Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Puterea voinţei - mai importantă ca motivaţia şi decisivă pentru succesul în viaţă

Soția mea Oxana este moldoveancă. Este o fiinţă minunată și arată foarte bine.

Atât de bine încât atunci când am văzut o dezbrăcată prima oară i-am zis “dacă ştiam că arăţi aşa bine n-aveam curaj să mă dau la tine”.

Secretul ei este DISCIPLINA EMOŢIONALĂ.

Face sport de parcă se pregăteşte de olimpiadă şi mănâncă având cântarul lângă ea. Se descurcă excelent cu banii şi ştie să îi şi păstreze spre deosebire de mine.

Unul din motivele pentru care mi-am dorit să fiu cu ea şi să locuim sub acelaşi acoperiş a fost pentru că are o extraordinară disciplină emoţională care mă ajută enorm pentru că unul din defectele mele cele mai mari este INDISCIPLINA emoţională. .

Totuşi, ca orice om, are şi ea defecte.

Unul din ele e chiar mare.

Acest defect este reacţia ei foarte impulsivă la senzaţia de FOAME.

Psiholog fiind, mă fascinează acest paradox.

Cum se poate un om atât de disciplinat emoţional, cu atâta putere mentală asupra emoţiilor, care se poate abţine de la orice poftă să îşi piardă tot autocontrolul când i se face foame dacă nu mănâncă la ore fixe?

Pentru că ea umblă mult mai mult decât mine şi eu lucrez de acasă, de multe ori responsabilitatea mâncării la orele fixe îmi revine mie. Ca să nu mă văd ca un bărbat casnic şi cu şorţul de bucătărie legat la brâu, prefer să mă văd ca vânătorul responsabil cu pusul mâncării pe masă.

În relaţia mea trebuie să fac un singur lucru, în rest sunt liber:

Să mă asigur că este ceva de mâncare în frigider dimineaţa, la prânz şi la cină.

Nu am înţeles niciodată faza din basme în care intră buzduganul pe uşă, se loveşte de masă şi apoi se pune singur în cui. Şi apoi apare ZMEUL.

De ceva timp am înţeles exact la ce se referă pasajul acesta.

La ora 8, 13 şi 18 sunt cu ochii pe ceas şi încep să mă panichez.

Este mâncare destulă? Este la temperatura potrivită? Sunt farfurii spălate?

Să nu mă înţelegi greşit. Există multe beneficii. Dacă nu aş mânca şi eu la ore fixe o mâncare sanatosasă nu slăbeam 25 de kilograme şi nu eram în forma în care sunt acum.

Totuşi, poate te întrebi cum am ajuns să am aceste stări de panică la ore fixe.

Totul a început într-o zi când am primit un telefon la 12:50 la prânz care suna aşa, cu o voce tremurândă şi joasă ca în filmul SAW: ” În 10 minute ajung şi mor de foame. Pune te rog supa la încălzit”.

Eram la calculator şi mă jucam. Mi-am propus ca în 5 minute să mă ridic şi să încălzesc supa.

Totuşi, foamea îţi dă puteri înzecite. Drumul de 10 minute a fost parcurs în doar 4 şi când am auzit soneria ştiam că sunt în belea.

Supa nu era încălzită şi zmeoaica era la uşă.

Am deschis uşa şi am decis că cea mai bună apărare este atacul.

Am spus: “Să nu mai mă suni niciodată cu 10 minute înainte pentru că am şi eu treabă şi nu pot să sar din scaun când vrei tu“.

Mare greşeală.

Am uitat să îţi spun că atunci când îi este foame, Oxanei i se pare că lucrurile spuse de mine pe un ton normal sunt URLETE.

Atunci s-a dezlănţuit iadul.

A început să strige la mine că nu pot să fac un lucru atât de mic şi că de ce trebuie să urlu la ea? Pentru ce îi trebuie relaţie dacă nu se poate baza pe mine? A început să plângă de parcă a pierdut sarcina.

Tatăl meu era la noi si a asistat la scenă. Cand am rămas doar eu cu el în cameră l-am vazut ca râde înfundat. L-am întrebat: ”Tu ce râzi mă?”

A zis:

Aşa scandal pentru mâncare nu au făcut moldovenii nici la răscoala din 1907.

După scena asta (şi după ce a mâncat) am stat de vorba ca doi oameni maturi şi am înţeles care sunt nevoile fiecăruia.

Acum lucrurile sunt mai bune deşi uneori când vine flamândă trebuie să mă port ca un îmblânzitor de tigrii flămânzi.

Când intră pe uşă îi pun mâncarea pe masă şi mă trag câţiva paşi în spate ca să nu rămân fără o mână sau fără degete.

Am înţeles că motivul pentru care reacţionează în felul ăsta e pentru că îşi foloseşte toată energia şi voinţa pentru a fi disciplinată şi când i se termină resursele şi i se face şi foame, e dezastru!

M-a interesat foarte mult fenomenul şi am vrut să văd cum se poate că şi oamenii cu voință şi disciplinaţi să îşi piardă controlul şi am descoperit o carte care se cheamă: Voinţă: Redescoperind cea mai mare putere umană.

Acolo se spune că voinţa este o formă de energie care vine în cantităţi foarte limitate.

Voinţa, ca şi un muşchi, oboseşte după ce îl foloseşti.

Mai mult, voinţa se consumă când o folosim să ne abţinem de la a face anumite lucruri sau când intrăm în dispute sau certuri.

Ştii că dietele nu funcţionează pe termen lung? Tocmai pentru că îţi foloseşti voinţa ca să te abţii până când nu mai ai voinţă şi apoi scapi în mâncare ca porcul în porumb.

Dacă îţi foloseşti voinţa ca să te abţii de la ceva, nu mai îţi rămâne timp să faci lucrurile pe care vrei să le faci.

E foarte important să fim atenţi la voinţa noastră şi cum anume o folosim.

E important să folosim voinţa pentru a implementa obiceiuri noi care odată ce devin obiceiuri le facem automat fără să mai consumăm voinţă şi apoi să o folosim pentru a crea alte obiceiuri.

Pentru a ne proteja voința, sunt și câteva sugestii:

1. Înlătura orice sursă de tentaţie.

Dacă vrei să mănânci sănătos, asigură-te că nu ai mâncare nesănătoasă în apropiere. Dacă ai, vei folosi voinţa să te abţii până când nu mai poţi şi apoi ai pierdut toată munca de până atunci. Dacă nu vrei să te uiţi la televizor, scoate-l din casă sau dacă nu vrei să mai joci la pariuri pune-ţi interdicţie la accesul pe site.

2. Creează obiceiuri noi

Lucrul cel mai important pentru a-ţi folosi voinţa este să creezi obiceiuri noi. La început e nevoie de voinţă multă ca să schimbi un obicei prost însă apoi, când devine inconştient şi automat, nu mai foloseşti voinţă deloc ca să faci un lucru. De exemplu, nu foloseşti voinţa ca să te speli pe dinţi ci o faci aproape automat în timp ce te gândeşti la altceva.

La fel, implementează obiceiuri noi ce ţin de sport, alimentaţie, muncă, relaţii şi vei vedea că nu te vei mai plânge niciodată de lipsa de motivaţie sau entuziasm.

3. Înconjoară-te de oameni care au disciplină care să te inspire prin puterea exemplului sau caută un partener ca să vă ţineţi evidenţa reciproc. Nu uita că eşti media celor 5 cei mai apropiaţi oameni de tine şi dacă ei nu sunt disciplinaţi nici tu nu vei fi.

4. Nu încerca să faci mai multe schimbări în viaţa ta în acelaşi timp. Dacă vrei să slăbești nu încerca să te laşi de fumat în acelaşi timp. Voinţa e puţină şi se consumă când o foloseşti. Schimbă UN SINGUR lucru odată şi apoi treci la următorul.

5. Nu te mai baza pe motivaţie şi entuziasm. Tu eşti deja o persoană motivată dar trebuie să afli care sunt adevăratele tale motivaţii. Degeaba vrei să slăbeşti dacă motivaţia ta e să mănânci. Motivaţae vine şi dispare dar nu ea este reponsabilă de schimbările din viaţa ta. Voinţa şi noile obiceiuri îţi vor schimba viaţa.

Vreau să îmi spui într-un comentariu mai jos care este PRIMUL obicei pe care vrei să îl implementezi de azi, obicei ce va avea cel mai mare impact asupra vieţii tale.

O educație completă despre cum să îți schimbi obiceiurile și nu numai găsești în cărțile mele aici: http://personalitatealfa.com/carti/

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții