Consecințele infidelității

Poți vedea și asculta aceeași informație și pe YouTube

Infidelitatea, un subiect tabu

Am lucrat în cadrul cursului „Maeștrii relațiilor” pe problema infidelității, pentru că mi s-a cerut, având clienți care sunt în această situație, fiind foarte confuzi, suferinzi, neștiind ce urmează în relația lor. Apoi mi-am dat seama că subiectul este tabu. Nu o să vină nimeni pe Facebook să-ți spună ”sunt înșelat” sau ”înșel, vă rog ajutați-mă”. Nu se întâmplă. Și mai sunt câteva subiecte din acestea super tabu și dificile, iar pentru că nu se vorbește despre aceste subiecte, oamenii trăiesc o disperare tăcută. Nu spun nimănui, le este foarte rușine și bineînțeles că nu au parte de ajutor specializat.

Cum cineva trebuie să înceapă, încep eu. Am făcut un webinar întreg, de două ore și ceva, despre acest subiect și am văzut ce a ieșit la suprafață. Și atunci vreau să-ți fac o mică introducere, după care, dacă tu simți că ai nevoie de mai mult, te invit să-mi scrii pe [email protected] . Toate detaliile tale rămân private, nu o să se afle nimic, niciodată, dar e important să vorbim despre acest subiect dacă ai problema aceasta. Și sunt mulți oameni care au. Ce se întâmplă în momentul infidelității? Există cineva care înșală și cel înșelat. Azi vorbim despre perspectica celui înșelat.

Suferința celui înșelat

Începem cu cel înșelat, cel trădat, cel mințit, cel căruia i se ascunde treaba asta. Se întâmplă o pierdere pe 9 nivele diferite și ne spune Gottman asta, deși și intuiția ne-o spune. Toate aceste pierderi de pe cele 9 nivele, pe plan social, pe plan emoțional, pe plan material, pe toate planurile vieții, inclusiv spiritual, legătura cu Dumnezeu șamd. Toate planurile sunt de fapt variațiuni ale aceleiași teme, și anume pierderea identității, pierderea de sine, sinele tău, cine ești tu pe această lume. Și încep întrebări. În momentul în care tu ai încredere în cineva, dormi cu el în pat, împarți aceeași mâncare, poate faceți copii, adică sunteți o echipă, nu? Și fără să fi văzut vreun semn sau fără să fi intuit ceva, afli că ai fost mințit, trădat, înșelat. În momentul ăla e o mare problemă, dar eu spun că este și o mare oportunitate. 

Acum, mare atenție, exact ca și focul sau un cuțit, le putem folosi pentru a face lucruri bune sau pentru a distruge. Cam așa este și cu acest aspect al vieții. Dacă te trezești într-o situație în care ești înșelat, deși este foarte dureros și pare că este o dramă fără sfârșit, poate fi o mare oportunitate, dar cu o condiție: să poți să adopți o perspectivă asupra acestei situații si să îți dai seama că ai oportunitatea de a muri și de a te naște din nou. Asta ca să o spun așa, foarte simplu. Asta trebuie să se întâmple. Deci ca să pot depăși cu brio și cu succes această situație, trebuie să înțeleg că vechea mea persoană va muri și e ok. Trebuie să o las. Și se va naște una nouă. Deci în momentul în care eu îmi pierd acest sentiment de identitate, pierd încrederea în mine, încrederea în oameni, încrederea în familie și relații și toate astea, poate fi foarte dramatic și pe mulți oameni îî distruge, nu? Nu mai au niciodată încredere în nimeni, nu mai pot să formeze relații sănătoase, se afundă în dependențe și multe alte consecințe foarte negative. 

Dar alți oameni devin mai înțelepți în urma acestei experiențe, dobândesc o mai mare înțelegere, o autocunoaștere de sine mult mai bună și până a urmă, dacă sensul vieții și scopul vieții este ca noi ca ființe umane să evoluăm și să creștem, și de obicei durerile foarte mari, bolile poate incurabile, dar care printr-un miracol se vindecă, scăpăm cu viață; aceste evenimente dramatice de divorțuri sau despărțiri sau pierderea cuiva drag sau înșelatul, sunt lucruri extrem de dureroase, dar care au mare potențial transformator. Și atunci în etapa 1, am această pierdere de sentiment de identitate. Nu știu cine sunt, mă întreb ”ok, dar tot ce știu despre viață, relații, este greșit”, pentru că nu m-a pregătit nimic. Am crezut că știu și de fapt, nu știu. Ego-ul mi se dezintegrează și sentimentul de identitate mi se dezintegrează. Asta înseamnă moartea, metaforic. Și ceva nou se va naște și am șansa să mă nasc o nouă persoană, mult mai pregătită, mult mai capabilă de iubire, mult mai pregătită să fac față dezamăgirilor. Deci pot să fiu un om mult mai bun în urma acestui act, să ii spunem așa. 

Acest act de înșelat, trădare și infidelitate. Totul ține de atitudine și de perspectivă. Poți să vezi acest moment ca un moment de resetare, momentul 0 în care ți se dă șansa să devii un om mult mai bun și să ai o viață mult mai bună, sau îl vezi ca pe o dramă, fără ieșire, ca pe o capcană, ca pe o prăpastie în care ai căzut și nu mai poți să ieși din ea. Astea sunt două atitudini și două viziuni. Poți să alegi, este o alegere.

Acum, dacă ești într-o situație de genul acesta, știi pe cineva care este în situația asta și are nevoie de ajutor, te rog să-mi scrii la [email protected] și îți voi da pașii și strategiile pentru a ieși cu bine tu din această situație, pentru a-ți repara relația dacă există dorință și motive suficiente pentru a face treaba asta. Care sunt condițiile, sunt niște condiții pentru a se putea repara această situație sau pentru a știi cum să oprești suferința sau cum să îți începi o nouă viață. Deci sunt multe scenarii, e nevoie de ghidare și de ajutor. Este un subiect tabu, așa că te invit să îmi scrii pe e-mail, nu trebuie să lași neapărat comentariu la video-ul ăsta, decât dacă vrei.

Îți mulțumesc foarte mult!

Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Un răspuns

  1. Una dintre persoanele cercetate penal care face certificate de vaccinare false este Elena Damoc, nascuta la 1 mai 1993. Elena Damoc bruneta cu ochii caprui este data in urmarire generala, Elena Damoc a obtinut titlul de farmacist prin frauda, facand dare de mita pentru examen, si cumparand subiectele la examenul de obtinere a titlului de farmacist. Damoc Elena are mai multe dosare penale deschise pe numele ei, pentru evaziune fiscala in forma continuata, pentru frauda, pentru trafic de droguri de mare pericol public. Din 2012 pana in 2020 ea a practicat de asemenea si si modeling in studiouri videoch, avand peste 45000 de followers pe siteurile de specialitate pentru adulti. Ultimul loc cunoscut de munca al ei Damoc Elena este in Bucuresti la firma Arensia Exploratory Medicine.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.