Cum evitam depresia de Craciun – o poveste si 4 metode

Eu sunt de nationalitate sarba. In mod traditional, dupa calendarul vechi, sarbii precum si majoritatea populatiilor slave, petrec Craciunul in 7 ianuarie si relevionul in 14 ianuarie, adica totul decalat cu 2 saptamani.

Provenind dintr-o familie dezbinata, cu tatal lipsa, bunicii mei de origine sarba , singurii pe care ii aveam, pregateau Craciunul pentru ianuarie iar in decembrie eu ramaneam cu maica-mea.

Maica-mea tinea foarte mult sa avem brad de Craciun dar de obicei in afara de mancare si brad nu ne permiteam altceva. Totusi, am apreciat cum se cuvine acest “putin” pe care maica-mea il putea oferi.

De obicei, ea lua salarul ei de invatatoare in 10 ianuarie, asa ca de pe la revelion, ultimele zile pana la salar erau foarte nasoale din punct de vedere financiar. Noroc ca eram doar doi si ramanea mancare pentru mai multe zile.

Nu intentionez sa fac pe victima ci doar sa te introduc in atmosfera unui tanar adolescent sarac ce se pregatea pentru sarbatorile de iarna.

Avand in vedere situatia mea, imagineaza-ti cum ma simteam.

Iti poti imagina ca acest gen de experienta lasa urme in psihicului unui tanar si cand am ajuns pe bancile facultatii de psihologie glumeam cu colegii si le spuneam ca am crescut la casa de copii cu nasu strivit de geam la fulgii de zapada de afara si la joaca altor copii.

Era gluma mea preferata dar orice gluma este un “spin infasurat in vata” cum zice Anca Munteanu.

Oroarea mea fata de sarbatori a venit odata cu dezvoltarea personalitatii mele si intr-o iarna am petrecut singur si Craciunul si Revelionul.

Si am fost foarte implinit si fericit, fara niciun sentiment negativ sau de depresie. Am apucat sa ma relaxez profund, sa citesc, sa imi fac planul pe anul ce venea si a fost o experienta excelenta.

Mi-am dat atunci seama care este motivul pentru care unii oameni desi au aparent tot ce cred ca e nevoie pentru a avea sarbatori fericite, nu le au, si alti oameni , care au multi putin, pot sa zambeasca senini si impliniti. Fericirea sau nefericirea noastra de sarbatori sau in orice alta perioada, tine de asumarea responsabilitatii.

Cand am stabilit ca noi suntem responsabili de starea emotionala in care ne aflam atunci ne permitem sa ne acceptam cu puncte tari si puncte slabe, cu calitati si defecte si astfel incepe acceptarea si iubirea de sine.

Iar in momentul in care te iubesti sit e accepti pe tine nici un Craciun nu ti se va mai parea “trist”.

4 metode de a trece cu bine peste starile negative cauzate de sarbatori

Nebunia cu petrecerile, cadourile, materialismul sau conditiile sociale si familiale  in perioada sarbatorilor pot duce la depresii. Despresia de Craciun este un fenomen foarte cunoscut in mediile psihologice, rata de sinucideri este cea mai mare in luna decembrie ceea ce spune destul de clar ca ne confruntam cu o problema reala

Metoda 1:Nu te lasa pacalit de adrenalina comerciala de sarbatori

Asa cum am mai zis, Craciunul nu e despre decoratii magnifice, familii lipsite de oric feel de problem sau cadouri scumpe. Nu cauta Craciunul perfect ci cauta Craciunul potrivit pentru tine.

Metoda 2: Ramai o persoana activa pe perioada sarbatorilor

Nu sta inchis/a in casa. Fa sport si baga oxigen in tine. Daca ai ocazia sa faci si sporturi de iarna e perfect, chiar daca stii doar sa te dai cu sania. Miscarea este esentiala.

Metoda 3: Inventeaza traditii noi

Nimeni nu are modelul ideal pentru petrecut Craciunul. Facem masa si mancam 10 zile in continuu pentru ca nu se ridica nimeni sa provoace traditiile. Nu  uita ca traditiile nepotrivite sunt cele care ne opresc sa progresam.

Intreaba-te : Am nevoie sa stau 10 zile in casa sis a manc sis a beau in continuu? Daca raspunsul e nu, cauta sa inventezi traditii noi. Poate sa faci marathon de uitat la filme de Craciun, poate sa cauti compania pritenilor in loc de cea a familiei, poate sa petreci timp singur/a.

Experimenteaza cu curaj, doar  tu stii ce e potrivit pentru tine.

METODA 4 – cea mai puternica metoda pentru un Craciun fericit si implinit

Craciunul nu e despre reclame si cumparaturi, despre familii fericite care stau la masa si nici despre religie.

Craciunul e o pauza pe care o luam fie ca vrem fie ca nu pentru ca tot sistemul se opreste din viteza lui normala de functionare si ia o pauza.

Sa profitam de aceasta pauza daca tot ne e data si sa ne uitam in jur ca sa ne dam seama ca omul de langa noi nu este deloc diferit.

Suntem aceleasi fiinte aflate pe acelasi pamant avand aceleasi suferinte legate de sanatate, iubire sau bani. Cu totii le trecem, asa ca acum hai sa ne luam un pic din ce avem acum si aducem O CLIPA de bucurie unui om de langa noi.

Pas de actiune – din putinul tau ofera ceva celui de langa tine.

Ia o foaie de hartie si gandeste-te la persoane pe care le cunosti si care au o situatie grea.

Daca stii o familie numeroasa care e saraca sau o persoana singura fara venituri mari, mergi la un supermarket daca tot e perioada, umple o plasa cu mancare, sucuri,  dulciuri, orice crezi ca i-ar face placer si du-le acea plasa, spune-le “Craciun fericit” si pleaca.

Daca stii o persoana ce va petrece Craciunul singura invit-o si insista sa vina in sanul familiei tale.

Daca ai bani, gandeste te ca poate stii pe cineva care are neoie de bani pentru a-si plati ceva sau pentru a face ceva important cu acei bani. Pune-i intr-un plic si du-i.

Si eu am fost in situatia in care nu aveam nici mancare si nici bani si nici familie fericita dar m-am incapatanat sa gasesc de fiecare data pe cineva cu care sa impart ceva de Craciun.

Indiferent ce trairi ai tu de Craciun sau daca cumva te simti in depresie, te asigur ca sentimentul ca ai dat ceva si ai facut nu viata cuiva mai buna, ci o clipa sau o zi mai buna in viata unui om, te va duce intr-o stare de spirit in care isi permit sa fie doar zeii.

Te vei simti o persoana puternica si vei stii ca INTOTDEAUNA vei avea ceva de oferit si te va motiva sa muncesti in anul ce vine mult mai mult si mai bine pentru ca peste un an de acum incolo sa poti oferi si mai mult oamenilor din jurul tau.

La mine strategia asta functioneaza excelent.

Daca te intrebi care e fapta mea buna de anul asta, am sa ti-o spun.

Parintii mei sunt divortati de 20 de ani si nu s-au recasatorit. Fiecare Craciun si revelion si l-au petrecut singuri.

Anul asta am sa ii chem pe amandoi la masa in ziua de Craciun si am sa petrec o zi cu parintii mei asa cum nu am reusit sa fac de la 10 ani pana la 30. Ii voi face sa se bucure ca au un fiu care ii respecta si iubeste dupa toate incercarile la care am fost supusi.

Nu uita ca trebuie tu sa fii prima oara o persoana puternica pentru ca sa poti sa ajuti cu adevarat oamenii din jur.

Gestul pe care vreau sa il faci, te asigur ca ii va face pe oamenii binecuvantati de tine sa isi dea seama ca intr-o luna de decembrie friguroasa, inorata si cenusie tu esti acea licarire vie si calda de speranta ca intre oameni inca exista legaturi ce nu pot fi explicate in cuvinte dar care ne fac sa oferim o mana celui cazut pe jos chiar daca cu cealalta mana si noi incercam sa ne acoperim ranile si suferintele proprii.

ATENTIE!

Respecta nevoile oamenilor pe care vrei sa ii ajuti.

Nu ii da mancare unui satul, nu ii pune in plic 100 de ron unuia care are bani si nu oferi o imbratisare calda unei persoane care are o familie fericita.

Da-i de mancare unui flamand.

Da-i bani unui sarac.

Ofera iubire unui om lipsit total de iubire.

Printr-un gest mic si dezinteresat vei sadi samanta bunatatii in sufletul unui om si poate intr-o zi si acel om va simti nevoia sa ofere ceva celui de langa el si astfel ai pornit un bulgare de zapada care se rostogoleste la vale si devine tot mai mare si mai mare.

Astfel, ai inceput sa schimbi lumea.

Iti doresc sa fii o persoana implinita in acest sfarsit de an.

Eu voi continua sa iti scriu si in aceasta perioada si sper ca tu sa ma citesti chiar daca ai alte prioritati. Impreuna vom trece in anul ce vine

Cu drag,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

75 de răspunsuri

  1. Bravo, Pera! Iti voi urma exemplul si voi face o fapta buna pentru a ajuta un om nevoias in preajma Craciunului. Sarbatori fericite!

  2. Iti multumesc din suflet Pera pentru acest mesaj. Nici nu-ti imaginezi cata nevoie aveam de astfel de cuvinte. Si eu sunt printre cei ce vor petrece sarbatorile mai mult singura. Ai mare dreptate atunci cand spui ca oferind putin din ceea ce avem ne simtim precum zeii. Va urez tuturor multa caldura si lumina!

  3. Saptamana viitoare am hotarat cu unii din colegi sa revenim la o casa familiala din orasul nostru , si impreuna cu cei mici de acolo sa realizam decoratiuni de Craciun, sa facem bradul si sa le daruim cateva mici daruri de la noi.Lucrand intr-o institutie de cultura , anul acesta am desfasurat un proiect adresat unui numar de 5 case de copii din jud.Covasna .cest proiect s-a bucurat de un real succes.Am avut ateliere de modelaj in lut, tesaturi traditionale, cusaturi traditionale, quilingetc.Vrem ca si in 2011 sa continuam acest proiect, sa-l dezvoltam.
    Sarbatori cu lumina in suflete!

  4. E atat de usor sa faci pe cineva fericit si sa-i luminezi viata dar uitam acest lucru. Multumesc Pera!
    Sarbatori fericite, pline de caldura si un an nou 2011 plin de vise implinite!

  5. Da, gesturile de generozitate pe care le facem fata de cei aflati in suferinta sunt un balsam pentru cei ce fac aceste gesturi.
    Personal, activez in cadrul Fundatiei "Sfintul Apostol Andrei" din Braila.
    Aici pe linga acivitatea de Inforenergetica, se obisnuiesc si faptele bune, facute fata de batrini, copii, leprosi, oameni care sufera in urma inundatiilo. Dar si trimitere de carti in Limba Romina catre fratii nostrii de peste Prut.
    Acest gest, de a dona, de a ajuta, iti sentimentul ca esti util cuiva.
    Dezavantajul donatiilor facute astfel este acela ca nu poti vedea chipurile celor care le primesc.
    My recent post Viata Sfintului Nicolae

  6. curat-murdar…eu va spun simplu ce te poate face sa fii ok de Craciun….
    credeti-ma nu banii….am petrecut un Craciun cu cartofi prajiti si a fost bine, important dpmdv este sa mergi la Biserica de Craciun si nu poti pleca decat fericit. Sunt prietenii care daca ai norocul sa nu fie emo…nu poate fi decat super tare….have a fun

  7. E frumoasa ideea ta de a avea traditii noi. Pare o contradictie in termeni, dar in esenta nu este.
    Asa, visurile noastre prind aripi, asa putem sa renuntam la conditionari si sa ne permitem sa ne descatusam imaginatia si sa ne eliberam sau sa ne rostim visurile!
    CRACIUN FERICIT!

  8. De asta-mi place sa te citesc,si astept mereu cu nerabdare de fiecare data sa vad ce mai scrii.Pentru ca esti o persoana realista care nu vede viata numai prin prisma tratatelor de psihiatrie si a materiei invatate prin universitati.Crede-ma ,cunosc cativa psihologi cu masterate, care vorbesc atat de frumos si in clase si la cabinete care sunt atat de plini de,, sine'',in societate ,dar atat de goi pe dinauntru,care recunosc:Da,asta predau si eu la ore.Stiu ca asa ar trebui ,dar cand e vorba de mine,e mai greu sa aplic ce am invatat!"Intr-adevar,in ziua de azi sunt multi copii care si-ar dori un bradulet in casa de craciun, o jucarie sau macar o ciocolata,dar din cauza lipsurilor si neajunsurilor se bucura daca au un lemn sa bage pe foc , macar sa se incalzeasca in seara de Craciun,apoi se culca cu gandul ca poate anul ce vine le va aduce mai multa caldura si poate o viata mai buna.Cand ii vezi ca vin la colindat ,cu picioarele goale prin zapada,si aproape dezbracati,poti sa nu-i primesti in casa sa se incalzesca sau sa nu le dai sa manance?Si totusi exista<,Case de boieri mari> care au portile inchise ,ca sa nu-i umple de virusi sau microbi! Astept sa mai scrii si iti doresc un Craciun fericit si sarbatori fericite.

  9. De Craciun mi-am propus impreuna cu un prieten sa plecam la Brasov fara nici un ban la noi. Doar cu haine si un rucsac de mancare:)) O sa fie super tare si o adevarata aventura.O sa trebuiasca sa facem o groaza de nebunii ca sa ajungem si sa venim si inapoi. Daca mai e cineva care doreste si e din Iasi lasa un coment si vom lua legatura

  10. Felicitari pentru articol, Pera, mi-a placut foarte mult si sper sa nu ramin doar cu lectura si cu impresia excelenta, ci sa pun si in practica sugestiile tale.

  11. Pur si simplu mi-ai umplut ochii de lacrimi cu acest articol care vine exact in momentul in care aveam nevoie. Si eu sunt una dintre persoanele care petrece sarbatorile singura, intr-o tara straina si in acelasi timp mai si munceste, insa asa cum ai spus si tu, faptul ca sunt alaturi de anumite persoane in ziua de Craciun si le ofer putin din caldura mea sufleteasca ma face deja sa simt puterea interioara pe care o detin si care ma face sa fiu mai buna, mai curajoasa mai ambitioasa. Am ales sa fiu motivata de aceasta situatie si sa nu-mi plang de mila promitandu-mi solemn ca anul ce va veni sa fie unul mai bun in care sa petrec sarbatorile impreuna cu familia indiferent ce se va intampla. Va doresc tuturor un Craciun Fericit!

  12. frumos mesajul..chiar acuma l-am citit si ma gandeam ca anul trecut cam tot in perioada asta ,am reusit sa trec peste toate si tot asa citind cate un articol de incurajare si de motivare si articole excelente ca a tale .am reusit sa trec peste inca un an cu mai multe cunostinte cu alte perspective invatate toate de pe aceste siteuri superbe…

  13. Atat de usor este cand poti face fericit un om, un prieten, o cunostinta care are nevoie de un ajutor pentru a iesit din impasul care poate il face sa creda ca nu exista nici o cale. Daruind, este adevarat vei castiga! Felicitari si multumesc! Sarbatori fericite , multa sanatate si multe bucurii!

  14. scuza-ma dar de ce tot timpul e incurajata bunatatea doar de craciun? hai sa fim mai buni ca e Craciunul! si in restul zilelor?

  15. Frumos si interesant ! Multumesc pentru cuvintele pline de sensibilitate si pentru sugestiile tale Pera ! Sarbatori fericite !

  16. Stimate domnule Pera foarte de bine tot ce imi scri tu mie si celorlalti , multumesc din nou pentru timpul acordat mie ca conversam,Din spusele tale despre copilaria ta,te inteleg mai mult decat poti tu povesti.Stiu un lucru foarte bine ,parinti gresesc mai mult decat copii,si nu avem dreptul ca sa ii judcam,in legatura cu ce vrei sa faci tu de craciun pentru tine o faci,si e de bine pentru a umple un gol a-l copilariei tale,frumos cadou pentru un trio de craciun,iubestei neconditionat acum cand intetegi mai multe la o varsta anume,mai tarziu ai sa intelegi ce rol au avut parinti pentru tine.NU lasa istoria sa se repete.Iti doresc tot binele din lume si sa fi binecuvantat.sanatate ca-i mai buna decit toate.Cu respect.

  17. Acesta este cel mai frumos mesaj de Craciun pe care l-am citit.Este motivant si sensibil.Cu siguranta te voi citi si in perioada sarbatorilor,si anul care urmeaza.Pentru urari,sigur ne mai auzim 🙂

  18. Esti deosebit, Pera! Atat de aproape de oameni! Nici nu mai stiu cum am dat peste tine, ce cautam, dar, cred ca TE cautam.Ma bucur ca tot ce scrii ma motiveaza, imi trezeste emotii, ma insenineaza. Esti ca o gura de aer proaspat! Craciun special, si implineste-ti toate dorintele pe care le ai pentru tine si pentru ceilalti!

  19. Chiar toata lumea isi doreste sa fie mamica celor rataciti??? Dc nu mergeti la biserica pentru asta? Astept persoane dornice de aventura:D:D:D

  20. Craciunul nu este nicidecum un fel de pauza din zbuciumul vietii, ci este Sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos. Cine Il cunoaste si traieste exemplul vietii Lui, nu se simte deloc depresiv in astfel de zile, dimpotriva, o bucurie netarmurita iti inunda sufletul. Daca iti respecti religia, abia ai vreme sa te gandesti la depresii, caci se cuvine sa mergi la Biserica, sa mai faci si-o fapta buna, sa te mai si spovedesti, sa te impartasesti, sa te mai si rogi, cand sa ai vreme de depresii, Doamne Sfinte?
    Atata se mai smiorcaie oamenii, ba sunt depresivi, ba sunt plictisiti si nu mai stiu ce sa faca cu viata lor. Asta pentru ca habar nu au care le este scopul vietii, menirea… Daca si-ar descoperi credinta, ar intelege si ce inseamna viata, dar prefera sa bajbaie si sa se lamenteze mereu… Sa mai puna mana si pe o carte cu viata unui sfant, Slava Domnului, sunt pline librariile si de genul acesta de scrieri, sa se mai uite la cele din jur si dintr-o altfel de perspectiva…
    Mila mi-e de semenii mei care cauta tot pe de laturi implinirea, dar ma si scot din sarite, fiindca sunt atata de ignoranti, le sta linistea sufletului la propria indemana, insa din nestiinta se uita unii la altii si primprejur ca niste orbi…
    Sarbatori fericite!

  21. scrii direct pt suflet,bravo,Pera!!!
    cat despre Craciun,mi-l si imaginez pe Iisus Hristos uitandu-se la puhoiul care cumpara in nestire din mall-uri,la tonele de mancare ingurgitate in cinstea nasterii Lui,si la tonele de bautura inghitite in cinstea scuzei ca e Craciunul….oare ce poate sa spune El in sinea Lui cand vede toate acestea???Daca cu adevarat ar exista….?cred ca ar scrie exact ce ai scris tu in acest articol!!!!toate cele bune Pera,si Craciun fericit alaturi de mama,tatal, iubita si cei dragi tie!

  22. Foarte frumoasa initiativa ta in legatura cu parintii tai,Pera!!!Iti doresc multa bafta referitor la asta! Articolul in sine este super,ca de obicei!Mi-am propus sa am un Craciun pe cinste si asa va fi(cu zapada,saniute,hoinareli etc)!Toate cele bune,Pera !( Si sa nu uiti de noi,cititorii tai fideli ) :*:*

  23. Prin cuvintele tale ai reusit sa ne transformi din copii lipiti cu fata de geam si cu privirea pierduta dupa un Mos Craciun imaginar in chiar … MOS CRACIUN. … si astfel noi avem o multime "de copii" si multe multe de facut. Frumoasa MAGIE de Craciun.
    Pe tine cine sau ce te-a ajutat sa vezi si sa faci transformarea?
    Poate raspunsul tau ne va ajuta pe multi
    Iti doresc sa poti in continuare sa transformi cat mai multi "copii" in Mos Craciun … si asta nu numai de CRACIUN

  24. Salut Pera, salutare tuturor! Multumesc mult ptr articol, m-a dat pe spate 😉 Chiar asa, cred ca am putea sa facem toate aceste gesturi si sa fim asa mai multe zile/an, nu doar de Craciun. Va doresc numai bine tuturor si Sarbatori Fericite. Ai pup iu ol 😉

  25. Multumim Pera,
    Ne incalzeste caldura inimii tale.Ma voi stradui sa fac "bulgarele faptelor bune " sa fie cat mai mare.
    De fiecare data cand se va rostogoli imi voi aminti ca tu ai demarat actiunea.
    La multi ani Pera!
    Cu drag Crenguta Leoveanu

  26. Imi place foarte mult acest articol Pera si ma bucur ca incurajezi bunatatea si grija pentru cei din jur.Modul in care ai incheiat ("impreuna vom trece in anul ce vine") mi se pare superb, e ca si cum ai spune fiecaruia in parte ca nu petrece sarbatorile singur, chiar daca fizic poate e asa.Mesajul tau aproape ca alunga sentimentul de singuratate. Ma bucur ca exista oameni ca tine!

  27. este frumos cea ce am citit, ma bucur ca sunt oameni care scriu in acest mod, de asemenea ma bucur ca sunt oameni care citesc , apreciaza , si pun in practica anumite invataturi.
    sa aveti tot ceea ce va doriti…in timp util:)

  28. Un articol excelent cu o mare doza de adevar si realism.Foarte motivational intradevar.Multumim Pera ca te dedici muncii tale si ca existi !!!.Craciun fericit tuturor..!!!>:D<

  29. Esti un om sensibil si deosebit. Iti multumesc pentru toate articolele din anul acesta si astept cu nerabdare sa ne intilnim si anul vitor. La multi ani Pera!

  30. am si eu o problema, eu sunt de la tara si invat in oras, stau la un internat etc. dar faza este ca acum, cand vine vacanta, imi pare foarte rau ca plec de aici… adica ma simt foarte bine in oras si sunt legat de acest loc prin foarte multe lucruri, prieteni, colegi, distractie tot timpul… prietena mea… ce pot sa fac sa ies din starea asta depresiva?

  31. Așa este, Crăciunul nu înseamnă numai cadouri pentru familie și rude sau mâncare până ți se face rău.
    Am petrecut și eu o dată sărbătorile de iarnă singură și nu am fost deprimată. Este un timp bun pentru a reflecta asupra propriei situații. În acel an am fost la colindat cu niște prieteni și am bucurat câțiva bătrânei cu cântecele noastre, cu voioșia, cu faptul că cineva le-a bătut la ușă cu gânduri calde. Una e să vină o gașcă de copii și alta e să vină niște fete și niște băieți cu vârste între 25 și 30.

  32. Ai transmis atata caldura prin intermediul acestui articol incat am certitudinea ca ai devenit unul dintre cei mai iubiti pamanteni.Eu cu siguranta iti trimit numai ganduri frumoase ,multe urari de bine si nu in ultimul rand CRACIUN FERICIT!
    Fie ca Dumnezeu sa te inspire in continuare!
    Simona

  33. bună Pera.
    un articol pe care nu poti să nu-l parcurgi tot. ceva, ceva transmite acest articol şi probabil e un mesaj de chemare la actiune la a face ceva nu numai in a bea si manca.
    f. bun mesajul transmis..un mesaj transmis de milenii de creştinism…
    originea mesajului..ideea centrală(soldaritate) nu iti apartine si asta e la fel de bine pentru că inseamnă că esti p persoană moral-religioasă.. şi mă bucur de aceşti oameni..DAR, a DESPĂRTI ACESTE ZILE DE NAŞTEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS E CA ŞI CUM AI RUPE ME COPIL DE LA SÂNUL MAMEI.
    se stie că Dumnezeu te vrea oricum numai prost nu este adevărat. DUMNEZEU PEDEPSESTE COPILUL IGNORANT. a vedea atâtea evidente si a rezuma omul la animal este de-a dreptul imbecilitate. selectia naturală se elimină prin ea insăşi, a spune că ochiul e rezultatul selectiei naturale este ca si cum că medicina este un studiu deşart.
    ŞTIU CĂ ESTI UN OM OCUPAT..DAR DEGEABA VEI FI ATAT DE OCUPAT TOATĂ VIATA ŞI NU O SĂ-I ACORZI ATENTIE LUI DUMNEZEU-OMUL IISUS HRISTOS MÂNTUITORUL NOSTRU…
    ARECIEZ TOT CEEA CE FACI PT NOI ROMÂNII SI DE ACEEA TIN LA TINE SI NU VREAU SĂ RĂSPUND ŞI PENTRU TINE CĂ NU TI-AM SPUS:)
    nu despărti crăciunul de naşterea Domului..te rog frumos

    1. bravo robert! e primul comentariu pe site chiar daca citesc de ceva vreme acest blog.
      Sarbatorim Ziua nasteri Domnului Isus, Craciunul e o sarbatoare pagana, si putini stiu asta.
      E timpul de o trezire!
      Ce cadou este mai frumos decat sa i spui unui prieten, Astazi o sa ma rog pentru tine.
      De multe ori suntem asha de ocupati ca nici de noi nu avem timp.
      " Ce este omul, cand folosinta timpului sau, sunt numai somn si mancare? O viata si nimic mai mult!" (Shakespeare)
      Multa iubire

  34. O abordare foarte frumoasa a Craciunului. O sa incerc sa fac lucrurile spuse de tine si astfel sper sa am un Craciun mai frumos decat in anii trecuti. Nu m-am gandit niciodata la cele spuse de tine, dar sunt constienta ca ai dreptate. Merci pentru un articol motivator.

  35. mda am citit aproape toate comentariile si nu am inteles mare lucru am citit si articolul tau dar deasemeni nu am inteles prea multe ori sunt eu prea idiot ori lumea este cu fundul in sus ,te-am descoperit printr-o prietena care banuiesc ca te-a citit de mai multe ori sau mai multe articole de-ale tale eu o intrebam ce-i ptr ea fericirea si mi-a trimes acest articol minunat asa ca m-am apucat sa-l citesc oameni buni traim intr-o societate asa de murdara ca nici noi nu ne dam seama de ce mai traim eu sunt plecat din tara asa ca ma chinui cum pot acum in timp ce va scriu aici a nins iar zapada topita ajunge deasupra tastaturi asa ca nu am conditii de trai deosebite dar ceia ce vreau sa punctez este faptul ca indiferent cit de amarit am fost tot am avut grija de cineva ce -a fost mai lovit de soarta decit mine nu o data cei de care am avut grija si i-am tratat ca pe niste frati m-au furat din putinul meu si-au disparut fara urma nu o data sa intimplat ca sa ajut si nici macar sa spuna mersi nu asteptam recompense nu fac nimic ptr a cistiga de pe urma celor loviti de soarta dar am vrut sa va fac un ”tablou ”a ceia ce sunt oamenii si ce-au ajuns ,daca tot ai asemenea activitati si te tot fura si batjocoresc altii iti spun sincer ca te lasi de astfel de gesturi de caritate si devi fara sa vrei si tu unul dintre ei ,ma surprins comentariul unei doamne ce se ducea la biserica si ne tinea apologia credintei tare mult mi-as dori s-o intilnesc si sa o pun in fata celor ce-a facut dinsa din ceia ce citeste am intrat in contact si intru cu diversi oameni ce se cred pocaiti ,nu vreau sa generalizez dar sunt incredibili de meschini si de rai ,referitor la mine nu am prieteni nu am pe nimeni linga mine asa ca sunt singur si aceasta singuratate nu-mi este placuta numai ca nevoia te aduce in prag de disperare si creaza ”monstri”asa se si explica multe alte fapte ce nu tin de un om civilizat .probabil ca va intrebati cu toti ce-am vrut sa comentez si eu ?am vrut sa va spun ca nu doar de craciun trebuiesc facute aceste fapte bune ci tot timpul anului dragii mei asa ca ma retrag aici si va doresc tuturor LA MULTI ANI SI SANATATE !!!!

  36. Merci mut sunteti un Domn genial……….
    toate lectiile care ni le ati pana acum m au ajut si usurat foarte mult in viata
    sper s sunt sigur ca si anul viitor o sa mai avem multe de invatat cu dmv
    Sarbatorii fericite
    merci

  37. Bună ziua, mă numesc Denis Darian şi reprezint http://www.loveabuser.com
    Vă scriu aici cu intenţia de a forma o colaborare gen link-exchange.
    Eu sunt oarecum la inceput, blog-ul sus-numit are doar 1 an vechime, deocamdată pagerank 0 se vehiculează la urmatorul update un pagerank 3.4, incă puţin şi va fi 4.
    Aşadar, dacă doriţi să facem link-exchange mă puteţi contacta fie la adresa de email, fie pe blog sub forma unui comment.
    Ţin să preciezez, că caut de mult un astfel de blog/site care să scriu aproape aceleaşi lucruri, meşa e aceaşi deci ar fi bine o colaborare, daca doriţi.
    Vreau să vă zic că acelaşi mesaj l-am trimis şi la -artaseductiei.ro-, o colaborare in 3 va aduce doar beneficii.
    email de contact – [email protected]
    O zi bună, Denis Darian.
    My recent post Chris Brown

  38. La multi ani, Pera!
    dar din dar se face Rai.
    of! ca bine-ai mai scris!
    mi-a ajuns pana-ntru adanc de suflet, iar si iar, mai omule, mai!

  39. In ultimele luni mi-am acordat mie o atentie speciala: mi-am analizat viata, dorintele, visele, reactiile, tot ce tine de personalitatea mea. Am lasat sentimentele sa ma inunde si astfel mi-am dat seama ce imi produce acea fericire si multumire in suflet, ce ma face sa zambesc si sa ma simt implinita. Am constatat ca nimic material nu ma bucura mai mult decat privirea si imbratisarea pline de multumire a unui om care isi pierduse orice speranta, iar eu, printr-o vorba buna, i-am redat increderea ca viata e frumoasa si orice ni se intampla, mergem spre mai bine. Sa ridic moralul unui om atunci cand el nu se poate ridica singur sa mearga mai departe… si mai ales cand il vezi ca face primii pasi increzator in fortele lui…e ceva extraordinar. Iar tu, Pera, exact acest lucru il faci: ajuti oamenii sa se ajute singuri. Multumesc pentru tot ce ai facut si pentru mine si iti doresc un An Nou cu sanatate si cat mai multe proiecte realizate dupa cum iti doresti!

  40. Mi-am propus sa fac trei lucruri bune, la oameni alesi de mine. Singura conditie e sa faca si ei la fel. Ori pentru asta e nevoie de mai mult decit o zi!
    A fost Craciun?!? Poate… noi am lucrat.

  41. Minunat !!! Doamne, cata incurajare, cata dragoste se citeste… in acest suflet ce a scris articolul. Un indemn extraordinar! Nu poate un om golit in interior sa aiba dorinta de-a schimba lumea. Ba chiar, dimpotriva cel cu sufletul implinit, care iubeste… poate sa dea si celuilalt din bunatatile si bucuriile lui. Daaaa… Multumesc din toata inima!!!

  42. Este adevarat, Craciunul nu inseamna ghiftuiala, dar imi pare rau ca te contrazic, este legat in primul rand de credinta. Pai cine e Sarbatoritul de Craciun? Nu este Pruncul Iisus? Dumnezeu se face in fiecare an Prunc pentru noi, oamenii. Se face mic pt ca noi sa Ii facem loc in ieslea inimii noastre. Dumnezeu se intrupeaza ca sa fie ca noi. Sa nu spunem ca El nu stie ce inseamna sa fii om din carne si sange. Si El va suferi, dar va birui Rautatea. Cred ca e bine sa facem sport si cativa pasi pana la biserica si, cu siguranta, ajunsi acolo vom face si fapte bune!
    Sarbatori cu pace si cu Dumnezeu in inima! Și sigur depresia ne va ocoli!

  43. Iti multumesc pentru aceste minunate cuvinte. Citindu-le, am hotarat ca am multe de oferit si multi prieteni, dar care nu pot fi cu mine de sarbatori. Am sa urmez sfaturile tale si am sa transform aceste sarbatori in bucurie pentru mine si cei care au nevoie de mine. Craciun Fericit! Natalia

  44. Iti multumesc ca existi si ca aduci lumină în sufletele si in mintile noastre…, ma intaresti, imi dai puterea sa vad in mine tăria si simplitatea de a vedea lucrurile si calitatea vietii…

  45. De sărbătorile de iarnă și de Crăciun în special nu cadourile bradul sau mâncatul excesiv a contat pentru noi din totdeauna ci oamenii. Noi mereu ne-am bucurat când sau strâns la noi în sufragerie peste 20 de colindători pe seară, neamuri, prieteni, colegi, consăteni și așa petrecem până in ziuă
    și acuma cu multă socializare cu bucurie că petrecem momente deosebite alături de rude și prieteni fără accent deosebit pe mâncare doar oala tradițională de sarmale sau friptura cozonacul și vinul.Aici la Dumbrava de sărbători nimeni nu e sărac toată lumea taie porc, toată lumea se bucură și la toată casa e lumină.

  46. Excellent blog here! Also your web site rather a lot up fast! What host are you the use of? Can I get your affiliate link for your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.