Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Managementul energiei bate managementul timpului

energie

A existat un moment în viaţa mea când pur şi simplu aveam prea multe de făcut.

Imaginează-ţi că dacă iei dezvoltarea personală în serios, ai de făcut o groază de chestii zilnic şi săptămânal.

Sportul şi cititul sunt obligatorii

Apoi ai munca efectivă care e fie job, fie eşti liber profesionist, fie ai afacerea ta, dar pe asta o faci zilnic o bucată mare din zi.

Apoi mai este viaţa de familie şi/sau socializarea cu prietenii, relaţia de cuplu, părinţii, nunţile prietenilor şi aşa mai departe.

Apoi, probabil vrei să te educi serios pe un anumit domeniu şi asta durează luni sau ani de educaţie permanentă.

La un moment dat, se adună atât de multe lucruri pe care trebuie să le faci încât nu mai faci faţă volumului.

De aceea s-a inventat managementul timpului şi există cărţi, cursuri şi o tonă de educaţie pe cum să îţi gestionezi timpul mai bine.

Una dintre marile revelaţii pe care le-am avut în dezvoltarea personală a fost că secretul productivităţii şi rezultatelor nu prea are legătură cu managementul timpului.

NU MANAGEMENTUL TIMPULUI te va ajuta. Pentru că oricât de multe ai înghesui în cele 24 de ore, mai mult timp nu vei avea și lucrurile de calitate cer timp.

Și astfel se naște întrebarea "cum poți să faci mai multe în cele 24 de ore? Te joci cu timpul?

Nu!

Secretul pentru a face multe lucruri foarte bine este managementul energiei. 

Am aflat pentru prima oară de asta de la Tony Schwartz într-un interviu. Tony a studiat la Institutul energiei, timp de 15 ani, sportivi de performanță și a luat tot ce fac ei pentru a ajuta oamenii care nu sunt sportivi, dar vor să facă perfomanță în domeniul lor de activitate.

Îți recomand cartea sa Fii în formă.

Concluzia cercetărilor din această carte ne spune pe scurt că oamenii sunt lipsiți de energie fizică, sunt plini de emoţii negative, nu se pot concentra şi le lipseşte scopul, sensul în viaţă.

59% din populaţie nu doarme şi nu se odihneşte optim şi se trezeşte obosită.

69% nu se pot concentra pe un lucru odată şi sunt foarte superficiali şi distrași, în special de telefon şi e-mail.

58% spun că este o prăpastie mare între ceea ce spun că este important pentru ei şi ceea ce fac în realitate zilnic.

Priveşte din nou poza de la începutul articolului.

Vei vedea o piramidă a energiei care la fundaţie are energia fizică.

Cele 4 tipuri de energie

1. Energia fizică – alimentând focul: energia fizică reprezintă CANTITATEA DE ENERGIE de care dispunem. Fără ea nu putem face nimic şi toate celelalte tipuri de energii se bazează pe ea. Energia fizică o dobândeşti prin:

  • nutriţie
  • sport
  • relaxarea din timpul zilei
  • somnul de noapte

Fără energia fizică, fără cantitate, chiar dacă prin absurd ai avea calitate, concentrare şi direcţie, rezultatele tale vor fi slabe pentru că ai puţină energie pentru acţiune.

Primul pas important este să te asiguri că stai bine cu cantitatea de energie.

Oamenii care simt că sunt lipsiţi de motivaţie, leneşi, cei care amână acţiunea, au o singură problemă. Le lipseşte energia fizică.

2.  Energia emoţională –  transformând ameninţarea în provocare: energia emoţională reprezintă CALITATEA energiei noastre —poate fi negativă sau pozitivă. Mulţi oameni trăiesc într-o stare permanentă de stres emoţional, cu garda sus, pregătiţi de conflict şi nu realizează că atunci când nu eşti în regulă cu propriile emoţii îţi subminezi grav performanţa.

3.  Energia mentală, concentrare şi optimism realist: să poţi să te gândeşti concentrat doar la un lucru pentru o perioadă de timp, asta este cea mai preţioasă resursă a creierului.  Aceasă energie determină puterea de concentrare. De acum încolo, când citeşti, nu faci nimic altceva. Când faci sport, nu faci nimic altceva. Când lucrezi, închizi orice sursă de distragere. De fiecare dată când faci multitasking TE TÂLHĂREŞTI SINGUR pentru că în loc să faci la calitate maximă un lucru, acea calitate se distribuie în toate celelalte lucruri pe care le faci — deci rezultă calitate mai slabă la toate.

4. Energia spirituală, pentru cel care are DE CE să trăiască: pe cea mai înaltă treaptă a energiei avem vocaţia. De ce ne trezim dimineaţa? Să presupunem că avem energie fizică multă, de o calitate emoţională bună pe care o concentrăm într-o singură direcţie cu energia noastră mentală. Dar care este direcţia, destinaţia? De aceea, în orice sistem de dezvoltare personală, vocaţia omului este pe treapta cea mai înaltă pentru că dă sens întregii noastre vieţi şi dă scop efortului nostru.

Oamenii se află într-o criză energetică în unul sau mai multe din cele 4 rezervoare. Există un test care îţi poate face evaluarea energiei pe care o ai.

Testul este aici.

Dacă nu știi engleză roagă pe cineva care știe să te ajute.

Mai ții minte cele 4 domenii esențiale pentru viața unui om și cum trebuie ele aliniate?

stildeviata

Prima oară sănătatea, apoi banii, apoi iubirea și vocația.

Alinierea acestora în vieţile noastre este esenţială şi omul nu poate atinge fericirea dacă are o durere într-una din aceste domenii.

De aceea, Personalitate alfa este o atitudine şi un stil de viaţă în care aliniem tot ceea ce contează pentru noi într-un mod armonios.

Toate lucrurile despre cum să devii o personalitate alfa, puternică și încrezătoare în forțele proprii le poți învăța din cărțile Personalitate Alfa și Ghidul unei Personalități Alfa.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții