Managementul energiei bate managementul timpului

energie

A existat un moment în viaţa mea când pur şi simplu aveam prea multe de făcut.

Imaginează-ţi că dacă iei dezvoltarea personală în serios, ai de făcut o groază de chestii zilnic şi săptămânal.

Sportul şi cititul sunt obligatorii

Apoi ai munca efectivă care e fie job, fie eşti liber profesionist, fie ai afacerea ta, dar pe asta o faci zilnic o bucată mare din zi.

Apoi mai este viaţa de familie şi/sau socializarea cu prietenii, relaţia de cuplu, părinţii, nunţile prietenilor şi aşa mai departe.

Apoi, probabil vrei să te educi serios pe un anumit domeniu şi asta durează luni sau ani de educaţie permanentă.

La un moment dat, se adună atât de multe lucruri pe care trebuie să le faci încât nu mai faci faţă volumului.

De aceea s-a inventat managementul timpului şi există cărţi, cursuri şi o tonă de educaţie pe cum să îţi gestionezi timpul mai bine.

Una dintre marile revelaţii pe care le-am avut în dezvoltarea personală a fost că secretul productivităţii şi rezultatelor nu prea are legătură cu managementul timpului.

NU MANAGEMENTUL TIMPULUI te va ajuta. Pentru că oricât de multe ai înghesui în cele 24 de ore, mai mult timp nu vei avea și lucrurile de calitate cer timp.

Și astfel se naște întrebarea "cum poți să faci mai multe în cele 24 de ore? Te joci cu timpul?

Nu!

Secretul pentru a face multe lucruri foarte bine este managementul energiei. 

Am aflat pentru prima oară de asta de la Tony Schwartz într-un interviu. Tony a studiat la Institutul energiei, timp de 15 ani, sportivi de performanță și a luat tot ce fac ei pentru a ajuta oamenii care nu sunt sportivi, dar vor să facă perfomanță în domeniul lor de activitate.

Îți recomand cartea sa Fii în formă.

Concluzia cercetărilor din această carte ne spune pe scurt că oamenii sunt lipsiți de energie fizică, sunt plini de emoţii negative, nu se pot concentra şi le lipseşte scopul, sensul în viaţă.

59% din populaţie nu doarme şi nu se odihneşte optim şi se trezeşte obosită.

69% nu se pot concentra pe un lucru odată şi sunt foarte superficiali şi distrași, în special de telefon şi e-mail.

58% spun că este o prăpastie mare între ceea ce spun că este important pentru ei şi ceea ce fac în realitate zilnic.

Priveşte din nou poza de la începutul articolului.

Vei vedea o piramidă a energiei care la fundaţie are energia fizică.

Cele 4 tipuri de energie

1. Energia fizică – alimentând focul: energia fizică reprezintă CANTITATEA DE ENERGIE de care dispunem. Fără ea nu putem face nimic şi toate celelalte tipuri de energii se bazează pe ea. Energia fizică o dobândeşti prin:

  • nutriţie
  • sport
  • relaxarea din timpul zilei
  • somnul de noapte

Fără energia fizică, fără cantitate, chiar dacă prin absurd ai avea calitate, concentrare şi direcţie, rezultatele tale vor fi slabe pentru că ai puţină energie pentru acţiune.

Primul pas important este să te asiguri că stai bine cu cantitatea de energie.

Oamenii care simt că sunt lipsiţi de motivaţie, leneşi, cei care amână acţiunea, au o singură problemă. Le lipseşte energia fizică.

2.  Energia emoţională –  transformând ameninţarea în provocare: energia emoţională reprezintă CALITATEA energiei noastre —poate fi negativă sau pozitivă. Mulţi oameni trăiesc într-o stare permanentă de stres emoţional, cu garda sus, pregătiţi de conflict şi nu realizează că atunci când nu eşti în regulă cu propriile emoţii îţi subminezi grav performanţa.

3.  Energia mentală, concentrare şi optimism realist: să poţi să te gândeşti concentrat doar la un lucru pentru o perioadă de timp, asta este cea mai preţioasă resursă a creierului.  Aceasă energie determină puterea de concentrare. De acum încolo, când citeşti, nu faci nimic altceva. Când faci sport, nu faci nimic altceva. Când lucrezi, închizi orice sursă de distragere. De fiecare dată când faci multitasking TE TÂLHĂREŞTI SINGUR pentru că în loc să faci la calitate maximă un lucru, acea calitate se distribuie în toate celelalte lucruri pe care le faci — deci rezultă calitate mai slabă la toate.

4. Energia spirituală, pentru cel care are DE CE să trăiască: pe cea mai înaltă treaptă a energiei avem vocaţia. De ce ne trezim dimineaţa? Să presupunem că avem energie fizică multă, de o calitate emoţională bună pe care o concentrăm într-o singură direcţie cu energia noastră mentală. Dar care este direcţia, destinaţia? De aceea, în orice sistem de dezvoltare personală, vocaţia omului este pe treapta cea mai înaltă pentru că dă sens întregii noastre vieţi şi dă scop efortului nostru.

Oamenii se află într-o criză energetică în unul sau mai multe din cele 4 rezervoare. Există un test care îţi poate face evaluarea energiei pe care o ai.

Testul este aici.

Dacă nu știi engleză roagă pe cineva care știe să te ajute.

Mai ții minte cele 4 domenii esențiale pentru viața unui om și cum trebuie ele aliniate?

stildeviata

Prima oară sănătatea, apoi banii, apoi iubirea și vocația.

Alinierea acestora în vieţile noastre este esenţială şi omul nu poate atinge fericirea dacă are o durere într-una din aceste domenii.

De aceea, Personalitate alfa este o atitudine şi un stil de viaţă în care aliniem tot ceea ce contează pentru noi într-un mod armonios.

Toate lucrurile despre cum să devii o personalitate alfa, puternică și încrezătoare în forțele proprii le poți învăța din cărțile Personalitate Alfa și Ghidul unei Personalități Alfa.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

26 de răspunsuri

  1. Foarte interesant. Cred că eu am o pâine mare de mâncat pe domeniul ăsta, până să mă declar sătul. Cred că vorba că „este bine să te ridici nesătul de la masă” în cazul de faţă nu se aplică !

  2. Multumesc pt materialul acesta, stau f prost cu energia, acum ma aflu intr-o perioada de cautare – profesioanal si vocational. Eu incep sa cred ca totusi banii urmeaza vocatiei si nu invers. Am avut o perioada in care castigam f bine dar faceam ce nu doream si ca urmare din acei bani nu a mai ramas nimic… Mi se parea ca munca zilnica era atat de solicitanta si diferita de ceea ce doream incat singura satisfactie era cheltuirea banilor castigati pe lucruri nesemnificative legate doar de placeri marunte si drept urmare nu s-a ales nimic nici de job nici de bani … Acum nu am nici una nici alta, dar de un an de zile m-am reintors catre „mine” si doresc si stiu ca voi afla, in interiorul meu, vocatia care imi va aduce si banii.. Poate sunt un pic inocenta dar cred inca ca daca faci cu placere si dedicatie munca banii vor veni ….stiu doar ca sunt dispusa sa fac aproape orice pt a reusi acolo unde imi propun.

    1. Este clar ca vocatia iti aduce bani pentru ca banii vin din valoarea oferita celor din jur care platesc pentru acea valoare iar vocatia are toate ingredientele pentru ca valoarea oferita sa fie de cea mai inalta calitate. Totusi, niciunul din aceste domenii nu poate fi luat de sine statator. Toate se manifesta in acelasi timp in viata noastra, zilnic. De aceea ele trebuiesc armonizate si asta e incercarea mea impreuna cu voi

    2. Draga Irina,
      M-a impresionat sinceritatea autoanalizei tale. Si pot sa iti spun ca am simtit si eu asta candva. Totusi cu ce stiu acum iti pot spune ca este probabil bine si sa incepi sa te aliniezi. Tu cu tine. Sa incepi un proces asiduu de a iti gasi Vocea. Si Vocatia. Dar… nu, a cauta sa faci ceea ce iti place nu este neaparat calea. Acei oameni care cu adevarat se dedica hobbyurilor lor, placerilor lor… au inceput prin a face acele lucruri care le aduceau rezultatul dorit. E mai mult de vorbit pe acest subiect. Personal am facut o mare schimbare in viata mea mergand pe un business de mare exceptie ce are un sistem de mare calitate ce include si dezvoltare antreprenoriala si dezvoltare perosnala si dezvoltare economica… si dezvoltare! Asta mi-a largit orizonturile in feluri imposibil de imaginat ab initio. Poate asa ceva iti e bun si tie. Nu stiu… dar cum cineva candva mi-a spus mie asta odata… ma simt indatorat ca ceea ce pe mine m-a salvat sa dau mai departe. E accesibil si life changing. Daca iti place ideea si ai vrea sa o exploram fara nicio obligatie din partea ta… da-mi un semn pe facebook. Si vedem de acolk mai departe…

  3. Inca un articol superb Pera, imi trebuie un incarcator urgent 25% la test.Trebuie sa fac ceva urgent …multumesc

  4. Acumularea de energia fizica pe care o obtinem prin nutritie, sport, relaxare si somn , nu o putem pastra pe termen lung, de aceea trebuie sa mancam zilnic, sa facem sport des,sa ne relaxam si sa dormim in fiecare noapte. Trebuie sa ne straduim sa devenim initiati, sa stim sa pastram energia, sa avem de dat si altora. Am avut ocazia sa stau in preajma unor persoane aflate in echilibru , cu o aura puternica, care te incarcau energetic, pentru mai multe luni de zile, fie prin simpla prezenta in aura lor, fie aruncand de pe tine energiile negative. In acea perioada, intr-adevar am performat in propria firma. A fost un miracol.Cu o asa energie poti vindeca, poti antrena si pe altii sa te urmeze.

      1. Interesant subiectul si chiar reflectez asupra lui de 4 ani,mai precis,,din ziua in care nu am mai avut energie sa ma dau jos din pat.Daca pentru mai bine de 20 de ani,nu asi fi trait in extrema cealalta ,nu asi fi avut in acel moment revelatia faptului ca energia de care dispunem este cea care ne urca sau ne coboara viata sub toate aspectele ei.Este insasi sursa si forta vietii.Este sursa dorintelor,a vointei ,a puterii de concentrare,a inspiratiei si creativitatii.Cu cat dispui de o cantitate mai mare de energie,cu atat mai mult ”integ universul conspira pentru indeplinirea visului tau ”.Privind retroactiv la momentele de glorie si cele de declin din viata mea,am ajuns la concluzia ca intensitatea iubirii din sufletul meu a fost direct proportionala cu nivelul de energie de care dispuneam la un momendat.La polul opus,orice fel de conflict fie el interior sau exterior m-a supt de energie.In lipsa iubirii,a fericirii si echilibrului emanate de aceasta,toate celalalte astecte ale vietii intra in dezechilibru.

  5. da, e foarte bine zis ca e bine sa ne gestionam energia…cred ca e printre putinele articole care chiar mi-au ridicat niste semne de intrebare, sau care mi-au raspuns la niste intrebari..(in cazul asta, chiar mi-a raspuns la intrebarea, daca gestiunea timpului e mereu asa de importanta)..Eu as zice ca cele 4 domenii, e bine sa fie puse in alta ordine, ca altfel e posibil sa nu ne mai bucuram de ce e important, ! as zice, iubire, sanatate, vocatie si bani, ca daca ai iubire si sanatate, te poti gandi la vocatie si apoi, cred ca banii de care ai nevoie vin singuri!…..

    1. Inca un aspect ar fi, ca nu cred ca managementul energiei bate managementul timpului ci mai degraba e necesar un mediere, un echilibru intre astea 2, ca sa poti sa ai si timp si energie!….

  6. Pera… Ce zici de ordinea asta? Am auzit-o de la o persoana care se ocupa cu medicina alternativa: Pentru a trata pe cineva etapele sunt: emotional(toate bolile au la baza o emotie), energetic si apoi fizic. E cumva invers? sau imi scapa ceva 🙂

    1. E interesanta ideea ta. Cred ca e in ambele sensuri. Emotiile alea de unde vin? Ele sunt provocate de ceva. Emotiile sunt hormoni..sexuali, ai fericirii, ai fricii, etc. Stresul actioneaza asupra corpului si il face sa aiba cortizol care duce la boala. Creierul percepe stresul priama oara in corp, apoi in minte si emotii si apoi energetic.
      Cred ca ambele variante sunt corecte. Fara corpul fizic nu ar fi viata si nu ar fi emotii deci tot cu fizicul as incepe. 🙂 E perfect adevarat ca emotiile duc la boala dar daca faci sport si mananci corect si te odihnesti , te reglezi hormonal si astfel emotiile sunt curate deci boala nu mai vine :. Are sens?

    2. Ciao Vlad si Pera,
      din cate inteleg, medicina alternativa lucreaza cu rolul inconstientului.
      Corpul experimenteaza pe plan inconstient si constient. Sursa ptr ambele planuri sunt senzatiile/perceptiile, pe care organismul le inmagazineaza. Urmeaza o reactie la nivel constient (unii spun ca doar 5%), care merg la nivelul creierului si redate ca emotii.
      Problema e insa reactia experientelor la nivel inconstient si se pare ca acolo e sursa tuturor bolilor.
      In nutritie de ex, cica sa mancam timp de 20min fiindca atat ii ia creierului sa preia info de la stomac: (intai e experienta fizica: placerea de a manca, apoi stomacul percepe ca are de-ajuns si trimite semnalul; ultimul este creierul care proceseaza ca s-a saturat!) Normal ca daca e unul care a mancat numai tampenii, in cele 20de min, organismul poate deveni bolnav, iar creierul nu are ce-i face.
      Medicina traditionala se uita la cat/ce a mancat, fiindca asta poate explica stiintific.
      Medicina alternativa se uita la ce-i in spatele cauzelor care-l fac pe om sa manance cu placere, mai ales daca e obez. DE regula e o experienta sau impresie puternica lasata la nivel inconstientului persoanei, insa e multa speculatie in jurul metodei, probabil de aici si numele de alternativa.

        1. Cred ca cea mai corecta intelegere a celor 3 sfere ale existentei umane (fizic, emotional si spiritual) este ca ele sunt egal importante si interdependente ca influentare reciproca biunivoca. Orice dereglare in una duce la dereglari in celelalte doua si reciproc. Si cum niciuna nu poate lipsi… niciuna nu poate fi bolnava fara ca intregul sa nu fie bolnav. Sunt constient ca daca intrebi azi un bioenergetician acesta va spune ca energia este totul… daca intrebi un medic alopat despre boala va spune ca fizicul este bolnav si spiritualul va tinde sa ignore materialul caci nu, este mult peste materialisme. Sa imi scuzati exagerarile… au doar rol demonstrativ. Al faptului ca suntem rezultatul unei triade. Corp fizic, ganduri si emotii si suflet. Un intreg perfect…

    3. Tratarea se face invers ordinii manifestarii, adica fizic – energetic – emotional.
      Multumesc pentru articol Pera. O abordare care m-a inspirat mult in ultimii doi ani.
      Ganduri bune.

  7. Foarte interesant
    Este plăcut să fac sport și să citesc.De citit citesc dintodeauna mi-am propus să mă misc in mod organizat cel putin o oră pe zi, asta in mod progresiv la inceput nu puteam mai mult de 10 minute ei acum am ajuns la o oră in care intră și incăzirea și exercitii pentru diferite segmente ale corpului.
    Citind articolul am constientizat ce important este modul in care ne implicăm în activitatile de zi cu zi prin energiile pe care le avem. Pe mine ceea ce mă umple de energie este iubirea, respectul și prețuirea soțului, a copiilor cu care lucrez, faptul că copiii zâmbesc și se bucură că mă văd imi dă aripi.Defapt lumea e o oglindă și eu asigur mereu pe soțul meu pe copilașii de la grădiniță și de la școală de respectul prețuirea si dragostea mea.

  8. buna,
    am citit materialul si este foarte interesant , doar ca nu inteleg de ce imediat dupa sanatate sunt bani ? si nu iubirea

  9. Am si eu o problema care ma supara de ceva timp, citesc dezvoltare personala si fac exercitii de incredere in sine pentru asta.. deci cand mananc in public de fata cu cineva la masa tremur de emotii am senzatia ca se uita cineva la mine problema asta a aparut acum cateva luni cand am mers cu niste prieteni la mall sa mancam, ok ma pun la masa si deodata vad pe unu ca se uita spre mine insistent(bineinteles nu se uita la mine dar eu asa am inteles de prima data) si pe moment ma luat o stare nasoala si am inceput sa tremur.. dar asta se intampla doar cand mananc deci nu cand beau nu cand fumez… am nevoie de un raspuns as citi orice articol imi dai numai sa scap de asta, eu ma gandeam sa incerc sa ma expun pana crap” ca asa am scapat si de anxietate prin expunere fara prea multe exercitii si tehnici.Multumesc

  10. Buna Pera,
    Articolele tale sunt senzationale si tu esti senzational.
    Apropo de visul tau de mai demult cand tot scoteai cate o caramida si parca nu-ti venea sa te grabesti sa treci dincolo. Da nu-ti venea pentru ca noi cei de aici de dinaintea zidului aveam si avem nevoie de tine si de invatamintele tale. Misiunea ta nu se incheiase inca. Adevarat ceea ce spui si eu am trecut printr-o experienta asemanatoare cu a ta, o experienta care mi-a deschis drumul catre cunoastere si dezvoltare personala. Am inceput sa ma cunosc si sa ma inteleg pe mine insami, sa-i inteleg pe ceilalti. Cele doua domenii sunt atinse (sanatate si bani chiar in directia indicata de tine) urmeaza iubirea unde am cele mai mari scapari iar vocatia – cred ca am atins si acest domeniu. Fac ceea ce imi place si o fac cu sufletul, imi iubesc jobu-ul si este cel pe care l-am dorit si pe care l-am descris pe panoul viselor :). Dimineata ma trezesc fericita, le zambesc oamenilor in drumul catre munca. E fantastic sa faci ceea ce iti place si sa treci totul prin filtrul sufletului.
    O zi minunata iti doresc!

      1. Eu am alta ordine, am scris si in articolul trecut: sanatate, iubire, bani, vocatie.
        Am bani si nu am iubire si nu mi-e bine.
        Foarte interesanta distinctia intre managementul timpului si managementul energiei.

  11. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.