O întrebare ce îi ajută pe oameni să nu mai fie găini

O găină poate părea sigură pe ea şi că ştie ce face.

Ţine pieptul înainte, capul sus, priveşte cu un scepticism demn de o fiinţă inteligentă, căutând indicii.

Aproape poţi spune că găina este o persoană demnă a societăţii noastre.

Totuşi, adevărata natură a găinii se vede atunci când ţăranul care creşte găinile, îşi suflă mucii cu mâna în bătătură, aşa cum îi stă bine unui ţăran şi toate găinile sar la muci ca la grăunțe.

De aici şi expresia ”sari ca puiul la muci”.

Adică eşti impulsiv, superficial şi crezi că tot ce zboară se mănâncă.

Lipsa de control emoţional, privirea superficială a lucrurilor de suprafaţă fără a pătrunde în esenţa lucrurilor, naivitatea ce provine din inconştienţă şi ignoranţă.

Privind la aceste asemănări putem spune că sunt destui oameni care sunt găini.

Totuşi, există un mic test pentru a face diferenţa dintre oameni şi găini.

E o întrebare la care răspunzând, îţi dai seama cam pe unde te afli pe spectrul de la găină la om şi mai mult, cu întrebarea asta poţi ajuta alţi oameni să nu mai fie găini.

Întrebarea la care vreau să îmi răspunzi azi în secţiunea de comentarii de sub articol, sună în felul următor:

Care este mesajul tău pentru cei din jur? Care este adevărul pe care l-ai descoperit şi ştii că dacă oamenii din jurul tău l-ar şti, le-ar face viaţa mai bună?

Sunt multe asemănări dintre om şi găină, iar una principală este FRICA.

A doua asemănare este privirea superficială asupra lumii înconjurătoare.

A treia asemănare este convingerea că ”tot ce zboară se mănâncă”.

Azi am să vorbesc despre o frică în mod deosebit.

Frica de vocaţie

Prea mulţi oameni umblă speriaţi de orice, ca nişte găini.

Mesajul meu către lume, adevărul la care am ajuns eu, este că atunci când un om îşi descoperă vocaţia, toate stelelele din viaţa lui se aliniază şi va avea nu doar bani, relaţii faine, sănătate şi putere, dar va avea un sens în viaţă, un motiv pentru a se trezi în fiecare dimineaţă, o muncă de la care nu va dori pauze, weekenduri şi concedii pentru că vocaţia lui este vacanţa lui.

Şi spun mesajul acesta dinainte să ajung student al psihologiei, doar ca să constat recent că FRICA este un obstacol uriaş în calea trăirii vocaţiei.

Tot recent, am înţeles de ce.

Oamenii sunt speriați de ideea că ar putea avea o vocaţie. Că ar putea avea impact asupra lumii. Că au o responsabilitate în această viaţă.

Mai mult, se uită la vieţile oamenilor care îşi trăiesc vocaţia de 10-20-30 de ani şi spun:

”Eu nu aş putea să fac atâtea. Eu nu am energia asta. Eu nu am abilităţile necesare. Nu sunt capabil să depun eforturile acestea, să fac sacrificiile, să îmi pun viaţa la bătaie pentru un ideal.”

Ei bine, asemănarea dintre om şi găină este evidentă aici.

Aşa cum puiul sare la muci crezând că sunt de mâncare, la fel şi omul se uită la cel cu realizări şi spune ”eu nu pot să fac”, uitând că orice om care a avut orice fel de realizare, a început într-o zi de la zero.

La început, când eşti mic şi nu ştii nimic, şi vocaţia ta este mică. Există, dar e doar o sămânţă ce aşteaptă să încolţească.

Pe măsură ce tu te dezvolţi ca persoană, îţi dezvolţi abilităţi, faci muncă de autocunoaştere, începi să devii din ce în ce mai bun în a fi tu însuţi şi a putea să oferi celor din jur ceea ce îţi face plăcere şi la ceea ce te pricepi din ce în ce mai bine.

Vocaţia ta creşte odată cu tine.

Nu te uita la oamenii de succes comparând ce faci tu cu ce fac ei acum.

Dacă eşti la început, uită-te la ce făceau aceşti oameni când erau şi ei tot la început.

Nimeni nu s-a născut învăţat, asta e o certitudine.

Dacă unii oameni fac lucruri extraordinare în viaţă, e pentru că fac pas după pas, în fiecare zi, în timp ce alţii visează la cai verzi pe pereţi.

Nu fi o găină speriată de calităţile, vocaţia şi realizările altora.

Când tu eşti mic şi vocaţia e mică.

Când creşti tu, creşte şi ea.

Îmi aduc aminte când aveam doar entuziasmul faptului că mi-am descoperit vocaţia de psiholog.

Din entuziasm, după ce le-am povestit celor din jur despre vocaţie şi nu m-a luat nimeni în serios, am decis că trebuie să existe în această ţară oameni care vor rezona cu mesajul meu, aşa că am făcut un blog.

Acesta pe care-l citeşti acum.

În 2005 nu era facebook şi nici surse de trafic. Internetul încă era pe modem, dar nu aveam în cap obstacole ci doar căutam modalităţi de a-mi transmite mesajul mai departe.

După 10 ani, tot asta fac.

Caut modalităţi de a-mi transmite mesajul mai departe.

Socrate spune că educaţia nu este umplerea unui vas ci aprinderea unei flăcări şi ştiu că treaba mea nu este să îţi spun ce să faci, cum să faci, când să faci.

Treaba mea este să te trezesc din somnul conștiinței.

Dacă reuşesc asta, ştiu că eşti echipat perfect să faci orice îţi propui.

Însă fără trezire, nu există acţiune şi rezultate.

Tu determini ritmul în care vrei să evoluezi.

Uită de siguranţă, uită de confort

Când a fost ultima dată când ai avut naivitatea să crezi că ai ceva şi va rămâne la fel.

Telefonul de care erai aşa bucuros ieri, azi e depăşit.

Relaţiile pe care te bazai ieri, azi nu mai există.

Starea de bine de ieri, e şi ea o amintire.

Nu te poţi baza că ceva va rămâne la fel, dar te poţi baza pe faptul că totul se va schimba.

La fel şi tu, nu vei rămâne la fel.

Te vei schimba, vei evolua şi odată cu tine şi vocaţia ta.

Pentru că ai deja o vocaţie, iar dacă nu o foloseşti încă, dacă nu faci viaţa celor din jurul tău mai bună la potenţialul tău maxim, e pentru că încă eşti mic. La fel ca şi vocaţia ta.

Creşti!

Nu te teme şi nu te compara. Nu contează ce au făcut alţii, cum şi în cât timp.

Important e ca tu să începi şi să continui pas după pas, zilnic.

Şi creşterea începe cu mesajul tău către lume.

Care este mesajul tău către lume?

În ce crezi azi cu tărie, lucru pe care dacă l-ar afla şi alţii, le-ar face viaţa mai bună, ar elimina suferinţa, ar creşte calitatea vieţii?

Asta vreau să ştiu azi de la tine şi cu asta începe vocaţia ta.

Care e mesajul tău care poate face viaţa celor din jur mai bună?

Ce anume ţi-a făcut ţie viaţa mai bună?

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

86 de răspunsuri

 1. Mesajul meu era sa „AI CURAJ SA ACTIONEZI, sa te dezvolti, sa te pregatesti sa progresezi”. L-am schimbat dupa ce am citit articolul tau, in „NU MAI FI GAINA!” Suna mai clar, mai scurt, mai convingator.

  1. este mai scurt, dar devine mai clar doar dupa ce citesti „distinctiile”, facute de Pera, in articol … 🙂

 2. Mesajul meu este
  „Daca vrei sa ai ceea ce nu ai acum,
  trebuie sa faci ceea ce nu faci acum.”
  Fara scuze si fara frici punct . Multumesc si felicitari Pera pentru ceea ce faci .
  O duminica minunata sa aveti :).

 3. „Zambeste, orice ti-ar oferi viata zambeste! Cu siguranta gasesti un lucru cat de mic de care sa te bucuri, chiar si in cele mai negre clipe.”

  1. Bună Oana, la ce te ajută să zâmbești? Eu zâmbesc mereu, pur și simplu îmi este extraordinar de greu să mă opresc. Dar din cauza asta în lucrurile de zi cu zi cei din jur mă văd ca o persoană neserioasă. Să zicem că acesta este un efect negativ al zâmbetului. Tu la ce crezi că mă ajută faptul că zâmbesc mereu?

   1. Si eu sunt un zambitor de felu meu…si faza tare e ca atunci cand mi se cere sa fiu serios,sa nu mai rad/zambesc ma apuca exact pe dos…nu ma pot opri dim zambit sau ras! Si la un interviu de angajare am fost intrebat la un moment dat ca de ce zambesc….si am raspuns ca asa e expresia fetei mele:)).Asta este,probabil cand m-au facut ai mei parinti au fost tot un zambet:))

 4. de ce trebuie sa ma gandesc la altii pentru vocatia mea ? sunt eu in primul rand ! si sunt multi care -desi eu sa le vreau binele-ei nu l-ar accepta din varii motive . deci,mai intai m-as gandi la mine si apoi ,prin vocatie,as ajuta pe altii . dar ,mai intai,sa fiu eu multumita de vocatie.mesajul meu e mai degraba o convingere personala . cred in bunatatea umana ,pana la proba contrarie. cred in binele facut dezinteresat

   1. Primul pas este Sa Iti construiesti un Vis Maret,care sa ii cuprinda si pe ceilalti,apoi Atitudinea de Invingator determina Actiunea,prin munca si credinta!

   2. Desi am acționat de multe ori asa, am ajuns să fac prea multe pentru alții fără să îmi dau seama că îmi epuizez resursele si bine tot nu era. E posibil ca sentimentele că sunt egoistă și independentă să nu le pice bine unora, iar mie nu îmi place cum interpretează ei acțiunile mele, cu toate bunele mele intenții. Acum mă gândesc serios că astea sunt de fapt ” probleme imaginare”.

 5. Esti gaina? Fa oua si fa-o bine la nivelul la care esti. Pentru ca dupa aceasta etapa vei dori sa treci de ea iar atunci „keep walking” indiferent de imprejurari si experiente. Ajungi la urmatorul stadiu..sa zicem de capra de munte cand urci in locuri ce par imposibile, pe varfuri de munti si atunci realizezi ca vrei sa treci dincolo de ei. Te doresti un dragon inaripat sa te poti desprinde de tot ce te tine..Acesta ar fi mesajul meu:” fa bine ce faci acolo unde esti si mergi mai departe, continua sa mergi”.
  In ce priveste calitatea vietii, consider ca viata este buna doar noi o experimentam din unghiuri care nu ne convin la un anumit moment. Nu poate fi totul doar o curgere lina. Sunt suisuri urmate de coborasuri pt a urca apoi spre alte cunoasteri.

 6. Mesajul este. Printr-o alimentatie sanatoasa ne putem schimba radical, viata si relatiile cu cei din jur.
  Trebuie doar sa invatam sa ne cunoastem nevoile si sa ne acceptam asa cum suntem.

 7. Cred cu tarie ca increderea in sine,descoperirea vocatiei si constientizarea importantei implinirii noastre prin iubire, fata de tot ce este viu, poate duce la o imbunatatire a calitatii vietii . In acest sens am nevoie de autocunoastere si multa actiune.
  Multumesc Pera. Imi place claritatea exprimarii tale.

 8. Buna Pera! In primul rand sa ai incredere in tine si chiar daca faci o prostie sa fii convins ca acea prostie va duce in final la evolutia ta personala la dezvoltarea ta ca individ. Ce daca altii te critica si te judeca, tu trebuie sa fii convins ca dincolo de toate astea te astespta satisfactia si implinirea. Trebuie sa fii imatur sa crezi ca drumul evolutiei iti va fi presarat intotdeauna cu flori, mai sunt si spini si inteapa, chiar adanc dar nu se moare din asta .
  Iti multumesc pt ce am invatat de la tine!
  O zi buna!

 9. Mesajul meu este : Sa creada cu putere in ei insisi, sa creada in Dumnezeu, in stiinta, sa renunte la griji si frici, sa treaca la actiune.
  Sa darame toate barierele care ii limitau si sa devina constienti si vigilenti, ca ei insisi isi creeaza destinul.
  Niciodata nu e prea tarziu, in niciun domeniu de activitate, in nicio situatie de viata! Sa aiba viziune de ansamblu, exact ca un vulture!
  Sa se focuseze intotdeauna pe solutii, sa fie pragmatici si sa treaca la actiune.
  Nu te lasa intimidat de nimeni si nimic. Si tu poti!
  Mult succes!

 10. Mesajul meu pentru lume este defapt un proverb care nu mai stiu exact cine la spus.Cred ca Dalai Lama.
  Sadeste un gand,
  Culege un obicei,
  Sadeste un obicei,
  Culege un caracter,
  Sadeste un caracter,
  Culege un destin.

 11. Iti multumesc ca imi deschizi ochii!….citesc majoritatea articolelor tale imi da mult curaj imi schimba unghiul de a vedea lucrurile Dar nu stiu ce se întâmplă atunci când sunt gata pe fapte mari incetinesc ritmul …..O duminică frumoasa iti doresc.

 12. La mine a fost cam la fel. Am luat o problema pe care o am de ani de zile si pe care am decis ca nu vreau sa ma mai lovesc de ea in veci. Am transformat-o in nisa, am facut un blog moca cu solutii, care sa ajute si alti oameni si uite asa se construieste o comunitate de la zero in sus.
  Mesajul E foarte simplu. eu e: „Ai incredere in ceea ce vrei sa oferi altora, ignora carcotelile si parerile enciclopedice proaste la adresa ta si nu uita ca in fiecare zi sa aduci ceva nou si de ajutor oamenilor”
  Oamenii te critica si tot ei te apreciaza pentru valoare pe care o oferi! Multumesc de articol!

 13. Mesajul care mie mi-a schimbat viata: ” Nu exista destin, nimic nu e predestinat in viata. Destinul ni-l facem noi, prin alegerile noastre. Rolul lui Dumnezeu este sa ne ofere oportunitati, depinde de noi daca profitam sau nu de ele. Dumnezeu nu ne baga in traista.”

 14. Care e mesajul tau care poate face viata celor din jur mai buna? PERA NOVACOVICI.
  Ce anume ti-a facut tie viata mai buna?…. PERA NOVACOVICI. munca lui subiectele m au facut sa devin mai bun mai untelept , si sa ma trezesc din somnul care parea vesnic. MERCI PERA.

 15. Mesajul meu este sa fim permanent constienti de faptul ca tot ce ni se intampla in viata, ni se intampla cu un scop, cu un motiv

 16. Salut,
  Intelegerea „simbiozei“ si importantei lui, o viata de om construita pe acest principiu aduce cel mai mare beneficiu omenirii si naturii. Cand vorbesc despre simbioza, nu ma refer doar la flora noastra intestinala care consta din multe soiuri de microbi brobiotici si ne ajuta sa supravietuim prelucrandu-ne hrana inghitita si tinand în frau alti microbi daunatori. Simbioza trebuie sa existe si între oameni sau între oameni si animale, între oameni si plante, paduri si ape. A gandi prin colaborare, respect, empatie si bunavointa aduce beneficii atît intre oameni cat si între om si alte vietuitoare sau natura. Vocatia este tot un fel de simbioza.

 17. Mesajul meu scurt: învață!
  Pentru detalii citește, călătorește, ajută, ascultă, mâncă sănătos, fă sport, acceptă provocări, ieși din zona de confort… trăiește!

 18. Nu exista libertate mai mare decat sa fii in concordanta cu interiorul tau; daca esti ok pe dinauntru, viata e mult mai simpla si mai frumoasa

 19. Fiecare dintre noi are potentialul de a deveni TOTUL insa cu multa munca si cu educarea MINTII noastre zi de zi. Nu asteptati miracole, revelatii, declick-uri, vraci, etc. Munciti cu voi si cu mintea si cu inima voastra zi de zi. Vor fi si zile bune si zile proaste. Chiar de cazi, ridica-te si ia-o de la capat cu munca.

 20. Dacă îți dorești cu adevărat ceva, ai încredere în forțele tale și muncești pentru a obține acel ceva, imposibil sa nu reușești.

 21. Ai incredere ca in spatele oricarei intamplari aparent nefericite din viata ta se ascunde un scop.Orice intamplare,chiar si cea mai nefericita te apropie de esenta ta si de ceea ce cauti.Fii atent la ce invațătura poti extrage din fiecare eveniment din viata ta.Nu lasa sa treaca pe langa tine fara sa fi invatat ceva.

 22. Nu-ti fie frica sa fii tu insuti! Arata-te cu bune si cu rele, accepta-ti greselile si invata din ele! Devino in fiecare zi mai bun, inspira-i pe cei din jur cu ce ai mai frumos si daruieste iubire ori de cate ori ai ocazia!
  Cred eu ca asta e calea catre o pace interioara, iar atunci cand subconstientul se linisteste, si raspunsurile pe care le cauti vin mai usor.

 23. Să nu-ti fie frică să faci un lucru, fal greșește și iao de la cap până reușești și ai încredere în tine !

 24. Mesajul meu in primul rand pentru mine dar si pentru multi altii sunt convins: ” Sa nu-ti fie frica sa evoluezi, misca ceva, nu sta in zona de confort ca o gaina!”

 25. Daca omul ar avea certitudinea ca traieste o singura data atunci daruirea fata de semenii lui ar fi un scop.Dar cum nu exista certitudine ,se lasa prada nevoii de a fi validat de a fi iubit si atunci incepe calvarul. Uita sa fie autentic , uita sa danseze , uita sa cante… devine ignorant fata de sine…uita sa daruiasca … isi uita scopul , uita ca toate atributele lumii materiale sunt doar consecinte, asa ca daca vrei sa-ti aflii scopul daruieste, daca vrei sa-ti aflii vocatia daruieste.Daca imi spunea cineva acum un an ca vreau sa devin psiholog ii spuneam ca e nebun,daca imi spunea cineva ca vrea sa vorbesc oamenilor ii spuneam ca e nebun dar tot un nebun m-a luat la un boot camp la Straja si chestia asta mi-a schimbat viata. Printre altele nu mai fumez.Asa ca aleg sa cred ca omul este minunat. Drumul spre sine trebuie sa fie pavat cu puterea da a darui , cu puterea de a fi autentic , cu puterea de a iubi! Incepe prin a darui un zambet si sa ai incredere ca exista ciclul zambetului . El va fi transmis mai departe . Si se va intoarce la tine poate sub forma de imbratisare!Mesajul meu catre oameni este: ” Locul in care se ascund cele mai mari temeri ale tale este locul in care poti creste cel mai mult” . Multumesc Pera.

 26. Mesajul meu pentru cei din jur, e ca noi oamenii suntem mai mult de cat credem si putem fi niste fiinte evoluate si extrardinar de frumoase din interior spre exterior, putem avea stari sufletesti si experiente inalte, pe care nici nu le putem descrie in cuvinte atat de placute pot fi.
  P.S – Raspunsul asta mi-a venit (fulger) in minte.

 27. Infrunta-ti frica…numai trecand prin ce crezi ca n-ai putea experimenta vei reusi sa depasesti teama.
  Daca am reusit eu..o poti face si tu!
  Iubeste…invata sa te iubesti si sa te respecti
  Nu uita sa-L lasi pe Dumnezeu sa se manifeste prin tine
  Multumesc Pera ca ai ales sa nu te pierzi!

 28. Mesajul meu este „Alegerile pe care le faci, sunt cele care te definesc.” Toate deciziile, persoanele, pasiunile, activitatile pe care tu le alegi astazi, te vor face cel de maine. Alegi sa fii gaina, ramai in curtea ta, fara a-ti da sansa sa descoperi cat de multe ai de aflat si invatat in lumea asta.

 29. Buna Pera,
  Stiu ca atunci cand faci ceva cu foarte mare placere , chiar daca e numita munca, inseamna ca restul va veni pe rand.Frica trebuie depasita, si restul este sa continui sa faci treaba din ce in ce mai bine.Sigur vei culege si roadele.

 30. Salut Pera ,
  Mesajul meu ar fi ” poti avea grija de tine si de cei dragi tie valorificandu-ti vocatia ” ! restul e tra la la si bla bla bla …..!
  Salutari ,

  1. Schimba-ti atitudinea si iti vei schimba viata..este mesajul care pt mn a fost benefic si m-a facut sa inteleg ca fara schimbare in actiunile zilnice nu ai cum sa progresezi ci doar sa ramai pe loc..in zona ta de confort..m-a facut sa inteleg ca cea mai mare greseala este sa iti fie frica sa gresesti..fa greseli dezvolta-ti pesonalitatea si asa vei putea ajunge acolo unde iti doresti..dar ca sa primesti in viata intai de toate trebuie sa dai..si pt asta trebuie sa ai ce sa dai,si aici nu e vorba de bani..cred ca stie toata lumea

 31. Salut Pera! Eu imi spun mereu si le spun si prietenilor mei : Totul este in regula!tot ceea ce se intampla este spre binele meu!si cand ma trezesc ca traiesc in trecut,imi spun:TRAIESTE AICI SI ACUM!

 32. Actioneaza Azi !!! Pana la urma toti murim si prezentul e singurul „lucru” care il avem inainte de asta.

 33. Eu sunt convinsa ca in viata asta, exista infinit de multe motive care ne imbogatesc existenta, care fac sa merite orice efort, care ne usureaza de asa zisele „greutati” pe care noi suntem tentati sa le consideram covarsitoare. Cand eram la liceu, si plecam dimineata, admiram copacii, plantele, oamenii, parfumul florilor, aerul curat, e care-l trageam in piept tare! Si imi repetam in gand ca am peste 100 de motive sa fiu fericita, si incepeam sa enumar cateva, in gand, in timp ce admiram exteriorul… Iar starea se spirit era extraordinara, parca aveam aripi, si aveam mereu entuziasm, buna dispozitie, incat unii oameni care observau asta, ma intrebau mereu: cum poti sa fii asa vesela? Care e secretul? Chiar si cand am inceput sa lucrez, fiind intre sraini, se minunau unii de optimismul debordant. Care e secretul? Cred cu tarie ca exista bucuria vietii in noi, ca orice efort merita, si ca ziua de maine ne va aduce mereu surprize placute, ca ceva extraordinar de bun mi se va intampla, ca schimbarea va aduce un suflu bun, energizant. Si asa se si intampla. Sunt incantata de ceea ce am realizat, si mai ales de posibilitatea de a face inca atatea lucruri, de a trai si simti din plin toate momentele frumoase, unice, de a veni in intampinarea lor!

 34. buna ziua tuturor!!
  Pera vreau să îți multumesc pentru ceea ce esti si ceea ce scrii si ai un umor aparte,iti multumesc pentru ca m-ai ajutat să îmi formez o mare încredere în mine

 35. mesajul meu este:iertati mai usor,iubiti mai mult,nu lasati ura sa-si faca loc in inima voastra!

 36. Mesajul meu, in principal pentru mine si apoi pentru restul celor care citesc este: „Calmeaza-te !”
  De obicei atunci cand ascult pe cineva nu am cum sa imi dau seama ce spune exact, la ce se refera, cu ce atitudine si sentimente o spune, decat daca ma calmez si cu orice nelamurire ii cer o lamurire in mod direct si scurt.
  Mi se intampla zilnic, cu oameni care sunt inteligenti, DAR nu asculta ce VREAU eu sa spun ci aud ce VOR ei sa auda, sau ce CRED EI ca m-as referi eu ca si apropo. Sau pur si simplu raman blocati intr-un singur DETALIU din fraza mea. E ca si cum ai purta o discutie despre banana si Luna. Nu au nici o legatura. Nu te poti conecta in modul asta si mai mult ca sigur vei aduna niste frustrari mari cat Catedrala daca continui in felul asta… Eu le adun(dar la fel de repede incerc sa si scap de ele) cand imi dau seama ca unii oameni chiar au anumite blocaje si pur si simplu isi inchid canalul de emisie-receptie si nu te poti intelege cu ei RATIONAL, doar animalic(ca sa spunem asa)…

 37. cred cu tarie, ca indiferent de ceea ce-ti spun sau sfatuiesc unii sau altii ce sa faci , ce sa simti sau sau cum sa actionezi, TU , EU ,NOI sau facem ceea ce ne spune „greierasul” adica vocea constiintei.
  Daca suntem curati in suflet, atunci chiar daca vam gresi. sunt greselile noastre! Deci, sa gresim!!!!

 38. „Ma voi pregati si intr-o zi sansa mea va aparea!” Abraham Lincoln,este un citat care imi place mult si ma inspira!

 39. Buna seara si buna sa va fie inima,oameni buni! Mesajul meu catre lume e: TOTI KA UNUL! A SOSIT TIMPUL SA ACTIONAM. Dar a sosit timpul sa actionam în interiorul nostru. Si,poate,ceva mai tarziu,vom reactiona si în afara noastra;dar asta e o cu totul alta poveste. Omenirea are nevoie de Dumnezeu pentru a fi salvata. De un Dumnezeu ar ordinii,al pacii,al Iubirii. Omenirea are nevoie de o vacanta de 2 ore zilnic si de cel putin 6 ore saptamânal ca sa stea de vorba fiecare om cu el însusi,cu Divinul din el. Asta ar fi prima decizie spre adevarata eliberare. Oamenii au uitat sa înteleaga ca sunt fiinte ei însisi. Ca adevarata fericire,Iubire,realizare,adevaratul sens al vietii si adevaratul job,adevarata familie a omului secolului XXI e lumea propriului interior,singura care poate fi schimbata,modelata,singura care depinde de noi si de fiecare în parte,singura care poate fi si trebuie condusa ,,pe alte culmi de progres si civilizatie” la propriu,si totodata unicul Paradis care mai exista la aproximativ 6000 de ani de când au fost creati Adam si Eva. M-am saturat de rautate. M-am saturat de nedreptate. M-am saturat de negativism. M-am saturat de mediul care este aceasta lume. IZOLAREA CONSTRUCTIVA ESTE SINGURA IN MASURA SA SCOATA OMENIREA DE LA DEZASTRU. M-am saturat sa mai astept de la cineva ceva. Acum 98% dintre asteptari le am doar de la mine. Orice vreau în viata,în mine sau prin mine POT sa gasesc,AM DREPTUL sa gasesc,MERIT gasirea acelor lucruri. Mai presus de asta,NU MAI SPER! AM ÎNCETAT SA SPER CA MÂINE VA FI MAI BINE. Dar asta nu înseamna ca stau cu mainile în sân. Fac tot ce depinde de mine sa fie mai frumoase,mai bune si mai utile clipele mele din ziua de AZI. AZI E CEA MAI IMPORTANTA ZI DIN VIATA MEA. Pentru ca azi exist,scriu,am pasiuni,si AZI îmi fac un viitor asa cum vreau eu. PENTRU ASTAZI. Nu ma mai preocupa foarte mult mâine,saptamâna viitoare,luna viitoare,anul viitor;chiar cuvântul acesta, ,,viitor”,nu-l mai pot suporta auzit de la altii. Doar construit de mine AZI. Pentru ca AZI sunt SOFERUL acestui TIR ce înseamna viata. Din 1971,când mi-am început existenta biologica,am trait într-un continuu AZI. Înca nu a existat vreodata un ,,MÂINE”. De aceea nici nu mai cred în el. O seara minunata va doresc,si sa va faceti o lume mai buna si mai dreapta împreuna cu cei dragi din inima dumneavoastra va doresc!

 40. Mesajul meu de astăzi este „AI ÎNCREDERE ÎN TINE ȘI VEI GĂSI CALEA SPRE O VIAȚĂ MAI BUNĂ!”. Eu asta îmi doresc, din toate punctele de vedere 🙂
  PS – cam dură faza cu „mucii” :)) dar cred că am înțeles ce ai vrut să zici 🙂
  MULȚUMESC!

 41. Mesajul meu: exersarea iubirii de sine, a actiunii, recunostintei si PERSEVERENTA. Mintea se va opune, dar daca perseverezi sa le practici, la un moment dat (nu se stie cand) vor intra in obicei. transformarea e frumoasa, iti da curaj. Perseverenta este cheia: nu te opri; daca te opresti, incepe iar. repeta.

 42. Nu stiu care e vocatia mea, dar ceea ce încât zi de zi, ceea ce citesc, le explic celor care au răbdare sa mă asculte, celor care reactioneaza pozitiv la ceea ce zic! Totul pentru a nu i lasa „prada capcanelor” in care trăim…printre cele mai de temut fiind mass-media. Mulțumesc Pera

 43. Salutare Pera!
  Eu inca sunt la stadiul de „gaina” , dar ce cred ca e cel mai rau e faptul ca nu reusesc sa descopar adevarata mea vocatie. ..
  Succes in continuare..
  Cu respect. .Dan!

 44. Mesajul meu in lume este pe de-o parte asemanator cu mesajul tau si este destinat mai mult barbatilor.
  „Orice barbat de pe lumea asta are puterea, inteligenta emotionala si toate abilitatile de care are nevoie pt a fi fericit langa una sau mai multe femei, daca alege asta. In cazul in care are toate astea si realizeaza ca nu e alegerea potrivita, el poate fi fericit si impacat cu el insusi doar pentru faptul ca este barbat si poate sa aleaga orice doreste in lumea asta”.

  1. Multumim Valentin ca pe noi femeile ai fost asa dragut sa ne scoti din oala asta cu gainile si sa ramaneti doar voi barbatii ca adevarati gentlemani, sa va faca pe voi ciorba.
   Si eu am vazut unii tarani care, tot asa cum ii sta bine unui „taran” adevarat, dupa ce isi arunca mucii la gaini, taie cocosul, ca el numai se umfla in pene dar oua nu ii face. Insa e o fisura in rationamentul tau- daca nu cumva de la inceput nu erai barbat asa cum te crezi ci doar gaina sau cocos? Adica o fiinta ignoranta care doar se crede puternica, inteligenta si abila in toate si care cel mult se umfla in pene de crezi ca cine stie ce dihanie este.
   Ai dreptate, putem trai si singuri, dar ideea e ca un partener de cuplu iti poate oferi o oglinda in care sa iti vindeci ignoranta sau alte defecte si sa devii mai inteligent intr-atat incat sa accepti ca nu trebuie sa ai toate abilitatile si ca un partener te poate completa. Dar e nevoie desigur ca amandoi sa constientizeze si sa lupte pentru asta! Daca te ascunzi precum strutul in nisip impacandu-te cu puterea, inteligenta si abilitatile pe care le ai, dar uiti ca ti se vede fundul, de fapt nu esti decat o gaina mai mare.
   Sa imi scuzi exprimarea plastica si in loc sa te superi te rog incearca sa intelegi. Mie nu imi place sa tai cocosul din ograda decat daca bate orataniile din jur, insa daca el se da prea mare si nu se mai uita dupa gaini atunci se uita dupa alti cocosi si incepe sa se bata cu ei, iar daca a ramas singur incepe sa ciocneasca gainile care ar fi mai curajoase sa se apropie de el sau mai proaste- si atunci chiar ca nu are nici o utilitate cocosul ala. E bine sa fii cocos atat timp cat stii sa nu intreci masura!

 45. Mesajul meu este „Mintea si corpul sunt ale mele, dar ele nu sunt eu”. Ma ajuta sa trec usor peste perioadele mai grele. Un alt mesaj e „a iubi inseamna sa oferi fara sa astepti ceva in schimb”.

 46. mesajul meu este :” Nimic nu este imposibil in viata. Nu te da batut daca ceva iti doresti si vei reusi, chiar daca uneori lucrurile se misca mai incet decat ti-ai dori.”

 47. Doar gaini se invart pe aici… se simte din commenturile voastre. Nu mai pierdeti vremea pe siteurile altora, pe treaba lor, asta nu va aduce un succes in viata, de fapt e chiar zero. Vedeti-va de viata personala, nimeni nu poate stii mai bine ca voi insiva cum sa aveti succesul dorit, doar voi !!! Take care of your dreams…

 48. Personalitate, constiinta proprie, gandeste pentru tine. Nu mai fiti niste oi intr-o turma, decideti pentru voi insiva, nu mai fiti constransi social, nu mai incercati sa preluati modelul „wanna be”, nu va mai lasati prada fricii de fi voi insiva, ca mai apoi sa deveniti doar niste oameni dictati si directionati de ura. Vorbiti doar cand vreti sa spuneti ceva din inima, si nu din constrangerea societatii sau din politete

 49. Mesajul meu pt lume este: ” fericirea noastra este in mainile noastre!” consider ca oamenii ar fi mult mai fericiti
  daca ar lupta pt fericirea lor si nu ar mai astepta de la Dumnezeu si de la cei din jurul lor! Multumim pt articole Pera!

 50. Salut Pera!
  Mesajul meu catre lume, oameni, prieteni si complet necunoscuti este: „Trezeste-te! Deschide ochii larg si intreaba-te ce vrei sa faci, ce vrei sa fii, ce vrei sa lasi in urma! Invata sa spui NU la ce nu vrei, si DA la ceea ce vrei!”
  p.s. mi-a placut asemanarea cu gaina, e amuzanta si revelatoare in acelasi timp

 51. Citind articolul mi-a displacut de la inceput comparatia cu mucii, m-am gandit ca puteai Pera sa faci una mai eleganta, dar acum inteleg ca ai ales exact ce trebuia, ca scopul era intr-adevar sa ne trezeasca sila de a mai fi gaina, dorinta de a fi mai mult.
  Ok, poate ca ai fost o gaina pana acum dar ce e de facut mai departe? Daca veti spune, “ce imi doresc”, raspunsul pare logic, imi doresc sa fac ce e bine, dar nu stiu cum. Pai… bine pentru cine? Pentru tine, pentru tine si ceilalti sau doar pentru ceilalti? Daca ai fost un fel de gaina inseamna ca erai speriata ca te taie si trebuie sa iti clarifici si sa alegi:
  – vrei sa te taie ca sa aiba ce manca alti ? Pai atunci sa nu ma mai pun pe tava moarta ca o sa ma arunce ca nu realizez chiar nimic;
  – vrei sa nu te taie atunci sa te aperi mult mai bine- devino o vietate mai puternica si invata cum
  – vrei sa traiesti dar si sa aiba ce manca altii atunci sa nu mai fii gaina, sa devii om ca sa le spui sa se faca vegetarieni sau oricum sa caute pe altcineva care vrea sa fie gaina.
  Si daca ai depasit stadiul de gaina, nu uita ca nu gaina e stramosul direct al omului. Sa nu fii gaina nu inseamna neaparat sa fii om. Poate semeni cu un cuc ce isi pune intrebarile, ideile, dorintele in alt cuib, pe alti umeri, ai norocului, ai sotului, ai prietenilor, ai tai. Sau cu o bufnita, un pradator care actioneaza noaptea caci ziua se teme, si care vrea sa ia hrana fara prea multa munca. Poate chiar mai putin decat o bufnita salbatica ce munceste si ea pentru prada si risca. Deci uneori poate esti o bufnita de zoo, care e tot un fel de gaina caci asteapta boabe de la cineva, numai ca nu e asa nestiutoare sau ignoranta fata de soarta sa ca gaina ci e mai smechera si deci nu risca sa fie taiata dar nici ponegrita si desconsiderata ori vanata ca pradator liber si care alege de multe ori sa fie admirata cum sunt animalele domestice intr-o “cusca” in care singura intra si apoi e nefericita cu alegerea facuta caci cusca devine “un pat procustian”.
  Mesajul meu catre lume? Munceste acolo unde poti sa o faci cel mai bine, iubeste ceea ce poti iubi cel mai bine, iar in rest… fa-o la fel! (Adica sa iti cauti profesia cea mai potrivita, oamenii cei mai potriviti, lucrurile cele mai potrivite, toate cele care te fac sa te simti implinit, dar pana gasesti toate astea cat si dupa aceea, sa nu iti bati joc de nimic si de nimeni, caci fiecare relatie e sacra cum spunea Pera si fiecare imprejurare iti aduce invatamintele sale)

 52. Mesajul meu e ” Lupta ca si cum viata ta se afla in joc ” si culmea chiar viata ta se afla in joc.Prin aceasta „lupta” ma refer la lupta pe care fiecare o are de dus cu noi insusi.Fiecare suntem tentati sa cadem in vicii , sa amanam diverse chestii ce ne asigura evolutia sau sa nu ne consideram destul de buni pentru a avea o viata mai buna si sunt cateva exemple doar.Kazi Ploae spunea intr-o melodie ceva ” Daca nu aleg sa lupt , viata mea e doar o pierdere de timp” de fapt de aici a plecat si mesajul meu. Timpul tot trece ca vrem sau nu , dar trebuie sa cautam ca fiecare zi sa fie una prin care sa evoluam , cum foarte frumos ai transmis si tu , Pera.Multumesc ca ma inspiri si ma ajuti cu fiecare dintre editorialele tale.

 53. Mesajul meu :Ofera din ceea ce ai deja celor din jurul tau.Lucrand la personalitatea noastra si dezvoltandu-ne abilitatile a calitatilor din noi ne vom face viata mai frumoasa 😀

 54. Trebuie mereu sa crezi ca tu o sa dai lovitura,dar sa muncesti pentru asta,mereu sa iti spui :Nu se termina pana nu obtin ceea ce vreau.
  Si am sa inchei cu un citat care l-am citit intr-o carte:Fii atent ca nu cumva sa te subestimezi singur.Putem realiza mult mai multe decat ne închipuim ca putem,daca suntem dispuși să muncim din greu si sa fim cat mai creativi cu putință!

 55. entuziasmul!
  da din bucuria, entuziasmul si lumina ta, celorlalti! zambeste, bucura-te!
  fa-ti planuri de viitor, viseaza si construieste pas cu pas. si daca pasi-s mici, directia sa fie tot inainte! si nu te lasa. ‘crestem in fiecare zi, devenim, ne dezvoltam.
  entuziasmul e contagios

 56. Mulți au frici, nu doar una singură, si eu credeam la fel,ce să te apuci să faci,cine ştie cât timp îti ia,s-ar putea să morì până atunci şi ce rost ar mai avea….te laşi dus de val…..dar pas cu pas începi să te redescoperi ….oameni noi cu dorinte ca şi tine, locuri noi şi dorința de schimbare ….laşi multe în urmă chiar şi persoane dragi dar care te trag în jos prin ideile lor….si descoperi că se poate…drumul nu e uşor dar se poate….îți trebuie doar un „da” sincer că vrei altceva de la viață, că viața ta vrei să Fiè altfel….
  Mulțumesc Pera pt toate postările tale eşti o persoană minunată şi mă bucur mult că exişti am învățat foarte multe de la tine

 57. Mesajul meu pentru lume: ”Asumă-ți riscuri.Fă tot ceea ce vrei să faci,chiar dacă pare dificil,chiar dacă ți-e frică,e amuzant să vezi reacțiile persoanelor după ce faci ceva neobisnuit”.Ştiu că e greu, şi eu lucrez la asta.Ma bucur câ am putut scrie asta aici!

 58. Salut Pera,
  Mesajul meu catre lume este, in primul rand, sa-si raspunda la intrebarea „De ce este nevoie sa reuseasca?” cu raspunsul in 5 cuvinte „Cu dorinta de a actiona”, iar in al doilea rand, le-as transmite ca „Ceea ce gandesc, devin”. Asa ca, mare atentie, incotro isi indrepta gandurile. Plecand de la acest aspect vital, sa mediteze asupra ceea ce spunea Napoleon Hill si anume: „What ever the mind concieve and believe, the mind can achieve”. In rest, „be the best of the best, and never stop until you become the One”

 59. EU CRED CA ESTE NECESAR CA OAMENII SA-SI CAUTE INAUNTRUL LOR, ECHILIBRU INTRE INIMA MINTE ,SA CAUTE IN FIECARE PERSOANA SCANTEIA DIVINA PE CARE CREATORUL A PUS-O IN FIECARE DINTRE NOI,SI-AR DEA SEAMA CA AM PUTEA AVEA LINISTE SI PACE INTERIOARA PT A DEPASI ORICE SITUATIE..SI AR CREA VIATA MAI BUNA!!

 60. E simplu’ ,e simplu’ sa realizezi ca tot ce se intampla pe acest pamant este al tau ,este in mintea ta.Iar in functie de deciziile pe care le iei iti creezi aceasta lume,de exemplu’,ajutand pe cineva necunoscut,deja ai creat ceva bun in aceasta lume a ta,valabil si pentru lucrurile negative,batjocorind pe cineva,nu faci altceva decat sa-ti distrugi aceasta lume.E lumea ta,deci e foarte important sa alegi sa faci lucrurile pe care ti le doresti,asta ca sa nu-ti strici lumea.De exemplu’ ,sunt foarte fericit cand ma gandesc,ca au existat oameni ca Michael Jackson,pe mine de exemplu’ ma motiveaza alte persoane,care au resuit in aceasta viata.Practic…asa definesc eu expresia „Fiecare om este centrul universului sau”,pentru ca asa si este.Tu,cel care imi citesti acest comentariu,sa nu uiti ca esti cel mai important in lumea aceasta,asa ca gandeste-te ce decizii vei lua,pentru ca oricare ar fi ea,va fi pentru tine. Indiferent daca se lega de alte persoane. „traim singuri,murim singuri,restul este o iluzie”

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.