O lectie asa cum doar o mama poate sti sa ofere (si un mentor bun)

De cand am scris articolul "principiul daruirii" m-am tot gandit cum as putea sa iti fac un CADOU. Si ghici ce AM GASIT.

Faptul ca am gasit e partea buna, partea nasoala e ca inainte sa vezi care e cadoul meu pentru tine va trebui sa citesti o mica poveste inainte. Povestea este despre educatia care am primit-o de la parinti, in special de la mama.

Mama este o persoana mai mult decat deosebita pentru mine care mi-a dat efectiv puterea despre care tot spune lumea, pentru a deveni bogat. Unii spun ca aceasta putere este mostenirea care ti-o lasa parintii tai, altii spun ca este pisica norocoasa care ti-o lasa, altii spun ca este sora buna care ti-o lasa, fiecare are versiunea lui.

Eu spun ca educatia este cea mai importanta pe lumea asta deoarece nu poate sa ti-o fure nimeni si cu ajutorul ei poti sa refaci tot ce pierzi.

De cand eram mic, mama intodeauna ma incurajat si mi-a repetat de n+1 ori ca sunt cel mai bun si ca sigur voi avea succes in ceea ce fac. Pot sa spun ca m-a lasat destul de liber in ceea ce priveste "distractia si nazbatiile".

Mama nu ma certat niciodata pentru:
– esecuri;
– notele de la scoala;
– fetele care ii sunau la usa pentru a ma spune ca le-am chinuit;
– visurile mele;
– scopurile mele;
– ideeile mele (care uneori erau chiar tampite);

In schimb m-a certat intodeauna atunci cand nu am stiut ce inseamna respectul si bineinteles pentru dezordinea din camera si pentru noptiile pierdute in cluburi si pentru faptul ca ma culc cu femei mai mari ca mine (nu poate intelege asta) si pentru multe altele.

Mama mi-a repetat de atatea ori ca o sa am succes in viata incat chiar am ajuns sa o cred.
Imi aduc aminte si acum cand scriu randurile acestea, ca de cand eram mic am fost foarte altruist (deoarece am si o sora cu care de mic a trebuit sa impart totul chiar daca nu vroiam uneori asta) si aveam multi prieteni de prin zona care erau rautaciosi, eu puneam sentimente in relatiile de prietenie si ei ma "intepau" mereu.

Asta ma ajutat pe viitor deoarece in prezent am ajuns sa stiu chiar foarte bine cum functioneaza relatiile de prietenie si mai ales cum sunt anumiti oameni.

Am beneficiat de experienta asta si acum pot sa imi aleg foarte bine prietenii fara sa ma am astfel de probleme. Unii oameni invata asta de abia pe la 20 – 25 .. de ani. Eu am invatat la 6-7. De ce? Datorita mamei deoarece nu m-a protejat si m-a lasat sa dau cu capul, inca chiar foarte bine.

Ok, ti-am retinut atentia pana acum?

Din 2009 mama s-a hotarat sa imi faca un alt cadou GENIAL, ca multe altele si anume,in fiecare dimineata sa imi puna un biletel, alaturi de micul dejun, cu un motto sau cu anumite cuvinte care le-au zis oameni de succes. Vreau sa iti spun ca aceelasi lucru pe care l-am patit si eu, a patit si Donald Trump de la tatal sau. In fiecare dimineata cand se trezea gasea un astfel de biletel.

Si cum tot sunt eu altruist m-am gandit sa iti fac si tie acest cadou si anume sa postez 1 data pe saptamana sau cand am timp, aceste randuri care le citesc in fiecare dimineata. Am considerat acest lucru benefic pentru tine deoarece pe mine m-au facut sa ma simt mai bine in fiecare dimineata si sa incep ziua cu dreptul. Aceste randuri ma motiveaza si ma fac si mai convins de faptul ca sunt pe calea cea buna.

Lista de motouri, facuta cadou de mama

"Cea mai buna viziune este intuitia." – Malcolm Forbes

"Un om nu se poate simti bine daca nu-i in armonie cu sine." – Mark Twain

"Formularea intrebarii potrivite contine deja jumatate din solutia problemei." – Carl Jung

"Viitorul apartine celor care cred in frumusetea propriilor vise." – Eleonor Roosvelt

"A fi impreuna este un inceput, a ramane impreuna este un progres, a lucra impreuna este un success." – Henry Ford

"Uneori flacara noastra se stinge, dar este reaprinsa de o scanteie a altuia. Fiecare dintre noi trebuie sa fie profound recunoscator celor care reaprind flacara din noi." – Albert Schweitzer

"Un lider are dreptul sa fie invins, dar nu are niciodata dreptul sa fie surprins." – Napoleon Bonaparte

"O realizare este un angajament. Obliga la o realizare si mai mare." – Albert Camus

"Oricare ar fi jocurile in care intram suntem datori sa nu ne jucam cu noi insine." – Ralph Waldo Emerson

"Daca vrei sa intelegi ziua de azi, trebuie s-o cercetezi pea cea de ieri." – Peral S.Buck

"Experienta este singurul lucru pe care il poti obtine gratis." – Oscar Wilde

"Experienta ne invata doar ce se poate invata." – Aldous Huxley

"Pentru fiecare individ, cea mai buna alegere inseamna maximum din ceea ce poate el sa realizeze." – Aristotel

"Arta este o minciuna care ne face sa vedem adevarul." – Picasso

"Oamenii cu viziune stapanesc abilitatea de a vedea dincolo de aparente, pana in miezul problemelor si investitiilor. Ei apreceaza transapernta." – Robert Kiyosaki

"Frica infrange mai multi oameni decat orice altceva din aceasta lume." – Ralph Waldo Emerson

"Cel care numa face economie, va trebui sa sufere." – Confucius

"Intelepciunea incepe cu definirea termenilor." – Socrate

"Arta este o minciuna care ne facem sa vedem adevarul." – Picasso

"Nu cauta vina. Cauta un remediu." – Henry Ford

"Oricine a ajuns acolo unde este a trebuit sa inceapa de unde era." – Robert Louis Stevenson

"Inceputul oricarei carmuiri este educatia adolescentilor." – Pitagora

"Exista ceva mai puternic decat toate armatele lumii, iar aceasta este o idée careia i-a sosit vremea." – Victor Hugo

Articol scris de Inginerul

Articolul Principiul daruirii scris de Dodo(Inginerul) il poti citi aici: Principiul daruirii

Astazi prezentam si noul Bootcamp – rafing, aquapark si arta comunicarii in seductie si vanzari

P.S. Daca stii alte modalitati prin care putem educa oamenii sa aiba succes de orice fel, te rog sa imi scrii mai jos la comenturi.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

14 răspunsuri

  1. Fantastic ca se intampla si lucruri minunate in casele oamenilor! Mama ta chiar e o femeie ce merita a fi laudata pentru ca a facut intocmai citatului acesta „Inceputul oricarei carmuiri este educatia adolescentilor.” 😀 😀

  2. si inca ceva! imi place mult articolul pentru ca mama ta seamana dpdv comportamental cu a mea :> :> si stiu cum e sa ai o mama extraordinara :> :>

  3. Ai fost un norocos, dar ce putem face daca avem parinti simpli si ne-au crescut cum au putut ei mai bine si am primit o educatie de care incercam sa scapam adica o gandire negativista, uneori atitudinea ,,capului plecat,, ?

  4. @ss
    Ss da noi pentru ce scriem articolele astea? Nu ca sa invete toata lumea? Atunci cand vei ajuta mai multi oameni sa isi indeplineasca visurile atunci ti le vei implini si tu. Henry Ford spunea mereu ca cu cat ajuti mai multi oameni cu atat devi tu mai bogat.
    Eu am scris acest articol tocmai pentru a impartasi aceasta lectie primita de la mama, chiar pe siteul AS pe forum voi scrie toate mottourile pe care le primesc dimineata.
    Deasemena poti sa citesti carti scrise de oameni de succes, poti sa mergi la seminari de dezvoltare personala si profesionala, poti sa te uiti la DVDuri cu oratori foarte buni, poti asculta CDuri foarte bune.
    Educatia mea nu este primita doar de la mama pentru ca si ea a trait in alt sistem si are anumite conceptii despre viata nu tocmai bune. In schimb eu am luat tot ce e bun de la ea si am continuat sa ma instruiesc singur, CONTINU. E foarte importanta sa nu te opresti niciodata din aceasta autoeducare.

  5. Mama mi a repetat de multe ori ca nu ma pricep la nimic… ce i drept eram destul de stangace. Azi imi repet eu zilnic ca sunt in stare si pot indrazni sa visez la succes. Pana aici insa, m am lovit de multe insuccese, de multe momente in care ma simteam inferioara sau inutila. si azi ma mai plafonez datorita sentimentelor astea ( da, sentimente pentru ca din pacate s au cristalizat)
    E o lupta continua pentru mine…de cand am gustat din ametitoarea "incredere in sine", din "succes", "seductie", "hotarare', "optimism" si iar multa "incredere in sine" incerc sa mentin starea asta…Si totusi mai cad uneori, dar stiu exact oamenii in care sa caut ceea ce imi lipseste..Tanjesc dupa a mi face un obicei din cele enumerate mai sus. O sa imi fac pentru ca imi doresc prea mult si din fericire am unde sa gasesc sfaturi competente 🙂

  6. Sunt mama a 2 copii minunati. Un baiat de 13 ani si o fetita de 10 ani. Aceasta este cea mai buna lectie pentru parinti din cate am primit pana acum si din cate am putut eu inventa pt ca a trebuit sa ma reeduc in sensul asta. Eu nu am avut deloc parte de o asemenea educatie. Dar copii nostrii merita tot ce este mai bun.
    Pera si Andreea Pap, va iubesc si va admir pentru ca adunati in jurul vostru oameni si copii deosebiti de la care putem invata multe, pentru ca va daruiti oamenilor.

  7. Niciodata nu este prea tarziu pentru a renunta la prejudecati.
    Henry David THOREAU
    ai o mama exemplara,care merita tot respectul.
    asa o laud mereu si eu pe fiica mea care e in cls a XI-a si nici n-o critic pentru o nota slaba de 8, dar curge 10 pe pagina din carnet si ratacit cate un 9 sau 8.

  8. da, buna mama – dor ca mi-e imi zicea – eu am bani – si ideile ei vechi uneori ma apasa si nu ma pot debarasa de unele ideologii ale ei
    eu vreau independenta financiara dar ea un job bine platit si rob lui
    nu ea e asa – asa a fost perioada in care a crescut

  9. intradevar ai o mama extraordinara, pe mine mama sincer nu ma incurajeaza delok,chiar cand se enerveaza mereu imi face reprosuri :)) dar sincer asta ma face pe mine sa imi doresc mai multe si sa fiu mai ambitios. tin cont doar de ceea ce eu imi doresc si vreau.

    1. Se spune că oamenii buni au parte de lucruri bune în viaţă, dar şi de obstacole pentru a se autodepăşi, pentru a deveni mai puternici.
      Alexandra Sfîrlogea este consilier psihologic în Colegiul Naţional ˶Grigore Moisil” din Bucureşti. Dar pentru unii dintre noi este mai mult decât atât.
      Este persoana care ne-a ajutat, pe fiecare în parte, la nevoie. Este cea care ne-a învăţat să fim uniţi, este cea care ne-a învăţat să fim oameni, să învăţăm din greşeli, să facem faţă obstacolelor şi să trecem peste piedicile care au apărut în calea noastră atât în perioada în care am fost liceeni, cât şi după absolvirea acestuia.
      Este cea care, doar de dragul nostru, a organizat nenumărate excursii pentru a investi în noi ca oameni şi cea care ne-a îndrumat în derularea multor proiecte pentru a ne dezvolta şi a ne stimula pe plan profesional.
      A fost langă noi atât la bine, cât şi la greu.
      Acum, este rândul nostru să fim aproape de ea. Noi, elevii şlefuiţi de ea, alături de oricine dispus să ajute, ne putem mobiliza pentru a o ajuta să depăşească cel mai mare obstacol al vieţii sale.
      Doamna profesoară Sfîrlogea a fost diagnosticată recent cu metastaze osoase, după luni de zile în care doctorii din România nu au reuşit să îi pună un diagnostic. Boala s-a agravat, aproape nu se mai poate deplasa, iar durerile au devenit insuportabile.
      Singurul care i-a redat speranţa este un doctor austriac, ce o poate opera în Viena. Aceasta este singura şansă de recuperare, singura soluţie.
      Operaţia costă aproximativ 40.000 €, întrucât este o operaţie dificilă, la care va lua parte o întreagă echipă de medici. Lucrurile trebuie să se întâmple foarte repede, operaţia ar trebui să aibă loc în cel mult 2 săptămâni.
      Este rândul nostru să o ajutăm, pentru a îi reda speranţa la viaţă, pentru a continua să îndrume generaţii întregi de elevi.
      Banii pot fi depuşi în următoarele conturi:
      LEI: RO11BRMA0999100068254434
      EUR:RO11BRMA0999100068254628
      USD:RO11BRMA0999100068255016
      SFIRLOGEA MARIA ALEXANDRA – CNP: 2690529463066
      BANCA ROMÂNEASCĂ
      SFIRLOGEA MARIA ALEXANDRA
      Absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiitele Educatiei, Universitatea Bucuresti si a unui master in consilierea scolara in cadrul aceleiasi Universitati. Actual, este consilier scolar in cadrul Centrului de Resurse si Asistenta Educationala Bucuresti si isi desfasoara activitatea in Liceul Teoretic „Grigore Moisil”. Are gradul didactic II si este prof. metodist pentru consilierii scolari din sectorul 6.
      Considera ca in rolul de psiholog scolar jocul, zambetul, comunicarea si armonia minte-suflet sunt definitorii pentru a avea succes. Practica aceasta profesie de 8 ani. Se adreseaza de cele mai multe ori adolescentilor dar si adultilor. Colaboreaza, in calitate de formator cu CCD Bucuresti , cu Organizaia „Salvati Copiii” in programe adresate cadrelor didactce. Astfel, a cunoscut personalitatea adultului si crede ca seriozitatea, rabdarea si creativitatea sunt cele mai potrivite ingrediente in formarea adultilor. Programul „Liderii Mileniului Trei” organizat de Funadatia Codecs pentru Leadeship i-a dat ocazia in calitate de trainer pentru tineri sa transforme prin originalitate si maiestria in arta comunicarii relatia adult-copil in relatia prieten-prieten. Colaboreaza in calitate de mentor cu Univ. Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei si cu Facultatea de Psihologie si coordoneaza studentii care fac practica pedagogica in liceul nostru.
      Este pasionata de drumetiile montane si o mare iubitoare de animale.
      Banii pot fi depuşi în următoarele conturi:
      LEI: RO11BRMA0999100068254434
      EUR:RO11BRMA0999100068254628
      USD:RO11BRMA0999100068255016
      SFIRLOGEA MARIA ALEXANDRA – CNP: 2690529463066
      BANCA ROMÂNEASCĂ

  10. Right after study a few of the blog posts in your internet site now, and I genuinely like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and will probably be checking back soon. Pls have a look at my website also and let me know what you think.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.