Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Ce trebuie să știe orice aspirant la personalitate alfa

Prima și cea mai importantă condiție, aproape suficientă, pentru a fi o personalitate alfa este următoarea:

Să fii responsabil pentru binele grupului tău

Cum poţi să îţi asumi responsabilitatea pentru hrana celor dintr-un grup (şi aici mă refer la familie, prieteni, echipa de muncă, tribul, societatea, etc) dacă tu nu poţi să îţi procuri singur hrana necesară ţie?

Cum poţi să îţi asumi responsabilitatea pentru binele financiar al celor din jurul tău – al grupului tău – dacă tu nu ştii să faci măcar banii pentru nevoile tale?

Cum poţi să îţi asumi responsabilitatea pentru educarea şi evoluţia celor din jurul tău, din tribul tău, dacă tu însuţi nu eşti permanent într-un proces de educare şi evoluţie?

Nimic nu educă mai mult decât puterea exemplului.

Tu ai asculta sfatul unui obez cu maioneză la gură despre slăbit?

Ai asculta sfatul cerșetorului cu privire la educaţie financiară?

Ai asculta sfaturi despre relaţii fericite de la cine a divorţat de 7 ori?

Bănuiesc că bunul-simț e suficient ca să îţi dai seama că nu poţi să faci nimic pentru alţii până nu faci pentru tine.

Şi aici e cheia personalităţii alfa.

Ca să devii alfa nu ai de respectat decât o singură regulă.

Cum îți ajuți haita (familia, prietenii, echipa) să evolueze și sa obțină ce vrea în viață?

Este evident – primul pas e să fii tu cel care obține ce vrea  în viață.

Stephen Covey în cartea sa, Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți, ne spune că o ființă umană trece de la imaturitate la maturitate prin 3 stadii:

Dependența >> Independența >> Interdependența

  1. Dependența

În această primă fază suntem din momentul în care ne naştem până în adolescenţă/tinereţe... sau cel puţin aşa ar fi normal – cât mai repede în viaţă să devii independent. Din păcate, avem adulţi de 25-30 de ani care, după 10-15 ani de şcoală, sunt incapabili să fie pe picioarele lor şi se întorc să locuiască cu părinţii sau nu se mută de la ei deloc.

În această situaţie, nu se pune deloc problema să fii o personalitate alfa şi ai de trecut prin încercările care te vor face independent.

  1. Independența

Foarte mulţi oameni îşi imaginează că acesta este idealul şi că, odată ajunşi independenţi, lumea e a noastră şi putem să ne revoltăm şi să facem ce vrem. Ei bine, asta e doar parţial adevărat. Sentimentul că acum nu depinzi de nimeni şi poţi să iei orice decizie vrei fără ca nimeni să aibă putere asupra ta este o etapă importantă în viaţa noastră, dar nu suficientă pentru a fi o personalitate alfa.

Nu este suficient pentru că realizările pe care „lupul singuratic” le poate avea în viaţă pălesc în faţa realizărilor pe care un grup de oameni, o haită, le poate realiza.

  1. Interdependența

Această a treia etapă este maturizarea completă a unui individ. Când realizăm că în echipă, în grup, se vor petrece cele mai mari satisfacţii, realizări şi se vor atinge cele mai îndrăzneţe visuri, atunci am ajuns într-un punct al vieţii noastre din care putem decola spre înălţimi spre care nu am îndrăznit să visăm până atunci.

Personalitate alfa, este persoana care într-un grup, va avea viziunea pe care toţi ceilalţi vor dori să o urmeze, o viziune prin care fiecare membru individual al grupului îşi poate atinge propriile obiective şi visuri mult mai bine decât ar fi putut singur sau în altă parte şi mai mult, acţiunile şi viziunea grupului vor avea un impact asupra lumii.

Cu alte cuvinte, când cineva ne arată o viziune prin care putem avea impact asupra lumii din jur, suntem inspiraţi şi ceva din noi ne face să vrem să punem umărul la realizarea acelei viziuni.

Alfa își asumă responsabilitatea, instinctiv

Multă vreme nu am înţeles, sau am înţeles greşit, ce înseamnă să îţi asumi responsabilitatea ca şi personalitate alfa.

Pentru mult timp, eu fiind o persoană independentă – un „lup singuratic” sălbatic şi antisocial – am considerat că fiecare este responsabil pentru el, fiecare plăteşte preţul pentru greşelile lui sau culege roadele pentru faptele lui bune.

Gândirea mea nu era greşită, însă era doar în etapa 2 a lui Steven Covey, de independenţă. Nu eram încă o persoană matură complet.

Pe măsură ce mi-am atins câteva obiective în viaţă, am împlinit câteva visuri, mi-am dat seama că pentru a face mai mult am nevoie de oameni în jurul meu. Şi nu orice fel de oameni, ci oameni super inteligenţi, proactivi, dispuşi să evolueze permanent şi să se educe, să nu se teamă de eşec şi de părerea celor din jur, să aibă iniţiativă, curaj şi visuri.

Nu aveam bani să îi plătesc şi m-am întrebat: cum poţi face nişte oameni extraordinari să lucreze alături de tine şi să te ajute să îţi atingi obiectivele?

În ani de zile de experiențe trăite, am creat nişte relaţii pe viaţă cu oameni extraordinari şi am stricat probabil ireparabil alte relaţii.

La sfârşitul experimentelor, am găsit 3 lucruri pe care oamenii extraordinari le cer de la un om ca să pună umărul şi să îi sprijine viziunea.

Am descoperit 3 lucruri care îi fac pe oameni să urmeze un lider alfa din proprie iniţiativă, pentru că aşa îşi doresc.

1. Oamenii extraordinari vor să vadă puterea exemplului;
2. Oamenii extraordinari vor să aibă impact asupra lumii;
3. Oamenii extraordinari vor ca liderul să pună responsabilitatea faţă de grup mai presus decât responsabilitatea liderului faţă de propriile interese.

  1. Oamenii extraordinari vor să vadă puterea exemplului

Asta înseamnă că tu, dacă vrei să fii o personalitate alfa, trebuie să fii primul în tranşee cu arma în mână; să fii cel mai entuziast, energizat şi optimist om din zonă; să inspiri, să ai visuri şi o viziune pe care să le reînnoieşti permanent; să fii în formă fizic, emoţional, mental şi spiritual; să munceşti cel puţin la fel de mult ca cel mai harnic om din echipă, să perseverezi când lucrurile nu par roz şi să te ridici de fiecare dată când ai căzut; să ai caracter şi integritate, să îţi ţii cuvântul şi promisiunile şi să îţi doreşti să te autodepăşeşti permanent.

  1. Oamenii extraordinari vor să aibă impact asupra lumii

Visul şi viziunea ta trebuie să depăşească orice alt vis şi viziune pe care le au ceilalţi. Cel care are visul şi viziunea cele mai seducătoare va fi cel urmat, mai ales când este făcut primul pas şi se dovedeşte că acea viziune are şanse să fie împlinită. E important, ca şi lider alfa, să îţi seduci echipa, să inspiri şi să le mişti inimile şi ei îşi vor da şi propria viaţă pentru acest vis şi viziune care nu mai sunt demult doar ale liderului, ci sunt speranţa de mai bine pentru întreaga haită şi – de ce nu? – întreaga lume.

  1. Oamenii extraordinari vor ca liderul să pună responsabilitatea față de grup mai presus decât responsabilitatea liderului față de propriile interese

Şi dacă tot am spus despre „speranţa de mai bine”, liderul alfa este primul care sare să înfrunte orice pericol care se abate asupra grupului, fie el pericol intern sau extern. Liderul alfa, instinctiv, fără niciun raţionament, va sări să îşi apere oricare membru din haită. Aşa cum un părinte şi-ar da viaţa pentru copiii lui, liderul alfa simte în cel mai adânc loc în inima lui că toată echipa, tribul, sunt familia lui extinsă şi fiecare membru este nepreţuit.

Liderul care lasă greutăţile şi pericolul să se abată asupra altui membru din grup, luând-o la fugă sau întorcând spatele, îşi pierde instant statutul de lider în ochii întregii haite.

Am să dezvolt mai mult aceste aspecte, însă vreau acum să îţi spun că punctul 3 este cel mai important şi definitoriu punct al unei personalităţi alfa. Este şi cel mai greu de atins şi am să îţi spun de ce.

Asumarea reponsabilității – privilegiul celor mai puternici oameni de pe pământ

Cum poţi tu să îţi asumi responsabilitatea pentru alţii când tu nu ţi-o asumi complet pentru tine?

Când nu îţi asumi responsabilitatea 100% pentru viaţa pe care o ai, corpul pe care îl ai, iubirea pe care o ai sau nu o ai, banii pe care îi ai sau nu îi ai, pentru orice este în viaţa ta – cum ai putea să fii un exemplu şi să fii şi sprijin pentru alţii?

Când eşti o victimă a circumstanţelor, când îţi petreci jumătate din viaţă dând mult din gură despre ce o să faci şi cealaltă jumătate găsind scuze pentru că nu ai făcut – cum ai putea să faci ceva pentru semenii tăi?

Nu e ușor să ajungi alfa, dar faci un pas foarte mare în direcția bună atunci când faci primul pas.

Asumă-ţi responsabilitatea şi spune : „întreaga mea viaţă este consecinţa şi rezultatul acţiunilor mele din trecut. Îmi pot schimba întreaga viaţă, schimbându-mi acţiunile şi comportamentele”.

Atunci când suntem necăjiţi, când avem belele în viaţă, ne-a părăsit gagica sau gagicul, avem datorii, suntem graşi sau bolnavi, stresaţi şi parcă totul e împotriva noastră, toate astea nu sunt decât simptomele unei singure probleme reale.

Ai belit atât de mult ochii la lucrurile din afara ta încât ai uitat să te uiţi în tine şi să vezi ce fiinţă umană extraordinară eşti şi cât de multe ai de oferit lumii. Ai uitat cât de multe poţi face într-o singură zi când ai entuziasm, cât de mici pari problemele când îţi aduci aminte să fii recunoscător că eşti viu şi că atâta timp cât poţi vedea zorile unei noi zile, speranţa că poţi cuceri întreaga lume şi poţi atinge împlinirea şi fericirea maximă rămâne intactă.

Toată psihologia, dezvoltarea personală şi spirituală, la asta se rezumă.

Fii tu tare prima oară ca să nu fie nevoie să îi împovărezi pe alţii.

Apoi, ajută-i şi pe ceilalţi să fie tari.

Asta e tot.

Dragostea de sine – să îţi placă de tine şi de cât de fain AI PUTEA SĂ FII, chiar dacă nu eşti în clipa asta – este începutul poveştii tale de succes.

Viața e un maraton, nu un sprint

Uneori pot fi acuzat că prea îmi centrez discursul pe individ, pe individualitate, independenţă, putere personală şi o preocupare fanatică pentru propria persoană.

Să stabilim un lucru clar de la început: omul singur este foarte limitat în ce poate realiza – viaţa fără a avea pe cine să strângi în braţe este lipsită de sens (pentru mine) şi nu există personalitate alfa fără haită sau tribul lui.

Cred cu maximă tărie în iubirea aproapelui aşa cum te iubeşti pe tine.

Şi aici apare problema.

Ştii care este definiția simplistă a unei personalităţi alfa?

Alfa e ăla care îşi asumă responsabilitatea pentru siguranţa şi binele grupului.

Alfa atacă primul orice provocare şi îşi protejează familia/grupul.

De ce? Pentru că e cel mai „puternic”, pentru că e cel mai în măsură să facă asta şi pentru că de la el se aşteaptă asta.

Ca să îşi câştigi acest drept, de a fi alfa, prima oară trebuie să îţi porţi ţie de grijă.

Cum poţi să ai grijă de alţii când nu poţi să ai grijă de tine? Nu prea poţi. De aceea, prima condiţie este să fii tu tare, să ai resurse şi competenţa necesară.

Hormonii care te vor ajuta în mod natural să devii alfa

Organismul nostru este un dar extraordinar pe care îl avem. Oricine poate să devină o personalitate alfa pentru că este echipată cu tot ce are nevoie și azi vorbim despre hormoni care generează emoții, care duc la acțiuni și apoi la rezultate.

Dopamina – hormonul realizărilor și muncii în pași spre obiectiv

Dopamina este un hormon care are efectele cocainei. Atunci când ne facem un plan, când urmăm paşii planului şi realizăm obiective – mici sau mari – creierul nostru eliberează dopamină.

Dopamina provoacă dependenţă, dar întrebarea este: această dependenţă la ce comportamente se referă?

Un sportiv care atinge performanţe, tot timpul vrea să se autodepăşească. De ce? Pentru că a devenit dependent de dopamină şi are nevoie să atingă o bornă pentru a-şi lua doza.

De asemenea, orice om cu realizări, atunci când mai atinge o bornă în drumul spre obiectivul său, primeşte o doză de dopamină.

Dopamina se eliberează şi când ne drogăm, când jucăm la jocuri de noroc sau bem alcool.

Întrebarea este, care comportament vrei să îl întăreşti şi să îl repeţi?

Oamenii care îşi ating visurile o fac cu ajutorul dopaminei şi apoi nu se mai pot opri. De aceea unii au totul şi alţii nimic. Cei care au totul nu mai pot fi opriţi cu uşurinţă din a-şi dori mai mult, mai bine, mai repede. Evoluează tot mai rapid şi au realizări extraordinare.

Aşadar, eşti echipat biologic ca să îţi atingi visurile şi obiectivele.

Mark Twain a fost un excelent coach la vremea lui şi a ştiut aceste lucruri înainte ca ştiinţa să descopere exact ce se petrece în corpul nostru:

Secretul pentru a face progres este să începi. Secretul pentru a începe este să spargi obiectivele complexe şi copleşitoare la prima vedere în paşi mici pe care îi poţi gestiona zilnic şi apoi să începi cu primul pas”.

Serotonina – hormonul recunoașterii publice

Când primim premii, recompense sau laude pentru realizările noastre, un alt hormon vine să ne premieze cu o stare de satisfacţie şi fericire – serotonina.

De aceea, suntem foarte motivaţi şi să ducem la capăt obiectivele şi realizările. Nu doar pentru că la fiecare pas făcut înainte primim starea de bine şi fericire de la dopamină, dar la atingerea unui obiectiv pentru care primim apreciere, avem şi o doză mare de serotonină.

Din nou, suntem făcuţi pentru fericire, corpul nostru are tot ce trebuie pentru a ne face să ne simţim extraordinar zilnic, însă nu ne iartă dacă mergem împotriva legilor naturii.

Starea de fericire este o recompensă pentru oamenii care visează, apoi plănuiesc, apoi fac.

Starea de nefericire este pentru cei care stau degeaba sau fac lucrurile greşit.

Mama natură nu recompensează frecatul mentei şi nici munca făcută orbeşte, doar ca să spunem că am făcut efort.

Mama natură iubeşte un obiectiv clar, un plan cu paşi de acţiune şi recompensează fiecare mic pas făcut în direcţia cea bună.

Mama natură este cel mai bun coach din Univers.

Creierul tău nu premiază statul degeaba, ba chiar îl PEDEPSEŞTE.

Depresia este cauzată de lipsa hormonilor fericirii – Endorfine, dopamină, serotonină.

Endorfinele sunt eliberate de corp când facem efort fizic, de aceea după 30 de minute de alergat şi un duș te simţi extraordinar.

Dopamina este eliberată atunci când facem câte un pas din plan şi ne apropiem de obiectiv sau vis.

Serotonina este eliberată atunci când atingem visul sau obiectivul final.

Aceasta este fericirea: vis, plan, acţiune şi de la capăt.

Depresia se instalează în absenţa acestor hormoni. De aceea oamenii depresivi au ca prim simptom, „nu mai am chef de nimic”.

Buddha a spus:

„Este mai preţioasă victoria asupra ta decât victoria împotriva a o mie de armate. Doar atunci victoria este a ta. Nu îţi poate fi luată de nimeni.

Nici de îngeri, nici de demoni.”

Steven Covey a spus:

„Victoria personală înainte de cea publică”.

Dacă vrei să devii o personalitate alfa, fă-ţi scopuri care să te servească pe tine, dar prin atingerea lor să facă lumea mai bună măcar pentru o altă fiinţă. Cu cât viziunea ta serveşte mai mulţi oameni, cu atât se va realiza mai repede şi fericirea ta va fi mai mare.

Orice vis trebuie apoi transformat în scop cu paşi de acţiune, într-un plan bine pus la punct. Scopul e important să fie: măsurabil, concret, specific, clar.

Nu poţi fi lider dacă eşti mai puţin inspirat sau motivat decât cei din jurul tău.

Mulţi oameni cred că „au o problemă” sau sunt „defecţi” şi de aceea sunt nefericiţi sau nu au ceea ce îşi doresc. Singura lor problemă, de fapt, e că vor să culeagă recolta înainte să sădească seminţele şi tot ce au nevoie e una peste cap ca să îşi aducă aminte ordinea.

1. Sădeşte
2. Îngrijeşte
3. Culege

Toate lucrurile despre cum să devii o personalitate alfa, puternică și încrezătoare în forțele proprii le poți învăța din cărțile mele disponibile aici.

Datoria omului e simplă: el trebuie să nu-şi mai lase viaţa să fie un accident nechibzuit. Nietzsche

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții