Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Cum sa te salvezi din fabrica de sclavi

"Nu am lăsat niciodată  şcoala să stea în calea educaţiei mele" Mark Twain

La sfârşitul lui 2009, în sistemul de învăţământ românesc lucrau 395.100 de oameni, în scădere cu 14.600 de salariaţi faţă de începutul anului 2008, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

O menajeră româncă în Italia câştiga în jur de 700 de euro pe lună, adică de vreo 3 ori mai mult decât un profesor la început de drum.

Sunt perfect conştient că dacă se dă o bătălie între unul ca mine de exemplu, care consideră că tot sistemul educaţional clasic distruge personalitatea umană, îmi pun în cap majoritatea celor 400 de mii de angajaţi în sistem.

Dacă punem la socoteală că şi mama mea este cadru didactic e ca şi când eşti la război şi pui arma la ochi ca să tragi şi îţi vezi un membru al familiei în cealaltă tabără a inamicului.

Sunt perfect conştient că foarte mulţi dintre aceşti oameni au copii pe care îi cresc cu greu şi încearcă să le ofere un viitor mai bun la fel cum şi mama mea a încercat să îmi ofere mie. Şi sunt convins că majoritatea acestor învăţători şi profesori încearcă să le ofere un viitor mai bun şi copiilor cu care lucrează în săli de clasă indiferent că e vorba de ciclul primar, gimnazial, liceu sau facultate.

Problema majoră însă este că şi aceşti profesori sunt victime ale sistemului la fel ca şi tinerii care sunt "educaţi" în acest sistem.

Ce mă revoltă pe mine extrem de mult este că deşi suntem toţi victime, elevi şi profesori deopotrivă, din teamă de a nu pierde şi bruma de aşa zis sentiment de siguranţă ne sacrificăm toţi viitorul şi la fel ca oile din stână acceptăm să ieşim la păscut în fiecare zi aşteptându-ne ziua în care vom fi duşi la abator.

Şi eu am fost o oaie şi înţeleg perfect toate motivele pentru care atunci când nu eşti capabil să iei decizii eşti aruncat într-un sistem care urăşte nonconfomismul şi cel mai frumos aspect al fiinţei umane: UNICITATEA!

Un prieten de-al meu spunea odată:

"Nimeni nu s-a născut învăţat însă nu ai nici o scuză să mori prost.

În rândurile ce urmează am să îţi descriu motivele pentru care sistemul educaţional nu este decât o fabrică de sclavi şi am să îţi prezint şi câteva soluţii pentru a ieşi din acest MATRIX.

PROBLEMA

Banii pentru sistemul educaţional vin de la stat.

Statul ia bani de la FMI şi de la bănci.

Aşa cum deja ştii, în vârful piramidei există câteva familii care deţin cele mai mari bănci din lume, care finanţează cele mai mari corporaţii din lume care dictează politicenilor şi astfel şi ţărilor ce politici să adopte. Nu vreau să întru mult în amănunte, dacă te interesează să te educi despre cum băncile transformă în sclavi tot mai mulţi oameni îndatoraţi îţi las linkul de mai jos.

http://www.youtube.com/watch?v=ZPWH5TlbloU

Şir Kin Robinson (făcut cavaler de către regina Marii Britanii pentru serviciile aduse educaţiei) ne spune aşa:

A fost odată ca niciodată, a fost începutul secolului XIX...

Începutul acestui secol, anii 1900, a adus cu el începutul erei industriale. Înainte de începutul erei industriale, nu prea existau sisteme educaţionale bine puse la punct. Dar acum era nevoie de oameni calificaţi care să muncească, aşa că s-au făcut sisteme pentru educarea maselor, spre binele maselor, evident.

Ce anume era în capul listei în aceste sisteme educaţionale? Ceea ce aveai nevoie ca să îţi poţi face treaba. Să completezi hârtiile şi să acţionezi maşinăriile.

Aşadar, în capul listei – limba maternă şi ştiinţele exacte. Apoi, pe la mijloc, lucrurile de cultură generală, ştiinţele umaniste etc., pentru a putea schimba 2 vorbe la lucru cu colegii.

Şi, la urmă, lucruri precum arta, teatrul, muzica, dansul. Că doar ce să faci cu ele, doar nu o să te plătească şeful ca să cânţi la muzicuţă!

Aşadar, ne-au fost luate toate lucrurile care ne fac fiinţe unice, minunate şi irepetabile, astfel încât din potenţialul uriaş pe care fiecare om îl are la naştere se alege praful. Pentru că e nevoie de mulţi sclavi.

Ce înveţi cel mai bine în primii 4 ani de şcoală ? Să citeşti? Să scrii? Geografie? Aritmetică? Câte puţin din toate, dar cel mai mult înveţi să ASCULŢI DE AUTORITATE!

Stai frumos în bancă, aliniat perfect, în faţa altarului, „catedră”, unde se află zeii cărora trebuie să le aduci tributul de supunere. Apoi gimnaziul şi liceul.

Adolescenţa. În perioada de 14 -18 ani se cristalizează personalitatea individului. Însă nimeni nu pare preocupat să îi dezvolte personalitatea tânărului şi să îl pregătească pentru viaţa reală. Îi este băgată în cap multă teorie şi îi sunt create multe convingeri greşite despre MODELE care se află ÎN CAPUL ALTORA, iar apoi li se cere tuturor să se conformeze acelor MODELE. Adică OI. Tânărul sau tânăra simte că i se apropie sfârşitul şi începe să se zbată. Se numeşte criză de personalitate a adolescentului şi tot profesorii şi sistemul sunt cei care sunt revoltaţi: „Ce-i mă? De ce faci scandal la oră? Urlă hormonii în tine?”

Mai degrabă ar trebui să se numească agonia fiinţei umane care simte cum este transformată în oaie. Începe criza de personalitate şi încep întrebările. Cine sunt? Ce vreau? Cine mă poate ajuta?

Apoi avem mărturisirea lui Doris Lessing, scriitoare britanică, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 2007, la vârsta de 88 de ani. Este o declaraţie a ei cu privire la educaţia oficială:

“Lung proces de îndoctrinare. N-am găsit încă un sistem de învăţământ care să nu implice îndoctrinare. Păcat, dar ce putem face? Şcoala de la noi e un amestec de prejudecăţi la modă şi de decizii ale acestei culturi anume. E de ajuns să ne aruncăm ochii asupra istoriei ca să înţelegem ce provizorii sunt ele. Profesori sunt cei ce s-au adaptat unui mod de a gândi impus de predecesori. E un sistem care se auto-întreţine. Aceia care sunt mai viguroşi şi mai personali cu siguranţă că se vor lăsa de şcoală şi vor găsi alte moduri de a se instrui independent, de a se autoeduca. Cei ce rămân în şcoală să nu cumva să uite că sunt formaţi special ca să răspundă nevoilor societăţii circumscrise în care trăiesc, şi nicidecum pentru mai mult.” (Cf. “România literară”, 41/2007)

Educo în latină înseamnă "a dezvolta din interior". 

În şcolile noastre se face orice numai "dezvoltare din interiorul fiinţei" nu.

Datoria cea mai mare a unei societăţi faţă de copiii şi tinerii săi este să îi ajute să aibă cât mai repede o existenţă independentă, să îi pună pe picioarele lor.

Din această cauză ceea ce se întâmplă azi în şcoli este TRĂDARE faţă de viitorul nostru.

Şcoala te educă să fii un sclav bun şi nu am să fiu niciodată mai blând cu termenii.

Priveşte în jur.

Ce eşti îndemnat să faci după ce termini şcoala? Să îţi iei o slujbă. Care e greu de găsit pentru că se cere experienţă iar tu în şcoală ai memorat informaţii şi nicidecum nu ţi-ai dezvoltat abilităţi.

Ştii ce facem în anul 2 la master? În majoritatea facultăţilor se citesc referate ca în anul 1 de facultate şi pentru asta se primesc note. Şi asta se numeşte specializare.

Începând cu vârsta la care copiii sunt daţi la şcoală, sunt limpezi ca lumina zilei următoarele lucruri:

Orice copil şi orice tânăr are MULTĂ ENERGIE FIZICĂ. Ce face şcoala? Te ţine în bancă 5, 6, 7 sau mai multe ore pe zi. Hai să văd un argument care justifică 12 ani de stat în bancă 6 ore pe zi.

Orice copil şi tânăr ale talente unice care trebuiesc descoperite pentru ca el să îşi poată valorifica potenţialul uriaş. Ce face şcoala? Te pune să memorezi informaţii şi te bagă în ceaţă tare de tot când te întrebi la ce ai fi bun.

Ca şi copil şi tânăr ai avea nevoie de următoarele lucruri:

1. Să înveţi să faci bani. Ce înveţi? Să îţi depui un CV la o firmă, să îţi iei un credit ca să îţi iei casă şi maşină şi apoi să fii cu adevărat sclav. De ce nu eşti învăţat să faci bani destui ca să îţi iei casă şi maşină fără să ţi le ia banca când nu mai poţi să plăteşti ratele?

2. Să înveţi să relaţionezi pe plan social. Aici intră şi relaţii interumane, şi relaţii de iubire, şi de prietenie. Unde anume la şcoală eşti învăţat aceste lucruri?

3. Să îţi descoperi vocaţia. Eu nu ştiu să existe în şcoli un ajutor în acest sens. Eu personal când am făcut psihologie în clasa a x-a, am luat un 7 amărât ca medie şi mi-a fost scârbă de materia asta. Nu am aflat ce anume înseamnă psihologia decât pe la 22 de ani, fiind student la politehnică, o facultate cu care nu aveam nici o tangență, însă asta mi-a oferit sistemul nostru educaţional. O CALE GREŞITĂ.

4. Abilitatea de rezolvare de probleme. Un alt lucru foarte necesar este să ştii să rezolvi probleme când ele apar, îţi trebuie o doză de creativitate pentru asta. Ştim deja toţi că în şcoli creativitatea este distrusă sistematic.

Am enumerat doar 4 lucruri vitale pentru noi ca oameni pe care avem nevoie să le învăţăm iar şcoala nu ne oferă NIMIC din ele.

Hai totuşi să vedem ce ne oferă:

Cel mai mult şi cel mai mult eşti învăţat despre obedienţă de autoritate. Absențe, disciplină, stat în bancă. La ce îţi foloseşte? Să asculţi după ce termini şcoala de autoritate. E nevoie de 12 ani de îndoctrinare şi spălat de creiere ca să fim siguri că ai devenit un cetățean obedient în faţa autorităţii.

"În puterea profesorului ar trebui să fie cât mai puţine arme pentru pedepsire astfel încât singura sursă a respectului pentru profesor din partea elevului ar veni din calităţile umane şi intelectuale pe care profesorul le posedă." Einstein

Bun, cine este autoritatea după ce ai terminat şcoala?

Corporaţiile multinaţionale, băncile, mass media. E nevoie de oameni care să lucreze pe cât mai puţini bani şi care să dea puţinii bani pe care îi au pe produse făcute tot de stăpâni.

Ce face sclavul de rând?

Merge la lucru unde îşi vinde ore din viaţă pentru nişte mărunţiş. Probabil are credit şi trebuie să îl plătească aşa că orice urmă de demnitate şi respect de sine s-a dus de mult pe apa sâmbetei.

Apoi merge acasă şi ce face? Deschide televizorul. 90% din mass media, 90% din corporaţii şi industria alimentară, 90% din companiile farmaceutice sunt deţinute de o elită.

Şi ei vor să faci ce ţi se spune, că de asta ai mers la şcoală.

Aşa că stai la televizor şi acolo este AUTORITATEA.

Care îţi spune cum să te îmbraci, ce să cumperi, cum să te comporţi ca să FII IUBIT de cei din jur şi acceptat. Şi cum cea mai mare teamă a noastră este teama de a fi respinşi social ce ne rămâne de făcut decât să ne conformăm?

Şi atât de spălate sunt creierele majorităţii oamenilor încât au fost dresaţi că atunci cand cineva din grup este nonconformist, când nu se supune regulilor, când face ceva ce nu este social acceptat, O ARMATĂ DE MUPPETS SAR PE EL.

Noroc că încă mai există destui nebuni pe lumea asta care să lupte pentru schimbare şi cărora nu le pasă de ce "spun cei din jur".

Nu este deloc întâmplător că TOŢI oamenii cu personalitate din această lume, care au avut impact asupra ei, critică sistemul educaţional.

Este evident ce se petrece pentru oricine este dispus să deschidă ochii.

Soluţia?

Prima şi cea mai importantă armă este AUTOEDUCAREA

În orice domeniu al vieţii, există azi educaţie care nu necesită 12 ani de şcoală, 5 de facultate, 2 de master şi 3 de doctorat.

Indiferent că e vorba de sănătate, bani, iubire, abilităţi sociale, vocaţie sau orice altceva e important pentru tine, te poţi educa începând chiar de ACUM.

Internetul a schimbat jocul şi azi mai mult ca oricând avem puterea noi, oamenii simpli ce au un calculator conectat la internet.

Salvarea ta începe cu studiul acelor domenii care te pasionează.

Dacă te bazezi doar pe şcoală, să facă om din tine şi să îţi aducă împlinire în viaţă AI PIERDUT înainte să începi acest joc.

Următoarea armă este AUTOCUNOAŞTEREA cu ajutorul psihologiei, cu ajutorul întrebărilor pe care ţi le pui.

Este foarte important să ştii care îţi sunt talentele înnăscute, care îţi sunt pasiunile şi să le urmezi.

E important să ştii cine eşti, ce anume vrei de la viaţă şi să îţi faci un plan pentru a obţine ceea ce vrei.

Apoi urmează PERSEVERENŢA.

După ce începi să te educi singur (adică să scoţi ce e mai bun din tine ignorând sistemul educaţional) şi după ce faci o muncă de autocunoaştere ca să fii sigur că ştii ce vrei de la viaţă e timpul să te loveşti de obstacole. Nu te aştepta să îţi iasă totul din prima.

Nu poţi să repari într-o clipă ceea ce a fost stricat în mulţi ani.

"Oamenii educaţi sunt mult superiori celor needucaţi la fel cum oamenii vii sunt superiori celor morţi. "Aristotel, 384-322 B.C.

Apoi, este vital să nu mai îţi pese de părerea celor din jur pentru că asta îţi face cel mai mult rău.

Nu uită că singurul motiv pentru care încă nu faci ce vrei este teama că ceilalţi te vor judeca sau vor râde de tine.

Ce spune societatea celor care nu fac şcoala?

Şi totuşi, majoritatea oamenilor cu realizări uriaşe s-au lăsat de şcoală.

Mai jos ai mărturia unei eleve absolventă într-un liceu American, absolventă care a terminat prima cu cele mai bune note.

Am selectat câteva pasaje, la link-ul de mai jos e întreg discursul ei de absolvire în faţa colegilor, profesorilor şi părinţilor.

http://americaviaerica.blogspot.com/2010/07/coxsackie-athens-valedictorian-speech.html

Here I Stand
Erica Goldson

Câţiva dintre voi s-ar putea întreba: "Nu ai învăţat nimic din faptul că eşti prima din întreaga şcoală?" .

Ba da, am învăţat. Să memorez nume, locuri şi date pe care le voi uita ca să bag altceva în cap doar ca să uit din nou. În acest moment şcoala este un loc din care majoritatea se gândesc cum să scape mai repede. "

Acum ating un scop pe care societatea ţi-l impune. Am absolvit cu succes şcoala şi nu oricum ci prima din generaţia mea. Nu pot să spun că sunt mai inteligentă decât colegii mei. Pot doar să spun că cea mai bună în a face ceea ce mi se spune în acest sistem. Totuşi, stau aici şi ar trebui să fiu mândră că am trecut cu succes această perioadă de îndoctrinare. Următoarea etapă aşteptată de la mine este să obţin o diplomă care să ateste că sunt capabilă de muncă. Dar eu spun că nu sunt o muncitoare ci o fiinţă umană, o gânditoare, o aventurieră . Un muncitor este cineva care este prins într-o muncă rutinieră, un sclav într-un sistem ce a fost pus la punct pentru el. Până acum, am dovedit că sunt o sclavă excelentă.

Şi iată că acum sunt aici într-o lume ghidată de frică, o lume care ucide unicitatea din noi.

Pentru cei care lucrează în acest sistem, nu vreau să va insult. Vreau să vă motivez. Aveţi puterea de a schimba incompetenţa acestui sistem. Ştiu că nu aţi devenit profesor ca să vă vedeţi studentii plictisiţi. Nu puteţi accepta autoritatea care vă spune ce să predaţi, cum să predaţi sau în caz contrar să fiţi pedepsiţi dacă aveţi alte idei.

Potenţialul nostru este în joc."

Vreau ca mai jos să îmi laşi un comentariu cu părerea ta şi cu soluţiile pe care le vezi tu la această problemă uriașă cu care ne confruntăm.

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/

Per aspera ad astra, 

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții