Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Primii 3 pași pentru a avea impact asupra lumii plecând de la zero

"Să fiu cel mai bogat om din cimitir nu contează pentru mine. Să merg la culcare noaptea spunând că am făcut ceva minunat este tot ce contează." Steve Jobs

Am fost la mare acum ceva timp şi am călătorit şi cu avionul. La un moment dat am intrat într-o turbulență şi ne-am zguduit un pic.

De obicei când merg cu avionul e o ocazie bună să îmi fac o analiză a realizărilor trecute şi a ce îmi doresc să fac după ce aterizez cu bine.

Ştiu că avionul este statistic cel mai sigur mijloc de transport dar nu se ştie niciodată.

La fel şi de data asta, m-am gândit dacă sunt mulţumit cu ce am făcut până acum şi primul gând a fost "pot mult mai mult".

Există un exerciţiu foarte bun în care te gândeşti la moartea ta şi atunci toate lucrurile devin foarte limpezi. Ce laşi în urmă? Ai făcut lucrurile importante pentru tine? Ai trăit intens? Ai iubit? Munca ta va servi oamenii şi după ce nu mai eşti? Cum te ţin minte oamenii?

Mi-am dat seama că a trebuit să fiu într-un avion care tremură ca să îmi pun aceste întrebări care îţi limpezesc foarte multe lucruri despre prezentul tău.

Mi-am dat seama că deşi noi toţi avem potenţialul de a face lucruri extraordinare, chiar şi cei mai buni dintre noi ajungem să avem stări de "amnezie" în care uităm că suntem fragili și putem fi doborâţi într-o mie de feluri. Motiv pentru care ar trebui să trăim mai intens.

Aşa cum poate ştii, bunica mea a murit de cancer la pancreas şi de la diagnostic la moartea ei au trecut 6 luni.

Am avut ocazia să îmi văd ambii bunici şi tatăl trecând în nefiinţă şi am simţit moartea aproape.

Am decis că vreau să o simt aproape şi în continuare pentru că reprezintă o reamintire foarte bună a unui moment care ne aşteaptă pe toţi.

Mai mult, să trăieşti eliberat de frica morţii este un lucru extraordinar.

Eu îmi trăiesc viaţa câte 6 luni odată. Am decis că asta e unitatea mea de măsură. Aşa că la 6 luni îmi propun să scriu cel puţin o carte şi să fac cel puţin o excursie faină. Astfel mă pot declara mulţumit cu ce am făcut cu viaţa mea în cele 6 luni de zile.

Azi vreau să îţi spun ce aş face în cele 6 luni de zile dacă aş fi foarte la început sau dacă aş pierde tot ce am acum.

Ştiu sigur că mi-aş dori să am impact asupra oamenilor din jur, mai exact să le fac vieţile mai bune prin munca mea.

Şi ştiu că şi tu îţi doreşti lucrul acesta şi sigur vei ajunge în acest punct.

Totuşi, poate acum ai multe lucruri pe cap şi asta nu îţi dă voie să iei o pauză şi să reflectezi cu adevărat la cum ai vrea să îţi trăieşti viaţa aşa că am să îţi spun ce aş face dacă aş fi într-o situaţie grea, fără bani, cu familia ţinându-mi predici despre ce să fac în viaţă şi aşa mai departe.

Am fost odată în situaţia asta şi dacă aş fi din nou, aş face ce am făcut atunci, însă mult mai repede.

Pregătirea pentru impactul asupra lumii.

Mie nu mi-a spus nimeni, aşa cum probabil nu ţi-a spus nici ţie, că în viaţa asta am un destin măreţ, că trebuie să trăiesc fiecare zi cu gândul la cum voi realiza lucruri minunate în această lume.

Întâmplarea face să mă uit zilele astea la documentare cu cei mai mari generali şi lideri ai lumii. Hannibal Barca din Cartagina, Alexandru cel mare al Macedoniei. Xerses al Persiei.

Toţi au un singur lucru în comun.

Au fost crescuţi şi educaţi de mici ca şi când este absolut normal că ei vor cucerii şi schimba întreaga lume, ceea ce s-a şi întâmplat.

A doua trăsătură comună este că nu au fost deloc menajați.

Xerses a primit cea mai bună educaţie posibilă de la cei mai învăţaţi oameni. În acelaşi timp, Xerses la 16 ani a fost pus într-o cuşcă cu un leu, cuşcă din care doar unul iese viu. Deşi tatăl său, Darius, a investit mult în educaţia şi creşterea lui, nu l-a menajat şi l-a pus faţă în faţă cu moartea ca să îi testeze calităţile.

Alexandru cel Mare la 16 ani zdrobea revolta Tracilor conducând propria armată.

Hannibal încă de la 9 ani şi-a rugat tatăl să îl ia cu el în Spania în campaniile militare iar după moartea tatălui şi al unchiului său, la doar 26 de ani era declarat comandatul suprem al armatei Cartagineze.

Aşadar, li s-a băgat în cap de mici că vor face fapte eroice şi în acelaşi timp au fost aruncaţi în focul acţiunii.

Creierul unui copil este ca un burete care absoarbe orice.

Dacă ţi se spune că eşti prost, nu eşti bun de nimic, că eşti doar un mediocru dintr-o turmă şi ai face bine să nu faci valuri, cum va fi viaţa ta?

Primul pas este să ne eliberăm de povara aceasta a convngerilor induse de cei din jur.

Mai ales de părinţi. Începe să-ţi priveşti părinţii ca pe nişte copii naivi care nu au ştiut şi nu au avut resurse să îţi dea o educaţie mai bună.

Pentru că te asigur, dacă părinţii tăi ar fi ştiut cum, te-ar fi făcut rege sau regină până acum, milionar, om de succes, indiferent de cum defineşti succesul.

Dar nu au ştiut pentru că niciun om nu te poate învăţa mai mult decât a realizat el însuşi în viaţă.

Asta te va ajuta să îi iubeşti şi să ai compasiune pentru ei în timp ce îţi începi drumul spre destinul tău.

Eu sunt aici să îţi spun că ai un scop şi o misiune. Mult mai mari şi importante decât să mănânci, să bei, să faci sex, să te distrezi, să îţi faci o familie, să ai copii, să ai o carieră, să îmbătrâneşti şi să mori.

Ştiu că poate ţi se pare ciudat sau poate crezi că dintre toţi oamenii, tu eşti "prea normal" sau " prea moale" ca să ai impact asupra lumii dar e în regulă.

Treaba mea este să cred în oameni chiar şi atunci când ei nu mai cred în ei.

Am văzut oameni distruşi ridicându-se pe culmi ale succesului pornind de la zero şi nu mă descurajează un om doborât pentru că ştiu că are un foc în el ce aşteaptă să fie aprins.

De ce să duci o viaţă mediocră?

Nouă nu ne-a spus nimeni că putem fi extraordinari aşa că trebuie să începem să ne spunem singuri.

Îată vorbele lui Hannibal când i s-a spus că nu există nici o cale pentru a trece Alpii cu armata sa de 80.000 de oameni şi 37 de elefanţi:

"Aut viam inveniam aut faciam - ori voi găsi o cale, ori voi face eu una."

Pasul 1 - Setează condiţiile de viaţă pentru o existenţ[ minimalistă

Dacă nu eşti pe cale să devii bogat, nu eşti implicat în afaceri şi nu ai venituri care să îţi aduc[ abani fără ca tu să muncești direct pentru ele, nu mai pierde vremea încercând să faci bani în mod direct. Cine aleargă după bani nu îi face, de aceea avem atât de mulţi oameni săraci şi care se zbat în condiţii grele de viaţă.

Este clar că ai nevoie şi de bani iar firma lui Steve Jobs, Apple, este şi azi firma cu cei mai mulţi bani lichizi din lume puşi deoparte. Dar Steve Jobs ştia ce spune şi nu a făcut bani urmărind profitul ci a dat oamenilor ceva pentru care oamenii au dat dat bani cu fanatism.

Banii sunt o consecinţă directă a valorii pe care eşti capabil să o creezi ca om. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că trebuie să fii atât de bun la CEVA, la o meserie sau să ai abilităţi de a ajuta alţi oameni prin munca ta, prin produsele tale, încât să fii o persoană indispensabilă.

Dacă mi s-ar lua tot ceea ce am şi aş fi pus să încep de la zero, aş avea grijă de următoarele necesităţi:

- o cameră sau jumătate de cameră care este SACRĂ. Adică atunci când sunt pe teritoriul meu, beneficiez de intimitatea mea psihologică şi fizică şi îmi permit să nu fiu deranjat de nimeni.

- un laptop sau calculator cu internet cât mai bun. De ce? Pentru că asta îmi foloseşte şi să mă educ permanent şi să creez valoare. Pentru orice domeniu pentru care ai pasiune sau vrei să faci treabă bună, găseşti educaţie pe internet, gratuită şi plătită. Dar pentru a începe tot ce ai nevoie este gratuit pe internet aşa că poţi să începi de azi.

- condiţii minime de existenţă: asta înseamnă acces la o baie să mă pot spăla, o maşină de spălat ar fi super, mâncare cât să nu îmi fie foame.

- aş lăsa deoparte încercările de a trăi peste puterile mele. Aş lăsa deoparte viaţa socială (în afară de întâlniri cu oamenii de la care pot să învăţ rapid şi cu care mă pot alia pentru scopul meu), hainele, şi orice formă de lux. Nu ai nevoie de ele.

- mi-aş elibera cât mai mult din timp.

- mi-aş lua 2 greutăţi şi aş face sport acasă - pe lângă flotări, genoflexiuni, zilnic. Doru Dorobăţ are un site super fain (aşa cum ziceam mai sus, gratis) unde poţi să înveţi cum să fii într-o formă super de acasă.

click pe link: Fitness Urban

Astfel am timp, am sănătate, sunt odihnit (nu pierd vremea aiurea), mă educ zilnic (focusat pe visurile mele) şi am timp să pun o cărămidă zilnic la fundaţia succesului meu viitor.

Eu când am făcut asta, acum 8 ani de zile, m am sălbăticit puțin pentru că nu mai relaţionam cu oamenii, însă e un preţ mic de plătit. Dacă eşti într-o situaţie în care simţi că nu progresezi rapid spre succes, nu mai îţi permiţi deloc să pierzi vremea şi trebuie să elimini orice distragere sau pierdere de timp şi energie, dacă vrei să ai lucrurile pe care ţi le doreşti.

În condiţiile descrise mai sus am dat drumul blog-ului Personalitate alfa şi mi-am scris primele 2 cărţi, ceea ce mi-a dat voie să fac primii bănuţi şi să văd că viitorul poate fi într-adevăr strălucit DACĂ îmi fac treaba în continuare cel puţin la fel de perseverent.

Pasul 2 - Setează condițiile psihologice 

- încearcă să ţii la distanţă emoţiile negative pentru că îţi răpesc foarte multă energie vitală. Certuri, mai ales cu membrii familiei, trebuiesc evitate pe cât posibil. Dacă totuşi emoţiile negative vin, învaţă să practici exerciţii care să te ajute să treci rapid peste acest gen de emoţii.

- Pe site-ul lui Marius Simion este un exerciţiu foarte bun care te ajută să transformi rapid orice emoţie negativă:  Transformă emoțiile negative.

- păstrează-ţi o atitudine şi mentalitate optimistă şi încrezătoare. Caietul de visuri, afirmaţiile sunt extrem de importante pentru a te menţine permanent în alertă şi focusat pe misiunea de a te ridica din mocirlă.

click pe link >>> cum să ai convingeri sănătoase.

- când te copleşesc emoţiile negative, depresia, necazul, supărarea, ura poate faţă de condiţiile grele de viaţă, foloseşte-le ca şi combustibil. Reînnoieşte-ţi declaraţiile de război, pune şi mai multă pasiune în misiunea ta.

Pasul 3 - Ce anume să studiezi online

-meseria ta de bază (pasiunea ta). Trebuie devii foarte bun în a o practica. De dragul exemplului spunem eşti o persoană super pasionată de contabilitate. Sau poate vinzi roşii bio. Devino extrem de bun în acest domeniu. Dacă eşti contabil învaţă toate legile şi mecanismele care fac viaţa uşoară celor care au firme sau fac comerţ şi cărora le poţi uşura mult viaţa. Dacă vinzi roşii, devino expert în a creşte cel mai bun soi de roşii, gustos şi hrănitor pe care îl poţi oferi oamenilor.

- învaţă cum anume te promovezi în mediul online, marketing-ul şi vânzările. Acum eşti bun contabil sau vânzător de roşii, devino extrem de bun în a explica oamenilor de ce te aleagă pe tine şi nu pe alţii care fac același lucru. Explică-le cât de bine te-ai educat pentru a oferi aceste rezultate, ce provocări ai avut de depăşit, ce alţi oameni ai mai ajutat. Şi astfel, îţi creezi o reputaţie şi îţi cresc rezultatele.

- zilnic trebuie te antrenezi în meseria ta (care este o unealtă a misiunii taleşi în acelaşi timp înveţi marketing şi vânzări ca  poţi te diferenţiezi de ceilalţi din meseria ta.

- vorbitul în public este din nou foarte important. Învaţă cum vorbesc liderii cu charismă şi cum inspiră oamenii.

Dacă faci aceşti 3 paşi, oricât de grea e viaţa ta acum, poţi răzbeşti şi te eliberezi de lanţurile mediocrităţii.

Dacă ai o viaţă care nu te mulţumeşte şi totuşi pierzi vremea, eşti un talent care va muri speranţă.

Pera aspera ad astra

Pera Novacovici

P.S. Sunt foarte curios cum ți-ai propus să ai impact asupra lumii.

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții