Cum să te bucuri de viață acum

Una dintre cele mai mari probleme pe care o văd în jurul nostru astăzi, inclusiv în viața mea, este că nu mai știm să ne bucurăm de momentul prezent. Nu mai știm să găsim bucuria și plăcerea în momentele mici și mari din viața noastră de zi cu zi.

Explicațiile sunt câteva. Una din ele este că ne antrenăm mușchiul ăsta, al stării de prezență, care e un concept teoretic, sună bine, dar practic ne cam scapă complet pentru că nu ne învață nimeni cum să facem. Mintea noastră se duce ori în viitor – își face scenarii, de multe ori greșite, și își provoacă îngrijorare și, cum spune McKenna: 

“Îngrijorarea este folosirea greșită a imaginației”

Terence McKenna

Foarte frumos spus – sau merge în trecut în regrete, în resentimente, în traumă, în ce ni s-a întâmplat și este foarte greu să reușim să ne ducem în prezent, să fim în corp, să fim conștienți de ce se întâmplă în jur, să gustam mâncarea și să nu o mestecăm repede, să ne bucurăm de cei dragi din jurul nostru, să ne placă momentul prezent. E dificil și tot mai dificil. Avem telefoane, tablete, laptop-uri, mass-media. Tot! 

Totul este făcut și pregătit să ne distragă atenția și, încet încet, ființa noastră, creierul nostru și sufletul nostru, spiritul se descentrează și nu mai suntem aici, acum. Și apoi te intrebi ce e cu conceptul ăsta filosofico-spiritual? Ei bine, prezentul este cel mai mare dar pe care îl avem și practic motivul pentru care suntem deprimați, anxioși, nefericiți și toate acele lucruri de care ne chinuim să scăpăm – pentru că noi asta facem, ne străduim să scăpăm de anumite lucruri care nu ne plac in viața noastră și nu ne gândim că poate ar trebui să ne străduim un pic mai mult să obținem ceea ce dorim în viața noastră, decât să ne luptăm în permanență cu ce nu ne dorim. Și eu am încercat multă vreme să scap de ceea ce nu vreau, dar de fapt antidotul la ce nu vreau este să trăiesc mai mult ceea ce vreau. În acest fel, ceea ce nu vreau nu prea mai are loc să intre.

Aș vrea să îți dau un exercițiu grozav pe care tocmai ce l-am aflat. Exercițiul este următorul, dar ca să te bucuri cu adevărat de el și să prinzi magia este nevoie sa îmi asculți inatrucțiunile și anume: 

Exercițiu: 

  1. Te rog să mergi pe YouTube și să dai drumul la melodia “It’s a wonderful world” de Louis Armstrong;
  2. După ce ai ascultat melodia o data, o vei reasculta a doua oară cu ochii închiși și o vei asculta ca și cum o auzi pentru prima oară. Poate te intrebi “cum sa fac asta?”, ei bine vei face un efort conștient, cu ochii închiși asculți melodia și ești curios, îți păstrezi curiozitatea, te intrebi: “Oare ce se aude aici acum?”, “Ce instrumente se aud?”, “Ce cuvinte sunt rostite?”. Da-ți voie să fii curios de ce urmează in melodie oare;
  3. Dacă ai făcut exercițiul așa cum ți-am spus, s-ar putea sa fi simțit o diferență între prima audiție și a doua . De exemplu, eu când am ascultat a doua oară am auzit clapele mai bine, trompeta, am simțit emoția mai puternic. Dacă prima oară a fost mai mult mental, în mintea mea că știam melodia, am văzut zâmbetul ăla mare al cântărețului, în a doua parte, a doua oară când am ascultat melodia cu ochii închiși, a fost totul mult mai profund, mai clar, mai bogat în experiență. Ce înseamnă asta? La a doua audiție am fost mai prezent, mai focusat pe aici și acum în cadrul acestei melodii. M-am bucurat mai mult de această experiență, a fost mai bogată experiența.

În Tibet, călugării au o practică care nu este deloc ușoară. Ei au această practică prin care încearcă absolut orice fac intr-o zi să facă așa ca și cum este pentru prima oară: când mănâncă mâncarea să o mănânce ca și cum ar gusta-o pentru prima oară, când fac un lucru manual să facă așa cum ar face pentru prima oară, să facă absolut orice ca și când o fac pentru prima oară. Nu-i ușor, cel puțin la început, să îți antrenezi mintea, mușchiul mental să fie în prezent. 

Dacă putem, ar trebui sa ne gândim cât mai des care sunt lucrurile de care vrem să ne bucurăm cu adevărat în viața noastră de zi cu zi. Dacă am putea să nu ne mai întrerupem mintea când facem lucruri de care în mod normal ar trebui să ne bucurăm, oricare ar fi ele. De multe ori facem o activitate dar mintea noastră este în altă parte. 

Cât de important este să ne întoarcem, sa fim aici, acum? Orice activitate am face, fie că e lucrat, dormit, stat cu prietenii sau mâncat, orice.

Cu asta începe vindecarea noastră, cu asta începe readucerea bucuriei în viața noastră. Așa scăpăm de anxietate și de deprimare, făcând mai mult din ce ne place și ne aduce bucuria și nu luptând cu anxietatea, depresia, îngrijorarea, fricile și alte lucruri pe care nu le vrem in viața noastră pentru că vom genera mai mult din ele.

Pentru mine chestia asta cu starea de prezență și cu melodia pe care o ascult cu ochii închiși pentru prima oară au avut un efect grozav săptămâna asta. Sper să îți placă și tie și aș vrea să îmi scrii un email la [email protected] despre cum a fost pentru tine exercițiul ăsta și a doua audiție a melodiei. 

Merci!

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.