Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Iubește ziua de luni folosind 6 întrebări potrivite

 

Pentru cei care urăsc ziua de luni și așteaptă weekend-ul și concediile ca pe o izbăvire: 

 

Dacă urăşti ziua de luni este doar o chestiune de timp până când ajungi să îţi urăşti întreaga săptămână şi în curând, întreaga viaţă.

Faptul că urăşti ziua de luni e un semn timpuriu că eşti pe un drum greşit şi oricât de mult te-ai dus pe un drum greşit, întoarce-te.

Pentru mulţi oameni, ziua de luni semnifică începutul activităţii care le ocupă cel mai mult timp din durata existenţei lor. De obicei e munca sau şcoala. Faptul că nu îţi place ceea ce faci, faptul că nu aştepţi cu entuziasm o nouă zi pentru a face activitatea pe care o alegi în mod voluntar zi de zi, dar — deşi nu îţi place — continui să o faci cu perseverenţă, ce îţi spune?

Dacă nu îţi place ziua de luni, este un semn clar că activitatea principală a vieţii tale îţi face rău în loc să îţi facă bine.

Dacă aştepţi weekend-urile şi concediile ca pe o izbăvire, e un alt semn. Să cauţi să evadezi e semn că trăieşti prizonier în activitatea pe care tu ai ales-o până la urmă. Ce faci, dormi? Trezește-te! Ori ţi-ai uitat chemarea?

Așa cum spuneam în articolul trecut, pe care poți să îl citești aici, pentru a descoperi ce ai nevoie în vederea obținerii succesului, în mod particular, ai nevoie de discernământ — adică să poţi deosebi diamantele de pietrele obişnuite. Discernământul, puterea de a alege corect pentru tine, abilitatea de a gândi pentru tine şi de a-ţi urma adevărul personal, interior — în ciuda părerilor lumii — vine doar în urma trăirii experienţelor de viaţă.

 

Steve Jobs ne spune foarte frumos acest lucru:

„Timpul vostru e limitat, așa că nu-l irosiți trăind viața altcuiva. Nu vă lăsați închistați în dogmă — adică să trăiți conform rezultatelor gândirii altor persoane. Nu permiteți zgomotului produs de opiniile altora să vă amuțească propria voce interioară. Și, cel mai important, aveți curajul de a vă lăsa călăuziți de inimă și intuițiile voastre. Cumva, ele știu deja ceea ce vreți cu adevărat să deveniți. Orice altceva e secundar.”

 

Pentru a-ţi trăi vocaţia trebuie să înţelegi ce este iubirea, pentru că vocaţia nu este decât iubirea aplicată în domeniul muncii.

Omul cu vocaţie creează pentru a-i servi pe ceilalţi.

De multe ori, oamenii cu vocaţie au depăşit o problemă mare în viaţa lor şi apoi şi-au dat seama ce bucurie ar putea face celor din jur inspirându-i şi îndrumându-i să depăşească probleme apăsătoare.

În secunda în care ţi-ai descoperit vocaţia, în fiecare clipă când o trăieşti şi o valorifici, accesezi comoara ta interioară.

În comoara ta interioară se află sursa ta de energie care se autogenerează — de aceea se numeşte comoară interioară — pentru că de acolo poţi extrage cantităţi uriaşe de valoare care apoi pot fi valorificate în viaţa reală şi de altfel, aceasta este menirea comorii tale interioare.

 

Vocația te ajută în sănătate

 

Se întâmplă un lucru interesant atunci când ai vocaţie.

Intri în starea de flux, starea în care pierzi noţiunea timpului şi eşti afundat complet în ceea ce faci. Concentrare perfectă, creativitate, rezolvare de probleme, entuziasm, optimism, toate izvorând din tine pentru un scop superior, pentru o misiune pe care doar tu o poţi îndeplini.

În momentul în care ai vocaţie şi începi să o trăieşti, se mai întâmplă ceva.

La început îţi doreşti să îţi eliberezi toate cele 24 de ore ca să poţi face ceea ce îţi place, ceea ce îţi aduce împlinire, satisfacţie, bani şi stil de viaţă.

Apoi îţi dai seama că orice om are 24 de ore şi că oricâți bani ai avea, nu poţi cumpăra o oră în plus pe zi. Atunci te întrebi cum poţi să faci mai multe în timpul pe care îl ai?

Îţi dai seama că răspunsul este “management-ul energiei” — energia fizică, emoţională, mentală şi spirituală. Îţi dai seama că dacă energia spirituală este direcţia, scopul, misiunea, vocaţia, Nietzsche avea dreptate când spunea că:

„Cel care are un de ce pentru care să trăiască, va găsi soluții pentru cum.

 

Pentru a avea energie fizică (cantitate), emoţională (calitate) şi mentală (concentrare) trebuie să îţi pui corpul şi mintea foarte bine la punct. Asta înseamnă că un om cu vocaţie dacă progresează, în mod natural va începe să pună accent pe alimentaţie corectă, sport, odihnă, va fi atent cu ce îşi hrăneşte mintea şi va deveni stăpân al emoţiilor sale şi astfel, va avea o sănătate optimă pentru că devine firesc şi natural să fie astfel.

Vocaţie lui o cere.

Vocaţia ta îţi cere să fii din ce în ce mai bun, să urci din ce în ce mai sus.

 

Vocația te ajută pe plan financiar

 

Zilele trecute vorbeam cu Daniel Zărnescu şi Marius Simion despre cum oamenii cu vocaţie nu se bucură de concedii şi weekenduri pentru că ele în mod normal presupun întreruperea activităţii care aduce cea mai mare satisfacţie omului cu vocaţie.

Pentru omul cu vocaţie, să îl scoţi din mediul şi munca lui este ca şi când eşti un copil pe care îl cheamă mama în casă să mănânce când el este în mijlocul celui mai fain joc cu prietenii lui. Adică trebuie ameninţat şi şantajat.

Cineva a spus că asta înseamnă „workaholic” şi a fost o minge bună la fileu.

Care este diferenţa dintre omul cu vocaţie şi un workaholic care nu ştie decât muncă obsedantă?

Când îi vezi la treabă, şi omul cu vocaţie şi workaholic-ul par la fel de afundaţi în activitatea lor.

Ei bine, diferenţa este chiar simplă.

Dacă evoluez permanent şi am o stare de fericire şi împlinire sufletească, îmi trăiesc vocaţia.

Dacă mă autodistrug şi muncesc fără a avea un sens şi progres, dacă sunt doar dependent de muncă fără să văd imaginea de ansamblu, sunt workaholic.

Cu alte cuvinte, vocaţia nu te distruge, ci te înalță. Şi nu e nimeni în măsură să te judece — adevărul tău interior îţi va spune dacă ceea ce faci e aliniat cu ceea ce îţi doreşti sau e doar o dependenţă de a face ceva şi a nu te gândi la restul aspectelor din viaţa ta.

Oamenii cu vocaţie, pentru că sunt în starea de flow pe domeniul în care au talente şi pasiune, nu au concurenţă niciunde în lume, pentru că nimeni nu poate să facă aceeaşi treabă ca şi tine, având aceleaşi talente, în acelaşi timp. Omul cu vocaţie este pe calea măiestriei şi îşi dezvoltă abilităţi într-un ritm accelerat. Atunci când te joci, înveţi într-un ritm mult mai alert decât atunci când munceşti sau înveţi. Pentru omul cu vocaţie, pasiunea lui este joaca lui şi de aceea ritmul de evoluţie este mai rapid.

Astfel, devenind expert pe felia lui, banii vor veni spre el în mod inevitabil.

 

Vocația te ajută în relațiile de cuplu, prietenie și afaceri

 

Într-un fel magic, vocaţia îţi aranjează şi viaţa de cuplu, anturajul şi parteneriatele.

Atragi ceea ce eşti.”

Când ai vocaţie, vei atrage un partener potrivit căruia îi vei spune ce este important pentru tine şi el va putea alege să rămână cu tine sau nu, în cunoştiinţă de cauză. Dacă rămâne, te-ai ales cu un partener care te înţelege şi susţine. Relaţiile de cuplu între oameni cu vocaţie sunt diferite de relaţiile care sunt cumva „defazate” de restul vieţii şi restul activităţilor.

Oamenii cu vocaţie îşi aliniază şi optimizează întreg stilul de viaţă. Ştiu când e de muncă şi creaţie, ştiu când e de relaxare, ştiu când e de iubire şi timp cu familia, ştiu să stoarcă maxim din fiecare clipă, ştiu să fie eficienţi, să dea randament, să obţină maxim cu resurse şi investiţie minimă.

Ştiu pentru că înspre asta îi împinge vocaţia — înspre rezultate şi autodepăşire permanentă.

Când Michelangelo a fost întrebat cum l-a sculptat pe David, acesta a spus:

„Doar am îndepărtat ceea ce era în plus”.

 

La fel şi viaţa omului cu vocaţie, este o operă de artă din care Universul are grijă să îndepărteze tot ceea ce nu este potrivit. Oamenii nepotriviţi vor pleca de lângă tine fără ca tu să mişti un deget şi vor lăsa loc doar acelor oameni potriviţi, capabili să vadă în tine potenţialul tău uriaş.

Acest fapt este valabil pentru parteneri de cuplu, prieteni şi parteneri de afaceri.

Pentru a străluci cu adevărat va trebui mai întâi să îți descoperi „cursa optimă”, unde fiecare gram al forțelor, talentelor, pasiunii și ingeniozității tale poate intra în jocul urmării celor mai bune rezultate PENTRU TINE. Trăiesc și muncesc astăzi în așa fel încât să reușesc cu adevărat? Dacă nu, ce mică schimbare pot face pentru a conforma momentele vieții mele cu obiectivele țintite — ca viața mea să fie mai mult a mea?  – Robert K. Cooper

 

Temă de casă (lasă-mi răspunsurile în secțiunea de comentarii, dacă nu îți cer prea mult). Completează următoarele propoziții:

 

1. Acesta este domeniul în care excelez și am o pasiune maximă….
2. Acestea sunt valorile mele, asta e cel mai important pentru mine în viață….
3. Asta mă energizează pe mine…..
4. De asta am nevoie pentru a putea învăța și munci la nivel maxim….
5. Acestea sunt rezultatele ce pot fi așteptate din partea mea….
6. De asta am nevoie pentru a mă simți cu adevărat apreciat și respectat…..

Nu contează nimic din ceea ce cred alții când vine vorba de vocația ta, mai ales că deja știi tot ce ai nevoie să știi, doar e nevoie să îți reamintești.

Dacă nimic altceva nu funcționează, urmează sfatul lui Shakespeare:

„Afundă-te în inima ta

Bate și întreab-o ce știe... ”

 

Vocaţia nu este ruptă de viaţa noastră, ci este cea mai importantă parte în ea. În jurul ei se organizează relaţiile de cuplu, viaţa socială, munca şi banii. Alinierea corectă a domeniilor din viaţa noastră se numeşte stil de viaţă – doar prin această aliniere ne putem valorifica potenţialul şi fiecare zi ce o avem pe Pământ. Pentru a te ajuta în drumul tău spre descoperirea vocației am pentru tine cartea Impulsul pentru vocația ta - Fă ce îți place și câștigă bani din asta, descoperindu-ți vocația.

Per aspera ad astra
Pera Novacovici

 

P.S. Sunt extrem de determinat să fac tot ceea ce îmi stă în puteri pentru a îndruma cât mai mulți oameni pe drumul vocației lor. Implicarea ta în comentarii, pe blog, pe facebook mă/ne va ajuta pe toți foarte mult pentru că vom genera o masă critică de oameni cu valori și interese comune și fiecare om din această comunitate va amplifica puterea întregului grup.

Stay with me, hold the line!

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții