Evaluare: cate traume ai avut in copilarie? – episodul 2

Ce stim azi despre traume:

Pe scurt, studiile facute in utimii 20 de ani si pe care ti le recomand sa le cauti online, dupa denumire ACE – adverse childhood experiences, spune ca exista cateva evenimente majore ce ne pot traumatiza in copilarie si tinerete:

  • Abuzul fizic
  • Abuzul emotional
  • Abuzul sexual
  • Neglijenta fizica
  • Neglijenta emotionala
  • Un parinte dependent
  • Violenta in familie
  • Caz de suicid in familie
  • Caz de persoana la puscarie in familie
  • Divort in familie

Ce se intampla cu creierul in dezvoltare daca exista aceste traume?

Creierul dezvolta mecanisme de adaptare pentru a alina suferinta si sunt afectate biologic, fizic, neurologic, trei aspecte ale creierului:

Circuitul de dopamina, responsabil de motivatie si placereCircuitul opioid, responsabil de alinarea suferintei fizice si emotionaleAutocontrolul
Rezultatul?

Adaptarea creierului ca sa supravietuiesti in copilarie la trumele psihologice la varsta adulta te vor face sa fii vulnerabil la urmatoarele:

  • Dependente
  • Boli cronice
  • Boli autoimune
  • Cancer


Daca nu am fost crescuti cum trebuie ( si majoritatea dintre noi nu am fost crescuti in asa fel incat sa avem vocatie, relatii fericite si sanatate), primim ca si adulti o a doua sansa. 

Aceasta a doua sansa se cheama ”re-parenting” si putem sa vindecam copilul interior si sa invatam iubirea de sine prin dezvoltare personala si spirituala. 

Traumele nevindecate se manifesta cel mai puternic in relatiile de cuplu unde daca nu stim ce avem de facut, nu facem decat sa ne retraumatizam si sa cream noi traume pe langa cele existente. 

Traumele duc la stresul post-traumatic si e nevoie sa ne eliberam corpul si sistemul nervos de acest stres care ne scade dramatic calitatea vietii. 

Vindecarea de traume este echivalentul absolvirii unei scoli – dobandim la sfarsitul acestei scoli niste abilitati care devin apoi super puteri. 

Daca la inceput traumele par un blestem, ele devin apoi binecuvantare pentru ca au fost dalta si ciocanul care ne-au slefuit si format pentru a ne atinge potentialul pe deplin. 

Traumele nevindecate ne afecteaza personalitatea si calitatea relatiilor cand devenim adulti pentru ca duce la:


1. Grija excesiva pentru altii si ignorarea nevoilor noastre

2. Identificarea cu rolul profesional si responsabilitatea (munca in continuu

3. Supresia emotiilor negative pentru a nu supara sau deranja

4. Te simti responsabil de emotiile altora in timp ce le ignori pe ale tale

5. Convingerea ca nu trebuie sa dezamagesti pe nimeni, deci refuzi sa spui oamenilor NU

Poti lua o decizie constienta ca vrei sa vindeci traumele si poti incepe de azi. 

Test pentru evaluarea traumelor din copilărie

Răspunde cu DA sau NU.

Până la vârsta de 18 ani:

1. S-a întâmplat ca un părinte sau adult din casă să te înjure, să te insulte, să te batjocorească, să te umilească? S-a comportat cineva în aşa fel încât să îţi fie teamă că vei fi rănit fizic?

2. S-a întâmplat ca un părinte sau adult din casă să te împingă, lovească, apuce sau să arunce cu ceva în tine în aşa fel încât ţi-au rămas urme?

3. S-a întâmplat ca un părinte sau adult din casă, cu cel puţin 5 ani mai mare decât tine, să îţi atingă corpul în vreun fel sexual sau chiar să abuzeze sexual de tine?

4. S-a întâmplat să simţi că nimeni din familia ta nu te iubeşte şi nu te face să te simţi special şi iubit? Ai simţit că cei din familie nu îşi poartă de grijă unii la alţii şi nu se simt apropiaţi unii faţă de alţii?

5. Ai simţit des sau foarte des că nu aveţi destulă mâncare, haine şi că nu e nimeni care să aibă grijă de tine sau că părinţii erau sub influenţa substanţelor şi astfel te neglijau?

6. Ți-ai pierdut cel puţin un părinte biologic prin divorţ, abandon sau alte motive?

7. S-a întâmplat des ca mama ta să fie lovită, bruscată, împinsă sau abuzată în orice fel şi ameninţată?

8. Ai avut în familie pe cineva alcoolic sau dependent de substanţe?

9. Ai avut în familie pe cineva cu depresie sau boală psihică, cineva care a vrut să se sinucidă?

10. Ai avut vreun membru al familiei la puşcărie?

Adună toate răspunsurile la care ai răspuns DA şi vei obţine scorul. Cu cât e mai aproape de 10, cu atât ai avut o copilărie mai grea.

Ca să te ajut să te simţi mai bine, în caz că ai avut traume în copilărie, scorul meu este 8. 

​​Adică ENORM. Până să-mi fac acest test nici eu nu am realizat că am avut o copilărie atât de traumatizantă, însă cred cu tărie că tot ce mi s-a întâmplat a fost spre binele meu. 

​​Ca şi în poezia lui Radu Gyr: ”Şi dacă singur rana nu-ţi legai/Cu mâna ta n-ai unge răni străine.”

​De ce contează traumele în atingerea visurilor şi a obiectivelor?

​Da, obiceiurile contează, însă de multe ori nu reuşim să facem un comportament de suficient de multe ori încât să devină un obicei. 

​​Da, motivaţia contează, însă de multe ori rămânem fără ea la foarte scurt timp după ce începem o activitate. Da, voinţa contează, însă de multe ori simţim că nu mai avem nici măcar o picătură. 

​​Există forţe care se opun oricărei încercări de a face o schimbare şi doar în momentul în care  le conştientizăm dobândim cu adevărat putere sau, mai bine zis, ne-o luăm înapoi.

Exercițiu

Aş vrea să te gândești dacă poți găsi astfel de legături în viaţa ta. Dacă nu le poţi vedea, vreau să facem puţină muncă de detectiv. Spune-mi care sunt lucrurile pe care ţi le doreşti foarte mult, însă nu le poţi obţine, deşi ai încercat? Acesta este primul semn că undeva în noi există un conflict interior şi, pornind de la el, putem ajunge să ne trezim, să conştientizăm adevărata cauză a problemei şi să o rezolvăm pentru totdeauna.

Dependenţele pe care le avem au rol de ”medicaţie” pentru ne alina suferinţele şi durerile produse de traumele pe care le-am suferit. Depresia, lipsa de entuziasm şi pasiune în viaţa de zi cu zi, lipsa de scop, vin ca urmare a deconectării noastre de corpul, mintea, emoţiile şi sufletul nostru, tot pentru a evita durerea traumei. Vindecarea acestor traume este esenţială pentru a scăpa de pietrele de moară pe care le purtăm la gât.
​​
In emailul urmator intram in amanunt in problematica traumelor si ai sansa sa transformi intamplarile si tiparele ce iti aduc azi suferinta. Iti poti lua puterea inapoi, poti renunta la statutul de victima si poti sa devii cu adevarat liber de poveri ce nu iti apartin si ti-au fost pasate de catre familie. 

Spune-mi pana data viitoare cate traume ai in copilarie din cele 10 enumerate la inceput. 

In urmatoul episod am o veste foarte buna pentru tine. Asa cum avem traume, putem sa avem si REZISTENTA la traume. 

Pe curand
Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

82 de răspunsuri

  1. Buna ziua. Am avut 8 traume din copilarie,chiar si eu aveam ginduri suicidale din cauza traumelor. Tata alcoolic,batai aproape zilnic intre parinti,pe mine ma bagau intre ei,fratele si el agresiv si alcoolic ulterior,si el facea cu mine ce facea tata cu mama.hmmm

  2. 7 din cele 10 traume le-am identificat care ma impiedica sa am o relatie sanatoasa in cuplu, alaturi de lipsa entuziasmului si lipsa motivatiei.

  3. Scorul meu este 8-9
    Pera,ești foarte bun!Excelent !
    Știi al naibii de bine sa pui degetul pe rana!
    Am 62 de ani,ce bine ar fi fost sa încep vindecarea pe la 20 de ani,așa…
    Niciodată nu e prea târziu!!
    Măcar ajung sa mor vindecata,știi?!
    Mulțumesc și apreciez maxim tot ce faci și tot ce știi și împărtășești cu semenii!!
    Tot ce e mai bun pe lume va doresc tie,Oxanei și samburelului din burtica Oxanei❤️😘🌷

  4. 5 din 10, astept cu nerăbdare si rezolvarea lor… nu reusesc sa-mi gasesc partenerul potrivit sa-mi întemeiez o familie… am 36 de ani!!!

  5. Buna seara !
    Sant 8 traume din copilărie si intradevar ma trag in jos enormul…
    Tot ceea ce vreau sa realizez incep foarte bine si din senin se intampla ceva ” inexplicabil ” .
    Sincer am obosit si nu mai am nici o direcție concret a in viața .
    O seara minunata !

    1. Bună, Monica!
      La fel si la mine.
      Vreau sa realizez ceva, incep, e totul ok si din senin apare ceva care ma trage inapoi.
      🤔

  6. 8 din 10. Stau prost cubincrederea in oameni. Am un feeling puternic asupra oamenilor inainte de a incepe sa vorbeasca. Nu am reusit pana acum sa am o relatie stabila din cauza problemelor interne nerezolvate ale mele si ale partenerilor , cred eu. Plec de langa un 9m inainte de a incepe relatia propriu-zisa.Mai sunt di slte cauze in afara de cele 10 enumerate?

  7. Pot spune ca pana la 18 ani am trecut prin toate aceste traume.Acum am 43 sunt o femeie neimplinita cu o casnicie de22 ani esuata si ma simt ca intr-o puscarie din care se pare ca nu mai pot iesi.

  8. Bună Pera!
    7 din 10 traume am avut, dar aceste traume nu mi au plăcut niciodată și mi am propus ca în familia mea să nu fie așa ceva,dar o mică parte din timp din cauza serviciului mi am neglijat și eu puțin copiii,dar nu exagerat
    Celelalte traume ținându le în suflet și suferind din cauza lor m au îmbolnăvit.Am fost bolnavă de plămâni, am făcut hepatită B de supărare. Am avut ajutor de la Dumnezeu și nu m a lăsat niciodată, El m a ridicat de câte ori am căzut

  9. Numele meu e Diana. Am doar o trauma importanta: mama ne vorbea umilitor, ne jignea adesea si ne facea sa credem ca suntem inutili, atat mie si fratilor mei cat si tatei. Am lucrat mult sa o iert si cred ca doar am diminuat furia mea. Partea cea rea este ca inca mai aud vocea care imi spune ca… nu pot.

  10. M-au umilit,uneori m-au bătut,simt și acum că nu le pasa de noi(eu și soțul meu)ne disprețuiesc (locuim in aceeași curte cu părinții mei),mama a avut depresie.

  11. 3 din toate,,, m-a marcat tare o bataie cand aveam 10 ani si pentru ca nu reuseam sa rezolv un exercitiu la matematica, Tatal meu s-a infuriate, a inceput sa dea in mine cu picioarele, a luat o bucata de lemn, pentru ca era iarna si focul era a prins in soba, si a inceput sa dea in mine fara mila. Eram un copil f slabut, dar mereu cuminte. La scoala invatam destul de bine. M-a invinetit peste tot, si pe obraji. Invatatoarea a venit acasa si l-a certat rau pe Tata, dar trauma a ramas, este vie si acum dupa 40 de ani si mereu mi-a fost frica in viata de barbati,,,,,

  12. Bună Pera! Traumele mele au fost 9 pana acum nu m am gindit la ele mi au dat lacrimile pt ca m am regasit in cele 9 traume.Specific doar In familia mea nu au fost cazuri de suicid dar eu am avut foarte des acest gind chiar am baut vreo 5 diazepame de am dormit vreo 3 zile m a internat in neuropsihiatrie si am auzito pe doctorita (pt eu ca ascultam la usa) ca fac asa pentru ca nu sunt batuta deci nu am avut decât sa ma conformez sau sa duc planul la indeplinire. Am ales fireste prima varianta. Pling las sa se curate este nevoie desi eu lucrez cu hoponopono.Multumesc fii binecuvintat cu toata familia!

  13. Buna ziua! Răspunsul meu este 9 din zece.😢 Trist dar adevărat.Nu am avut o copilărie frumoasa și liniștită așa cum ar fi trebuit.Cu un tată alcoolic nici nu se putea altfel.

  14. Scorul meu este 6 din 10.Am 35 ani și
    In urma cu puțin timp am început sa realizez ca prin ceea ce trec este cauza copilăriei…stima de sine sub nivelul marii, imposibilitatea de a crea relații de prietenie sau de a comunica , afecțiuni pe partea de sanatate( boala autoimună) și multe altele…
    Super articol și testul…sincer m-a lăsat fără cuvinte…foarte precis.

  15. Bună ziua!
    Mă regăsesc în 8, din cele 10 enumerate.
    Făcând acest test, simt că îmi tremură inima, sufletul…

  16. 5 din 10. Greu, dureros. Ma trezesc in fiecare dimineata fara a sti care e scopul meu, ce trebuie sa fac ca sa fii fericita.

  17. Din pacate, mi s a confirmat ceea ce stiam deja : cei mai multi sunt traumatizati in copilarie. Si in cazul meu, ca si in cazul altora, scorul a fost precum banuiam : 9/10. Join the club! 🙂

    Legat de „Daca la inceput traumele par un blestem, ele devin apoi binecuvantare pentru ca au fost dalta si ciocanul care ne-au slefuit si format pentru a ne atinge potentialul pe deplin” => in nici un caz! traumele niciodata nu vor fi o binecuvantare, in niciun sens ! traumele nu ar trebui sa existe intr o lume normala, insa in puscaria in care suntem, e plin, doar exceptiile nu au suferit nicio trauma, deci sansele recrearii traumelor sau adaugarii altora noi ca adulti sunt maxime. Rezilienta da, exista, insa cu ce costuri,cu ce daune imense? Codependenta, la fel! toate au preturi si daune maxime! Tu ai avut bafta ca ai intalnit femeia vietii tale, care te iubeste asa cum esti, te respecta, insa putini au bafta ta, cei mai multi sunt solitari/in relatii/casnicii esuate, perpetuand traumele catre copii lor..traume transgenerationale… Multi incearca inconstient sa recreeze ca adulti ceea ce nu au avut (iubire, atentie, liniste, grija) in copilarie, incercand sa se iubeasca, sa se respecte, sa si poarte de grija si/sau prin familiile ce le creeaza sa recreeze familia initiala, vindecand partial astfel traumele initiale. Cei mai multi insa esueaza, traumele fiind mai puternice, ducandu i la dependente diverse, boli autoimune, cancere.

    Din punctul meu de vedere nu exista vindecare completa niciodata, doar amagirea vindecarii partiale poate, ar trebui resetat subconstientul de la zero, sa fie blank, tabula rasa, oricat ai constientiza totul, oricat ai incerca sa uiti, sa ierti pentru ca intelegi, niciodata nu va mai fi la fel, ca atunci cand te ai nascut.

  18. 9/10, tot ce sa intamplat in copilarie m-a marcat. Acum simt ca am un monstru in interior care ar putea sa repete cu exacticitate tot ceea ce a vazut in copilarie, imi este frica de acea parte din mine.

  19. Salut. Am identificat 5, din cele 10 traume din copilărie. Și m-am regăsit în toate cele 5 consecinte enumerate de tine.

  20. 5 traume
    Chiar daca sunt ” numai ” 5, si-au lasat amprenta in timp si m-au urmarit din umbra, facandu-mi viata un teren mereu plin de surprize neplacute.

  21. Buna dimineata! Este f dureros sa retraiesti traumele din copilarie, pt ca ne incearca toate acele emotii, suferinte, frici, griji, dureri, nesiguranta, spaime, nelinisti, tristete, abandon, nelinisti, insomnii, depresii etc. Sunt insa constienta caci am foarte mult de lucru cu mine pt a putea, cel putin, ameliora starea mentala, emotionala, spirituala si fizica. Le-am inchis in noi toate aceste stari negative si dureroase pt a nu fi etichetati, judecati, intrebati, rascoliti, neiubiti, neintelesi etc. Purtam un scut, masti zambitoare, masti care ascund durerea din sufletul nostru si toate acestea nu fac decat sa ne manance pe dinauntru si sa ne imbolnaveasca corpul, mintea, sufletul, familia, etc. Va multumesc!

  22. 3 din 10 in copilarie.
    Insa in tinerete…la vârsta de 30 de ani, mi-a murit băiețelul de 5 anișori, unicul copil la acea vreme.

  23. 5 din cele 10am rămas cu traume ,sânt o persoană emotionala,am avut gânduri de suicid, as vrea să nu la mai am,sânt conștientă că nu fac bine, celor din jurul meu.

  24. 5 din 10 traume
    Simt că nu mă iubește nimeni din familie și mi-e frică că voi rămână singură la un moment dat în viață.

  25. Bună! Mă regăsesc în 3 traume din cele 10. Acuma îmi aduc aminte, au fost momente, ani, când mi-am judecat părinții. De ce, luam bataie….. De ce, eu? Pentru că sunt cea mai mare și..într-un fel responsabilă și pentru ce făcea fratele meu …. Pentru asta, luam bataie!? Trec anii…. Îți aduci aminte, judeci, pui întrebări până într un punct cand am gândit că vreau altceva, ceva mai bun de la viață. Și când vrei ceva Dumnezeu, te ajută, nu te lasă. Am cunoscut oameni cu care am început să lucrez cu mine, am găsit cărți, homopono, terapiile cu îngeri. Mulțumesc frumos Pera, pentru ceea ce faci, pentru noi oamenii! Viață minunată, familie fericită!🤗 ❤️

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.