ai putea spune atunci şi despre un om că este pur şi simplu inteligent, dar nu e neapărat un motiv de laudă. Ştiu mulţi oameni foarte inteligenţi care se zbat în probleme şi eşecuri comparat cu alţi oameni mai puţini „inteligenţi” care se bucură de un succes, o împlinire şi o calitate a vieţii de invidiat.

M-am tot gândit zilele acestea când am fost bolnav care sunt dedesubturile prostiei şi ce face un om la un moment dat să fie prost.

Spun la un moment dat pentru că nimeni nu e prost tot timpul şi nimeni nu e inteligent tot timpul. Uneori oamenii inteligenţi fac nişte lucruri foarte idioate şi nişte oameni proşti fac nişte lucruri foarte inteligente.

Un profesor de-al meu a spus aşa: „Diferenţa dintre un om prost şi inteligent este că prostul face mereu aceeaşi greşeală iar deşteptul tot timpul alta

Aşadar, deja avem o trăsătură importantă care face diferenţa între proşti şi deştepţi. Nu pare greu să fii inteligent 🙂

Ţin minte când eram adolescent, o femeie foarte inteligentă, frumoasă şi cu personalitate a zis aşa: „Eu cred că un om dacă este inteligent, ajunge să aibă succes mai devreme sau mai târziu. Ajunge să aibă bani şi o viaţă împlinită deoarece acesta e rodul inteligenţei, te ajută să găseşti soluţii şi nu ai cum să fii inteligent şi să rămâi la acelaşi nivel de sărăcie, probleme şi suferinţă„.

Ţin minte că am simţit în suflet o durere, un sentiment de revoltă. Mă considerăm inteligent şi primeam complimente pentru că citesc mult şi am cultură generală dar în acelaşi timp aveam o viaţă praf. Financiar, sexual, relaţional, profesional nu aveam deloc rezultate.

Oare avea fata asta dreptate? Eram doar un prost deghizat într-un inteligent?

Au trecut mulți ani de atunci şi acum pot să răsuflu un pic mai uşurat. Încă nu sunt 100% sigur de inteligența mea pentru că de multe ori încă fac prostii, însă am început să am rezultate în viaţă în toate acele aspecte la care eram praf. Şi cumva, cuvintele acelei femei încep să aibă sens. Un om inteligent (sau care nu dă dovadă de prostie maximă în fiecare zi) inevitabil îşi poate face viaţa mai bună.

Însă pentru asta este foarte important să evite să fie o persoană proastă.

O să vă prezint în continuare 7 trăsături. Cu toţii am dat dovadă de cel puţin câteva din ele dacă nu de toate şapte. Cred că prostia devine perfectă atunci când întâlnim toate aceste 7 trăsături într-un om. Abia atunci putem spune cu mâna pe inima :”Ba eşti proastă sau prost ca noaptea, de dai în bălţi, de împungi, nu mai ai scăpare. Dacă prostia ar durea...”

Hai să vedem:

1. IGNORANȚA – un mare semn de prostie este să fii un om ignorant. Ca de exemplu să spui că există sau nu există reîncarnare când tu nu ai citit măcar 1 carte sau un articol despre:

Viața dintre vieți.  O metodă care ajută oamenii ajungă la amintirile din viaţa lor ca suflete (spirite). Autor Michael Newton.

Psihologia viitorului – Lecții din cercetarea modernă asupra constiinței.

9 argumente ale celor care cred în reîncarnare

http://en.wikipedia.org/wiki/Reincarnation

Acum nu mă înţelege greşit. Nu mă interesează dacă tu crezi în reîncarnare sau nu. Vreau să îţi explic un principiu.

Principiul este NU VORBIM DESPRE LUCRURI DESPRE CARE NU NE-AM DOCUMENTAT ÎNAINTE! Asta este ignoranţă. Să vorbeşti prostii când tu nu ai citit în viaţa ta 2 rânduri despre un subiect. Când te educi şi te documentezi, abia atunci câştigi dreptul de a-ţi exprima o părere. Sunt oameni care şi-au dedicat întreaga carieră şi viaţă cercetării unui domeniu şi vine un ignorant şi aruncă cu rahat din propria gură asupra muncii unor oameni pasionaţi şi dedicaţi.

Asta este ignoranţa. Asta este dovadă de prostie. Lipsa de educaţie dublată de tupeu nesimţit. Un prieten spunea : „Nimeni nu s-a născut învăţat însă nu ai nicio scuză să mori prost„.

Când vedem ignoranţa, deja vedem prostia arătându-şi adevărata faţă. DAR, mai există 6 trăsături importante care fac prostia să se arate în toată splendoarea ei. Dacă eşti doar ignorant însă ai doar calităţi s-ar putea să scapi cu basmaua curată şi să nu fii considerat o persoană proastă.

2. LENEA

Să fii un om leneş sau un parazit este o altă dovadă de prostie. Ai potenţialul uriaş de a face lucruri extraordinare şi tu preferi să freci menta şi să laşi zilele să treacă una după alta lăsând tot potenţialul tău minunat să se irosească? De ce să înveţi dezvoltare personală, de ce să faci sport şi să mănânci sănătos, de ce să înveţi să ai relaţii minunate, de ce să înveţi să faci bani şi să îţi câştigi independenţa financiară?

Pentru toate astea trebuie muncă şi tu nu ai chef. Eşti o putoare. Eşti o persoană leneşă. Şi implicit proastă. Îţi meriţi soarta şi suferinţele.

3. IQ SCĂZUT

În principiu IQ-ul rămâne constant de la naştere și până la moarte. Aşa că dacă îl ai scăzut, ghinion. Aparent, multă lume se referă la IQ scăzut ca prostie şi la cel crescut ca inteligenţă.

Eu nu aş face greşeala asta. S-a dovedit că ai nevoie de un IQ de măcar 90 ca să poţi obţine rezultate în orice domeniu al vieţii şi dacă citeşti blogul Personalitate alfa cu siguranţă ai un IQ peste 90 🙂

Inteligenţa măsurată de IQ se referă doar la emisfera cerebrală stângă, la logică, şi s-a dovedit în numeroase studii că nu IQ-ul ci inteligenţa emoţională EQ face diferenţa în viaţă când vine vorba de succes şi realizări.

Aşadar, nu ar trebui să ai motive de îngrijorare legate de IQ. Şi nu te teme de prostie la acest punct decât dacă ai un IQ sub 90.

Un test asemănător cu cel oficial pentru IQ ai aici.

4. EQ SCĂZUT

Mai degrabă poţi să fii considerat o persoană proastă dacă ai EQ scăzut. Adică inteligenţa emoţională.

Adică, te enervezi repede şi eşti o persoană impulsivă, nu poţi să amâni recompensa în viaţă şi faci credite ca să cumperi ceva ce nu ai neapărată nevoie acum, mănânci inutil pentru că nu îţi poţi controla impulsul de pofticios, îţi lipseşte empatia faţă de oamenii din jur, etc. Din fericire, inteligenţa emoţională este educabilă.

Un mic articol aici.

5. UN CARACTER INFECT

Dacă a murit capra ta şi vrei să moară şi capra vecinului, dacă îţi place să bârfeşti în loc să îţi vezi de existenţa ta, dacă îţi moare sufletul de invidie faţă de realizările altora în loc să te bucuri de realizările tale chiar dacă sunt mai mici, dacă faci sex cu partenerul de viaţă al celui mai bun prieten sau celei mai bune prietene, dacă îţi trădezi oamenii când aceştia ţi-au încredinţat încrederea lor, dacă minţi şi calci pe cadavre pentru a-ţi atinge scopurile, dacă nu poţi întinde o mâna de ajutor semenului tău aflat în suferinţă, atunci ai un caracter infect şi eşti foarte aproape să fii un mare prost sau o mare proastă. Depinde de ce scor ai la ceilalţi factori. Pentru că dacă stai excelent la restul punctelor tot mai ai o şansă să fii un geniu machiavelic rău intenţionat, dar nu eşti prost sau proastă.

6. FRUSTRĂRI

 • Nu ai bani
 • Nu faci sex
 • Ești bolnav sau bolnavă mai mult decat sănătos sau sănătoasă
 • Ai o fire pesimistă
 • Nu  îți asumi responsabilitatea pentru rezultatele din viața ta.

Toate acestea şi multe altele duc la frustrări. Acel sentiment că îţi doreşti lucruri pe care acum nu le poţi avea şi pentru că nu ai un suflet curat şi senin, pentru că nu ai inteligenţă emoţională să înţelegi că dacă ai răbdare, perseverezi, nu eşti o persoană leneşă şi lucrezi zilnic la dezvoltarea ta tot ceea ce îţi doreşti va deveni realitate, ajungi să te comporţi ca un prost sau o proastă.

De la frustrare la prostie e cale scurtă. Lucrează la frustrările tale şi înţelege că de tine depind rezultatele din viaţa ta. Dacă ai frustrări nu îi chinui şi pe cei din jur cu ele. Rumegă-le în liniştea ta interioară şi foloseşte energia acestor frustrări pentru a găsi soluţii la problemele pe care le ai. Te asigur că vei reuşi şi în acelaşi timp nu vei stresa la maxim oamenii din jur care probabil ţin la tine şi care au şi ei propriile frustrări la care caută soluţii.

7. EXPRIMAREA CORECTĂ. Nu știu cine a compus aceste rânduri, le-am gasit pe facebook. Însă imi place la nebunie adevărul din ele..

SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ NE EXPRIMĂM CORECT!

Spre exemplu:

„Nu am știut!” se zice CORECT „Nu m-am obosit să aflu!”

„Nu am putut!” se zice CORECT „Mi-a fost lene să caut o soluție!”

„Nu înțeleg!” se zice CORECT „Mi-e greu să gândesc singur!”

„Am uitat!” se zice CORECT „Nu mi-a păsat suficient!” Citat luat de pe wall-ul lui Bogdan Comanescu

Concluzii:

Cu toţii cred că ne regăsim în cel puţin una sau mai multe din aceste criterii. E în regulă cât timp devenim conştienţi de ele şi ne străduim să ne corectăm.

Există totuşi oameni care se fac vinovaţi de toate aceste puncte şi par iremediabil compromişi.

Asta numesc eu un om prost. Un om care are toate aceste 7 puncte şi care nici măcar nu e conştient de ele.

Aştept comentariul tău şi dacă mai găseşti puncte în plus faţă de ale mele, te rog să scrii.

Pentru a te asigura că eşti înarmat corespunzător în drumul spre construirea unei personalități autentice, am pentru tine cartea Personalitate alfa – descoperă comoară ascunsă din tine.

Pera aspera ad astra

Pera Novacovici

 

 

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

430 de răspunsuri

  1. “Nu am stiut!” se zice CORECT “Nu m-am obosit sa aflu!”
   “Nu am putut!” se zice CORECT “Mi-a fost lene sa caut o solutie!”
   “Nu inteleg!” se zice CORECT “Mi-e greu sa gandesc singur!”
   Cine asteapta scuze din partea altora, care poate i-au „gresit”, el insusi e „prost”. Desi nu-mi place sa folosesc cuvantul. La ce-l ajuta? Ii iarta sau nu. Daca – conditioneaza iertarea de niste scuze, care pot fi inventate, nici el nu stie ce vrea.

   1. 1)DACA TOTI AM FI DESTEPTI ,CINE AR MAI FI PROST ???
    alta interbare:
    2)DACA AM FI TOTI GENII, OARE AM TRAI MAI USOR???
    alta intrebare :
    3)OAMENI DESTEPTI SUNT MAI FERICITI SI NU AU DE SUFERIT ?
    raspunsurile mele :1) cred ca daca nu ar fi prosti nici destepti nu ar exista !
    2) cred ca am avea mult mai multa bataie de cap unui cu altii!
    3) sunt de parere ca oameni prosti uneori sunt cei fericiti !
    CONCLUZIE (parerea mea): NU NEAPARAT EVITAND UN PROST NE FACE VIATA PERFECTA SAU NE FACE FERICITI ! ATAT TIMP CAT DAM DOVADA DE INTELIGENTA, AUTOMAT NE STIM COMPORTA IN ORICE SITUATIE SI CU ORICINE , CRED CA E SUFICENT SA NE COMPORTAM CA ATARE SI NU NEAPARAT SA EVITAM UN PROST !
    CE NE INVATA BIBLIA? CE A FACUT ISUS CU CEI CARE NU ERAU LA NIVELUL LUI ? NU CRED CA I-A EVITAT DIN CONTRA , ASTA A FOST MENIREA LUI IN LUME,SA O FACA MAI BUNA! ai relatat poate perfect trasaturile unui prost si un te contrazic de tot, dar oare A EVITA? e sinonim cu A REZOLVA ??? succes

    1. Evitarea unui prost, cu tot ce presupune aceasta, este ceva diferit fata de a-ți propune să-l vindeci pe respectivul de „tarele” în discuție.
     Mesajul lui Pera este că, în ceea ce ne privește, trebuie să evităm efectele nocive ale acțiunilor unor asemenea indivizi, nicidecum că trebuie să îi deșteptăm noi. Ne-ar fi imposibil, luând în considerare că însuși Dumnezeu nu a fost în stare să o facă până acum…

    2. Din Evanghelii nu reiese ca Isus Hristos a venit pentru a face lumea mai buna. Lumea aceasta este definitiv condamnata(„Pamantul cu tot ce este pe el va arde”). Stapanitoru lumii acesteia nu a avut nici un castig de la Isus. El a venit pentru a face voia Tatalui Sau. Iar voia Tatalui era sa implineasca promisiunea salvarii facuta strabunicilor nostri in Eden. Si Pavel, apostolul, exprima atat de plastic: „si ne-a stramutat in Imparatia Fiului Sau”. Evident, doar daca doresti devii membru al acestei Imparatii. Dar daca raspunzi afirmativ va trebui sa-ti insusesti valorile si comportamentul Imparatiei(este descris in evanghelii si in epistole si chiar in cartile Vechiului Testament). Stramutarea de care zice Pavel nu e fizica, nu mori cand decizi ca vrei sa fii al Lui(insasi rugaciunea Lui Isus Hristos intareste aceasta idee: „…Tata nu te rog sa-i iei din lume ci sa-i pazesti de cel Rau”). Stramutarea se petrece la nivelul mintii si se vede in comportament printr-o credinciosie fata de Imparatul exprimata in fiecare domeniu al vietii in aceasta lume.

    3. Draga viata în roz ai spus ca nu pot toti fi genii. Corect eu nu sunt geniu nici foarte invatat. Poate incult raportat la noua generatie. Totusi eu cred ca incult este opusul omului foarte cult. Iar opusul prostului este inteleptul nu geniul sau cultul. Prostul trebuie evitat la maximum pentru ca scuipa cu muci pe strada, se scobeste in nas cand vorbeste cu tine, urla sau te loveste cand nu e de acord cu tine nu-si argumenteaza opiniile ci si le impune cu forta si e prost pentru ca nu si-a dezvoltat simtul de-a face o analiza critica la orice situatie etc.

     1. Nota 10 Viorel! putine comentarii aici sunt de bun simt sau inteligente. Fiecare se auto situeaza automat in tabara geniilor fara nici un fel de rusine! Este si cazul celei/celui ce a scris acest articol „super inteligent.

    4. Va rog nu tipati .Oamenii este corect ,nu oameni in contextul dvs.Cred ca discutia nu este de nivelul dvs.

     1. Cât vă mulțumesc și cât o regret „viața în roz”… să scrii oameni și să citești oamenii… trist!

    5. Este gresit sa pui pe aceeasi balanta mereu a fi destept si a fi prost. Eu cred ca poti fi destept, geniu, mediu sau mai slab dotat intelectual. In ce priveste cel mai slab intelectual are si el unele cunostinte minime, calitati sau aptitudini, dar din pacate nu a avut sansa sa invete si prin urmare matura strazi. A invatat macar atata. Le matura bine, are grija sa nu loveasca masini si e serios cu programul si cinstit. Unde e prostia la un asemenea om ? Prost este cel invatat care se crede superior, isi trisaza patronul la munca la rand se baga inaintea altora raspunde violent cand este contrazis, etc. Iar cei din vremea lui Isus cine ti-a spus ca erau prosti. Prost era acel bogat caruia i sa inmultit roada pamantului si sa bucurat tare. El este acel prost caci Dumnezeu ia spus „nebunule nu stii ca la noapte ti se va cere sufletul”. El facea parte dintre cei mai bogati, invatati si totusi el era numit nebun–prost.

    6. Nu exista d-zeu si tot ce e legat de el,pun pariu ca nu ai citit biblia ,eu am citit.o si sunt doar prostii scrise in ia de alti idioti,sunt ateu si tu esti un prost(stiu ca par fraiera ca mna nu am dreptul de a.ti zice tie astea dar am simtit nevoia)

     1. Draga Dumnezeu exista si daca tu nu crezi in El Cel care vrea sa creada va gasi motive sa creada, iar cel care vrea sa nu creada va gasi motive sa nu creada Sa te ajute sa iti revii. Cand vei ajunge in fundul prapasiei strila la El si vei vedea ca exista si te iubeste chiar daca L – ai negat Nu esti atee Iar daca ai citit tu …toata biblia sigur L – ai cautat Intreaba- te: cand am devenit atee? Iti vei da seama ca un ceva anume te face sa- ti fie comoda …” inexistenta” Lui Dumnezeu. Numai bine!

   2. Daca nu astepti scuze din partea unei prietenii ce dureaza de 10 ani,daca nu ceri explicatii pentru ceea ce a facut,o deceptie groaznica, asta inseamna ca vrei sa renunti la orice explicatie de frica sa nu cumva sa-ti spuna minciuni pe care sa le crezi sau poate sa fie purul adevar…..,E bine sa ceri explicatii dupa o deceptie groaznica din partea unei prietenii de peste 10 ani sau mai bine inchei capitolul prieteniei aici????????

   3. Dilema ta stimabila persoana pleaca de la faptul ca ai inteles gresit scopul scuzelor. Ele sunt dovada ca cel care a gresit isi recunoaste faptele si constientizeaza faptul ca a provocat neplaceri altei persoane. Sunt un prim pas in evitarea unui conflict provocat constient sau din neatentie. NU COMPLICA LUCRURILE SIMPLE. Sunt simple ca au avut TIMP sa ajunga la aceasta forma. Fa-ti timp si intelege rolul scuzelor, te va ajuta enorm.

  2. Imaginea respectiva= zidul ridicat de noi! Propria noastra limitare in fata atator posibilitati! E mai usor sa ridici un zid decat sa vezi pana unde poti ajunge. E mai usor sa nu faci nimic decat sa-ti asumi un potential esec/succes.

   1. Așadar înțeleg că în opinia dvs. prostia e evolutivă? Poț deveni prost sau inteligent, așa… după voință și putirință?

   2. Cel puțin faza de la început cu reîncarnarea e de-a dreptul absurdă! Auzi! N-ai voie să te pronunți relativ la ceva decât dacă ai citit cărți pe temă… Nici dacă tu însuți ai suportat fenomenul? Sau cunoști pe cineva care are amintiri dintr-o viață anterioară? Zău… Nu mai fiți așa categorică fiindcă exact asta vă face complet ridicolă. Enunțuri absurde garnisite cu ziceri „deștepte”. Și uite-așa clasăm ce nu se poate clasa. Prostia.

    1. Care sunt argumentele? Cunoști o persoana care are amintiri dintr o viata anterioara si tu insuti te ai reîncarnat? Aici e vb de dovezi domnule, nu de povesti de adormit copii si ce au unii impresia ca li s a întâmplat sau li se întâmplă. E culmea râsului! Si mai vb de clasificat prostia.

 1. "Nu poti spune despre un om ca este pur si simplu prost"
  Exact asa gandesc si eu,nu poti judeca un om ca e prost sau destept fiindca nu poti sti tu ce are el in minte !

  1. " si vine un ignorant si arunca cu rahat din propria gura "
   Fantastic.
   Ce punct de vedere te poate determina sa afirmi asa ceva despre oricine ar fi el acel ignorant?
   Partea stanga a creierului sa fie prea mare incat sa nu mai lase loc de respect pentru propriul vocabular? Or ne transforma in roboti?
   Fantastica exprimare.

   1. Intr-un fel are dreptate daca ma gandesc la vecinele mele casnice care se pricep la orice de la robotica la supe pentru copii, daca le contrazici ti-ai dat foc la valiza…

    1. Sunt perfect de acord cu tine, si sincer cunosc foarte multe persoane care au o parere despre orice, si nu e nimic rau in a avea o parere, dar isi sustin acea parere ca si cand ei ar fi facut o cercetare pentru acel domeniu…”daca le contrazici ti-ai dat foc la valiza” (buna asta :))) )

 2. Poza e o "captura" din Prostia omeneasca a lui Creanga. Cat despre articol am de spus doar atat: "Cine are urechi de auzit sa auda!".

 3. Drobul de sare si prostia omeneasca? parca totusi, "analiza" ta pleaca de la niste standarde mai inalte, dar daca ai vrut sa fie si mai relevanta, ai reusit. Mi-a placut subiectul pe care, cu sinceritate iti spun, il framant de un sfert de secol si intradevar, app de ignoranta, am constatat ca atunci cand cercetezi un domeniu devine din ce in ce mai greu sa-ti exprimi pareri personale despre acel domeniu si din ce in ce mai usor sa asculti pe ale altora.

 4. Salutare!
  Prostia omeneasca de Ion Creanga, cu drobul de sare 🙂
  Uite ca si Creanga s-a enervat ca tine pe prostie (sau mai bine zis si tu ca si Creanga).
  Si pe mine ma enerveaza prostia, ai foarte mare dreptate cu articolul asta si spui unor chestii pe nume foarte bine.
  Eu as mai completa prin faptul ca are si prostia rosul ei. Toate au rostul lor. Omul mai inteligent nu ar iesi in evidenta dc. nu ar exista si oameni cu IQ mai scazuti. Nu exista bine fara rau, nu? Iar omul prost cu siguranta nu ajunge sa citeasca articole de genul asta pt. ca asta e primul semn prin care iesi din prostie, sa iti dai seama ca esti prost, ceea ce se intampla destul de rar… vezi versurile lor preferate care rasuna peste tot… „sunt destept si am valoare”… Fiind prima oara cand comentez la vreun articol de-al tau, desi am citit mai multe, tin sa te felicit si pt. restul activitatilor. Numai bine!

 5. salut Pera.
  vad ca ai disecat Prostia omeneasca a lui Ion Creanga (probabil ti s-a parut mai reprezentativa acea ilustrare cu Drobul de sare, inceputul povestii).
  Uimitor cum PROSTIA a aparut odata cu omul (ma refer la omul modern) si vom disparea impreuna.
  ca intotdeauna oferi „un start bun” pt cine vrea sa caute mai mult.
  De la un timp cand iti citesc articolele imi vine in minte jingle-ul intel. :))))………
  toate cele bune.
  Adi

 6. Pera, esti minunat !
  Ai punctat din nou fara menajamente.
  Desenul ? reprezinta exemplul clasic ,concret de prostie omeneasca romaneasca ( cel putin).Cred ca de aici a plecat prostia la romani: ca „daca cade” drobul !!! Ce ne facem oare ???
  De la cazul concret si materializat al drobului de sare, cu timpul am trecut in nepasarea si frica ce ne caracterizeaza adesea. Ne-am pastrat astfel intrebarea „dar daca…?”, intrebare care taie din fasa orice initiativa, orice idee noua, orice actiune. Si am ajuns sa ne intrebam obsesiv: „dar daca voi esua”, „daca nu am succes”,” daca nu ma mai iubeste”, „daca ma inseala” „daca …” Intrebari care limiteaza, intrebari care nu te lasa sa traiesti, si te opresc sa actionezi. Sa fii proactiv ( adica sa muti drobul de sare) de regula este o mare calitate. Dar sa fii proactiv in elementele esentiale ale vietii, nu este deloc o virtute. Este o obligatie a fiecaruia ! De exemplu: nu ma tem ca nu ma mai iubeste pentru ca zi de zi ma ingrijesc sa gaseasca in mine elemente care sa-l retina: ma ocup de mine, viata mea, cariera mea, casa, si firesc, de el. E chiar motivant sa muti drobul de sare, cine are de castigat e chiar persoana proprie, nici macar altcineva !
  De bine !

  1. cu asta rezonez pe deplin : „Nimeni nu s-a nascut invatat insa nu ai nicio scuza sa mori prost”….si din pacate, lumea e plina de oameni care, pare-se ca au gasit scuze

  2. Eheeei… De câte ori am văzut oameni inteligenți (cu IQ de peste 130) comportându-se prostește și analizând problema drobului de sare, și idioți sadea luând instinctiv decizii perfecte. :)) Nu există numai alb și negru stimabili conlocutori! Există o grămadă de nuanțe de gri fără a pune la socoteală CULORILE!

 7. Ciao maestre ,imi place articolul acum si eu ma simt ca proasta deghizata in intelegenta:)),referitor la poza simbolozeaza prostia taraneasca ,asa vad eu ,indiferenta si lipsa de gandire.te sarut cu simpatie,MARILENA

 8. Frumos, chiar imi regasesc momentele mele de prostie :)…e ciudat totusi caci dupa o analiza atenta a acestor puncte, iti dai seama ca un geniu da dovada de prostie in ochii celorlalti, mai ales cei teoreticieni. Iar daca reuseste sa treaca peste toate greutatile si sa gaseasca solutia finala ahh isi ia premiul si scuzele de rigoare…dar daca nu? Cum am putea oare sa eliminam conceptul de turma, care ataca diferentele si normalizeaza rezultatele in defavoarea progresului? Ei bine, eu cred ca prin eliminarea competitiei, pentru ca ea implicit genereaza "prosti". Esti mai prost decat cel cu un pas in fata ta. Nu am nimic cu intrecerile, insa cred ca ele ar trebui privite strict dintr-o pozitie de observator, chiar si de catre participanti, care acestia, avand la randul lor compasiunea fata de restul, au puterea de a constientiza ca orice pozitie ocupa in competitie, e doar o alta carare…care intr-un final putin morbid, va fi adiacenta aceluiasi drum, iar asta e o certitudine.
  As avea putin de completat la ignoranta. Sunt multi oameni care sufera de o lipsa acuta de informatie, ori nu stiu sa o selecteze, dar asta dupa mine nu da dovada de ignoranta si prostie…ei pot naste discutii dintre cele mai diverse, evident majoritatea inutile…ceea ce mi se pare mai potrivit ca definitie pentru ignoranta este sa vezi ca ceva in jurul tau este gresit, sau merge intr-o directie gresita si sa nu faci nimic pentru a incerca sa corectezi acel lucru. (imi cer scuze daca am ridicat ignoranta la scara nationala 🙂 )
  Iar la capitolul frustrari, n-as generaliza atat de mult incat sa devina prostie. Un om sarac, bolnav si fara o educatie suficienta, are toate sansele sa nu poata iesi din acel clinci pentru tot restul vietii lui/ei.
  Imi place ca apare cuvantul "educatie" foarte des in 'zona Pera', dar totusi revin cu o intrebare mai veche la care nu am primit raspuns…nu ar fi normal si corect ca cei care ating un nivel de educatie peste mediu, chiar si personal sa incerce sa insufle acea educatie celor mici? Revenim la ignoranta? Nu de alta, dar eu personal, care nu ma consider suficient de inteligenta, privind per ansamblu societatea, am conchis ca educatia e generatorul care mana o societate spre prosperitate. Ca cei actualmente "prosti" cu greu ii mai schimbi.

 9. Foarte bune articolele tale, intotdeauna am avut cate ceva de invatat. Intr-adevar multi nu cunosc semnificatia cuvantului prost dar o folosesc cu atata usurinta si doar in scopul de a insulta. Si atunci te intrebi cine e mai prost din lipsa de informatie, ignoranta…exact trasaturile care le-ai punctat.

 10. salut Pera,
  desi eu am o varsta mult mai mare decat tine, pot spune cu mana pe inima ca mi-ai pus in ordine multe ganduri, ai punctat multe lucruri la obiect , lucruri de bun simt ,pe care cei mai multi dintre noi le stim dar poate ca nu ne-am mai gandit la ele de multa vreme, !
  Felicitari si multumesc ca mi le-ai trimis si mie!

 11. Foarte fain expuse toate cele 7 „trasaturi”. Cred ca multe pleaca de la faptul ca nu ne cunoastem indeajuns si nici nu ne dam silinta sa o facem. Daca ne-am cunoaste pe noi insine cum trebuie, ar fi mai usor sa ne mobilizam sa schimbam ceva intr-adevar, apoi sa ajungem „pe culmea valului”.
  Respect,
  Ionut.
  My recent post Comunicarea artificiala = Singuratate

 12. Nu mai trebuie sa spun chiar daca stiam ce reprezinta desenul, pentru ca au spus ceilalti:P
  Ce pot sa zic…bun articol. Lumea ar trebui sa se ghideze dupa el indiferent ca e proasta sau nu, cu toate ca se zice ca e 🙂
  Asta fiindca prostia domina din pacate. Ceea ce vreau sa spun e ca si daca esti prost si daca nu trebuie sa iei in calcul aceste criterii prezentate de tine mai sus. Tu ne-ai prezentat defapt 8 impreuna cu cel pe care ti l-a spus profesorul de la POLI.
  My recent post undefined

 13. Poza prezinta o scena din Prostia omeneasca a lui Creanga. E foarte interesant articolu si bun de trimis mai departe prietenilor, cunostintelor.

 14. La acelasi subiect am meditat saptamana trecuta si eu,deoarece am constatat tot mai des că datorita ignorantei unele persoane resping adevarurile eterne,sau în cel mai rău caz se erijează în iposdtaze de atotstiutori …anulând munca consecventă a unor fiinte puse pe treaba la modul serios.
  Este adevarat că atunci când esti implicat în mosd direct nu poţi rămâne indiferent,dar nici nu ar trebui să te superi.Fata de aceste fiinte nu poti manifesta decat compasiune şi regretul de a fi contemporan cu astfel de fiinte.
  Eu îţi urez succes mai departe şi inspiraţie Divină!
  My recent post 7 trasaturi ale unui om prost si cum sa le eviti

 15. Chestia cu prostia e una dubioasa.
  Eu n-as zice ca exista oameni prosti sau destepti. Daca te aprofundat in domeniul spiritual, pai fiecare alege asa cum doreste sa fie.
  O alta chestie cu prostia este ca anume cei care sunt considerati prosti, defapt de multe ori schimba lumea.
  Asa ca as zice uneori e mai bine sa fii mai „prost” decit ultra „destept” si corect.
  Totusi un Alpha este acela care iese de sub standardele impuse de societate, deci restul il vad prost 🙂
  My recent post 8 elemente ale unei vieți Fericite și pline de Succes!

 16. Minunat si educativ articolul.ca de altfet tot ce scrii tu si ajunge la mine.
  Insa surpriza mare pentru mine.Cartile ,descarcate de la tine si articolele tale sunt cerute de fiul meu.Si vreau sa spun ca citirea lor i-au deschis ochii si i-au luminat calea. Brusc, si atitudinea lui este cu totul alta. Iti multumesc frumos , in numele meu si al lui.
  O zi minunata sa traiesti azi!
  Ioana

 17. Pera,greseala e omeneasca.Ca pasionat al fizicii observ ca de abia suntem pe la 1/2 adica 3 sigma pe o scara de la 1 la 6 si suntem in domeniul varfurilor ca ce vreti voi.Se spune ca un geniu foloseste cam 5 procente din capacitatea creerului fata de un titan ce ajunge cam pe la 10 procente.Sa luam si cazul cam pe la ce varsta se invata muzica si nu numai
  Ganditorul de la Hamangia mai mult seamana cu cel ce-si face nevoile fiziologice decat ca-l doare capul(o gluma englezeasca).Cat despre drobu de sare locul lui era ca sa-l linga vaca.Pana una alta va recomand sa alegeti un proiect din BOINC pentru a nu pati si noi ca in poveste.Asa ca tot la ai nostri revenim indiferent pe ce treapta din scara ne vom afla.Cat despre inteles cam orice organ daca nu este solicitat isi pierde functia .Cazul Hamangia!?Va transmit ca in ale lui Mitica de pe 2.

 18. Extrem de interesante punctele de vedere exprimate mai sus, cu toate ca punctul 7 referitor la Exprimarea corecta nu-mi este foarte clar in ce sens este o dovada de prostie …..
  Referitor la schita de la inceptul articolului in opina mea este o reprezentare grafica a povestii scrise de Ion CREANGA privind Drobul de sare.

 19. Pera un singur lucru care tre sa-l specific repede si apoi ma intorc la citit: inteligenta si prostia NU sunt antonime si am sa va explic- e una sa fii inteligent si e cu totul si cu totul alta mancare de peste sa fii destept.
  Inteligenta tine de noi ca oameni si in gneral e nativa adica ne nastem cu o capacitate pe care o dezvoltam prin exercitii iar sa fii destept tine specific si numai de alegerile pe care le facem: deci cineva care e mai putin inteligent pote sa fie inspirat si sa faca niste alegeri bune si atunci putem sa zicem ca este destept – nivelul lui de inteligenta ramanand acelasi :), iar cineva care este mai inteligent adica are un IQ ridicat poate face niste alegeri foarte proaste si atunci se poate zice despre el ca e prost

 20. Super spus,
  Dar cateodata e bine sa fie si prosti pe lume,
  cineva trebuie sa faca credite
  super Ion Creanga ceva …

 21. e corect ceea ce ai scris vb.lui Jane ma regasesc uneori in acele criterii dar e bine cind cineva iti atrage atentia k uneori mai esti si prost nu neaparat tot timpul:). In concluzie trebuie sa ne mai uitam si la noi ce facem si cum facem. Cit despre imagini cu certitudine pot spune k este vorba despre drobul de sare

 22. Imaginea din articol reprezita frustrarea unor oameni asupra unor probleme ce sar putea abate asupa lor. Acestia isi exprima frustarea in public si le este lene sa caute solutii.
  Doar o simpla parere.

 23. Felicitari pentru articol… foarte interesant si de tinut minte… imi place mult chestia cu exprimarea 🙂 e buna de folosit in anumite circumstante ale vietii

 24. poza ,este din Prostia omeneasca a lui Ion Creanga ,mai exact drobul de sare , cit despre cele 7 aspecte care te definesc ca fiind prost sau destept ,sunt de acord cu tine , mie mi se intimpla si azi sa mi se spuna ca sunt proasta ,pentru ca lucrez cu entuziasm si abnegatie fara a urmarii neaparat cistigul material , ma achit de sarcinile de serviciu ,chiar daca nu sunt recompensata in bani , poate cei care spun ca sunt proasta au dreptate in felul lor ,dar eu am constatat ca am cistigat de fiecare data ceva ce mi-a fost util ulterior , experienta , cistig care m-a facut sa ma descurc din orice situatie chiar si intr-un domeniu nou in care nu mai actvasem. Am 57 ani ,am absolvit managmentul in 2009, acum desi ma pot pensiona ,m-am inscris la un curs pentru ingrijire batrini , voi profesa vreodata? poate nu ,dar voi invata sa-mi port singura de grija si tot e un cistig . multumesc ca mi-ai trimis articolul

 25. si imi place sa cred ca nu sunt in categoria nasoala ….
  dupa ani grei pierduti prin scoala – facultate , umilinte si dezamagiri, am reusit sa ajung la un nivel mai mare decat majoritatea colegilor mei …dupa cum spunea colega ta…. "in cele din urma …."
  Nu-mi prea sta in caracter sa ma laud, Dar chiar mi-au placut spusele "in cele din urma" , le-am simtit pe pielea mea. ….
  c u

 26. "Prostia omeneasca" a lui Creanga …
  SUPER articolul! Bunica mea spunea ca "unde-i desteptaciune multa, este si multa prostie". Ma regasesc si eu in ceva din ceea ce ai scris mai sus dar, ma bucur ca in secunda doi am constientizat problema, de unde deduc eu, ca apare si inteligenta la un moment dat.
  Multumesc pentru ca mi-ai trimis articolul, il voi trimite si prietenilor.
  Numai bine!

 27. Poza reprezinta celebra poveste cu drobul de sare :)) .. fiecare articol al tau ma face sa ma gandesc mai mult la viata mea…si la Sinele meu, iar pentru asta iti multumesc ! Interesanta aceasta cifra 7 !!!

 28. Salut Pera!
  Fain articolul tau.Ai mare dreptate.Uite un exemplu concret.Cunosc un tip care are memorie,gandeste rapid,da raspunsuri inteligente,amuzante,sclipitoare la o gramada de intrebari.L-am admirat mereu pentru asta.Eu nu ma mandresc cu aceeasi viteza de reactie,de obicei muncesc ca si un catar pentru tot ce obtin 🙂 dar nu imi pare rau…asa sunt eu.Ei bine tipul respectiv a terminat liceul, a lucrat pe ici pe colo,nu sta mai mult de cateva luni la un loc de munca este tot timpul falit…dar..i se rupe,inclusiv de oamenii care tin la el.Am incercat sa inteleg ce vrea de la viata,dar sincer habar nu am.Culmea este ca in discutiile pe care le-am avut ma considera fraiera pentru ca ma implic in profesie,chipurile muncesc inutil si altii se folosesc de mine…pana una alta viata mea are un sens.Oare ce or fi avand in cap persoanele ca el?

  1. Nu-i chiar asa… Exista si oameni care-si permit (financiar) sa refuze un job care nu le place si care pun placerea inaintea datoriei… Sau oameni pur si simplu mai boemi, pentru care fericirea e tare diferita de verbul a avea sau a poseda. Iar in ce priveste munca (pana dai in cap) – aia-i pentru negri si tractoare… Ca sa intelegi diferenta, o sa-ti spun un banc educativ… (sper sa nu fi tare pudica…) Un politist opreste o tipa foarte tinerica, cu o masina foarte scumpa… Dupa ce-i verifica actele… totul fiind ok, isi permite totusi s-o intrebe: – Nu va suparati, ce faceti Dv de reusiti sa castigati atatia bani incat va permiteti o asemenea masina… La care tipa razand…ii raspunde: – Stiti, eu fac sex oral!!!… Politistul cu ochii holbati…o intreaba: – Adica… iei m..ie ? Tipa senina zice razand…: -NUUUUU! Politistul cere explicatii suplimentare…ptr ca el nu pricepe. Tipa il intreaba : Cat castigi tu pe luna, politist fiind..? Politistul : – 20 de milioane. La care tipa ii zice…: – Vezi, tu iei m..ie, eu fac sex oral!!!

   1. GENIAL BANCUL ! Noi, de cate ori ne ducem la o sedinta cu directorul, glumim si spunem ca trebuie sa ne pregatim vaselina sau ca suntem chemati la ora sexuala.

 29. Wow! Foarte tare articolul tau! Citesc de ceva vreme articolele tale si multe dintre ele imi plac tare mult, insa la acesta nu m-am putut abtine sa nu-ti raspund.
  Asadar, inainte de toate, iti multumesc ca, in incheierea articolului ai concluzionat ca daca "intrunesti" cele 7 puncte/trasaturi mentionate de tine e clar ca esti un prost/o proasta, pt. ca tocmai ma pregateam eu sa concluzionez: "E clar, sunt o proasta sau macar o proasta in devenire pt. ca sunt cam lenesa (ma mobilizez f greu, iar eu numesc asta lene)" si am frustrari cat casa! 🙁 Asa ca dupa ce ai concluzionat, m-am linistit cat de cat: "Uite, dom'le ca nu-s chiar proasta!" :D. Fac si eu haz de necaz, desi fix asta nu ar trebui sa fac eu acum…

 30. Pt. ca mi s-a spus ca am scris un comentariu prea lung (e drept ca sunt cam vorba lunga, recunosc 🙂 ) si mi s-a sugerat impartirea lui in mai multe mesaje, iata continuarea:
  Apoi, desenul: scena din "Poveste" sau "Povestea prostului", cum o stiu unii, a lui Creanga, cu celebrul deja drob de sare. Ca tot vorbim de prosti, nu?
  Si ultima chestie, te rog din suflet, nu mai scrie "deasemenea", ci "de asemenea", varianta corecta, ok? E pacat de articolele pe care cu succes le realizezi, de ideile pe care minunat ti le exprimi in articole samd.
  Felicitari si multumim pt. ceea ce faci si pt. ceea ce ne oferi.
  Ciao

 31. Ma bucur ca v-am intilnit.Chiar daca sint departe de tara ma bucur de fiecare articol primit.De fiecare data mai e ceva de invatat,de revizuit,de tinut minte.Sanatate multa va doresc

 32. salut ! am facut o'' inventariere '' rapida a celor sapte trasaturi ,in unele ma regasesc , tocmai asta este cauza ptr. care iti citesc articolele , usor , usor le rezolvam cu vonta si perseverenta . toate cele bune !

 33. daca stai sa te gandesti..toti suntem prosti…mai multe zile la rand dintr-un an… important e sa reducem zilele in care suntem cu adevarat prosti 🙂

 34. Buna Pera, ti-am citit articolul, interesant si adevarat ce ai prezentat vis a vis de prostie, dar..verifica te rog pe site-ul personalitateaalpha.com la testul de maturitate emotionala cum este postat acel test..si vei observa ca nu se vad intrebarile de la nr 15.. Incearca te rog sa-l refaci. Multunesc

 35. ciudat… oi fi mai greu de cap, dar asta vroiam sa te intreb si eu: ce reprezinta poza aia? limbajul trupului denota prostie presupun ca la asta se refera. in rest, sustin afirmatiile din articol. succes in continuare!

 36. scena este din memorabila poveste haioasa si moralizatoare a lui Ion Creanga ,,Prostia omeneasca".dar ce spui de prostia asociata cu fudulia,cf.proverbului.,,Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul!

 37. imi place la nebunie ce ai scris
  Foarte tare!
  imi mai amintesc- de Ion Creanga- Prostia omeneasca
  Excelent!
  Felicitari!

 38. Buna, Pera! Din nou, felicitari, ai pus punctul pe I. Da-mi voie sa fac o completare:
  Atentie, caci prostia e molipsitoare! Fereste-te de prost ca are mintea odihnita.
  As mai adauga ca prostii din jurul nostru, care sunt mari putori sunt si mari vampiri energetici. Iata un motiv in plus sa ne ferim de ei, pentru a ne pastra pretioasele resurse interioare.
  Vai ce-am facut! zic ei. Le spui un lucru si ei fac tot contra. Astia sunt prostii.Si se vaita pana ti se face scarba!
  Viviana

 39. Cand vreodata o sa -mi pierd timpul cu prostia inseamna ca ma plictisesc rau de tot !
  Nu suport cand un parinte isi face copilul prost , nu pot intelege un psiholog/ mentor/ coach preocupat de prostie …. continutul e bun in articol as fi evitat ambalajul : de ce sa reiei tot ce ai scris pana acum in alte articole si sa incerci sa -l pui cu NU in fata !!!!!??????? Creanga nu era preocupat de dezvoltare personala era doar un scriitor preocupat sa relaxeze lumea :))
  Parerea mea ! – de cetatean turmentat , poate !

 40. Ah si nu , nu -l confund pe Creanga cu Caragiale , ca acolo poat eas f avut dubii despre simtul fin al ironiei din naratiune . La mai mare …sper eu NU prostie ( ca acum am inteles ca antonimul prostiei nu e inteligenta ci o suma de 7 trasaturi/principii :)))

 41. Minunat punctat! Prostia ne streseaza pe multi, mai ales cand e in combinatie cu ingamfarea. Totusi cum poti ajuta un prost (de genul…descris de tine), sa inteleaga ca este asa si ca trebuie sa se schimbe?…sau il lasam in plata Domnului?…Eu am in preajma unul asa …si ne jigneste pe toti… si ne face prosti. Ne incarca negativ. Naspa. Mai ales ca el e seful… el are functia si e important, nevoie mare…

 42. Eu cred in reincarnare. Si in repetarea greselilor in toate vietile pana rupi lantul… Eu am trait experienta iesirii din corp… De atunci nu mai am frica de moarte si de ce e dincolo…Mi-e mila de toti care cred ca aici e totul si care isi neglijeaza sufletul, in detrimentul starii materiale.
  Vad totul in alta lumina.
  Cu respect Adriana

 43. Foarte tare acest articol, si a venit la fix , chiar trebuie sa-l trimit mai departe la unii dintre colegi. Asta e . Din pacate in ultimul timp prostia – i tot mai multa. Multumesc Pera.

 44. Prostia omeneasca,panica in loc de rezolvare,trasaturi specifice omului caruia verbul a gandi ii este total necunoscut.Interesant articol,astept si altele!

 45. Multumesc ca esti dedicat si o faci cu argumente…
  Teoretic nu exista "OAMENI" prosti,sa poti sa te nasti OM e un mare privilegiu,ai scantee divina,samanta divina e in toti OAMENII,diferenta este de cat de constienti suntem de ceea ce suntem…cate roade dam si cat consumam,te simti bine in turma sau nu,te lasi condus sau conduci,accepti orice sau faci alegeri…etc.

 46. Sper ca acum esti bine. Multa sanatate iti doresc ! Si felicitari pentru articol! La inteligenta emotionala stau destul de prost pentru ca am o retinere in a comunica cu persoane pe care nu le cunosc sau care mi se par ostile in momentul cand vorbesc cu mine. Stiu ca nu este bine sa gasesc scuze, dar eu am avut in copilarie un tata mult prea aspru si, exact cum ai zis tu, nici casnicia nu a fost fericita. De 4 ani, de cand am divortat, lupt cu aceasta problema dar sper ca sa reusesc sa trec peste ea asa cum ai reusit si tu. Multumiri pentru articolele tale. Sunt dure dar adevarate

 47. Felicitari pentru articol ! Citesc cu mare interes toate postarile tale ! Eu odata am scris pe pagina mea de Facebook , suparata fiind de ceva , nu mai retin ce , ca daca prostia ar durea , Romania noastra ar arata ca un spital de campanie . Inca sustin asta !
  Legat de imagine … te duce cu gandul , daca nu chiar e , la povestea cu drobul de sare !
  Dar , cu totii avem momentele noastre bune si rele !
  Spor la scris in continuare ! Toate cele bune !

 48. Un articol excelent… cu care sunt de acord aproape 100%, dar asta conteaza mai putin… ideea este ca inca muncesti si nu ne inseli a;teptarile. Totusi, sunt surprinsa ca majoritatea care au scris comentarii au deslusit imaginea din povestea lui Ion Creanga asta denota ceva…
  Ai un link si dinspre blogul meu.
  My recent post Beatrice de la 0 la 6 luni

 49. De curand, s-a constatat stiintific ca berea contine hormoni feminini.
  Demonstratia cercetatorilor care au lucrat la acest proiect a fost urmatoarea:
  1. Am inceput sa ne ingrasam vizibil;
  2. Vorbeam prea mult fara sa spunem nimic;
  3. Am intampinat dificultati in a conduce corect;
  4. Ne era imposibil sa efectuam chiar cel mai simplu rationament;
  5. Refuzam cu incapatanare sa recunoastem ca nu avem dreptate, chiar daca era evident;
  6. Ca sa fie complet, mergeam la toaleta la fiecare 5 minute, si, in plus, impreuna!
  Concluzie: AI AVUT CEVA LA BORD CAND AI SCRIS ARTICOLUL

 50. Salut, Ai uitat sa zici de titlul imnului nostru national, din pacate inca valabil. ( ma refer la titlu, ). mai bine am gasi un titlu ceva de genul ; „Noi suntem popor de prosti si nu vrem sa ne desteptam nici peste 100 de ani.”
  Deci ai gasit tu 7 motive, ceea ce ar sustine cifra perfecta adica n-ar mai fi alte motive, dar lasa-ma sa-ti arat si eu niste motive cel putin la fel de valabile:
  1. Prostu vorbeste tare sa-l auda altii cat e de destept. trebuie sa vorbeasca in gura mare din vitejia personala mai ales legata de cat de prosti sunt altii. Si mai ales el spune gluma, si el hahaie primul la ea ca semnal pentru ai lui sa-l urmeze.
  2. Prostu nu suporta desteptaciunea lui Altu si cauta permanent sa-i gaseasca hiba. (asta vizavi de disputele interminabile de la noi din parlament dar si de la tv-shoW-uri). de aici pana la agresiune e doar un pas. DECI NU SUPORTA BA IDEE TA, NU E CLAR ? TREBUIE SA TACI CA SE ENERVEAZA.
  3. prostu raspunde imediat si nu sta sa intelega, sa patrunda ideea interlocutorului. de cele mai multe ori, nici nu te lasa sa termini ideea.

 51. Prostia, dragii mei o invatam de mici, ea e altoiul nostru social, adaptarea noastra la comunitatea in care traim. modul in care ne gasim acceptarea in gasca , in anturaj, ca sa nu traim o viata intreaga in singuratate ca niste mizantropi respinsi.
  De aceea este nevoie ca noi sa fim prosti ca sa traiasca altii bine ( ma refer la hoti) ca sa se implineasca zicala cu „.Hotul si cu Prostul” un mioritic si sublim mod national al dualitatii in natura ( un fel de Yin si Yang), Daca apare cumva unul virtuos sau harnic, se aplica Solutia din Miorita unde iarasi Hotul si cu Prostul fac o echipa peste veacuri.
  Pentru compatriotii mei, Aduceti-va aminte cum s-au castigat ultima oara alegerile , campanie impotriva celor bogati si destepti,
  Intruchipati malefic de trioul VPV.
  Va pup si va iubesc pe toti si faceti naibii imnul ala inutil.

 52. A categorisi un om („e prost”) este o judecata…Ne judecam unii pe altii, cand ar trebui sa ne iubim sau doar sa ne acceptam. Si mie mi se intampla asta. Ma straduiesc sa observ cum stau lucrurile, fara sa pun etichete.

 53. poza se refera la ''drobul de sare'' -prostia omeneasca
  '' dar daca?!" intrebare care de multe ori ma/ne macina si ne priveaza de curajul de a face ceva.
  de ceva vreme am aflat de existenta ta,a voastra,
  ma bucur ca existati!…

 54. Da.. nu e rau si fals nici atata, poza intr-adevar e din povestea lui Creanga.. Per ansamblu insa mi se pare o doza maxima de gandire pozitiva (pe care eu nu o vad niciodata justificata) .. si . e bine ca psihologii o propun si o propaga.. pentru marile mase e excelent.. insa cred ca pe mine nu ma prinde treaba asta. Poate o alta derivata a IGNORANTEI ar fi incultura.. care face ca un om desi mult peste cimpanzeu ca IQ sa para un mare meltean. Si viceversa.. un om absolut mediocru ..daca insira suficient de multa informatie memorata.. isi atrage reactii gen : "ai vazut fata ce dashtept e ala?"
  My recent post Despre Scuipatul La Teatru

 55. Acesta parte
  „SA INVATAM SA NE EXPRIMAM CORECT!
  Spre exemplu:
  “Nu am stiut!” se zice CORECT “Nu m-am obosit sa aflu!”
  “Nu am putut!” se zice CORECT “Mi-a fost lene sa caut o solutie!”
  “Nu inteleg!” se zice CORECT “Mi-e greu sa gandesc singur!”
  “Am uitat!” se zice CORECT “Nu mi-a pasat suficient!”
  a fost preluata de la Bogdan Comanescu, un extraordinar trainer si mentor …

 56. Salut!
  Daca nu sti cine a scris parti din articolul tau, te pot ajuta:
  EU!
  Pe Facebook, se vede tot intotdeauna autorul!
  Distractie placuta!
  Bogdan

 57. I-as obliga pe toti politicienii sa-si insuseasca materialul aflat in discutie, pe care-l consider foarte serios si bine documentat. Sigur nu si-ar mai da in gropi (rezultatele vorbesc) si nici nu ne-ar mai chinui cu atata ravna.

 58. PROSTIA a durut din totdeauna. Si desenul ne arata clar ca prostia isi are baza in cei 7 ani de acasa. Pentru ca educatia de acasa isi spune cuvintul asupra inteligentei si IQ dar si EQ. Dar mai exista si autoeducatia care cred ca este foarte importanta dar pe care foarte multi o ignora pentru ca le place sa le arate cineva cu degetul decit sa se chinuie sa gaseasca singur rezolvarea unor probleme.

 59. Drobul de sare , of course:)
  Nu stiu daca ai sa ai timp/rabdare ce citesti, dar am sa iti multumesc.
  Zilele trecute ma gandeam la ce am realizat fata de mine , cea de anul trecut , ma gandeam , cat de mult ma ajutat faptul ca citeam (din placere la inceput, sa aflu lucruri noi mai tarziu) articolele tale si ale Andreei in fiecare dimineata la cafea.
  NU stii cat de mult imi doream sa mananc sanatos, dar era mai comod sa mananc la kfc, cat de mult imi doream sa practic sport cu toata seriozitatea, dar era mai comod sa ma uit la un serial, pana intr-o zi cand tot citind si citind despre importanta lor si a multor altor lucruri, la voi pe blog , am zis wtf sa vad ..merge? INCREDIBIL!
  Multumesc, ca scrii , am prieteni dar dintre toti voi sunteti prietenii mei cei mai buni:) daca vreau sa stiu ce am de lucrat la mine nu fac decat sa deschid blogul tau , sa pun Adelle si sa invat despre mine.
  Multumesc pt articol, spune o ignoranta care credea ca le stie pe toate :))

 60. Evident…povestea lui Creanga!Dar si frica de a face ceva,de a schimba ceva,de a hotari ce e necesar sa faci pentru a trai impacat cu tine si deciziile tale.Frica de responsabilitate.

 61. E grozav sa-ti dai seama unde gresesti si care e prostia ta.Asa poti sa te schimbi.Da.Acum am inteles cate feluri de prostie exista…foarte multe.si trebuie sa-ti pese…fa un articol despre oamenii de caracter.Cred ca aici e multa prostie…si inteligeeeenta emotionala .cum sa-ti maresti inteligenta emotionala.scrie despre asta.
  Succes!!!

 62. Am citit pe pavel corut,care a scris despre toate tipurile de lene…multe.
  Si sa-ti tii cuvantul.E foarte importaant.
  Prostia omeneasca.de ion creanga.scena in care toti se asteptau la ce e mai rau ,sa cada pe copil drobul de sare.soarta…multi cred ca nu se poate schimba viitorul.doar trecutul nu se poate schimba.Viitorul da.Dar trebuie sa fii capabil sa-ti imaginezi lucruri frumoase.cum ar fii ca iei drobul si-l duci in camara.Cum iti imbogatesti harta mentala cu lucruri frumoase,daca trecutul e trist?

 63. O singura mica mentiune – "Principiul este NU VORBIM DESPRE LUCRURI DESPRE CARE NU NE-AM DOCUMENTAT INAINTE! Asta este ignoranta"
  Cred ca ignoranta este izvorata din egoism si inseamna nepasare, lipsa de reactie, apatie – voita sau nevoita. Surzenia voita sau nu la sfaturi, idei din afara – si asta este ignoranta. Lipsa empatiei fata de semeni la nevoie – asta este ignoranta… Si multe altele.
  Mai putin descrierea din articol,
  Desi ideea de baza, pronuntarea asupra unor idei, raspunsuri, probleme fara de a stii macar un pic in profunzime subiectul – este un apanaj al prostiei, si al prostiei vanitoase, a incapatanatului orgolios care este si prost…
  In rest… foarte frumos scris…
  Cu stima,
  Farm. C-tin Sonea

 64. Poza reprezinta „prostia omeneasca”si deasemenea este un fragment,prin care autorul s-a staruit s-a redea simplu un moment de prostie din viata acelor oameni.

 65. un articol care te bucura ca mai faci si prostii 🙂 mi-a placut maxim mai ales replica asta, pentru ca adesea ma lovesc de asemenea poame, muuuult prea des: „Sa vorbesti prostii cand tu nu ai citit in viata ta 2 randuri despre un subiect.”
  imi aminteste de o replica pe care mi-am notat-o, printre altele, din „Portretul lui Dorian Gray”, fara legatura la ideea articol neaparat, doar pentru amuzament, subliniez, respectiv: “ –Dragă băiete, nicio femeie nu e geniu. Femeile sunt o tagmă decorativă. Niciodată n-au nimic de spus, dar o spun încântător. Femeile reprezintă triumful materiei asupra inteligenţei, la fel cum bărbaţii reprezintă triumful inteligenţei asupra moralei.”

 66. salut Pera.Foarte bun articol. de cand te citesc imi corectez mereu emotiile, care de multe ori o iau inaintea ratiunii. de o bucata de timp reusesc sa ma controlez si am observat chiar unele schimbari pozitive. cum: am restabilit relatiile cu unele persoane cu care eram in ciarta. obtin mai mult cu aceleas eforturi.s.a. multumesc pt articol ca mi l_ai trimis. cu intarziere dar il citesc.

 67. daca ai IQ-ul scazut , ghinion ?
  sorry my friend.. ghinion pentru tine poate…
  si btw, exista multe persoane care nu au citit o boaba despre reincarnare sau alte ideologii asemanatoare, si iti pot da lectii cu privire la asta, pentru ca exista ceva mai important decat cititul : experimentarea.

 68. Totul e in noi.Cu cat suntem mai evoluati,cu atat percepem mai mult inteligenta celor din jur si invers. Ne ramane doar sa ne dezvoltam propria personalitate si sa fim mai putin preocupati de cei din jur,sa constituim un exemplu pt.altii.Multumesc PERA pt.tot ce oferi,esti ceea ce trebuie , pt. toate varstele.Sa fii sanatos si fericit,pt. ca meriti.

 69. Mintea este la fel ca muschii.Daca ii soliciti foarte mult ei se vor dezvolta.Deci, pentru a scapa de prostie,trebuie sa scapi in primul rand de lene si sa dai drumul gandirii. 🙂

 70. nu stiu cum, dar iai prostit rau pe oamenii astia .. e pacat sa vedem asa simplu totul…prostia mare sta in a accepta mereu orice idee mai noua cu iz logic dar perfid.a evolua este simplu dar sa o faci in completa armonie cu natura cu totii putem fi si destepti si chiar inteligenti trebuie doar sa fim educati in scopul asta .problema mare e ca nu prea e nevoie de oameni destpti cu atat mai mult nici de inteligenti,,pt simplul motiv ca gandesc mereu altii pt voi.
  si stiti de ce gandesc ,pt ca pur si simplu au ajuns destepti inaintea voastra.si asta o faceau la o anumita varsta ,,pt ca odata ajunsi la o alta mai venerabila incep sa imparta averea adunata pe spinarea prostilor creati , fie prin actiuni caritabile fie cainilor sau pisicilor pe care le vedeau mai apropiate decat restul de companioniin cele lumesti.idiotenia mare sta in smerenia cu care unii cu adevarati prosti stau cu gura cascata si admira marile realizari ale unor escroci nesimtiti caresi bat joc de adevaratele valori inteligente care se dezvolta pe cale naturala..acest pupincurism superdezvoltat este o latura f periculoasa a prostiei umane .prostia se manifesta prin limitarea creierului la nimicurisi incarcarea lui cu iluzii desartefara nici o logica.doar cu existenta materiala creierul nu se poate hrani moare la fel de prost cum a venit

 71. Internetul are si partile lui bune – azi, o data in plus, am avut certitudinea asta, gasind articolul tau mentionat pe acolo, pe undeva, printre sute de… nu, nu catarge, ci postari (la FB ma refer)… 🙂
  Imaginea de prezentare a articolului? Deja au spus cam toti ce reprezinta; as adauga, insa, ca nu este doar o reprezentare a unei scene din povestea lui Creanga, ci si o scena de viata cotidiana si contemporana… ca si Caragiale, se pare ca si Creanga este contemporan cu noi, prin aceasta scriere, cel putin. 😉
  Pareri despre articol? Impresii excelente. Imi place tematica (toata viata am avut o problema cu reactiile fata de aceasta trasatura atat de omeneasca si atat de raspandita, infiorator de eficienta si distructiva), imi place stilul (lejer de lecturat dar plin de informatii utile), melanjul umor-chestii serioase ma fascineaza intotdeauna (spun lucruri serioase in gluma si lucruri de ras, in serios, de nu mai stie omul care cum e 🙂 )… A fost o surpriza foarte placuta sa intru pe aici si sa descopar lucruri care imbina utilul cu placutul (ceea ce, pentru mine, inseamna eficienta maxima 😉 ) – si voi profita de ocazie sa mai trag cu ochiul prin gaura cheii usilor altor „incaperi” in care ti-ai depozitat comorile „hand made”, productie proprie… Anyway, m-am inscris pe lista de „tine-ma la curent – 220 sau 380” si abia astept sa iti savurez urmatoarele articole (astea deja au un iz de muced, vreau marfa proaspata si sanatoasa, pe care si tu o promovezi spre consum 🙂 )…
  Se pare ca alegerile pe care le-ai facut (cu mult curaj, tinzand spre inconstienta – dupa parerea unora 😀 ), la un moment dat in viata, au fost extrem de inspirate… Si, daca in viata proprie reusesti sa aplici sfaturile pe care le oferi altora, aceasta este o dovada ca ele chiar sunt valabile, functioneaza si oricine poate avea acces la schimbari importante, necesare, benefice… vitale, poate!
  Multumesc pentru o lectura care nu mi-a consumat, ci mi-a investit timpul!
  Ah, sa nu uit: inteligenta este buna si este capacitatea creierului de a face anume chestii (nu ma apuc sa dau definitii, acum). Dar eu cred ca, daca aceasta nu este dublata de intelepciune (= stiinta de a-ti folosi inteligenta in scopuri potrivite, benefice), inteligenta singura nu este de folos, putand in orice moment sa decada la nivelul de prostie… Ca si in cazul: de la sublim, la ridicol, este numai un pas… 😉

  1. In principiu sunt de acord cu articolul.Vreau totusi sa spun ca nu am citit carti despre reicarnare in schimb pana la 9 ani am fost convinsa ca vin din alta viata si nu am putut sa accept nici parintii nici locul in care traiam.A fost o lupta cu mine insu-mi timp de cativa ani.Visele mele erau cum eram de vita nobila si ma comportam astfel..Numai ca eu m-am nascut intr-o familie modesta si am primit critici de dimineata pana seara pentru purtarile alese si a trebuit sa ma murdaresc ca sa pot supravietui in viata asta.Eram gingasa ,distinsa,aproape ca nu vorbeam ,mancam frumos,eram ingrijita si toata lumea ma ura.Abia la varsta de liceu am reusit sa adopt comportamentul celor din jur si asta cu ajutorul unui prieten.Altfel as fi fost o neadaptata la mediu.As fi ales calugaritul..Am vorbit cu preotul nostru si mi-a spus pe atunci ca din Biblie a fost scoasa reincarnarea si ar fi bine sa nu discut despre asta pentru ca voi fi luata drept nebuna.
   Iar despre frustrati va spun ca nu toti sunt prosti.Frustrat devii si pentru ca nu ai parinti dispusi sa-ti explice cum stau lucrurile in viata si daca esti un idealist si incerci sa reusesti cinstit si prin lupta dreapta nu reusesti,si treci la altceva crezand ca nu esti bun la acel lucru si ghici iar esec si nu iti explici de ce.Incerci in alt domeniu si iar primesti o lovitura .De ce ?Ghici pentru ca n-ai relatii,n-ai bani suficienti si cand n-ai bani puti a prost de la o posta si uite asa orice optimist devine pesimist si frustrat.Am trecut prin diferite iaduri in viata asta,acum multumesc lui Dumnezeu mi-am schimbat modul de a privi viata si ma bucur pentru fiecare zi pe care Dumnezeu mi-o da ,ca sunt sanatoasa si orice lovitura pe care o primesc pentru ca nu fac parte din turma ,o primesc cu zambetul pe buze.Sa nu uitam ca suntem unici si sa nu generalizam prostia si toate trasaturile de caracter sunt tot atat de diferite in manifestare cat sunt de diferiti oamenii.Este foarte adevarat ca sunt multi frustrati din aceea de care vorbiti.Vreau sa spun totusi ca si nivelul de educatie conteaza.

 72. Cred ca e vorba de povestea scrisa de Ion Creanga, daca nu ma insel cu titlul „Prostia omeneasca” iar fotografia pare a fi o …segventa din poveste.

 73. Am nevoie de critica,de oameni rai,autocritica nu-i de ajuns pentru a invinge prostia.
  De multe ori sunt (1).Ignorant,(2)Lenea imi spulbera planuri mult mai rau ca curvele,(7)Exprimarea corecta..happen.Am multe defecte..printre care si indulgenta si bunatatea care ma pune in genunchi,rautatea stimuleaza intelectul si relatiile interANIMALE.”Fiecare obraz isi confectioneaza cu mare arta o masca prietenoasa, dar in inima lor nu intalnesti decat minciuna si perfidie.”
  Astept critici,jigniri si multe vorbe rele…”iubesc” tot ce misca

 74. mai pe scurt …. o tampenie mare… palavrageala lunga si degeaba… si in primul rand fiecare isi alege stilul pe care il doreste nu ce iti cere societatea, fie el lenes ,prost, idiot ,cretin .

 75. Buna Pera! Imi place incisivitatea ta si hotararea cu care pui punctul pe i in articolele tale. Am descoperit cu un zambet in coltul gurii ca am si eu un om prost in mine. Daca am descoperit asta, ar trebui sa nu ne mai ofenseze cand cineva ne face prosti, nu? Sa ii zicem „da, mai, stiu, pune si tu o rugaciune pentru mine, ca tare-i rau sa fii prost…” si sa nu ne mai aparam, aruncand si noi cu insulte la randul nostru…
  Imaginea de la articolul tau e o reprezentare a prostiei omenesti, mai exact o scena din „Prostia omenesaca” scrisa de Ion Creanga cu strigatele femeilor legate de drobul de sare care POATE fi aruncat oricand de catre pisica peste copil…:))) nu stiu daca sa rad sau sa plang:(((
  Am si eu o intrebare pentru tine: chiar crezi ca este absolut necesar ca un inteligent sa faca bani, bani multi? Eu nu prea cred, cred mai degraba ca un om inteligent va alege cum sa traiasca si isi va asigura cele necesare traiului, si atat.
  Cu dragoste,
  Ioana

  1. Esti cea mai inteligenta interpreta a mesajului, adica ai un coeficient ridicat de inteligenta emotionala, iarta-mi agresivitatea complimentului!

 76. Articolul e bun, chiar interesant, dar pueril! Einstein spunea ca ” Universul si prostia omeneasca sunt infinite. In legatura cu primul, am ceva dubii”. Pacat ca are greseli de exprimare si ortografie. Si acestea fac parte tot din prostia omeneasca! Se inscriu la capitolul”Ignoranta”. Corecteaza-te! De prostie, dam dovada toti,  fara exceptie. Stii care e prostia cea mai mare? Sa traiesti intr-o lume a barbatilor condusi de catre femei. Invatati sa scrieti romaneste, indiferent de varsta! Pe curand!

  1. Profesore,a critica e foarte usor dar ia punete tu si scrie un articol sau mai multe in asa fel incat noi cititorii sa fim pasionati atrasi sa citim gandurile tale!Sincer si eu scriu cu greseli dar cui pasa omul nui perfect asa ca nu mai agatati de Omul asta Pera!

 77. Stilul tau bine cunoscut!
  Doamne… numai de ignoranta-cu-tupeu ( de combinatie ) si de caracter infect nu ma fac vinovata, in rest de toate mai mult sau mai putin…

 78. Foarte bune frazele acelea. Daca mai ai mai spun-ne! Acum le printez.
  „Orice om este prost cel putin 5 minute pe zi. Inteligenta consta in a nu depasi aceasta limita!” Elbert Hubart

 79. Pera, nu cumva ai uitat setea de putere, a opta trasatura? Prostului ii place grozav sa-l aiba pe altul la cheremul lui. Omul cu IQ scazut dar cu bun-simt e puritatea intruchipata la acest capitol: nu pricepe ce-i aia putere asupra altuia si prin urmare nici nu si-o doreste. Cunosc un om cu IQ scazut pe care-l respect pentru aceasta puritate si pentru buna lui cuviinta in tot ce face. Prostul poate avea un IQ peste medie ( treaba cu IQ-ul scazut e relativa ), un IQ peste medie, dar celelalte sase trasaturi ale prostiei prezente plus o mare, mare iubire de putere. Asta e cel putin convingerea mea acum, ca prostii iubesc puterea.

 80. interesant articolul, e foarte bun si sunt intru totul deacord. vreau sa ma interesez mai mult despre inteligenta emotionala, despre care se pare ca nu cunosc mai nimic. poza de la articol reprezinta o ilustratie din povestea „prostia omeneasca”
  PS. mi-am amintit de unde iti cunosc numele. am citit mai demult „descopera-ti vocatia”

 81. SUPERB,..Prostia omeneasca,redata de  iON CREANGA in POVESTEA DROBULUI DE SARE,..Un articol foarte pertinent si clar,mai clar de atat nu cred ca se poate spune,…

 82. Definitia prostului este :
  Un om care are impresia ca se scrie ‘Frustari’ in log de ‘Frustrari’.
  Quod erat demonstrandum!

 83. Părerea mea e ca daca sa luam cuvântul PROST si sa îl traducem din limba Rusa asta ar însemna SIMPLU, adică omul care nimic nu refuza, gindeste mereu emitional si se conduce după tot si toate schimbările din jur, ascultamai mult părerea oamenilor numai pe a lui nu o are, iar redevine din toate nu se indoeste in nimic înseamnă ca nu judeca si trăiește mereu cu părerea altuia preferând sa fie sluga, dar nu sa gindeasca cu propriul creier si sa aibă propria opinie. In rest cele 7 aspecte sunt legate 100 % cu rezultatul așa tipului de om.

  1. Prost…in limba germana înseamnă si noroc/ sănătate. .. cel putin asa zic nemții când ciocnesc 🙂 deci ei admit din prima

 84. imi plac punctele tale de vedere, sint adevarate si au o nota de umorism , oricum nu putem sa fim in totalitate inteligenti, ar fi prea perfect, si nu ar mai exista suferinta, etc, pt. ca inteligenta cred eu inseamna intelepciune, inteligenta inseamna, cultura, educatie, bun simt, iar intelepciunea inseamna toleranta , iubire pt.aproapele tau, e multa filozofie, si nu ma simt in gradul de a face pe desteapta, in principiu vroiam sa stiu daca omul cu care vreau sa fiu pina la sfirsitul zilelor, este omul giust. Citind trasaturile de caracter ale prostiei, recunosc in aproape toate punctele de vedere subliniate de tine, pe omul meu, cum e posibil…, are 57 de ani, mai bine de jumate din viata si-a petrecut-o prin strainatate, nu a reusit sa faca nimic, a considerat ca are timp sa stringa, pt, ca era prea tinar, acum, ma intilneste pe mine, eu 48 de ani mi-am asigurat batrinetele, depind economic de mine, dar fiind de ft. mult timp singura, ma-m gindit sa-mi gasesc un partener, si cum eu fac parte din categoria cu a face mereu aceeasi greseala, nu stiu cit de inteligenta sunt, dar stiu ca nu sint o ignoranta, o lenesa, si cu un E.Q. mai mare decit este normal, si de aici mi se trag toate problemele, sint intr-o are dilema, mi-e mila de el, e greu sa fi si singura, dar eu am nevoie de un ajutor, nu sa il care in spinare,NU STIU, POATE SINT EGOISTA,,REA, SU SE TRATEAZA DE FRUSTRARE, DAR LA URMA URMEI EU SINT O FEMEIE NU UN BARBAT, daca gresesc, ti-as fi recunosctoare atit pt critici cit si pt.l

  1. Nu e normal sa cari barbatul in spinare, ala nu e barbat, e o capusa intretinuta. Acum, daca tu te conformezi doar din cauza societatii, ai si tu o problema si nu il poti acuza pe el

 85. Sunt oarecum de acord cu unele aspecte scoase in evidenta de tine. Totusi personal nu cred ca o persoana este ignoranta daca vorbeste despre anumite subiecte si are o anume parere, fata de domenii despre care nu a citit.
  Ce vreau sa spun este ca sunt argumente logice din care poti concluziona daca exista reincarnare sau nu, daca exista viata extraterestra sau nu.

 86. am alt punct de vedere. majoritatea geniilor au fost oameni nebuni, cu manifestari cel putin ciudate. nu te poti numi un om inteligent doar pentru ca te incadrezi in etapele de sus. consider ca acelea sunt fundamentele unui om cult si nu a unui om inteligent , e o diferenta! de ce te ai bucura sa fii un om inteligent? scopul vietii este cu totul altul,fericirea . fiind destept niciodata nu o sa te bucuri de lucrurile simple doar pentru pura lor valoare vizuala/auditiva.

 87. citit articolul si frunzarit comentariile
  pe scurt profesore ce zici de urmatoarele chestii, pe tema, culese de mine din diferite medii
  1 primul semn al desteptaciunii este sa ti dai seama ca esti prost
  2 un mucalit spunea ;;tine ma doamne sanatos da prost” si nici acum, dupa 10 ani nu mi dau seama ce vroia sa spuna

 88. Acest articol este cea mai mare prostie care am citit-o vreodata !. Privesti lucrurile prea superficial si caracterizezi totul prea in dezavantajul prostiei ! (suna ciudat dar e adevarat!)

 89. pana acum cand am citit cele 7 trasaturi ale unui „om prost”,credeam ca sunt inteligent la un nivel mediu spre maxim ,dar facand o analiza mai amanuntita a recomandarilor dv ptr a gasi solutii optime,de rezolvare ale acestor trasaturi caracteristice oricarui om,reiese ca mai am foarte multe de invatat ,sa devin cu adevarat o persoana cu o cultura generala vasta si un stil de viata mai bun./ ” omul cat traieste in viata tot nu le poate invata pe toate”.

  1. intr-adevar domnule pera novacovici am mai invatat cate ceva despre trasaturile prostiei omenesti si combaterea ei,doresc sa imi trimite-ti in continuare sfaturi si idei despre orice subiect,pentru a-mi mari iq-ul personal.VA MULTUMESC !

 90. degeaba citesti tot ce s-a scris despre reincarnare. sunt numai opinii. chiar primul care a scris despre reincarnare a facut-o fara sa citeasca ceva despre acest subiect. oricat de mult ai citi nu ai cum sa ajungi la o concluzie pentru ca nu se poate dovedi nici ca exista nici ca nu exista. asa incat opinia oricarei persoane care nu a citit nimic despre asta este la fel de corecta ca a oricarei persoane care a citit despre asta.
  in plus cui nu ii face bine o zi in care lenevesti numai de dragul de a lenevi ? ok prin lene intelegi altceva dar asta nu inseamna ca sunt prost daca „eu” lenevesc si imi irosesc presupusul potential(cum stii ca il am daca nu am rezultate?) dar am o viata care mie imi place.
  e o vorba…admira-l pe cel ce cauta adevarul dar fereste-te de cel care crede ca l-a gasit. eu nici macar nu o sa caut persoane proaste dupa tiparul tau.

  1. Comentariul tau, „spun”, poate fi utilizat cu succes pentru a sublinia prima trasatura care te poate suspecta de prostie, si anume ignoranta. Daca citeai cu adevarat articolul, si nu doar il „frunzareai”, puteai sa observi foarte usor ca autorul sau s-a referit la reincarnare doar cu titlu de exemplu, si a dat toate acele referinte pentru a exemplifica si faptul ca este posibil sa te documentezi, sau ca el a facut-o inainte sa isi dea cu pararea asupra problemei. Poti fi ignorant si asa cum ai facut-o tu, adica citind din doua in doua randuri articolul.
   Referitor la lene, nu s-a pus nici un moment problema ca nu ai putea sa sti degeaba intr-o anume zi, daca asta simti sa faci. Era vorba aici despre o viata traita in lene, fara a -ti exploata resursele interioare.
   Autorul articolului cauta intr-adevar adevarul, dar nu cred ca il va gasi in aceasta viata, adevarul fiind ceva extrem de subiectiv, fiind diferit deci de la o persoana la alta. Aici se incearca doar canalizarea eventualului potential, mai mic sau mai mare, pe care il detine fiecare persona, in scopul promovarii personale a fiecaruia in viata.
   Ideea fundamentala este sa nu traim ca oile si sa incercam sa ne incadram in societate dar pastrandu-ne o identitate proprie, avand posibilitatea sa ne afirmam, sau nu, avand poisbilitatea sa „crestem”, sau nu….

   1. Acest domn si-a exprimat doar o parere, o idee in aceste cuvinte…nu e obligatoriu sa le luam ca atare. Dar sunt anumite detalii, la care putem reflecta, in care ne regasim ori regasim situatii de viata…

 91. „Trebuie să fim foarte atenți in a oficializa definitia corecta a „prostiei” , pentru că totodată prin prezentarea ei ne caracterizam pe noi înșine.”

  1. Trebuie pretuit continutul si nu modul in care s- redactat textul. Nu cerd ca ai citit asta doar pentru a observa greselile de ortografie.

 92. Din pricina pozei am ajuns sa citesc articolul. Mi-a placut extrem de mult si chiar m-ai facut sa realizez niste lucruri de care nu eram constienta.
  Cat despre poza, eu cred ca poate sa reprezinte faptul ca toti avem un creier, dar nu suntem constienti de puterea lui si nu il „cultivam” pentru a ne dezvolta capacitatile.
  Spor in continoare! Faci o treaba excelenta!

 93. Nu stiu cat de mult ai citit tu despre psihologia oamenilor…Dar Sigmund Freud spune ca pesimismul e doar o pozitie strategica in fata inprevizibilului…iar Grigore C Moisil spunea despre pesimist ca e doar un optimist bine informat…Asa ca nu stiu cine e ignorantul(prostul)…Sper sa nu vinzi nici macar un exemplar…Mananci c….t cu doua linguri…

 94. Articolul este interesant si autorul are multa dreptate. Foarte interesante sunt si comentariile, mai ales ca unele iti dau posibilitatea sa te convingi de marele adevar ale trasaturii nr. 1 a prostiei -ignoranta. Da, multi ignoranti si-au dat aici cu parerea. O trasatura clasica si foarte raspandita a ignorantei este ca are nevoie sa critice si neintelegand prea bine continutul isi leaga critica de forma. Ignorantul, cand nu face fata discutiei, se apuca sa iti critice gramatica si punctuatia. In orice caz, este un articol care merita citit, nu doar odata, iar pe mine ma ajuta sa imi gasesc erorile si sa merg mai departe. Multumesc.

 95. cum poti sa spui ca eq-ul sau iq-ul unei persoane este acelasi de la nastere pana la moarte?! inteligenta ta , fie ea si emotionala a ramas ca la varsta de 3 ani,sau mai rau ca atunci cand te ai nascut??? GRAV

  1. destul de superficial articolul… cea mai importanta caracteristica a unei persoane „proaste” este faptul ca se crede inteligenta si atotstiitoare si care poate critica o persoana doar subiectiv. Caracterul nu ar trebui sa aiba nici o relevanta cu „prostia”, nu toate persoanele cu un IQ foarte ridicat au fost si apreciate de restul „plebei” la vremea lor.

 96. Un articol foarte tare.Cat despre poza: radiografia unui craniu,nu stiu cat de destept sau cat de prost.E relativa aceasta apreciere,asa cum totul e relativ in aceasta lume.La multi ani,Pera!Si un an plin de articole interesante,care sa mai ne destupe creierul nostru cel imbacsit.

 97. Vreau sa lucrez la frustrari, chiar vreau sa le rezolv singura, sa nu mai stresez pe altii. Sa-mi dezvolt mai mult inteligenta emotionala. Sa fiu mai responsabila. Sa fiu optimista si pozitiva.

 98. Foarte interesant articolul. Toata viata trebuie sa invatam, parerea mea este ca nu exista pe aceasta lume om prost sau om inteligent exista doar om lenes fara vointa !

 99. oooooo foarte bun articolul, o sa-i dau share sa-l citeasca si cunoscutii mei ca poate asa mai schimb putin lumea din jurul meu….legat de poza…este un craniu cu un creier,unul dintre ele, asta e adevarat, dar , acel creier pare ca are forma unui trup omenesc care sta in pozitia de rugaciune, de meditatie, sau o persoana care se gandeste, ceva de genul…..

 100. Mi-a plăcut articolul. Eu cred că se găseşte câte puţin din toate cele descrise mai sus de tine, în fiecare din noi însă trebuie să fim conştienţi de ele şi să încercăm să le ţinem în frâu. Toţi avem momente proste, însă contează ceea ce suntem per ansamblu şi cum influentam pe cei din jur.

 101. In poza este ,cred eu, un fetus care se va dezvolta, in acelasi timp cu dezvoltarea noastra personala,va creste si va „invata” sa-si ascuta si sa-si asculte primele simtiri ale sinelui si astfel va evolua si va deveni o persoana inteligenta .Cred ca s-au punctat foarte bine cele 7 trasaturi,din pacate am recunoscut cativa prieteni (care le au pe toate 7) si recunosc unele le am si eu ,dar incerc sa ma corectez

 102. exista o diferenta mare intre a fi destept ( ”ai citit multe carti”) si a fi inteligent.Prin urmare, cand erai adolescent, erai destept, stiai foarte multe din ce citisesi.Inteligenta a venit cand ai inceput sa pui in practica anumite lucruri si,sa obtii ulterior rezultate.

 103. Sunt de acord cu tine.Se zice ca inteligenta e echivalenta cu volumul de cunostiinte,geniile au idei originale si nimeni nu-i poate imita,ex.Paganini(era un adevarat geniu ,a cantat la vioara la o singura coarda ,nu 4 cum ar fi normal si nimeni nu a putut sa-l imite ,colegii lui de scena au incercat si si-a cerut scuze publicului ptr geniul sau,asta daca ai citit cartea„Defaimarea lui Paganini„.Era un geniu cu suflet bun,dar nu era frumos ,de asta nu a fost iubit de tatal sau si de sotia sa,din pacate) si un om prost se enerveaza de la orice,mananca in prostie si doarme mult,asa spune un proverb grecesc,dar un prost se razbuna ,nu degeaba se spune ca „razbunarea e a prostului„.Ai spus ceva despre un caracter infect,ce parere ai despre un barbat care distruge relatia intima a bunului sau prieten? Despre un barbat care asculta numai de mama,crede ce spune mama despre sotia lui,cand nu-si da seama ca mama sa prin observatiile ei nedrepte poate distruge relatia fiului?Ce parere ai despre barbati care beau in nestire alcool si nu reusesc sa se opreasca ?Despre cel care pune pe primul plan mama si prietenii,pe planul secund sotia?

 104. Salut,
  Discutam acum ceva vreme cu o doamna profesoara care era pe punctul de a-si incheia cariera didactica si la un moment dat am intrebat-o cum se simte in urma celor 40 de ani la catedra, si mi-a raspuns asa:
  „Ca o PROASTA, cum sa ma simt!?” … si am intrebat, evident, de ce spune asta, iar raspunsul m-a surprins foarte placut.
  Acum va intreb: ce credeti ca mi-a raspuns doamna profesoara?
  Mulțumesc,
  Ciprian

 105. ..a fi destept inseamna sa ai cultura,a fi inteligent,inseamna sa ai logica,a le avea pe amandoua inseamna sa fii un „mic geniu”,iar..prostul e prost ..

 106. destul de superficial articolul… cea mai importanta caracteristica a unei persoane “proaste” este faptul ca se crede inteligenta si atotstiitoare si care poate critica o persoana doar subiectiv. Caracterul nu ar trebui sa aiba nici o relevanta cu “prostia”, nu toate persoanele cu un IQ foarte ridicat au fost si apreciate de restul “plebei” la vremea lor. Daca o persoana si-a atins scopul folosind si metode inacceptabile, cu siguranta poate fi catalogata oricum, dar nu proasta.

 107. Mi-a placut articolul. Din pacate nu inteleg de ce in toate comentarile de mai jos se face referinta la Prostia Omeneasca – Creanga, cand eu vad o imagine care imi inspira altceva… probabil a fost schimbata intre timp. Deci imaginea expusa in acest moment ma face sa ma gandesc la faptul ca inteligenta IQ este intr-o stransa legatura cu EQ (cercul de culoare rosie care inconjoara creierul), cele doua sunt intr-un fel complementare.

 108. Parerea mea este ca prost e cel care nu vrea sa invete,, nu asculta parerea celorlalti si se crede atotstiutor…le stie pe toate, din toate domeniile, se crede superior celorlati. De multe ori oamenii isi pun masca arogantei ca sa-si ascunda propria prostie. Decat sa incerci sa-i educi mai bine ii ocolesti. 😀

  1. Pe de alta parte, prostia sau existenta prostiei e foarte veche. Chiar si in civilizatia Atlantilor existau foarte multi prosti de o nesimtire crasa. Dovada ca deluviile sau autodistrugerea n-au nici un efect: Prostia ramane. Se perpetueaza. Nu stiu cum dar asta e realitatea.
   Din cartea lui Enoh: " Intelepciunea a umblat pe pamant, printre oameni, si n-a avut unde sa-si puna capul, asa ca s-a intors printre ingeri"
    

 109. Si-a facut treaba acest material, mai poti scrie inca vreo 10, cu mesajele primite, ai de unde sa te inspiri, clocoteste in voi ? :))) cine a zis ca prostul face aceiasi greseala ( pentru mintea mea ) este el un mare prost, prostul invata, ar trebui sa fie multi fara maini, picioare etc sau aia cu sexul…o fi el stresat ca nu se ….dar multi oameni se pot abtine, la manastiri de ex ar trebui ca toata sa fi frustrate si legate de paturi la ce sex nu fac, se vede acolo unde este treaba romanului, nu se abtine el daca nu scapa niste rahaturi pe ici colo…

  1. prostul daca e prost, nu prea invata el, tocmai pt ca e prost.
   oricum, nebunul face aceeasi greseala, sau acelas lucru si asteapta mereu un alt rezultat. chiar mai interesant decat prostul, nu credeti?
   de unde stii ca in manastiri nu fac sex? e vb de ignoranta din articol. te-ai documentat? ai facut studii? investigatii? pe ce se bazeaza afirmatia ta? doar pe presupunerea ca cei care se duc la manastire renunta la sex?
   etc etc etc

   1. da..m-ati luat tare cu ivestigatii etc dar nu trebuie sa te documentezi etc pentru a crede ca intr o meserie nu exista cineva care chiar isi face treaba, pana la urma dv ai trait in toate manastirile de stiti ca toti fac sex ? pe ce se bazeaza generalizarea asta ? hai sa fim seriosi, v-ati urcat prea mult in copac si de frunze nu mai vedeti realitatea de pe pamant ? iar referitor la un prost care nu invata din greseli este total neadavarat, aveti in familie prosti care fac aceiasi greseala tot timpul ? nu stiu ce inseamna prost pt dv dar eu am vazut prosti ( daca ne referim la scoala ), necomunicativi dar care stiu o meserie in contructii de nu ai ce le reprosa, toata meseria s-a invatat, daca ar fi numai iinteligenti pe lumea asta nu cred ca ar mai fi curatenie pe strazi si etc meserii, ma repet, acest articol este nerealistic iar daca tot vreti sa va creada lumea veniti cu dovezi nu cu texte rupte din gandirea personala.

 110. Stimate autor, prostia incepe prin a cataloga oamenii drept destepti si prosti :))). Generalizarea prin care iti permiti sa dai absolutul prostiei te caracterizeaza pe tine mult mai mult decat orice „prost” pe care ti l-ai fi putut gasi. De ce zic asta? Nu conteaza cat vei citi, „desteptaciunea” nu sta in citate de Cioran exact cum prostia nu sta in lene sau impulsivitate. Foarte subtire articolul, incepi cu auto-scuzele general valabile unui post care vrea sa zica „maxim” dar adopta masuri de precautie pentru a se putea eschiva de evidentele comentarii si critici care vor urma. Vrei sa exemplifici culmile gandirii? Rapid bagam una cu reincarnarea. :))) Daca chiar doreai sa publici ceva despre prostie trebuia sa zici: eu consider ca sunt prost pentru ca asa si asa. Se zice ca daca prostul nu e si fudul,parca nu e destul de prost, dovada acest post. (scuzati rima). Inteligenta este totodata si modestie (precum ai intuit dar nu ai aplicat) iar judecarea celor din jur, categorizarea lor da dovada de exact opusul. Pentru proria ta informare o zic ca majoritatea geniilor au fost extrem de lenesi in viata si au urmarit cu pasiune (impulsivitate ai putea chiar zice) doar subiectele care i-au facut cunoscuti pentru restul lumii. De asta au trait pictori, poeti si savanti celebrii in mizerie si au ajuns cunoscuti abia dupa moarte, prin opera lasata in urma. (penicilina a fost descoperita pentru ca savantul si-a ignorat mancarea pana cand aceasta a mucegait, Newton se relaxa cand l-a palit marul si teoria relativitatii si exemplele pot continua.) Schimbatul lumii incepe cu omul din oglinda, stimate autor si cheia vietii de succes e moderarea in toate cele (doar daca nu vrei o viata de adevarat inteligent, ceea ce presupune sacrificii, pasiune fierbinte si singuratate, insa dupa ce am citit nu te prea paste acest pericol)
  Mult succes in continuare si ca ultima nota, daca iti respecti cititorii, faci corectura textului pe care il publici din respect pentru cei care te citesc. Eu chiar judec lumea care se considera inteligenta dupa felul in care comunica, dar na, asa e prostul, ocupat cu aparentele, nu? :))))

  1. Daca autorul postului era modest nu aveam acum acest subiect de citit. Ce ati comentat suna ceva de genul: „am citit despre cineva se credea inteligent si facea pe alții proşti… dar de fapt el e un prost pentru ca nu stie cu adevarat care e caracterizarea prostului…dar eu stiu, eu sunt inteligent!”.

  2. imi place cum judeci, chiar mi se pare interesant punctul tau de vedere(cat si cel introdus in articol). parerea mea despre articol ii ca nu a fost facut cu scopul de a ne invata ce este prostia , din punctul de vedere al „marelui” pera. mie mi se pare ca a fost scrisa cu o modestie considerabila, si mai mult, cred ca vroia sa ne transmita caractere valabile omului ne-evoluat, nefericit.
   „Cu totii cred ca ne regasim in cel putin una sau mai multe din aceste criterii. E in regula cat timp devenim constienti de ele si ne straduim sa ne corectam.” de aici am inteles ca scopul final al articolului ii de a ne avertiza subtilitatea unor greseli umane. de mentionat ca ii primul paragraf din „Concluzii”.
   „Inteligenta este totodata si modestie (precum ai intuit dar nu ai aplicat) ” Mie mi se pare ca nici tu nu ai aplicat acestea. nu cred ca putem judeca ce noi nu aplicam. Mentionez, am incercat sa fiu cat mai obiectiv cu ambele parti(si ce am scris clar nu ii cu rea intentie) mie mi se pare ca in poza , in dreapta omului i se arata turma, si in stanga acestuia cerul . interiorul lui , in acel cerc rosu, indica ceea ce ii pus sa faca o alegere, intre ceea ce ii usor, si ceea ce ii bun.
   Pana la urma si obiceiul de a vedea partea goala a paharului, are anumite beneficii.

  3. Prietene ,as pune pariu ca ai IQ foarte mare,te regasesti in celelalte puncte iar punctul 6 te-a indreptat spre tastatura.:))

  4. conteaza ca si-a facut efectul, cu inteligentza.. ei a reusit sa ne bage pe multi in oala ei :)) acum ca are polonicul in mana s-a pus pe treaba, cred ca i se trage de la fasole, nu are ea nici o vina.

  5. si daca ar fi destept pe cat zice ar fi postat jumatate din fotografie in realitate …
   iar referitor la lene …! bufff.. mai bine sa nu te uiti la cat muncesc celebritatile … parlamentare …anda ya ….

  6. cel mai bun comentariu de pana acum … a devenit moda vremii noastre sa fim superficiali in toate, nu stiu daca marcarea vietii cu fosforescent ajuta dar o face mai interesanta. Bravo pentru comentariu, sufficient de acid si politicos

 111. Mie mi se pare un articol interesant si am regasit cateva persoane pe care le-am intalnit de-a lungul timpului… dar la partea de inteligenta emotionala m-am regasit pe mine in anumite momente de viata. Gasesc ca sunt trasaturi importante pentru ca nu cred si nu am crezut niciodata in expresiile: nu stiu, eu nu pot, eu nu pot sa inteleg. Cred ca acest gen de om vrea sa apuna singur : „sunt prost, asa ca faceti voi!” In concluzie, nici nu vrea sa-si depaseasca nivelul. Eu ma simt jignita cand cineva „habarnist” ma contrazice intr-un domeniu in care sunt informata bine sau mai ales in profesia pe care o am. Nu ma consider super-inteligenta, dar imi este clar ca depasesc media mai ales cand reusesc sa fac niste greseli care pe un prost nu l-ar duce capul sa le faca… 😀 Partea de frustrare, este o caracteristica clara a omului care nu e capabil de competitie. Refuza sa faca acest efort si se lupta sa improaste cu noroi pe cei care au realizari… in fine, nu sunt experta in domaniu, nu am facut cerxcetari in domeniu. Nah, pentru un eventual comentator acid, trebuie sa mentionez ca am folosit termeni comuni pentru a ma face mai usor inteleasa, chiar daca am invatat in facultate si ceva… mai mult pe tema asta. In fine, poza nu pot sa spun ca o inteleg, dar imi inspira ceva de genul: in intunericul care ma inconjoara, vad totusi orizontul, Lumina rosie este cea care ma reprezinta si ii spune creierului ce sa proceseze. Sunt in faza in care i-am cam pus interdictie creierului si las instinctul sa ii spuna cum trebuie actionat in momentele importante. Creierul este cel care ma ajuta sa imi pun in valoare eu-ul si sa pun in aplicare ce imi vorbeste instinctul.Poate ca acea lumina rosie sa fie si becul aprins al omului pregatit mereu de actiune, de autoeducare continua si… as mai continua, dar nu sunt sigura ca vad ceea ce trebuie. Pana la urma: este o vorba(nu e a mea) Inteligentul are mereu dubii, iar prostul este mereu sigur! 😀

 112. 1 Corinteni 3:18 „Nimeni sa nu se insele: Daca cineva dintre voi se crede intelept in felul veacului acestuia, sa se faca nebun, ca sa ajunga intelept.”

 113. Proverbe 26:12 Daca vezi un om care se crede intelept, poti sa ai mai multa nadejde pentru un nebun decat pentru el.

 114. E o zicala din batrani:Dupa ce ca ai capu’ mic,mai se piteste si creierul in el!'(foto)…Cele 7 trasaturi sunt ale unui OM,daaa,fiti realisti si recunoasteti!

 115. Nu sunt de acord cu Prostie= Lene, sunt destui lenesi foarte inteligenti si prosti foarte harnici. Citez: „prost esti cand mandria iti pune stapanire pe creier”!

 116. Nu cred ca sant o persoană inteligenta dar vreau sa spun ca ma-m regăsit in situaţiile de mai sus cand eram foarte tânără, de atunci si până acum am învăţat ca prostia nu are reguli si nici îndreptare . Prostia o dobandesti la naştere adică cu caracterul in care te nasti in ala si mori. Nu poate fi concludentă această ipostaza atunci cand esti încă un adolescent pentru-ca asa cum dealtfel spune si biserica ca greselile la acea vârstă sant oarecum iertate. Putem vorbi ca o persoană este cu adevărat proastă cand face aceleaşi greşeli dupa varsta de 30 de ani

 117. Imi aduc aminte de indemnul lui Heliade Radulescu: „Scrieti, baieti, orice, numai scrieti!”. Acesta era primul pas, cantitatea, al doilea pas era calitatea. Astept al doilea pas la articol.

 118. Da, foarte frumoasa antiteza. Suma calitatilor dobandite ca urmarea trairilor, experientelor si binenteles a modului de intelegere a acestora face diferenta de „calitate” a personalitatii umane. Cred ca e un subiect ce se poate dezbate si altfel, anume din punct de vedere spiritual, analitic plecand de la esenta.
  Imaginea: Material-Imaterial, Organic-Spirit, Ratiune-Sine,…

 119. Buna,
  pentru ca am intalnit, cunoscut, am fost umilita de oameni prosti numai pentru ca am ramas inmarmurita de ne-ntelegerea lor, pot adauga cu certitudine MINCIUNA. Daca distorsionezi adevarul doar pentru ca nu pricepi unele lucruri (Habarnam si prietenii sai poate fi un exemplu) sau pentru – doar pentru – ca sa ai „tu” dreptate, mda, intevine aici si posibilitatea de a fi MESCHIN, JOSNIC, etc. (poate acestea doua intra in categoria mentionata de tine „Caracter infect”) Dar MINCIUNA…, oh… e cea mai perfida trasatura de caracter.
  Diana Cornea

 120. EU NU CRED CA EXISTA DESTEPTI SI PROSTI. EU CRED CA EXISTA OAMENI CARE FAC PREPONDERENT UN ANUMIT TIP DE ALEGERI (SA SPUNEM: CORECTE) SI OAMENI CARE FAC PREPONDERENT ALT TIP DE ALEGERI (SA SPUNEM: GRESITE). TOTUL ESTE RELATIV.

 121. Cele 7 trasaturi sunt valabile intr-o anumita masura, dar nu suficienta. In primu rand ca sa afli ce inseamna sa fii prost trebuie sa stii ce inseamna sa fii destept sau inteligent. Eu cred ca sa fii inteligent tine de alegeriile pe care le faci permanent pentru a obtine cea mai mare satisfactie pentru tine in clipa respectiva. Asadar daca la un moment dat ai o satisfactie mai mare in a lenevi decat in a face o munca ce nu iti place nu cred ca esti prost. Si e la fel si din alte puncte de vedere. De exemplu budistii care pun pret si pe viata spirituala si asta le aduce lor satisfactia maxima pe care o pot avea in viata, nu au bani, sex, etc. dar cu toate astea nu sunt prosti. Asadar eu zic ca daca vei urmari sa obtii cea mai mare satisfactie posibila pentru tine in fiecare moment esti inteligent, cand nu mai faci asta, ceea ce e deja ilogic, esti prost.

 122. ‘Prost=nepregatit ,neindemanatic,nepriceput’ 🙂 intr-adevăr e nevoie de munca multa cu sinele si încrederea totala in zicala’cine vrea poate’.

  1. este un articol slab, cu idei stranse din cateva surse si prezentate intr-un mod cum s-a putut. cel mai probabil rolul articolului este de a crea o dezbatere intre cei care comenteaza, cu toate beneficiile de rigoare pentru autor 😉

 123. „Diferenţa dintre un om prost şi unul inteligent este ca prostul face mereu aceeaşi greşeală iar deşteptul tot timpul alta”

 124. Buna . Referitor la punctul 2 vreau sa aduc un argument . Este total gresit sa spui ca un om lenes este , sau s-ar putea numi prost , din contra gandeste putin inainte de a actiona , vede rezultatul actiunilor de exemplu : hai sa construim Turnul Babel … Un lenes iti spune : nu se merita . De ce ?? pentru ca nu este prost , stie ca nu rezolva nimic si nu isi va risipi timpul si resursele . FAPT : cu cat muncesti mai mult si mai greu cu atat castigi mai putin . nu scriu mai mult ca sunt un Lenes , si stiu ca nu doare pe nimeni inima de ce am scris eu . numai bine ….

 125. Eu am intalnit in viata mea 2 tipuri de prosti
  – primul tip cei care asa se nasc (de la natura au primit aceasta calitate)
  – al doilea tip cei care lupta sa devina (sunt din ce in ce mai multi si foarte periculosi)
  Sa va spun cum ii recunoaste-ti :
  – acest tip de prosti au calitatile spuse mai sus : lene , personalitate (zic ei) , poarta ochelari ,
  isi aleg masini vechi si in general culoarea argintiu , la fel si costumele care le poarta cat
  mai lucitoare , in general au meserii de genul consilieri parveniti in mici primarii de la sate ,
  taximetristi, bea de sting de la prima ora , isi atribuie merite si de fiecare data o dau in bara ,
  sunt tampiti prin nastere si vin sa-ti spuna a 2-a zi povestea ta de ieri pe jumatate ;
  – sunt foarte prost pregatiti , n-au reusit in viata mai mult de gardul care ii inconjoara , astfel ca
  nici nu stiu definitia – dobitoc adica cuvant care vine de la dobitoace (bou, magar, caine …)

 126. Romeo Cretu, un bun prieten, imi spunea la un moment dat ca doar un prost poate sa vada un alt prost.
  Nu poti sa vezi la altul ceva ce nu ai in tine.
  Imi plac articolele scrise de tine Pera. Acest articol ma pus putin pe ganduri. Daca este scris de tine sau ai pus un om nou din echipa ta sa scrie asa ceva. Unde e inspiratia? Unde e motivatia? Unde e vorba cu talc? Unde e mesajul inteligent?
  Oricum te inteleg. Si eu mai am momente in care sunt lipsit de genialitate.

 127. Timp pierdut citind acest articol scris de o persoana incompetenta fara perspective si egoista ca sa se simpta ea importanta ce tampenie ai atatea probleme in articolu tau ca nici nushtiu deunde sa incep:
  Incomplet , lipsit de judecata, fara cultura,scris in lene,clar suferi de un IQ scazut, se vede ca esti obisnuit sa scrii mult si prost contracost si lista tot continua da nam timp pt tine.

 128. se spune ca: „asa cum iti asterni ,asa dormi”.
  ” capul te duce atat cat gandesti”
  ” asa cum iti este sufletul , asa iti este si viata”…
  si exemple sunt foarte multe…

 129. atatea cuvinte si n-a spus mai nimic .voiam sa-ntreb de unde le-a ‘scos’ dar mai mult ca sigur daca a abordat asa un subiect ‘deep’ se considera inteligent(a) ..deci nu-mi permit .ne-am obisnuit ca grasii sa ne-nvete cum sa slabim,prostii cum sa fim inteligenti si curvele cum sa fim virgine.

 130. Nici nu-mi dau seama cum am ajuns aici, dar dacă am ajuns, am citit. Sunt convinsă că omul care nu e conştient că nu ştie, nici nu este interesat să afle. Am cunoscut un om convins că este exact opusul la ceea ce este. Asta pentru că toată viaţa lui s-a comparat la alţii; copil unic fiind, părinţii i-au băgat în cap că are o „mare valoare”, etc., etc. Atât ştie, atât face şi este fericit. Pe când eu, care în fiecare zi mă străduiesc să-nvăţ cât mai multe, dar mai ales, să mă cunosc, sunt mai puţin fericită ca el. Ba chiar mă-ntreb când voi învăţa ceea ce am nevoie! Nu ştiu care şi cum are mai multe de pierdut. Tipul arogant/încrezut, sau eu care mă consider ignorantă oricât aş învăţa?!

  1. Bineinteles ca tu ai castigat: efortul tau poate fi masurat, iar suficienta celui ce nu face niciun efort sa se cunoasca este asemanatoare cu aceea a regnului animal sau vegetal, fara a avea si frumusetea acestora.

 131. Foarte dezamagita de articol! Subiectul tratat cu atata superficialitate si subiectivitate, cu lipsa de argumente, ci doar afirmatii (nefondate!?!) care dau dovada de aroganta… Judecată medie.
  Ar fi fost fain, dacă s-ar fi specificat definitiile/ explicatiile cuvintelor „prost” si „inteligent”. Poate, astfel, am fi priceput „opinia” autorului…?

 132. Iei in considerare greselile gramaticale si cacofoniile? Ai peste treizeci de ani? „Ma-m” …”biserica ca”?!?!

 133. Imi place foarte mult comentariul tau, si ai foarte mare dreptate! Ma bucur ca mai exista oameni care vor sa lumineze mintea altora. Daca ar fi sa iti dau o nota, aceasta ar fi 10. Bravo si succes in continuare.

 134. Oamenii buni, corecti/cinstiti, culti, inteligenti etc. sunt distrusi de oamenii prosti din jurul lor (in principal din invidie, dar si din pura prostie, neintelegand valoarea celor buni si destepti).

 135. UUUH, Pera! Cate comentarii la acest articol! Si ce diversitate de opinii. 😀
  Eu cred ca ai dreptate cu cele 7 trasaturi.Eu as mai adauga punctul 1.1. mandria de sine,nefundamentata. Deriva din ignoranta, din placerea unora de a se baga in seama si de a se auzi vorbind, in general pentru a critica munca altora. Toate cele bune!

 136. Apropo de ce ai scris.Ca o mica paranteze Bill Gates a declarat la un moment dat intr-o conferinta, ca intotdeauna el va angaja in echipele sale si cateva persoane lenese….de ce ? Pai pt ca acestia intotdeauna vor gasi calea cea mai simpla de a rezolva problemele !
  ps:nu incurajez lenea …..chiar nu e buna ….dar nici munca la extreme nu prea e buna deloc.Vorba aceea indobitoceste.Nu vei mai avea timp de nimic ,nu te vei mai bucura de nimic ,deobicei dorind sa faci f bine in toate domeniile iti va iese un rezultat cam mediocru in toate (cel putin pana te perfectionezi ) si bineinteles te consumi si te imbolnavesti uneori mai rapid.ajungi la fel de fel de dezechilibrari (sufletesti,profesionale,emotionale,etc)

 137. Prostia si inteligenta sunt relative prin definitie . Exista foarte multi factori ce influenteaza aceste caracteristici. Factori ce te pot duce spre apogeul social sau nu .Destin , carma , blocaj energetic. Prea multe variabile converg spre acesti poli. 🙂

 138. Cercetati tot si luati ce va e de trebuinta,Asa indruma una din cartile de capatai ale omenirii.Prin urmare, daca articolul a fost sau nu scris pe genunchi , e treaba celui ce l-a ”gandit” asa, insa o expunere de genul acesta, judecarea generalizata prin impartirea in prosti si destepti , nu face decat sa aduca separare intre noi, motiv pt. care nu achiesez cu ”ganditorul”Poate ca ai ,poate ca nu ai copii insa, nu educi si nu ajuti pe nimeni in modul aproapiat de agresiv in care o faci.Cu genul asta de impartire se ocupa statul roman, separand elevii dupa ”handicapul” fiecaruia , dandu-le note, sau mutandu-i in alta clase cu grad scazut de invatatura.Mai ales ca dupa ”o pledoarie”de genul acesta in care te pui deasupra catedrei si imparti in stanga prosti si in dreapta destepti,, vii la sfarsit cu ”invitatia”de a participa la cursurile tale, oricare tema ar aborda. acestea.
  Eu de-aici am inteles asa: Ca vrei sa faci bani cu orice pret, si ca stii ca oamenii (reactioneaza ) au reactia EQ in momentul in care sesizeaza o cat de mica jignire la adresa inteligentei de orice fel ar fi ea.Si iata cum, te-ai ales cu o furtuna de comentarii de la oameni atat de diferiti incat nici o cercetare nu-i poate baga intr-o oala sau doua sa trei.Draga Pera , noi suntem UNA in acest Univers si daca totusi ti-a scapat ( desi sunt convinsa ca nu ) teoria oglinzilor,, vedem , simtim si judecam sau impartim in functie de ceea ce anume avem in noi.Pe de alta parte , nu exista ”caracter infect” ,ci doar lectii de viata pe care atragem in aceasta viata, pt. a ni le rezolva ( asta daca tot abordezi reincarnarea ) Deci , daca eu te tradez, nu-ti sunt dusman ci te ajut sa te desavarsesti , sa evoluezi.Asta a nu se traduce ca scuz genul acesta de acte, ci doar punctez modul in care ar fi benefic pt. noi sa multumim chiar si celor pe care care noi ii consideram ca ne-au adus un prejudiciu de orice fel.Eu am luat de aici ce mi-a fost de trebuinta si multumesc pt. asta.Si ca sa inchei cu un strop de primavara :Din punctul de vedere al aerodinamicii, bondarul nu atrebui sa poata zbura.Dar bondarul nu stie asta si zboara in continuare.P.S. Esti la fel de minunat ca noi toti

 139. Marturisesc ca am ramas „prost” citind mazgaleala asta superficiala, subculta si semidocta despre un termen comun si fara valente de specialitate scrisa, cel mai probabil, de un „insider”…

 140. foarte interesanta si constructiva argumentare…imi place…merita meditat si citit de cat mai multa lume 🙂

 141. Bun articolul, imi place. Nu ma asteptam sa produca atatea comentarii.
  In poza, cred ca apare un om prost… si e prost rau, de aia e tot creierul colorat cu rosu 🙂

 142. Inteligenţă= in + tele+gen. istoria cuvântului este definiţia sensului. Se traduce aşa: în departe gen. Adică ceea ce vine de departe în funcţie de gen. Celelalte sunt invenţii ale in tele ctualilor( de la actual, adică pe înţelesul celor de azi). Suntem toţi în aceeaşi măsură inteligenţi sau geniali. Cu mici deosebiri legate de gen sau de blocaje psihice. Dacă unui om i-a spus un deştept ca tine că este prost, se poate să rămână aşa până descoperă teoria ipotezelor de construct mental. Iar dacă un om este profund dezamăgit de o fiinţă în care şi-a investit toată iubirea, se poate să rămână robot toată viaţa, dacă nu descoperă un suflet destul de curajos să atingă rana aceea şi să o vindece. Iartă-mă, Pera, dar nu este de fair play să le arunci oamenilor în faţă o oglindă aşa de periculoasă utilizînd metodele care au genrat cauzele dezechilibrului. Oamenii se trezesc din suferinţa provocată de viaţă cînd ating puncte extreme. De ce vrei să-i umileşti o dată în plus? Liberul arbitru asociat tarelor impuse de viaţa într-o lume aflată nu numai în criză economică, ci şi în criză spirituală, ar putea fi o soluţie care consonează cu ideile pe care le afirmi.

 143. Superb, cred ca multi ne regasim macar in 2-3 puncte, functie de perioada pe care o traversam. Asta numai de noi depinde, trebuie sa ne ridicam nivelul educatiei!

 144. prea multa polemica despre NIMIC….. Un prost e prost si gata. Daca incercam prea mult sa-l intelegem, ajungem ca el. :))

 145. Slim, poate ai tu un blog mai bun si care sa nu faca de rusine psihologia? Eu as fi curioasa sa citesc articolele tale. Ce zici? 🙂

 146. Eu cred ca te-ai caracterizat pe tine….in acest articol…ce credeai ca zice toata lumea ca esti inteligent? Uite rezultatul!

 147. Aha, deci daca nu am blog si nu scriu cacaturi pe el, atunci nu-mi pot exprima parerea referitoare la ce scriu altii? Ai auzit de „argument from authority”? Google it, sunt sigur ca poti face legatura cu ce am spus eu si, pe langa asta, mai inveti si sa gandesti un pic mai bine! Mult spor! 😉

 148. Sigur ca iti poti exprima parerea (cu sau fara blog). Doar ca daca tu consideri ca pe aici sunt „cacaturi” m-am gandit ca ai vrea sa ne parfumezi viata cu punctele tale de vedere. De asta intrebam de o pagina de net.
  In conditiile date nu-mi ramane decat mirarea: ce cauta un om cu o viata frumoasa sa jigneasca gratuit persoane pe care nu le cunoaste, si mai ales de ce un astfel de om isi strica ziua pe bloguri care nu-i plac si nu-i folosesc. Dar nah, fiecare cu ciudateniile lui 🙂

 149. Foarte curios… cum aceasta persoana si a exprimat public o opinie, la fel o puteti face oricare dintre voi… Ma irita la culme cand vad ,,pandarii,,..care intra rapid in discutie si totodata ofensati… Ce e in articolul asta este purul adevar 😉 daca veniti si loviti cu biciul in niste chestii elementare, de bun simt si foarte reale, inseamna ca intrati in categoria FRUSTRATI si IGNORANTI 😉 Cu ce ar deranja un astfel de post pe cineva care intelege perfect despre ce e vorba?? 😉

 150. @Alex: sa presupunem ca esti un idealist si esti foarte pasionat de psihologie si tot ceea ce reprezinta acest domeniu. Cum ai putea tu sa te simti cand vezi ca cele mai promovate materiale sunt aberatii nesimtite si nu reprezinta nimic altceva decat o bataie de joc la adresa psihologiei, promovand si propagand falsitatea si dezinformarea in randul oamenilor?
  Sunt un frustrat? Cu siguranta! Ma irita foarte tare sa vad cum unii fac bani de pe urma prostilor vanzandu-le prostii cu un „ambalaj atractiv”! Insa nu sunt si ignorant, aici voi, cititorii de prostioare, umpleti randurile…

 151. Pera, inteleg ca tu esti absolvent de psihologie … nu am avut timp sa ma informez, pe net, daca in afara de asta ai mai facut si altceva, alte cursuri, alta pregatire, in domeniu. ….
  Un lucru e cert … vad ca scrii …. recunosc ca in afara de acest articol ….. nu te-am citit.
  Personal, banui, ca articolul asta e asa de …. prost, de …… infantil, doar din nevoia de a avesa multe comentarii sub el ….. pentru ca altfel, chiar daca nu sunt deacord cu limbajul, nu pot sa nu-i dau dreptate lui Slim din March 7, 2014 at 6:18 pm.
  Articolul asta are o varza de termeni .. si apropo daca-l mai vezi pe profesor mai intreabal o data cum a zis … si daca citatul ramane la fel …. spunei sa-si gaseasca altceva de facut ….. cat despre tipa de din adolescenta ta … aia cu siguranta era o tipa inteligenta, posibil chiar desteapta ….
  ai prins spilu?

 152. Foarte bun articol, domnule Pera.
  Cei care au comentarii negative cred ca isi vad singuri anumite insusiri de caracter enumerate si ai atins niste corzi sensibile. De aia nu te inghit, le-ai pus oglinda in fata.
  Dumneata esti primul psiholog care iese in fata si spune lucrurilor pe nume cu mult curaj.
  Bravo! Tine-o tot asa!

 153. nu stiu daca P a prins spilu, dar este clar ca pe tine nu te prinde gramatica nicidecum (deloc)! Cred ca de-a dreptul te uraste…..

 154. Si tu suferi de „sindromul psihologului” (ai impresia ca esti foarte bun cunoscator de oameni fara sa constientizezi cate greseli faci in asumptiile tale)? Eu fac o facultate in domeniu si tot n-am „curajul” sa fiu asa sigur pe afirmatiile mele…
  Daca erai putin mai inteligent si CITEAI comentariile negative si le ANALIZEI fara sa te implici emotional, ai fi descoperit ca sunt argumentate si ca au SENS. Dar esti probabil prea prost (contrar opiniei pe care o exprima Pera cu privire la cititorii sai, in speranta de a „gadila” ego-urile unor minti slabe) sa poti sa faci asta. Nu te amagi, nu te minti singur, esti prost si trebuie sa stii chestia asta! Crede-ma, sunt psiholog. :))

 155. @phlox: E usor sa te legi de gramatica omului cand nu ai niciun contraargument si tot se lasi impresia ca „i-ai zis-o”. Data viitoare incearca sa-ti argumentezi punctul de vedere cand expui o opinie antitetica.

 156. apropo … eu ma numesc marius si recunosc ca nu am fost niciodata in stare sa invat gramatica aprofundat. cunosc regului de baza, folosec corect acordul in timp si spatiu, pun subiect in fiecare propozitie, reusesc sa circumstantializez atinci cand am nevoie, astfel incat sa nu devina atat de evident ca nu am studiat gramatica
  … insa cunosc destul de bine, multe alte lucruri dar aprofundat doar o anume zona … ce tine de ……relatii si relationari….
  recunosc ca ma stradui sa-ti inteleg nevoia de te „da cult in cap”, ascunzandu-te sub un pseudonim, despre ceva ce nu face obiectul acestei discutii ..?
  surprinde-ne, folosindu-te de gramatica aprofundata pe care tu banui ca o cunosti, care este, daca o sesizezi, diferenta intre destept si inteligent,
  sau … care este antonimul prostului

 157. Nu s-a obosit prea tare sa defineasca despre ce fel de inteligenta sau prostie este vorba. Daca privesti din punctul de vedere al succesului financiar un parazit nu e neaparat prost. Poti sa zici si ca e inteligent pentru ca a parazita implica sa pacalesti pe cineva sa munceasca si pentru tine sau sa te plateasca fara sa muncesti. Cred ca el incearca sa contureze prostia dupa un consens social care nu exista cu adevarat pentru ca fiecare avem ideea lui despre ce inseamna inteligent sau post. Mai rau e ca nu poti sa scrii un articol despre asa ceva fara sa te pui automat deasupra „prostilor” iar abodrarea lui destul de superficiala nu il ajuta.

 158. Schimba-ti atitudinea, si straduiese-te sa inveti mai mult. renunta in ai mai asculta pe ceilalti dak te afecteaza parerile lor, si apropie-te de cei care iti sunt cu adevarat prieteni si care nu te critica. Nu trebuie sa iti vezi doar defectele, mai ai si calitati pe care probabil ceialti nu le au., punele in evidenta, mai mult.. nici ei nu sunt perfecti doar ca tu nu vezi asta,, observa si partile lor negative si aminteste-ti de ele de fiecare data cand te critica,si.. i-ai putea si tu dojeni sub forma de gluma sau intr-un mod care sa nu ii jigneasca dar care sa-i deranjeze. iar dak colegii tai sunt laudarosi, ignora-i, poti avea si tu intr-o zi ce au ei sau chiar mai mult. Doreste-ti sa fi mai bun decat ei, in tot. AI spus ca esti un elev eminent, deci nu esti prost, Arata-le ca sunt mai prosti decat tine, (in privinta notelor, a felului de-a fi etc

 159. Pot sa completez, este o mica diferenta, daca esti mort sufera familia (cei din jur), daca esti prost sufera mai multi si mult timp.

 160. Mai, Pera, nu te supara, nu am nimic cu tine, dar pur si simplu nu mi-ai facut niciodata impresia ca ai fi un tip prea destept si nici frumos. Poate ai alte calitati pe care le utilizezi in cucerirea femeilor si, in acest caz, sa-ti fie de bine! Iar workshop-urile tale sunt… mai bine cauti altceva la care te pricepi mai bine, nu te mai minti singur si pe altii.

 161. Salut , uite ce ma intrebam de curand . Ti se pare normal, ca la 18 ani sa gandesti ca un copil rasfatat de 12 sau 15 ani ? Ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca in viata nu trebuie sa facem mofturi si sa dam eticheta lucrurilor dupa aspect . Consider ca orice lucru , om, merita o sansa de a fi inteles . Vreau sa dau ca si exemplu fetele din ziua de astazi care cred ca tot ce zboara se si mananca . O fata sau poate mai multe au comentat ca nu poti alege un om dupa aspect , ca te poti face de rusine ca poate daca este handicapat sau a ramas cu o sechela dupa un anumit accident sau mai stiu eu ce . Dupa mine ei vor printisori , sultani si mai stiu eu ce prostii . Totusi incercand sa le explic ca prin lucrurile spuse de mine a reiesit ca am conceptii vechi , proaste si mai ales cand le am spus ca orice buruiana are umbra ei ca nu exista. Tare mi as dori sa poti scrie un articol despre fetele din ziua de astazi si sa le poti da exemple si sftaturi in care sa inteleaga ca viata nu e roz . Si apropi din poza aceea cu creierul reiese ca trebuie sa ne folosim mintea si sa judecam , poate cum am facut eu .

 162. sunt fel si fel de animale evoluate,gen oamenii care nu au acces in creierul uman si fac afirmatii rau famate in ceea ce priveste intelingenta,prostia etc dar hai fratilor sa-i testam si noi pe ei.daca nu stiati :un psihiatru trebuie sa fie cu 10% mai nebun decat nebunii pe care-i trateaza .si inca ceva orce persoana poate sa se schimbe:la serviciu este miere iar acasa este fiere,deci inteligent la munca si prost acasa deci hai sa ne vedem de inteligenta sau de prostia noastra ca avem un stomac si nu vin aceste loaze sa ni-l umple

 163. Pera, tocmai am facut testul online de aici http://mensa-romania.ro/testari-mensa/test-online/ si in cele 10 minute alocate testului nu am reusit sa raspund decat la 15 intrebari din 24, iq-ul fiind de 85. Dupa cum ai scris si tu, ar trebui sa ne ingrijoram daca avem un iq sub 90, crezi ca ar trebui sa caut metode de marire a iq-ul pentru a ajunge macar la 90 sau sa ma impac cu gandul ca asta e, nu sunt inteligenta si din cauza acestui lucru nu o sa am succes in niciun domeniu. Incepe sa ma ingrijoreze aspectul acesta, am nevoie de un sfat, o parere, va rog!

 164. Intre timp am facut si testul propus de tine de aici http://teste.haios.ro/teste.php?lang=ro&id=24&sct=117 si mi-a iesit 105 cu deviatie 16, dar din nou, in timpul alocat am raspuns la doar 30 de intrebari din 40 cate erau, cred ca gandesc prea lent:)) si asta nu prea e bine, astept totusi o parere, un sfat. Credeti ca efectuarea frecventa a testelor de acest gen ajuta in timp la marirea vitezei de gandire, la marirea iq-ului etc sau ar trebui sa accept ca atata pot?

 165. Impertinenta,impotenta sociala,morala si emotionala,insolvabilitate constanta,iris mic si mobil,indigo la canalii si canalisme!all five at once with various combinations!

 166. Da,intradevar,iti dau foarte mare dreptate la punctele de vede ale prostiei !
  Cunosc si eu multi oameni care fac des aceste lucruri… Fiecare om are defectul lui aparte!
  De exemplu un defect al meu este ca ma enervez foarte repede si din orice aproape 🙂

 167. Sa va zic si eu parerea mea despre prostie in primul rand;
  – prostii sunt inconstienti de prostia lor,ca de aia sunt prosti,aia care isi descopera repede greselile si prostiile nu sunt chiar prosti.ci mai degraba putin educati,sau putin informati,
  – prostii sunt atat de mandri de ei incat ai considera prosti pe cei inteligenti,
  -prostii si nesimtitii au o viata mai usoara,ei nu se obosesc,nu se zbat sa faca ceva deosebit,sa realizeze ceva.sunt multumiti cu prostia lor.
  – prostii sunt si ei buni la ceva,sunt condusi de cei inteligenti si abili.sunt buni de un fel de `sclavi`
  Cat despre articol e prea putin scris,prea simplu,nu cred ca este scris de un om fff inteligent,ci mai de graba de un om care e suparat pe prosti pe buna dreptate,prostia e multmai des intalnita decat inteligenta,prostia doare dar nu pe cel care o are ci pe cei din jurul lui,e greu sa ai un prost intr-un colectiv de 10 pers sa zicem.un singur prost face zile negre la toti ceilalti 9,

 168. Faci o mare confuzie de termeni! Generalizezi lucruri despre care nu te-ai documentat! Vorbesti (scrii) despre concepte pe care tu nu le-ai studiat! Induci in eroare cand afirmi lucruri despre concepte psihologice precum IQ, EQ, caracter, lene, frustrare…

 169. Excelent articol, nu numai ca trebuie citit, dar trebuie invatat.Inca n-am facut testele sa vad ce desteapta sint, dar notiunea de prostie pe care o descrii e mai mult decit m-as fi gindit eu, Desigur ca unele zicale trebuiau sa ma puna pe ginduri
  1. Decit cu un prost la cistig mai bine cu un destept la pierdere
  2. Lenea e cucoana mare care n-are de mincare.
  3.Daca intri in cocina de porci, te maninca porcii.
  Sint multe, dar e clar ca nu e bine sa ai in vecinatatea ta prosti. Isus a vrut sa-i invete pe prosti nu sa-i primeasca asa cum sint.
  Multumesc mult pentru acest articol, ar fi putut sa scrie la fel un prost? Avem ceva de invatat, de urmat, de la ei? Am citit comentariile si din pacate nu mi-au facut o impresie buna fiindca majoritatea oamenilor sint din cei…prosti. Vorba lui Vlad Tepes cind poporul cerea capul lui Motoc si acesta ii spunea sa nu se uite la ei fiindca sint prosti, Vlad tepes a raspuns in timp ce ii taia capul :Prosti, prosti, dar multi !

 170. .. wow .. really? sunt atatea aspecte greshite in articolul asta ca e chiar trist, limitare rigiditate .. lipsa de compasiune… poate nu totzi sunt deshteptzi dar cu sigurantza nu totzi sunt chiar asha proshti … itiz place sa te crezi deshtept pentru ca reusheshti sa te ocntrolezi in toate situiatziile sau in toate actziunile .. dar astea nu inseamna ca aceia care nu reushesc sau nu pot din diverse motive nu sunt shi ei demni de luat in seaman shi merita aruncatzi in galeata cu ‘proshti’ … fi mai putzin intransigent shi incearca sa judeci oamenii prin prisma lor nu din punctul tau de vedere ..ca eu ash face asha ca eu ash vorbii asha ash drege asha … dar poate el nu poate asta poate el nu vede aiashi deaia face asha incearca sa intzlelegi shi gandirea altora shi poate asha vei reushii sa treci peste frustrarile tale care sunt evidente din acest articol 😛 ( bine sunt cateva argumente ok , dar shi cateva … te apuci tu sa dictezi credintzele oamenilor sau sa-i judeci dupa IQ … intzeleg avantajul genetic al celor cu IQ mai ridicat ..dar credema nu inseaman ca restul sunt proshti … ) ( ma ashtept la comentariid eshtepte ca .. uu sh shi tz .. uu ai IQ mic shi deaia eshti frustrat etc … prima ma distreaza a doua nu e cazul 😛 )

 171. buna, desenul pntru mine are un sens de llimitare a creierului uman cand cunostintele sunt limitate sau cand punem creierul in miscare devine o sursa fara egal de energie ptr noi totul sta la cum gandim si cum ne conditionam existenta

 172. La noi în sat este o vorbă, prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul, și referitor la prostie vreau să mai spun ceva, că sunt oameni proști și dacă cineva stă mult în mijlocul lor se prostește și el chiar dacă el e deștept și sunt oameni deștepți și dacă stă un om prost cu ei se deșteaptă și el deci să avem grijă să nu ne facem de lucru cu proști că dăm de necaz.

 173. lupta pentru viata ta si daca tu esti bine si ceilalti care te incojoara,te vor respecta prin realizarile tale.facand astea nu ai nevoie sa da-i explicatii.

 174. Imaginea=dupa cum spuneai si tu toti ne regasim (poate)in una din aceste criterii.Ideea este sa le controlam–ca pe virusi sa-i tinem in carantina.;)

 175. sper ca esti bine acum ziceai la un moment dat ca erai bolnav fotografia ma duce cu gandul la tata care imi dadea cate un bobirnac cand eram mica sa vada daca suna a gol …cred ca imaginea reflecta limitare si renuntarea la educatie pt ca se vede clar nimic nu impiedica spre expandare spre iesirea din zona danger de rosu .eu nu impart lumea in prosti si destepti eu spun ca exista oameni care ard care sunt vii si oameni incapabili sa arda si se multumesc numai sa stea in lumina altora ,oameni consumatori de energii dar si de zeci de ori datatori de energii si altii simpli consumatori

 176. …ar mai fi cateva,spre exemplu:
  -te intereseaza lucruri care nu te ajuta la nimic,
  -nu stii sa faci diferenta dintre prieten si dusman,
  -nu poti face diferenta dintre iubire si atasament(dependenta)…
  …dar mai presus de toate,cred eu,este sa nu stii CE si PANA UNDE POTI si sa nu stii CE SA VREI!(Atentie!!!Nu CE VREI!!!)
  Cu stima,Nicu.

 177. Hello , mai degrabă aş dori să mă prezint ca
  anonim….
  Fotografia de sus , reprezintă cum ființa umană, din păcate este condusă de minte și asta îl duce la pieire…
  Și despre prostie ;nu există ,om prost sau deștept , aș putea numi ; om trezit sau adormit…

 178. Interpretarea mea este urmatoarea: poza reprezinta un cerebel care refuza sa reactioneze la stimultii exteriori, datorita faptului ca peisasul din backround este nedefinit, iar cerebelul este inconjurat de un cerc rosu, ceea ce semnaleaza ca este ceva in neregula cu el, ca nu functioneaza corect, o „eroare”, asa cum este semnala in domeniul IT.

 179. Super interesant articolul. Multi ar trebui sa-l citeasca pentru a realiza ce fel de caractere au. Cei mai multi ( pe care ii cunosc eu) au catarcter infect. Daca ar citi articolul poate si-ar da seama si ar incerca sa se schimbe.

 180. frustrarea nu face parte din elementele care te incadreaza in statutul de prost.
  si aia care te fac frustrat sunt prostii.
  inteligenta nu te face mai puternic si te face mai slab mai neajutorat si mai suferind.
  prostia te face puternic.
  toti oamenii puternici sunt oameni prosti.

 181. Imi place expunerea criteriilor, desi cred ca exista un numitor comun la toate: a nu fi prost inseamna sa vrei si sa poti invata din experienta proprie si a altora. De ce sa inveti? in primul rand pentru a-ti fi mai bine tie (pentru ca tu esti subiectul ce experimenteaza) si celorlalti (pentru ca e nevoie atat de tine cat si de ceilalti in tot ceea ce facem). De aici cred ca decurg toate celellalte (inteligenta, morala, constiinta, etc.)

 182. Eu cred ca aceasta poza semnifica faptul ca orice om are creier si ca poate sa-l foloseasca atunci cand trebuie si cum trebuie.Mereu avem de invatat de cand ne nastem si pana murim insa daca mai punem la socoteala si lenea sau ignoranta atunci formam un trio de mai mare pomina.Ai dreptate in mare parte cu tot ceea ce ai scris aici si te apreciez si te stimez ca ti-ai facut timp pentru a scrie aceste randuri.Felicitari si tine-o tot asa….:).

  1. Nu consider nimic neadevarat din cele scrise mai sus, atata timp cat privim dntr-o anumita perspectiva situatia, poate atunci cand dorim sa ne scoatem in evidenta calitatile noastre, incercand sa-i descurajam pe ceilalti, folosindu-ne de anumite imperfectiuni ale acestora si uitand ca si ei la randul lor pot avea punctele lor forte, la care noi ”s-ar putea sa avem de lucrat”. Am intalnit diverse comportamente, in special la adolescenti. Sunt de parere ca formarea noastra personala si profesionala suntdoua elemente dependente de provenienta ca indivizi (aici nu doresc sa includ diferentele de natura financiara si sociala ci mai degraba educatia primita acasa), valorile morale insusite de-a lungul vietii si apoi autodisciplinarea si dorinta intrinseca de autoformare si evoluare independenta si ca grup. Pentru ca o persoana sa evolueze, ea necesita sprijinul celorlalti si trebuie sa arate ca doreste sa sa integreze cu adevarat in societatea, fiind mereu dispusa la munca in echipa si la colaborare si corectare, asumandu-si greselile, asa cum ati mentionat si dumneavoastra in acest articol.

 183. interesant articol, dovada si comentariile 🙂 vizavi de imagine: fac o comparatie intre intuneric si lumina, o minte „luminata” (nu creier) ne aduce o viata normala, progrese, impliniri etc, etc, in raport cu o minte mai in „ceata” si defectuoasa ..cercul rosu se poate interpreta ca un soare, unul oarecare din alta galaxie, ziua ne miscam, noaptea dormim ..ca ce sa si facem, restul e interpretare pe tema.

 184. omg!!! am toate calitatile unui om prost! cu toate ca credeam ca sunt mai…desptept! cu toate ca am o faculta…din 3 incepute…
  ce sa fac? care sa o corijez prima…nu stiu de unde sa ma apuc.
  Parca vorbeai de mine.
  Adevarul e ca sunt mega comod…nu vreau sa ma implic in nimic….obez….fara chef de nimic…nimic nu ma mai incanta….nici macar banii…cu toate ca nu duc lipsa de ei.Ma dezgusta foamea de bani a altora….
  e grav?

 185. Poza face referire la „Modelul structural al mintii „creat de Freud.Articolul este plin de invataminte … mi-a placut atitudinea plina de respect a autoarei fata de marii psihologi care si-au dedicat viata pentru a descoperi noi fatete ale mintii umane.Referitor la prostie :este o vorba romanesca ce zice:”Pana nu esti prost ,destept nu ai de unde sa fii”.Multumesc pentru tot ce ne invatati !

 186. Salut! Exista un banc care mi se pare foarte tare. Suna cam asa:
  Atunci cand esti mort, tu nu simti nimic… e mai greu pentru cei din jurul tau. La fel si cand ești prost…
  Numai bine va doresc!

 187. Foarte bun acest articol!!!
  Poza reprezinta o temniţă(cele 7 trăsături descrise mai sus) care nu permite dezvoltarea creierului!

 188. Eu sunt ok aproape la toate capitolele de mai sus. Singurul lucru care ma face sa esuez este frica de oameni, adica frica de a vorbi cu ei , frica de a sta in preajma lor. Ma simt foarte inconfortabil. Stiu ca am doar 17 ani , dar deja cele 6 ore in care stau la scoala cu 30 de colegi in clasa imi par o oroare.Iubesc sa invat , dar nu vad de ce suntem obligati sa stam impreuna ca sa invatam. Cei care vor pot primi lectiile pe mail si sa vina doar pentru evaluare. E foarte neplacut cand nu te poti concentra la tabla din cauza colegilor , ca mai apoi sa iei 10 si sa considere ca te prefaci ca esti timid si nu poti rezolva o problema din cauza lor. As vrea doar sa invat de acasa pentru ca de fiecare daca cand vin de la scoala plang. Cred ca am o problema serioasa pentru ca nici nu vreau sa ma schimb. N-as vrea sa invat sa fiu un om sociabil. Cand stau in jurul celorlalti ei ma fac sa ma simt groaznic. Totusi , cum as putea sa ma educ in acest sens? Nu vreau , dar obligatiile zilnice te fac sa iesi la petreceri sau zile de nastere pe care nu le poti ignora, mai ales cand esti obligat de parinti. Daca aveti sfaturi , va rog sa raspundeti.

 189. Nefolosit creierul isi cam face de cap acolo. 🙂
  Cred ca am fost si prost si inteligent in viata asta. Nu am luat intotdeauna cele mai bune decizii pentru dezvoltarea mea personala, cred ca mi a lipsit increderea de sine. Acum cred ca sunt intr o perioada buna a vietii, cu o incredere in crestere, dar stiu ca va mai dura putin pana voi deveni omul care ma doresc, atat profesional, cat si emotional, relational…

 190. Din punctul meu de vedere fotografia aleasa pt acest articol este isteata. cred ca vrea sa spuna ca un prost se poate ascunde sub orice masca. Parerea mea.

 191. sa sti ca mi a dat de gandit articolul. o sa iti mai citesc si alte articole ca mie personal imi place cum scri. felicitari 😛

 192. La fel ca o gramada de alte etichete de genul asta,prostia e relativa.Fiind imposibil de determinat.Si viziunea societatii asupra prostiei,e una foarte diferita fata de cea pe care o are un om rational si citit precum esti tu.Prostia,astazi,e masurata in „ai” sau „n-ai”.Daca ai esti destept.Daca nu ai,esti prost.Atunci eu,ma pot duce la un profesor care e un moralist rigid si sa-i spun:”prietene,motivul pentru care tu inca lucrezi pe aceeasi bani,motivul pentru care esti enervat de aceeasi copii jegosi este ca iti este sau ti-a fost lene sa faci ceva in legatura cu asta.Sunt o gramada de persoane inteligente care-s prinse pur si simplu in anumite circumstante.Fie de propriile principii,intorcandu-ma la moralistul rigid,fie pur si simplu de nesansa.Iar eu,ca am 10 clase,cu toate ca probabil esti mult mai inteligent/a ca mine,pot oricand si in orice moment sa-ti spun ca esti prost.Si nu exista niciun tip de argument pe care tu sau altcineva ar putea sa-l aduca ca sa-mi schimbe mie parerea.De ce?Fiindca poti fi un absolvent de magna cum laude,poti sa fii inventator,daca ne intalnim in piata sau pe strada,iar eu iti dau tie o teapa,in ochii mei esti cel mai prost om.Iar cand ma voi intalni cu prietenii mei si le voi povesti de teapa pe care ti-am dat-o,probabil vor fi si ei de aceeasi parere.Ideea este:poti fi vazut de societate ca fiind un om foarte prost si fara sa ai toate acele defecte pe care le-ai enumerat mai sus.O zi placuta

 193. Tot ceea ce conteaza in viata,este sa iubesti pe toata lumea(si vei fii iubit de toata lumea)…Sa ai pretentii de la tine,daca vrei sa obtii ceva in viata(ci nu de la altii)…Sa ai grija de aspectul tau(deoarece felul in care arati,e respectul fata de sine)…Niciodata sa nu renunti la un Vis(deoarece visele devin realitate,prin munca si ambitie)…Ai pretentii de la cineva(cand si tu poti oferii ceva in schimb)…Fiecare este diferit(nu incerca sa copiezi pe altii,deoarece undeva,cineva,incearca sa te copieze pe tine)…Respecta(daca vrei sa fii respectat)…Daca faci greseli(nu sunt greseli,ci neatentii,care cateodata te costa foarte mult)…Iubeste si demonstreaza acest lucru,doar daca iti doresti cu adevarat(nu amagii pe cineva,creindu-i iluzii desarte,ca mai apoi sa-l lasi cu „ochii in soare”)…Si intr-un final,mananca sanatos pe cat poti(daca vrei sa ai pretentii la un corp sanatos)…;)

 194. Prostia e o „temă” extrem de vastă, ea decupează un teritoriu de manifestare mult mai larg. Oricare dintre oameni a fost „prost” de, cel puţin, zece ori în viaţă.

 195. Imi pare rau s-o spun, dar acest articol denota o ignoranta crasa, din mai multe puncte de vedere.
  In primul rand din accest „minunat” articol care ne spune noua ce „caracteristii” intruneste un om „prost”, reise ca esti intelligent daca ai „succes in viata”, iar „succes” se rezuma la BANI si SEX(ma rog, spus „relatii”) in acest articol, daca nu le ai pe astea doua esti „prost” frate. Ah si cel mai revoltator si ignorant lucru din tot acest articol e la „punctual 6”, cum ca „daca esti nesanatos esti prost”.
  Daca ai „frustrari” ca n-ai parte de SEX, si BANI, si mai esti si BOLNAV, TU SI NUMAI TU esti devina pentru toate astea.
  Pe bune ? Ti-ai pus vreodata problema ca unele personae pot suferi de boli GENETICE, sau pur si simplu fac STOP CARDIAC, sau CANCER sau alte boli grave care nu tin de ei, de cati bani au, de cat de „mult sport fac si cat mananca de sanatos”.
  Asta cu „mancatul sanatos si sportul” ca remediu miraculos pentru o „viata sanatoasa” e o mare VRAJEALA !
  Vad aproape zilnic sportivi de performanta, atleti, fotbalisti, care fac CANCER, aia vrei sa spui ca-s „prosti” ca nu s-au ingrisit de ei insisi pentru ca „n-au mancat sanatos si n-au facut sport” ?
  La aia ce le mai spui ?
  La Steve Jobs care facea yoga, care o dus un regim de viata sanatos, plus era plin de bani, avea succes, si o fost rapuns de cancer, ce-i ma zici ? Tot prost e ?
  La Hawkings ca e legume de vreo 50 de ani ce-i zici ? Tot prost e nu ?
  Vorbesti de ignoranta la primul punct, dar ti-o manifesti la punctul 6.
  Plus ideea ca succesul inseamna sa ai bani si „relatii”, adica mai pe scurt bani si femei, inseamna ca esti intelligent, si prin urmare „fericit” e o aberatie, o ineptie.
  Sa inteleg ca toti cocalarii, interlopii, din tara asta, care sunt plin de bani si au prin urmare si parte de sex, si de femei sunt „inteligenti” ? C-au facut niste „combinatii” de s-au umplut de bani ?
  Ca au langa ei femei sunt „desptepti” ?
  Nu m-am considerat foarte intelligent, dar cand vad ca astfel de specimene ma consider foarte intelligent, chiar daca n-am bani, si n-am „femei”, nu-I invidiez, doar ma surprinde cum astfel de inculti, de agramati si de needucati au facut atatia bani si au femei.
  Sa inteleg ca-s „inteligenti” ?
  Foarte multi scriitori, professor au murit saraci, inseamna ca au fost „prosti” ? Ca n-au avut bani ?
  In acest articol e asociata inteligenta cu succesul pe plan financiar, si „amoros”.
  Sincer denota multa ignoranta si superficialitate in gandire.
  Poti sa ai si relatii si bani si sa fi nefericit, sunt foarte multe cazuri. Practic esti frustrate si nefericit atunci cand alegi sa te concentrezi pe lucrurile pe care nu le ai, bani, sex, sanatate, si le vezi la altii, crezand ca acele personae sunt extreme de implinite si fericite, cand de fapt nu-I asa.
  Eu n-am job, si n-am parte nici de sex nici de relatii, am momente cand ma frustreaza aceste lucruri, vazand ca toti tinerii de varsta mea(26 de ani) sunt „independenti financiar” si au „relatii”, ma intristez.
  De fapt, ce mi se pare mie asa de „special”, pentru ei e banal, e rutina, si nu-s mai fericiti decat mine, din contra ii vad foarte obositi, stresati, au o groaza de problem si de griji.
  Succesul in viata nu se rezuma la bani si sex, iar inteiigenta unei persoane nu vine din cat bani are si cate relatii o avut.
  Degeaba il vad pe unu ca are nu stiu ce masina, ce „gagica beton”, si-i plin de bani, cand vad ca-i incult, agramat, mitocan, cocalar, si „femeia aia perfecta” e o piti fara creier care umbla numai dupa bani.
  Prefer o persoana saraca, dar inteligenta, si anume o persoana care are capacitatea sa inteleaga alte persoane, o persoana nu culta, dar educata, deschisa la minte, fara prejudecati, alaturi de care pot discuta despre orice subiect, orice problema.
  Pe acest site prea mult se pune accent pe bani si sex/relatii, de parca in viata doar asta conteaza. Daca ai bani esti „fericit”, nu poti fi foarte nefericit pentru ca avand bani ti-ai atins „telul”, ai avut tot ce ti-ai dorit, nu te mai bucura nimic, nu te mai entuziasmeaza nimic, nu mai ai niciun tel, niciun scop.

 196. am mici completari punctuale dar inainte apreciez ff tare calitatea reflectiilor pe marginea prostiei mai cu seama ca,intensificarea prostiei in genere azi a ajuns sa devina un fenomen patologic prin urmare,`
  1.lenea in forma ei soioasa nu e de acceptat alfel lenea in forma ei pozitiva de tipul unei lecturi bune,un film bun ,o discutie de cafenea agreabila eu zic ca e OK toate astea intr-o lene si un nefacut nimic
  2.cineva zicea ca la 5 minute se naste un fraier,prost important e sa-l gasesti nu stiu daca e chiar asa…
  3.una din formele grave ale acestei stari patogene adica prostia este combinatia cu rautate sau cu putere faza la care cred ca dpdv societal sintem azi altfel pot fi prosti pasnici de care te poti folosi si uneori pot fi si simpatici
  .Felicitari pt aricol

 197. Mi-a placut enorm articolul despre prostie si cu siguranta,asa cum ai spus-o si tu,fiecare dintre noi ne regasim cel putin intr-o anumita sectiune din cele 7 enumerate.Este insa imposibil de a epuiza acest subiect mai ales pentru ca prostia imbraca infinite forme si cu totii mai devreme sau mai tarziu imbratisam fara sa ne gandim macar una dintre acestea.In incheiere,as folosi un citat propriu:A gresi e omeneste insa a persista in greseala e semn de idiotenie!

 198. Un alt indicator pentru prostie este tendința prostului de a se considera centrul universului. Gândiți-vă la acel tip de individ care trăiește cu impresia că viața și societatea îi sunt datoare. Genul de persoană care își dă legitimitate nesimțirii cu replici infantile, gen: ”așa sunt eu”, iar eul lui trebuie să devină acceptabil doar pt.că este un ”eu”. O bună bucată de timp am crezut că e o cutumă a educației de care a beneficiat însă avansând în ani, observ oameni care se schimbă și alții care-și conservă nesimțirea; deci aș zice că e vorba de o altă formă de prostie autentică.

 199. As mai adăuga si incapatanarea. Faptul de a crede ca tu ai mereu dreptate si de a fi incapabil sa asculti si alte pareri, de a admite ca si tu poti gresi.

 200. Consider cele ,,7 trasaturi ale unui om prost’- variabile pe care pe un segment din viata le-am atins .Evolutia ulterioara face diferenta.Nimeni nu doreste fluctuatii sinusoidale pe axa vietii…doar ca e bine sa stim cum sa corijam ,,caderile” si cum sa intelegem ajutorul. Multumesc pentru articol.
  Foto – reprezinta limitarea evolutiei si neacceptarea atitudinii de largire a orizontului, desi creierul pare perfect sanatos, intr-o cutie craniana fara imperfectiuni!…asadar….
  ,,Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si in traista”!

 201. Avem fiecare dintre noi o anumită doză de prostie mai mică sau mai mare și toți ne dorim să fim fericiti adică să fim într-o stare bună din toate punctele de vedere. Eu îmi doresc să practic acele comportamente care îmi promovează starea de sănătate fizică și mintală.

 202. Domnule Pera Novacovici, mă rog umil de îngăduinţă şi iertare pentru îndrăzneala de a face unele mici observaţii acestui eseu, dar: 1) cuvântului prost i se dă o semnificaţie eronată (e drept, dată de majoritate), etimonul lui ne arată că provine din slavonul „prosta” ce semnifică: om obişnuit, de condiţie joasă, care nu cunoaşte, 2) este pleonasm folosirea sintagmei „caracter infect”- caracterul este determinat NUMAI DE SUMA CALITĂŢILOR ŞI A TRĂSĂTURILOR POZITIVE (deci nu există „bun rău”), 3) sunt multe acaluturi inadmisibile pentru cineva cu pretenţii (ex. ignoranţă înseamnă necunoaştere nu capacitate cognitivă redusă, deci nu are cum să fie expresivă pentru… prost), 4) sunt multe confuzii, şi logice şi semantice, la fel de inadmisibile pentru cineva cu pretenţii, 5) sunt contraziceri între propiile afirmaţii şi ideile prezentate, 6) eseul are o notă de infatuare, aer de superioritate (nejustificată), aroganţă şi uşor dispreţ, este drept disimulate sub o formă de compătimire şi înţelegere, dar şi ele inadmisibile, 7) este un amalgam de idei, principii şi percepte, ce vin uneori în conflict, chiar în context, 8) cu tot respectul, dacă acest eseu este scris de dumneavoastră şi nu de… altcineva, atunci mă bucur că nu am pierdut bani cumpărând anume „literatură”. Cu deferenţă, al dumneavoastră.

 203. Toata viata m-am luptat cu prostia. La inceput cu a mea, apoi si cu a altora. Cel mai greu e la inceput cand inca nu ti-a rezolvat-o nici macar pe a ta, dar deja te lupti cu a altora. hehe. Sunt etape in viata noastra in care suntem si prosti si destepti din anumite motive, ciclic. Daca am iesit dintr-o ignoranta cu privire la ceva, alte provocari ni se deschid, in care incepem de la zero, de multe ori incepand un ciclu de la nivelul „prost de bubui”. Important e sa intelegem aceste cicluri, si sa nu ne rusinam ca suntem prosti cu privire la ceva anume. De exemplu daca eu azi sunt mai pregatit in trading la bursa decat acum cativa ani cand nici nu stiam ce e bursa, inseamna doar ca am mai invatat ceva in plus. Nici inainte nu eram prost si nici acum nu sunt destept. Dar de exemplu daca azi vreau sa invat sa pilotez avioane, clar ca va trebui sa incep de la nivelul „prost de dau in gropi”. Prost sau destept, cred ca sunt doar puncte de vedere din care privim anumite lucruri. Am spus privim. Adica noi fiecare, pentru noi insine. Nu ma intereseaza ce spun ceilalti. Felul in care te catalogheaza ceilalti e de cele mai multe ori nesemnificativ cu privire la acel lucru. De exemplu, daca cei din jur afla ca eu m-am apucat sa invat sa pilotez avioane, cel mai probabil este sa imi dea un status de „destept”, pentru ca in sfera lor este ceva superior lor. Iar eu de fapt inca nici nu am luat primele lectii, adica inca sunt la nivelul de prostan in avioane. Intelegeti cat de relativ este sa te catalogheze ceilalti atat ca prost cat si ca destept ? Binenteles ca fiecare din noi ne luam cateodata in piept cu viata, cu lumea din jur si cu „prostia umana”. Dar va fi doar razboiul nostru propriu. Ceea ce eu consider prostie, altul poate sa considere ca e ceva normal sau chiar o forma de inteligenta. Intr-un cuvant, prostia din jur e o fata Morgana, si singura care trebuie sa ne preocupe ar trebui sa fie prostia noastra personala. Adica, sa incheiem mereu cicluri de invatare pe anumite teme. Adica sa anulam prostie dupa prostie. A noastra proprie. Adica temele noastre, din care ne vom scoate lectiile noastre. Iar cu privire la prostia maselor din jur, nu promit ca nu ma voi mai lua de ea,hehe, dar oricum e un razboi pierdut, si nici macar nu e razboiul meu, ci al lor al fiecaruia.
  Va pupa Enfa, frumosilor si desteptilor. hehe

 204. pe mine mau caracterizat unii ciudat ca citesc f mult ca sunt super curat si ca tac si gindesc prea mult m au caracterizat PERICULOS
  CE MAI POT SPUNE CIND EI NU AU NICI UN DRA DE INFORMATII DE CULTURA POLITICA .SI ALEG AIUUREA ,SI SE INTREABA DE CE LE MERGE RAU..RID DE MINE CA URMARESC POLITICA SI CITESC ECONOMIE SI GEOPOLITICA.EU II LAS SA VB SI ATIT

 205. Salut! O sa va sparg tuturor bula de oxigen in care v-ati facut asa comozi, dar…toti cei care luati in serios articolul asta sunteti prosti. Imi pare rau, dar asta e adevarul… 🙁

 206. Poza ,personal mie imi inspira creerul unui om inteligent ,deoarece isi pune semne de intrebare ,deci ii pasa de viata sa si isi doreste sa invete, perfectioneze etc. pt a evolua,

 207. Ar mai fi puncte: 1)persoane insensibile la viata si problemele celor din jur. Atunci când alegi sa nu-ti pese decât de tine,de viata ta si de problemele tale,si nu esti deloc atent si la viata si problemele celor din jur cu care intri în contact,mi se pare o problema de rea-crestere,de educatie defectuasa,si deci de prostie. 2) Atunci când îti dai toata straduinta sa creionezi viitorul altora asa cum îl vrei tu,în loc sa le permiti oamenilor din subordinea ta sa-si traiasca viata în timpul liber si sa-si creioneze viitorul,si sa-si dezvolte personalitatea asa cum pot,sau cu misloacele pe care le au,atunci avem în mod sigur de-aface cu prostia,iar cea mai buna metoda pentru a-i face fata e manifestarea clara a indiferentei fata de persoana respectiva. PROSTIA,DOAR INDIFERENTA O VINDECA!

  1. care este diferenta intre un destept si un prost ?este vorba despre creierul unui om destept sau al unuia mai putin destept?
   ce inseamna a avea sau nu a avea succes in viata?

 208. Mi se pare cam tampit articolul, uite cateva exemple:
  Sunt persoane care chiar uita, indiferent de cat de atenti sunt sau indiferent de cat incearca (si au un IQ accepatbil-bun-foarte bun), inseamna ca sunt prosti?
  Sunt persoane ce s-au nascut cu probleme grave (handicapuri,de exemplu surdo-muti, nevazatori … ce sa mai spun de cei cu deficiente mintale), au frustrari, e normal sa ai unele frustrari mai ales cand natura n-a fost tocmai corecta cu tine. Asta inseamna ca acei oameni sunt prosti? Sunt persoane foarte, foarte inteligente dar in acelasi timp si foarte lenese, asta inseamna ca sunt prosti? Daca n-ai bani esti prost? Nu. Sunt persoane neinteresate de bani, neinteresate de lucrurile fizice, se angajeaza undeva unde castiga bani cat sa se intretina si atat. E mai usor sa-i etichetezi prosti.
  Sunteti scarbosi si aveti un caracter infect (parerea mea), puneti etichete gen „e prost daca nu e miliardar”…niste gunoaie.

 209. „Nu am avut timp” inseamna de fapt, „Nu am alocat timp”. Avem timp sa facem orice ne dorim. Doar ca nu planificam corect si astfel, nu alocam timp lucrurile importante.

  1. Fac pariu că n-ați trecut de 30 de ani. Poate nici de 25. Doar la vârsta aia par lucrurile așa de clare, limpezi și ușor de înțeles. Tocmai fiindcă nu înțelegem nimic. Înțelegerea vine mai târziu, după ce ne umplem de borș de la dat cu nasul prin viață câteva decenii.

 210. Din nefericire, in jurul nostru sunt foarte multe persoane ” proaste”, adica indeplinesc toate cele 7 trasaturi din plin, si nu numai.. dupa mine exista si a 8 trasatura a unui om prost, anume violenta rareori fizica, dar in special cea verbala
  Am avut contact cu astfel de oameni si am contact zilnic.. Pe unul din ei, am incercat in zadar ani de zile sa-l fac un om mai bun, mai inteligent, mai apreciat.. pur si simplu, nu a vrut sa faca macar un pas, sa-si schimbe macar una din cele 7-8 trasaturi in bine.. A ramas in prostia lui
  Din pacate cei cu adevarat prosti, care indeplinesc din plin cele 7 trasaturi, chiar daca multi din ei au si bani, si case si masini.. insa nu se schimba niciodata, 95% din ei se scalda in propria prostie toata viata..

 211. Articolul ăsta e așa de plin de erori încât nici nu voi încerca măcar să-l demontez. Aia cu lenea e monumentală. Știați că multe genii ale omenirii au fost leneși? Inclusiv Einstein, dar nu doar el. Iar legătura dintre frustrare și prostie, ori reușită și inteligență nu am reușit s-o văd nicicând. Mulți oameni inteligenți sunt frustrați. Și asta mai ales fiindcă n-au reușit în viață, cum se spune. Revizuiți-vă opiniile. Sau poate mai așteptați. Experiența e cel mai bun profesor.

  1. Nu vei reusi sa starpesti raul din lume si nici sa eradichezi prostia dar macar poti incerca sa te corectezi tu insuti. O solutie la propria prostie ar fi sa incepi sa-ti pui intrebari intr-un loc linistit. Raspunsurile, chiar daca vin partiale, vor aduce cu ele alte intrebari si uite asa incepi sa intri intr-o altfel de stare. Incepi sa realizezi ca esti mai mult decat un animal ce functioneaza dupa legile hazardului.
   http://www.secretele.com/2016/03/raspunsuri-la-cele-mai-grave-intrebari.html

 212. Mi se pare un articol foarte subiectiv, prin care autoarea isi exprima propriile frustrari. De exemplu, oamenii de la punctul 5, „cu caracter infect”, nu sunt intotdeauna prosti. Avem dovezi in istorie de inteligentaa feroce macchiavelica, e nevoie de un grad ridicat de inteligenta, sa ajungi sa manipulezi mase largi de oameni, sa creezi mereu intrigi, sa scapi mereu basma curata, sa convingi multimi sa se supuna tie si sa dezbine pe altii.
  In al doilea rand, doamna vorbeste foarte urat si brusc foloseste un limbaj de lemn, personal, intim, la adresa lenesilor.Un articol de revista trebuie sa isi pastreze tonul si limbajul obiectiv, pana la sfarsit. In descrierea portretului lenesului, doamna da dovada ea insasi de prostie si rautate (ma scuzati, dar eu asa am perceput).
  Am avut experiente in viata mea cu oameni extrem de lenesi, dar forte inteligenti si creativi.Oameni care pierdeau zile intregi, iar cand era vorba de a rezolva o problema majora, veneau cu idei, le rezolvau in cel mai scurt timp. Cati dintre noi nu am fost lenesi la scoala? Dar intr-o zi, descoperindu-ne calitatile si interesele, am optat pentru o cariera pe gustul nostru, in care am excelat. Referitor la EQ, doamna din nou doreste sa arate ca a citit despre inteligenta emotionala, dar de fapt ea extrage doar 2-3 trasaturi ale acesteia, prin care incearca sa justifice de ce o persoana este „un om prost”.A fi lipsit de vointa de infranare si a actiona impulsiv nu sunt factori suficienti pentru a stabili ca o persoana nu are inteligenta emotionala ridicata si ca atare trebuie neaparat sa fie „om prost”. Cunosc multi oameni impulsivi, foarte inteligenti. La fel cum cunosc si oameni obezi foarte destepti. La capitolul frustrari, autoarea cred ca face referire la ea insasi. Cred ca nu exista reguli generale clare de ce anumite persoane sunt defavorizate intelectual. Exista probabil factorul genetic, lipsa motivatiei si resursele mentale limitate (acel IQ). Restul sunt bazaconii, niste afirmatii preluate de undeva, care foarte usor pot fi combatute cu argumente. Articol slab.

  1. Autoarea e de fapt un autor si intr-adevar parca bloggul asta sau ce-o fi pune prea mult accent pe succes bazat pe bani si relatii ( alias sex, pt ca oamenii in general au doar o relatie cu jumatatea lor toata viata.. Relatii – deja suna a sex si atat )
   Si tot bazandu-se pe astea 2 o arde aiurea uneori, e subiectiv si priveste lucrurile doar din prisma frustrarilor lui personale cred.. Oricum nu stie ca oamenii sunt intelegenti si atunci cand sunt lenesi, ignoranti, perversi, frustrati, etc..

 213. Foarte interesant,dar uneori din „greseli invatam sau prostia poate fi si corectata .Daca ar fi totul perfect nici termenii de comparatie n.ar exista,bun ,rau…s.a.m.d…Articolul ne trezeste bine,chiar mi.a placut!

 214. Cei din China au pus in cui cartile si pergamentele mistice despre kung-fu si il practica in curte, in parc sau in locuri special amenajate afisand o figura martiala.
  Dupa ce o sa puna si romanii in cui cartile si articolele despre personalitate, vor incepe sa isi practice personalitatea la fel, in curte, in parc sau in locuri special amenajate afisand tot o figura martiala.

 215. Pe prost al cunosti dupa privire,intr’o multime de oameni,se uita unde nu trebuie,ramane blocat,gesticuleaza contrar spuselor sale,se scuza tot timpul,se cauta mereu prin buzunare,vorbeste singur,daca te’ntreaba tot el raspunde…

  1. Si eu, in unele momente ma blochez si ma simt parca pierdut, si nu cred ca sunt prost pt ca am un IQ de 140 si incerc sa fac bani din piatra seaca si in acelasi timp sa ajut..
   Treaba asta cu prost sau destept e f relativa, am vazut oameni cu 4 clase, de satra, care ii considerau pe altii cu facultati prosti pt ca nu erau pe placul lor, asa pe smechereala.. Pt mine un antreprenor dedicat poate fi un model, pt altul poate fi prost pt ca plateste impozit la stat si nu sta prin cluburi..
   Prostia e definita de fiecare dupa alte criterii in functie de preferinte, educatie, bun simt, asteptari, bani, pozitie

 216. Pot sa te contrazic cu argumente din cateva puncte de vedere:
  „4. EQ SCĂZUT
  Mai degrabă poţi să fii considerat o persoană proastă dacă ai EQ scăzut. Adică inteligenţa emoţională.
  Adică, te enervezi repede şi eşti o persoană impulsivă, nu poţi să amâni recompensa în viaţă şi faci credite ca să cumperi ceva ce nu ai neapărată nevoie acum, mănânci inutil pentru că nu îţi poţi controla impulsul de pofticios, îţi lipseşte empatia faţă de oamenii din jur, etc. Din fericire, inteligenţa emoţională este educabilă.”
  Oamenii sunt slabi, nu si pot controla emotiile, slabiciunea nu vine din prostie, acestia inlatura astfel tensiunea. Sentimentele lor sunt foarte puternice. In alte situatii, oamenii care au un EQ scazut pot fi inteligenti. ( gaseesc solutii usoare)
  „5. UN CARACTER INFECT
  Dacă a murit capra ta şi vrei să moară şi capra vecinului, dacă îţi place să bârfeşti în loc să îţi vezi de existenţa ta, dacă îţi moare sufletul de invidie faţă de realizările altora în loc să te bucuri de realizările tale chiar dacă sunt mai mici, dacă faci sex cu partenerul de viaţă al celui mai bun prieten sau celei mai bune prietene, dacă îţi trădezi oamenii când aceştia ţi-au încredinţat încrederea lor, dacă minţi şi calci pe cadavre pentru a-ţi atinge scopurile…”
  Din nou , oamenii slabi care au fost raniti in trecut reactioneaza altfel in viitor, si-au pierdut increderea in semeni au fost dezamagiti, au devenit astfel din cauza vremurilor vitrege sau au fost fortati de societate. Unii oamenii nu au intalnit vreodata in viata un alt om de incredere, stiau ca pentru a supravietui trebuie sa foloseasca orice mijloc de a obtine resurse.
  ” Pentru că dacă stai excelent la restul punctelor tot mai ai o şansă să fii un geniu machiavelic rău intenţionat, dar nu eşti prost sau proastă.”
  Geniile creeaza, persoanele care copiaza modalitatile altora de a supravietui nu sunt genii. Geniile nu recurg la acest tip de caracter. Un geniu ar considera ca termenii bun si rau se schimba in totalitate de la o societate la alta, de la un an a altul , ceea ce se considera rau poate deveni bun si pot oferi multe exemple ( in urma cu un secol, satenii considerau ca telefonul cu fir este rau , arma diavolului, trenul si moara fiind la fel, daca ati auzit cum a aparut moara Asan sau veti cauta, satenii se temeau la inceput de moara, era o afacere rea care astazi este considerata buna prin utilitate precum trenul si telefonul). Multi fac diferenta intre bine si rau, desi binele si raul nu exista, ca noi i-am creat si ii schimbam este partea a 2 a ( probabil au devenit realitatea subiectiva)
  ” 6. FRUSTRARI
  Nu ai bani
  Nu faci sex
  Ești bolnav sau bolnavă mai mult decat sănătos sau sănătoasă
  Ai o fire pesimistă
  Nu îți asumi responsabilitatea pentru rezultatele din viața ta.
  Toate acestea şi multe altele duc la frustrări. Acel sentiment că îţi doreşti lucruri pe care acum nu le poţi avea şi pentru că nu ai un suflet curat şi senin, pentru că nu ai inteligenţă emoţională să înţelegi că dacă ai răbdare, perseverezi, nu eşti o persoană leneşă şi lucrezi zilnic la dezvoltarea ta tot ceea ce îţi doreşti va deveni realitate, ajungi să te comporţi ca un prost sau o proastă.
  De la frustrare la prostie e cale scurtă. Lucrează la frustrările tale şi înţelege că de tine depind rezultatele din viaţa ta. Dacă ai frustrări nu îi chinui şi pe cei din jur cu ele. Rumegă-le în liniştea ta interioară şi foloseşte energia acestor frustrări pentru a găsi soluţii la problemele pe care le ai. Te asigur că vei reuşi şi în acelaşi timp nu vei stresa la maxim oamenii din jur care probabil ţin la tine şi care au şi ei propriile frustrări la care caută soluţii.”
  Face parte din punctul 4 , adica inteligenta emotionala si dovedesc faptul ca omul este o fiinta slaba. Lipsa abilitatii de autocontrol , de inhibitie, nu este o prostie
  , doar daca nu cumva insinuezi ca toti oamenii sunt prosti ( fiecare are o slabiciune, nu exista un om perfect), atunci de ce mai exista termen de comparatie?
  Despre frustrari, oamenii au nevoie de bani pentru a avea acces la resurse, la sistemele de sanatate care sunt scumpe, exista oameni care s-au nascut bolnavi. Uneori cei pesimisti sunt realisti, nu poti sa numesti un om pesimit „prost”, pentru ca iti spune sincer ca intuieste o boala in viata ta din cauza consumului frecvent de tigari. Omul pesimist este cel precaut , care vede problemele care distrug planurile de viitor, optimistul este cel care poate fi catalogat prost facand mereu aceeasi greseala de a vedea absolut orice este pozitiv, dar niciodata piedicile.
  „Nu am știut!” se zice CORECT „Nu m-am obosit să aflu!”
  Cunostintele sunt relative, nimeni nu poate dobandi cunostintele asbolute despre orice, nu exista timp intr-o viata, zilnic au loc schimbari si descoperiri , mai ales din punct de vedere stiintific. Deci este posibil sa nu stii totul, mereu apar informatii noi.
  „Nu am putut!” se zice CORECT „Mi-a fost lene să caut o soluție!”
  Unii oameni nu au abiitatile necesare, chiar nu pot sa isi realizeze orice plan, oamenii au limite. Doar daca nu cumva tu POTI inventa masina timpului.
  „Nu înțeleg!” se zice CORECT „Mi-e greu să gândesc singur!”
  Unii oameni nu vor sa inteleaga, prefera o alta lume , neaga situatiile prezente.
  „Am uitat!” se zice CORECT „Nu mi-a păsat suficient!”
  Ce putem spune despre bebelusii care nu si amintesc ce se intampla cand aveau 2 ani pentru ca erau prea mici si nu erau constienti de ceea ce se intampla in jurul lor? Sau despre batranii cu boli precum Alzheimer? Sau despre oamenii care doresc sa iute amintirile neplacute, lasandu-le in inconstient ( amintirile refulate?) Or fi oare un semn de slabiciune de care oamenii sunt inconstienti?
  Acum imi vei reprosa probabil ca incerc sa gasesc scuze, dar articolul a fost scris in mod necorespunzator.

  1. Cred că te-ai gândit la tine când ai scris acest articol. Încă nu ești sigur ce ești, însă transpare asta din text. Oricum, asta în loc de concluzie, deși te-ai străduit să nu comiți greșeli gramaticale, n-ai reușit.

 217. Eu cred ca daca te cosideri destept esti prost de fapt.Eu chiar ii ador pe prostii care nu se cred destepti si ii urasc pe desteptii care se cred destepti.

 218. Uau. De o luuunga perioada de timp sunt efectiv un prost. Mare prost. Imi plang singur de mila, astept scuze din partea unei persoane, care m-a ranit, desi nici eu nu am fost in totalitate sincer; sunt lenes, de cativa ani nu lucrez organizat decat atunci cand imi ajunge cutitul la os; sunt invidios si egoist in acelasi timp; am o familie minunata pe care o neglijez si o mint; ma simt manipulat desi la randul meu incerc sa manipulez. Si ce e mai rau, sunt constient de toate aceste lucruri si nu fac nimic. Pur si simplu nu fac nimic. Am ajuns sa am un anumit confort material, sentimental, familial pe care risc sa il pierd cu ignoranta si atitudinea mea. Dap, pt cine nu si-a dat seama inca, am o amanta. O amanta. Pe care o iubesc si o urasc in acelasi timp. Nici nu stiu daca mai tare o urasc sau o iubesc. Si simt ca m-am schimbat. In rau. Atat de rau, incat am acumultat frustrari, nu simt ca am sufletul curat, nu mai pot ierta, ma bucur de necazul altcuiva, as face rau doar sa simt gustul dulce al razbunarii. Si nu doar as face, am facut, am facut lucruri de care efectiv imi e rusine. Nu mai am incredere in oameni. Of doamne, sunt atat de prost. Atat de slab. Ce diferenta enorma simt intre persoana care vreau sa par si ce sunt de fapt in realitate. Sunt un exemplu de prostie. Un monument al prostiei.

 219. Sunt Destept sau Prost? Hmm! Comparativ cu cine? Daca o iau ca etalon pe vecina de jos, sunt practic un geniu! Daca ma raportez la Einstein, poate aspir la o euglena verde. So? Sunt multi oameni cu IQ-ul ridicat, dar nepriceputi in a socializa sau empatiza. Altii incapabili de a rezolva un sudoku, dar geniali in a gati nush ce preparat, de-ti ploua in gura. Pufff! Fiind o proasta care se respecta, dati-mi voie sa…cuget: inteligenta e buna, caracterul si mai si, dar aptitudinile conteaza mai mult, alaturi de cat esti de multumit de tine. 🙂

 220. Citi-ti sub Titlu: Este o opinie proprie despre prostie
  Fiecare are dreptul la propria opinie.
  Pentru mai multe detalii, comandati cartea Personalitate Alfa

 221. Eu personal cred ca un om ,, prost,, e mult mai fericit ca un om ,, inteligent,, . stii am ajuns la concluzia ca ,, inteligenta,, doare . de ce? Pentru ca stam prea mult sa gandim, sa gasim soluti, sa rezolvam si sa meditam la modul gandirii noastre. Dar sti ce? un om ,, prost,, gandeste simplu credema

 222. Îți spun de acum că ești un ignorant. Să găsești tu definiția prostiei așa de ușor și să cataloghezi tu oamenii după principiile tale înseamnă egocentrism și implicit ignoranța. Ca să știi… Nu exista oameni proști ci oameni care aleg greșit în viața fie din vina lor fie din vina celorlalți. Îți recomand să citești articolul ăsta al tău în fața oglinzii. Poate in final vei reuși să-ți „citești „caracterul. „Cel mai mare dintre voi să fie că cel care slujeste” ar trebui să fie dictonul unei adevărate personalități alfa.

 223. Numele meu este Camila Rodela Cu doi ani în urmă, soțul meu cere divorț și pleacă acasă după 27 de ani de căsătorie. L-am implorat si nu a ascultat, m-am dus la prietenii lui si nu a fost unde sa fie gasit. I-am spus prietenei mele despre situație și ea ma sfătuit să văd o vrăjitoare numită OGAGA KUNTA. L-am contactat prin e-mail, a răspuns și mi-a spus ce să fac și am făcut-o și că a fost sfârșitul problemei când o săptămână mai târziu soțul meu sa întors și mi-a cerut să-l iert. puteți ajunge și la acest om prin: [email protected]

 224. Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele, din cauza ajutorului pe care Dr. Saguru mi-a oferit-o ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu magia și dragostea lui. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit adresa de e-mail Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. DACA NU VEDEȚI AJUTAȚI CONTACTUL DOCTOR SAGURU ACUM prin e-mail: [email protected] sau whatsapp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.
  1 LOVE SPELL
  2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
  3 FRUCTE DE FEMEI
  4 PROMOȚIE SPELL
  5 SPELL DE PROTECȚIE
  6 SPELL BUSINESS
  7 SPELL GOOD JOB
  8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

 225. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 226. This design is incredible! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 227. Recunosc am devenit prost ca am stat inchis in casa 4 ani si la liceu nu am trait viata, m-am inchis in mine si nu m-am bucurat de nimic. Nu mi-am facut prieteni, n-am iesit. Cum pot sa ma schimb ?

 228. Eu trag concluzia ca daca esti prost (cum sunt eu) si pe langa asta mai esti si pesimist (tot eu) … ceea mai buna solutie e moartea. In mare parte daca esti un ratat de calitate, nu ai nici o sansa in viata, … deci de ce sa mai existi fara nici un rost ?!

 229. Îmi plătești cei 4,99 euro pt. testul din link-ul ce l-ai postat, eu fiind mai prost deci sărac? Ai comision de la ei ? Asta inseamnă să fii deștept, iei banii fraierilor …..

 230. Mihai
  Nu esti singurul in aceasta situatie…
  Gandeste-te bine si diminueaza-ti asteptarile de la cei din jur.
  Nimeni nu e iremediabil prost, iar anxietatea se vindeca.
  Lily

 231. Mihai, nu esti singurul in aceasta situatie…
  Gandeste-te bine si diminueaza-ti asteptarile de la cei din jur.
  Nimeni nu e iremediabil prost, iar anxietatea se vindeca.
  Lily

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.