Harta relației tale

Ce anume face o relație super faină, super puternică, super solidă? O relație în care să existe prietenie, respect, erotism, pasiune și să se construiască ceva împreună, ca o echipă. Ei bine, Institutul Gottman, după 40 de ani de cercetat sute de cupluri, a făcut o hartă extrem de amănunțită referitor la cum arată relațiile alea super șmechere. 

Și ne învață și pe noi să vedem unde putem lucra în propriile noastre relații, da? Și Gotmann spune că sunt 9 mari chestii super mega importante: sunt 2 stâlpi și 7 etaje. Este ca o casă. Cei doi stâlpi sunt încrederea și angajamentul – două chestii extrem de importante care se pot construi într-un cuplu sau se pot eroda prin diverse acțiuni ale noastre.

Etaj 1 – hărțile iubirii

Fundația sau primul etaj, ca să spunem așa, al acestei case care este cuplul nostru, sunt hărțile iubirii: adică trebuie să cunoști, cu lux de amănunte, lumea psihologică a celuilalt. Pentru că noi spunem: celălalt nu îmi acordă atenție, nu mă ascultă, etc. Păi da, pentru că ar trebui să vii să ridici subiecte sau probleme care sunt de interes comun sau care îl interesează și pe celalalt, nu doar pe tine. Hărțile iubirii ne ajută să cunoaștem foarte bine lumea interioară a celuilalt. E un prim pas foarte important; și o să vezi că ele, în timp, se mai schimbă. Avem alte interese, alte pasiuni, alte dorințe, valori, etc. 

Etaj 2 – prietenia și admirația

Prietenia și admirația – acestea sunt antidotul pentru lipsa de respect într-un cuplu, și ele se construiesc. Observă cum lipsa de respect poate să erodeze o relație în timp, până o distruge. La fel prietenia și admirația, pot să construiască, să întărească o relație până devine foarte solidă. Apoi, dacă te gândești puțin cu ochii minții cum e viața de cuplu când locuim împreună, o să vezi că ambii parteneri fac cereri de atenție și conexiune. Cum? Unul exclamă: ”wow, ai văzut ce a zis la știri?” , ”wow, uite ce se intâmplă în cartea asta”, ”uite cum e filmul acesta”, etc. 

Ce face celălalt când unul dintre parteneri cere atenție sau cere conexiune? Sau spune: hai să ne ținem în brațe, să stăm împreună, orice. 

Etaj 3 – cererile de conexiune

Se spune așa: în cuplurile disfuncționale care se vor despărți, se răspunde la maxim 3/10 (la aceste cereri); în cuplurile solide, faine, până la 8/10 răspunsuri. Pentru că putem să fim indiferenți, să tăcem  (acest lucru este valabil pentru cuplurile care merg spre divorț, despărțire), sau poți să zici: ”taci din gură, că am treaba, nu mă mai deranja”- asta înseamnă că te-ai întors împotriva partenerului și iar este rău; sau poți spune: ”wow, ia să văd, despre ce e vorba?”. 

Acesta este un lucru foarte important, al treilea etaj. Hărțile iubirii: prietenie și admirație, să ne întoarcem înspre partener când ne cere puțină atenție sau o cerere de conexiune. 

Etaj 4Managementul Conflictului

Conflictul este foarte important în cuplu. Dacă nu există deloc negativism și conflict, este rău; înseamnă că nu mai simte nimic niciunul dintre ei. 

Deci este foarte important conflictul, dar mai ales este important cum anume îl gestionăm, pentru că dacă bătăile inimii în cuplu (ne certăm, îmi crește tensiunea, iar bătăile inimii depășesc 100/minut, creierul intră în modul ”luptă sau fugi”, nu mai aud, nu mai pot să am empatie, să înțeleg lumea celuilalt, devin agresiv și trebuie ori să fug, dar când ești în casă nu prea ai unde să fugi, sau devin agresiv și lovesc în celălalt cu furie, cu cuvinte. Și știm toți filmul acesta, că toți trecem prin el. Se spune că sunt cei 4 călăreți ai Apocalipsei care vin și distrug relații: critica, apărarea, lipsa de respect și împietrirea – nu mai simți nimic, unul vorbește, pe celălalt nu-l mai interesează. Aceștia 4, dacă apar constant și mult într-un cuplu, într-un conflict, sunt predictori pentru divorț și despărțire. Trebuie să-i înțelegem și să-i lucrăm, asta e tot; nu e mare lucru. 

Apoi ce mai avem? 

Etaj 5 – Visurile

Fiecare om are visurile lui, fiecare partener din cuplu are visurile lui. E important să-l sprijinim și pe celălalt să-și atingă visurile lui. Unele sunt comune, dar unele sunt diferite. E important să ne sprijinim reciproc. Și, de obicei, într-un cuplu, unul îl sprijină mai mult pe celălalt și celălalt nu prea are timp să îl sprijine. 

Deci e important să înțelegem și aspectul acesta, că dacă nu mă simt sprijinit în visurile mele și obiectivele mele, mă simt singur, mă simt abandonat, și caut în altă parte și e disfuncțional. 

Etaj 6,7 – Înțelesuri comune și cum privim lumea

Și apoi avem înțelesuri comune și cu anume privesc eu lumea. De exemplu, eu înțeleg banii într-un fel. Sau pe Dumnezeu. Sau familia. Partenera mea, iubita mea înțelege, poate, altfel lucrurile. 

Și atunci e important să privim prin aceeași ochelari măcar o parte din lucrurile din viață, că dacă simțim diferit față de multe lucruri în viața asta și avem valori total diferite, o să fie o ruptură între noi. Cam aceștia sunt stâlpii și etajele pe care se construiește o relație foarte solidă, dar fiecare dintre acestea necesită abilități dezvoltate. 

Merci mult, 

Pera 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.