Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Cât sunt de vinovaţi părinţii tăi?

Lucrurile pe care le ai în viaţă, succesul sau lipsa lui, fericirea sau lipsa ei, banii sau lipsa lor, iubirea, afecţiunea, sexul toate acestea sunt în foarte mare parte rezultate ale ”programării” la care am fost supuşi ca şi copii.

Această programare poartă numele de ”programare socială” şi e o combinaţie de gânduri, emoţii şi acţiuni pe care le avem datorită faptului că am fost învăţaţi că ”aşa se face” sau ”aşa e bine”.

Cine ne influenţează în principal?

Părinţii, anturajul, figurile autoritare, profesori, lideri religioşi, media şi cultura, ca să enumerăm sursele principale.

Însă cea mai importantă influenţă asupra noastră o au părinţii pentru că ei sunt primul nostru contact cu lumea şi fac parte din anturajul nostru încă de la început. Amprenta lor se simte cel mai puternic şi chiar pentru oamenii care la un moment dat se revoltă împotriva părinţilor, acest lucru se simte foarte puternic pentru că dacă faci un lucru altfel de cum au spus ei, tot eşti influenţat în subconștient de părinţi.

Şi dacă în loc să te duci la muncă aşa cum îţi spun părinţii te revolţi într-un mod incorect împortiva lor şi te apuci de băut, înseamnă că influenţa lor asupra ta a fost una negativă.

Ştiu multe cazuri de părinţi care îşi iubesc copii însă îi influenţează negativ , iar această influenţă negativă vine din următoare surse:

-Supraprotejare

-Lipsa de atenţie şi afecţiune

-Educaţie greşită transmisă mai departe

Să luăm cele 3 mari categorii pe rând şi să spunem câteva cuvinte despre fiecare:

1. Supraprotejarea

În această categorie intră părinţii, în special mamele, care sub pretextul iubirii enorme îşi ţin copii sub o foarte strictă supraveghere până când copii devin tineri şi apoi adulţi care nu ştiu să se descurce în viaţă pentru că ”mama are grijă de tot”. Există bărbaţi virgini la 20 de ani pentru că mamele i-au ţinut în casă până la vârste înaintate şi aceşti tineri nu ştiu să socializeze sau cum e să faci parte dintr-un grup social.

Bunică-mea nu mă lăsa să ies afară din casă pentru că afară sunt ”microbi”. Norocul meu a fost că de la 7 ani am mers să locuiesc înapoi la părinţi într-un cartier mărginaş şi acolo am avut parte de mai mult decât microbi. Bătăi cu alţi copii, cicatrici de la căzături şi mers la furat de fructe din grădinile vecinilor.

Şi eu şi unul dintre cei mai buni prieteni ai mei am fost victime ale supraprotejării excesive din partea feminină a familiei noastre. Eu am avut noroc că am scăpat la 7 ani, prietenul meu la 20 de ani găsea bilet pe masă de la maică-sa cu lista în care avea unde se află farfurile cu diverse alimente, lista cu ce avea de făcut în ziua aceea, etc.

Acest comportament din partea mamelor supraprotectoare distruge personalitatea tinerilor care sunt victime ale acestei ”iubiri” şi le creează mari probleme de adaptare când sunt nevoiţi să îşi construiască o existenţă independentă.

2. Lipsa de atenţie şi iubire

Dacă am scăpat de bunica mea supraprotectoare şi pentru o clipă m-aş putea considera un norocos, când mă gândesc un pic mai bine am o altă problemă.

Maică-mea e un soi de femeie spartană. Vezi filmul 300 dacă vrei să îţi faci o idee despre ce înseamnă asta.

De la extrema supraprotejării am trecut la extrema indiferenţei şi a ”eşti băiat mare, descurcă-te”.

De la 7 ani încolo, am crescut mai mult pe străzi. Eram liber, singur, taică-miu era plecat da acasă şi maică-mea era prea ocupată ca să aibă timp de mine. Nu am suferit lipsuri în privinţa mâncării sau a confortului, dar am suferit enorm din cauza lipsei de atenţie şi afecţiune din partea mamei.

Am ajuns să confund atenţia cu iubirea şi când am ajuns la 20 de ani aveam mari probleme în a relaţiona cu femeile. De asemenea aveam probleme cu jocurile de noroc, cu banii, şi cu aproape toate aspectele vieţii sociale. Ajunsesem un sălbatic şi un antisocial. De aici până la a ajunge un infractor mai era doar un pas, dar din fericire nu am făcut acest pas ci am luat-o pe alt drum. Din nefericire pentru alţi tineri în această situaţie, drumul lor i-a dus pe căi greşite. A trebuit să termin facultatea de psihologie ca să înţeleg toate ramificaţiile acestor probleme din copilărie şi să îmi rezolv majoritatea complexelor.

3. Educaţia greşită transmisă mai departe

Acest al treilea punct este cel mai des răspândit în societatea noastră.

Să nu uităm că 50 de ani am trăit în comunism. Asta însemna hăituirea tuturor intelectualilor, ridicarea muncitorului semianalfabet la rang de erou naţional şi înnăbușirea a tot ce înseamnă ”exprimarea personalităţii”.

Psihologia a fost o ştiinţă interzisă vreo 15 ani înainte de revoluţie pentru că şi conducătorii de atunci şi-au dat seama că orice om care îşi foloseşte mintea şi potenţialul este un pericol pentru regimul care vroia să transforme naţiunea într-o turmă de oi şi reducerea nivelului ei intelectual.

Nu vreau să întru prea adânc în discuţii filozofico-politice dar ideea de bază e că majoritatea părinţilor noştrii au apucat să trăiască câţiva ani în acel regim şi cu siguranţă bunicii noştrii au trăit toată viaţa lor sub comunism.

Ce înseamnă asta?

Că tu astăzi nu ai parte de o educaţie financiară sănătoasă, că ai probleme în a-ţi exprima personalitatea, că ai o mentalitate deficitară care te trage în jos.

În altă ordine de idei, părinţii noştrii ne pot învăţa doar ce au învăţat şi au ştiut să facă şi ei la rândul lor.

Uite-te la părinţii tăi.

Eşti mulţumit de rezultatele lor financiare?

Îţi place ce fel de relaţii au între ei şi cu cei din jur?

Au vise pe care ştiu să şi le îndeplinească sau nu?

Dacă răspunzi cu NU la oricare din aceste întrebări înseamnă că în acel domeniu trebuie să cauţi educaţie în altă parte, de la cineva care ştie şi mai ales are rezultate.

Ştiu mulţi părinţi care le spun copiilor ”Fă şcoală, caută-ţi o slujbă bună şi fă-ţi o familie.”

Asta pentru că e tot ce ştiu ei să facă şi se gândesc să ai o siguranţă şi stabilitate relativă.

Dar părinţii noştri nu ştiu că siguranţa şi stabilitatea nu mai vin astăzi într-o slujbă din care poţi să pleci oricând pentru că piaţa este extraordinar de dinamică. Părinţii nu ştiu că astăzi rezultatele se plătesc şi că singurul fel în care poţi să fii prosper financiar este să îţi dezvolţi abilităţile şi să ajungi să faci un lucru foarte bine, nicidecum statul la lucru timp de câteva ore pe zi.

Sunt multe lucruri pe care părinţii noştri nu ne pot învăţa şi am dat exemplul financiar pentru că ştiu că foarte mulţi tineri se lovesc azi de lipsa de viziune şi înţelegere a părinţilor care dau sfaturi fără a avea ei înşişi rezultate.

Aşa că dacă te regăseşti într-una din situaţiile de mai sus, fă-ţi curaj şi spune-le părinţilor tăi aşa cum este scris şi în cartea Secretele minţii de milionar de Harv Eker:

“Mamă şi tată, luaţi un loc. Vreau să discut ceva cu voi. Nu sunt de acord cu felul în care gestionaţi lucrurile şi cu convingerile pe care le aveţi despre viaţă, bani, iubire, sex etc. De astăzi am de gând să tratez toate aceste lucruri diferit faţă de cum le trataţi voi. Sper să mă înţelegeţi, noapte bună şi vise plăcute.”

Nu uită că programarea ta de când erai copil duce la gânduri care duc la emoţii care duc la acţiuni care duc la rezultate.

Dacă nu eşti mulţumit de rezultatele tale, trebuie să mergi la sursă. Să renunţi la ce ai învăţat până acum şi să te educi.

La ora aceasta există educaţie în ce domeniu vrei tu, educaţie care îţi aduce garantat rezultate dacă eşti dedicat să înveţi şi să progresezi.

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/

Nu uita că o personalitate alfa îşi asumă tot timpul responsabilitatea chiar dacă atunci când am fost copii nu am putut fi responsabili pentru părinţii noştri.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții