Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
4 superputeri pe care le ai și probabil nu le folosești

Turnul evolutiei - mentalIntuiţia este un dar sacru iar raţiunea un servitor credincios. Am creat o societate ce onorează servitorul şi uită de dar - Albert Einstein

De ce spune acest lucru chiar una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii?

Poate pentru că ştie un adevăr puternic despre oameni şi mintea lor.

O greşeală foarte mare pe care noi oamenii o facem este că am ajuns să punem foarte mult accent pe mintea noastră care este doar o unealtă.

Aşa cum un ciocan este o unealtă, un computer este o unealtă, la fel şi mintea noastră este o unealtă. Noi nu suntem mintea noastră şi noi putem spune minţii noastre să facă ce vrem, deşi dacă o lăsăm pe pilot automat ea face ce vrea. Mintea poate şi trebuie să fie controlată, strunită, pentru a ne servi pe noi, stăpânii ei.

Parafrazând un alt citat, mintea este un servitor de încredere dar un stăpân crud şi nemilos, dacă i se da ocazia.

În acest articol vreau să te învăţ să te folosești de mintea ta pentru ca ea să te slujească şi să te ajute ca un aliat şi nu să te saboteze.

 

Superputeri ale minţii tale pe care le poţi folosi oricând

 

Spunem piciorul meu, mâna mea, gura mea, urechile mele, dar nu şi mintea mea. Cum ar fi dacă nu ţi-ai putea controla o mâna şi ar face ce vrea ea?

La fel e şi cu mintea.

 

1. Putere de concentrare - focus

 

Una dintre cele mai mari puteri pe care mintea umană le poate avea este puterea de concentrare, de focusare ca un fascicul laser pe un anumit lucru .

Focusarea înseamnă că întreaga atenţie este canalizată într-o singură direcţie şi asta te ajută să intri în starea de flux, care la rândul ei te ajută să creezi lucruri extraordinare, să atingi obiective de neatins în alte condiţii.

Azi, trăim într-o societate care ne bombardează cu atât de mulţi stimuli şi ne distrage atenţia în atât de multe părţi încât această putere de concentrare practic nu mai există.

Acest lucru duce la decăderea societăţii în general pentru că sunt tot mai puţini oameni care pot să rămână concentraţi pe obiectiv şi/sau creaţie pentru a face lucruri extraordinare şi astfel, nivelul de superficialitate a atins cote poate nemaintalnite în specia umană.

Practic, omul de rând nu mai poate face nimic bine pentru că nu poate să stea nici 10 minute concentrat pe un anumit lucru. Îți vine un email, telefonul scoate un sunet, televizorul urlă, prietenii te caută, pe facebook e o notificare nouă.

 

Ia să văd, am ceva nou pe Facebook?

 

Ştii oameni care stau să dea resfresh la o pagină de net că poate poate mai apare ceva nou? Imaginează-ţi că oamenii AŞTEAPTĂ să fie deranjaţi şi să li se distragă atenţia. ”Ia să văd, am ceva nou pe facebook?” de parcă nu îţi doreşti să faci nimic ce îţi cere atenţia şi concentarea.

Din fericire, oamenii au început să înţeleagă răul uriaş făcut de fragmentarea atenţiei şi încep să caute să îşi redobândească puterile înapoi.

Eu când lucrez, încerc să mă izolez de stimuli externi. Îmi pun căştile în urechi cu muzică ce mă stimulează să creez şi îmi provoacă anumite stări şi întru în stare de flow în 5-7 minute şi nu mai ies de acolo între 30-50 de minute. Apoi o pauză şi reiau.

E doar un exemplu personal mărunt însă calitatea muncii mele este de 8-10 ori mai bună astfel decât dacă aş fi atent la emailuri, telefon şi aşa mai departe. Telefonul meu este mort până la ora 13, nu mă uit pe el.

Am ajuns la aceste concluzii după ani de zile în care mi-am dat seama că trec zile, săptămâni şi luni iar eu nu creez nimic valoros pentru că timpul petrecut efectiv producând ceva este foarte mic datorită distragerilor permanente.

La fel e cu fiecare om. Cel care stă pentru o anumită bucată de timp focusat exclusiv pe o singură activitate, scoate ceva mult mai de calitate decât cei care nu fac asta. E simplu.

Aşadar, ca pas de acţiune, e important să ai câteva perioade în zi în care faci o singură activitate. Fie că e munca ta, fie că e educaţie sau relaxare, faci doar o activitate odată.

Pentru că ştiu că procesul nu e uşor, îţi dau un exerciţiu ca să îţi îmbunătăţeşti puterea de concentrare.

 

Exerciţiu:

Ia-ţi câteva lumânări şi zilnic aprinde o lumânare şi priveşte fix flacăra ei timp de 15 minute. Dacă nu poţi la început 15, încearcă 5. Dar e important să ajungi cât mai repede la 15. Consideră că e o formă de antrenament mental. Vei vedea în funcţie de cât de uşor sau greu e, cât de varză sau puternică e mintea ta şi capacitatea de a rămâne cu atenţia într-un singur loc.

Calitatea vieţii tale depinde foarte mult de capacitatea ta de concentrare.

 

 2. Rezolvarea de probleme

 

O a doua super putere a minţii noastre este capacitatea de a rezolva probleme. Se poate considera o abilitate de sine stătătoare şi se numeşte ”abilitatea de a rezolva probleme”.

Darwin spunea că supravieţuieşte nu cea mai rapidă specie, nici cea mai puternică, ci supraviețuiește specia cea mai adaptabilă la schimbări.

Atunci când îmi aleg oamenii cu care mă înconjor, primul lucru la care mă uit este cum reacţionează atunci când e nevoie să fie rezolvată o problemă nouă şi total neprevăzută, preferabil cu limită de timp.

Imediat îţi dai seama dacă ai în faţă un om ce rezolvă probleme sau un mediocru.

Omul mediocru îl recunoşti atunci când apare o problemă, prin faptul că începe să se plângă, să se enerveze, să vocifereze, să blesteme, să caute vinovaţi, să se supere, să îşi decline responsabilitatea. Începe să consume timp şi energie pe lucruri pe care nu le poate schimba şi care nu sunt în puterea lui de a le influența sau lucruri care nu vor face problema să dispară. Mediocrii, când apare o problemă se concentrează pe problemă.

Omul superior în schimb, în secunda doi începe să facă conexiuni cu ajutorul minţii. Cum pot rezolva această problemă nou apărută? Ce soluţie are acum în acest mediu , cu mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a rezolva această problemă, aici şi acum. Omul superior se focusează pe soluţie.

Cu siguranţă ştii ambele tipuri de oameni, cei agitaţi şi nervoşi care se pierd când apare o problemă şi cei calmi care caută soluţii permanent, aici şi acum, pentru rezolvarea problemei şi atingerea obiectivului.

Viaţa e plină de surprize şi este foarte important să avem foarte dezvoltată abilitate de a rezolva probleme.

Tu cum reacţionezi când apar situaţii total neprevăzute care îţi dau planurile peste cap?

 

Exercițiu:

Ca şi exerciţiu, de azi înainte de fieare dată când apare o problemă, misiunea ta este să începi să pui întrebări care sunt orientate spre soluţii şi nimic altceva.

Pasul 1 - repetă aceste cuvinte: ”soluţia se află în mediul înconjurător, aici şi acum, şi este datoria mea să o caut”
Pasul 2 - începe să pui întrebări . Cum rezolv problema? Cine mă poate ajuta? De ce am nevoie acum?
Pasul 3 - care este cea mai bună opţiune în condiţiile actuale pe care o pot alege?
Orice acţiune sau gând să fie orientate spre rezolvare. Fără dramă, nervi sau declinarea responsabilităţii.

 

3. Convingerile

 

Mintea noastră funcţionează prin crearea de convingeri. Adică îşi repetă un gând de suficiente ori până când crede că acea convingere este un adevăr, însă nu există adevăr absolut pe care omul să îl poată deţine.

Adevărul de ieri nu mai este adevărul de azi, Exemplu - pământul e rotund. Sau ”te iubesc şi fac orice pentru tine”. Era adevărat ieri, dar azi poate nu mai e adevărat. Apoi, cam orice adevăr care este dovedit ca fiind adevăr, de obicei opusul lui este la fel de adevărat.

De exemplu, dacă te îngraşi prea mult poţi să mori. Dar şi opusul, dacă slăbeşti prea mult, poţi să mori, este la fel de adevărat.

Rezultatele noastre în viaţă sunt date de convingerile noastre iar convingerile ne creează realitatea.

De exemplu, dacă eu am convingerea că niciodată nu voi avea o iubită, nu voi face nimic pentru asta. Dacă nu o să am iubită, de ce să pierd timp ca să mă îngrijesc , să îmi dezvolt abilităţi de relaţionare şi comunicare şi aşa mai departe? Oricum sunt pierdere de vreme pentru că iubita nu va veni niciodată, deci mai bine nu fac nimic, Şi nefăcând nimic, nici iubita nu are şanse să apară miraculos şi magic.

În schimb dacă cred că voi avea o iubită superfaină, am o şansă. Deşi convingerea mea nu îmi garantează că voi avea iubita visată, cel puţin sunt acolo, activ şi căutând, antrenându-mă şi fiind pregătit în caz că apare. Şi ghici ce? De obicei apare cineva. Cineva potrivit pentru tine în acel moment.

Convingerile sunt extrem de importante şi ceea ce mă fascinează este cum mulţi oameni muncesc enorm pentru a se proteja de succes. Să ai o viaţă de rahat sau una superbă necesită acelaşi efort.

Şi atunci de ce totuşi mulţi oameni aleg să aibă o viaţă de rahat?

De aceea eu am ales să lucrez cu oameni care vor să devină extraordinari şi nu sunt mare fan al lucrului cu oamenii care se încăpăţânează să sufere deşi pot oricând să aleagă altă variantă.

De ce aleg oamenii să aibă convingeri negative şi limitative?

De exemplu: eu nu pot să am bani pentru că ….. şi în loc de puncte pune ce vrei tu. Că eşti în România, că e criză, că părinţii tăi nu au bani, că cei care au bani fură şi o mie de motive.

Şi dacă eu vin şi încerc să arăt că se poate, acest om se va lupta cu mine să îmi arate că el are dreptate. Serios? Ai să te lupţi cu mine ca să îmi arăţi că tu eşti un ratat şi nu mă vei lăsa să te conving că există şi alte opţiuni?

Păi sănătate atunci. Eu am să îţi întorc spatele şi voi fi atât de departe de tine încât nu îmi vei mai vedea spatele.

De ce să ai convingeri limitative când poţi să spui ”cu suficientă muncă, determinare şi informaţie pot să obţin ceea ce doresc”.

Diferenţa dintre cele două convingeri face diferenţa dintre un om nefericit şi unul entuziast în privinţa vieţii sale. Munca pentru a fi nefericit sau fericit, este aceeaşi.

Ce alegi? Cum se formează şi betonează convingerile?

Prin repetare sau printr-un şoc emoţional.

Cum se schimbă ele? La fel cum se formează.

Aşadar, recomandarea mea este să începi să îţi repeţi convingerile care îţi fac bine şi te duc spre o viaţă mai bună. Altfel, eşti doar o persoană masochistă căreia îi place suferinţa şi nimeni un va interveni să te salveze.

Biciueste-te în continuare, e dreptul tău să îţi provoci plăcere cum crezi tu.

Dar nu îți mai spune prostii, te rog.

 

4. Învăţarea

 

Una din puterile mele preferate este capacitatea omului de a învăţa.

Ştii care e secretul meu? Învăţ. Învăţ repede.

Dacă ar fi să spun ce sunt eu aş spune că sunt suma a tot ce e bun în oamenii cu care am interacţionat în această viaţă. Când întâlnesc un om, mă uit ce pot învăţa de la el. Ce face el bine, unde gândeşte sănătos şi cum m-ar ajută asta pe mine?

Când viaţa mea era un strigăt de disperare, am descoperit puterea învăţării. Orice problemă am, pot să învăţ să o rezolv din simplul motiv pentru că nu mă lovesc de probleme pentru prima oară în istoria omenirii.

Oameni lipsiţi de iubire care au depăşit suferinţă sunt mulţi. Oameni săraci care au devenit bogaţi prin propriile puteri sunt mulţi. Oameni bolnavi care au luptat şi au devenit modele de sănătate sunt mulţi. Şi mulţi alții sunt cazuri mult mai dificile decât sunt eu.

Şi aceşti oameni au lăsat urme, mărturii, cărţi, poveşti, exemple şi eu pot să învăţ din ele.

Tot ce îmi este uşor să fac azi, odată era imposibil.

Să merg pe picioarele mele era imposibil odată. Acum e lejer. Să citesc era imposibil odată, acum e o plăcere fără de care nu aş putea trăi.

Iubire, bani, sănătate, vocaţie, socializare şi orice mai vrei tu sunt banalităţi odată ce îţi pui mintea minunată să te servească şi începi să te EDUCI.

Sfatul meu e să faci o listă cu lucrurile pe care vrei să le rezolvi în viaţa ta. Apoi ia unul din ele şi 6 luni devino fanatic.

Caută tot ce găseşti pe acel subiect, triază informaţia şi aplică zilnic câte puţin din ceea ce înveţi. Devino un om de ştiinţă al vieţii tale, al problemei cu care te confrunţi şi devino propriul tău cobai.

Încearcă orice şi trage concluzii. Învaţă, evoluează şi progresează.

Singura problemă care acum te opreşte să faci asta o găseşti la punctul 1.

Oamenii nu se mai pot concentra pe un lucru şi să îl cerceteze până în pânzele albe.

Cei care o fac, se cheamă ”self made”. Oameni care pornesc de la zero şi nu se mai opresc niciodată din evoluţie.

Indiferent cine eşti, ce trecut ai avut, ce cred alţii despre tine, în personalitatea ta stă un potenţial care poate fi materializat în lucruri fantastice. În 5 ani de muncă poţi realiza tot ce visezi şi în 10 ani nu îţi va veni să crezi că eşti tot tu. Iar catalizatorul cel mai puternic pentru dezvoltarea personalităţii şi valorificarea potenţialului într-un ritm cât mai alert este vocaţia.

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, le găsești în cărțile din colecția Personalitate Alfa: http://personalitatealfa.com/carti

Tot ce este greu de făcut la început, este valoros pentru viaţa ta. Fă aceste lucruri, nu cele care îţi sunt la îndemână şi uşoare pentru că de alea nu mai ai nevoie.

Mi-ar face mare plăcere să îmi laşi un comentariu despre acest material şi orice gânduri şi sugestii ai.

 

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții