Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Ce nu spune nimeni despre cei 55.000 de pariori

55.000 de români au jucat la pariuri online pe un site, şi anume bet365.ro.

În luna septembrie site-ul a intrat în ilegalitate neavând dreptul de a desfăşura activitate cu clienţi români.

Românii care au plasat pariuri pe bet365.com între 10 şi 30 septembrie vor primi o amendă între 5.000 şi 10.000 lei, conform reprezentanţilor Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc!

În total, este vorba de 54.000 de pariori şi deja s-au primit primele amenzi.

Deşi la 1 octombrie bet365.com obţinuse licenţă temporară pentru pariuri online, aceasta a fost retrasă de ONJN la două săptămâni de la acordare. Motivul? Site-ul nu a blocat accesul clienţilor români după 10 septembrie, când a luat sfârşit perioada de graţie oferită de ONJN pentru intrarea în legalitate.

Acestea sunt evenimentele concrete şi în acest moment există o uriaşă discuţie şi dezbatere pe internet legată de aceste amenzi, de cine este responsabil, cum şi dacă poate fi evitată amenda şi aşa mai departe.

Spre marea mea mirare, nimeni nu vorbeşte despre un aspect cu adevărat îngrijorător.

Ce caută 55 de mii de români la pariuri online? Şi asta doar pe un site pentru că există zeci.

Ştiu oamenii ăştia ce boală cruntă şi ce dependenţă gravă sunt pariurile?

Ştiu oare ei că nu poate exista jucător de conjunctură şi că dependenţa la pariuri este una din cele mai rapid dobândite şi printre cele mai greu de vindecat?

Ştiu ei că aceşti zeci de mii de români îşi vor cheltui banii munciţi, vor lua împrumuturi, vor vinde bunuri şi vor ajunge să îşi terorizeze familia, prietenii şi colegii pentru a face rost de bani să mai joace o tură pentru a-şi recupera pierderea doar ca să se afunde şi mai adânc în groapă?

Nu cred că ştiu dar am să îţi spun eu.

Pentru că eu am fost un dependent de jocuri de noroc şi ştiu tot drumul pe care îl parcurge un jucător din vârful muntelui până adânc în iad unde îi trage după el pe toţi cei care îl iubesc.

Ştii cum sunt dresaţi delfinii, consideraţi cele mai inteligente mamifere de pe planetă după om?

Sunt recompensaţi când fac trucurile cu peşti mici dintr-o găleată.

Din când în când însă, în mod total aleator, li se dă un pește foarte mare.

Astfel, se declanşează un mecanism de aşteptare a unei recompense mari aleatorii.

Ştii că vine, dar nu ştii când.

La oameni, mecanismul este identic.

Noi avem un hormon eliberat din creier care se numeşte dopamină.

Dopamina este un hormon al învăţării şi al recompensei.

Când facem ceva bine, când înregistrăm un succes, se eliberează dopamină şi ne face să ne simţim super entuziaşti, fericiţi, plini de optimism şi speranţă.

Când jucăm la pariuri, şi câştigăm un meci, câştigăm şi nişte bani. Astfel, creierul nostru eliberează dopamină pentru a ne premia pentru rezultatul nostru.

În doar câteva ore, putem fi prinşi de acest foarte puternic miraj şi lucrurile se întâmplă în felul următor.

La început, eşti calm, raţional, odihnit, stăpân pe tine şi emoţiile tale.

De obicei cum eşti la început de zi.

Pentru că eşti stăpân pe tine, începi să joci şi chiar să câştigi câteva meciuri la pariuri online, unde ai zeci şi sute de opţiuni permanent, la orice oră din zi şi din noapte, din toate sporturile imaginate.  

La fiecare meci câştigat, simţi o energie şi o plăcere maximă. E doza de dopamină eliberată. Începi chiar să îţi faci planuri despre ce urmează să faci cu banii sau ai în cap filme legate de faptul că vei putea câştiga zilnic câte o sumă şi nu va mai fi niciodată nevoie să lucrezi pentru bani.

Poate vei ajunge chiar să fii un parior profesionist, care trăieşte din asta, sorbind cocktailuri pe un şezlong în Miami.

După câteva meciuri şi o stare super euforică, pierzi un meci.

Instant, eşti lovit de regrete.

“Dacă nu aş fi jucat meciul ăsta, eram pe plus şi puteam să scot banii și câte lucruri aș fi făcut cu ei în viața reală”.

Şi aici apare cea mai mare problemă şi capcană a pariurilor şi a jocurilor de noroc.

NU TE POŢI OPRI

Jocurile de noroc atacă direct acea parte din creierul nostru care ne face să pierdem orice control asupra comportamentului nostru.

Nevoia de a simţi gustul victoriei, dopamina, de a reînnoi speranţele de câştig este un drog care îşi cere preţul uriaş care e însăşi întreaga ta viaţă.

Poate eşti pe plus într-o zi sau eşti pe minus, financiar, însă asta nici măcar nu este cel mai important aspect.

Ce e important e că mintea ta nu este obişnuită cu ritmul ăsta de eliberare a dopaminei şi a restului de emoţii pe care le simţi, de la agonie la extaz în câteva secunde.

