Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
În loc de "te iubesc", corect ar fi "am nevoie de tine"

Uită-te pe turnul evoluţiei alfa şi vezi unde este iubirea şi unde este relaţia de cuplu.

LA ANI LUMINĂ.

Vai Pera! ce vrei să spui? Că oamenii au relaţii de cuplu şi de fapt nu se iubesc?

Da. Exact asta vreau să spun.

Înseamnă că toate relaţiile de cuplu sunt defapt lipsite de iubire? Nu.

Dacă unul din parteneri sau bine ar fi, ambii, au ajuns la nivelul de evoluţie care le permite să trăiască iubirea, atunci ai o relaţie de cuplu în care există ŞI iubire.

Ce este atunci o relaţie de cuplu?

Când aveam 12 ani, eram doar între oameni cu vârsta între 25 şi 40 de ani. Majoritatea dintre ei căsătoriţi sau în relaţii de cuplu.

Gluma lor preferată despre relaţii şi căsnicii suna aşa: " Relaţia este ca un butoi mare şi plin cu rahat, care la suprafaţă are un strat de miere. La început, dai cu degetul şi e numai miere dar la scurt timp, te trezeşti că mierea nu mai e şi te-ai ales pentru toată viața cu un butoi mare cu rahat"

Acum, hai să luăm această perlă de înţelepciune populară şi să o supunem unei rigoroase analize psihologice.

Ce este sexul?

Sexul este felul naturii de a perpetua specia, oricare specie, deci şi cea umană.

Şi ce armă super puternică are natura pentru a se asigura că specia se perpetuează şi nu oricum, ci crează indivizi din ce în ce mai evoluaţi, mai adaptaţi, mai puternici şi mai capabili?

Atracţia sexuală. Ce este atracţia sexuală?

Atracţia sexuală este o super emoţie care mobilizează toate resursele şi întreg potenţialul unei persoane pentru a găsi cel mai bun partener sexual posibil şi să se împerecheze cu el.

Cu ajutorul hormonilor sexuali precum testosteronul (la bărbaţi) sau foliculină (la femei), cu ajutorul dopaminei care creează anticipaţie, cu ajutorul endorfinelor şi ale serotoninei (hormonii fericirii), cu ajutorul oxitocinei (hormonul ataşamentului şi al afecţiunii) mama natură îţi bagă pe gât un cocktail de hormoni care te face să te simţi într-un fel care îţi dă peste cap tot ce ştiai despre viaţă.

Efectul acestui cocktail este îndrăgostirea. Dar, ca şi orice hormon, nu poate fi produs continuu şi la aceeaşi intensitate. Studiile dar şi experienţa noastră de viaţă ne arată că majoritatea relaţiilor de cuplu de sfârşesc în preajma anului doi sau trei de relaţie.

Această îndrăgostire are resurse pentru 12-18 luni, după care începe să scadă în intesitate. Dacă este vorba de o relaţie la distanţă, durata ar putea fi mai mare. Orice despărţire a îndrăgostiţilor sau piedică în calea relaţiei lor, poate creşte durata şi intensitatea sentimentului însă dacă iei doi oameni îndrăgostiţi, îi pui în aceeaşi casă, în acelaşi pat, garantat efectul iniţial al îndrăgostirii se diminuează.

Este tema comună a majorităţii despărţirilor. "Nu mai e ca la început".

Păi normal că doar specia şi natura nu te vrea pe tine fericit toată viaţa. Specia vrea să fie EA fericită toată viaţa. Procreezi şi apoi gata, poţi să îmbătrâneşti şi să mori. Ţi-ai făcut datoria.

Distracţia e să priveşti cuplurile îndrăgostite şi naive. Hai să facem totul împreună, uită de tine, noi doi facem şi dregem şi cucerim lumea.

Şi apoi...Realitatea. Mi-ai promis, mi-ai jurat...ce s-a întâmplat? A dispărut efectul ăla mişto, care mă făcea să văd totul roz.

Drama e că se întemeiază familii pe această emoţie trecătoare care apoi rămân în pom. Cei doi foşti îndrăgostiţi se uită unul la altul, fără nicio urmă de atracţie şi se văd aşa cum sunt ei în realitate. "Ce dracu am văzut la asta?"
A nu se înţelege greşit. Iubesc această emoţie. Iubesc atracţia sexuală şi iubesc îndrăgostirea pentru că am învăţat să mă bucur de ele şi să le și controlez.

Am învăţat ca individ, să domin instinctul speciei şi să nu las interesele ei să domine interesele mele. Eu vreau să fiu fericit în viaţă atât pe plan personal cât şi pe plan relațional. Am învățat acest lucru abia după 10 ani.

Mă îndrăgosteam şi făceam crize de plâns când nu mi se răspundea cu iubire. Vedeam fetele de care mă îndrăgosteam cum îmi întorc spatele şi intră în relaţii cu alţi tipi care nu aveau nimic în plus faţă de mine. Mă simţeam total lipsit de orice valoare umană. Apoi, când am avut iubite, eram părăsit constant, eram în depresii, necăjit, supărat.

Apoi, m-am hotărât că niciodată nu voi mai lăsa aceste emoţii să se joace cu sufletul meu şi am să le înţeleg până când le voi face uneltele mele, şi nu stăpânii mei.
În scurt timp am înţeles ce se întâmplă. Şi chiar savurez din plin iubirea și îndrăgostirea, deși nu mai reprezintă un mister pentru mine.

Îţi spun asta ca să nu te temi de cunoaştere şi de risipirea misterului. Fericirea ta se află în cunoaşterea acestor emoţii care îţi guvernează viaţa.

Ce este relaţia de cuplu?

Este de obicei, o relaţie în care doi oameni îndrăgostiţi decid că vor să fie împreună.

Dar aceşti doi oameni au nevoi. Sexul, atenţia, mângâierea, conversaţia, respectul, altruismul, sprijinul, mâncatul, distracţia şi o mie de alte nevoi. Şi ele nu sunt sincrone şi în acelaşi timp la fel. Când unul vrea sex poate celălalt vrea să citească, sau când unul vrea să iasă în oraş altul vrea să se uite la film.

La început, când eşti îndrăgostit, din cauza cocktailu-lui de care am vorbit, faci orice pentru celălalt. Îţi neglijezi nevoile doar să îl vezi pe celălalt fericit. Apoi însă, ai tendinţa să te întorci la nevoile tale. Atunci începe distracţia şi tragedia umană.

Aşa zisa "iubire" cu care se băteau amorezaţii în piept, devine de fapt ceea ce era relaţia încă de la început.

AM NEVOIE DE TINE

Şi atât de tare vreau că tu să îmi satisfaci nevoile mele încât te voi manipula prin orice mijloace posibile ca să mă satisfaci. Te iubesc, când te porţi aşa cum îmi place. Eu fac totul pentru tine, tu pentru mine nimic, niciodată nu facem ce vreau eu, doar ce vrei tu.

Când reproşurile încep într-o relaţie, începe şi declinul ei. E semn că îndrăgostiții se trezesc şi încep să aibă regrete că s-au abandonat pe sine pentru partener.

Nu există relaţie de cuplu fără nevoi satisfăcute reciproc. De aceea, ideal ar fi că aceste nevoi să fie negociate cu autenticitate, sincer, cu umor şi direct.

Uite lista mea de nevoi, care este lista ta? Putem să ne ajutăm unul pe altul sau nu? Hai să văd ce nevoi pot eu să îmi satisfac fără să te bat pe tine la cap şi apoi hai să vedem ce nevoi am neapărat nevoie să îmi satisfaci tu. Crezi că e posibil parteneriatul nostru? Super. Avem o relaţie de cuplu.

Ştii ce îşi spun oamenii când se despart? Ţi-am dat totul! Şi ştii ce spune celălalt? Da băi, dar nu mi-ai dat ce aveam eu nevoie.

Înţelegi acum despre ce e vorba în relaţiile de cuplu?

Nietzsche, acest nebun genial, spunea că nu din lipsa iubirii se destramă căsniciile, ci din cauza lipsei de prietenie.

Foarte adevărat. Prietenia prespune altruism și acceptare reciprocă necondiţionată. Prietenul te place exact aşa cum eşti şi nu vrea de la tine să fii altfel. El te iubeşte oricum, nu doar "dacă". Dacă am avea mai multă prietenie în relaţiile de cuplu, am avea mai multe cupluri fericite.

Dar tocmai asta e şmecheria. Majoritatea relaţiilor de cuplu nu sunt construite decât pe acea emoţie trecătoare, numită atracţie sexuală.

Iubirea

O relaţie de cuplu poate fi bazată doar pe emoţia atracţiei sexuale, a îndrăgostirii însă când această emoţie dispare, schimbările sunt violente şi nu pot fi gestionate de parteneri, astfel încât intervine despărţirea. Aici intră majoritatea relaţiilor.

Dacă cel puţin unul din partaneri este suficient de evoluat pentru a putea iubi, atunci în acea relaţie va exista iubire.

Ce este iubirea?

Iubirea este starea de oferire necondiţionată.

Dar atenţie, e plin de şmecheri care zic " DA EU AM FĂCUT ORICE PENTRU EA, AM IUBIT-O ŞI UITE EA, TRĂDĂTOAREA" . Sau trădătorul, după caz.

Păi stai puţin, că asta nu a fost iubire. A fost manipulare. Tu ai făcut ceva şi ai aşteptat în schimb reciprocitate, ai aşteptat ca prin mica ta strategie să îţi fie satisfăcute tot nevoile tale.

Când nevoia intră pe uşă, iubirea iese pe geam.

Singurul moment în care poţi spune că iubeşti, este când oferi şi nu aştepţi absolut nimic în schimb. Dai de dragul de a da şi de a-l vedea pe celălalt fericit iar dacă celălalt se comportă într-un fel total opus aşteptărilor sau viziunii tale, nu regreţi că i-ai dat ce ai avut de dat ci ai recunoştinţă şi apreciere în suflet.

Asta e iubirea.

Şi nu este doar pentru relaţii de cuplu. Iubirea este pentru toţi. Pentru prieteni, pentru animalul de casă, pentru străini. Iubirea dă, fără speranţă de răsplată - Albert Camus

Adevărata drama umană este că noi ca oameni avem nevoi şi vrem să le avem satisfăcute pentru a fi fericiţi.

Asta înseamnă că nu vei putea să iubeşti 100% din timp. Vei avea nevoie şi tu de atenţie şi iubire. De satisfacerea nevoilor.

Asta înseamnă că omul este blestemat sau binecuvântat să oscileze tot timpul între cele două mari stări pe care el le confundă.

Îndrăgostire şi iubire.

Eu le-am denumit iubirea inferioară şi iubirea superioară. În iubirea inferioară, vreau să iau, mai direct sau mai voalat. În iubirea superioară, vreau să dau.

Secretul unei relaţii fericite şi de lungă durată este iubirea adevărată şi prietenia. Însă orice relaţie, ca să ajungă la prietenie şi iubire, va trebui să treacă prin terenul scăldat în flăcări al sexualităţii, al animalului din noi, al erotismului și al atracţiei sexuale.

Dacă reuşeşti să treci cu bine prin aceste emoţii şi trăiri, ţi se va deschide şansa unei iubiri adevărate.

Însă problema noastră este că deşi se vorbeşte mult despre iubire, despre relaţii de cuplu sau căsnicii, nu se vorbeşte aproape deloc despre atracţie sexuală. Despre seducţie.

Din punctul meu de vedere, dacă vrei să stăpâneşti bine acea parte iniţială a unei relaţii, partea de îndrăgosteală, e important să studiezi seducţia şi să fii bun în a o practica.

Dacă vrei să ai fericire pe termen lung în relaţii pentru a trăi iubirea, e important să studiezi spiritualitatea şi să fii bun în a o practica.

Acum însă, avem de urcat un turn.

Turnul evoluţiei alfa, până în vârful lui.

Aştept comentariile tale :)

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

 

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții