Metoda Novacovici – 80% practică, 20% teorie

Misiunea principala a omului este sa se nasca pe sine insusi – Erich Fromm

Este noapte, ora 00:26 cand scriu aceste randuri. (23 ianuarie 2018)

Sunt in stare de flux de 2 ore si sub aceste randuri, cu liniuta, se afla zeci de idei ce urmeaza sa fie dezvoltate.

In aceste momente, ultimele piese de puzzle au fost puse cap la cap in ceea ce am numit metoda Novacovici pentru ca este ceea ce am cautat de la nastere pana la 37 de ani.

Metoda aceasta este raspunsul la o intrebare pe care nu o cunosteam.

Ce cautam defapt?

O pastila magica?
O metoda revolutionara de psihoterapie?
Un secret vechi de milenii uitat ce poate fi readus la suprafata?
O tehnica de coaching?
Un anumit tip training?
O terapie alternativa?
Descoperiri de ultima ora din medicina clasica?
O noua religie?

C el mai probabil ai fost in situatii asemanatoare in care cauti un raspuns si o solutie la o problema pe care nu ai definit-o foarte clar.

Eu nu stiam exact care-i problema.

15 ani de educatie, autoeducatie, diplome si  psihologia despre care scriu si vorbesc traita pe pielea mea, de la traume si dependente, la relatii si vocatie, la antreprenoriat, fitness si nutritie m-au adus anul trecut intr-un punct de final al acestui drum.

Era nevoie sa gasesc raspunsul la intrebareape care nu stiam sa o formulez.

In ultimii 4 ani m-am apropiat mult de ceea ce credeam ca e raspunsul la marile mele intrebari din psihologie.

Gasisem singura formare in psihoterapie care suna foarte aproape de ce imi doresc: formare in psihoterapie transpersonala.

Cu ajutorul extraordinarei mele profesoare Anca Munteanu care a luptat ca o leoaica, am avut sansa sa fac parte din primul grup  si prima generatie de viitori psihoterapeuti transpersonalisti din Romania.

De ce psihoterapie transpersonala?

Pentru ca ea merge cel mai adanc in abisurile mintii si ale sufletului uman.

Si in cei 15 ani de psihologie, incercand sa imi rezolv marile suferinte si provocari ale vietii si sa-i asist si pe altii in procesele lor de vindecare si devenire, descopeream ca tot timpul exista un nivel mai profund si mai subtil de unde izvorasc cauzele suferintelor, problemelor si nemplinirilor noastre.

Si era nevoie sa merg mai adanc, si mai adanc, cu ce unelte si metode aveam la dispozitie.

Doar ca abisul era tot mai adanc si metodele tot mai putine.

Varful meu de cunoastere si experienta a fost atins alaturi de unul din profesorii adusi de catre Anca Munteanu care a predat sistemul Pneuma, o metoda de respiratie care permitea intrarea in stari extinse de constiinta.

Am invatat poate 5% din ce as fi putut stand langa acest om fenomenal, shamanul Juan Ruiz Naupari.

Inca sunt uimit si ma gandesc ce am mancat cand eram mai mic sa am sansa sa stau langa asa un invatator de talia lui si aici din nou vreau sa subliniez meritul Ancai Munteanu care a facut posibil sa il avem in Timisoara pe acest om care calatoreste constant in lung si in latul planetei noastre pentru a trezi oamenii si a da o sansa speciei noastre si planetei.

Insa daca iti vine sa crezi, eu tot nu am gasit ce cautam si stiam ca desi simteam ca sunt aproape, inca nu e ceea ce caut.

Nici sistemul Pneuma, nici psihologia transpersonala, nici budismul al carui mare fan sunt.

Motivul pentru care nu s-a lipit de mine sistemul PNEUMA, desi grozav, a fost pentru simplul motiv ca era sistemul inventat de Juan, cu care el avea rezultate spectaculoase insa e sistemul lui JUAN.

Eu nu as putea sa stapanesc metoda lui asa cum o stapaneste el pentru ca metoda a izvorat din ceea ce este acest om, practica lui, sufletul lui, gandirea lui, personalitatea lui.

Nu puteam sa port haina lui si sa ma simt eu insumi.

Si imi era prea mare 🙂

Sau poate Brancusi stia ce zice cand a refuzat să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (La umbra marilor copaci nu crește nimic).”

Tutusi, am fost atras si fascinat irezistibil de ce reprezinta Juan si nu am stiut asta pana la final.

Omul era cheia, nu metoda lui.

Juan e Shaman.

Vei intelege in saptamanile ce urmeaza la ce ma refer si de ce aici e cheia.

Eu aveam nevoie de metoda care sa apara din mine, sa fie parte din mine.

Care e metoda care ar fi functionat pentru MINE si apoi cu siguranta si pentru cei din jurul meu care ar fi rezonat cu ea?

Hai sa nu te mai tin in priza si sa-ti zic ce-i cu metoda asta.

Metoda Novacovici

Varianta scurta: metoda Novacovici este o calatorie experientiala ce armonizeaza corpul – mintea – sufletul punand fiecare din aceste entitati la locul potrivit in arhitectura fiintei umane iar aceasta armonizare duce la urcarea unei trepte in constiinta. 

Asta-i cea mai complexa fraza din acest articol 🙂

Constiinta are multe trepte si poate te gandesti ce realizare o fi sa urci o treapta. Si ce fras e constiinta?

Pai constiinta este o stare de “trezire”, in care vezi, auzi, intelegi, percepi, traiesti.

Doar ca fiind grade si trepte diferite, poti sa fii perfect trezit la un nivel si complet adormit si inconstient in nivelul urmator.

In cuvintele lui Einstein care spunea :” nicio problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel de constiinta la care ea a fost creata”, sa urci o treapta in constiinta inseamna sa iti rezolvi toate problemele si suferintele pe care le ai in prezent si apoi sa te confunti cu altele in nivelul de constiinta urmator.

Exemple simple si concrete: 

Urci un nivel de constiinta in viata financiara si din angajat devii liber profesionist.

Ai rezolvat toate problemele financiare de la nivelul de angajat: credite, datorii, lipsa de bani pentru haine, vacante, cam orice din nevoile de baza pentru ca la nivelul de liber profesinoist castigi de 5-10 ori salarul de angajat.

In acelasi timp, in noul nivel de constiinta, muncesti atat de mult incat nu mai ai timp, poate iti afectezi sanatatea si te simti golit de energie.

Si atunci ai nevoie de un nou salt in constiinta.

In relatii, poate la un nivel de constiinta nu ai avut niciodata un partener sexual sau o relatie de cuplu.

Sari un nivel de constiinta si inveti seductie, psihologia relatiilor, a comunicarii si iti dezvolti noi abilitati pentru a fi o persoana mai atragatoare.

Incepi sa ai experiente sexuale, sa ai parteneri si gasesti o persoana speciala cu care ai o relatie sau casnicie pe termen lung.

Apoi, cand toti demonii tai, traumele si frustrarile explodeaza asa cum doar intr-o relatie sau casnicie de mai multi ani se poate intampla, se cere trecerea la un nou nivel de constiinta.

Sper ca am fost explicit, daca nu, te rog lasa-mi un comentariu, reply sau mesaj si raspund cu placere.

Un salt in constiinta este insotit aproape negresit de o schimbare in identitate, o restructurare completa a fiintei umane.

Valori, convingeri, abilitati, subtilitatile si legaturile pe care le observi, totul are o alta forta, incarcatura, putere.

Primesti in traista ta de viata noi unelte si arme pentru a face fata noului nivel de constiinta si nu ti se va permite saltul daca nu treci testele si testul suprem.

Vei fi testat pana cand esti pregatit.

Deci, cumva, toti suntem pe acest drum, dar nu toti in acelasi ritm.

Pont: Se spune ca aceste salturi in constiinta si schimbari de identitate apar ciclic in viata noastra din 7 in 7 ani sau din 10 in 10. Ai putea sa gasesti un tipar in viata ta in care ciclic ti s-a cerut sa te transformi pentru a putea evolua si a trai viata altfel?

Sfanta treime a fiintei umane: Corp – creier – suflet

Fiecare dintre aceste 3 entitati este la fel de pretioasa si importanta, si poate ai auzit expresia :” sa traiesti la adevaratul tau potential”.

Ei bine, sa traiesti la adevaratul potential e un lucru posibil instantaneu, si chiar ti se intampla spontan atunci cand corpul, creierul si sufletul sunt activate si ARMONIZATE.

Trup – creier – suflet

Toate trei trebuie:

  • Vindecate
  • Hranite
  • Optimizate

Apoi, pentru varful de potential, ele sunt armonizate.

Cand le armonizezi, starea fiecareia dintre cele 3 va da puterea fiintei tale ce functioneaza la unison cu toate partile componente.

Daca inca nu te-am atins cu povestea, hai sa schimb viteza.

Daca vrei sa faci bani, trup, minte si suflet determina sumele pe care le faci, pastrezi si intelepciunea cu care le inmultesti.

Daca vrei relatii de calitate, implinitoare, doar prin sanatatea si armonia dintre cele trei vei putea sa ai relatii sanatoase.

Sa-ti zic de sanatate?

Boala apare prima oara ca blocaj sau distorsiune in energie si informatie, apoi in psihic, mental si emotional iar ultimul nivel e fizic, strigatul de ajutor al fiintei in al-13-lea ceas.

E simplu. Si in acelasi timp nu-i.

In metoda Novacovici, ne ocupam de toate 3 separat si apoi le si armonizam. 

Omenirea in acest moment, ca si pregatire si nivel de constiinta, este cea mai educata pe corp fizic.

Orice stiinta de pe planeta ce se concetreaza doar pe corpul fizic deja s-a nascut talent si a murit speranta.

Pentru ca trupul si starea lui, sanatatea lui, este EFECT al unei cauze. Corpul este consecinta a unor cauze.

Daca ai diabet de la prea mult zahar poate fi din cauza faptului ca ai avut nevoie de zahar sa simti placerea si bucuria ce-ti lipsea pe plan psihic si sufletesc , adica minte si suflet.

Asadar, prima oara suflet, apoi mental si emotional apoi fizic.

Pont: fiecare entitate din “ sfanta treime” trebuie tratata cu la fel de mare grija , atentie si importanta. 

Iti vei face evaluari, vei stii care e situatia in cazul tau particular si iti vei croi un plan de actiune in care vei stii ce ai de facut pentru ca in 3-6 luni sa iti transformi viata in functie de ce nevoie.

Maine iti voi da un newsletter in care iti detaliez structura acestei metode, mai exact cum arata schita si planul pentru aceasta “sfanta treime” a fiintei noastre ( trup – minte – inima):

  • Vindecare
  • Hranire
  • Optimizare
  • Armonizare

Daca ai intrebari legate de ce am scris mai sus, le astept cu drag.
Per aspera ad astra

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

3 răspunsuri

  1. Buna seara Pera.
    Pe cat posibil te urmaresc cu atentie, la cele amintite mai sus eu am ramas cu blocajul financiar,, 
    Adica am fost jos , jos de tot unde nu ii doresc nici la cel mai darz dusman sa ajunga, incet foarte incet m-am ridicat.
    Din angajat am devenit liber profesionist, acum proprietar de afacere, da,, inca financiar sunt jos , dupa parerea mea mai jos ca si prima data ce priveste blocajul. 
    Fac tot posibilul {poate nu corect, poate nu suficient }sa ies din colaps da nu reusesc. 
    Ei citind randurile tale ca ai reusit doar 5% sa acaparezi imi  pun intrebarea   in cat timp ai acumulat cei 5% ?
    recunosc cateodata abia ajung sa imi ajunga bani de paine, +ca am si o mare responsabilitate 1 angajat { spre norocul meu doar 1} . 
    Poate sunt cateva probleme in mine care nu reusesc sa le definesc sau au intrat in asa masura in ritmul vietii ca "nu imi dau seama" ca ar fi punctul negativ SAU punctul forte nelustruit. Multumesc frumos pentru atentia data acestui mesaj 
       cu sincer respect 
        Robert

  2. Foarte interesanta abordarea!!! Sunt complet de acord cu ce ai scris! Ideea de ridicare a nivelului de constiinta seamana cu ce spunea un bun prieten: "Atunci cand situatia pare fara iesire, ma sui pe un scaun si privesc de sus!". 
    Mi-a luat multi ani sa-mi dau seama ca raspunsul la toate lucrurile care ma nemultumesc (inclusiv anumite boli) din viata il pot gasi la interior, dar sapand destul de adanc…adica….ADANC. 
    Am facut multi ani de dezvoltare persoanala, am devenit mai spiritual si mi-am gasit inclusiv vocatia si acum simt ca sunt in sfarsit pe un drum ascendent, in care mi se aseaza foarte elegant toate lucrurile in viata.
    Pera, ai avut si tu un aport la asta si iti multumesc!

  3. Buna,
    Tu ai vorbit despre aceasta armonizare dintre minte, corp si suflet, in cartile si articolele tale, dar practic, sa vedem cum facem. Asa cum spui tu, ascultam un expert, si el ne spune care este metoda lui, sau tehnicile pe care le aplica, si ce rezultate a obtinut, dar…aceste metode nu functioneaza la fel pentru toti cei care asculta si citesc, si incearca sa puna in practica. Transformarea in constiinta fiecaruia, vine la fiecare mai usor sau mai greu, mai devreme sau mai tarziu. Din aceasta cauza, avem impresia ca pentru noi nu functioneaza ceva, dar poate nu facem ce trebuie, cum trebuie si cand trebuie, sau ne oprim la jumatatea drumului; ne simtim cam dezorientati, nu avem puterea, vointa, dorinta de a continua. Aici trebuie facut ceva, si este cheia.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.