Există 7 tipare vocaționale – care e al tău?

 

Acest articol îl poți citi și în format PDF.

Energia feminină şi cea masculină sunt diferite, iar marea suferinţă este că femeile aleg călătoria arhetipului masculin pentru a avea succes. Şi multe îl ating. Însă ajung în vârful carierei şi se întreabă  „la ce îmi servesc toate astea?”

Zilele trecute am postat pe facebook un citat :

În îndelungata mea muncă de terapie, desfăşurată în special cu femei între treizeci şi cincizeci de ani, am simţit adeseori insatisfacţia profundă a acestora faţă de succesele obţinute din activitatea lor.  Această nemulţumire a fost descrisă ca senzaţie de sterilitate, de pustiu, de ruptură şi chiar de trădare.

Aceste femei au îmbrăţişat călătoria eroică stereotipică masculină şi multe dintre ele au obţinut succese academice, artistice, financiare. Pentru multe dintre ele rămâne de răspuns la întrebarea „La ce servesc toate acestea?” Succesul le-a lăsat pe aceste femei epuizate, cu un program de muncă infernal, cu boli generate de stres, întrebându-se cum au ajuns în această situaţie?

Altceva doriseră când dăduseră glas visurilor lor de afirmare şi success„ – Maureen Murdock, Calatoria Eroinei

Ironia este că nici bărbaţilor nu li se mai potriveşte modelul în care luptă cu sabia în mână pentru a cuceri lumea doar pentru a se trezi că în vârful muntelui, în culmea gloriei că sufletul lor este gol.

Călătoria noastră prin viaţă ne arată şi ne spune câteva lucruri despre noi:

 • E despre a trăi experienţe
 • Experienţele ne formează
 • Experienţele ne duc la autocunoaştere
 • Împlinirea nu vine decât în mică parte din atingerea de scopuri iar adevărata satisfacţie este în plăcerea drumului spre ele

Totuşi, asta este ceea ce văd eu. Oamenii au perspectiva lor asupra vieţii şi adevărata împlinire vine din a-ţi urma propria ta cale. Dorinţa mea cea mai mare este să pot ajuta oamenii să îşi urmeze calea şi să le ofer suportul meu, în măsura în care acest lucru este posibil.

În ultimul Alfacamp în care am fost am întâlnit nişte oameni extraordinari, iar cu unii dintre ei am început să lucrez. Unul din aceşti oameni este Radu, care a început să mă ajute să săpăm adânc în informaţiile pe care le avem din comunitatea Alfa pentru a putea să creăm materiale relevante pentru ei.

Am început cu vocaţia şi dacă data trecută ţi-am prezentat un infografic, azi îţi prezint unul mai amănunţit. Din 700 de chestionare, am descoperit că există 7 mari categorii de oameni care văd vocaţia într-un anume fel. Ţi le voi descrie pe scurt mai jos şi îmi doresc la tine să îmi confirmi sau infirmi această cercetare a noastră.

Aş vrea să te rog să îmi spui într-un comentariu la sfârşitul articolului:

 • dacă eşti bărbat sau femeie
 • în care dintre personaje te regăseşti
 • cum vezi tu vocaţia (în câteva cuvinte)
 • dacă nu te regăseşti în niciun tipar, aş aprecia foarte mult dacă ai da propria ta definiţie vocaţiei.

Toţi cei care vor lăsa un mesaj sub acest articol respectând cerinţele, vor primi pe e-mail (de pe care lasă comentariul) un test al pasiunilor care îi va ajuta să înţeleagă mult mai bine care ar putea fi pasiunea lor pe care ar putea să o urmeze şi să o transforme în vocaţie, carieră şi o sursă de venituri dintr-o activitate de care eşti pasionat.

1)Diana

Diana îşi doreşte satisfacție din ceea ce face, să nu simtă că e obosită sau plictisită, să aibă entuziasm, să facă ceea ce face benevol şi să simtă bunăstare, să îşi admire realizările, să facă totul foarte uşor şi să nu simtă că munceşte.

Cuvinte cheie pentru Diana:

 • entuziasm
 • vis
 • motivaţie
 • plăcere
 • pasiune
 • împlinire
 • fericire

2)Andrei

Andrei simte că are o misiune şi că este chemat să o îndeplinească. Are un mijloc specific de a se manifesta pe acest Pământ, vrea să îl găsească şi să ştie cine este cu adevărat. Îşi doreşte ca drumul său în viaţă să fie ghidat de vocea sa interioară şi să trăiască viaţa mai mult decât să lase lucrurile la voia întâmplării.

Cuvinte cheie pentru Andrei:

 • motiv
 • scop
 • dar
 • voce interioară
 • chemare
 • sens
 • identificare
 • menire

3)Cristina

Cristina vrea să execute ceea ce face extraordinar de bine, folosindu-se de abilităţile sale înnăscute, talentul descoperit şi antrenat suficient de mult astfel încât să fie un adevărat profesionist.

Cuvinte cheie pentru Cristina:

 • pregătire
 • abilităţi
 • calităţi
 • talent
 • capacitate
 • muncă

4)Alex

Alex are nevoie de libertate. Nu îi place să fie constrâns, îşi doreşte să îşi trăiască viaţa curajos şi îndrăzneț, fără să facă alte compromisuri.

Cuvinte cheie pentru Alex:

 • curaj
 • libertate
 • îndrăzneală

5)Gabriel

Gabriel vrea să ştie ce carieră ar trebui să îşi asocieze, ce se potriveşte mai bine cu ceea ce face el în mod natural şi ce ar trebui să aleagă mai departe.

Cuvinte cheie pentru Gabriel:

 • carieră

6)Irina

Irina simte că vrea să îi ajute pe ceilalţi, să îşi folosească atributele naturale în slujba celorlalţi pentru că se simte conectată cu ei iar ajutorul acordat altora o face să se simtă mai bine.

Cuvinte cheie pentru Irina:

 • mulțumirea velorlalți

7)George

George din păcate nu are idee ce ar putea fi vocaţia. Un motiv suficient pentru care trebuie ajutat să înţeleagă şi să îşi descopere vocaţia

Cuvinte cheie pentru George:

 • Nu ştiu

Despre ce vorbim marţi?

Pentru a ne descoperi vocaţia şi a o valorifica, indiferent cum o definim şi ce înseamnă pentru noi, există 4 etape pe care le-am identificat.

 1. Munca interioară prin proiecţie şi introspective
 2. Unelte
 3. Productivitate şi măiestrie
 4. Măsurare

Nu uita că am pregătit testul pasiunilor pentru toţi cei care lasă un comentariu, test care va fi trimis de mine personal tuturor celor care lasă un comentariu sub acest articol, spunând în care tipar se regăsesc, ce înseamnă vocaţia pentru ei şi dacă nu se regăsesc niciunde, să dea propria definiţie.

Marţi facem pasul următor şi intrăm practic în muncă de descoperire şi valorificare a vocaţiei noastre.

”Poţi, ar trebui, şi dacă ai destul curaj să începi, vei reuşi ” – Stephen King

Ce contează pentru mine e mesajul şi energia, forţa şi pasiunea pe care le punem în spatele visurilor noastre. Toate acestea, luate împreună cu disciplină şi perseverenţa de a crea un plan, de a face paşii de acţiune pentru a materializa şi a duce la bun sfârşit ceea ce a apărut doar ca o idee sau un vis. Pasiune şi perseverenţă.

Iubesc să lucrez cu oamenii care îşi doresc mai mult de la ei şi de la viaţă, şi mă bucur foarte tare de câte ori ajut pe cineva în călătoria lui de evoluţie şi dezvoltare.

P.S. Timpul trece rapid şi trebuie să te anunţ legat de 1 eveniment, cel mai important din această primăvară, care are locuri limitate şi liste de aşteptare pe care dacă te înscrii ai prioritate la înscrierea oficială:

Şcoala Alfa – data primei întâlniri 8 mai.

Şcoala Alfa se află la a treia ediţie iar promovarea ei oficială va începe în luna mai. Există un maxim de 20 de locuri pe grupa în fiecare oraş şi deja listele de interes sunt pline. Dacă te înscrii acum pe lista de aşteptare, când pornim înscrierile oficiale, vei avea prioritate şi crede-mă că va conta. Link de înscriere pe lista de aşteptare Școala Alfa: http://personalitatealfa.com/şcoala-alfa/

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

397 de răspunsuri

   1. Buna!
    Sunt femeie, iar pentru mine vocatia reprezinta o combinatie intre Diana si Alex, completat de tipatul Irinei.

   1. Ma reprezinta atât Diana cât și Cristina. Pentru mine este important să-mi fac munca cu pasiune și entuziasm, folosind toate abilitățile și specializările suplimentare (după caz).

 1. Buna.sunt femeie si ma regasesc in personajul lui George.din pacate am ajuns in situatia cand chiar nu stiu ce e vocatia.

 2. Femeie, Diana Si chestia ca s-au simtit pustii la 50 de ani pentru ca au ales calea masculina … pai cum sa se simta pustii cand fac ceea ce le place? Ori te implineste si te incarca cu energie poztiva ori ba.

 3. Sunt barbat si ma regasesc in personajele Cristina si Irina. Inca nu pot sa spun despre mine ca stiu ce vreau …

 4. Salut. Sunt bărbat, iar Alex si Diana mă reprezintă. Un om care și-a descoperit vocația este un om fericit. Ii place ce face și nu își pierde motivația niciodată.

 5. Ma regasesc in profilul Dianei si a lui Andrei desi sunt femeie. Vocatia trebuie sa-mi dea libertate, balanta in volumul de munca astfel incat sa nu-mi afecteze sanatatea, implinirea menirii mele si folosirea talentelor innascute care reprezinta un dar pe care nu l-am primit degeaba.

 6. Buna. Sunt femeie si ma reprezintă Diana+Andrei+Irina.Vocația : sa mă trezesc dimineața cu zâmbetul pe buze și sa adorm cu zâmbetul pe buze, știind că am mai făcut un lucru bun și un om e puțin mai fericit datorită mie 🙂

 7. Buna Pera,
  Sunt femei. Eu ma identific partial cu Diana, Andrei si Cristina dar sunt unele lucruri din definitia lor care nu mi se potrivesc. Eu prin vocatie inteleg ce te face sa simti ca viata are un sens. Iar eu simt acest lucru in momentul in care invat, si am descoperit ca putem invata cate ceva din fiecare experienta pe care o avem si de la fiecare persoana pe care o intalnim. De asemenea cred ca munca ne poate ajuta sa avem un sens. Apreciez foarte mult persoanele care muncesc, dar apreciez si mai mult persoanele care stiu si de ce muncesc. De asemenea mai cred ca putem sa ne indeplinim orice scop daca suntem dispusi sa muncim pentru el si perseveram.

 8. Ma regasesc in tiparul cristina desi sunt barbat. Cand spun ca am vocatia cutare spun ca eu m-am nascut pe pamantu asta special ca sa fac treaba respectiva(o anumita meserie, antreprenoriat, etc) si nu ma simt bine pana nu sunt recunoscut ca fiind unul din cei mai buni pe zona/sector/judet etc…

 9. #Barbat#pentru mine ma regsesc in George dar ccred ca vocatia e Diana# Adica sa am ceva o profesie,pe care sa o iubesc,sa o fac cu placere vreo 8 ore,sa ma pot detasa de ea sa fac si alte lucruri,safiu bun la ce fac, sa fac bani din ea.

 10. Sunt o visătoare care știe că atunci când faci ce îți place cu adevărat ai energie si motivație, indreptandu-te spre împlinire personalala. Mă regăsesc în tiparul Diana

 11. Buna, sunt femeie si ma regăsesc in aproape toate personajele (nu stiu daca asta e bine sau nu :)? )in cea mai mare proporție​ Diana si Andrei dar si Alex, Gabriel si Irina..din pacate ,inca nu stiu spre ce sa ma îndrept ce mi- se potrivește cel mai bine sper sa aflu curând cu ajutorul tau mulțumesc pentru tot ceea ce faci!

 12. Buna! Sunt Andreea. As zice ca mai aproape de ce simt eu sunt Diana si Andrei. Vocatia din punctul meu de vedere este un aliaj fericit intre ceea ce iti place sa faci ca urmare a detinerii unor talente, caracteristici specifice care te ajuta sa faci cu o oarecare usurinta ceea ce faci si implinirea materiala. Consider ca daca fiecare si-ar descoperi adevarata vocatie, ar face ceva in legatura cu asta si nu am mai umbla in ceata, mediocritatea ar fi mult redusa. Multumesc. Spor tuturor in ceea ce va propuneti!

 13. Buna,
  Sunt femeie si nu cred ca ma regasesc in Diana pentru ca imi place sa simt ca muncesc! Imi place sa am provocari si sa ma „antrenez” mereu.
  Cristina cred ca mi se potriveste pentru ca ea pune accent pe dezvoltarea abilitatilor si e pragmatica. Stie ca asa cum iti asterni asa dormi si ca fiecare pasare pe limba ei piere :)) Nu cred ca toate pot fi programate sau calculate in lumea asta, dar cu siguranta mare parte din ele depind de noi si de ce facem pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Sunt un om de actiune dar nu as reusi singura, pentru ca sunt intr-un fel dependenta de cei din jur..
  asta ma aseamana putin si cu Irina. Nu stiu cum ii place ei sa-i ajute pe ceilalti dar eu clar nu le dau „peste” la toti, ci mai degraba prefer sa ii invat pe cativa „cum sa pescuiasca”.
  –––––––––––
  Faina ideea pe care am primit-o pe mail: barbatii gandesc obiectiv, iar femeile pun mai mult accent pe emotii. Incep sa inteleg de ce voua va este simplu sa stabiliti task-uri si sa le urmariti iar mie mi-e lehamite.. Atata timp cat la sfarsitul „cursei” primesc doar bani.. sincer nu ma motiveaza cu nimic. Poate zici ca am o mentalitate de om sarac, dar bogat nu inseamna bani.
  Cu ocazia asta, poate scrii ceva special pentru femei ca sa nu ma mai simt un peste caruia i se cere sa se urce in copac.
  In rest, ai toata consideratia din partea mea! Esti un tip extraordinar si de multe ori m-ai inspirat sa aleg corect si frumos.
  Alexandra

 14. Salut! Ma numesc Remus si tiparul in care ma regasesc se caracterizeaza prin pasiune, entuziasm, motivatie, talent, voce interioara, chemare, libertate, curaj, ajutor pentru ceilalti. Adica cate ceva din mai multe (Diana, Andrei, Cristina, Alex dar si George). Problema mea este ca nu am o idee clara despre propria-mi vocatie. Eu consider ca as trai prin vocatie atunci cand as lucra eficient si cu placere, dorinta sa fie naturala iar timpul sa nu „poata” sa ma intrerupa.

 15. Femeie, ma regasesc in personajele Diana si Irina. Important e sa alegem cu grija un domeniu ca sa facem cu placere lucrul respectiv.

 16. Cred ca ma regăsesc intr-un procent mai mare in tiparl Andrei, deși sunt femeie.
  Vocație? O sursă permanenta de bucurie si fericire profundă

 17. Nu am nicio vocatie,dar sunt puternic si merg mai departe,chiar daca am pierdut toate bataliile cu viata…nu ma predau si lupt incontinuare pt ca eu nu ma consider victima…voi reusi…cuvantul meu cheie este:vointã.

 18. Cristina :
  Ma regasesc in personajul Diana si cred ca in definitia „succesul = 1% vocatie + 99% transpiratie ” ar trebui inversate procentele cu mentiunea ca tare as vrea sa stiu unde gadesc „vocatia „. Sa fie la indemana oricui ??

 19. Buna.Sunt femeie. Ma regasesc in tiparul lui „George”, dar imi doresc foarte mult sa ajung la tiparul ” Dianei”. Multumesc!

 20. Sunt femeie, ma regasesc in Diana, a-ti gasi vocatia inseamna pentru mine a fi omul potrivit la locul potrivit, a face ce-ti place, a munci fara sa ti se para un efort, a avea sufletul implinit vazand rezultatele activitatii tale, a simti ca plutesti de multumire….
  Camelia

 21. Sunt femeie. Ma regasesc in personajul Diana. Vocatia trebuie sa imi aduca sentimentul de implinire zi de zi, sa traiesc fericirea fiecarei zile facand cu placere ceea ce ma reprezinta. Toate celelalte lucruri vor veni de la sine, ca o completare a starii de bine pe care mi-o da activitatea vocationala. Este ca un element central al universului interior, si toata lumina pe care o emana se va reflecta catre exterior, asupra tuturor lucrurilor.

 22. Buna ,sunt barbat si ma regasesc in tiparele:Andrei si Diana. Cel mai mult imi place ca urmandu-ti vocatia se naste un sentiment de pace si implinire cand prin visurile tale implinesti visurile altor oameni si ii faci fericiti.

 23. Buna , sunt femeie, ma regăsesc in personajele Diana si Irina .Pentru mine vocația inseamna motivație, entuziasm, fericire dar si mulțumirea celorlalți.

 24. Sunt femeie alfa si ma regasesc in tiparul Diana. Vocatia pentru mine inseamna sa fac ceea ce imi place cu pasiune si din ceea ce imi place sa curga miere…. bani, timp liber, stare de bine, energie. Sunt pe drumul cel bun, inca putin si imi ating obiectivele doar ca desigur,ca si multe alte femei sunt pe drumul asta singura….Am 31 de ani…

 25. Sunt barbat si ma regasesc cate putin in fiecare personaj dar cel mai mult ma regasesc in personajele Alex si Andrei.
  As defini vocatia : Un cerc si o piramida cu cinci ‘etaje’ in interiorul cercului astfel: cercul simbolizeaza vocea interioara, baza piramidei o reprezinta pasiunea, al doilea nivel reprezentat de abilitati, al treilea nivel de disciplina, al patrulea nivel il reprezinta perseverenta si varful piramidei il reprezinta libertatea.
  Si aceasta este parerea mea.
  Toate cele bune si mult succes !

 26. Buna, sunt femeie si ma regasesc in Diana , Andrei si Cristina….stiu ca pare ciudat dar o parte din mine este si George…

 27. Cu siguranta ma regasesc in tiparul Dianei. Lucrez mult mai bine cand fac ceva cu pasiune, placere, fara sa simt acel ceva ca pe un stres. Deci banuiesc ca merg pe energia feminina dpdv vocational 🙂

 28. Hola, sunt femeie și mă regăsesc în „Diana” ; vocația înseamnă să faci ceea ce îți place, aducând plus de valoare și asigurandu-ti totodată confortul financiar

 29. Femeie
  Ma regasesc in: Cristina, Gabriel si Irina in aceeasi masura, iar apoi si in Alex. In acelasi timp, ma gandesc ,,Este vocatia in una din pasiunile mele, in imbinarea lor/catorva din ele, sau inca sunt la etapa de a o descoperi?”, adica m-as regasi in George.
  Vocatia pentru mine este ,,Am venit pe lume ca sa ce ?”. La moment, pentru mine, vocatia ar fi acea activitate in paralel cu serviciul, care este egala cu: timp liber, incarcarea sufletului, a fi un intermediar de a-i ajuta pe oameni cu ceea ce pot face sau stiu eu, pasiuni care imi aduc un venit mai mare decat salariul actual. Cu timpul, as trece la o norma de lucru de 75%-50% si as oferi servicii/produse si mai bune, cat si variate.
  O activitate ca timp liber, relaxare, incarcare dupa ziua de lucru, pe care o desfasor dupa timpul de lucru, timp in care ii invat si pe altii ce pot eu bine.

 30. Buna Pera.Sunt femeie si ma identific cu ceea ce spune Andrei si Irina.As mai adauga faptul ca o mica parte din vocatia mea ar putea fi descoperirea frumosului din orice lucru sau fiinta care sa aduca o mingiiere cit de mica oricarui suflet

 31. Femeie
  Ma regasesc in tiparul Diana si Alex desi nu imi traiesc inca vocatia.
  Imi place ca lucrez cu oamenii, pentru oameni, dar ma simt limitata financiar.

 32. Salut. Sunt bărbat si ma regasesc in personajele Andrei si Diana. Prin vocatie inteleg o chemare, o voce interioara care iti spune sa nu te multumesti cu putin si ca poti sa aduci valoare in viata celor din jur facand ceea ce iti place. Merci !

 33. Buna Pera!
  Ma regasesc in arhetipurile Andrei si Diana.Sunt femeie.Vocatia o vad ca si calatoria acestei vieti: cine sunt, ce vise am, ce daruri, cum pot realiza acele vise, cu ce vin spre cei din jur, ce daruiesc.
  Articolul tau este de folos tuturor celor care isi pun intrebari asupra misiunii de viata.Iti multumesc!

 34. Buna Pera! sunt eleva , si ma identific in ceea ce spun Diana, Andrei si Alex!! 😀 Eu cred ca pentru mine, cariera inseamna sa fii mereu entuziasmat, sa fii pasionat, sa fii motivat, sa te trezesti in fiecare zi stiind ceea ce trebuie sa faci ca sa fii implinit sufleteste, si sa ai libertate, sa fii liber s ate exprimi, sa ti faci vocea ascultata, sa te arati lumii intregi exact asa cum esti, dar sa nu ti pese prea mult de ce spun ceilalti.

 35. Irina si Diana.cred ca ma reprezinta. Dar acum sunt intr un moment in care chiar nu stiu ce mi place. Trebuie sa experimented mai multe lucruri

 36. Ma regasesc in Diana si Gabriel, dar as vrea sa ma regasesc in cele din urma si in Andrei :). Vocatia pentru mine reprezinta menirea pe care fiecare dintre noi o avem, ca individualitate, dar care din pacate este destul de greu de descoperit…

 37. Buna Pera, sunt Alina, am citit ce ai scris mai sus si cred ca ma regasesc in personajele Diana, Alex dar as zice si Irina . cred oricum ca totul este legat de ceea ce stie fiecare sa faca cel mai bine -calitati, talente- ( aici este personajul Cristinei care stie deja care este acel „best” propriu si isi antreneaza calitatile pentru a deveni un profesionist) insa in realitate nu mereu stim cum sa ne descoperim propriile calitati

 38. Pentru mine vocația înseamnă să fac cea ce mă pasionează asfel încât să câștig bani din asta și sa fiu util semenilor.

 39. Vocatia: Pentru mine vocație este al Îl cunoște pe Cristos. A fi un „ajutor” acolo unde ceilalți doar merg mai departe!

 40. Bună. Sunt femeie. Mă regăsesc în tiparele reprezentate de Diana, Andrei, Cristina, Gabriel și Irina. Deci, pentru mine vocație înseamnă ceva prin care pot să îi ajut pe ceilalți, din care pot face carieră, ceva care să fac extrem de bine, ceva ce simt că este cu adevărat misiunea mea și ceva care să mă facă să mă bucur la sfârșit că am realizat, ceva care să mă facă să mă trezesc cu entuziasm și dorință de a mă apuca imediat.

 41. Ma regasesc in tiparul „Andrei”.
  Femeile sunt cele mai potrivite pentru impartasirea Inteligentei Emotionale ca Lideri (Personalitati Alfa) in grupul in care lucreaza, in special sau mai degraba ca lideri formali, mai mult decat ca lideri numiti, asa cum explica Daniel Coleman in lucrarea lui dedicata.
  Dupa parerea mea, in situatia aceasta nu ar trebui sa apara un conflict intre energia interioara disponibila si energia interioara consumata in leadership pentru femeile de cariera.

 42. Buna,Pera.Ma identific cu Andrei in proportie de 100%. Pt mine vocatie inseamna acel dar divin care a fost sadit in tine inca de la nastere.Il am,ma chinue dar nu am curajul necesar.Poate ca nu am incredere in mine, nu indraznesc.Am momentele mele de intimitate in care visez ca as putea profesa in ceea ce cred eu ca mi-a dat D-zeu ca har.Atunci, in acele momente MA SIMT VIE,tremur toata,si urc sufleteste pana sus in ceruri si ma cobor pana in sufletele celorlalti semeni.E greu de descris ce pot simti ! Oare asta sa fie starea care imi poate confirma ca este vorba despre vocatie?

 43. Sunt femeie, ma regasesc in profilul Dianei. Consider ca vocatia este motorul/motivatia ta zilnica, sursa #1 de fericire, implinire

 44. Bună Pera. Mulțumesc pt acest minunat articol. Sunt femeie si ma regasesc in tiparul Diana, si asta nu datorita numelui meu care este acelasi. Pentru mine vocatia reprezinta acel lucru care te face fericita, un lucru facut din placere , nesilit de nimeni si pe care iti doresti sa il aprofunzezi din ce in ce mai mult si mai mult punand pasiune in tot ceea ce faci, bineinteles, fie ca e vorba de un job sau un hobby ori altcv. In momentul cand ti-ai descoperit vocatia te vei simti implinit cu tine insuti, nu te vei simti plictisit, obosit, pentru ca simti acei „fiori” de multumire interioara si asta este cel mai important pentru a trai o viata implinita.

 45. Salutare Pera, ma regasesc in tiparul lui ‘Andrei’, cu alte cuvinte sunt dispus sa invat sa iubesc lipsa de comfort, sunt convins ca pot mai mult, dar uneori simt si nevoia de libertate specifica personajului ‘Alex’.

 46. Buna Pera, sunt femeie si ma regasesc in tiparul Diana! Vocatia este pentru mine actul facut cu pasiune, entuziasm si iubire; aceste lucruri le oferi si ti se ofera cand iti urmezi vocatia.

 47. Buna. Ma regasesc in peronajul Diana, imi doresc sa muncesc din placerea a ceea ce fac, fara sa simt ca ma duc ca la ”taiere” de fiecare data cand plec la serviciu.

 48. Buna 🙂
  Eu ma regasesc in tiparul Dianei si al lui Gabriel. Consider ca vocatia mea o sa reprezinte cariera mea de succes, presarata cu implinire si liniste sufleteasca. Sunt foarte entuziasmata sa-mi gasesc vocatia 🙂

 49. Sunt bărbat și mă regăsesc în Andrei.Vocatia pentru mine este acel lucru pe care-l faci din placere, are multe provocări dificile dar îți place să le confrunți si devenind tu mai bun în acel lucru îi ajuți si pe alții indirect.

 50. Tiparul meu este Alex , lupt pentru visurile mele , sunt antreprenor de la 22 de ani , nu-mi place sa am șef , nu-mi place sa mi se apună ce sa fac , îmi place sa muncesc si sa văd rezultatele muncii mele.

 51. Salut Pera! Eu ma regăsesc in pers. Diana+Cristina+Alex… sexul meu este feminin… pentru mine vocația înseamnă pasiune, libertate, talent, munca și entuziasm.

 52. Eu sunt undeva intre Diana si Irina. Conteaza enorm de mult pt mine multumirea celorlalti, dar in acelasi timp vreau tot ce e scris la Diana.
  I am amazing at all kinds of arts and crafts, but I have no idea how could I ever manage to earn a living out of it. Btw me femeie 😀

 53. – sunt un barbat de 57 de ani, pasionat de psihologie
  – nu ma regasesc in totalitate in niciunul din tiparele enuntate
  – in privinta exercitarii / trairii vocatiei lucrurile ar trebui sa stea cam asa (discutia este despre cei care exceleaza in „ceva”):
  – etapa 1 – descoperirea: copilul / adolescentul trebuie ajutat de o familie adevarata si o scoala adevarata sa-si descopere calitatile / talentul. familia si scoala trebuie sa stie cum sa-l motiveze pe acesta pentru a constientiza si indragi „darul” pe care il are.
  – etapa 2 – scolirea: odata pus pe „sine” trenul, pardon, subiectul va simti nevoia sa se „scoleasca” (scoli la propriu sau discipol pe langa un maestru, etc…) in domeniul in care stie ca exceleaza si care ii aduce satisfactie / placere.
  – etapa 3 – trairea: a). la inceputul exercitarii „darului”, pana la un prag de varsta (care variaza de la un individ la altul), predomina entuziasmul si pasiunea.
  b). dupa acel prag de varsta, trairea este dominata de menire / chemare si sens.
  c). spre final te trezesti ca ai o cariera,ai adus multumire celorlalti si simti ca esti implinit.
  din momentul in care ai ajuns pe „sinele” corecte nimeni si nimic nu te mai poate impiedica sa savurezi libertatea si sa gusti din fericire.
  cu prietenie, Nucu

  1. Carina, ma regasesc in: bucurie, rabdare, pasiune si entuziasm. Dar as vrea sa adaug: stiu ca Mi-am gasit vocatia cand simt ca nu mai am notiunea timpului pt ca chiar daca e un impas sau e plictis, stiu ca asta e pt mine si lupt sa ma bucur de linistea ca mi am gasit menirea

 54. Ma regasesc in proportie de 90 % in personajul Diana. Pentru mine vocatia reprezinta experiente traite cu entuziasm, placere, motivatie , dar si disciplina si curaj pentru un rezultat ce reprezinta implinire sau fericire!

 55. Femeie, ma regasesc in personajele Andrei si Diana. Pentru mine vocatia inseamna sa fac ceea ce ma pasioneaza, ceea ce ma face sa fiu entuziasmata si motivata. Sa imi indeplinesc visurile, sa ma ghidez dupa lucrurile in care cred si sa ii pot ajuta pe ceilalti prin ceea ce fac.

 56. Salutare! Consider ca ma aflu in tipul Cristinei + cel al lui Andrei deoarece nu am o directie anume si bineinteles sunt inca la liceu.

  1. Salut! Mă regăsesc sută la sută în profilul Dianei. Un singură chestie poate defini dorinţele Dianei – starea de flux.

 57. Ma regasesc in tiparul Diana, constrangerile sunt un instrument de tortura pentru mine !actualul job imi impune abilitati de genul celor enumerate la profilul Cristinei, situatie cu care ma acomodez zilnic! Da, paradoxul este ca ma acomodez, in ciuda profilului personal diferit ! Cu durere vad ca imi pierd abilitati native!

 58. Salut
  Sunt barbat, cred ca ma regasesc in Alex si cred ca vocatia este singurul lucru care iti poate lua greutatea care iti apasa pe piept.

 59. Frumos. Eu, muiere de natura, numita Paula, ma regasesc in Diana (si culmea, asta e si numele meu de mijloc). Totodata vocatia mea se bazeaza pe ceva ce nu am „ales”, neaparat, ci simt pur si simplu ca asta am sa devin, e natural sa devin, si nu prea am drept de apel (dar nici nu e cazul sa am, pentru ca imi place). E ca si cum as fi fost predestinata, desi nu sunt superstitioasa.

 60. Cristian – Mascul (tind spre Alfa). Personaje : Diana si cateodata George. Cred ca vocatia mea este ” duhul din lampa ” care ma ajuta sa-mi realizez o viata implinita si fericita. Inca n-am gasit lampa…..

 61. Salut Pera.
  Ma numesc Gelu Pintea. Sunt, bineinteles, barbat…:))
  Ma regasesc in cea mai mare proportie in tiparul lui Andrei, dar nici ce al Cristinei nu mi-e deloc strain.
  Cateva cuvinte despre vocatie? Ei, aici e mai greu in doar cateva cuvinte. Eu nu prea pot disocia categoric vocatia de misiunea personala, de ceea ce ti s-a dat/ ti-ai asumat ca misiune aici pe pamant. Cred ca pentru a-ti indeplini misiunea ti s-au dat si uneltele/ calitatile/ inclinatìile necesare.
  E complicat uneori sa iti gasesti vocatia. E insa si mai si cand, dupa ce ti-a batut vantul in panze cativa ani buni, ani in care tot ce faceai iti si reusea, sa te scoata de pe sine o conjunctura/ intamplare nefavorabila, si sa nu reusesti sa iti revii…
  Cu consideratie,
  Gelu.

 62. Ma regasesc in descrierea facuta Dianei la care as mai adauga cate ceva. Mi-ar placea sa am o activitate creativa, sa am parte de provocari si sa pot contribui la fericirea altor persoane prin ceea ce fac.

 63. Bună, sunt Alice și mă regăsesc în personajele Cristina și Irina. Vocația pentru mine reprezintă „chemarea” (the calling)… În momentul de fata am „deviat” de la drumul principal, dar știu ca motivul este acela de a mă reîntâlni eu pe mine…

 64. Bună .Mă regăsesc în personajul ,,Andrei”deși sânt femeie mi am atribuit mereu ceva mai dificil.

 65. Bună Pera ,
  Sunt femeie și mă regăsesc în Diana și Irina. Pentru mine vocația înseamnă și voce interioara dar și o anume conexiune cu Dumereu.

 66. Buna Pera! Consider ca ma situez in cateoriile Andrei si Diana, adica le imbin pe ambele in personalitatea mea. Vocatia pentru mine este acel „ceva” pentru care fiecare dintre noi s-a nascut si care ne poate aduce sentimentul de plenitudine vietii noastre..

 67. Sunt Lucretia si ma identific cu Andrei – in cazul de fata …
  Credem sau nu, fiecare avem un rol in umblarea pe acet Pamant.

 68. Buna, sunt femeie si ma regasesc in personajul lui Andrei. Pentru mine vocatia inseamna sa ma las ghidata de vocea interioara, sa gasesc ceea ce ma face implinita (imi umple rezervoarele de energie pozitiva) ca sa o pot pune in slujba celorlati, sa pot prin felul meu sa ii ajut pe ceilalti si sa fac lumea mai buna.

 69. Salut Pera. Eu sunt Claudiu. Sunt eu mai timid de fel dar sunt barbat. Andrei este personajul in care ma regasesc, cu mici completari de la Diana, completand ca eu mi-am gasit vocatia, am cautat-o timp de 2 ani, dar se afla tot timpul la mine, o practicam in timpul liber pentru recreere, desi fiind un sport fizic imi incarcam bateriile. Pot defini vocatia ca fiind activitatea care o desfasori zilnic.( si din care iti poti asigura traiul as fi adaugat, insa, uneori la inceputul descoperii vocatiei nu reusesti asta, avand nevoie de alte surse de venit), neavand nevoie de un loc de munca si nici de concediu. E activitatea pe care ai face foarte des chiar daca nu ai fi platit ori ai avea deja bani destui fara o nevoie de castig.

 70. Buna Pera eu sunt Cristina si ma regasesc foarte mult in Diana si Alex .
  Prin vocatie inteleg acel lucru pe care simti sa-l faci si te umple de energie, iti da satisfactie si te implineste ca om .
  Inca nu am descoperit-o

 71. Mă regăsesc în personajul Diana,ador ceea ce fac și nu mă simt niciodată obosită la sala de fitness pe care am deschis-o anul trecut după 30 de ani de muncă ca asistenta medicală! Postările și articolele tale au avut un impact major în descoperirea vocației mele și îți mulțumesc!Per aspera ad astra!

 72. Barbat. Ma regasesc in Diana, Cristina si Andrei. Momentan lucrez la dezvoltarea talentuiu si sper ca usor, usor voi reusi sa fac asta toata viata.

 73. Salut Pera,
  Sunt bărbat si ma regasesc total in tiparul Diana dar as completa cu tiparul Alex pentru ca ai nevoie de curaj sa actionezi si de libertate sa faci lucrurile asa cum iti plac tie, sa nu fi constrans de nimic.

  1. Buna sunt Ioana cu durere in suflet pot spune a-ti gasi vocatia cred sa te trezesti zilnic sa faci ceia ce-ti place si cu dragoste . Sunt pensionara de peste 8 ani am muncit cu suflet peste 30 de ani dar acum nu conteaza ce am muncit si la giobul care-l am nu merge .lipseste curajul , perseverenta actiune nu ma recunosc multumesc.

  1. Buna seara, Pera!Sunt femeie si ma regasesc in Diana si Cristina;
   Pentru mine vocatia este starea de implinire; lucrul bine facut dar fara a simti ca muncesti pentru el; entuziasmul regasit in activitate,iar colectivul sa te aprecieze ca om si daruire; starea continuua de bine.

 74. Sunt femeie, am 30 de ani si ma regasesc in personajul Dianei. Acesta este modul in care mi-as dori sa imi definesc munca. La momentul actual sunt la polul opus, adica la George, deoarece nu stiu in ce directie sa o apuc. De ce? Pentru ca imi este teama sa nu dau gres. Pentru ca nu ma simt destul de buna. Imi lipste increderea in sine.Tot timpul am facut ceea ce au vrut altii, asta deoarece imi era greu sa i-au o decizie.Indecizia venind din neincrederea in sine. Dar ma bucur ca am descoperit toate aceste lucruri si lucrez la ele. Descopar incet ca am multe abilitati si incep sa le valorizez. Cred ca sunt pe drumul ce bun…:)

 75. Bună, sunt Adina și mă identific cu Diana. Nu știu care îmi e vocația dar sigur nu are legătură cu ce fac acum.

 76. Culmea e ca ma regasesc in toate definitiile vocatiei, adica pentru mine ca sa fie vocatie , activitatea mea ar trebui sa nu ma oboseasca, sa nu ma plictiseasca niciodata si sa uit de trecerea timpului cand lucrez. Deasemenea sunt convinsa ca asta ar fi posibil doar daca ar raspunde unei nevoi interioare,daca as simti ca acela e singurul lucru care ma face fericita si implinita facandu-l si in acelasi timp sa am certitudinea ca acela e talentul meu, lucrul la care eu ma pricep cel mai bine, care e de folos oamenilor din jurul meu, care ma lasa sa ma simt libera, neingradita, neighesuita intr-un tipar comportamental, de limbaj sau de compromis care sa ma sufoce. Mi-as dori sa incep fiecare zi cu bucurie si cu o asteptare aproape de emotie pentru provocarile care ar putea aparea si sa nu ma simt niciodata singura si goala pe dinauntru facand aceasta activitate. Sunt convinsa de faptul ca pentru o persoana care si-a gasit vocatia, conteaza mai putin implinirea pe planul personal, pentru ca sufletul acelei persoane, e plin , e viu si proaspat indiferent de varsta si daca are alaturi sau nu pe cineva cu care sa impartaseasca bucuria nu cred ca mai conteaza la fel de mult ca pentru ceilalti.
  E aproape comic sa recunosc faptul ca deasemenea ma regasesc si in „nu stiu”, pentru ca desi am trecut de 50 de ani, nu mi-am descoperit vocatia si asta e o sursa constanta de insatisfactie, care deja s-a transformay in nefericire.
  Citesc cu interes tot ce postezi si sper ca la un moment dat sa am revelatia vocatiei mele!

 77. Mda sunt singura care îl are pe George ca prieten?? cruce mare vocația asta…. E o confuzie în mintea mea, un scandal…. Aproape ca îmi este și jena sa spun ca nu știu care îmi este vocația…. Mai ales la 40 de ani ai mei… Deplorabil.Pe deoparte e o chestie bună, încerc sa îmi regăsesc eul pierdut cândva, undeva acum vreo 20 de ani…zice Pera, oricât de târziu ar fi întoarce-te din drumul greșit! Aaaa si Gabriel e prietenul meu….

 78. Buna Pera! Gen feminin. Eu ma regasesc in personajele Diana si Alex. Despre vocatie nu stiu ce sa spun…ma plictisesc foarte repede de un loc de munca, perioada maxima de lucru in acelasi loc a fost un an. Nu stiu daca din cauza anturajului sau a postului in sine… Multumesc, Ioana

 79. Buna Pera!Sunt femeie si ma identific cu tiparul lui Andrei.As adauga faptul ca imi face placere sa ii ajut pe alti .Imi doresc sa excelez la japoneza si sa transmit iubirea mea si cunostiintele mele legate de cultura si limba celorlalti.Consider .ca asta ar fi misiunea mea.

 80. Bună, Pera! Nu pot să zic că sunt o femeie, dar sunt o domnișoară care se îndreaptă către maturitate pentru a lua viața în propriile mâini. Eu mă regăsesc în tiparele Dianei, lui Gabriel și ale Irinei.Vocația reprezintă, pentru mine, sarcina pe care o facem ca pe hobby-ul nostru, este o plăcere imensă de a o face iar și iar.

 81. Salut! Sunt bărbat şi mă regăsesc în tipurile Cristina şi Gabriel. Pentru mine vocația este combustibilul necesar pentru a performa în cariera pe care o alegi. Iar pentru a performa, ai nevoie de anumite calități şi abilități.

 82. Sunt femeie, am 32 ani. Mă regăseam in categoriile Diana și Irina, dar după divorț tind să mă regăsesc în categoria Andrei.

 83. Buna, Sunt Laura si ma regasesc in Diana si Andrei in primul rand, cu influente din celelalte tipare. Vocatia este pentru mine implinire, flux de viata si energie. Multumesc pentru test.

 84. Pentru mine vocatia reprezinta o combinatie a valorilor celor trei tipuri: Andrei, Alex si Irina. Chemarea, menirea, libertatea si multumirea celorlalti sunt elemente esentiale, pentru mine, in identificarea vocatiei.

 85. Salut Pera! Ma identific in mare parte cu Diana ca stil de viata si mod de a trai orice fel de experienta, dar raportandu-ma la sfera profesionala/munca pot bifa si profilul Cristinei. Ceea ce naste in capul meu o idee draguta: „Cristina” din mine, cea axata pe competente si excelenta, face defapt posibila viata „Dianei” care pleaca la drum cu incredere in sine, autonomie, entuziasm si n posibilitati de dezvoltare. 🙂

 86. Bună Pera!
  Am citit cu deosebită plăcere articolul și vreau sa îți spun că m-am „identificat” cu mai multe dintre tiparele prezentate. Însă, cel mai pregnant mă regăsesc în personajele Andrei și Cristina.
  În ceea ce privește vocația, eu cred că este ceea ce ne conduce spre idealurile noastre, scopul nostru cel mai profund, misiunea noastră pe acest pământ și în această existență.
  Mulțumesc.
  Dan

 87. Wow, wow. Diana+Andrei+Cristina+Alex. Cuvinte cheie: entuziasm,vis, motivatie,placere,pasiune,implinire,
  fericire.dar, voce interioara,identificare, menire, abilitati,talent,libertate,curaj. Sunt deja foarte multe. Toate converg catre un singur cuvant Vocatie. primul pas ar fi sa o recunoasti care este.

 88. Femeie. Tiparul Diana. Vocatia este pasiune in ceea ce faci. Restul vine de la sine ( entuziasm, invatare, satisfactie, rezultate…).

 89. … salut Pera… sunt barbat iar pe mine simt ca ma reprezinta Andrei si Alex… pentru mine a-ti gasi vocatia inseamna sa faci tot ce faci plin de entuziasm, sa faci lucruri care simti ca vin de undeva din univers si intra in lumea noastra prin vocea interioara, sa simti implinire in tot ceea ce faci fara a-ti dorii vre-o recompensa…

 90. Personajul Diana mi se potriveste. Vocatia pentru mine inseamna sa iti gasesti un job pe care sa-l faci cu placere si entuziasm si sa nu simti ca te plictisesti vreodata.

 91. Ma regasesc in personajul Dianei, iar vocatia pentru mine este ceva cu care te nasti. Este acel ceva pe care trebuie sa il descoperi de-a lungul vietii si in momentul in care l-ai descoperit stii cu certitudine care este vocatia ta.

 92. Buna,
  Sunt Cristina si pentru inceput pot spune ca: ma regasesc in mai multe tipare si nu vreau sa inlatur niciunul!
  Nu cred ca este gresit ci doar o dorinta puternica de a ma descoperi pe mine si lumea in care sunt!
  Ma regasesc in tiparul : Diana- care isi doreste satifactie din ceea ce face, nu simte ca e obosita sau plictisita, are entuziasm, face ceea ce face benevol si simte implinire si isi admira realizarile, face totul foarte usor si nu simte ca munceste.
  Apoi in tiparul Andrei – care simte ca are o misiune si ca este chemat sa o indeplineasca. Are un mijloc specific de a se manifesta pe acest pamant si vrea sa il gaseasca si sa stie cine este cu adevarat. Isi doreste ca drumul sau in viata sa fie ghidat de vocea sa interioara si sa traiasca viata mai mult decat sa lase lucrurile la voia intamplarii.
  Apoi in tiparul Cristina – care vrea sa execute ceea ce face extraordinar de bine, folosindu-se de abilitatile sale innascute, de talentul sau descoperit si antrenat suficient de mult astfel incat sa fie un adevarat profesionist.
  Apoi si in Irina – care simte ca vrea sa ii ajute pe ceilalti, sa isi foloseasca atributele naturale in slujba celorlalti pentru ca se simte conectata cu ei iar ajutorul acordat altora o face sa se simta implinita.

 93. Buna, Pera! Ma regasesc in tiparul Diana si Andrei. Cred ca exista menire pentru toti, in functie de tipul lui de personalitate si sistemului sau de valori. Daca exista menire descoperita, vocatie, exista si entuziasm, si fericire.

 94. Ma regăsesc în tiparele Andrei si Diana. Vreau sa reusesc sa imi demonstrez ca se poate, sa creezi si sa traiesti din pasiune, cu pasiune.

 95. Ma identific cu Diana si Andrei. Vreau sa stiu cine sunt cu adevarat, care imi e menirea si apoi sa merg pe calea mea cu entuziasm 🙂

  1. Salut,sunt barbat si ma regasesc in primul personaj,Diana.
   Pentru mine vocatia inseamna sa faci ce iti plece,sa nu obosesti facand acel lucru.

 96. Ma recunosc in Andrei si Alex. Mai ales cel de-al doilea. Nu-mi place sa fiu constransa, prefer sa stiu de ce trebuie sa fac un lucru, asta ma antreneaza mult mai mult.. Cat priveste vocatia, eu o consider drept chemarea interioara care iti spune care este scopul tau in lume.

 97. Buna Pera. Eu sunt o combinatie de Diana si Irina…. da, simt o satisfactie vecina cu fericirea cand ajut pe altii sa-si gaseasca drumul, echilibrul…. dar fara sa ma „uit” total pe mine. Imi place locul meu din fatza… clasei 🙂 . Sunt profesoara… si de aici cred ca pot face mult, mult si bine… doar ca mi-ar fi de ajutor putin ghidaj, de la tine…. si putem schimba lumea !!!

  1. Femeie, ma regasesc cel mai mult in tiparul lui Andrei. Cu motivatie,auntenticitate, entuziasm, altruism, fara constrangeri si limitari!

 98. Buna, Pera,
  Sunt Anca si imi este greu sa ma „asez” intr-un tipar prestabilit. Sunt o persoana care crede cu toata taria ca nu poti realiza nimic fara o pregatire temeinica, evident dublata de: abilitati, talent, indrazneala de a raspunde la provocari.
  In plus, consider ca este necesar sa te lasi condus de pasiune – pasiunea iti aprinde flacara interioara, te determina sa te trezesti dimineata incarcat de energie pozitiva si …un zambet.
  Uite o provocare pentru tine: am 50 de ani, o cariera faina, insa imi doresc din tot sufletul sa schimb toate aceste certitudini … pe un vis. Am o pasiune veche: designul de interioare si arta decorarii locuintelor, drept pentru care ma pregatesc intens si am de gand sa demarez o afacere noua in acest sens.
  Pentru ca, stii ce? Intr-o analiza finala, daca te gandesti doar la bani si ierarhie sociala, nu cred ca e suficient.
  Ce crezi, am sa reusesc?

 99. Buna Pera, teoria mea despre vocatie se regaseste in 3 personaje:Diana, Andrei si Cristina.
  Mai exact cred ca vocatia o simti ca pe o chemare, o traiesti si o practici cu entuziasm si fara sa te plictisesti, dar ajungi la ea prin antrenarea talentului descoperit.
  Din pacate pentru mine momentan este doar teorie, pentru ca nu mi-am descoperit vocatia, insa lucrez la asta.
  Multumesc penrtu ceea ce faci, numai bine!

 100. Buna Pera! Sunt femeie si ma regasesc in descrierea Dianei si a lui George. Cu toate ca nu am o idee clara care este vocatia mea, imi doresc sa muncesc cu entuziasm, sa simt bunastare si satisfactie in urma activitatii mele.

 101. nu am putut sa ma identific cu nici un tipar. pentru mine „trebuie” a fost un soi dedeviza nespusa. Te scoli dimineata pentru a face tot ce ti-ai planificat in acea zi, si primesti bonus „neprevazutele”. Prioritizezi in fiecare ora prioritatile, le reprioritizezi cand te suna un prieten si iti cere ajutorul.
  Dupa 27 de ani, ajungi epuizat de oboseala, coplesit de dureri, dar continui sa nu spuni nu nici unei fiinte la care tii, nici unui prieten de suflet.
  Pentru ca ei stiu ca tu reusesti de fiecare data, la inceptu crezi ca numai tu poti sa-i ajuti, iar dupa un timp te simti obligata sa dai curs tuturor cerintelor care iti sunt adresate, pentru ca … le stii pe toate cum se fac, ai avut tot timpul succes cu autoritatile, institutiile, etc., le-ai formulat corect cerintele si …………….esti epuizat, fara puterea de a zice nu.
  Pe drum intalnesti oameni care iti spun „vi se potriveste manasua doamna profesia de avocat”, faceti tot cu daruire, analizati lucrurile intr0un mod special, nu va lasati pana nu aflati adevarul si altele.
  Si asa ajungi la 50 ani, si inca nu ai reusit sa-ti gasesti vocatia. Pe traseu te intrebi, oare asta trebuie sa fac sau asta este rolul meu?
  Dar intrebarile trec repede si raman fara raspuns, pentru ca treci la activitatea urmatoare care are un terme, care trebuie facuta sau care apre la rubrica neprevazute.
  Si nu stiu cum, in ultima vreme toate lucrurile se complica si ……………., ai senzatia ca nu mai termini/finalizezi nimic.
  Daca poti spunemi tu Pera care este tipul meu vocational?
  sa auzim de bine,
  Carmen

 102. Andrei. Chemare, e ceva intuitiv si visceral pentru mine. E ce te trage, impinge si face sa mergi inainte in momenetele dificile.

 103. Mã regãsesc în tiparele Andrei si Diana.Descoperirea vocației ca urmare a unui proces de autocunoaștere ,(cel puțin pentru mine) este un proces destul de ,,dureros,,.Presupune încetarea automințiri si mai ales a asumãri propriei vieți.Oricum meritã.

 104. Buna, Pera. Este foarte interesanta abordarea perceptiei asupra vocatiei pe categorii. Felicitari!
  Eu ma regasesc mai degraba in viziunea lui Andrei, pentru ca vad vocatia ca o parte a identitatii personale, si e important sa o „dezvelim” ca sa ne simtim mai integrati in existenta noastra aici. Am gasit un interviu cu un saman din Africa, care explica simplu cum sunt sustinuti oamenii din cultura sa sa isi implineasca rolul pentru care se afla in acea comunitate.
  Din ceea ce am tot observat si din experienta mea personala, si din a celor din jur, mi se pare ca ne descurcam destul de greu tocmai din cauza ca nu stim ce e cu noi, nu ne este clara identitatea, chiar daca suntem impinsi cumva fortat spre o directie sau alta, ca sa imbratisam ceva care sa ne faca sa ne simtim importanti, daca acel „ceva” nu este aliniat cu miezul nostru autentic, ramanem nefericiti.
  Aici link-ul http://www.context.org/iclib/ic34/some/
  Mltumesc!

 105. Salut, Pera!
  Sunt barbat (in devenire), ma regasesc la litera in persoana lui Andrei. Pentru mine, VOCATIA ESTE UN SENS UNIC CARE IMI ALINIAZA TOATE LUCRURILE IN VIATA.
  Multumesc, grozav articolul! 🙂

 106. Ma regasesc in personajele: Andrei,in proportie covarsitoare si completare in Diana. Inca mai am de gasit acel Raspuns si as vrea sa stiu cum sa ajung acolo.

 107. Ma regasesc in Diana + Irina, eu am deja o profesie care o fac foarte bine insa nu castig suficient din ea, asa ca am cautat sa-mi cresc veniturile cautand alte oportunitati care ar putea sa-mi aduca mai multi bani, culmea e ca am gasit insa necesita timp si investitii care nu le prea am… acum ma simt intr-un cerc vicios si vad cum imi scade entuziasmul si energia tocmai cand as avea mai mult nevoie de ele…

 108. Excelenta ideea si felicitari pentru Radu care a facut munca! Ma regasesc in Diana…dar si de la Cristina „pregatire si munca”…asa sunt invatata… sa tot caut sa ma pregatesc si sa muncesc pentru implinirea unui vis…

 109. Salutare! Ma numesc Diana si ma incadrez in tiparul reprezentat de Andrei. Consider vocatia ca fiind aceea activitate pe care o faci cu pasiune, dedicatie si care corespunde impulsului launtric, aducandu-ti astfel implinire sufleteasca si bunastare!

 110. Barbat , ma regasesc in tiparul lui Andrei, as mai adauga spiritualitate la acea lista. Din punctul meu de vedere, vocatia este definitia psihicului nostru, al personalitati noastre.

  1. Buna, sunt Mirela! Interesanta definirea tiparelor. Eu oscilez, sau pot spune ca sunt o combinatie intre Irina si Diana.Multumesc!

 111. Buna, ma numesc Violeta si sunt „floricica”. Sa te cunosti pe tine insuti! O data inceputa aceasta calatorie sansele unei vieti implinite sunt maxime. Multumirea de a sti si continuu descoperii spiritul ce se cuibareste in propriul corp si crearea unei relatii cu tine insuti e cheia fericirii pt mine. Cred ca avem acel dar unic cu care putem face minuni dar cred de asemenea ca putem dobandii abilitatile necesare sa facem orice ne dorim. Cateodata alegem sa muncim din greu sa ne atingem un tel si poate la un anumit moment al vietii vrem sa schimbam tactica si sa nu mai muncim ci sa fim entuziasmati si disatori, iar lucrurile sa de-curga usor. Cu disperare mi am dorit sa imi descopar vocatia si a fost greu sa incep cu ceva… am hotarat sa ma apuc de un curs si mai apoi voi vedea ce altceva voi mai alege. Lucrurile de-curg catre o directie dar in fiecare moment aceasta directie poate fi schimbata. Ceea ce cred azi ca ar putea sa ma implineasca ar putea sa se schimbe usor maine si asta nu ma sperie pt ca ceea de e cu adevarat important pentru mine e ca sunt intr un proces de dezvoltare, crestere. Vocatia mea interioara e sa „cresc” si precum o planta creste in functie de conditiile exterioare, mai mult si mai frumos daca este udata si are soare, iar daca nu sunt conditii f bune totusi le cauta; nu mai cresc in sus ci mai intr o parte sau alta depinde de unde vine soarele si peste ce alte obstacole trebuie sa treaca dar „dorinta sa creasca” e in inima plantutei asa cum e in mod natural si in inimile noastre. Vocatia mea in lume e sa ma daruiesc in asa fel incat sa nu ma risipesc si pentru asta am nevoie de un plan, sa ma pregatesc, sa experimentez, sa am entuziasm si curaj sa visez, sa aleg cand sa raman in zona de comfort si cand sa accept provocarea, adica sa fiu libera dar sa imi si asum raspunderea pt consecinte.

 112. Interesant…mă regăsesc în Diana Andrei și Irina. Oricum, Diana și Andrei mine pare că deşi antagonici oarecum, se completează perfect. Iar dacă prin munca pe care o faci nu reprezinți o diferență în viața cuiva, mi se pare absolut inutil jobul tău. Deci Irina…clar Irina

 113. Femeie, Diana +Gabriel. Am profesat ce mi-a placut. Insa dupa ceva ani, constat ca nu-mi mai place la fel de mult, si ca sunt in cautarea a ceea ce mi se potriveste cu adevarat.

 114. Buna:) Pera dragule , ma regasesc in tiparul Diana+Andrei+Cristina+Irina 😀 O saptamina super faina !

 115. Buna sunt barbat si ma regasesc in totalitate in personajele Alex si Diana desi sunt momente cand ma simt ca si George

 116. Buna, ma numesc Karla si ma regasesc mult in Irina si Diana. Multumesc mult pentru toate materialele,simt ca ele ma ajuta sa imi revin ca om.

 117. Sunt femeie si ma regasesc in Diana, Andrei, Gabriel si chiar George.
  Mi-ar placea sa am o ocupatie (generata de vocatie) care sa ma mentina pasionata, sa o fac cu placere, sa produc ceva util si sa ma folosesc de ceea ce stiu si pot, sa si castig destul, normal, insa pana acum nu mi s-a intamplat si nici macar nu stiu clar ce mi s-ar potrivi.

 118. Buna Pera, eu ma regasesc in personajele Diana si Gabriel, adica vreau sa lucrez cu toate cuvintele cheie asociate Dianei dar nu am gasit, inca, ce as putea face pentru a avea o cariera cladita prin ele. 🙁

 119. Sunt femeie si ma identific cu Diana si cu Alex. Lucrez intr-o industrie care poate fi considerata a barbatilor (sunt inginer), dar nu ma strofoc sa urc pe scara ierarhica sau sa imi iau tot felul de responsabilitati, doar suficiente cat sa ma simt de ajutor, dar in acelasi timp sa am si libertate.

 120. Pentru mine vocatia este chemarea catre liniste, daruire, satisfactie personala, bucurie, libertate. Diana si Andrei sunt cei in care ma regasesc, desi mi-as dori sa fiu un Alex.

 121. Am 24 Den ani și am testat cam tot ce puteam testa cu Abilitățile dobândite pana aici . Cred ca tiparul Andrei îmi vine ca o mănușa .

 122. Buna. Cred ca lipseste un personaj – cel care cauta noutatea, provocarea, invatarea de lucruri noi. Si nu spun asta la modul teoretic, ci la modul: „in tiparul asta m-as regasi”

 123. Buna, Pera! Sunte femeie si ma regasesc in tiparele Diana+Andrei. Pt mine vocatia reprezinta acel lucru pe care-l faci cu drag, astfel incat timpul se dilata si ai spor maxim in acea cativitate. Multumesc pt articol si pt testul pasiunilor! 🙂

 124. Salut, sunt barbat dar ma regasesc cel mai bine in profilul Diana. Fericirea si multumirea de sine sunt cele mai importante.

 125. Salut Pera! Eu sunt barbat si simt ca ma regasesc in personajele Irina si Diana. Cat despre vocatie, eu cred ca reprezinta domeniul de activitate in care reusesti sa te simti asa cum isi doreste personajul Diana.

 126. Seara buna! Sunt Monica. Ma regasesc in Diana si Andrei deopotriva
  Pentru mine vocatia reprezinta talent (acel „ceva” al tau) descoperit, manifestat plenar cu pasiune si sustinut prin munca, dedicare, perseverenta.

 127. Salut,
  Sunt barbat si ma regasesc in tiparul Irinei si a lui Alex. Totdeauna, cand am ajutat pe cineva, am simtit cum ceva din mine se umple de energie, oricat de obosit as fi. Asa ca, din punctul meu de vedere, vocatia este lucrul care nu te seaca de energie atunci cand il faci din inima.

 128. Mă regăsesc in personajele Diana, Andrei, Gabriel si Irina, dar din pacate lucrez de cativa ani intr-un domeniu in care nu sunt apreciat, nu-mi place dar am intrat cu mari eforturi, am cateva avantaje si mi-e greu sa renunt.

 129. Buna, sunt Raluca, deci sunt femeie :)) si ma regasesc in personajul Diana, chiar daca nu mi-am descoperit inca vocatia….

 130. Salut,Pera.
  Sunt bărbat.
  Eu înțeleg prin vocație câte puțin din fiecare personaj(înafară de George evident).Cele mai importante perspective ptr mine,personal ar fi: Diana(să mă cunosc mai bine si sa „aud” vocea interioară) , Alex(libertate) și Irina(să ajut pe ceilalți și să las ceva bun în urma mea).
  Deocamdată,din păcate, mă aflu la stadiul George..nu știu..nu am descoperit încă vocația (desi m.am gândit la un blog,vlog sau carte).

 131. Sunt Daniela, aparțin mai multor personaje Diana și Cristina ,cate 35 procente,a mai rămas un pic de Alex/ l/am redus de ceva timp la 20 procente.Gabriel are acum 5 procente.diferenta este în căutare de răspunsuri.Momentan sunt în căutare de răspunsuri,sunt în faza de introspecție,dar nu am măsură,productivitate in ceea ce fac.cred că profesia aleasă înseamnă vocația mea, alături de cea de mamă
  Poți să ai 2 vocații?Cred că da…Dar caut măsură lucrurilor făcute de mine…Lucrez intens,apoi obosesc…

 132. Ma numesc Eugen si am descoperit vocatia in urma unui atentat cu bomba intr-un tren in Madrid.Am scapat ca prin urechile acului.Lucram in constructii in perioada aceea.Din momentul acela am zis ca degeaba mai traiesc pe pamantul asta daca nu fac ceva ce imi place.Si asa am inceput actoria.Am avut ceva rezultate dar mi-a lipsit perseverenta si cred ca acum sunt in directia corecta.
  Multumesc ptr ceea ce faci Pera,ptr ca faci mult bine omule.

  1. Buna,
   Am vazut azi un interviu cu singurul profesor de genii din romania,care spunea ca atributele unui copil genial sunt:libertatea,increderea si curiozitatea.eu cred ca atata timp cat copilul din tine este inca viu pasiunile pot oscila intre aceate virtuti.ce anume ma face pe mime sa cred ca pot salva lumea?ce anume vreau eu sa daruiesc acestei lumi?un eu integrat in intregul universal.
   E prea mult spus,dar se spune:fi tu schimbarea pe care vrrei sa o vezi in lume.

 133. Buna Pera! Eu ma regasesc in Irina..Vocatia pentru mine inseamna de fapt Vocea,ce din adancul sufletului te indruma

  1. Am uitat să menționez: sunt femeie și spun că mă regăsesc în cele două personaje pentru că, pentru mine, cariera ar trebui să armonizeze nevoia de libertate, de curaj și asumare cu niște performanțe concrete care pot produce rezultate.

 134. Salut, ma regasesc in Diana. Pentru mine vocatia inseamna a avea bucuria lucrului bine facut. Daca tu crezi in ceea ce faci si totul vine din inima, atunci „beneficiarul” lucrarii tale va fi pe deplin multumit si ii vei castiga respectul si admiratia

 135. Eu ma regasesc 100% in personajele Diana & Alex. Descrie perfect viata pe care mi-as dori s-o am de-acum inainte.

 136. Buna! Sunt Valentina. In mare parte ma identific cu modelul Diana. Pentru mine ceea ce fac trebuie sa fac cu placere, sa ma simt motivata, sa las ceva in urma mea, sa mi se acorde incredere. Insa totodata imi place sa cred ca ceea ce fac, fac cu un scop, ca sunt parte intr-un mecanism, iar contributia mea face ca acest mecanism sa functioneze perfect.

 137. Buna ziua. Ma numesc Irina (femeie) si ma incadrez in tiparul Dianei. Pentru mine vocatia inseamna sa faci ceea ce te pasioneaza, munca pentru care ai talent, sa te duci acolo cu placere si nerabdare, sa fii fericit că faci acel lucru.

 138. Eu m-am identificat cu Diana și Irina, iar vocație pentru mine înseamnă acel ceva pe care îl faci cu pasiune, in care investești și câștigi deopotrivă de pe urma lui.

 139. Femeie
  Cel mai bine ma regasesc in tiparele Dianei si Andrei.
  Pt mine ,vocatia inseamna munca din placere sau printr-un talent inascut.

 140. Buna
  Sunt femeie si ma regasesc in personajele Diana si Alex.Vocatia pentru mine e ceva care te elibereaza din temnita unui job pe care-l faci doar sa-ti platesti facturile,etc…,e acel ceva care te motiveaza zi de zi,care te face mai bun,mai frumos,mai disciplinat,mai echilibrat si mult mai liber.

 141. Bună Pera!
  Sunt bărbat, și mă regăsesc în totalitate în personajul Dianei. Pentru mine vocația înseamnă să fac ceea ce îmi place, să fac acest lucru cu pasiune, cu entuziasm, iar între timp să fiu fericit, împlinit, și să-mi realizez visurile. De fiecare dată când scriu despre aceste lucruri, mă trec frisoanele, se aprinde în mine o flacără, care mă motivează.
  Îți mulțumesc mult. Să ai o zi plăcută! Mult succes în continuare! Cu respect 🙂

 142. Bunaa,sunt femeie si ma regasesc in „Diana” . Pentru mine ,vocatia locul de munca in momentul acesta ar ocupa locul 1 ,consider ca este cel mai important sa ai un job la care sa te duci fericit nu „of ,iar trebuie sa merg la servici..” prin fericire si dedicatie cred eu ca iti poti face treaba excelent ! Dar mai intai sa gasesti domeniul potrivit

 143. Am uitat sa mentionez ca sunt femeie. Si reiau faptul ca regasesc descrierea vocatiei in cele spuse de Andrei si Irina.

 144. Sun femeie, ma regasesc foarte bine in tiparul Danei iar vocatia o percep ca pe o calatorie frumoasa spre atingerea obiectivelor!

 145. Salut,
  Cristian aici.
  Mă identific totalmente cu tiparul lui Andrei, dar și cu al Dianei.
  Pentru mine vocația este sensul vieții, este instrumentul care, odată dobândit, conduce la acapararea unei calități a vieții net superioară. Probabil ar fi dezagreabil să atingi succesul și fericirea prin intermediul vocației, iar toți ceilalți din jurul tău să nu reușească acest lucru. În atare condiții, se impune ca tu, prin intermediul vocației tale, să-i stimulezi și să-i motivezi pe cei cu care interacționezi.
  Gânduri bune 🙂

 146. Salut Pera. Sunt barbat si ma regasesc in tiparele: Irina si Andrei.
  Prin vocatie inteleg sa astepti cu nerbadare ziua ce urmeaza, pentru a lucra cu drag, stiind ca ii ajuti pe ceilalti si ca te poti intretine din asta.

 147. Salut Pera ! Pentru mine vocatia inseamna un scop,un vis pe care daca il ating voi obtine fericire si implinire …pentru mine este foarte important sa am o vocatie chiar daca inca nu sunt sigur ca am gasit.o deoarece simt ca doar prin drumul spre acel scop voi deveni o persoana mai buna , alfa

 148. Buna…sunt femeie…citind m-am regasit in tiparele Diana,Andrei si totodata ajungind la final m-am regasit si in tiparul lui George…straniu…dar eu nu stiu care e vocatia mea…sint un pic ratacita in aceasta perioada si mi-ar placea mult sa descoper ce a-ar face cu adevarat fericita….multumesc

 149. Salut, Pera! Sunt barbat si ma regasesc in persoana lui Alex,Gabriel si Irina. Pentru mine vocatia este acea energie care ma impulsioneaza sa le aduc oamenilor fericire si multumire. Cand o sa-mi descopar vocatia am sa fiu pregatit pentru a munci din greu sa-mi dezvolt o cariera sanatoasa si sa-i ajut pe oameni sa devina mai buni. Tipul meu de personalitate e INFJ.

 150. Buna Pera,sunt mama a doi copii si viata mea a ajuns la limita nu simt afectiune si iubire di partea sotului nici nu stiu daca am simtit vreodata asta . Am ajus sa nu mai suport sa stea aproape de mine penru ca orice ar face el mi se pare ca totul e contra mea ca eu sa ma simt vinovata .Nu stiu ce sa fac si cum sa pot merge mai departe am inceput sa nu mai bag nimic in seama de ce zice el dar nu e bine nici asa. Ajutama cu un sfat sa pot gasi calea catre fericire sa simt ca traiesc.

 151. Buna, sunt femeie si ma reprezinta in mare parte tiparul Cristinei si al Irinei. Mi-ar placea sa pot fi fff buna la ceva si da dau apoi si altora din cunostintele mele acumulate si exersate , sa se poata spune despre mine ca fac un lucru de calitate si ca altii au avut ce invata de la mine.

 152. Ma regasesc in tiparul Alex+ Gabriel, Imi place sa fiu liber, nu imiplace sa fiu constrans si intardevar nu stiu ce sa fac sa se potriveasca mai bine cu ce fac eu in mod natural.

 153. George si Andrei. Cred ca vocatia ar trebui sa fie ceva care sa ma implineasca,un drum frumos care sa ma ajute si sa aduca contributie si societatii,un vis,pasiune,bucurie,o chemare.Nu stiu care este aceasta ”vocatie”,nu simt acea ”chemare” de care oamenii de succes vorbesc.

 154. Salutare, mă numesc Liviu și ma regăsesc cel mai mult în tiparul lui Cristina și cel al lui Andrei. Îmi place sa mă exprim liberi sa fiu printre oameni de același fel

 155. Buna Pera , sunt femeie, ma regasesc in tiparul Alex , pt. mine vocatia inseamna ,, menire,, adica acel lucru pentru care ai venit tu aici pe Pamant sa-l faci si daca esti pe drumul indeplinirii misiunii tale ai sa-l faci foarte bine(asa si stii ca esti pe drumul corect) !Ce cred eu despre vocatie este :,, lasa-te purtat de ASTA!,, adica lasa lucrurile sa se intample in viata ta si tu doar traieste!

 156. Salut Prea! Sunt femeie, iar pentru mine, vocație înseamnă tot ceea ce se găsește la Diana și Andrei.

 157. Buna, sun femeie si ma regasesc in Andrei.Eu mai cred si simt ca vocatia mea pt ceva anume este ceea ce pot face cu implicare, daruire,constiinciozitate, compasiune si neconditionat !! O zi minunata!!!

 158. Sunt femeie si sunt 100% Andrei 🙂 Si urla in mine nevoia de a descoperi vocatia.. Si 36 ani :), cred ca e f important si asta..

 159. Ma regasesc in Diana si Irina. Sunt femeie, iar pentru mine vocatie inseamna a-mi folosi talentele si abilitatile in slujba celorlalti, facand lucruri care imi plac, care ma bucura si ma umplu de entuziasm.

 160. Sunt barbat…Diana si Andrei ma reprezinta…deci aunt un mixt vocational …ce ma face confuz…cert e ca imi place sa dau sfaturi mai mult decat sa le urmez. ..ceea ce ma face sa ma simt ipocrit sau fariseu cateodata. Stau bine in teorie.

  1. Salut. Sunt barbat si ma regasesc in persoanejele Diana si Alex. Pentru mine, vocatia reprezinta sa fac ceea ce fac din placere si pasiune, fara sa simt ca muncesc si sa am libertate totala in munca mea, fara sa fiu constrans de ceva sau cineva.

 161. Salut! Sunt barbat,ma incadrez la tipul 7.
  Pasiunea este atunci cand faci ceva fara sa iti dai seama ca a trecut timpul,fara sa vrei mancare sau bautura.
  Spor la treaba Pera!

 162. Sunt femeie și mă caracterizează Diana și Irina. Dar am cale lungă să ajung să îndeplinesc caracteristicile Dianei.

 163. Prin vocatie eu inteleg acel curaj, entuziasm cu atitudine pozitiva in a-mi atinge obiectivul zilnic legat de profesie, insa nu am incredere in mine, ma lovesc de refuzuri si ma descurajez. Vreau sa am succes, sa capat aprecieri, sa fiu multumita de realizarile mele, dar am o emotie interioara , ceva ce nu imi lasa gandurile libere sa actionez cu toata inima,cu deschidere, cu elan.

 164. Sunt barbat si ma regasesc in personajele Diana si Andrei. Pentru mine vocatia ar insemna sa-ti urmezi o pasiune din care sa-ti castigi existenta, implinirea si sa iti iubesti aproapele.

 165. Eu ma identific cu modelul expus de Andrei(2).
  Din punctul meu de vedere vocația este aceea strada pe care când înaintezi pe ea simți ca ești pe drumul care ți se potrivește!

  1. andrei.ma identific cu andrei,alex si diana.vocatie pt mine e atunci cand muncesti dar nu simti cum trece timpul,te bucuri de ceea ce faci,e creativ,nu esti constrans de nimeni si ajuta pe cei din jur.

 166. Buna,sunt femeie,ma regasesc in arhetipurile de mai sus in urmatoarele proportii: Andrei 50%, Diana 25% si Alex 25%. Vocatia,in perspectiva mea, e ceea ce alegi sa faci cu talentele si abilitatile pe care le ai deja,le-ai descoperit dar iti si aduce o satisfactie sa le utilizezi.

 167. Buna. Sunt femeie si ma regasesc in tiparul Diana fiindca imi place sa lucrez cu motivatie pe ceva ce imi place iar apoi sa imi admir realizarile.

 168. Salut, sunt Mihai.
  Nu cred ca pot spune ca exista o varianta feminina sau masculina. Cred insa ca exista doar o singura varianta, una principial valabila universal, nuantata de fiecare personalitate in parte. Din cele 7 tipare vocationale descrise in articol, ma regasesc partial in mai multe (Diana, Andrei, Alex si ceva din Cristina), asa cum, daca ma raportez la cele doua mari categorii (feminin si masculin), din nou ma regasesc intr-o combinatie a celor doua.
  Pentru mine vocatia reprezinta un mod de viata definit si ghidat de ceea ce sunt, ceea ce simt, ceea ce nu-mi ingradeste libertatea (in limita bunului simt, fara a rani pe altii), ceea ce fac din placere, ceea ce fac cu entuziasm, ceea ce imi da satisfactia scopului atins, ceea ce imi da satisfactia de a fi folositor, ceea ce imi da satisfactia de a ajuta, ceea ce imi da libertatea financiara. Pe scurt, vocatia este o componenta a drumului catre fericire, componenta asupra careia sunt de acord cu tine Pera, ca are la baza „menirea” fiecaruia dintre noi.

  1. Buna Pera! Sunt Flavia , o combinatie intre Diana si Alex desi cateodata ma intreb daca mi-am gasit cu adevarat vocatia ..

   1. Buna ! Sunt femeie si ma regasesc in Diana si Cristina .Sunt muncitoare dar acum cred ca ma risipesc in prea multe directii.Nu imi ajunge timpul !

 169. Salut Para. Sunt femeie si ma regasesc cel mai bine in personajele Cristina + Irina….in completare 30 % Cu personajul lui Andrei.

 170. Sunt doua reguli general valabile:
  1). Traieste-ti viata (tu pe ea si nu invers – asta ca sa priceapa tot romanu’)
  2 simplu). Cauta sa nu faci umbra pamantului degeaba.
  Pentru cei cu vocatie (apropos: vocatia este despre cei care exceleaza in „ceva”) exista o regula ce substituie regula 2 simplu, si anume regula:
  2 plus). Fructific-o ! (pe ea, pe vocatie).
  Si pentru asta vocatia trebuie descoperita la timp (cat mai devreme), altfel intervin tot felul de constrangeri socio-familiale care te intorc la regula 2 simplu.
  Recomandare (pentru cei care nu si-au descoperit decat tarziu vocatia si sunt siliti sa ramana in termenii regulii 2 simplu): Transforma-ti vocatia in hobby.
  Nucu Neagu

 171. Sincer, habar nu am pe cine as alege intre Diana,.Andrei si Irina sau mai degraba as face o combinație intre toți 3. A ajuta este esenta vieții mele, găsirea acelui ceva, acelui dar special este foarte importanta si bineînțeles vreau ca ceea ce fac sa imi dea energie nu sa o ia.

 172. Ma regasesc in Alex si Gabriel dar in acelasi timp completat de tiparul Dianei. Imi doresc sa fiu liber si sa imi fac o cariera bazata pe entuziasm, placere, pasiune, fericire.

 173. Buna, sunt femeie si ma regasesc in combinatia dintre Alex si Gabriel. Desi nu mi-am descoperit inca vocatia (still in progress) sunt convinsa ca inseamna implinire, motivatie, libertate si fericire (pe plan profesional pentru inceput).

 174. Buna,sunt Mihaela sunt femeie si nu stiu cum sa aflu ce vocatie am si cum sa traiesc fericita.
  De 47 de ani fac ce vor alti sa i multumesc pe altiii si nu vad ce asi putea sa fac eu sa ma multumesc pe mine fara sa i supar si sa i deranjez.
  Nu am satisfactia 100% ca am facut ceva.
  Am facut tot ce m am priceput eu sa fiu de ajutor dar nu am prinit prea multe aprecieri
  Se pare ca sunt cineva dar nu unica sau sau iesita din tipare.

 175. Buna,sunt bărbat,ma regăsesc în Diana pentru nu pot sa fac ce nu-mi place.Munca înseamnă placere.Vocația pentru mine reprezintă un talent,sau o abilitate sau un punct forte pe care o deținem,de care multi nu suntem conștienti si e datoria noastră sa o descoperim si sa o slefuim!

 176. Buna! Sunt fata si ma regasesc in personajul Andrei. In general, imi urmez vocea interioara si imi place sa tin lucrurile sub control

 177. Salut, Pera.
  Mă regăsesc în personajele Andrei, Diana și puțin George!
  De ce puțin George? Pentru că mai am frica de judecată, frica de a nu avea rezultate și mă opresc acestea două (plus o teamă pe care ți-am povestit-o pe e-mail).

 178. Buna Pera!
  Sunt femeie, si ma regasesc oarecum in personajul Irinei, dar si putin din Gabriel. Adica nu stiu inca ce vocatie am, insa imi place mult sa pot ajuta alti oameni. Stiu insa ca mai intai trebuie sa ma ajut pe mine…ca sa pot ajuta si pe altii….
  Vocatia pentru mine inseamna sa faci acel ceva (care te reprezinta) foarte bine, sa fii multumit de acest lucru si sa poti sa si traiesti din asta.
  Astept cu interes mailul tau.

 179. Femeie, Diana si Alex
  Vocatia este pentru mine descoperirea pasiunilor, urmarea lor impreuna cu ajutarea celor din jur fara constrangeri.

 180. Buna ! Femeie, ma regasesc in Alex, Andrei si totodata in Irina. Din punctul meu de vedere, vocatia este impulsul ce vine din interiorul tau , este acea voce ce te ghideaza catre a fi un om mai bun, cu fiecare zi, o varianta mai buna a ta. Consider ca vocatia este menirea unui individ in aceasta lume.

 181. Aw, this was a really nice post. In concept I want to put in writing like this additionally – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all appear to get something done.

 182. Salut, Pera! Sunt femeie si ma regasesc cel mai mult in descrierile lui Andrei si a Dianei! Pentru mine vocatia reprezinta o parte importanta a vietii mele deoarece de acolo imi iau energia, iar toata munca mea, pasiunea, iubirea pentru viata se indreapta in aceasta directie!

 183. Salut pera. Sunt bărbat si ma regăsesc in aproape toate inafara de cristina irina si george. Eu vad vocația ca andrei cu ocupații, făcând bani si avand tot ce are nevoie in viata.

 184. Salut pera. Sunt bărbat si ma regăsesc in aproape toate inafara de cristina irina si george. Eu vad vocația ca andrei cu ocupații, făcând bani si avand tot ce are nevoie in viata. Vreau si eu testul pasiunilor, se poate sa mi-l trimiți te rog?

 185. Salut! Ma regasesc in caracteristicile regasite la personajul Cristina. Imi place sa-mi folosesc talentul, abilitatile pentru a-mi indeplini visurile mele. As putea face o analogie cu sportul, mi-ar fi placut sa fiu sportiv, acesta a fost visul meu, insa nu am reusit, dar ma bucur si de cariera actuala pe care o am(inginer) si gasesc multe avantaje si in aceasta. Astept cu nerabdare pe email, testul pasiunilor. Multumesc !

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.