Îţi pierzi atenţia şi concentrarea, creierul tău este stors efectiv de energie şi resurse şi o problemă mai mare decât banii este că nu mai poţi să faci nimic altceva.

Nu mai poţi să lucrezi şi să îţi faci treaba bine, nu mai poţi să fii atent la iubita sau iubitul tău, la familia ta, la copiii tăi.

Nu mai poţi să fii prezent să te bucuri de momentele frumoase ale vieţii, nu mai ai viaţă socială şi permanent te gândeşti la ce meciuri mai sunt şi că ai putea chiar acum să câştigi bani în timp ce tu faci toate lucrurile astea inutile numite “viaţă”.

Eşti dependent şi distracţia de abia acum începe.

Nu mai ai bani.

Dar ştii că dacă ai avea acum o sumă, ai putea să te ridici.

Ai putea să recuperezi tot ce ai pierdut şi să fii pe plus. Ai putea să plăteşti datoriile şi să rămâi şi cu bani şi apoi nu te mai joci, juri.

Doar vrei să fii iar pe zero.

Aşa că te gândeşti ce ai putea face?

Ce poţi vinde? De unde poţi lua împrumut? Ce poţi fura?

Creierul te păcăleşte în continuare.

“Lasă că faci tu rost oricum de bani”.

La un moment dat, lumea nu te mai vede decât cu nasul în telefon sau calculator.

Partenerul sau partenera de cuplu te ameninţă că te părăsesc, familia te reneagă, creditorii te caută să le dai banii înapoi,  la muncă vei fi dat afară şi tu tot NU TE POŢI OPRI.

Doar ai mai câştigat la pariuri chiar sume mari în câteva ore. Da, ai pierdut apoi şi mai repede tot ce ai câştigat şi ai pierdut şi din banii tăi, deci eşti pe minus, dar ştii că poţi câştiga că doar ai mai făcut-o. A fost doar ghinion că ai pierdut.

Dacă joci strategic, sigur câştigi.

Ce nu ştiu decât foarte puţini, de obicei proprietarii acestor firme de jocuri, e că omul este legat la mâini, ochi şi picioare în faţa jocurilor de noroc.

Nu ne putem apăra pentru că avem o vulnerabilitate în creier, care se numeşte dopamină.

Hormonul recompensei.

Şi când ştii că ai un buton pe care poţi să apeşi şi primeşti doza, la un moment dat loveşti butonul ăla cu frecvenţa unei maşini de cusut.

Acum nu mai joci pentru câştig sau pierdere ci pentru EMOŢIA pe care o simţi.

Şi acum, eşti pierdut. Pentru că ai devenit dependent de o substanță produsă chiar de creierul tău. 

Pentru că eşti dependent, nu mai ai control şi putere asupra ta, asupra minţii tale, asupra emoţiilor tale.

Totul acum e despre următorul joc, următoarea cotă bună, următorul pont.

Cât de jos poţi să cobori?

Cât de multe trebuie să pierzi ca să te opreşti?

Ce trebuie să păţeşti ca să te trezeşti?

Când joci la pariuri, nu îţi dezvolţi abilităţi, nu aduci valoare oamenilor din jur şi nu ai o cale şi o strategie pentru a creşte şi progresa.

Să cauţi să faci bani din jocuri de noroc şi în special pariuri online, este o cale sigură de a te autodistruge şi de a-i trage după tine pe cei care insistă să mai rămână lângă tine din iubire sau pentru că vor să te salveze.

Îţi spun din experienţă că jocurile de noroc îţi afectează creierul la cel mai profund nivel. E nevoie de “detoxifiere” ca să îţi poţi reveni şi cel mai des e nevoie de ajutor specializat.

Vei intra în sevraj, şi dacă nu se întâmplă nimic suprinzător, te vei trezi ca dintr-un vis urât şi îţi vei reface viaţa, de data asta căutând să câştigi bani în modul corect.

Fă ceva bun şi valoros pentru oameni, şi vei fi plătit.

Fie că ai un job, fie că eşti un liber profesionist, fie că ai afacerea ta sau eşti persoană fizică autorizată, asta e calea de a progresa, de a câştiga bani, de a aplica o strategie şi de a prospera.

Să crezi că există un sistem pe care îl poţi păcăli să îţi dea bani constant şi că vei trăi pe picior mare şi împlinit jucând, este fantezia care te trage în nisipuri mişcătoare ce te vor înghiţi mai repede decât poţi să spui ”Martingale”.

Eu mi-am stricat relaţii, mi-am pierdut pasiunea pentru muncă, m-am îmbolnăvit sufleteşte şi mental din cauza pariurilor și știu ce muncă și efort sunt necesare pentru a reveni pe drumul cel bun. 

Spectrul a 55 de mii de români doar pe un site care sunt pe drumul ăsta al pierzaniei îmi dă fiori reci.

Dacă crezi că poţi ajuta pe cineva cu acest material, dă-i te rog un share.

În recuperarea puterii pe care o risipim stă secretul creării unei vieţi mult mai bune.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

 

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții