Ce nu spune nimeni despre cei 55.000 de pariori

55.000 de români au jucat la pariuri online pe un site, şi anume bet365.ro.

În luna septembrie site-ul a intrat în ilegalitate neavând dreptul de a desfăşura activitate cu clienţi români.

Românii care au plasat pariuri pe bet365.com între 10 şi 30 septembrie vor primi o amendă între 5.000 şi 10.000 lei, conform reprezentanţilor Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc!

În total, este vorba de 54.000 de pariori şi deja s-au primit primele amenzi.

Deşi la 1 octombrie bet365.com obţinuse licenţă temporară pentru pariuri online, aceasta a fost retrasă de ONJN la două săptămâni de la acordare. Motivul? Site-ul nu a blocat accesul clienţilor români după 10 septembrie, când a luat sfârşit perioada de graţie oferită de ONJN pentru intrarea în legalitate.

Acestea sunt evenimentele concrete şi în acest moment există o uriaşă discuţie şi dezbatere pe internet legată de aceste amenzi, de cine este responsabil, cum şi dacă poate fi evitată amenda şi aşa mai departe.

Spre marea mea mirare, nimeni nu vorbeşte despre un aspect cu adevărat îngrijorător.

Ce caută 55 de mii de români la pariuri online? Şi asta doar pe un site pentru că există zeci.

Ştiu oamenii ăştia ce boală cruntă şi ce dependenţă gravă sunt pariurile?

Ştiu oare ei că nu poate exista jucător de conjunctură şi că dependenţa la pariuri este una din cele mai rapid dobândite şi printre cele mai greu de vindecat?

Ştiu ei că aceşti zeci de mii de români îşi vor cheltui banii munciţi, vor lua împrumuturi, vor vinde bunuri şi vor ajunge să îşi terorizeze familia, prietenii şi colegii pentru a face rost de bani să mai joace o tură pentru a-şi recupera pierderea doar ca să se afunde şi mai adânc în groapă?

Nu cred că ştiu dar am să îţi spun eu.

Pentru că eu am fost un dependent de jocuri de noroc şi ştiu tot drumul pe care îl parcurge un jucător din vârful muntelui până adânc în iad unde îi trage după el pe toţi cei care îl iubesc.

Ştii cum sunt dresaţi delfinii, consideraţi cele mai inteligente mamifere de pe planetă după om?

Sunt recompensaţi când fac trucurile cu peşti mici dintr-o găleată.

Din când în când însă, în mod total aleator, li se dă un pește foarte mare.

Astfel, se declanşează un mecanism de aşteptare a unei recompense mari aleatorii.

Ştii că vine, dar nu ştii când.

La oameni, mecanismul este identic.

Noi avem un hormon eliberat din creier care se numeşte dopamină.

Dopamina este un hormon al învăţării şi al recompensei.

Când facem ceva bine, când înregistrăm un succes, se eliberează dopamină şi ne face să ne simţim super entuziaşti, fericiţi, plini de optimism şi speranţă.

Când jucăm la pariuri, şi câştigăm un meci, câştigăm şi nişte bani. Astfel, creierul nostru eliberează dopamină pentru a ne premia pentru rezultatul nostru.

În doar câteva ore, putem fi prinşi de acest foarte puternic miraj şi lucrurile se întâmplă în felul următor.

La început, eşti calm, raţional, odihnit, stăpân pe tine şi emoţiile tale.

De obicei cum eşti la început de zi.

Pentru că eşti stăpân pe tine, începi să joci şi chiar să câştigi câteva meciuri la pariuri online, unde ai zeci şi sute de opţiuni permanent, la orice oră din zi şi din noapte, din toate sporturile imaginate.  

La fiecare meci câştigat, simţi o energie şi o plăcere maximă. E doza de dopamină eliberată. Începi chiar să îţi faci planuri despre ce urmează să faci cu banii sau ai în cap filme legate de faptul că vei putea câştiga zilnic câte o sumă şi nu va mai fi niciodată nevoie să lucrezi pentru bani.

Poate vei ajunge chiar să fii un parior profesionist, care trăieşte din asta, sorbind cocktailuri pe un şezlong în Miami.

După câteva meciuri şi o stare super euforică, pierzi un meci.

Instant, eşti lovit de regrete.

“Dacă nu aş fi jucat meciul ăsta, eram pe plus şi puteam să scot banii și câte lucruri aș fi făcut cu ei în viața reală”.

Şi aici apare cea mai mare problemă şi capcană a pariurilor şi a jocurilor de noroc.

NU TE POŢI OPRI

Jocurile de noroc atacă direct acea parte din creierul nostru care ne face să pierdem orice control asupra comportamentului nostru.

Nevoia de a simţi gustul victoriei, dopamina, de a reînnoi speranţele de câştig este un drog care îşi cere preţul uriaş care e însăşi întreaga ta viaţă.

Poate eşti pe plus într-o zi sau eşti pe minus, financiar, însă asta nici măcar nu este cel mai important aspect.

Ce e important e că mintea ta nu este obişnuită cu ritmul ăsta de eliberare a dopaminei şi a restului de emoţii pe care le simţi, de la agonie la extaz în câteva secunde.

Îţi pierzi atenţia şi concentrarea, creierul tău este stors efectiv de energie şi resurse şi o problemă mai mare decât banii este că nu mai poţi să faci nimic altceva.

Nu mai poţi să lucrezi şi să îţi faci treaba bine, nu mai poţi să fii atent la iubita sau iubitul tău, la familia ta, la copiii tăi.

Nu mai poţi să fii prezent să te bucuri de momentele frumoase ale vieţii, nu mai ai viaţă socială şi permanent te gândeşti la ce meciuri mai sunt şi că ai putea chiar acum să câştigi bani în timp ce tu faci toate lucrurile astea inutile numite “viaţă”.

Eşti dependent şi distracţia de abia acum începe.

Nu mai ai bani.

Dar ştii că dacă ai avea acum o sumă, ai putea să te ridici.

Ai putea să recuperezi tot ce ai pierdut şi să fii pe plus. Ai putea să plăteşti datoriile şi să rămâi şi cu bani şi apoi nu te mai joci, juri.

Doar vrei să fii iar pe zero.

Aşa că te gândeşti ce ai putea face?

Ce poţi vinde? De unde poţi lua împrumut? Ce poţi fura?

Creierul te păcăleşte în continuare.

“Lasă că faci tu rost oricum de bani”.

La un moment dat, lumea nu te mai vede decât cu nasul în telefon sau calculator.

Partenerul sau partenera de cuplu te ameninţă că te părăsesc, familia te reneagă, creditorii te caută să le dai banii înapoi,  la muncă vei fi dat afară şi tu tot NU TE POŢI OPRI.

Doar ai mai câştigat la pariuri chiar sume mari în câteva ore. Da, ai pierdut apoi şi mai repede tot ce ai câştigat şi ai pierdut şi din banii tăi, deci eşti pe minus, dar ştii că poţi câştiga că doar ai mai făcut-o. A fost doar ghinion că ai pierdut.

Dacă joci strategic, sigur câştigi.

Ce nu ştiu decât foarte puţini, de obicei proprietarii acestor firme de jocuri, e că omul este legat la mâini, ochi şi picioare în faţa jocurilor de noroc.

Nu ne putem apăra pentru că avem o vulnerabilitate în creier, care se numeşte dopamină.

Hormonul recompensei.

Şi când ştii că ai un buton pe care poţi să apeşi şi primeşti doza, la un moment dat loveşti butonul ăla cu frecvenţa unei maşini de cusut.

Acum nu mai joci pentru câştig sau pierdere ci pentru EMOŢIA pe care o simţi.

Şi acum, eşti pierdut. Pentru că ai devenit dependent de o substanță produsă chiar de creierul tău. 

Pentru că eşti dependent, nu mai ai control şi putere asupra ta, asupra minţii tale, asupra emoţiilor tale.

Totul acum e despre următorul joc, următoarea cotă bună, următorul pont.

Cât de jos poţi să cobori?

Cât de multe trebuie să pierzi ca să te opreşti?

Ce trebuie să păţeşti ca să te trezeşti?

Când joci la pariuri, nu îţi dezvolţi abilităţi, nu aduci valoare oamenilor din jur şi nu ai o cale şi o strategie pentru a creşte şi progresa.

Să cauţi să faci bani din jocuri de noroc şi în special pariuri online, este o cale sigură de a te autodistruge şi de a-i trage după tine pe cei care insistă să mai rămână lângă tine din iubire sau pentru că vor să te salveze.

Îţi spun din experienţă că jocurile de noroc îţi afectează creierul la cel mai profund nivel. E nevoie de “detoxifiere” ca să îţi poţi reveni şi cel mai des e nevoie de ajutor specializat.

Vei intra în sevraj, şi dacă nu se întâmplă nimic suprinzător, te vei trezi ca dintr-un vis urât şi îţi vei reface viaţa, de data asta căutând să câştigi bani în modul corect.

Fă ceva bun şi valoros pentru oameni, şi vei fi plătit.

Fie că ai un job, fie că eşti un liber profesionist, fie că ai afacerea ta sau eşti persoană fizică autorizată, asta e calea de a progresa, de a câştiga bani, de a aplica o strategie şi de a prospera.

Să crezi că există un sistem pe care îl poţi păcăli să îţi dea bani constant şi că vei trăi pe picior mare şi împlinit jucând, este fantezia care te trage în nisipuri mişcătoare ce te vor înghiţi mai repede decât poţi să spui ”Martingale”.

Eu mi-am stricat relaţii, mi-am pierdut pasiunea pentru muncă, m-am îmbolnăvit sufleteşte şi mental din cauza pariurilor și știu ce muncă și efort sunt necesare pentru a reveni pe drumul cel bun. 

Spectrul a 55 de mii de români doar pe un site care sunt pe drumul ăsta al pierzaniei îmi dă fiori reci.

Dacă crezi că poţi ajuta pe cineva cu acest material, dă-i te rog un share.

În recuperarea puterii pe care o risipim stă secretul creării unei vieţi mult mai bune.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

23 de răspunsuri

  1. Asta-i Romania, amendam sau pedepsim suferinzii! La fel facem si cu dependentii de droguri, insa nu am auzit sa se vindece cineva dupa ce a primit vreo pedeapsa, fie ea amenda sau privare de libertate!
    Asa e cand DECIZIILE le iau niste INCOMPETENTI RUPTI DE REALITATE, alesi aleatoriu in functii importante, indivizi care refuza sa puna mana pe carte.
    Dependenta de jocuri este deja UN DIAGNOSTIC, si orice dependent amendat poate da in judecata SISTEMUL bolnav care ii pedepseste. Cu mari sanse de castig, si cu daune morale pe masura.
    Pe cand baga astia pedepse si amenzi drastice si pentru nevazatori, ciungi, ologi sau bolnavii de cancer?

  2. Pera, nu oricine pariaza online. Ce ce o fac, au o cultura si o alta gandire. Multi chiar traiesc din pariuri. Ingrijorator este ca nimeni nu interzice pacanelele.

  3. Numai din mail m-am prins de faza, dar citesc si articolul. Am fost si eu parior la randul meu pe 365 acum cativa ani. Nimeni nu te pune sa pariezi, iar cei care pariaza isi iau singuri suturi in MS-DOS! Cine vrea sa isi piarda timpul cu pariuri, sa fie sanatos!
    Decizia!

  4. Dopamina ca si caseina au aceleasi efecte (actioneaza centru placerii)ar trebui sa stiti ca cei mai „fericiti” pe linga indragostiti pasionati drogati si alti naraviti se afla si ciobanii cei mai sanatosi dintre toti dependentii caseina nu are alte efecte secundare.
    Pera hai sa ne referim si la 14 mil.de consumatori de net stie cineva dintre psihosociologi ce se v a alege de generatia facebook sau ii treceti direct la un supliment de cash de mici?

  5. Treaba asta poate fi privita din doua puncte de vedere:
    1. Pe de o parte fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv sa se autodistruga daca asta isi doreste.
    De aici rezulta ca pacanelele NU trebuie interzise. Licentele alea sunt o mizerie statista. Cu banii pe care ii ia ONJN, mai bine i-ar da pentru educarea copiilor ca sa nu ajunga dependenti de jocuri de noroc.
    Dar atunci de unde ar mai lua o caruta de bani Guvernul daca nu din taxarea pacanelelor? Comentariul lui Mois este foarte bun din punctul asta de vedere.
    2. Pe de alta parte,din punct de vedere psihologic, foarte bine ca s-a intamplat asa pentru ca astia 55.000 de ratati tocmai primesc un sut in cur foarte dureros de la viata pe principiul „Tot ce se intampla, e spre binele meu” asa ca cine stie, s-ar putea ca in viitorul apropiat, numarul cititorilor sitului Personalitate alfa
    sa creasca extraordinar de mult 🙂

    1. Domnilor problema este cu mult mai grava in realitate
      Banii de la pipiuri se duc in majoritatea lor la fanarioti G&C
      Taxa pe viciu trebuia sa alimenteze cu cca 5mild € pe an sist de sanatate nimeni nu stie unde se duc
      Aici am auzit de un centru de detoxifiere
      Tiosulfatul de sodiu si altele omniprezente in magazine
      Insasi Biden a intervenit si a atentionat referitor la coruptia din ro
      toate pleaca de aici.

    2. Cred ca m ai bine te ai abtine de la comentarii,domnule.evident nu cunosti nimic despre subiect si mai mult,nu cred ca ai vreun drept sa cataloghezi in vreun fel atatia oameni.

  6. Pera,
    Te felicit pentru articol!
    Insa m-as fi bucurat daca ai fi scris si despre radacina problemei, de a fi dependent de ceva. Acesti oameni cand se joaca simt ca traiesc, simt ca bate inima dupa cum spun ei. Deci este foarte greu sa tratezi problema, daca nu cunosti radacina problemei.
    Despre aceasta vorbeste Marius Simion in Fabrica de bani (lectia 5)
    Poate ar fi un subiect de actualitate pentru urmarorul articol 🙂
    Cu mult respect!
    Attila, Iszlai

  7. Din pacate este trist dar foarte adevarat. Dependenta este o boala cu care ramai toata viata, este foarte usoara alunecarea in dependenta daca nu stii cum sa o gestionezi. Eu am trecut prin asa ceva cu fiul meu. Din fericire pentru el si pentru mine in luna mai 2015 s-a deschis un centru pentru dependenta (de jocuri de noroc, droguri,alcool, dulciuri, internet….) la Lazu in Constanta. Centrul Equitas care foloseste metoda celor 12 pasi Minessota si unde este o echipa exceptionala de terapeuti care are rezultate exceptionale cu cei cu care lucreaza. Important este ca si familia sa faca terapie in cadrul centrului si sa inteleaga ca un dependent are nevoie de sprijinul familiei. Fiul meu este acum un om normal si a inteles foarte bine mecanismul functionarii creierului cand era jucator. Acum el este abstinent. Va recomand cu incredere acest centru pentru ca stiu ca acolo s-au schimbat in bine multe persoane.

  8. PERA , daca ti-as spune ca sunt unii care dau meciuri analizate gen pronosticuri , pe bani grei , se fac mii de euro lunar din asa ceva , ma crezi ? haha

  9. Salut Pera, daca pe vremea parintilor nostri era ‘caritas’ apoi Fni acum se pare ca la moda sunt pariurile, sincer am ramas uimit cum se deschid centre zilnic, nu este colt de strada, piata , mall etc unde sa nu vezi si o casa de pariuri. Aud in mijloacele se transport ca ‘bag un bilet’ m-au scos aia si aia’ am scos X lei .este un fenomen care a luat amploare si din care unii mai fac bani. Eu am jucat constant adica zilnic cam 2 luni si am luat-o strict ca pe o afacere, m-am document oricum sunt un impatimit al fotbalului si imi faceam calcule zilnice , concluzia la care am ajuns este ca unele meciuri sunt trucate in toate campionatele, nu ai nici o garantie ca cea mai buna castiga, iar pe termen lung banii sunt pierduri 100%. Nu ai cum sa traiesti din asa ceva si ce m-a uimit este faptul ca sunt persoane care au afaceri si vin si baga de la 500 de lei in sus, oameni la costum, e incredibil. Vb de sume imense. Nu s-a prins de mine pt ca nu este o sursa de facut bani pe termen lung.

  10. Jocurile de noroc sunt ca „drogurile”, iar cei care joaca/fumeaza/beau/sunt violenti/au apucaturi „sexuale”/etc.., doresc sa-si „potoleasca foamea” a ceva ce „lipseste” din echil;ibrul psihic! Dar… nu acei 55000 pariori sunt pasibili de amenda, ci amenda lor ar trebui aplicata site-ului bet365.com! Oricum, traim intr-o lume in care „lipsurile” ne fac mai rai decat animalele salbatice… si putini suntem cei care putem mentine „echilibrul normalitatii” dar cum totul este RELATIV (dupa Einstein 😀 ) si normalitatea este discutabila ….. prim prisma fiecaruia 😀

  11. Pera, tu vorbesti exact ca un dependent de pariuri, ai perspectiva unuia. O perspectiva educata, ce-i drept, ca nu oricine a auzit de dopamina.
    Dar hai sa vorbim despre dependenta, nu despre tine. Ce incerci tu sa explici prin metode rationale(presupunand ca vrei sa ajuti prin articol, nu sa bati tasta pt clickuri) n-o sa functioneze niciodata la persoanele dependente de pariuri, totul se loveste de un zid al negarii. Dependentii de pariuri au nevoie sa ajunga la fundul prapastiei ca sa stie ca au cazut in ea. Si aceasta experienta este unica, personalizata, intima. Noi, cei care nu avem aceasta dependenta(dar avem altele) putem sa discutam, sa dezbatem, sa analizam cat dorim. Dar finalmente ne dam seama ca oamenii au nevoie de dependente, de dopamina pentru a suporta viata, loviturile ei sub centura.
    Sa explic? Hai ca o fac 🙂 Dupa cum spuneam, viata e o lovitura sub centura, un exercitiu al tolerantei, rabdarii, al umilintei chiar. Cum o suportam? Inlocuind fericirea(imposibil de atins cu mijloacele noastre) cu eliberarile cathartice ale dependentelor. Ca e bautura, ca e tigara, ca e femeie, ca e masturbare, ca e joc de noroc, orice dependenta e buna. Pentru o clipa, cat de mica o fi, inlocuim eliberarea cathartica cu fericirea si astfel ne mentinem speranta ca fericirea nu e totusi de neatins. Viata omului de rand, fara tendinte de sfant, mantuitor, guru yoga, este formata din aceste momente cathartice, eliberari pulsionale care mentin speranta vie, flacara aprinsa. Restul este tristete, durere, neputinta, dezamagire(am vb ca un existentialist) 😀

  12. As fi putut spune ca nu stiu de ce toti pariorii sunt atat de infocati, creaza asa mare dependenta, dar am cunoscut persoane care mi-au explicat sentimentul in detaliu. In special atunci cand incepi sa castigi, se formeaza si aceasta dependenta. Multi poate nu realizeaza ca baga mai mult decat ar putea scoate, deci n-o sa iasa niciodata in castig, doar ca banii ii bagi treptat si vin atunci cand poate ai nevoie mai mare de ei, dar nu e nimic sigur. Ma bucur ca nu cunosc atat de multi pariori de genul.

  13. Salut! Am fost si eu activ cativa ani in acest domeniu. Nu stiu cata experienta ai avut in acest domeniu , insa nu ai precizat clar jocul de noroc de care ai fost dependent. Jocuri de noroc: pariuri sportive, loto, poker, aparate electronice (pacanele), ruleta etc.Nu le baga pe toate intr-o oala. Ai toate sansele sa devii un bucatar foarte slab. E si normal ca foarte multi sa piarda in acest domeniu. De ce nu toti devin jucatori de fotbal ca G. Hagi, Messi, C. Ronaldo etc; boxeuri ca Doroftei, Mayweather etc; antreprenori de succes ca Walt Disney, Steve Jobs, Mark Zuckerberg , Bill Gates etc? De ce?! E simplu, trebuie sa muncesti ca sa ajungi acolo. Foarte multa lume din afara jocurilor de noroc afirma ca banii pe care ii castigi din acest domeniu,sunt bani nemunciti. Total gresit.(sunt doar cateva exceptii,insa 99,9 % e munca). Si probabil de aceea apar multi incepatori care cred ca se vor imbogati peste noapte si astfel intra din prima secunda in prapastie. Oricum cine a ajuns sa faca un profit lunar din acest domeniu pentru mine e un campion. Trebuie sa fii foarte bun in multe domenii. Din aceasta cauza multi pierd. Habar n-au cu ce se mananca acest domeniu. Acesti pierzatori au foarte multe puncte slabe. Dependenta exista aproape in orice. Insa multe din dependentele din ziua de astazi te macina lent, pe cand dependenta jocurilor de noroc are un ritm alert de a te macina. Asta e singura diferenta intre dependenta clasica(tigari, alcool, TV, PC, retele de socializare etc) si dependenta jocurilor de noroc(punct)

  14. Am avut parte de o experienta mai deosebita.
    Am gasit o comunitate de experti in sporturi, oameni care traiesc din pariuri din anul 1999-pana in prezent. Ei pun la dispozitie pariurile lor zilnic, strategiile lor, modul de organizare al bugetului, etc. Intr-un cuvant, ei INVESTESC in sport, NU PARIAZA.
    Cu toate ca aveam la dispozitie absolut tot pentru a face profit, am pierdut niste bani si am realizat ca imi lipseste 1 element: INTELIGENTA EMOTIONALA. Urmand pariurile lor, castigam cam 75% din toate pariurile puse, restul erau pierdute. Avand in vedere cotele de peste 1.7, la sfarsitul lunii trebuia sa fiu pe profit, DAR… atunci cand era cate o zi in care pierdeam, ma enervam foarte tare si pariam toti banii pe un meci, ca sa recuperez. Evident ca nu a functionat sa ma abat de la strategiile lor bine puse la punct in multi ani de experienta.
    Ce e de facut in cazul asta, daca pot avea la indemana toate „dedesupturile” pentru a face profit din investita in sport, insa imi lipseste disciplina?
    Sunt interesat sa aud povestile celor care au fost in aceeasi situatie.
    Sergiu,
    e-mail : [email protected]

  15. si ce legatura are faptul ca ONJN impune o amenda ilegala jucatorilor? Cu ce ii ajuta? Nu joc dar e o amenda ilegala de care se poate abuza foarte usor.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.