Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Cum să îţi dresezi mintea pentru a scăpa de porcăriile din viaţa ta

 

Aproape orice om care azi e sărac, depresiv, nefericit, a luat decizii care l-au dus pas cu pas spre acest deznodământ. Tot pas cu pas se poate întoarce din drumul greşit pentru a merge pe drumul bun. Mai mult, dacă vrea, poate şi alerga. Totuşi, mulţi aleg să nu îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce sunt şi ceea ce au. Nefericirea de azi nu e vină lor. Dar deciziile de ieri, alea ale cui sunt?

Înainte să intrăm în piţa articolului de azi vreau să răspund rapid unei întrebări puse de foarte mulţi oameni. Ce cărţi citeşte Pera?

Am făcut o secţiune cu cărţile recomandate de mine, aici.

Acum, să revenim.

Cea mai mare problemă a oamenilor de pe planeta Pămant, este atitudinea.

Atitudinea face şi desface vieţi, destine şi suflete.

Este foarte frumos ilustrat acest lucru în următoarea poezie:

De crezi în eşec, îl vei avea.
De crezi în timizi, aşa vei fi.
De vrei câştig, sigur vei eşua,
De neîncrezător o vei porni.De crezi că vei pierde, vei pierde
 
Căci lumea largă azi ne-a învăţat
Că pasul unu în succes e-a crede-
Succesul e în mintea ta creat.De crezi că prea mic eşti, vei fi,
Gândul aripi va trebui să nască,
Sigur pe sine de te vei simţi
Răsplata va sosi să te cinstească.
Victorii-n viaţă nu obţin doar cei
Ce sunt puternici şi aleargă bine,
Câştigul poate deveni un obicei
Pentru acel ce spune: CRED ÎN MINE! Walter D. Wintle

Ce îi trebuie unui om pentru a se schimba de la tipul negativist şi pesimist la un tip plin de viaţă, optimist, motivat şi energic? Cum să ne păstrăm starea de bine, mereu optimişti şi încrezători în propriile forţe?

1. Convingeri

Convingerile sunt gânduri pe care le avem despre orice. Convingerile nu sunt bune sau rele, ci sunt ca oamenii din jurul tău: ori îţi amplifică puterea ori te sabotează. Aşa cum foarte frumos este ilustrat în poezia de mai sus, există oameni care cred că pot face un lucru şi alţii care cred că nu pot. Şi toţi aceşti oameni au dreptate.

E logic.

Dacă eu cred că nu pot să îmi iau permisul de şofer, evident că nu voi da bani pentru a mă înscrie la şcoala de şoferi deoarece îi voi considera bani aruncaţi. Deci care sunt şansele să am permis dacă eu am convingerea că nu pot lua permisul?

La fel e în orice aspect al vieţii. Dacă vreau ceva, primul pas să obţin acel lucru este SĂ CRED CĂ ÎL POT AVEA. Şi în convingeri nu există nuanţe sau sferturi de măsură. Ori crezi, ori nu crezi. Dacă crezi doar 90%, înseamnă că nu crezi deloc. Mai jos vom vedea exact cum se înlocuiesc convingerile limitative cu cele care ne amplifică puterea.

2. Sănătate fizică

Sănătatea este importantă pentru atitudinea noastră. Nu poţi avea optimism, motivaţie şi energie dacă nu îţi aduci corpul fizic într-o stare bună, care să îi permită să genereze hormoni care te fac să te simţi energizat, optimist şi motivat. Foarte mult din psihologia umană este îmbinată cu chimia. Emoţiile şi gândurile noastre duc la comportamente şi apoi la rezultate însă ce anume generează emoţiile? Hormonii. Aşadar, trebuie să fii atent la ce bagi în tine, cât sport faci şi cum te odihneşti.

Mulţi oameni vor ajutor psihologic pentru că au emoţii negative dar majoritatea ar trebui să se uite doar la ce mănâncă şi şi-ar rezolva majoritatea problemelor pe care cred ei că le au din alte cauze. Dacă te otrăveşti, te simţi rău. E simplu. Dacă nu dormi, te simţi rău. Dacă nu îţi mişti corpul, te atrofiezi.

3. Valorile și autenticitatea 

Prea mulţi oameni sunt nefericiţi doarece nu îşi trăiesc viaţa într-un mod autentic şi "real". Să spunem că un om are ca valoare principală libertatea. Acest om merge la un job care nu îi place și în care se simte ca un sclav. Apoi merge acasă unde îi serveşte pe alţii şi din nou se simte sclav. Nu îi rămâne aproape deloc timp pentru el dar valoarea lui este libertatea. Nu există cale mai rapidă de a distruge un suflet de om decât să îl pui să trăiască o viaţă în dezacord cu valorile sale.

E foarte important să îţi cunoşti valorile, mai ales cea mai importantă din ele. Valorile pot fi sănătatea, banii, familia, iubirea, libertatea, dorinţa de explorare, statutul social şi alte sute sau mii de valori. Dacă nu trăieşti în concordanţă cu ele, nu ai cum să fii o persoană fericită.

Dacă vrei să înveţi mai multe despre valorile tale, Marius Simion are un articol foarte bun aici.

Cum reuşim să găsim puterea de a parcurge călătoria vieţii când apar problemele grele? Cum ai reuşit să te ridici după cel mai întunecat episod din viaţa ta ? Ce anume te-a întărit şi ce te-a ajutat să mergi mai departe? De unde a apărut acea voinţă inexplicabilă şi cum crezi că o vom putea accesa noi, cei care încă ne căutăm drumul, sensul în viaţă ?

Privind în urmă, cel mai întunecat episod din viaţa mea a fost de la 11 la 27 de ani. 16 ani de întuneric.

Prin ce s-au caracterizat?

Am trăit iadul pe pământ. Tata ne-a terorizat 4 ani după ce a divorţat de mama şi ne era frică să ieşim din casă pentru că putea să ne aştepte afară. Timp de 4 ani bătăi în uşă câte o oră întreagă, spart uşa de n ori, înjurături, beţii, ameninţări. Asta ţin minte din acea perioadă.

Apoi de la 14 la 19, tata ne-a lăsat în pace dar pe toată perioada liceului am fost extrem de sărac. Doar mama făcea bani, ca învăţătoare și atât.

Apoi, de la 19 la 23, am făcut doar lucruri contrare valorilor mele. Politehnică, job la patron, după care m-am trezit.

A mai durat 4 ani până am reuşit să mă pun pe picioare şi să pot spune că viaţa mea a început să se mişte în direcţia bună, de la 27 de ani încolo, la 4 ani după ce schimbarea s-a produs în interiorul meu, au început să apară şi rezultate în lumea exterioară.

Ce anume a făcut schimbarea?

Cel mai important, asumarea responsabilităţii. Eu sunt responsabil pentru toată nefericirea mea. Dacă e altcineva responsabil, eu nu am putere să schimb nimic. Dacă sunt eu responsabil, pot să schimb totul.

M-am hotărât să îmi iau puterea înapoi de la cei cărora le-am dat-o. Părinţi, societate, biserică, televizor, orice fel de autoritate. Eu am devenit autoritatea mea supremă iar compasul meu era sufletul meu. Ştiam în interiorul meu ce e bine şi ce e rău, fără să mă înveţe nimeni.

De unde a venit rezistenţa interioară pentru a îndura greutăţile iniţiale ca şi copil, adolescent şi tânăr?

Din interiorul meu, sâmburele meu de divinitate, miezul meu de stea sau simplu spus, spiritul meu.

Deşi nu aveam nicio dovadă, ştiam cumva că în interiorul meu, ca de altfel în interioriul oricărei fiinţe, este ceva extraordinar. Era exact comoara mea, însă nu aveam hartă. Vom vorbi despre spirit şi spiritualitate când îi va veni rândul.

Tot ceea ce citeşti acum pe blog-ul personalitate alfa este o hartă spre puterea nemărginită din tine.

Cum ne putem schimba/înlocui credinţele şi convingerile negative, limitative ? Cum înlocuim bagajul mental acumulat? Care sunt cele mai importante convingeri şi credinţe?  Vreau să te întreb care sunt cele mai bune metode pe care le ştii pentru a-ţi induce mentalităţile potrivite, de a-ţi crea atitudinea potrivită?

1. Identifică convingerile limitative

Primul pas este să iei domeniile în care ai probleme sau în care vrei să te dezvolţi. Să zicem că eşti bărbat şi nu ai parte de iubire, sex, relaţii de cuplu.

Începi şi îţi listezi convingerile.

Femeile vor doar bărbaţi cu bani,

În ziua de azi femeile nu mai sunt fidele şi loiale,

O femeie adevărată e cea care stă în casă şi nu iese din cuvântul bărbatului.

Acestea sunt covingerile tale despre femei şi acum trebuie să îţi dai seama că aceste convingeri ţi-au adus rezultatele pe care le ai azi. Eşti mulţumit? Atunci păstrează aceste convingeri. Nu eşti? Le înlocuieşti.

2. Reformulează

Convingerile negative se schimbă în convingeri pozitive prin reformulare

Cum putem schimba "femeile vor doar bărbaţi cu bani" astfel încât să devină convingere pozitivă? În primul rând, TOATE convingerile tale trebuie să fie pozitive orientate spre ce vrei. TOATE. Singura realitate care există este cea creată de tine şi de gândurile tale. De ce să ai convingeri negative care îţi fac viaţa nasoală? Trebuie să fii bătut în cap să ai chiar şi o singură convingere ce te limitează când ai toată libertatea de a-ţi forma convingeri care apoi vor deveni realitate şi stil de viaţă pentru tine.

Aşadar, nu ne gândim că femeile vor doar bărbaţi cu bani ci femeile vor un " bărbat adevărat". Femeile vor un bărbat alfa. Dacă un bărbat este alfa sunt şanse mari ca el să aibă şi bani, deci banii ar putea fi un indicator al unui bărbat alfa însă banii pot fi moşteniţi de la părinţi şi bărbatul să nu fie alfa. Femeile testează bărbaţii în multe feluri pentru a vedea cu cine au de-a face iar dacă acel bărbat va fi un tată bun pentru copii.

Aşadar, încercăm să reformulăm şi spunem "femeile vor bărbaţi alfa şi prin asta mă provoacă şi pe mine ca bărbat să fiu cea mai bună variantă a mea. Mulţumesc tuturor femeilor pentru că vor să scot tot ce e mai bun din mine"

Asta nu e o convingere finală însă e mult mai bine decât cea de la care am plecat.

O convingere bună de avut este "Toate femeile sunt atrase de mine însă încă nu şi-au dat seama de asta. Poate le voi da ocazia să descopere acest lucru".

3. Alege ce ai vrea să ai

Acum gândeşte-te cum ai vrea să arate viaţa ta amoroasă. Gândeşte-te doar la lucruri pozitive, frumoase, în care toată lumea câştigă.

Formulează convingeri legate de aspectele importante pentru tine şi scrie-le. Afişează-le peste tot unde le poţi vedea şi repetă-le. Ele vor pătrunde în inconştient prin repetiție şi după 40 de zile vor începe să îşi facă efectul.

4. Lasă deoparte emoțiile și adevărul subiectiv

Convingerile te limitează sau îţi amplifică puterea. Realitatea o creezi tu după ce gândeşti într-un anume fel suficient de mult. După ce ai noi convingeri, începe să cauţi dovezi pentru noile convingeri. Poţi găsi dovezi că femeile vor bărbaţi alfa? În cărţi, filme şi viaţa reală?

Pentru a vedea un exemplu de convingeri care pe mine mă servesc minunat, vezi acest material.

Crezi că te naşti să fii alfa sau poţi să devii un alfa pe parcursul vieţii învăţând? Contează că eşti bărbat sau femeie?

Cred că toţi ne naştem cu acelaşi număr de cromozomi, cu un spirit, cu 2 mâini, 2 picioare, un creier între cele două urechi şi deşi avem multe lucruri în comun, avem lucruri unice, talente şi trăsături ce ne diferenţiază de toţi ceilalţi.

Când ne naştem, viaţa ne pune în situaţii menite să ne dezvolte potenţialul şi orice om are un potenţial uriaş pe care îl poate dezvolta, sau poate rata această şansă.

Însă potenţial de a fi orice şi de a avea orice, au toţi. Evident, fiecare poate ajunge la acelaşi rezultat pe căi diferite. Fiecare are alte valori şi dacă unul vrea bani, altul vrea doar libertatea să facă ce vrea el, când vrea el, cu cine vrea el iar altul vrea doar iubire şi restul e mai puţin important.

Alfa nu este decât o etapă în evoluţia omului. O etapă normală dealtfel, dacă îţi faci bine temele şi îţi înveţi lecţiile.

Poţi să nu ajungi alfa dar nu pentru că nu ai putea ci pentru că nu ai vrut sau nu ai ştiut.

Bărbaţii şi femeile deopotrivă au această extraordinară şansă de a deveni personalităţi alfa, lucru pentru care cred că fiecare dintre noi e destinat să îl facă.

Pentru a te ajuta să ajungi alfa am pentru tine cartea Ghidul Personalității Alfa - pentru liderii născuți din focul acțiunii, carte ce te va ajuta să îți schimbi în primul rând mentalitatea, acțiunile apoi rezultatele pe care le ai.

Aştept întrebări suplimentare, comentarii, păreri şi măcar un cuvânt de la tine.

Împreună vom face lumea mai bună.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții