Conflictul amânat devine conflict multiplicat

Poți vedea informația și pe Youtube

Conflictul este de multe ori greșit înțeles, multă lume ar vrea să îl evite complet ceea ce este o aberație și nu ar fi deloc sănătos. Conflictul ne stimulează, ne energizează să facem anumite schimbări benefice pentru toți cei implicați în cel mai bun caz. Dar de multe ori, dacă ești ca și mine, avem traumele copilăriei.

Am învățat să nu rup atașamentul de alți oameni și să prefer să dau bine sau să nu zgâlțâi barca, să nu supăr lumea, să nu spun ce am de zis, să nu creez conflict pentru a nu pierde atașamentul și prietenia și o relație. Culmea e că de multe ori le-am pierdut tocmai pentru că am amânat conflictul și nu l-am avut la momentul oportun, la momentul când era potrivit să am acel conflict. Nu am spus ce aveam de spus, nu mi-am susținut punctul de vedere. Nu mi-am spus nevoile, nu mi-am exprimat dorințele.

Când conflictul nu se întâmplă în exterior el se mută în interior și cred că cunoști lucrul ăsta foarte bine. De câte ori nu ai vrut să spui ceva ce ai de spus unei persoane din familia ta, unui prieten, unui coleg de muncă și nu ai spus-o dar apoi s-a mutat conflictul ăsta în tine. A devenit interior, te-a frământat pe interior, te-a frustrat, te-a necăjit dar nimeni din jur nu știe lucrul asta.


La un moment dat s-ar putea ca, după prea multe butoane apăsate, să fi explodat poate disproporționat cu mărimea problemei respective. Tu în tine te-ai tot certat, tu ai venit cu argumente – mie mi se întâmplă des să am discuții și conflicte cu alții în mine.

Ideea este că e foarte important să poți să ai conflictele la momentul potrivit pentru că ele sunt încă în stadiul incipient și nu sunt foarte mari. Nu ar trebui să fie foarte dificil să îți spui punctul de vedere sau să spui nu în loc să spui da. Să spui ce nevoi ai și sunt importante pentru tine. Ce e important să știm, cum spunea Jordan Peterson, este că conflictele provoacă stres și anxietate. Dacă amânăm conflictele ele devin mult mai mari și se amplifică. Și da, are sens pentru că trece mai mult timp, frustrarea crește. Furia crește și câte și mai câte. Iar apoi, când avem conflictul ăla, este de multe ori disproporționat fața de cum ar fi fost în cazul în care l-am fi avut mai devreme.

Ce am observat eu este că dacă conflictul nu se întâmplă în exterior, el se va muta în interiorul omului și conflictul interior crează foarte multă tensiune, consumă foarte multă energie. Poate să ducă la boală. Practic conflictul interior este una din marile surse de probleme și mare sursa de suferință în viața unui om. Când mergem la terapie, de multe ori o să venim cu acest gen de lucruri: cu conflicte interioare. Nu știm ce decizii să luam, vrem și una, vrem și cealaltă. Ele se bat cap în cap, par paradoxale, par opuse. Nu știm ce să facem: să rămânem în relație sau să ne despărțim, să ne mutam sau să rămânem, să alegem jobul sau afacerea respectiva sau să rămânem la un job la care suntem acum. Nu știm ce alegeri să facem și asta naște conflict interior.

Este mai bine să rezolvi conflictul în exterior, să abordezi problema și ce am observat este că, de cele mai multe ori, balaurul nu este atât de mare pe cât pare în imaginație. Dracul nu este chiar așa de negru cum pare în imaginația mea. Dacă înfrunt problema cu o persoană cu care am o problemă, și spun ce am de spus, s-ar putea să îmi dau seama că a fost o neînțelegere. Că celălalt s-a gândit altfel și eu nu am înțeles. De multe ori s-ar putea să ne dorim același lucru, dar pentru că nu am verbalizat chestia asta credem că suntem într-un conflict.

Este foarte important să nu facem presupuneri foarte multe și să îndrăznim să spunem ce avem de spus. Nu știu cât de greu sau de ușor este pentru tine lucrul ăsta. Gândește-te și nu uita că atunci când ai un conflict, dacă îl amâni se amplifică și dacă nu îl lași să se întâmple în exterior se va muta în interiorul tău, el nu dispare până când nu este abordat în mod real și rezolvat într-un fel sau altul.


Mulțumesc foarte mult! 

Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.