Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
De ce să fiu bine când pot să fiu rău? - mic îndrumar de suferinţă

Stau în fiecare zi cu calculatorul sau laptopul deschis şi citesc cele aproximativ 100 de emailuri/zi pe care le primesc de la oameni şi care îşi fac curaj să se dezvăluie unui necunoscut pe internet, cum sunt eu pentru majoritatea celor care intră la început pe blog-ul Personalitate alfa.

Până acum câțiva ani, nu prea răspundeam mesajelor pentru că nu aveam timp, credeam eu, şi se adunau sute de mesaje până când eram copleşit şi le lăsam să zacă acolo.

Apoi, mi-am dat seama că nu există nimic mai important decât să răspund acestor mesaje.

Din cele 100 de emailuri pe zi, vreo 30 nu îmi cer nimic ci doar îmi mulţumesc, îmi împărtăşesc o poveste de succes, îmi oferă un link sau ceva interesant de citit sau vizionat.

În restul de 70 de emailuri, oamenii îmi spun problemele lor şi cer o soluţie.

Din cele 70 de emailuri, 60 le putem încadra în nişte tipare de probleme, categorii dacă vrei să le spunem aşa, pe care le ştii şi tu.

Iubire
Bani
Vocație
Încredere în sine
Sănătate

…şi restul din cele 14 categorii ale personalităţii alfa pe care le poţi vedea în dreapta acestui blog.

Cele 10 emailuri rămase sunt ”nonconformiste” . De la orientări sexuale diferite, la dilema pentru alegerea unui câine potrivit ca şi animal de companie.

Concluziile pe care le pot trage după câteva zeci de mii de astfel de emailuri, ţi le voi spune în continuare şi sunt sigur că te vor ajuta să duci dezvoltarea ta personală la următorul nivel, dacă vrei.

De ce să fiu bine când pot să fiu rău?

Această este atitudinea pe care o simt la foarte mulţi oameni când îmi scriu.

Vin cu pieptul înainte ca nişte cocoşi şi îmi spun ”nu funcţionează nimic pentru mine, eu nu pot fi ajutat, dovedeşte-mi contrariul”.

Să plâng sau să râd? Nu ştiu ce să fac nici azi în fața acestei atitudini. "Bine, şefu, cum zici tu. Dacă tu zici că nu poţi, aşa e."

Hai să ne înţelegem. Eu îmi doresc tot ce e mai bun din lume pentru tine. Vreau să fii o persoană fericită, împlinită, care are tot ce îşi doreşte de la viaţă. Vreau să fii un exemplu pentru cei din jur şi să ajuţi cât mai mult la rândul tău lumea în orice fel poţi şi vrei tu.

Intrebarea este, ce îți dorești tu pentru tine?

Eu nu pot să îţi doresc mai mult decât îţi doreşti tu ţie. Şi nimeni din lumea asta nu îţi este dator să te facă fericit.

Tu vrei fericire? Vrei împlinire, bucurie? Vrei sănătate, bani şi iubire? Vrei să ai un sens al vieţii clar şi limpede? Vrei toate frumuseţile şi comorile acestei lumi?

Atunci de ce eşti o victimă? De ce te plângi cât e de greu, în loc să îţi repeţi întrebarea ”ce pot face să găsesc soluţii la problemele mele?”

Tu cauţi soluţii şi evoluţie sau cauţi confirmarea că eşti praf şi că vei fi o persoană necăjită şi depresivă toată viaţa?

Tu vrei iubire sau de fapt îţi place să suferi când eşti tratat ca un preş de şters picioarele de către parteneri?

Pentru că iubirea şi un partener care îşi bate joc de tine, nu au ce să caute la un loc.

Iubirea şi nefericirea nu au ce să caute la un loc. Aşa că dacă tu îmi spui că vrei iubire dar în acelaşi timp nu vei pleca de lângă partenerul care îşi bate joc de tine, ce îmi spui de fapt este că nu vrei iubire…şi sincer, nici eu nu îmi dau seama ce vrei. Şi nu te pot ajuta. Eu te pot ajuta să ai iubire în viaţa ta. Foarte multă iubire. Pentru că şi eu, ca şi tine, am fost tratat ca un gunoi, batjocorit şi umilit, şi am simţit că nu valorez nimic şi nu merit nimic bun de la viaţă.

Dar apoi m-am ambiţionat şi mi-am spus că nimeni din lumea asta nu este mai bun decât mine, doar circumstanţele diferă.

Faptul că nu am haine frumoase şi de firmă, că merg cu troleibuzul sau că nu am prieteni nu înseamnă că nu sunt bun şi valoros. Ceea ce am în interiorul meu este ceea ce îmi da o putere uriaşă care poate schimba totul în viaţa mea.

Haine, maşină şi prieteni, precum şi relaţii de cuplu sau vocaţie pot avea, făcând nişte paşi concreţi pentru asta.

Dar nu voi avea nimic dacă în interiorul meu NU ÎMI DORESC CU ADEVĂRAT ASTA.

Ştii ce mult se simplifică lucrurile CÂND ÎŢI DOREŞTI ceva cu adevărat?

Diferenţa dintre a dori ceva cu adevărat şi a nu şti ce vrei este dată de PROACTIVITATE.

Când încep să caut soluţii la ce vreau în loc să mă plâng de ce nu vreau, acesta este primul semn că încep să îmi doresc ceva cu adevărat.

Când îmi spun ”voi face orice este nevoie , ORICE este nevoie” ca să obţin ce vreau, este alt semn că sunt pe cale să obţin ceea ce vreau.

În exemplul cu iubirea, dacă bag coada între picioare în faţa partenerului care îşi bate joc de mine, înseamnă că nu vreau iubire cu adevărat în viaţa mea. Înseamnă că nu vreau nimic sau vreau să fiu abuzat .

Dacă vreau iubire, primul semn că vreau cu adevărat iubire, este să îl pun pe partener pe scaun, să mă uit în ochii lui şi să fiu brutal de sincer şi să spun ”simt că nu mă iubeşti, mă simt tratat ca un gunoi şi din această clipă lucrul acesta va înceta. În continuare am să îţi enumăr condiţiile mele şi noile reguli, iar tu  îmi vei spune dacă te poţi ridica la nivelul lor. Dacă nu, drum bun."

Şi dacă partenerul sau partenera, obişnuiţi cu tine să fii slab şi să cazi pradă manipulărilor de tot felul, te vor lua în derâdere şi vor încerca să te facă să te simţi inferior ca de fiecare dată, arată-le ce greşeală au făcut pentru că, în loc să te asculte poate pentru prima oară în viaţă, continuă să te trateze că pe o fiinţă inferioară.

Ridică-te şi pleacă. Dacă partenerul devine agresiv, nu răspunde agresiv înapoi. Rămâi ferm pe pământul tău sacru. Fă-ţi duşmanii să simtă că au ce pierde şi că eşti dispus să îţi dai şi viaţa pentru a trăi de azi înainte după propria ta lege.

Asta înseamnă trezirea. Asta înseamnă atitudine de personalitate alfa.

Să ştii ce vrei, să ceri ce vrei, să lupţi pentru ceea ce vrei. Să mergi noaptea la culcare ştiind că tu ai făcut tot ceea ce stătea în puterea ta pentru a aduce lucrurile pe care le doreşti în viaţa ta.

Acum, am dat un exemplu rudimentar despre iubire dar ce vreau să înţelegi este mesajul dincolo de acest exemplu.

Atitudinea face totul, TOTUL! 

Cu ce atitudine vii în întâmpinarea problemelor tale?

Orbecăieşti aiurea fără să ştii ce vrei sau ai o determinare de fier să obţii ceea ce ştii clar că îţi doreşti?

În orice domeniu se aplică aceeaşi regulă:

Dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, nu vii să spui şoptit şi temător că ai vrea dar nu ştii sigur. Vii şi baţi cu pumnul în masă, mai ales dacă ţi-au ajuns frustrările.

”Iubitul m-a bătut de 27 de ori dar ne-am împăcat de fiecare dată. Ce să fac?”

Păi nu ştiu ce să faci pentru că nu mi-ai zis ce îţi doreşti. Îţi place bătaia? Păi atunci da-i motive să te bată de câte ori simţi nevoia.

Vrei iubire? Fugi cât poţi de departe de el. Dacă tu nu ştii ce vrei, cum aş putea să ştiu eu şi să te ajut cu ceva?

Hai să luăm exemplul cu bani.

Mulţi oameni se plâng de lipsa unor resurse financiare suficiente, unii pe bună dreptate iar unii se folosesc doar ca scuză de lipsa de bani pentru a nu face nimic şi a nu-şi folosi creierul pentru găsirea de soluţii.

Multe emailuri cu plângerile de bani încep cu ”aş vrea să învăţ dar nu îmi permit, nu am bani de cursuri, cărţi”. Ok. Spune-mi ce anume ai căutat din ce este GRATIS pe internet despre subiectul care te interesează.

”Păi, nimic”.

Na, să fii sănătos atunci. Tu nu îţi doreşti să înveţi, tu te hrăneşti cu emoţia pe care o simţi când te plângi ca o victimă.

Alţii vin şi spun ”aş face multe dar nu pot, că trăim în România”.

Nu, zău? Văd că eşti expert în ce nu se poate dar ai încercat vreodată să faci ceva din ceea ce se poate? Ai încercat să găseşti soluţii la problemele tale aşa cum încearcă un copil să înveţe să meargă pe jos? Încerci, cazi, te loveşti, te doare, încerci din nou şi tot aşa, până când stai pe cele două picioare.

Unii oameni nu vor să audă că au 7 paşi de acţiune şi că trebuie să facă cu răbdare şi perseverenţă acești paşi timp de doi ani de zile şi vor obţine ce vor.

Ţi se pare mult doi ani de zile ca să trăieşti apoi o viaţă fericită, eliberat de o problemă ce îţi face viaţa nefericită acum?

Ei bine, atunci rămâi nefericit 50 de ani de acum şi plânge-te. Nimeni nu te poate ajuta şi tu eşti nefericit. Plânge-te continuu la cine te ascultă şi rămâi singur pentru că nimeni nu te mai suportă în jur. Eventual îţi găseşti un anturaj de plângăcioşi şi vă încurajaţi următorii 50 de ani de nefericire împreună: ”Da băi, chiar nu se poate. Trăim în România. Aşa e mah, să ştii. E nasol rău de tot. Nu poţi să mişti un deget. Şi uite şi la ăla , îi este uşor să vorbească că are bani. A furat mult, cu siguranţă. Doar dacă furi ai ceva în România.”

Rămâi tu cu convingerile astea şi peste 10 ani, când o să fii înconjurat de nouă generaţie de români liber profesionişti şi antreprenori care au ajuns prin autoeducaţie şi multă muncă să aibă stilul de viaţă dorit, când tu cu mentalitatea ta bolnavă de victimă şi sărac vei fi în minoritate, să vedem atunci cum te vei mai minţi singur.

În orice domeniu pe care primesc emailuri de la oameni, există cei care DORESC să le fie bine, şi pun întrebări clare, specifice, despre cum pot să găsească o soluţie la obstacolele ce le au pentru a le depăşi şi pentru a-și atinge obiectivele. Se simte că sunt proactivi, că vor să muncească şi că au nevoie doar de o îndrumare, o recomandare de carte sau curs, un pas de acţiune.

Şi există oameni care se feresc de bine, de fericire, împlinire, ca dracul de tămâie.

Parcă sunt dispuşi să facă ORICE ca să rămână aşa. Se lupta cu tine când îi încurajezi. Te pun să munceşti serios ca să le aduci argumente că şi ei au o şansă, doar ca să inventeze un nou obstacol şi să zică "Na vezi? Orice încurajare îmi oferi, eu am o scuză în plus. Voi câştiga acest joc, hahaha!" Vin cu argumente ca să dovedească de ce ei sunt nefericiţi şi asta nu se va schimba niciodată.

Felicitări, băăăi! Bravo! Eşti o persoană inteligentă ce îşi poate apăra cu tărie argumentele pentru care merită să fie nefericit şi trist pentru tot restul vieţii, o victimă a mediului înconjurător, a oamenilor răi, a ţării în care trăim, a Lui Dumnezeu .

Îţi pot da un premiu dacă vrei. ”Premiul pentru apărarea redutelor nefercirii” în semn că nu ai dat nimănui, nicio şansă să îţi arate că există o alternativă fericită la viaţa ta nefericită. Ai reuşit să îţi aperi nefericirea cu orice preţ.

Bravo!

Lăsând ironia deoparte, lecţia pe care eu am învăţat-o de aici, este clară.

Lecţia mea este să lucreaz cu oamenii care au o dorinţă arzătoare să facă o schimbare, să găsească o soluţie şi nu îmi răpesc timp şi energie cu cei care mă provoacă şi vor să îmi arate că nefericirea lor are motive bine întemeiate.

Tu ce ai învăţat din ce am scris mai sus?

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții