Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Cum te poate transforma si schimba o carte

In acest material voi face o lista cu cartile ce m-au ajutat in drumul dezvoltarii mele personale si cum anume m-au ajutat sa evoluez. Mi-ar place sa faci si tu acelasi lucru in comenturi si sa imi spui ce carti te-au infulentat si cum anume. Acest post va fi editat in urmtoarele zile cam cu o carte pe zi timp de o saptamana.

Daniel Pink - Drive
click pe link pentru mai multe informatii

Capitolul 1 – Gloria si decaderea Motivatiei 2.0

Motivatia 1.0 a fost pentru zeci de mii de ani guvernatoarea fiintei umane. Supravietuirea si inmultirea era sistemul de motivatie 1.0. Recent am evoluat la Motivatia 2.0 care inseamna recompensa/pedeaspsa sau batul si morcovul. Insa nici 2.0 nu mai functioneaza.

Capitolul 2 si 2a – De ce batul si morcovul nu merg de cele mai multe ori

Un sistem de motivatie bazat pe recompensa/pedeapsa distruge creativitatea, scade mult motivatia interna, reduce comportamentele productive. In acelasi timp incurajeaza trisarea, creaza dependente emotionale. Aceasta motivatie functioneaza rar, cand incurajam rutina.  

Capitolul 3 – Tipul I si tipul X

Tipul X de motivatie se refera la oamenii care sunt motivati extern de bani sau alte recompense pentru a-si face treaba. Tipul I se refera la oamenii care sunt motivati intern de a face lucrurile, din pasiune si pentru a experimenta starea de flux. Tipul I reprezinta trecerea la Motivatia 3.0

Capitolul 4 – Autonomia

Prima din cele 3 caracteristici ale Tipului I de motivatie este autonomia. Ea se manifesta in patru domenii. Autonomia asupra activitatii (ei aleg ce vor sa faca), asupra timpului ( cand vor sa faca), asupra echipei ( cu cine vor face) si asupra tehnicii (cum anume vor face).

Capitolul 5 – Maiestria

Al doilea aspect al Tipului I de motivatie. Maiestria are trei aspecte.Maiestria este o mentalitate: Stim ca trebuie sa ne imbunatatim permanent abilitatile. Maiestria este durere: cere sacrificiu. Maiestria este o asimptota: tinde spre perfectiune la infinit fara sa o atinga si e impacata cu asta

Capitolul 6 – Scopul

Tipul I de personalitate se educa in fiecare dintre noi. Fiinta umana cauta un scop superior in ceea ce face, un scop mai mare decat propria persoana. In noua Motivatie 3.0 nu se urmareste doar maximizarea profitului din actiunile noastre ci in primul randmaximizarea intelesului, a scopului in ceea ce facem. Profitul este folosit acum pentru a atinge scopul.

 Cartea o poti comanda aici: Drive
 

Fii in forma!  - Tony Schwartz

(click pe link pentru mai multe informatii)

Fii in forma - puterea implicarii totale sau in original " The power of full engagement" este o carte scrisa din experienta directa a autorilor iar eu am o preferinta pentru carti scrise de oameni ce au trait pe pielea lor ce vor sa ii invete pe altii. Am ramas cu doua lucruri foarte importante dupa aceasta carte:

1. Avem mai multe rezervoare de energie. Primul este energia fizica si apoi emotionala, mentala si spirituala. Daca nu exista energie fizica, restul sunt inutile pentru ca nu se pot manifesta. Cum facem sa avem energie fizica? Prin sport, alimentatie si odihna

2. Cand iti dai seama ca stai prost cu energia fizica vrei sa faci o schimbare insa pentru a schimba obiceiurile stim toti ca e nevoie de eforturi mari de multe ori fara rezultate. In aceasta carte sunt rezultatele studiilor de 10-15 ani facute pe sportivii de perfomanta si se da o reteta pentru a schimba obiceiurile intr-un timp minim.

Care sunt cele 4 tipuri de energie

1. Energia fizica – alimentand focul: energia fizică reprezintă CANTITATEA DE ENERGIE de care dispunem. Fără ea nu putem face nimic şi toate celelalte tipuri de energii se bazează pe ea. Energia fizică o dobândeşti prin:

  • nutriţie
  • sport
  • relaxarea din timpul zilei
  • somnul de noapte

2.  Energia emoţională –  transformând ameninţarea în provocare: energia emoţională reprezintă CALITATEA energiei noastre. Poate fi negativă sau pozitivă. Mulţi oameni trăiesc într-o stare permanentă de stres emoţional, cu garda sus, pregătiţi de conflict şi nu realizează că atunci când nu eşti în regulă cu propriile emoţii îţi subminezi grav performanţa.

3.  Energia mentală, concentrare şi optimism realist: să poţi să te gândeşti concentrat doar la un lucru pentru o perioadă de timp, asta e cea mai preţioasă resursă a creierului.  Aceasta energie determina puterea de concentrare. De acum încolo, când citeşti, nu faci nimic altceva. Când faci sport, nu faci nimic altceva. Când lucrezi, închizi orice sursa de distragere. De fiecare dată când faci multitasking TE TÂLHĂREŞTI SINGUR. Pentru că în loc să faci la calitatea maximă un lucru, acea calitate se distribuie în toate celelalte lucruri pe care le faci; deci rezultă calitatea mai slabă la toate.

4. Energia spirituală, pentru cel care are DE CE să trăiască: ceea ce faci contează PENTRU TINE. Compară succesul cu tine. “Nu te uita la capra vecinului, căci vei tinde să te consideri mai prejos decât el, iar o astfel de atitudine îţi va afecta puterea de concentrare. Tu eşti tu, el este el, nu concurezi decât cu tine însuţi şi pentru idealurile tale!” De ce nu sunt rezultate?

Oamenii se afla intr-o criza energetica in unul sau mai multe din cele 4 rezervoare. Exista un test care iti poate face evaluarea energiei pe care o ai.

Testul e aici: http://www.theenergyproject.com/tools/the-energy-audit#step1

Daca nu stii engleza roaga pe cineva care stie sa te ajute.

Cartea o poti comanda aici: Fii in forma

Maine urmeaza o carte despre educatia financiara.

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții