Intră în starea de prezență în mai puțin de două minute

https://www.youtube.com/watch?v=mnju6rKNrD4
Poți vedea și asculta aceeași informație și direct pe YouTube

Am un exercițiu pentru tine și cred că o să-ți prindă bine.

Ai auzit de starea de prezență și cât de importantă este. Lucrez, în acest moment, și am și câteva cursuri online: unul pe relații de cuplu, unul pe traumele copilăriei, unul cu Oxana și de asemenea am clienți în psihoterapie. Mă confrunt și eu în fiecare zi cu situații de viață în care observ zi de zi cum mintea noastră fuge din momentul prezent și cum foarte multă suferință decurge de aici. De exemplu: avem regrete despre trecut pentru că nu am știut să facem mai bine, că n-am știut o lecție de viață atunci, că am greșit, că am suferit foarte mult pentru foarte multă vreme până să ne trezim și să ne dăm seama. Stăm, cumva, și regretăm chestii din trecut sau suntem foarte îngrijorați de viitor și ne facem niște scenarii de filme horror și, între cele două, nu există stare de prezență deloc.

Tot ce trebuie să facem, de fapt, pentru a ne liniști – pentru că asta vrem de fapt, deoarece suntem agitati, speriați, furioși – este să intrăm în starea de prezență. Vrem să ne liniștim pentru a putea privi lucrurile dintr-o perspectivă mai înțeleaptă, ca să vedem ce e de făcut. Pentru că dacă suntem în modul “luptă sau fugi”, dacă suntem în niște emoții foarte dificile, nu putem să luăm decizii decât de supraviețuire și, mai mult, acumulam în corp stres, ne îmbolnăvim. Nu luăm decizii bune.

Ce exercițiu vom face? Un exercițiu pe care l-am făcut și îl fac cu toți oamenii pe care îi întâlnesc. Este un exercițiu extrem de simplu dar foarte eficient pentru a intra rapid în starea de prezență. Aș vrea să facem acest exercițiu chiar acum împreună: 

Observație: fiind text acest exercițiu, prima dată citește instrucțiunile pentru a le înțelege, pe urmă poți să faci singur acest mic exercițiu de prezență.

Dacă ești într-un loc care îți permite asta, aș vrea să te așezi confortabil și să închizi ochii și să fii în liniște cât se poate. Închide ochii și respiră de câteva ori profund, și cu fiecare respirație dă-ți voie să te relaxezi din ce în ce mai mult. Lasă tensiunea să iasă din corp și ce urmează să facem este să ducem atenția minții noastre pe corpul nostru fizic, și o să facem un exercițiu de recunoștință și mulțumire pentru corpul nostru și o să vedem cum se simte asta. 

Știm că suntem într-o proporție mare – 70% aproximativ – apă. Așa că pentru a începe să mulțumim, am să te rog să spui cu voce tare “Mulțumesc apa din corpul meu”, repetând asta de trei ori. Iar acum, din creștet până în tălpi, o să mulțumim părților din corpul nostru. Din nou, te rog să repeți după mine: “Mulțumesc creștetul meu, mulțumesc ceafa mea, mulțumesc fruntea mea, mulțumesc ochii mei, mulțumesc urechile mele, mulțumesc nasul meu, etc.” și așa mai departe până ajungem la tălpi. La final o să repetăm: “Mulțumesc corpul meu pentru că ai grijă de mine, mă iubești necondiționat și te regenerezi întotdeauna, orice ți-as face eu. Uneori te otrăvesc, abuzez de tine, nu te las să te odihnești cât ai avea nevoie. Tu tot timpul te regenerezi și îmi dai din nou putere. Am să încerc, de azi, să fiu mai atent la nevoile tale. Mulțumesc corpul meu!”

Perfect. În ritmul tău, vreau să deschizi ochii, să revii și să observi ce simți. În mod normal, acest exercițiu durează aproximativ două minute și se întâmplă un fenomen foarte interesant: dacă ai făcut acest exercițiu, ar trebui să simți o stare mai de calm, de relaxare, de bine. Se întâmplă asta pentru că, atunci când tu duci mintea spre corpul tău, corpul este aici în prezent și unde duci atenția, se duce și energia ta. Cel mai simplu mod de a intra în starea de prezență este să duci atenția spre propriul tău corp. Să-l simți și din acel moment – momentul în care îți dai seama că poți în două minute să îți schimbi starea puternic – atunci înțelegem și de ce există o carte cu numele “Puterea prezentului”.

Recomandarea mea pentru tine e ca atunci când te simți rău psihic, într-o zi, încearcă tot timpul să te aduci înapoi în prezent. Poate chiar cu acest exercițiu simplu de recunoștință și apreciere pentru propriul tău corp. Se schimbă întreaga biochimie a corpului: de la stres, frică și îngrijorare treci la mulțumire, recunoștință, fericire și apreciere.

Spune-mi dacă a funcționat exercițiul pentru tine, dă-mi un mail la adresa [email protected] să spui cum a fost.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.