Evalueaza pe ce treapta de evolutie te afli

Ai o umbra in care ascunzi parti din tine de care ti-e rusine sau pe care nu le recunosti. Fara asimilarea acestor parti din tine, esti ca o persoana cu handicap careia ii lipsesc parti din corp.

Corpul tau vorbeste pentru tine, observa-l si asculta-l, descopera-l. Bolile, mancatul, tonusul muscular sau procentul de grasime din corp, toate sunt mesaje ce le poti descifra pentru binele si evolutia ta.

Oamenii din viata ta vorbesc despre tine si pentru tine. Ei sunt oglinzile tale si te ajuta sa te cunosti si mai ales sa iti cunosti umbra de care vorbeam mai sus.

Cel mai important e sa intelegi  ca esti exact in etapa vietii in care trebuie sa fii. Daca lucrurile nu sunt asa cum ai vrea, nu dispera. Fa-ti temele, invata lectiile si vei evolua spre un nou tip de probleme si provocari.

Iar la sfarsit, intelege ca destinatia spre care mergi este Dumnezeul din tine. Ca si Perseu ce a coborat in infern sa ucida meduza pentru a putea ajunge in Olimp, si tu trebuie sa cobori in propriul iad interior, sa invingi meduza pentru ca apoi sa iti dai seama ca meduza erai….tu. Sau mai bine zis, latura ta inferioara.

Sarac si bolnav? Astea sunt temele tale: Vindeca-te si devino prosper financiar.

Nu poti judeca pe nimeni pentru treapta evolutiei pe care se afla.  

E ca si cum tu fiind la liceu ii spui unuia de clasa a doua ca nu e bun de nimic pentru ca e doar in clasa a doua .

La fel cum e absurd sa ii spui, in liceu fiind, unuia de la facultate, ca e inutil ce face.

Sunt etape ale evolutiei si ne aflam pe diferite trepte.

Si asa cum cei de liceu petrec timp cu cei de liceu, cei de clasa a doua cu cei de clasa a doua si cei de facultate cu cei de facultate, la fel si oamenii care se afla pe aceeasi treapta de evolutiei tind sa se adune.

Daca ai pe cineva pe o treapta superioara in viata ta, ii poti deveni discipol, iar daca ai in preajma ta pe cineva pe o treapta inferioara , ii poti deveni mentor.

Viata este simpla daca privesti astfel lucrurile.

 Cel mai important lucru este sa nu disperi datorita faptului ca te afli pe o anumita treapta. 

Unii au de invatat lectia propseritatii. Asta inseamna ca sunt saraci si nu au multi bani insa isi doresc sa aiba material tot ceea ce isi doresc. Nu ii poti acuza ca nu se ocupa de latura spirituala pentru ca asta e treapta lor. 

La fel cum nu poti acuza un om spiritual ca renunta la lucrurile lumesti pentru a se conecta cu Dumnezeu.

Ce poti face ins a este sa tragi un semnal de alarma unui om care incearca sa sara trepte sau isi imagineaza ca este clasa a 12-a cand el defapt e clasa a 7-a.

Cu cat trece timpul cu atat imi dau seama ca dezvoltarea personalitatii este cheia existentei noastre. O personalitate completa nu este destinatia finala si de aceea exista si o etapa a vietii in care ne transcendem personalitatea insa niciodata nu inainte de a ne implini personalitatea.

Nietzsche spunea ca daca sari treptele evolutiei acestea nu te iarta si te pun sa platesti un pret scump. As adauga eu, te intorc din drum pentru a le pasi asa cum se cuvine.

 Pentru a-ti da seama pe ce treapta a evolutiei te afli, iti poti face o evaluarea simpla. 

Gandeste-te la care din urmatoarele domenii mari ai cele mai mari provocari . Deasemenea, gandeste-te la ce nivel au probleme oamenii cei mai apropiati din viata ta. Astfel, poti sa iti dai seama cam la ce nivel de evolutie esti tu.

Nivelele sunt dupa cum urmeaza

1. Primul, cel mai de baza, este supravietuirea fizica. Asta inseamna mancare, acoperis deasupra capului, sanatatea fizica.

2. Al doilea nivel, este sexualitatea, relatia de cuplu si socializarea. Nevoia de acceptare in grup.

3. Pe nivelul 3 avem personalitatea, liderul si succesul social. Afirmarea individualitatii.

4. Urmatorul nivel este iubirea neconditionata. Cea care da fara sa ceara nimic inapoi. Este foarte diferita fata de relatia de cuplu de la nivelul 2, unde avem un schimb reciproc de nevoi.

5. Pe nivelul 5 avem vocatia, exprimarea creativitatii, arta.

6. Pe nivelul 6 avem puterea mentala, puterea de concentrare si genialitatea.

7. Pe nivelul 7 avem spiritualitatea si conexiunea cu cea mai importanta parte din fiinta noastra. Spiritul nostru, farama noastra de divinitate.

Asadar, la ce nivel te afli? La care dintre nivele simti ca viata iti aduce cele mai mari probleme , provocari si suferinte? La care nivel ai lectiile cele mai importante pentru tine?

Raspunzand la aceasta intrebare in mod sincer, iti dai seama care este treapta la care te afli si la ce anume trebuie sa lucrezi urgent, azi pentru a evolua rapid.

Cu drag,

Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

67 de răspunsuri

    1. @Cristi666 Majoritatea oamenilor sunt la aceste doua nivele, deci nu trebuie sa iti faci griji . Sunt multi ce le-au depasit si au documentat procesul. Deci tot ce trebuie sa faci este sa te educi

    1. @silviana Pentru ca la celalalte nivele inca nu traiesti experiente suficiente, viata te tine cu atentia si evenimentele la nivelul 2. E o iluzie ca nu ai probleme la celalalte nivele pentru ca nu ai ajuns la ele. Cine are probleme la nivelul 2 te asigur ca nu si-a dezvoltat personalitatea suficient (nivel 3)  si asa mai departe

      1. @Pera Novacovici Ok,inteleg si 99 la suta iti dau dreptate,insa cu calugarii si calugaritele cum ramane?cum ramane cu subiectul asta de ex din punct de vedere al sexualitatii?nu am auzit ca ei s-ar imbolnavi de cancer ca nu au mai facut sex de ex  si tot ce deriva de aici….!

  1. Vai Pera , citind articolele tale intru intr-o alta lumea,o lume mai buna,departe de rautatile orasului de gandirea comunista si de faptele cu venin in ele.
     
    Acesta este blogul meu de dezvoltare fizica: www.worldsvision.eu/blog

  2. scurt si la subiect, in ultima vreme am inceput sa le atrag atentia oamenilor materealisti ca din punctul meu de vedere nu e tocmai calea care trebuie, in seara asta mi-am luat o plama si mi-am dat seama ca daca ei sunt acolo si nu isi doresc sa treaca la alt nivel nu-i pot aduce eu cu forta

  3. Pera, încearcă şi ipoteza aceasta: omul nu este o fiinţă fragmentară. El evoluează continuu într-o convergenţă absolută cu toate dimensiunile sale. Ceea ce creează impresia unor stadii diferite de evoluţie este doar ipoteza de construct mental. Cu alte cuvinte, omul începe să devină ceea ce visează în secunda în care a descoperit cine este. Convergenţa a ceea ce numeşte tu paliere de evoluţie se realizează din acest punct spontan.

  4. Interesant si plin de invataminte, in lumea asta pusa pe fuga in care incercam sa grabim orice activitate numai pentru a vedea mai repede rezultatul( chiar daca acesta uneori nu ne satisface) a perioada de analiza nu strica, dar cel putin in cazul meu, raportat la etapele pe care le-ai prezentat cred ca am trecut prin primele 4 dar fara a le parcurge riguros – adica exact boala secolului viteza.Nu a existat o trecere prin toate etapele problemei si m-am grabit ca un scolar sa dau raspunsul. Ce va fi voi vedea oricum multumesc pentru sfaturi si felicitari pentru ceea ce faci pentru noi. Si daca tot e Dragobetele, sa fi iubit si sarutat de fete, sa ai o primavara frumoasa si plina de inspiratie. Cu stima si respect,

  5. Cred Pera cu tarie ca Spiritualitatea este o etapa care poate interveni oricand ca etapa. Poate fi chiar prima. Ordinea etapelor descrise de tine poate fi un model, dar nu este obligatorie. Iar intrebarea ar putea fi, pe care dintre etape nu le-ai urmat inca? sau cate trepte ai urcat deja? Multumesc pentru ocazia de a-mi gandi viata in trepte. Elvira

  6. Da, clar articolul. Nivelele de care spui, chakrele din medicina traditionala indiana, imi pun si mie aceeasi problema ca si Mihaelei Stoica: nu pot sa am probleme la mai multe nivele? De exemplu, sa am si datorii, dar sa alung si barbatii din preajma mea ( atat pe cei nepotriviti cat si pe cei potriviti )?

  7. Sunt pe treapta 3..lucrez la selflidership si cred cu tarie si perseverenta ca liderul din mine se dezvolta sigur…din ce in ce mai mult…am fost ajutata in 10 sedinte de coaching,cat in toata viata mea…am un vis si merg spre realizarea obiectivelor in drumul spre visul meu! Motivatia mea interioara vine din marimea visului meu,am un model de viata ,pe antrenorul meu…ma surprind facand sau atragand lucruri de care nu eram constienta ca le pot face…cred in insusirile unui  lider si le dezvolt..cam asta e! Fiecare provocare ma pune in situatia de a gandi si a gasi solutii! Nu e usor,dar Sacrificiul e una din calitatile unui lider! Multumesc!

  8. „Nu suntem fiinte umane care traim o experienta spirituala ci fiinte spirituale care traim  o experienta umana ”
     
    Acuma ,ca sa iesim din campul fortei de atractie al corpului „de pamant ” trebuie sa sublimam trupul de carne ,cu toate ale sale CARE-SI CER DREPTURILE ,in sufletul nemuritor pus in noi de Dumnezeu , adica sa educam toate cele ce alcatuiesc personalitatea unica si individuala , ca desghiocarea din steril si lustuirea fetelor multiple ale unui diamant. .Cat este de greu fiecare poate spune din experinta sau afland de la cei ce sunt pe cale .Si avem aici multi din a caror traire de viata ne putem alege  calauze ,insa drumul trebuie sa-l faca fiecare sau scara trebuie urcata de fiecare .E ca parasirea orbitei pamantesti de catre o  nava .Trebuie sa dezvolte suficienta energie pentru a invinge forta de atractie a Pamantului ,dar odata parasita orbita lucrurile se schimba si intri in alte circumstante ,treci in alt plan .
    Ne sunt necesare pentru urcus : trezirea si asumarea treptei pe care suntem apoi metode ,planificari ,tehnici ,traineri si o minte deschisa si creativa …. si acel IMPREUNA  – cel mai frumos cadou pe care Dumnezeu (,Natura ,Universul ,Constiinta Infinita ,sau cum vreti sa-i spuneti ) ti l-a facut este omul de langa tine.Sa n-o mai lungesc : chinezii spuneau ” Calatoria de o mie de pasi incepe cu primul pas”.  Probabil daca incerci sa sari risti sa iti rupi ceva si trebuie sa te intorci ,ca la Piticot, la inceput de joc.
     
    Pera iti sunt recunoscator pentru ca datorita tie , articolelor de pe Pesonalitate Alfa, a ceea ce esti ,ce faci si cum faci, „m-am trezit ” dupa 45 de ani .Fara nici urma de patetism spun asta desi pot fi suspectat de oarecari excese in acest sens,ca sa fiu sincer -asa cum tu ,tot ne bati la cap sa fim ,mai ales cu noi insine .Sunt trei saptamani de cand te-am aflat si in acest rastimp a avut loc cea mai uluitoare translatie ( exact ca in „tehnica fonsetului „din NLP) a modului de perceptie a propriei persoane , a valorizarii individuale si in ultima instanta a redescoperiri  „bucuriei de a trai cu tine insuti si in timpul vietii tale ”
    Mesajul tau direct – „drept intre ochi”- concis , ferm si mai ales insotit de propriile-ti „nevointe in ale urcusului” are un efect colosal . Te urmez in continuare .

  9. Draga Pera, observ o minima confuzie in comentariile postate de cititori, cu privire la esenta articolului, fireasca de altfel, fiecare trecand informatiile prin filtrul prioriei cunoasteri si subiectivitati. Imi dai voie sa te rog ceva? Cand ai timp, revino cu cateva precizari, amanunte, clarificari. Am senzatia ca ai sintetizat pana la forma nuda materialul prezentat. Stiu ca ai colaborat cu prietenul tau Daniel Zarnescu la elaborarea Ghidului practic de evolutie personala prin spiritualitate. Ghidul mentionat confera mai multe informatii, si implicit, este mai usor de inteles si aplicat. Sper ca nu te-am suparat cu sugestia mea…

  10. Draga Pera, observ o minima confuzie in comentariile postate de cititori, cu privire la esenta articolului, fireasca de altfel, fiecare trecand informatiile prin filtrul propriei cunoasteri si subiectivitati. Imi dai voie sa te rog ceva? Cand ai timp, revino cu cateva precizari, amanunte, clarificari. Am senzatia ca ai sintetizat pana la forma nuda materialul prezentat. Stiu ca ai colaborat cu prietenul tau Daniel Zarnescu la elaborarea Ghidului practic de evolutie personala prin spiritualitate. Ghidul mentionat confera mai multe informatii, si implicit, este mai usor de inteles si aplicat. Sper ca nu te-am suparat cu sugestia mea…

  11. Spui ca oamenii din jur sunt o oglinda pentru tine. Daca ar fi asa nu fiecare criminal ar fi ucis daca oglinzile lui sunt tot criminali? Si nu fiecare om care face bine ar primi si mai mult bine? Cati oameni fac lucruri oribile si nimic nu li se intampla?

      1. @Pera Novacovici Da-mi un exemplu ca karma exista si cum se aplica ea. Eu personal cred in ideea ca fiecare alege pentru el decat in karma

  12. Stai un pic, cele mai mari provocari ai spus… Cele mai mari probleme ( potrivit simtului comun ) le am pe nivelele 1 si 2, dar eu rareori le mai percep pe acelea ca probleme. Lucrez cu calm la rezolvarea lor. Provocari – simtite ca atare – am pe nivelele 3-4-5: dificultatea de a ma afirma cand lumea din jur ma face nebuna, dificultatea de a ierta, dificultatea de a crede in visul si in vocatia mea. Nivelele 6 si 7 mi-s mult prea departe, pe-acolo ma tem ca n-am experimentat mai nimic pana la ora asta.

  13. Multumesc pentru articol. Este bun dar ar mai trebui imbunatatit pe ici pe colo, adica mai multe explicatii. Urmarind nivelele cred si sunt convins ca probleme as avea la domeniul socializare in grup, nu prea accept sa fiu prieten cu oricine, chiar si la locul de munca, pentru mine unii i-mi sunt doar colegi, fiindca trebuie sa lucrez impreuna cu ei trebuie sa ii accept asa cum sunt, si eu la rindul meu sunt o persoana „incomoda” pentru ei, prin faptul ca am un temperamentuneori vulcanic, exploziv. Vezi, nu le fac pe toate cum trebuie, adica mai fac si eu greseli dar sunt omul lucrului bine facut, perfect fara, „zbircituri” , si asta imi aduce multe reprosuri din partea colegilor. Strict, rigid. LA PUNCTUL 4, IUBIRE NECONDITIONATA, da imi place sa ajut si chiar o fac, dar daca ti-am dat si nu mi-ai dat inapoi a 2 a oara nu te mai apropii de mine. La nivelul 5 nu m-am studiat inca, dar la 6, cred ca stau mai bine, aici intru in domeniul NLP-ului, a dezvoltarii personale, lucrez mult pe acest nivel concentrare, autocontrol, am un principiu – suntem creati cu libertatea de a fi ce vrem, a face ce vrem si a avea ce vrem, dar in functie de alegere suportam si consecintele.. Relatia constient subconstient, „ai grija ce ghindesti ca mai tirziu te vei intilni cu acele ghinduri”. Traim in prezent ceea ce an ghindit in trecut, ce ne-am dorit sau nu. Ce ma pune pe ghinduri este acest al 7 nivel, cel spiritual. Avem un trup, avem si un suflet, trupul e muritor, sufletul e vesnic si se intoarce acolo de unde a venit, si cea mai mare parte a omenirii, evita sau refuza sa intre pe acest teren al spiritualitatii, ne spunind nimic. Eu cred ca aici ar trebui lucrat cel mai mult, ce faci pentru sufletul tau care intr-o zi va sta in fata lui Dumnezeu si va da socoteala. Ma opresc deocamdata aici cred ca am scris prea mult dar sincer i-mi place sa analizez sa scriu si sa cer parerea despre ce scriu, ma definesc prin ceea ce scriu. sunt eu. multa binecuvintare tuturor care cititi aceste articole si aceste rinduri.

  14. Sa spunem ca am trecut prin toate nivelele si iti garantez ca nu exista satisfactie maxima niciodata, pentru ca atunci se pierde armonia dintre starile spirituale si ancestrale ale fiecarui individ, te apreciez pt ceea ce faci si ity urez in continuare succes .multi au de invatat din articolele tale uneori chiar si eu recunosc ca nu strica sa fi la curent cu informatia(ma refer si la alte domenii).

  15. Pera, asta e un articol pe care l-am intilnit si la Daniel Zarnescu. As vrea sa stiu ,totusi, cine e autorul lui. Tu sau Daniel??????????

  16. Iaca ma bag si eu in seama … din nou  😀 Booon materialul, iar nivelurile sunt atat de aproape de …  Piramida lui Maslow  imbunatatita … 🙂 Fiind la un curs, unul din mentorii dragi mie a facut urmatoarea remarca: „Acest mod de prezentare e mai mult pentru indivizii care pun „materialul” pe primul plan, pentru cei care poseda „scanteia” ( si a dat exemplu’ filozofia/spiritualitatea budista… fara sa se opreasca doar la ea…) dezvoltarea de la o anumita etapa (adolescent/adult) este inversata (facand referire la „piramida”, trebuintele bazale sunt cele spirituale…)… Iar de aici putem sa intoarcem subiectul pe toata partile, parerea mea fiind ca ne dezvoltam toate etapele in acelasi timp… unele mai putin, altele mai mult, simultan/pe rand in functie de nevoile fiecaruia… Da’  ce stiu eu… 🙂

    1. @LERO Ai dreptate. E apropiata liu Maslow pentru ca Maslow a studiat chackrele si le-a adaptat pentru intelegerea vesticilor 🙂 Piramida lui este o varianta mult simplificata a unui sistem extraordinar de evolutie

  17. salut
    Eu cred ca sunt pe nivelul 1 abia.Am un acoperis deasupra capului,un job care sa-mi dea de mancare,sunt sanatoasa si in rest nimic.Nu am relatie,nu am sex,nu am bani,nu am vocatie,nu sunt creativa sunt pe rosu.Evoluezi mai greu cand lectiile se ingramadesc la fundul tau si nu stii pe care sa-ti concentezi atentia?
       Aceasta evolutie ar fi ca un sac pe care tu incerci sa-l umpli dar care daca are gauri(lectii neinvatate pe diferite niveluri)n-o sa reusesti sa-l umpli pana nu inveti toate lectiile si urci pe nivelurile superioare.La Marius Simion am intalnit asta.
        Asa ca am mult de munca.

  18. In Biblie sta scris:”Cautatii mai întâi imparatia cerurilor(adică aici se referă la relația cu Dumnezeu si spiritualitatea )si toate celelalte lucruri vi se vor da pe deasupra”….am întâlnit oamenii care deși au avut tot ce si-au dorit simteau ca aveau un gol in inima chiar dacă se numeau crestini si erau religiosi…iar când l-au cunoscut pe Dumnezeu cu adevărat,acel Dumnezeu care ni s-a revelat in Biblie ..atunci au mărturisit ca sant cu adevărat fericitii…si in Biblie chiar exista multe învățăminte pentru toate planurile vieții…deci eu cred ca prima data ar trebui sa ne punem in randuiala ideea de cine suntem,cine ne-a creat,sa îl înțelegem pe Dumnezeu, si sa il punem pe primul loc,apoi toate celelalte lucruri prin munca si binecuvantare de la Dumnezeu le vom primi… Seara faina la toții

    1. @Adrian Iosif Să nu cădem în extrema cealaltă!
      Aici e vb de personalitatea alfa care se cam bate cap în cap cu credinţa ortodoxă.
      Nu detaliez dar dacă esti foarte credincios nu ai ce căuta pe site-ul ăsta pentru că vei identifica sute de idei, recomandări, etc prin care poţi păcătui.
      Eu le recomand tuturor ca de pct. 7 să se ocupe pe la vârsta de 70-80 de ani.
      Până atunci să-şi trăiască viaţa aşa cum le dictează propria conştinţă, nu conştinţa altora!

  19. Ma bucur sincer sa aflu la ce nivel ma aflu, ca si cum   m-as dezbraca in oglinda propriei constiinte si m-as admira asa cum sunt, adica , fara masti, iluzii si ipocrizie! Depinde, apoi, cat te recunosti in acea oglinda, cat te accepti cu defecte, si in functie de asta incepe asa zisa „lucratura” la defectele tale!
    Apreciez ca,pentru a „EVOLUA”  trebuie sa te inarmezi cu multa RABDARE si PERSEVERENTA, cu cat esti pe o treapta mai jos si vrei sa ajungi pe o treapta superioara!

  20. Ma situez la nivelul 1, 2 si 4. Lucrez la 5.
    Nivelul 3 nu ma intereseaza sa-l ating si nici  6  si 7.
    Mai trebuie sa mai lucrez la nivelul 2 (mai am nevoie de inca o amanta).
    Nu inteleg unde ar trebui sa se incadreze facutul banilor – la ce nivel?

    1. @djvali Nu ai cum sa te ocupi de nivelul x, y si z, in particular. Daca vrei sa ajungi la nivelul 4, trebuie sa treci prin 3. Daca vrei sa ajungi la nivelul 6, trebuie sa treci prin 1, 2, 3, 4, si respectiv 5.
       
      Sunt putini oameni pe Pamant care sunt la nivelul 4 (care presupune renuntarea totala a ego-ului si iubirea neconditionata fata de aproape -daca vreti, prototipul biblic-). De 5, 6 si 7 nici nu mai vorbesc (doar cateva persoane au atins nivele 5 si 6 in existenta lor, iar Spiritualitatea Divina (7) se presupune ca doar Iisus a reusit s-o dobandeasca). Majoritatea dintre noi suntem intre nivelele 1 si 2. Cei pe care ii admiram, mentorii nostrii, se gasesc la nivelul 3. Cat timp vom avea ego-ul prezent in noi, nu vom putea depasi niciodata acest nivel.

      1. Contraexemple:
        1. Papa. Probabil e la nivelul 6 dar nu a trecut niciodata prin nivelul 2 pentru ca a facut legamant de castitate.
        2. Artiştii sunt la niv. 5 dar multi stau extrem de prost cu niv. 1 (majoritatea sunt fomişti)
        3 Iisus. Crezi că a trecut prin toate nivelurile?
        …şi lista mai poate continua!
        Dacă crezi că oamenii de rând pot atinge maxim nivelul 3, ce rost mai are această clasificare?
        Dă-mi exemple de persoane de pe niv. 3..6.

        1. @djvali Gandesti mult prea formal, matematic. Daca scoti o piesa muzicala si devii „artist” nu inseamna automat ca esti pe nivelul 5. Pe nivelul 5 ai ajuns atunci cand ai trecut de nivelul 4. Un artist adevarat care ar putea fi dat aici exemplu (daca istoria si legendele sunt adevarate) e Da Vinci. Papa, sa fim seriosi, este om ca oricare altul. Este stiut faptul ca Biserica este o institutie in primul rand, si lider nu este ales cel mai „sfant”. Cat despre Iisus, multe povesti se invart in jurul teoriei conform careia a fost om, casatorit si chiar a avut copii (nu inseamna ca ce scrie in Biblie e 100% adevarat). Oamenii de rand pot ajunge maxim la nivelul 3 pentru ca nu sunt dispusi sa renunte la orgoliu, la a cere ceva din partea altora. Un exemplu de om pe nivelul 4, poate fi un calugar care a renuntat la viata obisnuita si si-a dedicat existenta in scopul evolutiei spirituale.

        2. Călugărul de care vorbeşti o fi el la niv. 4 dar nu mai are nimic din niv. 1 şi 2.
           
          Alt contraexemplu: Un om al străzii nu are nimic din niv. 1 dar are o viaţă sexuală de invidiat: dispune de minore, de femei mature etc, care fac parte din grupul lor. Ce crezi, a sărit un nivel?
           
          Hitler ar fi la niv. 3. Ti se pare a fi mai evoluat decat 99% din oameni?

        3. Încerc să-mi imaginez cum ar trebui sa arate viaţa unui om care e nevoit sa se descurce fără un sprijin financiar din partea cuiva şi doreşte să parcurgă cele 7 niveluri în timp util:
          0-18 ani – naştere, copilărie, scoală
          18 – 24 ani – căsătorie, copii, facultate ( e necesară pt niv. 3) atinge niv. 2
          24 – 35 ani – servici stabil, locuinţă proprie, sanatate fizică atinge niv. 1
          35 – 40 ani – ajunge director la firma unde lucrează – atinge niv. 3
          40 – 45 ani – Dă bunătatea în el şi măreşte salariile angajaţilor – niv. 4
          45 – 50 ani – Publică o carte prin care revoluţionează domeniul lui de activitate – niv. 5 şi 6
          50 – … ani renunţă la tot şi se călugăreşte, trăieşte în meditaţie şi rugăciune
          Nu mi se pare un comportament normal.

        4. @Pera Novacovici Da, Pera, eu sunt total de acord cu tine, evoluţia nu este un proces secvenţial, asta încercam să lămuresc.

  21. Un articol foarte slab din punctul meu de vedere asta prin faptul ca esti asa naiv cu „iubirea” mi se par o prostie nivelurile inventate de tine. La nivelul nr 1 te-as contrazice si anume. E bine si cu grija de supravietuiere dar e o lupta necinstita (nu poti invinge moartea) asa ca mai bine te-ai concentra in a face ceva in viata asta. Niste niveluri generale, care n-au nici o treaba cu dezvoltarea proprie.

  22. super !!!
    scurt si la obiect !!! cine are ochi sa vada, cine are creier sa priceapa !!!
    de fiecare din noi depunde ce vrea sa faca cu viata lui !!! restul , e istorie !!!

  23. la nivelul 2 intampin acum cele mai mari provocari. Provocarile din nivelul 3 sunt putine dar devin din ce in ce mai pronuntate si mai multe (facultate, domeniu de activitate, cariera..)

  24. Pera, din punctul meu de vedere nivelul 4 este cel mai inalt nivel pe care poate sa il atinga un om si nu poate sa vina decat dupa ce le-ai atins pe celelalte. Daca eu nu mi-am desoperit vocatia nu sunt un om implinit si nu voi putea oferi iubire neconditionata.

  25. Pera, stiu de tine de cativa ani. Abia foarte recent, insa, am inceput sa „devorez” ceea ce scrii tu. In mare parte, stiam cam toate astea, insa nu la nivel constient! Recunosc ca pana acum am avut doar impresia ca ma ocup de mine. Constat ca era doar o impresie. Am trait fix ca o frunza in vant! Ma gandesc ca poate nu m-a durut atat de tare incat sa iau atitudine… Sau poate ca abia acum resimt durerea. Si da, doare al dracului de tare… In ceea ce priveste cele 7 trepte ale evolutiei, am foat constienta de toate, tot timpul. Ma simt de parca sistemul asta a planat deasupra mea ca un norisor, asa, toata viata…M-a insotit, tipand la mine sa-i acord atentie… Iar eu l-am ignorat. In totalitate. Cu nesimtire! Scartaie toate treptele sub pasii mei! Imi e groaza ca trebuie sa le iau pe rand si sa mi le clarific. Ma simt descumpanita si pierduta. Ceva din mine stie foarte bine ceea ce imi doresc, unde vreau sa ajung si ceea ce am de facut. Piedica cea mai mare sunt chiar eu insami, cu temerile mele prostesti. As vrea sa pot intreba pe cineva tot ceea ce vreau sa aflu, dar stiu ca doar eu cunosc raspunsurile corecte. Doar ca nu le vad acum! Si ma innebuneste asta….Ma simt franta…confuza…Ca si cum as sta in fata unei usi intredeschise pe care nu stiu de ce naiba nu o deschid. Nici macar nu e inchisa. E chiar in fata mea. E chiar in usa catre mine. 
    Intotdeauna am fost o fire optimista, mereu am avut convingerea ca se poate mai bine, ca o sa vina mai bine…Rad des, cu pofta si „colorat” – cum spun cei din jur. De cele mai multe ori, ma simt bine in pielea mea. Totusi, ma ingrozeste ideea ca poate toate astea sunt doar o masca! Ma doare ca poate, totusi, nu sunt atat de autentica pe cat ma percep eu…Si nu stiu ce sa fac….Ma poti ajuta, cumva?…

  26. Suntem la nivelul 7 dar constientizam mai greu. Nu judecam, iubim neconditionat, ne-am cunoscut interiorul, stim ce vrem si care ne sunt limitele doar atunci cand ajungem la scanteia divina din noi.

  27. Lucrez la nivelul 2, sa zic ca am incheiat nivelul 1. Multi in jurul meu sunt pe nivelul 1. Persoanele pe care le admir si as dori sa ajung ca ele, lucrez la asta, insa e greu, si uneori simt ca nu vad cum as putea ajunge, sunt la nivelul 3 si 4, separat.

  28. Nivelul 1, mai am de muncit la fizic, si incerc concomitent cu nivelul 2 si anume socializarea, find intr-o tara strania, limba e un mic obstacol, asa incet spre mai bine!

  29. Buna Pera,
    La nivelul 1 nu am nicio problema,doar 3 kg in plus,pentru a ajunge la greutatea ideala inaltimii mele.
    In schimb lucrez la dezvoltarea tuturor celorlalte nivele,pentru ca toate ma intereseaza si nu asputea sa iti spun care e mai important.Pentru mine toate sunt importante.

  30. am, o nelamurire cu legea karmei si o intrebare . stiu ca in cartea PERSONALITATE ALFA a psihologului pe nume PERA NOVACOVICI este scris despre aceasta lege . intr. cum se aplica aceasta lege si care sunt bazele ei ? daca poate cineva sa ma indrume spre un site care este creeat cu acest scop , aceept indrumariile si apreciez foarte mult ajutorul oferit .

    1. Mie mi se pare ca exista un ciclu, ca acum sunt la un anumit nivel, iar apoi, cu cat evoluez, ajung cumva de unde am plecat, depasesc, sa zicem nivelul 1, dar ma intorc la el pentru ca nevoile mele de supravietuire sunt mereu altele. E adevarat ca nivelul 1, sa zicem, este acum situat ceva mai sus.
      Eu nu am probleme de relationare, nu am avut niciodata, imi plac oamenii, imi place sa impartasesc ce stiu, accept ca nu suntem toti la fel, ma bucur ca nu suntem identici ca personalitate si mentalitate.
      Dar nu-mi place sa stagnez, si uneori o fac.

  31. Personal sunt la nivelul doi, dar este ciudat ca acord mai multa atentia nivelului cinci, mai exact vocatiei si creativitatii (scrisului).
    @Pera, ce se intampla in cazul de fata ?

  32. Buna ziua eu cred ca sunt la treapta 2 ca-m de 2 ani si anul acesta vreau sa merg mai departe ca am stat prea mult la nivelul 2,am zis ca este nine sa incerc dupa 28 de ani de casnice dar nu mai merge si GATA a mers cat timp am fost sanatoasa si am putut muncii ptr familie(asta nu este iubire si nici nu cred ca a fost chiar nu mai stiu

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.