De ce să fiu bine când pot să fiu rău? – mic îndrumar de suferinţă

Stau în fiecare zi cu calculatorul sau laptopul deschis şi citesc cele aproximativ 100 de emailuri/zi pe care le primesc de la oameni şi care îşi fac curaj să se dezvăluie unui necunoscut pe internet, cum sunt eu pentru majoritatea celor care intră la început pe blog-ul Personalitate alfa.

Până acum câțiva ani, nu prea răspundeam mesajelor pentru că nu aveam timp, credeam eu, şi se adunau sute de mesaje până când eram copleşit şi le lăsam să zacă acolo.

Apoi, mi-am dat seama că nu există nimic mai important decât să răspund acestor mesaje.

Din cele 100 de emailuri pe zi, vreo 30 nu îmi cer nimic ci doar îmi mulţumesc, îmi împărtăşesc o poveste de succes, îmi oferă un link sau ceva interesant de citit sau vizionat.

În restul de 70 de emailuri, oamenii îmi spun problemele lor şi cer o soluţie.

Din cele 70 de emailuri, 60 le putem încadra în nişte tipare de probleme, categorii dacă vrei să le spunem aşa, pe care le ştii şi tu.

Iubire
Bani
Vocație
Încredere în sine
Sănătate

…şi restul din cele 14 categorii ale personalităţii alfa pe care le poţi vedea în dreapta acestui blog.

Cele 10 emailuri rămase sunt ”nonconformiste” . De la orientări sexuale diferite, la dilema pentru alegerea unui câine potrivit ca şi animal de companie.

Concluziile pe care le pot trage după câteva zeci de mii de astfel de emailuri, ţi le voi spune în continuare şi sunt sigur că te vor ajuta să duci dezvoltarea ta personală la următorul nivel, dacă vrei.

De ce să fiu bine când pot să fiu rău?

Această este atitudinea pe care o simt la foarte mulţi oameni când îmi scriu.

Vin cu pieptul înainte ca nişte cocoşi şi îmi spun ”nu funcţionează nimic pentru mine, eu nu pot fi ajutat, dovedeşte-mi contrariul”.

Să plâng sau să râd? Nu ştiu ce să fac nici azi în fața acestei atitudini. "Bine, şefu, cum zici tu. Dacă tu zici că nu poţi, aşa e."

Hai să ne înţelegem. Eu îmi doresc tot ce e mai bun din lume pentru tine. Vreau să fii o persoană fericită, împlinită, care are tot ce îşi doreşte de la viaţă. Vreau să fii un exemplu pentru cei din jur şi să ajuţi cât mai mult la rândul tău lumea în orice fel poţi şi vrei tu.

Intrebarea este, ce îți dorești tu pentru tine?

Eu nu pot să îţi doresc mai mult decât îţi doreşti tu ţie. Şi nimeni din lumea asta nu îţi este dator să te facă fericit.

Tu vrei fericire? Vrei împlinire, bucurie? Vrei sănătate, bani şi iubire? Vrei să ai un sens al vieţii clar şi limpede? Vrei toate frumuseţile şi comorile acestei lumi?

Atunci de ce eşti o victimă? De ce te plângi cât e de greu, în loc să îţi repeţi întrebarea ”ce pot face să găsesc soluţii la problemele mele?”

Tu cauţi soluţii şi evoluţie sau cauţi confirmarea că eşti praf şi că vei fi o persoană necăjită şi depresivă toată viaţa?

Tu vrei iubire sau de fapt îţi place să suferi când eşti tratat ca un preş de şters picioarele de către parteneri?

Pentru că iubirea şi un partener care îşi bate joc de tine, nu au ce să caute la un loc.

Iubirea şi nefericirea nu au ce să caute la un loc. Aşa că dacă tu îmi spui că vrei iubire dar în acelaşi timp nu vei pleca de lângă partenerul care îşi bate joc de tine, ce îmi spui de fapt este că nu vrei iubire…şi sincer, nici eu nu îmi dau seama ce vrei. Şi nu te pot ajuta. Eu te pot ajuta să ai iubire în viaţa ta. Foarte multă iubire. Pentru că şi eu, ca şi tine, am fost tratat ca un gunoi, batjocorit şi umilit, şi am simţit că nu valorez nimic şi nu merit nimic bun de la viaţă.

Dar apoi m-am ambiţionat şi mi-am spus că nimeni din lumea asta nu este mai bun decât mine, doar circumstanţele diferă.

Faptul că nu am haine frumoase şi de firmă, că merg cu troleibuzul sau că nu am prieteni nu înseamnă că nu sunt bun şi valoros. Ceea ce am în interiorul meu este ceea ce îmi da o putere uriaşă care poate schimba totul în viaţa mea.

Haine, maşină şi prieteni, precum şi relaţii de cuplu sau vocaţie pot avea, făcând nişte paşi concreţi pentru asta.

Dar nu voi avea nimic dacă în interiorul meu NU ÎMI DORESC CU ADEVĂRAT ASTA.

Ştii ce mult se simplifică lucrurile CÂND ÎŢI DOREŞTI ceva cu adevărat?

Diferenţa dintre a dori ceva cu adevărat şi a nu şti ce vrei este dată de PROACTIVITATE.

Când încep să caut soluţii la ce vreau în loc să mă plâng de ce nu vreau, acesta este primul semn că încep să îmi doresc ceva cu adevărat.

Când îmi spun ”voi face orice este nevoie , ORICE este nevoie” ca să obţin ce vreau, este alt semn că sunt pe cale să obţin ceea ce vreau.

În exemplul cu iubirea, dacă bag coada între picioare în faţa partenerului care îşi bate joc de mine, înseamnă că nu vreau iubire cu adevărat în viaţa mea. Înseamnă că nu vreau nimic sau vreau să fiu abuzat .

Dacă vreau iubire, primul semn că vreau cu adevărat iubire, este să îl pun pe partener pe scaun, să mă uit în ochii lui şi să fiu brutal de sincer şi să spun ”simt că nu mă iubeşti, mă simt tratat ca un gunoi şi din această clipă lucrul acesta va înceta. În continuare am să îţi enumăr condiţiile mele şi noile reguli, iar tu  îmi vei spune dacă te poţi ridica la nivelul lor. Dacă nu, drum bun."

Şi dacă partenerul sau partenera, obişnuiţi cu tine să fii slab şi să cazi pradă manipulărilor de tot felul, te vor lua în derâdere şi vor încerca să te facă să te simţi inferior ca de fiecare dată, arată-le ce greşeală au făcut pentru că, în loc să te asculte poate pentru prima oară în viaţă, continuă să te trateze că pe o fiinţă inferioară.

Ridică-te şi pleacă. Dacă partenerul devine agresiv, nu răspunde agresiv înapoi. Rămâi ferm pe pământul tău sacru. Fă-ţi duşmanii să simtă că au ce pierde şi că eşti dispus să îţi dai şi viaţa pentru a trăi de azi înainte după propria ta lege.

Asta înseamnă trezirea. Asta înseamnă atitudine de personalitate alfa.

Să ştii ce vrei, să ceri ce vrei, să lupţi pentru ceea ce vrei. Să mergi noaptea la culcare ştiind că tu ai făcut tot ceea ce stătea în puterea ta pentru a aduce lucrurile pe care le doreşti în viaţa ta.

Acum, am dat un exemplu rudimentar despre iubire dar ce vreau să înţelegi este mesajul dincolo de acest exemplu.

Atitudinea face totul, TOTUL! 

Cu ce atitudine vii în întâmpinarea problemelor tale?

Orbecăieşti aiurea fără să ştii ce vrei sau ai o determinare de fier să obţii ceea ce ştii clar că îţi doreşti?

În orice domeniu se aplică aceeaşi regulă:

Dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, nu vii să spui şoptit şi temător că ai vrea dar nu ştii sigur. Vii şi baţi cu pumnul în masă, mai ales dacă ţi-au ajuns frustrările.

”Iubitul m-a bătut de 27 de ori dar ne-am împăcat de fiecare dată. Ce să fac?”

Păi nu ştiu ce să faci pentru că nu mi-ai zis ce îţi doreşti. Îţi place bătaia? Păi atunci da-i motive să te bată de câte ori simţi nevoia.

Vrei iubire? Fugi cât poţi de departe de el. Dacă tu nu ştii ce vrei, cum aş putea să ştiu eu şi să te ajut cu ceva?

Hai să luăm exemplul cu bani.

Mulţi oameni se plâng de lipsa unor resurse financiare suficiente, unii pe bună dreptate iar unii se folosesc doar ca scuză de lipsa de bani pentru a nu face nimic şi a nu-şi folosi creierul pentru găsirea de soluţii.

Multe emailuri cu plângerile de bani încep cu ”aş vrea să învăţ dar nu îmi permit, nu am bani de cursuri, cărţi”. Ok. Spune-mi ce anume ai căutat din ce este GRATIS pe internet despre subiectul care te interesează.

”Păi, nimic”.

Na, să fii sănătos atunci. Tu nu îţi doreşti să înveţi, tu te hrăneşti cu emoţia pe care o simţi când te plângi ca o victimă.

Alţii vin şi spun ”aş face multe dar nu pot, că trăim în România”.

Nu, zău? Văd că eşti expert în ce nu se poate dar ai încercat vreodată să faci ceva din ceea ce se poate? Ai încercat să găseşti soluţii la problemele tale aşa cum încearcă un copil să înveţe să meargă pe jos? Încerci, cazi, te loveşti, te doare, încerci din nou şi tot aşa, până când stai pe cele două picioare.

Unii oameni nu vor să audă că au 7 paşi de acţiune şi că trebuie să facă cu răbdare şi perseverenţă acești paşi timp de doi ani de zile şi vor obţine ce vor.

Ţi se pare mult doi ani de zile ca să trăieşti apoi o viaţă fericită, eliberat de o problemă ce îţi face viaţa nefericită acum?

Ei bine, atunci rămâi nefericit 50 de ani de acum şi plânge-te. Nimeni nu te poate ajuta şi tu eşti nefericit. Plânge-te continuu la cine te ascultă şi rămâi singur pentru că nimeni nu te mai suportă în jur. Eventual îţi găseşti un anturaj de plângăcioşi şi vă încurajaţi următorii 50 de ani de nefericire împreună: ”Da băi, chiar nu se poate. Trăim în România. Aşa e mah, să ştii. E nasol rău de tot. Nu poţi să mişti un deget. Şi uite şi la ăla , îi este uşor să vorbească că are bani. A furat mult, cu siguranţă. Doar dacă furi ai ceva în România.”

Rămâi tu cu convingerile astea şi peste 10 ani, când o să fii înconjurat de nouă generaţie de români liber profesionişti şi antreprenori care au ajuns prin autoeducaţie şi multă muncă să aibă stilul de viaţă dorit, când tu cu mentalitatea ta bolnavă de victimă şi sărac vei fi în minoritate, să vedem atunci cum te vei mai minţi singur.

În orice domeniu pe care primesc emailuri de la oameni, există cei care DORESC să le fie bine, şi pun întrebări clare, specifice, despre cum pot să găsească o soluţie la obstacolele ce le au pentru a le depăşi şi pentru a-și atinge obiectivele. Se simte că sunt proactivi, că vor să muncească şi că au nevoie doar de o îndrumare, o recomandare de carte sau curs, un pas de acţiune.

Şi există oameni care se feresc de bine, de fericire, împlinire, ca dracul de tămâie.

Parcă sunt dispuşi să facă ORICE ca să rămână aşa. Se lupta cu tine când îi încurajezi. Te pun să munceşti serios ca să le aduci argumente că şi ei au o şansă, doar ca să inventeze un nou obstacol şi să zică "Na vezi? Orice încurajare îmi oferi, eu am o scuză în plus. Voi câştiga acest joc, hahaha!" Vin cu argumente ca să dovedească de ce ei sunt nefericiţi şi asta nu se va schimba niciodată.

Felicitări, băăăi! Bravo! Eşti o persoană inteligentă ce îşi poate apăra cu tărie argumentele pentru care merită să fie nefericit şi trist pentru tot restul vieţii, o victimă a mediului înconjurător, a oamenilor răi, a ţării în care trăim, a Lui Dumnezeu .

Îţi pot da un premiu dacă vrei. ”Premiul pentru apărarea redutelor nefercirii” în semn că nu ai dat nimănui, nicio şansă să îţi arate că există o alternativă fericită la viaţa ta nefericită. Ai reuşit să îţi aperi nefericirea cu orice preţ.

Bravo!

Lăsând ironia deoparte, lecţia pe care eu am învăţat-o de aici, este clară.

Lecţia mea este să lucreaz cu oamenii care au o dorinţă arzătoare să facă o schimbare, să găsească o soluţie şi nu îmi răpesc timp şi energie cu cei care mă provoacă şi vor să îmi arate că nefericirea lor are motive bine întemeiate.

Tu ce ai învăţat din ce am scris mai sus?

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

72 de răspunsuri

  1. Daca vreau iubire, primul semn ca vreau cu adevarat iubire, este sa il pun pe partener pe scaun, sa ma uit in ochii lui si sa fiu brutal de sincer si sa spun ” simt ca nu ma iubesti, ma simt tratat ca un gunoi si din clipa asta acest lucru va inceta. In continuare am sa iti enumar conditiile mele si noile reguli si imi spui daca te poti ridica la nivelul lor. Daca nu, drum bun.” Si daca partanerul sau partanera, obisnuiti cu tine sa fii slab si sa cazi prada manipularilor de tot felul, te vor lua in deradere si vor incerca sa te faca sa te simti inferior ca de fiecare data, arata-le ce greseala au facut pentru ca in loc sa te asculte poate pentru prima oara in viata, continua sa te trateze ca pe o fiinta inferioara.
    Ridica-te si pleaca. Daca partanerul devine agresiv, raspunde agresiv inapoi. Ramai ferm pe pamantul tau sacru. Fa-ti dusmanii sa simta ca au ce pierde si ca esti dispus sa iti dai si viata pentru a trai de azi inainte dupa propria ta lege.
    Asta inseamna trezirea. Asta inseamna atitudine de personalitate alfa.
    Sa stii ce vrei, sa ceri ce vrei, sa lupti pentru ceea ce vrei. Sa mergi noaptea la culcare stiind ca tu ai facut tot ceea ce statea in puterea ta pentru a aduce lucrurile pe care le doresti in viata ta.
    FRUMOS.FRUMOS.FRUMOS spus.Ne lasam uneori influentati si manipulati de unele pareri si conceptii,din motiv ca iubim si nu vrem sa producem durere,dar pina la urma primim durere daca nu facem asa afirmatii din start !

    1. Scuze-ma ca sunt nepoliticos ,dar ce prostie feminista…ce-i asta? Partidul curvelor frustrate?
      Cat despre partea cu „raspunde agresiv inapoi” este si mai aberant. Daca partenerul este intr-adevar violent/abuziv si vei raspunde la fel inapoi, vei face cunostinta cu viata din spitale!
      O zi buna va doresc!

    2. Pe scurt, ce avem noi aici? Cinci categorii mari de probleme dureroase care ii chinuie pe unii dintre noi, in legatura cu:
      1. Iubirea
      2. Banii
      3. Vocatia
      4. Increderea in sine
      5. Sanatatea
      Ce solutii se ofera acestor grave probleme? Esti mic? Fa-te mare! Esti slab, fa-te tare! Esti prost? Fa-te destept! Esti sarac? Fa-te bogat! Esti bolnav? Fa-te sanatos! etc. etc. etc. Totul depinde de alegerea ta, de ”determinarea” ta, de atitudinea ta. Totul depinde numai de tine! Sa ai curajul de a-ti urma propria inima, sa fii proactiv! Acum ca tot stii cum sa rezolvi toate problemele grave ale vietii tale, iti uram succes!
      Socrate zicea acum aproape 2500 de ani in urma ca omul are aceste cinci tipuri de probleme pentru ca e prost, ilogic, irational si dezorganizat la minte. Solutia este ca fiecare sa se lumineze conceptual asupra a ceea ce este bine pentru el si implicit pentru altii si gata, fericirea te copleseste. Numai ca Socrate nu a reusit pana la varsta de 70 de ani sa faca macar un singur om fericit. Aristotel a mai facut un pas. Degeaba cunosti, deduci, organizezi conceptele de bine de rau de virtute etc, daca nu vrei sa faci binele ce-l cunosti a fi bine si daca nu vrei sa eviti raul ce cunosti ca e rau. Vai, ce simplu era! Aristotel a zis cu alte cuvinte ca trebuie sa fii proactiv si fericirea te va coplesi. Dupa Aristotel, a venit Apostolul Pavel disperat si a zis: Binele ce-l stiu de bine si pe care voiesc sa-l fac, pe acela nu-l fac, ci dimpotriva, raul ce-l stiu ca-i rau si vreau sa nu-l fac, pe acela il fac! Doamne, ajuta-ma sa fac binele si sa evit sa fac raul, ca eu chiar de stiu si vreau, nu pot! Catastrofa este insa ca Dumnezeu este o pura fictiune si chiar de-ar fi o putere reala, nu ar sta dupa fundul fiecaruia, ca el nu e sluga divina de uz uman. De la Apostolul Pavel incoace chestiunea a ramas nerezolvata, insa iata ca Pera Novacovici propune iarasi solutiile rasuflate ale lui Socrate si Aristotel. Pai, nu e de colo, macar daca te gandesti ca a reformulat problemele si ”solutiile”. caci conceptul de proactivitate de pilda, chiar ca l-ar fi lasat cracanat pe Aristotel.

      1. Ok si din curiozitate tu ce propui? Macar Pera incurajeaza oamenii la autocunoastere si progres si o face foarte bine…sunt convinsa ca a schimbat multe vieti la fel cum a schimbat-o si pe a mea…sunt bine datorita incurajarilor lui pentru ca m-a invatat sa ma lupt cu problemele, nu sa ma plang? Tu cu ce ajuti facand comentarii rautacioase?

  2. m-am recunoscut in cei nefericiti dar acum m-am spalat, am devenit proactiva, stiu sa imi pun intrebari pertinente in situatiile in care ma aflu, Tu, Andreea si alte surse de autocunoasterea m-au ajutat sa fac aceasta trecere importanta in viata mea, Va multumesc din Suflet si dupa cum bine zice Voltaire: Cea mai inversunata lupsa este cu tine insuti; te aflii in ambele tabere.Astept sa introduc noi cunostinte in partea mea proactiva si pentru asta existati voi. Merci

  3. Draga Pera , iti citesc articolele de vreo 2 ani de cand ma ai in lista ta. Ce sa spun , cand citesc imi dau doua palme si spun GATA ,e timpul schimbarii hotarat nevoie mare , dar care hotarare dureaza pana a doua zi, cand iarasi se instaleaza lenea, nu lenea , frica de a incepe ceva nou, care daca stau sa ma gandesc nu ar fi decat curajul de a bate cu pumnul in masa.Recunoc sunt robul serviciului platit prea putin fata decat produc, sunt robul bancii care imi ia si putinul care il fac, sunt robul familiei care asteapta de la mine mult mai mult , sunt robul societatii in care traiesc. Se spune ca daca vrei , poti. Si eu vreau , dar nu pot . Cum sa ies din starea asta paguboasa? Iti multumesc pentru ceea ce scrii!

  4. Un articol extraordinar de motivant , bravo Pera.
    Sa incurajam oamenii care nu vor sa evolueze, dar sa ne focalizam energia si sa mergem inainte cu cei care cred ca totul e posibil daca iti doresti cu adevarat si daca actionezi in acea directie.
    Multam fain 🙂

  5. Da! Stiu clar in care tipar ma incadrez, de asemenea stiu ca am multe de indreptat in ceea ce priveste comportamentul meu fata de bani si bunuri materiale! Restul problemelor le-am cam rezolvat, in schimb aici stiu ca am MULT….MULT de lucrat!Am avut serios de lucru si la respectul de sine!Nu prea stiu in ce proportie am evoluat! Multumesc !!!!!!

  6. Sa fii ‘egoist’. Sa te concentrezi pe tine. Mai intai tu sa cresti si sa iti creezi viata pe care ti-o doresti. Si pe parcurs, o sa ii influentezi prin puterea exemplului. Daca nu o sa recunoasca, tot i-ai influentat.. subconstient. Daca te ataca, atunci clar i-ai influentat, pentru ca le-ai cauzat o emotie, si acum sunt in conflict cu ei insisi. Stiu ca ar putea mai mult, dar se contrazic singuri. Saracii, doar au nevoie sa se intregeasca. Sa isi uneasca partile. Poate poti sa ii ajuti cu asta, poate nu. Nu acum cel putin. Au drumul lor. Au nevoie sa isi invete lectiile mai intai. Au nevoie sa treaca prin suferinta, si sa iasa dincolo. Au nevoie sa urce primele trepte mai intai, chiar daca se plang ca sunt din lemn putred, pentru ca sa ajunga la treptele solide de aur. E drumul lor. Drumul meu este altul. Drumul tau este altul. Drumul fiecaruia este al lui si doar al lui. Dar, daca peste ani de zile, vei fi departe, poate vor ridica in sfarsit capul, si vor privi in sus, sa te vada cat ai urcat, si viata perfecta pe care o ai. din punctul lor de vedere. Si atunci in sfarsit vor vedea ca ai dreptate. Se vor simtii inspirati. .. Mai intai te ignora, apoi rad de tine, apoi se lupta cu tine.. Apoi TU castigi. 🙂

  7. Pera, mi-ai mai turnat ceva curaj in paharul meu pe jumatate plin ! Nu te opri ! Da ! Ma regasesc intr-unul din exemplele tale, si nu fac un secret din faptul ca mi-am dat demisia de la locul de munca unde imi „flutura” creierul 8 ore, oficial, si neoficial inainte de culcare si dimineata cand ma trezeam. N-am mai suportat rautatea si barfa, nu mai spun de salariu. Insa imi pare rau ca nu m-am dus la angajator ca sa-i spun conditiile dorite de mine in care pot ramane pe post, tinand cont ca lucram pentru trei departamente, la doua din ele pe pozitii principale. Dar n-am facut-o nu din teama, ci din sila pentru acel om caruia nu-i pasa de nimeni, insa juca teatru la nivel superior. Nu am un loc de munca … insa culmea … nu regret deloc pasul facut, pentru ca mi-l doream de mult si trebuie sa spun ca n-am avut curaj deoarece, ca orice om normal, am si eu un credit. Acum caut job si am de gand sa fiu foarte ferma. Pana una-alta ma duc la work-shop-uri, astept sa ma inscriu la niste cursuri pe specializarea mea, pe care n-am profesat, tot vaitandu-ma ca n-am bani sa fac un master sau ceva cursuri de formare. Toate cele Bune !

  8. Buna! Frumos articol! E foarte mult adevar in ceea ce spui. E alegerea nostra cum ne face viata. Ori ne plangem de problemele avute, ori gasim solutii de rezolvare a lor! Acum sunt o luptatoare dar n-am fost intodeauna asa. Ma simt binecuvintata pentru cum vad viata acum! Numai bine!

  9. Iti citesc de ceva vreme articolele de pe site… dar din punctul meu de vederea e cel mai revigorant articol pe care l-am citit in ultimul timp. Il recomand cu cea mai mare caldura …Bravo !!!

  10. foarte bun articol pera Novacovici, te citesc cu mare drag si dau mai departe tot ce invat de la tine, e foarte important sa ii ajutam pe oameni sa se trezeasca
    multumesc din inima pentru munca ta

  11. E mult mai usor sa dai vina pe ceva sau pe cineva pentru nereusita. E fain ca se poate educa si poti creste pas cu pas ca valoare si tot asa ajungi sa ai viata care ti-o doresti. Felicitari !!, spor la treaba

  12. Ei , Pera, asa imi placi! E stilul tau inconfundabil, provocator si amuzant. 🙂
    Articolul tau este excelnt si cred ca fiecare dintre noi se regaseste in cuvintele tale.
    Intr-adevar frina , piedicile sint in mintea noastra si cu cit mai aminam deznodamintul la intrebarea cit
    mi vrei sa sati intr-o situatie care nu-ti place si iti ofera zi de zi aceleasi scene dezolante pe care le traiesti
    in fiecare zi doar ca nu gasesti puterea sa-ti spui:pina aici! de acum joc dupa regulile mele.
    Multumesc , Pera si mai scrie-ne pentru ca mesjaul tau are ecou..:-)

  13. Per aspera ad astra – nimeni nu a spus ca e usor, insa merita tot efortul !
    Iti multumesc in primul rand tie, caci pe tine ” te-am descoperit” primul…si mi-am schimbat mult viata de atunci. Ii multumesc si Andreei Papp, caci cu ajutorul ei mi-am inteles mult mai bine sufletul de femeie.
    Cu ajutorul vostru mi-am cladit fundatia, iar Daniel Zarnescu , pentru mine, a fost cel care a dat OK-ul.(se poate contiua constructia, fundatia este solida).
    5 carti transformatoare pentru evolutia mea :
    1. Personalitatea alfa
    2.Stilul tau – pentru femeia care vrea rezultate
    3.Stilul tau- pentru femeia care merita
    4.Vindeca-ti inima ranita daca vrei o relatie fericita
    5. Treptele schimbarii
    Va multumesc din suflet , oameni minunati!
    Cu stima,
    Adriana V.

  14. „Ajutorul trebuie oferit celor ce doresc sa evolueze!” Felicitari Pera si Multumesc… Probabil, acei oameni ce „refuza” sa evolueze, desi si-ar dori, nu au inteles ce inseamna sa Crezi. Nu au inteles nimic din ce au lasat in urma marii intelepti si probabil se „imbata” cu popularul „Ei au avut noroc”. Eu ma mai „joc” cu astfel de oameni cand imi spun ca „Mi se pare imposibil sa fac asta, cum as putea reusi???”, sau etc. Eu ii intreb zambind: „Crezi in Dumnezeu?!” Toti: „Da, Da cred, cum sa nu, el exista…” Pai si de crezi in Dumnezeu de ce nu crezi ca El te va ajuta sa ajungi/faci unde-ti/ce-ti doresti?!” 🙂 si o liniste muta le acopera fata, care totodata pare ca li se lumineaza… Dupa care zambind le spun ca: „A crede in Dumnezeu(ceva ce nu vezi ca si persoana) inseamna si sa crezi ca El te va ajuta sa realizezi ceva ce tu iti doresti.” 🙂 Cum ti se pare acest „joc” de intrebari?! 🙂 Multumesc nespus Pera. Cu drag…

  15. Iti urmaresc de mult blog-ul. Sunt multe consideratii pertinente si imi sunt de folos. Mie si multora. Felicitari. Constinentizezi problema, tiparul in care te invarti, mai greu cu aplicarea. De aceea citesc si recitesc ceea ce ai publicat. Doar, doar s-o lipi ceva.

  16. Buna Pera foarte adevarat si dureros totodata acest articol dar este plin de invataminte.Eu marefer la cel despre iubire.Daca vreau iubire, primul semn ca vreau cu adevarat iubire, este sa il pun pe partener pe scaun, sa ma uit in ochii lui si sa fiu brutal de sincer si sa spun ” simt ca nu ma iubesti, ma simt tratat ca un gunoi si din clipa asta acest lucru va inceta. In continuare am sa iti enumar conditiile mele si noile reguli si imi spui daca te poti ridica la nivelul lor. Daca nu, drum bun.”Asta este genial si am sa il aplic.Multumiri din partea mea pt.tot ceea ce scrii,am cumparat si 2 carti si m-am pus pe treaba.Chiar daca am o varsta am facut niste schimbari radicale in viata mea.Sper si sunt convinsa ca imi va fi mult mai bine.Sa ai sanatate si ani multi sa ne indrumi mai departe prin ceea ce faci tu acum cu pasiune si dragoste.

  17. „Ridica-te si pleaca.”.Da.
    ” Daca partanerul devine agresiv, raspunde agresiv inapoi.”.Asta nu.
    ” Ramai ferm pe pamantul tau sacru.”.Asta da.
    Fa-ti dusmanii sa simta singuri ca tu ai dreptate.Comunica dar nu forta nota.

  18. „Ridica-te si pleaca.” Draga Pera, din punctul meu de vedere, intr-o relatie, ridica-te si pleaca e cea mai simpla si laşă solutie pe care o poate adopta cineva. E usor sa te ridici si sa pleci, e mai greu sa ramai si sa lupti sa schimbi cu adevarat lucrurile. Nu e nimic alfa in a te ridica si a pleca…Unul din motivele pentru care a crescut rata divorturilor este chiar acesta, pentru ca unii prea usor se ridica si pleaca…in rest toate bune si astept cu interes urmatoarea ta postare…

  19. da am inteles foarte clar si stiu. adica multa perseverenta in actiunile pe care ti le propui. dar unii nu au nici o actiune si in ce sa persevereze?

  20. Nu poti lupta intr.o relatie,relatia este sfanta,nu este o lupta..am trecut prin doua divorturi si cred ca am stat nepermis de mult in casniciile mele,fiindca nu mergea,doar ne luptam pentru supravietuire si atat! Apoi,in libertate,departe de sotii mei,am citit,am facut coaching si in 5 luni am reusit sa public o carte,fiindca am invatat ca visele se pot implini! Cand eram in intuneric…tot singura eram,dar casatorita legal,acum..in singuratate am scos briliantul din mine,am ascultat coachul cu smerenie si am pus in practica constant si disciplinat tot ce am invatat in orele de coaching! Daca nu asculti lectia de la profesor ,atunci ..nu vei avea rezultate! Daca nu schimbi gandirea…..atuci nu poti vedea visul cu ochii! Eu nu am avut un via,dar antrnorul meu m.a lasat sa ma gandesc la unul….si cand l.am gasit,atunci au inceput sa apara oportunitatile

  21. E foarte adevarat ce spui, Pera. Si eu am dezvoltat o mentalitate de victima si ma lupt cu ea. O cresc de mica, o am din satul meu, care m-a compatimit deschis multi ani dupa ce a murit tata. Am invatat-o de la mama. Acum nu mai sunt copil, sunt constienta in timp ce ma victimizez, fac eforturi si reusesc, dar mai recidivez. Ce ai scris tu aici ma motiveaza foarte tare sa ma ridic si sa fiu puternica. Esti un bun antrenor pentru muschii mintii mele. Iti multumesc ca ma scuturi!

  22. Intr-adevar Dani, in ziua de azi majoritatea din cei care nu isi permit sa se lase calcati in picioare, care au atitudine si isi asuma responsabilitatea pentru deciziile si actiunile pe care le fac ajung sa aiba parte de stilul de viata pe care si-l doresc, bunurile materiale, relatiile pe care le doresc…in schimb „adevaratii luptatori”, cei care isi plang de mila, care suporta amaraciunile vietii, care refuza absolut sa se ridice si sa plece, preferand sa ramana si sa lupte…”cu adevarat niste luptatori”, macar ei fac ce isi doresc.
    In ceea ce priveste rata divorturilor eu cred ca lipsa de educatie, refuzul de a invata si de a incerca sa previna divortul sa chiar de a preveni o casatorie cu o persoana nepotrivita , cel mai probabil este datorat acestor luptatori, care, pana la urma prefera sa inversteasca energia lor pretioasa in ceva care sa merite acel lucru.
    Iti doresc mult spor in ceea ce faci.

  23. Te stiam de vreo doi ani, dar am inceput sa te citesc de curand. Probabil nu eram pregatita sa inteleg ceea ce scrii. Recunosc mentalitatea de victima, teama de a iesi din tipare si am realizat cat am de lucru cu mine insami.
    Am intalnit si eu cateva persoane care isi plangeau de mila, care incercau sa demonstreze ca altii au noroc si ei nu, ca „eu vreau, dar uite ce greu e, ca nu ma ajuta nimeni” si mi-am dat seama ca au un efect negativ asupra mea. I-am indepartat, sau mai degraba eu m-am indepartat de ei. Si acum am in jurul meu oameni siguri pe ei, care lupta, care sunt stabili emotional si care ii simt ca ma inteleg in ceea ce vreau sa fac.
    PS: Sunt de acord cu Radu Viorel in ceea ce priveste divorturile si motivele pentru care se ajunge la divort pentru simplu fapt ca am trecut prin asta. Nu am avut taria sa pun capat unei relatii in care nu eram fericita, am mers in virtutea inertiei si cand in sfarsit am realizat si am acceptat ca nu imi e bine, aveam deja un copil. Si el a fost factorul declansator, mi-am dat seama ca nu vreau sa creasca intro „familie” falsa, ca ii va fi mai bine daca parintii lui ar fi despartiti si timpul mi-a demonstrat ca am luat decizia corecta, nu am regretat nici o secunda dupa.
    Iti multumesc pentru ceea ce scrii. Continua sa o faci.

  24. 🙂 Nu pot sa nu zimbesc…. pentru ca fericirea sau nefericirea este in noi, depinde ce alegeam sa fim.
    Un articol foarte bun, ca totate celelalte, de altfel.
    Tot ce pot sa spun, este ca ai facut o alegere excelenta!
    Daca ai incerca sa-i faci pe cei nefericiti, sa-si gaseasca modul de a fi fericiti, ai fi un „Don Quijote” al secolului nostru 🙂
    Felicitari si mult succes in continuare!

  25. Eu am fost victima violentei domestice, asa este, doar tu insuti poti lua decizia de a iesi dintr-o asemenea mizerie, iar cand am facut-o m-am simtit libera!

  26. Prin articolele tale m-ai ajutat, si tu,E sa ma ridic din mocirla si din postura de victima. Este minunat sa ma indrept spre stele,chiar daca, printre greutati.Iti multumesc pentru tot ce faci.

  27. Multumesc mult, Pera!!
    Cand am citit articolul, m-am gandit ca pentru mine l-ai scris. Si aveam nevoie de trezirea aceasta chiar ACUM! SA CITESC ACESTE RANDURI CHIAR AZI!
    Tot gasesc diferite scuze ca nu ma voi descurca singura cu doi copii mici dar tirania partenerului, deja, intrece orice limite…
    Multumesc Pera!

  28. Pera, eu inainte mi-era frica sa simt orice emotie, caci credeam ca-mi face rau acest lucru, dar acum citind cartea- „descifrarea codului secret al mintii”, pe care mi-a dat-o sora mea, am inceput sa simt frica, sa spun ce ma deranjeaza sau sa scriu ce simt. Si eu am avut luni stare proasta, de mi-a venit sa plang de cateva ori; mi-am dat seama apoi ca eliberez emotii reprimate, iar a 2-a zi imi venea doar sa rad. Tu spui ca tb sa aflam ce vrea inima noastra , asta am inteles eu.Iti multumesc..

  29. … Cum se obtine… CURAJUL,….. curajul de a trai……
    Felicitari PERA,….. Viata meria TRAITA,… merita EXPERIMENTATA,…. la maxim…..
    Frica… ii face pe oameni sa renunte…. la propriile VISE….. si sa gaseasca scuze…
    Spune-mi…. cum se obtine CURAJUL,…. curajul de a TRAI…. si a te simti IMPLINIT…

  30. Multumesc pentru trezire… stiam ca raman singura daca ma victimizez. Toti ma ocolesc si pe buna dreptate. Cand taci observi mai multe, si vezi ca nu esti asa rau. Asta e ca un drog… greu scapi de asta. Ceea ce lipseste oamenilor care se victimizeaza e lipsa actiunii. Eu am momente in care activitatile mele sunt rutinate, si nu apuc sa fac nimic pentru mine, sau pentru o schimbare. Si atunci mi-e greu sa ies din cercul asta vicios si ma descurajez, victimizez, vad totul in negru, dar daca fac un mic pas sa ies din asta, sa-mi revad prioritatile, atunci parca mi se schimba viata. Dar cum sa raman acolo? Ca am momente in care iar trec prin perioada de criza… parca uit sa traiesc. Si parca o iau de la zero de fiecare data.
    Probabil ca nu stiu exact in ce directie sa o iau, nu am obiective precise. Nu stiu la ce sunt buna…e clar ca nu pot fi decat mediocra in domeniul in care lucrez, ca e profil tehnic si e mai mult pt baieti, si nici nu ma incanta. Dar doar asta stiu sa fac, asta am studiat. Si nu stiu ce altceva as putea face. La ce-s buna eu? Ce mi-ar place sa fac, sa ma simt implinita, sa pot sa dezvolt. In ce domeniu pot sa fiu tare? Ce fac… le iau pe toate la rand? Te rog, daca vrei, da-mi o idee… spune-mi cum sa procedez, sa aflu… Am si 3 copii si alegerile mele sunt limitate. De exp nu pot sa am o meserie in care sa calatoresc prea mult, desi mi-ar place, pentru ca nu vreau sa fiu mereu departe de copilasi, avand in vedere ca sotul lucreaza peste 8 ore pe zi mereu.
    Deocamdata incep cu lucrurile marunte dar importante. Vreau sa slabesc… merg la sala… trec pe legume, fructe, cruditati, rezolv problemele de sanatate si multumesc lui Dumnezeu si ma organizez mai bine, desi acu mi se pare imposibil sa ma pot organiza cu atatea pe cap, dar trebuie sa existe o solutie. Multumesc mult.

    1. … Puterea de schimbare este in tine,… doar tu poti sa alegi,… sa speri,… sa visezi,… Incepe chiar acum sa traiesti,… foloseste termeni P O Z I T I V I… cu privire la persoana ta,… fi cea mai buna varianta a ta,… Cine te-a pacalit … cum ca nu esti destul de buna?… De ce sa te compari cu alte persoane?… Comparatiile dintre doua persoane, nu-si au rostul…. ar fi ca si cand ai compara mere… cu pere… Fiecare are lectiile lui de invatat….. de la viata,… si are propriul sau drum in viata,… Cunoastete pe tine insuti,… experimenteaza viata,… fiecare persoana este o valoare,… o entitate valoroasa….

  31. Cred ca fiecare om poate sa faca orice isi doreste. E greu intradevar dar daca stai tot timpul si iti plangi de mila nu rezolvi nimic.

    1. Hai sa nu fim rautaciosi si sa-i numim pe oameni intr-un anumit fel….doar pentru-ca unii se asteapta sa se imbogateasca peste noapte….Eu nu cred ca suntem diferiti ci mai putin informati…iar asta depinde numai de noi ce vrem sa facem, dar nu cred ca este cineva in masura sa puna oamenilor calificative…

      1. Ba din pacate(sau fericire) draga Daniela, suntem foarte diferiti.Cum bine stim avem 5 degete la o mana si nici unul nu se aseamana cu celalalt asa cum doua persoane nu pot avea acelasi ADN.Departe de mine gandul de a fi „rautacioasa”.Sunt doar realista, am constiinta” treaza” si tocmai din acest considerent pot „eticheta”.Cand am spus „mediocru” faceam referire la acele persoane care n-au citit in viata lor o carte dar isi dau cu parerea despre ce e bine si ce e rau, iar daca ii intrebi de ce e rau, nu stiu sa-ti argumenteze, se multumesc doar cu „asa se zice”.Si mai mult de atat consider ca pot pune si „calificative”.Exemplu cel mai edificator ar fi atunci cand „hranesti ” pe cineva si iti musca mana.Il pot eticheta si califica cu nonsalanta „javra”.Deci, iata ca pot!:)

  32. Salut Pera!
    Iti multumesc pentru randurile de mai sus,mai ales exemplu cu banii,asta pentru ca in familia mea exista mnetalitatea cum ca nu poti avea bani ,decat daca furi,suntem in Romania,uite la ala cum fura..eu de ce sa nu o fac,iar asta nu face decat sa ma ambitioneze si mai mult..deja aud de prea mult timp prostia asta cu furatu`,dar pasi concreti de actiune nu exista!!Simt ca ma lupt cu morile de vant,din pricina acestei teorii tampite,dar nu pot eu sa schimb mentalitatea unei mame,eu un copil la inceput de drum..iar cel mai tare ma deranjeaza,sau mai bine spus ma deranja,faptul ca sunt luat in deradere.Imi doresc atat de mult sa dispara ideile astea din mintea parintilor mei,incat nici daca vreau nu pot sa dau inapoi din propria mea batalie.
    Multumesc inca o data.Pt mine articolul nu este decat o confirmare ca trebuie sa muncesc si mai mult pt scopurile mele,asumandu,mi singur si sincer deciziile,

  33. Salut, imi place mult cum scrii. Ma identific mult cu tine in povesti. Acum o sa fiu rau: Incearca sa iti citesti postarile si sa corectezi greselile gramaticale.
    Mersi mult Pera pt motivatie.

    1. Greselile dovedesc cat de prins este autorul de ideile pe care vrea sa le transmita. Fondul este mai important decat forma si cumva greselile astea ma conecteaza mai mult la omul din spatele cuvintelor. Daca ar fi dupa mine, as lasa toate cartile needitate.

  34. Buna,este foarte adevarat ceea ce scrii,este mai usor sa cauti si sa gasesti scuze decat sa iesi din zona ta de confort si sa iei o decizie privind viata si viitorul tau si sa actionezi in consecinta.

  35. Ce am anteles?Ce stiu de o viata ,ca daca vrei poti,indiferent de situatie.Daca te lasi coplesit mori din toate punctele de vedere.Viata nu este o lupta este gandire pozitiva umbrita cateodata de negativismul celor din jur sau a situatiilor din jur.Dar si maine e o zi si viata merge anainte.

  36. Felicitari Pera! Ceea ce reusesti sa faci arata ca esti un adevarat alfa! Articolul este chiar esenta personalitatii alfa! Eu mai am de lucru pana sa ajung unde visez insa sunt pe drum si ma indrept cu pasi repezi spre viata mult visata. Cu ce raman? cu faptul ca trebuie sa fac mai mult pentru ceea ce imi doresc cu adevarat, sa incep sa imi doresc CU ADEVARAT, sa nu mai treaca o clipa fara sa fii facut ceva, sa constientizez ca se va intampla pentru ca imi doresc cu adevarat, iar cititnd articolul simt ca se va intampla, va deveni realitate mai repede decat cred.Multumesc Pera!

  37. Foarte bun articolul. Ai perfecta dreptate. Parca suntem nascuti sa ne plangem de mila si nu facem nimic pentru a iesi di starea aceasta. Am cunoscut si eu senzatia aceasta dar eram sigura ca exista si alceva. Mi-am dorit si alceva de la viata. Mi-am dorit sa fiu fericita in fiecare clipa. Atunci cand elevul e pregatit, vine si profesorul: am descoperit cartile de dezvoltare personala, pe tine si multi altii care doresc sa ne ajute. Jiata mea s-a schimbat. Pot fii fericita in fiecare clipa, depinde de mine si de atitudinea pe care o am. Si ce-i daca afara e o zi mohorata? Eu o vad minunata pentru ca e ziua in care eu traiesc, sunt sanatoasa si iubesc.Ne trebuie atat de putin sa fim fericiti…

  38. Am invatat, mai curand confirmat, ca cel cu care „m-am luptat” pret de 4 luni sa-l ridic cumva de jos, chiar nu-si dorea asta. Cel putin pentru moment. Intre faptele si vorbele lui era o prapastie. Am mai inteles ca nu sunt responsabila pentru fericirea nimanui, decat a MEA, si ca nu poti ajuta pe nimeni caruia i se pare ca VREA si nu face pasi in directia in care spune ca doreste. Am mai invatat ca cea mai importanta e devenirea mea si ca asa pot constitui un exemplu pentru cei din jur, mai curand decat a sta sa-i conving. Mai cu seama pe cei care nu doresc decat sa-si valideze nefericirea.
    Multumesc, Pera!

  39. Stii ceva Pera eu am 49 de ani, si nu am renuntat niciodata la provocarea cu viata. Poate ca as fi ramas de mult la instinctul de turma daca nu paraseam tara (nu spun ca altii trebuie sa-mi urmeze exeplul). Pe atunci nu stiam nimic despre internet, asa ca oamenii noi pe care i-am intilnit si bagajul meu de cunostinte acumulat, m-au ajutat enorm.Am invatat sa vorbesc greaca, engleza, am lucrat printre oameni mi-am facut o multime de prieteni din toate colturile lumii. Doar de 3 ani am invatat sa umblu pe internet, iar televizorul pentru mine este acum ca si inexistent. Aici e lumea mea, aici pot sa ma dezvolt si sa selectez ce vreau sa stiu. De 5 luni viata m-a aruncat intr-o tara cu r. eguli foarte stricte; Danemarca. Ce crezi ca m-am dat batuta, ce daca sotul meu are un salariu bun si imi permit sa stau acasa si sa cheltuiesc banii……nu asta este visul meu. Imi vei spune „siga file” ai tu visuri la 49 de ani. Sigur ca am si destul de bune.
    Deci m-am apucat de treaba; ma duc la scoala sa invat daneza si credeti-ma nu-i deloc usoara ( 3 ani e scoala). Si stii de ce o fac; pai vreau sa deschid o afacere aici si nu poti face nimic legal daca nu stii sa vorbesti cit de putin. Aici nu exista nimic in afara legii ca te prind repede si risti sa fii expulzat.
    Deci m-am lamurit cum stau lucrurile si m-am pus pe treaba: ma duc la scoala si am inceput sa imi fac planurile pentru afacerea mea. Sper ca pina la vara sa ma pun deja pe picioare. Nu voi renunta niciodata sa invat ceva nou si sa fiu activa. Aici ploua cam tot timpul si vremea este mohorita, dar ce-mi pasa mie daca in sufletul meu este un soare puternic care ma tine treaza si imi da energie!
    Eu cred ca problema celor mai multi oameni este comoditatea, daca ei nu vor sa-si recunoasaca bogatia lor interioara si de cite sunt capabili sa faca, vor ramine cu multi pasi in urma altora.
    Baieti nu puteti doar sa cere-ti fara sa si face-ti. Uitati-va in interiorul vostru si ve-ti gasi o multime de resurse, iar Pera va va ajuta sa trasa-ti linia dreapta. Ca sa ceri trebuie sa si dai. Tu ceri un lucru material iar acesta iti cere tie „efort”, dai-l si veei avea si ce ai cerut….

  40. multumesc pera! doua cuvinte spun tot. ce vreau sa exprim ca sa fiu printre cei 70% vreau sa ti dau o. sugestie pe viitor: biblioteca vie (cred in puterea exemplului si sunt multe multe exemple celebre sau printre oameni obisnuiti )
    am precizat in cadrul unui alt comentariu la un articol de al tau despre NPL si coaching in dezv personala:)
    multa bafta si multe reusite pe toate planurile 🙂

  41. ^^Timpul vostru este limitat asa ca nu il consumati traind viata altora.Nu va lasati prinsi de dogma care este sa traiesti dupa rezultatele si gandurile altora.Nu lasati ca zgomotu opiniilor celorlalti sa sugrume vocea voastra interioara si cel mai important aveti curajul de a urma propia voastra inima si intuitie,oricum ei deja stiu cine vrei sa fi^^

  42. Eu nu pot decat sa iti multumesc Pera. Esti sincer in tot ce zici si tot ce faci. Iti traiesti propriul adevar si gasesti curajul de a-i ajuta si pe ceilalti (inclusiv pe cei ce nu vor sa fie ajutati, dupa cum citesc in comment-urile de mai jos 🙂 )
    Esti un mesager care aduce lumina in intunericul din jurul ns. Cuvintele tale sunt simple si concrete, si fiecare dintre noi le poate intelege si aplica. Trebuie doar sa vrem. Iar eu vreau. Vreau sa traiesc in adevar si nu in minciuna, vreau sa traiesc constient stiind ca la carma vietii mele sunt eu si nimeni altcineva nu-mi poate lua sau da, nimic din ceea ce eu nu vreau sa dau sau sa iau. Citesc mult, citesc peste tot si simt ca vreau si pot. Multumesc.

  43. Ai perfecta dreptate Pera, dar vezi unora chiar le place pozitia de victima si de a cauta mereu scuze. Sincer nu cred ca acesti oamenii vor sa faca ceva in afara de faptul ca se complac in starea asta pentru ca daca vrei ceva cu adevarat poti. Nici eu nu am avut nimic, nici bani, nici iubire, profesional la fel nu eram multumita dar intr o zi mi am zis in sinea mea nu vreau sa traiesc asa sa imbatranesc asa vreau mai mult de la viata si crede ma am reusit tot ce mi am dorit pe toate aceste planuri dar am muncit mult, am sacrificat mult am renuntat la multe dar in sfarsit am reusit, deci se poate important e sa si vrei. Pera te sustin din toata inima si te admir pentru tot ceea ce faci.

  44. Bravo Pera,dacă nici din mesajul asta numai te trezești apoi din nimic numai te trezești. Totul pleacă din interior,cat de tare ați dorești cat de mult vrei sa fi sănătos sa ai bani sa ai iubire sa ai ceea ce vrei. Sentimentul acela când ști clar ce ai de făcut când ști ca o sa fie greu foarte greu dar nu ați este frica ci din contra te simți plin de energie. Totul pleacă din interior clar,atitudinea care o ai influențează realitatea în care trăiești! !! De fiecare data când treci prin o perioada grea e de fapt o oportunitate deghizata pt Tine sa evoluezi sa treci la următorul nivel. Vrei sa cauți scuze pt De ce nu merge de ce nu poți pai ghici ce o sa le găsești! !! Pt Cei care și-au aprins focul interior felicitări și aveți grija de el pt ceilalți căutați scânteia care o sa va lumineze mintea !!! Pera arunca cu scântei peste tot sper ca toți cei ce ai nevoie sa prindă una !!!

  45. Destul de ironic exemplul cu ‘ nu am bani pentru materiale ‘ , dar ceea ce este gratuit nu s’a cautat deloc. Daca chiar vrei sa te educi pe un domeniu, banii de exemplu, nu cred ca nu se gasesc 30 de lei sa mergi intr’o librarie sa iti cumperi Secretele mintii de milionar sau De la idee la bani. Problema e ca sunt persoane in tara noastra care pur si simplu Nu Stiu ca exista carti educative despre bani sau relatii. Stirile sau telenovele sunt singurele surse care ii invata evident gresit, despre aceste domenii. Mi’ar place sa am oportunitatea pe viitor, cand un cersetor se intercaleaza in calea mea sa imi ceara bani, sa ii dau o carte in schimb.

  46. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out anyone with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that’s needed on the internet, someone with a little originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.