De ce m-ai făcut dacă n-ai bani?

 

Pe la 15 ani asta o întrebam pe mama.

De ce ești învațatoare și nu ești milionară?

O certam deseori:

De ce m-ai facut fără să te pregătești? Te-ai indragostit si hop-țop, facem bebe. Așa mă aștepti tu pe mine in viața asta pământească? Ce-a fost in capul tău? Acum trebuie eu sa vă rezolv toate problemele pentru ca niciunul din voi nu și-a facut temele.

 

Eu trebuie să descopăr că am un suflet, că am traume, eu trebuie sa fac o carieră in psihologie ca să rezolv problemele neamului meu care se răsfrang asupra mea, să devin o ființă umană conștientă.

Eu trebuie sa aduc vindecarea de neiubire, să imi vindec familia de saracie, să le dau husa jos de pe creier la ai mei. Nu vezi că am cocoașă de cat de multe mi-ați pus in cârcă? Nu vă e milă ca propriul vostru copil poarta tot ce ați adunat voi?

Eu trebuie să găsesc liniștea sufletească, pacea mentală și iertarea profundă. Nu doar că eu trebuie să rezolv toate astea dar tot eu apoi trebuie sa iert totul. Toată inconștiența voastra.

”Doamne iarta-i că nu știu ce fac”.

 

Astea sunt cuvintele și furia victimei Pera Novacovici.

 

De la Victima la Alfa este un spectru și în continuare am să îți descriu diferența dintre o victima a circumstantelor si o personalitate Alfa – creatoare de realitate.

Ştii cum se cheamă o persoană care nu îşi asumă responsabilitatea?

 

VICTIMĂ.

 

Victimele sunt acele fiinţe care consideră că lucrurile li se întâmplă şi că există forţe exterioare care decid totul fără a exista puterea de schimbare. Şi astfel, victimele rămân pasive, lipsite de putere în faţa uraganelor şi problemelor de care viaţa e plină.

Şi ştii ce este tragi-comic?

Că totul stă într-o singură alegere.

Decid că îmi doresc să schimb ceva, să investesc timp, energie şi resurse pentru că eu cred în puterea mea de a avea o altă soartă sau decid să rămân la pământ şi să aştept să fiu călcat în continuare în picioare de tăvălugul evenimentelor şi oamenilor care curg peste mine.

 

Ştii care sunt cele mai mari două motive pentru care oamenii nu îşi asumă responsabilitatea?

Care este diferența dintre o Victimă și o Personalitate alfa?

Cum m-au ajutat cei 3R atunci când treceam prin perioade dificile de ratacire și îmi pierdeam ”farul calauzitor” din orizont?

 

 Primul motiv este convingerea că nu e nevoie să lupte pentru viaţa lor şi se bazează că e altcineva care le va duce lingura de mâncare la gură. Mama, săraca, atâta timp cât trăieşte, o să se dea peste cap şi tot găseşte ea cu ce să facă o ciorbă caldă. De murit de foame nu mori, acoperiş deasupra capului ai. Orice ar fi, ştii că mâine cineva o să aibă grijă de tine. Mama, tata, fraţii sau surorile, guvernul, Dumnezeu, e cineva acolo şi tu poţi să nu faci absolut nimic, că tot pică ceva şi pentru tine.

→ Al doilea mare motiv este că oamenii şi-au crescut foarte mult toleranţa la suferinţă. Cerşetorul preferă să îndure frigul, foamea, arşiţa și umilinţa decât să se ridice din colţul în care stă. Probabil că acum e şi prea târziu pentru el să se ajute singur. Îl mai poate salva compasiunea semenilor.

 

Cine rămâne?

 

Rămân oamenii care ştiu că e nevoie să dea o luptă pe viaţă şi pe moarte şi că dacă e să moară, vor face tot ce le stă în puteri, tot ce depinde de ei pentru a învinge.

Oamenii care ştiu că ajutorul nu va veni niciodată de la nimeni, aceia sunt oamenii care îşi asumă responsabilitatea. Oamenii care nu mai vor să aştepte ajutorul şi, mai mult, sunt ei cei care vor să devină ajutoare într-o zi.

 

Ce probleme ai acum în viaţă? Ce te face să suferi? Ce simţi în inima ta şi ce gânduri îţi trec constant prin cap? Ce visuri şi obiective ţi-ai setat?

 

Toate astea sunt 100% responsabilitatea ta. Până când nu accepţi asta cu adevărat, până când 1% depinde de altcineva, te vei agăţa de acel 1% şi vei da vina pe el pentru ghinionul tău, pentru nereuşita ta, pentru circumstanţele tale.

Arde podurile, arde corăbiile, ca să nu te mai poţi întoarce.

Intră pe tărâmul unde eşti 100% responsabil pentru tot ce este bun şi rău în viaţa ta şi unde ai puterea de a schimba orice, de a-ţi crea propria ta realitate. Un regat al tău, în care tu eşti stăpân.

Capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea 100% este diferenţa dintre ALFA şi restul.

Dacă ar fi să rezum 14 ani de zile de învăţăminte cu Personalitate Alfa în cel mai scurt mod, aş numi asta ”cei 3 R”.

 

Primul R vine de la reîntregire

 

Reîntregirea înseamnă să ne adunăm bucăţile rătăcite, pierdute, irosite şi împrăştiate ale sufletului nostru.

De asemenea, reîntregirea se referă la a ne forma o imagine întreagă, completă şi sănătoasă a conceptelor şi a principiilor de viaţă pe care nu le putem înţelege sau le-am înţeles greşit, lucru care ne duce la o mare suferinţă personală.

 

Să luăm, de exemplu, iubirea.

 

Dacă nu ai avut parte de iubire în adevăratul sens al cuvântului în copilăria ta, lucru ce a dus la o traumă, ca şi adult nu înţelegi, nu simţi şi nu ştii ce este iubirea, deşi auzi toată ziua vorbindu-se despre ea.

Şi atunci eşti nevoit să iei câte un ciob dintr-o parte, o altă bucăţică din altă parte şi să îţi faci propria imagine despre iubire, folosind bucăţi şi cioburi dintr-o imagine distrusă, împrăştiată şi aparent fără nici o logică.

E ca şi când încerci să creezi o imagine pe care nu o ştii, neavând toate piesele de puzzle.

Aproape că e o misiune imposibilă.

 

Reîntregirea înseamnă să te vindeci în interior de posibilele traume care ți-au răpit iubirea de sine, respectul de sine și increderea in sine,  să scapi de victimizare şi să îţi redobândeşti curajul de a acționa.

 

De asemenea, înseamnă să îţi creezi imagini complete şi care să te servească despre ce înseamnă iubire, caracter, responsabilitate, curaj, empatie, entuziasm şi atâtea şi atâtea altele pe care poate nu a reuşit să ţi le transmită nimeni.

Primul pas este reîntregirea ta, vindecarea sursei tale de putere interioara.

 

Al doilea R vine de la responsabilitate

 

Dacă părinţii sunt de vină, cum poţi tu schimba ceva?

Dacă guvernul e de vină, tu eşti prea mic ca să contezi, nu?

Dacă oamenii din jur sunt răi, ce poţi să faci decât să te resemnezi?

Nimic mai greşit!

 

Esenţa conceptului Personalitate Alfa este să îţi asumi responsabilitatea total, complet şi extrem, pentru TOT.

 

Dacă pică o bombă atomică şi mori, e vina ta pentru că nu ai anticipat asta, pentru că nu te-ai gândit că există posibilitatea asta şi nu ţi-ai construit un adăpost anti-atomic.

Dacă suferi din iubire, este doar responsabilitatea ta pentru sentimentele pe care le ai, pentru slăbiciunile ce te fac vulnerabil, şi e în puterea ta să te faci fericit şi să îţi schimbi atitudinea.

Dacă nu ai bani, e doar responsabilitatea ta pentru că nu ţi-ai dezvoltat abilităţi care să ofere valoare societăţii, care te va plăti cu plăcere când îi elimini suferinţele, îi rezolvi problemele şi îi creşti calitatea vieţii.

 

A-ți asuma responsabilitatea înseamnă să ai liniștea sufletească ce vine atunci când știi că a avea sau a nu avea, depinde de tine.

Să îți asumi responsabilitatea nu înseamnă să-ți pierzi vulnerabilitatea, capacitatea de a suferi, de a avea compasiune si toleranță față de defectele, păcatele si viciile tale si ale altora.

Responsabilitatea înseamnă vindecarea copilului interior rănit de neiubire și care încă e suparat pe mami si pe tati că nu i-au oferit tot ce ar fi avut nevoie.

 

Copilul rănit de iubire de către mami si tati este de multe ori suparat și pe mama pamant și pe tatăl spirit.

Pentru că nu i-au purtat de grijă.

Era o zi când erai mic, neajutorat şi depindeai de alţii.

E doar responsabilitatea ta să creşti cu adevărat, să te maturizezi și să devii un adult.

Tu eşti stăpânul regatului tău şi îţi aparţine totul în el dacă îţi asumi responsabilitatea.

 

Dacă nu îţi asumi responsabilitatea, şi-o vor asuma alţii pentru tine.

Pe planeta asta nu există oameni buni şi răi, nu există adevăr şi minciună.

Există doar atâtea perspective câte fiinţe umane există.

Şi câştigă cel care are realitatea cea mai puternică, cel care reuşeşte să îşi impună perspectiva asupra celorlalţi.

Adevărul în viaţă este cel care decizi tu că este. Eşti responsabil pentru adevărul tău şi pentru ce alegi să faci cu adevărurile celorlalţi.

Poţi schimba şi îmbunătăţi în viaţa ta doar acele lucruri pentru care îţi asumi responsabilitatea şi nimic altceva. De obicei, lucrurile pentru care nu îţi asumi responsabilitatea ta, vor merge împotriva ta.

 

O personalitate alfa îşi asumă responsabilitatea în mod extrem, pentru tot ce poate cuprinde, şi astfel are şansa de a avea impact asupra întregii lumi.

 

Al treilea R este de la ….REZULTATE

 

Asta ne lipseşte acum cel mai mult.

Toate intenţiile bune ale unei întregi planete nu fac cât un gest prin care o gură flămândă este hrănită, o minte parazitată este eliberată, o inimă rănită este vindecată.

Oricât de spirituali am vrea să fim, oricât de mult înţelegem că dincolo de materie există o energie, noi suntem fiinţe spirituale şi energetice într-un corp fizic.

Şi acesta este un mesaj pentru noi toţi.

 

E nevoie să fim stăpâni înţelepţi şi ai spiritului dar şi al materiei.

Este datoria noastră să materializăm în rezultate şi fapte ceea ce conţinem în interiorul nostru.

Avem datoria să producem rezultate vizibile, dacă nu de dragul nostru, atunci pentru că e singura cale de a-i inspira pe ceilalţi.

 

Fapte, nu vorbe.

 

Ce ai făcut azi pentru ce e cel mai important pentru tine în viaţă?

Dar ieri?

Ce vei face mâine?

Concret, măsurabil, specific, fără iluzii şi automințire.

Unde este caietul sau fişierul care îţi măsoară progresul?

Câţi bani ai pus deoparte pentru zilele când nu vei putea să mai produci bani? Ţi-ai strâns în braţe iubitul sau iubita, copiii, părinţii, bunicii, prietenii? Le-ai spus că îi iubeşti?

Pentru sănătatea ta ce ai făcut? Dacă laşi corpul fizic pe cont propriu el o ia la vale, îl cheamă gravitaţia. Dacă vrei să storci maxim din viaţa asta trebuie să lupţi, şi pentru asta ai nevoie ca aliat de fiecare celulă şi neuron din trupul tău.

Pe cine ai inspirat azi? Care este calitatea ta numărul 1? Ai făcut muncă de autocunoaştere şi dezvoltare personală permanentă, de care e nevoie pentru a evolua?

 

Eşti o victimă sau eşti o Personalitate Alfa?

 

Fiecare alegere pe care o faci vine din responsabilitate sau victimizare.

Ce alegi în fiecare clipă? Am fost şi sărac, am fost şi bolnav, am fost părăsit şi abandonat de propria mea familie până când s-au trezit şi m-au recuperat, însă era prea târziu. Răul a fost făcut, iar în inima mea am ştiut că oricât de roz pare totul, într-o clipă poţi rămâne singur în beznă, uitat şi lăsat să crapi.

 

Am fost şi victimă neajutorată, convins că sunt defect, nevrednic, blestemat şi am agonizat ca un animal rănit ce se ascunde în bârlogul lui ca să moară.

Am fost şi puternic, entuziast, curajos şi m-am luptat. Am pierdut multe bătălii şi am câştigat câteva.

Să ştiu că îmi pot alege atitudinea şi că această alegere mă face să fiu ceea ce sunt este cea mai mare putere pe care o pot avea pe acest Pământ.

Eu îmi aleg bătăliile, visurile şi obiectivele.

Eu îmi aleg misiunea şi suferinţele pe care le voi îndura pentru a ajunge la destinaţie.

 

În inima mea, eu sunt stăpânul propriei mele vieţi şi de acolo pleacă totul.

 

Vreau un singur lucru de la tine. Să începi de astăzi să fii o persoană responsabilă, nu o victimă.

Zi-mi cine e vinovat pentru ce e rău în viaţa ta? Zi-mi cine este responsabil pentru tot ce e bun?

Răspunde la întrebarea asta şi vei înţelege diferenţa dintre o Personalitate Alfa şi o victimă neajutorată.

 

Alegi în fiecare zi calea pe care mergi.

Fiecare nouă zi este și un mic nou început.

Tribul tău te așteaptă să ajungi, indiferent de ritmul tău.

 

Nu ai fost și nu vei fi niciodată singur.

 

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

 

 

 

 

 

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Un răspuns

  1. Buna, am vrut sa primesc cele 4 materiale (resursele de dezvoltare personală) pe email, m-am abonat dar nu le-am primit.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.