Nu uita să te bucuri de relația ta de cuplu!

Îmi aduc aminte…aveam 30 de ani (adică acum mai bine de 10 ani) și am fost părăsit de iubita mea de atunci. Imi aduc aminte după 3 ani de relație cum stăteam eu singur și deprimat după vreo două săptămâni și mă gândeam: ”ce regret cel mai mult din perioada respectivă?” 

Mi-am dat seama că regretam că am lucrat foarte mult și când mi se cerea să merg la un biliard, să ieșim la un picnic în pădure, etc. Eu refuzam, ziceam mereu că am treabă, că trebuie să lucrez. Singurul meu regret acesta a fost: mi-aș fi dorit să mă bucur puțin mai mult în anumite momente. Ziceam că o să mă bucur mai târziu, dar acel ”mai tarziu” nu a mai venit. Și de atunci mi-am promis (n-am reușit tot timpul să mă țin de promisiune) că mă voi bucura mai mult de momentele prezente în relația mea de cuplu. 

Institutul Gottman întărește ideea aceasta și spune așa:

Într-o familie, de obicei, e o lista lungă de TO DO; partea de distracție rămâne la sfârșitul listei, doar că se termină ziua și nu mai ajungi și la partea de distracție. Închei ziua, dormi, o iei de la capăt cu TO DO list-ul, seara vine oboseala, bucuria…mai târziu.

Institutul Gottman

Zi după zi, săptămână după săptămână, lună după lună și an după an, nu mai e loc de distracție. Iar Gottman spune că distracția este un lucru foarte, foarte important, pe care nu avem voie să îl ratăm. Pentru că dacă punem viața pe pauză acum în ideea că într-un viitor lucrurile vor fi mai bine și vom avea mai mult timp, asta nu se mai întâmplă niciodată. De-a dreptul. Pentru că este un mușchi pe care îl dezvolți. 

Nu e ca și când ai spune ”nu mă duc la sală să mă antrenez, dar peste 3 ani de acum o să fac genuflexiuni cu 120 kg pe bară”, sau orice altceva. Nu merge așa. Trebuie să te antrenezi, la fel ca și cu bucuria, cu distracția. Sunt niște lucruri la care devii mai bun făcându-le. Nu le faci, se atrofiază mușchiul respectiv. Și atunci rămâi cu multă muncă, cu ce îți dorești tu, dar trebuie să înțelegi că nu va exista bucurie și distracție. 

De aceea vreau să te încurajez să te uiți azi în viața ta și să te întrebi dacă nu cumva bucuria și distracția sunt la sfârșitul listei de TO DO și nu prea mai ajungi la ele niciodată.

Și vreau să îți spun că este foarte important să aduci și să readuci bucuria și distracția în viața ta, indiferent în ce context te afli în momentul acesta. Pentru că despre asta e viața: despre a fi în starea de prezent și a te bucura acum. Ok, că ai planuri, că vrei să faci, să construiești, să dregi, e minunat; nu te oprește nimeni să le urmezi. Nu uita, constanța bate genialitatea. Este foarte important pentru noi să punem cărămida în fiecare zi. Roma nu a fost construită într-o zi, dar în fiecare zi au pus cărămizi la ea. 

Deci urmărește-ți planurile, obiectivele, lucrează; dar dacă pui bucuria și viața pe pauză, probabil că vei sfârși cu regrete. 

Acesta este mesajul meu pentru tine azi. Dă like și subscribe dacă ai ajuns până aici și scrie-mi, evident, la [email protected] dacă crezi că te pot ajuta cu ceva. 

Mulțumesc, 

Pera 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.