Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Nu e vina mea - cauzele și soluția pentru lipsa de rezultate

Adversarul din mintea noastră este mai de temut decât cel aflat de partea cealaltă a fileului – Timothy Gallway

În ultima lună şi în special în ultimele două săptămâni, am meditat foarte mult asupra motivelor pentru care foarte mulţi oameni deşi se străduiesc, nu obţin rezultatele dorite.

Într-o lume în care informaţia este din plin, încă prea mulţi oameni se zbat încercând să răzbească, să îşi rezolve problemele şi durerile, însă nu fac decât să devină şi mai frustraţi pentru că nu se întâmplă ceea ce ei au sperat atunci când şi-au propus schimbarea în bine.

Aşa că m-am supărat.

Şi m-am ambiţionat.

Şi am început o muncă asiduă pentru a înţelege acest fenomen.

De ce oamenii având în mână uneltele schimbării, nu se schimbă?

De ce oamenii spun că vor să slăbească în timp ce au gura plină de kebab?

De ce oamenii spun că vor să devină independenţi financiar şi când au primii lor bani în buzunar şi trec pe lângă o vitrină intră în ea şi ies fără un ban?

De ce oamenii îşi dau singuri cu ciocanul peste degete şi apoi dau vina pe ciocan?

De ce oamenii se mint pe ei înşişi?

Foarte multe întrebări la care dacă găsim răspuns şi soluţie, rezolvăm o problemă uriaşă.

Într-un articol precedent, am identificat câteva cauze personale ale oamenilor ce îi opresc să aibă rezultatele dorite.

- Obiceiuri

- Voinţa

- Motivaţiile

- Rezistenţe

- Mobilizarea energiei

- Conştientizare

Articolul poate fi citit aici: https://www.personalitatealfa.com/blog/6-motive-pentru-care-esuezi-constant-desi-te-straduiesti/

De la momentul scrierii articolului de mai sus, au început să vină şi alte motive pentru lipsa de rezultate a oamenilor.

Imaginea de sine

Omul gras, de exemplu, este incapabil de a se vizualiza pe sine ca fiind slab. De aceea, eforturile sale sunt sabotate de falsul sentiment că munca de slăbire este inutilă. Omul pur şi simplu nu ştie sau a uitat care sunt beneficiile uriaşe care vin în urma muncii de a obţine rezultatul dorit şi asta e valabil pentru orice obiectiv.

Lipsa de măsurători

Ceea ce măsori poate fi crescut. Dacă nu măsori, de unde ştii dacă acţiunile şi comportamentele tale, eforturile tale, te duc spre obiectiv, te ţin pe loc sau te dau în spate?

Sentimentul că eşti blocat, plictisit sau în zona de confort

Toate aceste emoţii pot ţine un om pe loc. Încrederea în reuşită, sentimentul de evoluţie şi al aventurii sunt ingredientele ce pot scoate un om din apatie şi blocaj şi îl pot propulsa înainte. De aceea, e important să ne alegem bătăliile potrivite pentru tipul nostru de personalitate.

Confuzia dintre dorinţe şi obiective

Una e dorinţa, cu totul altul obiectivul. Un obiectiv necesită un plan concret de acţiune, iar un plan trebuie să fie SMART. Adică Specific, Măsurabil, Achievable ( poate fi atins) , Realist şi Timed ( încadrat clar în timp).

Dorinţa este un gând rătăcit, o emoţie trecătoare.

Neasumarea responsabilităţii

Din nou, mulţi oameni şi-ar dori rezultate, succesul sau fericirea, însă dacă se poate să nu fie ei responsabili. Cumva să se întâmple lucrurile fără implicarea lor. Ei bine, succes... şi să îmi scrie şi mie cine descoperă cum se ating rezultatele fără asumarea totală a responsabilităţii pentru comportamente şi rezultate.

Marea revelație

Dincolo de toate aceste obstacole mi-a picat fisa.

Oamenii nu ştiu să aleagă corect forma de ajutor de care au nevoie.

  • coaching
  • training
  • consiliere
  • psihoterapie
  • mentoring

Ce sunt toate acestea?

Metode pentru a educa, îndruma, explora potenţialul uman.

Care e potrivită pentru ce anume? Aceasta este marea întrebare.

Ca să simplific explicarea, am dat următorul exemplu:

Ca să înveţi să foloseşti aparatele de la sală, ai nevoie de training. Dacă vrei să atingi un obiectiv legat de sport şi sănătate, ai nevoie de coaching. Dacă spui că vrei training şi coaching pentru ca să slăbeşti în timp ce mănânci un kebab, ai nevoie de psihoterapie.

Cu alte cuvinte, training-ul te învaţă să foloseşti uneltele şi îţi dă cunoştinţele. În mod normal, asta ar trebui să ducă şi la rezultate, însă doar 5% au rezultatele dorite doar prin training.

Când îţi dai seama că ai nevoie de mai mult, te duci la coaching. Coaching-ul te ajută să stabileşti obiective şi să le atingi, depăşind obstacolele interioare şi pe cele exterioare. Aici, 30-40% din oameni reuşesc să obţină rezultate.

Şi totuşi, eu am fost unul din oamenii care având ambele metode de mai sus la dispoziţie, mâncam kebab în timp ce plăteam antrenor la sală şi îmi juram bătându-mă cu pumnii în piept că tot ce vreau este să am rezultate.

Era clar că aveam o problemă interioară ascunsă pe care nu o cunoşteam. Mi-am făcut singur psihoterapie, introspecţie, mi-am pus întrebări şi m-am uitat în oglindă zilnic ca să îmi dau seama de ce conştient vreau una, inconştient alta.

În clipa când mi-am dat seama de motivele ascunse pentru care mă sabotam, am depăşit un uriaş obstacol intern şi am decolat.

Pentru situaţia în care sunt mulţi oameni, e foarte potrivit citatul de mai jos.

Și unicul mod de a rămâne sinceri cu noi înşine, dezvoltându-ne o luciditate “de învingă̆tor”, este să ne întrebăm tot timpul: este cinstit ceea ce fac acum? e bine? îmi sunt fidel mie însumi? Și apoi să ne continuăm drumul în viaţă ştiind că ne-am ocupat de cauză, că nu suntem în situaţia în care efectul cauzei pe care-o ignorăm “se va ocupa de sine”. Luciditate înseamnă̆ să ne dăm seama că nu este nicio diferenţă între a nu şti să citeşti şi a nu citi, deşi ştii. Că nu este nicio diferenţă între a nu putea evolua şi a nu evolua, deşi poţi. – Denis Wailtey

Aşadar, cum faci slalom printre toate acestea?

Am pregătit ceva extraordinar pentru tine. O soluţie foarte accesibilă pentru tine care te va ajuta să limpezeşti clar de tot această ceaţă şi confuzie care în acest moment te blochează din drumul evoluţiei tale care ar putea fi foarte neted.

Vreau o dovadă de angajament din partea ta.

Un comentariu mai jos în care să îmi spui

1. care este obiectivul tău numărul 1, concret, specific, măsurabil şi în cât timp vrei să îl realizezi.

2. ce formă de educaţie crezi că te-ar ajuta cel mai mult? training, coaching, psihoterapie, un mentor?

Joi îţi voi da soluţia la toate cele de mai sus, după ce am să citesc cu maximă curiozitate comentariile de sub acest articol.

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții