Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Dacă îți pui silicoane îți crește încrederea și succesul?

 

Dacă vrei, poți să-ți descarci acest articol în format PDF.

Părerea ta despre tine este cheia care va face diferenţa în fiecare secundă a vieţii tale. Dacă vrei, părerea pe care o ai despre tine este o profeţie care îţi garantez că se va îndeplini mai bine decât orice profeţie a lui Nostradamus.

Am întâlnit oameni care din cauza propriei păreri pe care o aveau, cum că nu ar fi demni de iubire şi nu merită să fie iubiţi, în momentul în care întâlneau o persoană nouă începeau să caute dovezile care să le confirme părerea pe care ei o aveau: eu nu merit să fiu iubit.

Pentru că aveau o părere proastă despre ei, erau nesiguri, geloşi, posesivi, agresivi, frustraţi şi îşi tocau partenerul mărunt, iar partenerul începea să fie exasperat din cauza faptului că orice dovadă de iubire aducea era insuficientă, era privită cu suspiciune şi era căutat substratul şi subînţelesul mesajului pentru a descoperi ce se ascunde în spatele mesajelor şi gesturilor de iubire.

Victimele acestea nu se lasă iubite nici dacă le pui ştreangul la gât şi pistolul la cap. Atât de mult îşi terorizează partenerul încât acesta exasperat, pleacă, iar în acel moment, victima poate să răsufle uşurată, spunând: „Da, ştiam eu că e adevărat, uite încă o dovadă. Eu nu merit să fiu iubit. Merit să fiu părăsit, abandonat. Lumea e rea, egoistă şi rece. Mulţumesc că mi-ai arătat şi tu ceea ce eu ştiu despre mine. Ştiam de la început că şi tu mă vei părăsi.”

Astfel îşi creează o părere şi mai proastă despre ei, devin mai înrăiţi şi sălbăticiţi şi atrag oameni tot mai răi, până când viaţa lor devine un iad pe pământ. Acest proces se întâmplă în fiecare aspect al nostru: cerem bani pe munca noastră în funcţie de cât credem că merităm. Cerem altora să se comporte cu noi în funcţie de demnitatea pe care o avem şi stima de sine, asta însemnând că putem cere să fim abuzaţi şi înjosiţi sau iubiţi din toată inima.

 

“Fiecare dintre noi îşi spune o poveste în cap pe care o repetă şi o îmbogăţeşte. Această poveste determină cine suntem şi cum ne vedem noi şi cei din jur. Asta e imaginea de sine.” Patrick Rothfuss

 

Barometrul e tot timpul în noi şi se cheamă IMAGINEA DE SINE

Funcţionează şi invers.

Să presupunem că am o părere bună şi sănătoasă despre mine. Mă consider o fiinţă umană cu un suflet mare, deschisă să ascult şi să înţeleg, cred în mine şi puterile mele de a realiza ce îmi propun şi de a învăţa din întâmplările vieţii.

Întâlnesc întâmplător pe cineva care încearcă să mă devalorizeze, spunându-mi că gândesc greşit, că ce fac eu nu e destul de bun, că greşesc într-un mod fundamental cu felul meu de a fi. În acel moment, ştiind cine sunt eu şi că celălalt nu doar că nu mă cunoaşte dar şi dacă ar fi adevărat, nu are niciun drept să mă devalorizeze, întorc spatele şi plec fără să mai îmi doresc să am vreodată de-a face cu acea persoană. Astfel, nu am cum să ajung într-o relaţie cu cineva care mă tratează ca pe o fiinţă umană inferioară pentru că părerea mea despre mine este busola care mă ghidează spre oameni asemeni mie.

Ca să ajungi să fii abuzat într-o relaţie, trebuie să vezi semnele, să le ignori şi apoi să accepţi şi tolerezi abuzul. Iar asta se întâmplă doar într-un singur caz: atunci când tu ai o părere proastă despre tine şi celălalt doar îţi serveşte meniul pe care l-ai cerut.

 

”O imagine de sine puternică şi pozitivă este cea mai bună pregătire pentru succes” Joyce Brothers

 

De ce imaginea de sine e prima piatră la fundaţia personalităţii

Motivul care mă face să fiu extrem de serios legat de imaginea de sine este odată că lucrez cu oameni cu diverse probleme în viaţă şi relaţii, ajungem negreşit la părerea pe care o avem despre noi. E incredibil cum fiecare are exact atât cât crede el că merită. Apoi, dacă e să ajutăm oamenii să obţină mai mult în viaţă, să trăiască în abundență, iubire şi fericire, este vital să ne îmbunătăţim imaginea de sine.

Ţin minte când aveam 90 de kilograme şi după doar 7 luni nu mai aveam 25 dintre ele. 

Aveam 65 de kilograme, însă comportamentele mele, încrederea mea în mine şi ce aşteptam eu de la viaţă, nu erau radical schimbate. Eram doar un slab cu imaginea de sine a unui gras. De abia când am privit destul în oglindă am început să mă obişnuiesc cu noul Pera şi de abia după 1-2 ani am început să mă comport ca un Pera care s-a schimbat fundamental în interior. În acel moment am început să câştig mai mulţi bani, să fiu mai fericit, m-am căsătorit cu Oxana şi a venit o avalanşă de lucruri bune în viaţa mea.

Toate acestea s-au întâmplat pentru că acum schimbarea nu a fost de suprafaţă, ci profundă.

Ca femeie, degeaba îţi pui sâni dacă nu lucrezi şi la îmbunătăţirea imaginii de sine. Dacă înainte de a avea sâni, bărbaţii făceau sex cu tine şi te părăseau, când vei avea sâni mari şi frumoşi bărbaţii vor face acelaşi lucru: vor face sex cu tine şi te vor părăsi. Pentru că s-au schimbat sânii, dar nu şi imaginea ta de sine. Tu te considerai neatrăgătoare înainte şi nicio operaţie estetică nu te va face să te simţi mai atrăgătoare.

Doar munca interioară, sufletească şi psihologică te va face să te simţi atrăgătoare şi sexy, iar atunci sânii sunt un cadou minunat pentru tine. Atunci te vei atinge cu mai mult drag, și vei vedea că inclusiv bărbaţii din viaţa ta care vor face la fel, sau poate chiar mai mult. Vei observa cum bărbaţii vor să rămână lângă tine şi se vor lupta pentru a deveni iubitul tău.

Şi după ce vei trece prin toate astea, vei face ce a făcut şi Victoria Beckam după 19 ani de relaţie şi 17 de căsnicie: îţi vei scoate sânii şi vei realiza că dacă e ceva ce te face atrăgătoare, este imaginea de sine, părerea pe care o ai despre tine.  Gândurile, emoţiile şi comportamentele care pleacă de aici şi nu există încă pastilă sau operaţie care să trateze imaginea de sine.

“Şi ar trebui cred să adaug, nu te lua de sânii tăi. Toţi anii ăştia am fost în negare, o prostie din partea mea. A fost un semn al nesiguranţei mele. Bucură-te de ceea ce ai.” – Victoria Beckham

DISCLAIMER:

Sunt pro operaţii estetice şi orice modificări vrei să faci corpului tău fie că eşti bărbat sau femeie. Corpul tău îţi aparţine să faci ce vrei tu cu el.  Mesajul meu este să acorzi atenţie şi acolo unde se va face diferenţa şi să nu ai speranţa că o schimbare fizică va aduce automat cu sine și schimbarea imaginii de sine care s-a format în urma tuturor experienţelor tale de viaţă.

Eu îmi doresc să fiu alături de oamenii care îşi doresc să se autodepăşească. Oameni care vor să îţi depăşească condiţia şi să exceleze în iubire, bani, vocaţie, sănătate. Însă orice fac eu, dacă omul nu crede că poate, dacă el are o părere proastă despre sine, nu va putea face mai mult decât îşi dă el voie.

Am scris pentru că vreau să ajut oamenii să aibă realizări, însă primul pas este să fii convins că poţi să ai acele realizări. Degeaba îţi spun eu că poţi să ai iubirea aşa cum o visezi, banii care îţi vor aduce libertatea, corpul sănătos şi atrăgător la care speri, DACĂ TU NU CREZI. Tu trebuie să crezi chiar mai mult decât mine pentru că tu iei fiecare decizie şi faci fiecare acţiune măruntă, zi de zi, care te va duce la marile realizări. Şi fiecare decizie, gând, emoţie şi comportament poartă amprenta imaginii de sine.

Să crezi în tine este datoria ta cea mai mare, şi a nimănui altcuiva. Crezi în tine orbeşte, cu optimism nerealist, crezi că poţi realiza orice îţi propui dacă înveți cum, iubeşte pentru că nu există mai mare plăcere şi nu te teme că vei fi rănit. Nimic nu te poate răni când vei realiza că toată puterea e la tine. Nimic nu te va distruge. Până și moartea e doar o trecere într-o altă realitate. Și ca un mic secret. Dacă vei crede toate astea : ai dreptate.

 

„Imaginea de sine este cheia personalităţii şi a comportamentului uman. Schimbă imaginea de sine şi vei schimba comportamentul şi deci, rezultatul. ” Maxwell Maltz

 

TEST pentru imaginea de sine

Un mic test care îţi poate da nişte indicii avem în continuare.

Răspunde cu adevărat sau fals.

 1. Paharul meu e tot timpul pe jumătate gol, nu pe jumătate plin.
 2. Tot timpul mă scuz pentru diverse lucruri.
 3. Tot timpul îmi spun că nu ar trebui să fac una sau alta.
 4. Mă critic constant.
 5. Ce cred alţii despre mine dictează cum mă simt.
 6. Îmi judec mult greşelile şi consum energie gândindu-mă la ele.
 7. Îi dezamăgesc des pe cei care cred în mine.
 8. Simt că port pe umeri greutatea întregii lumi.
 9. Un esesc parţial e la fel de bine un eşec total.
 10. Mă adaptez permanent pentru a fi pe plac altora şi a nu supăra pe nimeni.
 11. Nu sunt sigur că am făcut o treabă bună decât dacă altcineva confirmă.
 12. Este greu pentru mine să uit şi să iert.
 13. Lucrez mult mai mult ca alţii la relaţiile mele şi mi-e frică că se vor destrăma.
 14. Dacă nu performez la fel de bine ca alţii, înseamnă că nu sunt la fel de bun ca ei.
 15. Dacă nu pot face ceva bine, înseamnă că nu merită să mă apuc.

Rezultate:

Acordă un punct pentru fiecare răspuns adevărat.

0 – 4: Ai o imagine de sine bună în general şi eşti pe drumul cel bun. Continuă.

5 – 8: S-ar putea să duci o bătălie interioară legată de ce crezi despre tine, ce cred alţii şi probabil şi visurile tale întârzie să se materializeze pe adevărata măsură a dorinţelor tale. Citeşte şi educă-te, dezvoltă-ţi încrederea în tine.

9 sau mai mult: Te critici foarte dur, te victimizezi şi nu eşti în cea mai bună perioadă a vieţii tale. Ai nevoie de ajutor. Cere-l fără orgolii. Oricât de întunecată e noaptea, ea se încheie şi există un nou răsărit la orizont. Nu te lăsa.

 

Un cerc vicios – cum îl rupi?

Întrebare de la un cititor:

„Mi se pare că e un cerc vicios. Ca să îţi schimbi convingerile ai nevoie de experienţe noi. Ca să ai parte de experienţe noi ai nevoie de convingeri noi. Cum rupi cercul? :)”

Prin curajul de a trăi experienţe noi în ciuda fricii şi a convingerilor trecute. Provoacă-te pe tine să îţi demolezi convingerile. Inclusiv asta cu cercul e doar o convingere. De ce cerc şi nu pătrat? De ce pătrat şi nu Heptaedru. Presupune că tot ce ştii despre tine e doar o percepţie limitată în urma experienţelor şi că sunt atât de multe lucruri pe care nu le-ai trăit şi care te definesc doar dacă vrei.

Una din căile sigure pentru schimbarea imaginii de sine este să îţi vorbeşti ţie, neîncetat şi neobosit cu iubire şi apreciere, cu încurajări şi compasiune.

 

Importanța imaginii de sine în viaţa noastră

Imaginea de sine este foarte simplu spus, părerea mea despre mine şi cum mă văd eu în oglindă, fizic, în mintea şi imaginaţia mea.

Rezultatele noastre în viaţă sunt legate extrem de puternic şi strâns de cum ne vedem noi pe noi, pentru că în funcţie de ce credem despre noi, gândim despre noi, simţim despre noi, luăm decizii, acţionăm şi avem aşteptări, iar toate astea duc la nişte consecinţe previzibile. Imaginea de sine proastă este o sinucidere lentă pentru cei prea fricoşi să îşi pună capăt zilelor în felul clasic. Pentru că părerea pe care tu o emiţi despre tine, este o alegere.

Ai suferit 100 de eşecuri. Propune-ţi să reuşeşti la 101 încercare în loc să renunţi. E o alegere. Imaginează-ţi aşa: să insişti să ai o părere proastă despre tine e ca şi când eşti sănătos şi insişti să ai un cancer. Eu vin şi îţi spun: „Dar te rog, eşti sănătos, nu trebuie să faci nimic decât să nu îţi doreşti cancer.”

Iar tu spui: „Lasă-mă în pace. Tu nu mă înţelegi. Eu vreau să fac cancer pentru că îl merit”.

Cum poţi lupta cu aşa ceva? De ce să alegi să crezi că nu poţi, în loc să crezi că poţi? De ce să crezi că nu meriţi să fii iubit când poți crede că meriți să fii iubit?

 

Exerciţiul 1 pentru îmbunătăţirea imaginii de sine

Întreabă 5 oameni din viaţa ta ce apreciază la tine. Spune-le că faci o mică cercetare despre tine şi că ai nevoie să ştii un lucru pe care îl admiră sau apreciază. Dă-ţi voie să fii surprins de lucrurile pe care le văd oamenii în tine şi pe care poate tu le ignori.

 

Exerciţiul 2 pentru îmbunătăţirea imaginii de sine

Alege 3 cele mai îndemână din lista de mai jos şi jură pe roşu că le faci începând de azi.

 • Accentuează pozitivul din viaţa ta
 • Găseşte zilnic 3 lucruri pentru care eşti recunoscător şi nu te ridica din pat până nu ţi le spui în gând.
 • Acceptă că a fi om înseamnă a avea defecte, vicii şi păcate. Asta ne face întregi.
 • Caută să te perfecţionezi dar nu aştepta perfecţiunea.
 • Nu accepta statutul de victimă, puterea e la tine tot timpul. Ia decizii.
 • Acceptă că nimic din exterior nu poate fi controlat, ci doar atitudinea noastră faţă de ce se întâmplă în exterior.
 • Înlocuieşte vocea critică din capul tău cu cea a încurajării: „Hai că poţi. Mai încearcă odată.”
 • Nu purta responsabilitatea salvării lumii pe umerii tăi. Fii un exemplu prin comportamentul tău şi e suficient ca să schimbi lumea.
 • Tratează-te cu multă iubire şi blândeţe. Dă-ţi voie să fii şi leneş nu doar productiv. Dă-ţi voie să mănânci îngheţată cu o lingură mare uneori. Uită-te la filme toată ziua sau pleacă în excursie în natură fără să dai socoteală nimănui.
 • Întreabă-te tot timpul care e soluţia la problemă, şi care este primul pas de acţiune, pe urmă fă acel prim pas. Acţiunea vindecă multe, dacă nu chiar tot.

 

Exerciţiul 3 – Devino sexy şi fă sex

Slăbeşte, mergi la sală, fă orice e nevoie ca să devii sexy, indiferent de preţul ca timp şi energie. Corpul fizic este primul care se vede în oglindă şi în societate. Devino sexy cu orice preţ. Caută să faci sex. Atingerea altei fiinţe umane, dragostea, orgasmul au un fel foarte interesant de a pătrunde foarte adânc în suflet şi de a vindeca răni vechi ale lipsei de iubire. Dă voie oamenilor să te iubească şi să îţi arate prin atingere că întreg corpul tău este acceptat şi preţuit.

 

Lecturi recomandate pentru creşterea imaginii de sine

Ghidul personalităţii alfa

Această carte reprezintă fundaţia unei personalităţi alfa, iar imaginea de sine este doar una din pietrele acestei fundaţii. În carte vei găsi o hartă completă a ce înseamnă o personalitate sănătoasă, matură adaptată la realitate şi care îşi atinge obiectivele.

Am murit şi m-am descoperit pe mine însămi – Anita Moorjani

Citeşte Anita Moorjani şi acceptă cea mai bună convingere: eşti deja tot, o fiinţă magnifică cu origini divine. Funcţionează pe acest pământ venind din acel loc al abundenţei şi nu din sărăcia percepţiilor pământeşti limitate.

O femeie care îţi va schimba imaginea de sine. Se numeşte Anita Moorjani şi îţi va spune care sunt originile tale pe care le-ai uitat. Şi poate, dacă alegi să o crezi şi să te laşi convins de ea, vei păşi pe acest pământ aşa cum ţi-a fost menit: o fiinţă de lumină şi iubire.

Cei 6 stâlpi ai încrederii în sine - Nathaniel Branden

Această carte vorbeşte despre 6 aspecte diferite ale încrederii în sine şi îţi dă exerciţii mici, zilnice pe timp de 54 de săptămâni, adică un an întreg. Făcând doar 5-10 minute zilnic din aceste exerciţii, îţi va creşte garantat încrederea pe care o ai în tine.

Lasă-mi un răspuns, e foarte important pentru mine: ce crezi că ţi-a afectat imaginea de sine până acum? Zi-mi ce notă îţi dai la imaginea de sine acum pe o scară de la 1 la 10 şi care este primul lucru la care ai vrea să lucrezi pentru a îmbunătăţi această imagine?

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții